19.05.14, 18:57
Czy jak robicie danie jednogarnkowe typu leczo, gulasz lub makaron z jakimś sosem to podajecie surówkę/ dodatek warzywny?

Przyznam, że mi to nie pasuje po prostu.
Kiedy mam danie typu mięso/ ryba, a do tego ryż, frytki, ziemniaki, puree to zawsze robię surówkę lub jakiś warzywny dodatek.

A do wymienionych na początku dań nic mi nie pasuje.

Nie wiem dlaczego smile

Pasuje wam coś do gulaszu z szynki z cukinią w białym winie podanego z kaszą gryczaną?
Obserwuj wątek
    • mary_lu Re: surówka 19.05.14, 19:04
      Staram się, żeby warzywa zajmowały minimum 50% talerza obiadowego.

Do lecza więc nic nie daję, bo tam w większości warzywa, ale do gulaszu, nawet jesli jest z małym dodatkiem warzyw, dorzuciłabym pewnie sałatę z vinegretem.

Robię też sałatę do lazanii, makaronu z łososiem, nie dlatego, że to "według sztuki", bo zdecydowanie nie, ale po to, żeby nie tyć.
    • kosheen4 Re: surówka 19.05.14, 19:10
      niecierpek_25 napisał(a):

> Pasuje wam coś do gulaszu z szynki z cukinią w białym winie podanego z kaszą gr
      > yczaną?

kiszone ogórki albo śliwki w occie smile
    • maggi9 Re: surówka 19.05.14, 19:13
      Ja lubię dodatek warzywny surowy nawet jeśli jem leczo czy spaghetti z sosem pomidorowym. Nie wiem czy to obowiązująca zasada, pewnie nie ale ja tak lubię i już.
    • niecierpek_25 Re: surówka 19.05.14, 19:19
      Albo jeszcze naleśniki.
      Rzadko jem, ale jak już to wyłącznie na pikantnie i mi nie pasuje żaden dodatek.
      A jak ktoś jada na słodko to już chyba w ogóle?
      • dziennik-niecodziennik Re: surówka 19.05.14, 19:22
        wtedy sałatkę owocową smile
      • maggi9 Re: surówka 19.05.14, 19:43
        Do nalesników wytrawnych np ogórek kiszony, sałatka z pomidorów, surówka z kapusty. Zalezy z czym są.
      • minimikro Re: surówka 19.05.14, 20:09
        U mnie do naleśników na słodko jest marchewka z jabłkiem i rodzynkami.
    • dziennik-niecodziennik Re: surówka 19.05.14, 19:21
      dania jednogarnkowe u mnie z zasady są tak napchane warzywami że nie daje już surówki. wyjątkiem jest gulasz, ja bardzo lubię do gulaszu ogórka kiszonego, sałatkę z pomidorów itd.

Twój gulasz to mi się widzi łagodny, to bym własnie pomidorki dorzuciła, bo kiszoniak to nie pasuje...
    • estragonka Re: surówka 19.05.14, 19:23
      mogę jeść surówki do wszystkiego, ostatnio do chińszczyzny też zrobiłam. ale córka różnie, nie zmuszam.
    • klamkas Re: surówka 19.05.14, 19:28
      Prawie w ogóle nie robię surówek, chyba, że mąż na wyjeździe. Jemu szkodzi surowizna (wyjątkiem jest zielony ogórek, więc mizeria obleci), dlatego zwykle są warzywa z pary//pieczone/duszone/albo dania jednogarnkowe naszpikowane warzywami. Albo kiszonki smile.

Do tradycyjnego gulaszu uwielbiam kiszone ogórki, albo pomidory w śmietanie, ale zwykle robię taki z dodatkiem warzyw przeróżnych.
    • mayaalex Re: surówka 19.05.14, 19:34
      Pasowalaby chyba salata z sosem vinaigrette i roznymi surowymi warzywami w srodku (co kto lubi, pomidory, ogorek, papryka, pieczarki, rzodkiewka, etc).
      Do gulaszu rowniez kiszony ogorek - ale tez gotowana marchewka, buraki z jablkiem, brokuly...
    • minimikro Re: surówka 19.05.14, 20:07
      Do lecza nie, do makaronu zazwyczaj sałatę.

W temacie gulaszu nie pomogę - nie jadam mięsa.
    • lola211 Re: surówka 20.05.14, 08:33
      Do leczo nie, bo samo w sobie jest z warzyw,do makaronu tez nie.Do gulaszu warzywa na ciepło- np marchewka duszona w masle czy szpinak.
    • antychreza Re: surówka 20.05.14, 09:36
      Do gulaszu ogórek kiszony, mizeria, tarta marchew albo seler, buraczki, pikle, sałata na kwaśno też da radę. Jak robię makaron, to ładują warzywa do sosu, chyba ze akurat jest z wędzonym łososiem to wtedy podaję sałatę.
    • default Re: surówka 20.05.14, 10:17
      Makarony z sosem, czyli "pasta" nie wymagają żadnych surówek, to pierwsze danie takie jak zupa, do zupy nikt surówek nie daje. Ale oczywiście jak ktoś chce i lubi to sobie może z tym jeść co tylko zamarzy.
      Do "gulaszy" wszelkiego rodzaju, jeśli jest w nich przewaga mięsa to (mnie osobiście) najlepiej pasuje kiszony ogórek, ewentualnie buraczki.
      Do lecza - nic więcej nie potrzeba.
      Do naleśników z mięsem - w zasadzie każda surówka, ale do ruskich - nic, poza ewentualnie świeżo stopionymi skwarkami.
    • an.16 Re: surówka 20.05.14, 10:32
      Chyba tylko butelka merlotwink Nie robie surówek, bo nich ich u mnie nie je. Warzywa tylko gotowane, duszone i bez przerwy sałata z winegretem, którą jemy przed posiłkiem, jako przystawkę. Dorzucam do niej pomidora, ogórka, avocado, oliwki itp. Więc moze taka sałata jeżeli już musisz? Ale właśnie przed, a nie w trakcie.
    • pederastwa Re: surówka 21.05.14, 13:43
      Do gulaszu takiego zwykłego - koniecznie kiszony ogórek lub buraczki zasmażane.
      Do ruskich pierogów - mi pasuje prawie kazda surówka.
      Do naleśników wytrawnych - może symboliczne parę plasterkó pomidora i papryki
      Do leczo i makaronów surówek nie jadam.
    • ga-ti Re: surówka 21.05.14, 13:56
      Do makaronu z sosem małowarzywnym coś robię, przeważnie jakąś sałatę, w sezonie z ogórkiem, rzodkiewką itp, czy ogórki kiszone, konserwowe.

Do dań których dużą częścią są warzywa przeważnie już surówki nie robię.
      Nie podaję też surówki, sałatki do gołąbków i bigosu.
      Mam za to problem z grzybami, do nich jakoś nie wiem co podać.
    • nanuk24 Re: surówka 21.05.14, 19:11
      U mnie surowka zajmuje prawie glowne miejsce posilku. Nie zawsze jest podawane jednoczesnie, np do fasolki szparagowej nie podaje surowki, ale jest zjadana jako przekaska> Do pierowgow juz podaje, a do kaszy gryczanej i gulaszu jak njabardziej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka