Dodaj do ulubionych

Książka kucharska

07.12.24, 08:31
Dziewczyny, polećcie fajną książkę kucharską.
Moja kuzynka opiekuje się przewlekłe chorym tatą. Nigdzie nie wychodzi, mieszkają w malym miasteczku, gdzie jest kilka sklepików lokalnych i Dino. Czasem większe zakupy przywozi jej syn, który studiuje w Warszawie.

Ona sama gotuje raczej tradycyjnie, czyli mięso, ziemniaki, surówka, ale lubi też "nowości" typu curry czy sushi. Internetu nie używa, tzn jak wyślę linka, to otworzy, ale sama nic raczej nie wyszuka.

No i pomyślałam, żeby kupić jej jakąś fajną książkę z przepisami, ale jest tego tyle... Podpowiecie coś?
Obserwuj wątek
    • mama-ola Re: Książka kucharska 07.12.24, 09:27
      W internecie jest mnóstwo przepisów, na co książka. Serio pytam.
      • la_felicja Re: Książka kucharska 07.12.24, 09:34
        A przeczytałaś ten post startowy, czy tylko tytuł?
      • alpepe Re: Książka kucharska 07.12.24, 09:37
        "Internetu nie używa"
        • mama-ola Re: Książka kucharska 07.12.24, 11:33
          alpepe napisała:

> "Internetu nie używa"

Przeoczyłam to
    • la_felicja Re: Książka kucharska 07.12.24, 09:38
      Chesz tę książkę kupować przez internet czy stacjonarnie?
      Bo jak stacjonarnie, to warto po prostu otworzyćkilka książek i poczytać przepisy. Jeśłi zawierają jakieś trudno dostępne egzotycznie składniki - to taka książka odpada, bo skąd twoja kuzynka je weźmie, skoro zakupów przez internet nie robi?

Ja niestety nie pomogę, bo mam książki kucharskie głównie wegańskie i wegetariańskie. Miałam kiedyś Kuchnię Polską, taką nowoczesną, ilustracjami do każdej potrawy - niestety, oddałam
      • chocolate_dog123 Re: Książka kucharska 07.12.24, 11:13
        Chodzi o tę?
      • pseudo_stokrotka Re: Książka kucharska 07.12.24, 11:20
        Książkę będę kupować przez internet, więc nie obejrzę na żywo sad

Wolałabym właśnie coś bardziej nietypowego niz Kuchnia Polska, żeby czasem nie pomyślała, że potrzebna jej nauka gotowania - ona takie tradycyjne potrawy robi pyszne! Tylko po prostu nie bardzo ma styczność ze światem zewnętrznym szeroko pojetym, dlatego pomyślałam, że ta książka to tak trochę dla inspiracji... Składniki w sumie też jej mogę zamawiać czasem przez internet jakby coś. Blisko ma paczkomat, zamawiam jej np imbir marynowany i harissę, bo lubi takie ostre smaki.
        Ale może np jakaś książka z opowieściami kulinarnym do tego? Zainspirowała mnie wzmianka o Paryżu na talerzu w którymś wątku.
    • berdebul Re: Książka kucharska 07.12.24, 10:17
      “Nowe rozkoszne” Karkosza.
      • pseudo_stokrotka Re: Książka kucharska 07.12.24, 11:31
        Sprawdziłam. Sama idea brzmi dobrze, te polskie przepisy z "urozmaiceniami". Niestety Rozkoszny jest dla mnie niestrawny, nie jestem w stanie tego czytać. Wiem, że to nie dla mnie książka, ale nie kupię komuś czegoś, do czego sama nie jestem przekonana wink
        • berdebul Re: Książka kucharska 07.12.24, 16:04
          To jeszcze “Jadlonomia po polsku” jest niezła, w podobnych klimatach i z normalnych składników.
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Książka kucharska 07.12.24, 10:33
      Myślę, że jakby chciała, to by otworzyła i wyszukała.
      Po co ją chcesz uszczęśliwiać na siłę według swojego widzimisię?
      Nie masz swoich spraw do załatwiania?
      Jeśli masz nadmiar czasu, to może pomóż jej w opiece nad tatą?
      Zaproponuj, że ty się nim zajmiesz przez tydzień, a ona niech sobie gdzieś wyjedzie i odpocznie.
      • pseudo_stokrotka Re: Książka kucharska 07.12.24, 11:16
        Ja mieszkam w Niemczech, ona w Polsce. Proponowałam opiekę wielokrotnie, lub opłacenie domu opieki na kilka tygodni - nie chce.

