Dodaj do ulubionych

Pogrzeb gen. Jaruzelskiego

30.05.14, 14:07
Jestem zażenowana zachowaniem ludzi.
Obserwuj wątek
    • guderianka Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 30.05.14, 14:08
      właśnie założyłam taki sam wątek
      wstyd mi, po prostu mi wstyd
    • marianna72 Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 30.05.14, 14:10
      wlasnie chcialam zalozyc okropnie musi sie czuc rodzina
      • paskudek1 Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 30.05.14, 14:14
        Co chcecie "katolicy" "chrześcijanie" oraz "patrjoci". Nie uszanowali nawet hymnu państwowego
      • ewa_mama_jasia Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 30.05.14, 14:17
        A mnie to nie dziwi. Gó...ara 17 letnia dostaje medialny i społeczny poklask i zostaje celebrytką telewizyjną za rzucenie w twarz premierowi własnego kraju "zdrajca". Przedstawiciele władzy ustawodawczej publicznie się wyzywają, odsądzają od zdrowych zmysłów i wzywają do awantur ("pokojowych", modlitewnych, ale awantur). A media to wszystko jeszcze podkręcają, pokazując w kazdym serwisie informacyjnym. Gdyby było np. ustalone, że nie ma transmisji z pogrzebu, byłoby o połowę mniej awantur. Nikomu by sie nie opłacało, gdyby wiedział, że nie będzie w telewizji.
      • arwena_11 Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 30.05.14, 14:20
        A jak się czują rodziny jego ofiar, kiedy widzą ten cały ceremoniał? Rodzina chciała odstawić szopkę a nie pochować spokojnie. Wiedziano, że tak się to skończy. On nie zasłużył na pogrzeb z taką pompą za pieniądze podatników
        • zolza79 Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 30.05.14, 14:50
          To jest ceremoniał wojskowy, nie państwowy! A Jaruzelski był żołnierzem i to bohaterskim wystarczy prześledzić jego wojenną biografię.
          Nie próbuję go absolutnie wybielić, ale skłania mnie do refleksji parę faktów. W '89 wiedział, że komuna się kończy i "pozwolił" na bezkrwawe przejęcie rządów przez opozycję, a co się działo w Rumunii czy Bułgarii?
          Zresztą zgodnie z wiarą i nauką KK, skoro poprosił o spowiedź i ostatnie namaszczenie, to Bóg mu wybaczył. Wniosek "prawdziwi" polscy katolicy i patriocie wiedzą lepiej niż sam Bóg.
          Jeśli chodzi o wydarzenia, które się teraz rozgrywają - jest mi potwornie wstyd za moich rodaków.
          • arwena_11 Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 31.05.14, 21:07
            żeby spowiedź była ważna to jeszcze jest postanowienie poprawy - no więcej złego już szansy nie miał zrobić, i zadośćuczynienie bliźniemu. Ostatni punkt nie został wypełniony.
            Poza tym rozgrzeszenie nie wyklucza sądu i kary na ziemi.
        • gazeta_mi_placi Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 30.05.14, 15:11
          Arwena masz rację.
    • moonshana Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 30.05.14, 14:12
      jakiś czas temu któraś z Was napisała
      " ciszej nad tą trumną"

wstyd mi za rodaków.
      • gazeta_mi_placi Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 30.05.14, 15:18
        Mi też, protestujących w sumie tylko garsteczka sad
    • gaga-sie Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 30.05.14, 14:13
      Też jestem zażenowana, bardzo przykro na to patrzeć.
    • bessie_blount Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 30.05.14, 14:13
      Przykład, że im głośniej ktoś się nazywa chrześcjaninem tym mniej chrześcijańskie jest jego zachowanie. Przykro.
      • vampire-freak [...] 30.05.14, 14:21
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • moonshana Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 30.05.14, 14:24
          to się wstydź. robienie bydła na pogrzebie jest karygodne i zwyczajnie obrzydliwe. ci wszyscy "oburzeni" surą emeryturką i życiem jak pączek w maśle - mieli mnóstwo czasu na protesty. mogli wyrażać je równie głośno za życia generała. ale do tego to trzeba by było mieć jaja. natomiast drzeć gębę na pogrzebie potrafi każda św... a.
          hymn państwowy też oburza? bo nie uszanowali.
        • guderianka Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 30.05.14, 14:27
          że zrobiono mu pożegnani
          > e z honorami państwowymi i

nieprawda
          pożegnanie wojskowe
          • vampire-freak Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 30.05.14, 14:33
            A nie no to sorry. Jak pożegnanie wojskowe, to ja przepraszam bardzo i cofam wszytko co napisałam.
            Pfffffffffffffff jak zwał tak zwał. Nazewnictwo nie zmienia faktu, ze żegnał go prezydent i cała nasza elyta i pochowano go na cmentarzu wśród bohaterów, którzy oddali życie za ojczyznę, a nie ją w zębach zanieśli Ruskim.
            • guderianka Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 30.05.14, 14:36
              prezydenta Komorowskiego nie było
              Ci co byli-byli prywatnie

No ale jak widać to nie ma znaczenia-bo i tak nic nie usprawiedliwia chamówy prawda ?
              Był generałem WP- poczytaj o całokształcie a nie tylko o drażliwym okresie stanu wojennego- powinno się go na krzyżu powiesić, na szubienicy, dać na pożarcie krukom czy tym bydlętom na cmentarzu którzy nawet trupa nie potrafią uszanować
              • vampire-freak Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 30.05.14, 14:42
                Nie no błagam Cię....nauczyciel musi się pilnować, bo jak go uczeń po pracy zobaczy na piwie, to się może biedny zdemoralizować. Ale prezydent RP poszedł na pogrzeb generała jako osoba prywatna i niech się motłoch odczepi?

I co to znaczy "drażliwy okres stanu wojennego". Tam nic nie było drażliwe. Chyba, że chciałaś napisać zdradliwe, albo bardziej pasuje zdradzieckie. A co go powinno spotkać? Już dawno sąd i wyrok. Jak to w Rumunii zostało załatwione.
                • oqoq74 Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 30.05.14, 14:46
                  Prezydent Komorowski był na Mszy Św., nie na pogrzebie.
                • guderianka Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 30.05.14, 14:47
                  Widzę, że i Ty z motłochem tam byłaś
                  Nie będę zniżać się do Twojego poziomu
                  • vampire-freak Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 30.05.14, 14:49
                    Spoko, mi z Twoimi poglądami też nie po drodze, możemy sobie darować.
                • zolza79 Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 30.05.14, 14:56
                  W Rumunii "dzięki" uporowi Ceaucescu w ciągu tygodni zginęło 2 tyś osób. W Polsce przejęcie władzy odbyło się bezkrwawo!
                  • miliwati Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 30.05.14, 15:59
                    zolza79 napisała:
                    > W Rumunii "dzięki" uporowi Ceaucescu w
                    ciągu tygodni zginęło 2 tyś osób. W Pols
                    > ce przejęcie władzy odbyło się bezkrwawo!

I właśnie za to prawicowi łachmyci tak nienawidzą Jaruzelskiego.
                    • nangaparbat3 Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 30.05.14, 16:59
                      No tak. Nie brakuje bredzenia o tym, że nasza transformacja ułomna, bo krwią nie okupiona, bo lud nie wieszal. Ależ prosze - zawsze mozecie sobie krwi upuscic, byle wlasnej.
                      • miliwati Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 30.05.14, 17:22
                        nangaparbat3 napisała:
                        > No tak. Nie brakuje bredzenia o tym, że
                        nasza transformacja ułomna, bo krwią ni
                        > e okupiona, bo lud nie wieszal. Ależ prosze -
                        zawsze mozecie sobie krwi upuscic
                        > , byle wlasnej.

He, he. Patriotyczne lemingi tak mają, że siebie widzą bohatersko na barykadzie wśród pocisków, które trafiają wyłącznie jakichś enpeców stanowiących tło. Siebie w stosie trupów nie widzi żaden z nich.
                        • nangaparbat3 Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 30.05.14, 17:23
                          Ani swoich wnukow.
          • arwena_11 Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 30.05.14, 14:34
            No właśnie wczoraj wypowiadał się ktoś odpowiadający za sv z kancelarii prezydenta. I jak się okazało pogrzeb jest oparty na ceremoniale państwowym z drobnymi odstepstwami. I za całość płaci państwosad
            • aneta-skarpeta Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 30.05.14, 15:28
              no bo wojsko jest państwowe
        • paskudek1 Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 30.05.14, 14:29
          Zapewniam cię, że gdyby pogrzeb był cichy, bezwonny, po ciemku i w mysiej dziurze to też by się znaleźli miłujący bliźniego chrześcijanie opluwający kogo zechcą.
        • sumire Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 30.05.14, 14:29
          ale po śmierci Kaczyńskiego jednak nikt nie gwizdał podczas hymnu.
          • vilez Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 31.05.14, 09:51
            Bo po drugiej stronie byli jednak normalni ludzie (lewica).
        • aurita Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 30.05.14, 14:32
          zasadniczo masz racje... w praktyce jednak sie mylisz: nikt nie powinien tak sie zachowywac na niczyim pogrzebie
          • kietka Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 30.05.14, 14:38
            znowu odbieracie ludziom prawo do swobodnego wypowiadania się, to jestescie za ta wolnoscia słowa, czy niekoniecznie?
            • oqoq74 Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 30.05.14, 14:47
              Kolejny raz Tobie tłumaczę, wolność słowa to nie prawo do robienia awantur na czyimś pogrzebie.
              • nenia1 Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 30.05.14, 18:57
                oqoq74 napisał(a):

> Kolejny raz Tobie tłumaczę, wolność słowa to nie prawo do robienia awantur na c
                > zyimś pogrzebie.

To prawda, choćby ze względu na bliskich i rodzinę.
            • bessie_blount Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 30.05.14, 14:49
              Jestem za wolnością słowa w ramach szeroko rozumianej kindersztuby
    • vampire-freak Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 30.05.14, 14:44
      A mogłaś pójść, w mojej ocenie miałaś prawo, jak Ci coś nie pasowało w tej kwestii.
      • bessie_blount Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 30.05.14, 14:53
        Wg Ciebie miałam prawo. Wg mnie - byłoby to co najmniej niestosowne. Nie w takiej chwili. Co mają dać w takiej chwili protesty? Zainteresowany już tego nie widzi. Rodzinie jeszcze bardziej trzeba dokopać? Nie rozumiem po prostu toku myślenia tych ludzi.
      • aqua48 Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 30.05.14, 14:55
        Dla mnie to żenujące widowisko. Pogrzeb nie powinien przeradzać się w manifestację. Niczyj pogrzeb.
        Dodam jeszcze, że zawsze byłam bardzo przeciwna wprowadzeniu stanu wojennego, ale po wszystkich ostatnich wydarzeniach na Ukrainie zaczynam mieć poważne wątpliwości czy miałam rację sądząc że wówczas do nas "nie wejdą"...A czasy były inne, ludzie u władzy bardziej tępogłowi i my nie byliśmy wtedy wolnym i niezależnym krajem. Aż mnie ciarki przechodzą.
        • morekac Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 31.05.14, 10:01
          czy miałam rację sądząc że wówczas do nas "nie wejdą".

Chciałam przypomnieć, że właściwie nie musieli wchodzić, bo już byli na terenie.
          • aqua48 Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 31.05.14, 10:25
            morekac napisała:

> czy miałam rację sądząc że wówczas do nas "nie wejdą".
            >
            > Chciałam przypomnieć, że właściwie nie musieli wchodzić, bo już byli na terenie

Miałam na myśli pacyfikację, nie obecność fizyczną.
            • morekac Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 01.06.14, 10:09
              Oczywiście - niemniej chciałam przypomnieć, że niezależnie od wszystkiego mieliśmy na terenie całkiem sporo obcego wojska. Mieliśmy też to wojsko za każdą możliwą granicą. To, że rosyjsko-radziecki sposób 'niesienia pomocy bratnim narodom' nie zmienił się od kilkuset lat jest chyba jasne? Ładują się z nią nawet nieproszeni...
      • cosmetic.wipes Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 30.05.14, 14:57
        Mnie nie pasowało. Bardzo.

Bo Wawel to nie cmentarz dla kazdego, tylko symbol, bo pochowano w sercu mojego miasta kogoś, kto nie był z Krakowem w żaden sposób zwiazany, bo kasa miejska została uszczuplona o duże kwoty, bo nie zgadzałam się z jego poglądami.

Ale nie poszłam robić bydła. Wiesz dlaczego?

Bo zdaje sobie sprawe, że ktoś inny w związku z tą śmiercią przeżywa swój ból i ja tego bólu zakłócać nie mam prawa. Poza tym bydlecy protest niczego by nie zmienił.
      • miraroza Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 30.05.14, 15:03
        Trochę inaczej określa to prawo karne.
        vampire-freak ile Ty masz lat?
    • laquinta Ha ha :( 30.05.14, 14:46
      „Który skrzywdziłeś człowieka prostego
      Śmiechem nad krzywdą jego wybuchając
      Nie bądź bezpieczny. Poeta pamięta.
      Możesz go zabić – narodzi się nowy.
      Spisane będą czyny i rozmowy”

Cz. Milosz

Stary poeta umarl, nie narodzil się nowy,
      Nikt nie pamieta
      • laquinta Re: Ha ha :( 30.05.14, 14:55
        To się nazywa chichot historii.
        • sumire Re: Ha ha :( 30.05.14, 15:13
          nie - to się nazywa głupota ludzka.
        • mama303 Re: Ha ha :( 30.05.14, 21:35
          pewnie tak, ciekawe co sie będzie działo 13 grudnia?
      • morekac Re: Ha ha :( 31.05.14, 09:57
        A jakie wrzaski były nad trumną Miłosza?
    • vilez Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 30.05.14, 15:11
      Cześć Jego Pamięci.
    • gazeta_mi_placi Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 30.05.14, 15:16
      Nie przepadałam za Kaczyńskim, ale nie można go porównywać z Jaruzelskim.
      • bessie_blount Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 30.05.14, 15:19
        Oczywiście, że nie można. Ale pogrzeb Kaczyńskiego na Wawelu też budził duże kontrowersje.
      • miliwati Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 30.05.14, 16:04
        gazeta_mi_placi napisała:
        > Nie przepadałam za Kaczyńskim, ale nie
        można go porównywać z Jaruzelskim.

Święta prawda. Jaruzelski jest o tyle klas wyżej jako człowiek i polityk, że porównanie z kaczorem po prostu nie ma sensu.
        Po prawdzie Jaruzelskiego należałoby pochować na Wawelu, tylko że zamieniony na koniunkturalną kostnicę Wawel najzwyczajniej na świecie na to nie zasługuje.
        • laquinta Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 30.05.14, 16:11
          miliwati napisała:

> Po prawdzie Jaruzelskiego należałoby pochować na Wawelu, tylko że zamieniony na
          > koniunkturalną kostnicę Wawel najzwyczajniej na świecie na to nie zasługuje.

A może by tak kanonizować Jaruzelskiego, może wtedy Wawel by zasluzyl?
          • laquinta Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 30.05.14, 16:12
            miało być - Wawel by zaslugiwal?
        • cosmetic.wipes Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 30.05.14, 16:42
          > Po prawdzie Jaruzelskiego należałoby pochować na Wawelu, tylko że zamieniony na
          > koniunkturalną kostnicę Wawel najzwyczajniej na świecie na to nie zasługuje.

Bądź łaskawa nie rozporządzać sobie Wawelem, nawet teoretycznie.
          • miliwati Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 30.05.14, 17:25
            > Bądź łaskawa nie rozporządzać sobie
            Wawelem, nawet teoretycznie.

A co, zarezerwowane dla Dziwisza?
            • cosmetic.wipes Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 30.05.14, 22:33

Ja fanką Staszka? Ale żeś dowaliła big_grin

Na Wawelu nikogo już nie trzeba, za duży tłok tam panuje.
    • przeciwcialo Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 30.05.14, 16:04
      Ja także.
      • olewka100procent Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 30.05.14, 16:34
        zbrodniarz powinien być pochowany w nocy , jak niektóre z jego ofiar ..
        • gazeta_mi_placi Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 30.05.14, 21:27
          10/10.
          I bez butów.
    • nangaparbat3 Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 30.05.14, 17:06
      Pogrzeb to pogrzeb, nawet najgorszego wroga, nawet najwiekszego drania. Zdumiewające, ze ci, co tego nie rozumieja, często uwazaja się za osoby wierzace. Od lat pogrzeby są pretekstem dla wyjątkowo chamskich "manifestacji politycznych", i to mnie nawet nie martwi, paru świrow wszedzie się znajdzie. Martwi mnie jednak dość powszechne przyzwolenie.
    • naomi19 Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 30.05.14, 17:21
      Teraz obejrzałam urywki z pogrzebu. Jestem wstrząśnięta. Co za bydło, co za podli ludzie! Rzygać mi się chce i płakać. W takich momentach nienawidzę tego kraju, tych durnych, głupich, wstrętnych ludzi. Dlaczego nikt ich nie pogonił stamtąd? Dlaczego rodzina musiała to znosić?
      • mama303 Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 30.05.14, 21:52
        ja mam bardzo mieszane odczucia. Tez widziałam, tez uważam że to chamstwo i prostactwo tak sie zachowywać. Zdrugiej strony jak widze i słyszę te całe honory, salwy, hymn to wydaje mi sie to równie niesmaczne i niestosowne.
        • gazeta_mi_placi Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 30.05.14, 21:57
          Mam podobnie.
        • barbibarbi Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 31.05.14, 10:11
          mama303 napisała:

> ja mam bardzo mieszane odczucia. Tez widziałam, tez uważam że to chamstwo i pro
          > stactwo tak sie zachowywać. Zdrugiej strony jak widze i słyszę te całe honory,
          > salwy, hymn to wydaje mi sie to równie niesmaczne i niestosowne.

Zgadzam się.
    • nangaparbat3 Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 30.05.14, 17:39
      Dopiero teraz zobaczylam w tv i chce jasno powiedzieć, że nie ma to nic, ale to nic wspólnego z wolnościa słowa czy protestowania.
      • laquinta Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 30.05.14, 17:50
        Przygladam się obu stronom - po jednej widze arogancje i zaprzaństwo, po drugiej wscieklosc i agresje. Natomiast po równo, tak po jednej jak i po drugiej stronie widze glupote bezgraniczna.
        • aniani7 Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 30.05.14, 18:36
          100/100, lepiej nie określiłabym tego. Jedna strona warta drugiej.
          • feleedia musimy go zrozumieć 30.05.14, 18:50
            Jak któraś resortówka wyżej napisała, było to człowiek wielkiej klasy i wybitny polityk...

Buahahahahahahahaha

www.youtube.com/watch?v=uw9VRnfl9no
            • miliwati Re: musimy go zrozumieć 30.05.14, 19:02
              feleedia napisał(a):

> Jak któraś resortówka wyżej napisała, było to człowiek wielkiej klasy i wybitny
              > polityk...
              >
              > Buahahahahahahahaha

Resortówka? Ech, ten rozczulający żargon lemingów, które muszą sobie starannie ustawić w główkach gdzie stoją one, a gdzie ZOMO smile
        • vilez Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 31.05.14, 11:50
          > Przygladam się obu stronom - po jednej widze arogancje i zaprzaństwo,

Tego nie rozumiem. skad to bierzesz? Bo ja widze wyważone stanowisko, które mówi: to była postać tragiczna? Gdzie tu arogańcja i zaprzaństwo?

> po drugiej wscieklosc i agresje.

To rozumiem- dobrze widzisz.
          • laquinta Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 31.05.14, 14:57
            vilez napisała

:Bo ja widze wyważone stanowisko, które mów
            > i: to była postać tragiczna?

No wlasnie, postac tragiczna tylko dlatego, ze uwiklal się w budowanie i wzmacnianie sytemu opartym na przemocy? Ta 'tragiczna postac', trzeba pamietac, jest autorem wielu innych tragedii. Wiesz, komunizm to nie tylko Solidarnoasc i 1989 rok. Komunizm to tez stalinizm, który nigdy nie zostal rozliczony. Komunizm to np. interwencja militarna w Czechoslowacji, ministrem obrony narodowej był wtedy Jaruzelski i to on wydal rozkaz polskim zolnierzom inwazji na ten kraj. Rok 1970, 1976 i wszystkie lata pomiędzy. Jaruzleski przez te wszystkie lata( od 1960 )staL na strazy porządku narzuconego nam przez rodzimych komunistycznych wladow i obce mocarstwo. Nie robil nic innego, tylko wypelnial wole mocodawców z Moskwy. Ostatni akt, czyli podzilenie się wladza tzw, okragly stol tez był niczym innym tylko wykonaniem rozkazu z Kremla. Nie rozumiesz, ze to był zolnierz, a jedynym zadaniem zolnierza jest wykonywanie rozkazow zwierzchnikow i Jaruzeski te rozkazy pilnie wykonywal?

Jeśli ustalimy, ze Jaruzelski jest postacia tragiczna, to również musimy uznac za tragiczne wszystkie postci wypelniajace rozkazy swoich przywodcow i skladac kwiaty na grobach np. ss-manow. Bo dlaczego nie? Oni tez tylko wykoznywali rozkazy( jak Jaruzelski). To nie ss-man był katem, on tylko mial rozkaz być katem. Jego przelozony nigdy nikogo nawet palcem nie tknal . Był zapewne kochającym ojcem, miał klase ( jak Jaruselski), był kulturalny, sluchal muzyki i gdyby wojna inaczej się zakonczyla, pochowany bylby w z wielkimi honorami (jak Jaruzelskiego), a potomkowie jego ofiar nie mogliby słowa pisnąć, jeśli oczywiście byliby jacys potomkowie.

Nie popieram wrzaskow na cmentarzu, ale chwilowe zaklocenie spokoju w czasie jego pogrzebu, jest niczym w porównaniu z zakłóceniem przez niego spokoju milionom Polakow przez ponad 30 lat , a może i więcej wiernej służby polskim i kremlowskim kacykom. Chcialoby się powiedzieć, ze co zasiejesz, to zbierzesz, chociaż nieprawdziwe to powiedzenie niestety jest.

• vilez Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 31.05.14, 16:17
              Mowę mi odejmuje Twoja wersja historii. Ale jeszcze bardziej co innego.
              • laquinta Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 31.05.14, 17:55
                vilez napisała:

> Mowę mi odejmuje Twoja wersja historii. Ale jeszcze bardziej co innego.

Tak wygladaja rozmowy Polakow. Ktos cos powie i od razu usłyszy - przeraza mnie to co mówisz, twoja mowa jest mowa nienawiści, jesteś chora na nienawiść, ty oszołomie, ty lewaku, ty pisiorze, i tym podobne zastrzeżenia, inwektyy i pomowienia.

To może i dobrze, ze mowe Ci odjelo, nie będę musiala czytac wyzwisk pod moim adresem. big_grin

• vilez Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 31.05.14, 20:23
                  No niestety, ale to Ty zastospwałaś toporną sztancę dwubiegunową. Ja Tobie zwróciłam uwagę, że istnieje stanowisko, które dostrzega złożoność i postaci i problemu.
                  Przyjrzyj sie tej Twojej sztancy- przypomnę: po jednej stronie nienawiść, po drugiej zaprzaństwo i coś tam. Chore- to jest własnie chore.
                  • vilez Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 31.05.14, 20:25
                    Inwektywy były po Twojej stronie: "arogańcja i zaprzaństwo". A my się tylko dopominaliśmy uszanowania dla Człowieka i dostojeństwa Śmierci.
                    • arwena_11 Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 31.05.14, 21:17
                      inni się dopominali również uszanowania Ludzi, zamordowanych po cichu, pochowanych w bezimiennych grobach na tym samym cmentarzu. To po prostu drwienie z ich tragedii.
                    • scher Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 31.05.14, 21:21
                      vilez napisała:

> A my się tylko dopominaliśmy uszanowania dla Człowieka i dostojeństwa
                      > Śmierci.

To należało zająć się rodzinami ofiar i wydobyciem z nędzy osób represjonowanych.
                      No ale takiego szacunku dla człowieka resortowi rodzice nie uczyli, prawda?
                    • laquinta Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 31.05.14, 21:32
                      vilez napisała:

> Inwektywy były po Twojej stronie: "arogańcja i zaprzaństwo".

To była ocena jednej ze stron konfliktu - arogacja i zaprzaństwo.

A my się tylko dop
                      > ominaliśmy uszanowania dla Człowieka i dostojeństwa Śmierci.

U kogo się dopominaliście?
                      • vilez Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 31.05.14, 21:38
                        Jednej- w Twojej optyce. Dwubiegunowej. JAkby nie było innych syton, w tym- zwykłej ludzkiej ucciwości i znajomości materii.

> U kogo się dopominaliście?
                        U ludzi, którzy nie rozumieja norm cywilizacyjnych. Jak widać- na próżno. Dopominac sie jednak trzeba, bo kropla drąży skałę.

• laquinta Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 31.05.14, 21:29
                    vilez napisała:

.
                    > Przyjrzyj sie tej Twojej sztancy- przypomnę: po jednej stronie nienawiść, po dr
                    > ugiej zaprzaństwo i coś tam. Chore- to jest własnie chore.

To jest ta wlasnie zlozonosc. Kazda strona wnosi w układ swoje 'bledy i wypaczenia'. Chyba nie myślisz, ze wine za te polska hucpe ponosi tylko jedna strona?
                    • vilez Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 31.05.14, 21:40
                      Od kiedy dwubiegunowy świat to świat złożony?
                      Zapewniam Cię, że są jeszcze ludzie normalnie postrzegający rzeczywistość: upływ czasu, historię z jej zdarzeniami i mający zwykłe ludzkie odruchy, które każą w chwili smierci nie pluć na groby.
                      Amen.
                      • menodo Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 31.05.14, 23:31
                        Zapewniam Cię, że są jeszcze ludzie normalnie postrzegający rzeczywistość: upły
                        > w czasu, historię z jej zdarzeniami i mający zwykłe ludzkie odruchy, które każą
                        > w chwili smierci nie pluć na groby."

Buhaha, nabakier wymiatasz z tą swoją hipokryzjąbig_grin
                        Pamiętam, jak założyłaś tu hejterski wątek w dniu kanonizacji JP2 i zaraz potem wypluwałaś swoje rzygi na temat Matki Teresy.
                        Jakie ty masz prawo pouczać kogokolwiek w kwestii elementarnych ludzkich odruchów?
                        Fuj!

• mama303 Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 30.05.14, 20:28
      oqoq74 napisał(a):

> Jestem zażenowana zachowaniem ludzi.

Dziwie sie że rodzina tego nie przewidziała.
      • barbaram1 Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 30.05.14, 21:07
        Ja tez sie dziwie rodzinie, ze tego nie przewidziała. Wnuk Jaruzelskiego musiał mieć mętlik w głowie. Rodzina Mazowieckiego pochowala premiera na małym cmentarzu, na który, aby wejść trzeba było mieć przepustkę. Honory były, ale hołoty nie było. Inna sprawa, ze postać Mazowieckiego tak kontrowersyjna nie była.
        • pederastwa Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 30.05.14, 21:28
          Wnuka mi strasznie szkoda.
          • na_pustyni Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 30.05.14, 22:43
            babcia i mama zafundowały mu ten stres, o dziadku nie wspominając...
            • naomi19 Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 30.05.14, 23:29
              nie, to bydło wrzeszczące nad trumną to mu zgotowało!
        • mdro Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 31.05.14, 09:51
          Mazowiecki leży w Laskach nie dlatego, by uniknąć bydła na pogrzebie, ale dlatego, że tak chciał (nb. podejrzewam, że w Laskach dużo trudniej o miejsce niż na Powązkach).
    • na_pustyni Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 30.05.14, 22:43
      co roku 1 sierpnia hołota z drugiej strony sceny politycznej urządza podobną chamówę
      rodzina podjęła pełne ryzyko chowając go w taki, a nie inny sposób
      • czar_bajry Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 31.05.14, 01:26
        rodzina podjęła pełne ryzyko chowając go w taki, a nie inny sposób

A jak mieli go pochować? W nocy o północy ?
        • na_pustyni Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 31.05.14, 07:02
          A czemu od razu przeskakujesz ze skrajnosci w skrajnosc?
          • naomi19 Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 31.05.14, 09:40
            pewnie dlatego, że każdy zdrowy psychicznie człowiek jak zobaczył to bydło nad trumną, szarpiące się i wrzeszczące, to ma tylko jedno odczucie i nikt normalny, niezależnie od poglądów politycznych i religijnych nie popiera takiej durnoty i nikt nie zwlai tego, co się stało na żonę, córkę czy wnuka zmarłego!
            • na_pustyni Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 31.05.14, 09:55
              ochlon, bo sie zapedzilas i zaczynasz mnie obrazac - chamstwa w zadnej postaci nie popieram
              to, co sie tam stalo bylo do przewidzenia - zarowno dla matki, jak i corki
              Ty mnie nie przekonasz, ja Ciebie nie mam zamiaru, nie chce tez czytac malo wyszukanych obelg pod swoim adresem, zatem uznajmy nasza "rozmowe" za zamknieta
              • vilez Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 31.05.14, 10:39
                I powinni schodzić z drogi bydłu? Bo? Dać się zagnać? Bo?
                • scher Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 31.05.14, 11:48
                  vilez napisała:

> I powinni schodzić z drogi bydłu? Bo? Dać się zagnać? Bo?

Bo "bydło" ma rację.
                  • vilez Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 31.05.14, 11:51
                    Zaiste? I tak tę "prawdę" wyraża"? Po bydlęcemu?
                    • scher Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 31.05.14, 11:56
                      vilez napisała:

> Zaiste? I tak tę "prawdę" wyraża"? Po bydlęcemu?

Ja tam nie widziałem żadnej "prawdy" i żadnego zbydlęcenia.
                      Widziałem za to zbydlęcenie, takie przewrotne, sowieckie, dialektyczne w swej istocie, po drugiej stronie. Towarzysze panięta - to jest dopiero zbydlęcenie.

Jakim bydłem trzeba być, żeby coś takiego zafundować rodzinom ofiar tego kłamcy, zdrajcy, agenta i zbrodniarza?!
                      • misterni Scher 31.05.14, 12:02
                        Żeby nie było, ja rozumiem rozgoryczanie tych ludzi lepiej, niż ktokolwiek inny. Ale to rozgoryczenie nie usprawiedliwia takiego zachowania. Po prostu nie.
                      • vilez Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 31.05.14, 12:36
                        > Ja tam nie widziałem żadnej "prawdy" i żadnego zbydlęcenia.

Bo też zapadłeś na nienawiść.
                        • scher Wojciechu, Wojciechu, mundur swój-ś ześwinił 31.05.14, 15:59
                          vilez napisała:

> > Ja tam nie widziałem żadnej "prawdy" i żadnego zbydlęcenia.
                          > Bo też zapadłeś na nienawiść.

Wojciechu, Wojciechu, cóżeś ty uczynił,
                          "Solidarność" zamknął, a naród zniewolił,
                          "Solidarność" zamknął, a naród zniewolił,
                          Swój mundur ześwinił.

Wojciechu, Wojciechu, Moskwa rozkaz dała,
                          Tyś ślepo wysłuchał, tyś ślepo wykonał
                          Tyś ślepo wysłuchał, tyś ślepo wykonał
                          Polska zapłakała.

Wojciechu, Wojciechu, marna twoja chwała,
                          Moskwa cię wycofa, Moskwa cię opuści,
                          Moskwa cię wycofa, Moskwa cię opuści,
                          Spotka ciebie kara.

Wojciechu, Wojciechu, podłość twoja wielka,
                          Naród nie zapomni, naród zapamięta,
                          Naród nie zapomni, naród zapamięta,
                          Zdrajcę czeka belka.

Ciebie już nie będzie, szlag trafi komunę,
                          WRON-y się rozlecą, WRON-y się rozfruną,
                          WRON-y się rozlecą, WRON-y się rozfruną,
                          Naród stanie murem.

Stanie wolny Naród i zbuduje Polskę,
                          Wolną, niepodległą, wolną suwerenną
                          Wolną, niepodległą, wolną suwerenną
                          Z narodowym wojskiem.

Wróci orzeł biały, dumny i w koronie,
                          I królował będzie, i hetmanił będzie
                          I królował będzie, i hetmanił będzie
                          Na pohybel WRON-ie.
    • misterni Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 30.05.14, 22:55
      Założyłam wątek o tym, że nie akceptuję ewentualnej żałoby narodowej po Jaruzelskim.
      Ten człowiek przyczynił się do cierpień wielu ludzi i uważałam, że taka żałoba to zbytek estymy.
      Jednak to co się działo przy okazji pogrzebu, to był skandal. Tyle nienawiści w ludziach, że aż dech zapiera.
      • czar_bajry Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 31.05.14, 01:23
        Najsmutniejsze jest to że Ci ludzie uważają siebie za dobrych katolikówsad
        • na_pustyni Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 31.05.14, 07:04
          Skad te dane? Dla jasnosci - nie popieram chamstwa, ale nie przepadam za przesada i wyciaganiem wnioskow z powietrza.
          • naomi19 Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 31.05.14, 09:41
            takie dane z obrzydliwości, które wykrzykiwali i co mówili przed i w trakcie pogrzebu, zobacz relację, trochę dłuższą niż 3-minutową
          • misterni Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 31.05.14, 11:40
            Ale to akurat prawda.
            • czar_bajry Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 31.05.14, 11:50
              Ja zawsze piszę prawdęsuspicious

W tym konkretnym wypadku wystarczy posłuchać przeciwników i wszystko wiadomo...
      • scher Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 01.06.14, 09:51
        misterni napisała:

> Ten człowiek przyczynił się do cierpień wielu ludzi i uważałam, że taka
        > żałoba to zbytek estymy.
        > Jednak to co się działo przy okazji pogrzebu, to był skandal.

Kiedy ludzie wychodzą na ulicę, to znak, że brakuje im sprawiedliwości.
        • oqoq74 Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 01.06.14, 10:04
          Bzdura. Ludzie wychodzą na ulicę z różnych powodów.
          • scher Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 01.06.14, 10:14
            oqoq74 napisał(a):

> Bzdura. Ludzie wychodzą na ulicę z różnych powodów.

Tu wyszli na ulicę z tego powodu.
            • oqoq74 Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 01.06.14, 10:18
              Cześć wyszła protestować przed taką formą pogrzebu, część wyrazić swoje uczucia z powodu niezakończonych procesów, a część tylko po to, by zrobić rozróbę.
    • aankaa Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 31.05.14, 01:30
      Zresztą zgodnie z wiarą i nauką KK, skoro poprosił o spowiedź i ostatnie namaszczenie, to Bóg mu wybaczył. Wniosek "prawdziwi" polscy katolicy i patriocie wiedzą lepiej niż sam Bóg.

jak lekarze, którzy podpisali deklarację...
    • tryggia Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 31.05.14, 10:09
      Mi bardzo jest przykro, ze Jaruzelski został pochowany na Powązkach, jak wartościowa postać.
      I przykro mi, że wypowiadanie słów prawdy (nie, od niczego nas nie uratował, był jednym z autorów Grudnia 70, inwazji na Czechy, stan wojenny był jego wolą, bo nie chciał oddać władzy - potwierdził to Kulikow) gwałtownie jest nazywane nienawiścią (jakże to przewrotne...).
      O takich osobach i działaniach trzeba mówić głośno i wyraźnie, bo ludzie (jak widać) zapominają o swojej historii. Relatywizują, kręcą i nie zdziwi, kiedy zapomną do reszty czym był/jest ustrój totalitarny. Do czasu aż im ktoś przypomni.
      Żałuję, że nie został osądzony - nie dla satysfakcji czy chęci zemsty, ale ku przestrodze i z poczucia sprawiedliwości wobec ofiar.
      Wiem, że w dyskusji nawiązanie do nazistów jest niemile widziane, ok, zapomnijmy o nazistach. Naprawdę wyobrażacie sobie takie relatywizowanie rządów np Czerwonych Khmerów? W końcu miało być egalite, won z religią (pięknie dla niektórych), rozwój przemysłu... Cudnie!

Teksty "ciszej nad tą trumną" są dla mnie tragiczną pomyłką, niestety.
      • aqua48 Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 31.05.14, 10:34
        tryggia napisała:

> Mi bardzo jest przykro, ze Jaruzelski został pochowany na Powązkach, jak wartoś
        > ciowa postać.

Na pewno nie jako wartościowa postać jak piszesz, tylko jako postać kontrowersyjna i w gruncie rzeczy tragiczna.
        Ja też żałuję że nie był osądzony, choć wątpię czy dało by się to przeprowadzić obiektywnie. On przynajmniej nigdy przed odpowiedzialnością nie uciekał, nie uchylał się i nie pozował na "gwiazdę". Zupełnie odwrotnie niż niejaki pan Kiszczak. A Kulikowowi bym jednak za bardzo nie wierzyła. Teksty o niechęci do oddania władzy z rzeczywistością (oddał ja jednak) mają nie nijak. Może cały problem w tym komu miał ją oddawać..

> Teksty "ciszej nad tą trumną" są dla mnie tragiczną pomyłką, niestety.

Ja uważam, że w obliczu śmierci należy mu się (i rodzinie) przynajmniej spokój.
        • tryggia Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 31.05.14, 10:38
          > obiektywnie. On przynajmniej nigdy przed odpowiedzialnością nie uciekał, nie u
          > chylał się i

No, niestety, ale prze cały czas właśnie tylko robił...
          Skąd wnosisz, że się nie uchylał, źródło jakieś...Czy tylko twoje pobożne życzenia...?
          • miliwati Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 31.05.14, 13:06
            tryggia napisała:

> > obiektywnie. On przynajmniej nigdy przed odpowiedzialnością nie uciekał,
            > nie u
            > > chylał się i
            >
            > No, niestety, ale prze cały czas właśnie tylko robił...
            > Skąd wnosisz, że się nie uchylał, źródło jakieś...Czy tylko twoje pobożne życze
            > nia...?

To może by tak raczej źródło na to, że się uchylał? Tylko daruj sobie wytykanie orzeczeń lekarskich że poważnie do ciężko chory facet nie może być sądzony ze względu na stan zdrowia. Chyba że masz dowody na to że specjalnie się zaraził rakiem chodząc po oddziałach onkologicznych, albo coś takiego?

• mdro Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 31.05.14, 11:05
        Ale rozumiesz, że czym innym jest ocena (historyczna, moralna czy jakakolwiek inna) Jaruzelskiego, a czym innym ocena zachowania ludzi, którzy przyszli pod kościół i na cmentarz demonstrować nienawiść do zmarłego? (A na Powązkach wojskowych leży i Bierut, i wiele innych jednoznacznie negatywnych postaci).
        • scher Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 31.05.14, 11:51
          mdro napisała:

> czym innym ocena zachowania ludzi, którzy przyszli pod kościół
          > i na cmentarz demonstrować nienawiść do zmarłego?

Oni nie demonstrowali nienawiści do zmarłego. Demonstrowali nienawiść do zupełnie czegoś innego. Dodam, że jest to nienawiść usprawiedliwiona.
          • vilez Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 31.05.14, 11:53
            > Demonstrowali nienawiść do zupełnie czegoś innego

A to wiemy. To jest choroba. Zwana nienawiść. Własnei o tym mówimy, że się ujawniła bez patrzenia na okoliczności. Jak to choroba.
            • scher Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 31.05.14, 11:59
              vilez napisała:

> bez patrzenia na okoliczności.

Jakie okoliczności? Czyżby Jaruzel przeprosił ofiary? Zadośćuczynił rodzinom? O czymś nie wiem?

Fakt, cuda na pogrzebie były. Kiszczak ozdrowiał. O te okoliczności ci chodzi?
              • nangaparbat3 Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 31.05.14, 15:28
                Nie zajmowalam się śledzeniem poczynań Jaruzelskiego, natomiast dopiero co pani Barbara Labuda, wybitna opozycjonistka represjonowana przez generała, stwierdzila w tv, że "przepraszal wielokrotnie". Zdecydowanie bardziej ufam jej slowom niz anonimowi na forum.
                • scher Orła wrona nie pokona 31.05.14, 16:12
                  nangaparbat3 napisała:

> Nie zajmowalam się śledzeniem poczynań Jaruzelskiego, natomiast dopiero
                  > co pani Barbara Labuda, wybitna opozycjonistka

...potem zblatowana z Kwaśniewskim, zapomniałaś dodać.

> represjonowana przez generała, stwierdzila w tv, że "przepraszal
                  > wielokrotnie". Zdecydowanie bardziej ufam jej slowom niz anonimowi
                  > na forum.

Jak rzekł mentor pani Labudy w laudacji
                  "Wojciechu, żołnierzu, spocznij! Twoja służba skończona, a my baczność! Walka o dobre imię Wojciecha Jaruzelskiego trwa!"
                  Mało brakło, by padło "Santo subito!" wink

Lecz orła wrona nie pokona!

W noc grudniową o północy dekret ogłoszono
                  Narodowi wojnę wydał ślepy ze swą wroną.
                  Pędzą czołgi i tankietki, a za nimi ZOMO
                  Ale wroga jakoś nie ma lub nie dowieziono.

Ref: Nas nie złamie żadna siła, ducha nie osłabi
                  Orła wrona nie pokona, my niepokonani.

Nie przestraszą nas mundury ani długie pały,
                  Gazów też się nie boimy, niestraszne nam strzały
                  Cieszy się generał-premier, a z nim cała sitwa,
                  Że Kremlowi prezent zrobią, robotnikom figla.

Choć nas biją, opluwają, metodą nie nową,
                  Telewizja chce z nas zrobić grupę wywrotową,
                  Nikt nie wierzy w takie brednie spod pióra Urbana,
                  Co ma uszy jak dwa żagle, a gębę pawiana.

Choćby chciano nas zniewolić wizją interwencji,
                  Nie oddamy to, co polskie, my pełni ambicji,
                  Niech pamięta pan generał i jego kompani,
                  Że my z Bogiem, a on przeciw, my niepokonani!
                  • miliwati Re: Orła wrona nie pokona 31.05.14, 21:19
                    scher napisał:

> Choćby chciano nas zniewolić wizją interwencji,
                    > Nie oddamy to, co polskie, my pełni ambicji,
                    > Niech pamięta pan generał i jego kompani,
                    > Że my z Bogiem, a on przeciw, my niepokonani!

Próżnoś repliki się spodziewał, nie dam ci prztyczka ani klapsa.
                    • scher Re: Orła wrona nie pokona 31.05.14, 22:49
                      miliwati napisała:

> Próżnoś repliki się spodziewał, nie dam ci prztyczka ani klapsa.

Resortowi uwielbiają cytować Tuwima:
                      www.youtube.com/watch?v=C5yFa1saJjE&feature=player_detailpage#t=82
                      • capa_negra Re: Orła wrona nie pokona 01.06.14, 19:56
                        Zastanawiam się scher czy pamiętasz stan wojenny czy znasz tylko z opowiesci
                        • scher Re: Orła wrona nie pokona 01.06.14, 20:04
                          capa_negra napisała:

> Zastanawiam się scher czy pamiętasz stan wojenny czy znasz tylko z opowiesci

Pamiętam.
                • vilez Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 31.05.14, 16:13
                  Przepraszał nie raz, linkowałam nawet gdzieś.
                  • scher Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 31.05.14, 16:18
                    vilez napisała:

> Przepraszał nie raz

Ale winy swojej nie uznał, nie zadośćuczynił, nie wykonał żadnego, nawet symbolicznego gestu wobec rodzin ofiar.
                  • aqua48 Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 31.05.14, 16:45
                    vilez napisała:

> Przepraszał nie raz, linkowałam nawet gdzieś.

Wystarczy poszukać - www.tvp.info/5868817/gen-jaruzelski-ponownie-przeprasza
                  • miliwati Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 01.06.14, 09:34
                    vilez napisała:

> Przepraszał nie raz, linkowałam nawet gdzieś.

"Patriotyczne" lemingi nie uznałyby za pokajanie się nawet harakiri pod Pałacem Kultury, bo stwierdziłyby że krew jest prowokacyjnie komunistycznie czerwona i w ogóle to za mało ciął z lewej strony. One po prostu muszą mieć na czym budować swoją osobowość, bez wroga są niczym.
              • na_pustyni Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 31.05.14, 19:29
                z Egiptu wrocil big_grin
      • czar_bajry Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 31.05.14, 12:29
        Mi bardzo jest przykro, ze Jaruzelski został pochowany na Powązkach, jak wartoś
        > ciowa postać.

Przecież na Powązkach Wojskowych nie tylko wartościowe postacie są pochowane...
        Masz Bieruta, Gomułkę ...
      • nangaparbat3 Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 31.05.14, 13:15
        Nawet gdyby mozna było znaleźć źdźbło racji w tym co piszesz wcześniej, to przekreśla całość:

Wiem, że w dyskusji nawiązanie do nazistów jest niemile widziane, ok, zapomnijmy o nazistach. Naprawdę wyobrażacie sobie takie relatywizowanie rządów np Czerwonych Khmerów?

Trzeba naprawdę nie znać żadnej miary, by w przywoływać w tej dyskusji Pol Pota.
    • kerri31 Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 31.05.14, 10:41
      A ja mam to w doopie....jak to powiedział Urban.
      • vilez Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 31.05.14, 10:45
        Szkoda, że nie w głowie i w sercu.
    • vilez Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 31.05.14, 17:00
      Ale wiesz, że odebrałes już swoją zapłatę?
    • oqoq74 Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 31.05.14, 17:09
      Niedobrze się robi, jak się czyta Twoje posty.

Odnoszę wrażenie, że tacy jak Ty woleliby, żeby doszło w latach 80tych do bratobójczych walk, jak dziś na Ukrainie.
      • scher Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 31.05.14, 17:18
        oqoq74 napisał(a):

> Odnoszę wrażenie, że tacy jak Ty woleliby, żeby doszło w latach 80tych do
        > bratobójczych walk, jak dziś na Ukrainie.

Tacy jak ja woleliby, żeby w obecnych czasach, rzekomo wolnej Polski, nie honorowano zbrodniarzy i sowieckich sługusów. Woleliby, żeby ci zbrodniarze zostali zdegradowani i osądzeni. Woleliby, żeby państwo polskie stać było na elementarną sprawiedliwość.

Mamy niby wolną Polskę no i państwo prawa
        Jest zapewne jakiś postęp i spora poprawa
        Fura, rura i komóra, fiołki w toalecie
        Kostka Bauma na podwórach, pod dywanem śmiecie.

Mamy niby wolną Polskę, cel pokoleń wielu
        Rzygać chce się, rzygać chce się, tak jak w PRL-u.
        • oqoq74 Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 31.05.14, 17:22
          Dam Tobie dobrą radę, nie zajmuj się poezją, wychodzi słabo, bardzo słabo.

O reszcie szkoda gadać. Ciężko chyba żyć z taką nienawiścią w sobie.
          • scher Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 31.05.14, 17:32
            oqoq74 napisał(a):

> Dam Tobie dobrą radę

Nie "tobie", tylko "ci". Są, uwierz, różnice między polskim, a rosyjskim wink

> O reszcie szkoda gadać. Ciężko chyba żyć z taką nienawiścią w sobie.

O, jedziesz premierem? On też zamiast merytorycznej polemiki mawia, że ciężko żyć z taką "negatywną emocją" smile

Żyjemy w przepsychologizowanych czasach, ot co. Psychologia zastąpiła retorykę.
            • oqoq74 Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 31.05.14, 17:55
              Specjalista od siedmiu boleści smile
    • mama303 Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 31.05.14, 20:11
      scher napisał:

> To gnida zarzygana, jadowita menda, to kukła gó...ana, kacapski przybłęda!
      Nigdy nie byłam zwolenniczką Jaruzelskiego, uważam że żadne honory mu sie nie należą ale Tobie to chyba cos sie w głowie poprzewracało, scher sad
      • naomi19 Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 31.05.14, 20:19
        pan nauczyciel... eh... tacy ludzie uczą nasze dzieci...
      • laquinta Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 31.05.14, 20:22
        Sama tego nie wymyslila. W takich wierszykach Polacy kanalizowali swoja zlosc i frustracje po prowadzeniu stanu wojennego.
        • vilez Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 31.05.14, 21:29
          Ale od czasu stanu wojennegpo zdarzyło sie dużo rzeczy. Dobrych rzeczy. Prezydent Jaruzelski w dużym stopniu się do nich przyczynił.
          Zapiekła niewiść nikomu nie służy.
          • scher Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 31.05.14, 21:37
            vilez napisała:

> Ale od czasu stanu wojennegpo zdarzyło sie dużo rzeczy. Dobrych rzeczy.
            > Prezydent Jaruzelski

Jaki tam z niego prezydent, chyba tylko resortowy.

> w dużym stopniu się do nich przyczynił.

Do czego dobrego się przyczynił? Chętnie posłucham bajki na dobranoc wink
            • nangaparbat3 Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 01.06.14, 09:26
              Chocby do tego, ze możesz spokojnie siedziec na tym forum i pluć.
              • scher Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 01.06.14, 09:44
                nangaparbat3 napisała:

> Chocby do tego, ze możesz spokojnie siedziec na tym forum i pluć.

Aha, ty nie plujesz, ty prowadzisz dysputy. I to wszystko zasługa Jaruzela...
                To on od wczesnej młodości marzył, aby w Polsce wprowadzić wolność słowa. Dlatego wymieniał ślinę z Breżniewem - to taka taktyka była.
                • nangaparbat3 Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 01.06.14, 09:55
                  Pokaż, gdzie pluję.
          • laquinta Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 31.05.14, 21:41
            vilez napisała:

> Zapiekła niewiść nikomu nie służy

Dlaczego pamięć o faktach historycznych i nie zgadzaniu się na ich zamazywanie nazywasz 'zapiekla nienawiscia'?
            Komunisci fałszowali historie, ale prawda przetrwala, to może i teraz przetrwa. smile
            Sa ludzie, którzy chca pamietac jak było.
            • oqoq74 Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 31.05.14, 21:44
              Problem w tym, że historia nie jest zero jedynkowa. A odnoszę wrażenie, że za wszelką cenę chcecie pokazać, że jest albo Wasza prawda historyczna, albo zakłamanie i fałszowanie historii.
              • laquinta Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 31.05