Reszty nie skomentuję, zapamiętam sobie tylko twojego nicka...
        • chocolate_dog123 Re: Książka kucharska 07.12.24, 11:22
          Książki Ani Starmach
          lubimyczytac.pl/ksiazka/167993/pyszne-25

Jadłonomia jeśli lubi wege kuchnię.
    • pepsi.only Re: Książka kucharska 07.12.24, 11:30
      Ale sklep Dino to świetny sklep i nie bardzo rozumiem, dlaczego uważasz, że tam nie można zrobić większych zakupów, skoro można.
      I powiem ci w sekrecie, że mając dostęp do wszelkich marketów świadomie rezygnuję z nich, robię zakupy w Dino (90% moich zakupów jest właśnie stamtąd). Bo tam dostanę fajny twaróg, czy smaczne pyzy, zresztą nieważne- jestem zadowolona z większości produktów, po prostu.

Kuzynce kupiłabym którąś z Jadłonomii. A jeśli lubi wypieki to Moje Wypieki.
      • chocolate_dog123 Re: Książka kucharska 07.12.24, 11:33
        Moje wypieki - genialne przepisy 👍
      • pseudo_stokrotka Re: Książka kucharska 07.12.24, 11:36
        A ja gdzieś napisałam, że w Dino nie można zrobić większych zakupów? Można, kuzynka jednak nie ma samochodu. Chodziło mi też o to, że nie ma tam wyszukanych przypraw i dodatków do bardziej nietypowych przepisów. Ale ponieważ jest syn w Warszawie i ja, możemy takie rzeczy jakoś zorganizować.

Jadlonomia odpada, musi być mięso.
        • pepsi.only Re: Książka kucharska 07.12.24, 11:49
          pseudo_stokrotka napisała:

> A ja gdzieś napisałam, że w Dino nie można zrobić większych zakupów? Można, kuz
          > ynka jednak nie ma samochodu. Chodziło mi też o to, że nie ma tam wyszukanych p
          > rzypraw i dodatków do bardziej nietypowych przepisów. Ale ponieważ jest syn w W
          > arszawie i ja, możemy takie rzeczy jakoś zorganizować.

big_grin Acha.
          Nie wiem czego ci brakuje w Dino, nie ma to znaczenia. Napiszę ci jednak coś, w co zapewne mi nie uwierzysz, a dla mnie to jest fakt:
          Eksperymentowanie i innowacje nie muszą wcale opierać się na wyszukanych składnikach.
          A im prostsze składniki, a tym bardziej przyprawy, tym smaczniejsza kuchnia. Wystarczy kierować się sezonowością.

> Jadlonomia odpada, musi być mięso.
          I ok, może być mieso- do każdego z tych dań można dodać mięso.
          Mało tego można pić kawę Tchibo Family nie mając rodziny- nikt tego nie sprawdza wink wink wink
          • pseudo_stokrotka Re: Książka kucharska 07.12.24, 11:56
            Ja też nie jem mięsa i umiem sobie przepisy dostosować, ale nie widzę sensu kupowania książki z przepisami wege po to, żeby ktoś sobie dodawał mięso...

Dowcipu o Tchibo Family dziś jeszcze nie słyszałam, dziękuję ci!
            • chocolate_dog123 Re: Książka kucharska 07.12.24, 12:02
              Generalnie większość przepisów jest w necie, trzeba mieć tylko sprawdzona stronę internetową typu Moje Wypieki, Jadłonomia czy Ania Gotuje.
              Na Jadłonomii są przepisy na pyszny wege pasztet albo na pastę z fasoli.
    • zona_glusia Re: Książka kucharska 07.12.24, 11:34
      Moja propozycja jest w ciemno, bo nie widziałam książki fizycznie, jedynie w internecie mi wpadła w oko. Ale jeśli kuzynka lubi kuchnię tradycyjną to może ta byłaby dla nie interesująca:
      lubimyczytac.pl/ksiazka/5133722/kuchnia-naszych-babek
      • pseudo_stokrotka Re: Książka kucharska 07.12.24, 11:53
        Brzmi super! Znalazłam też blog autorki (pulardablog), bardzo mi się podoba, dzięki!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka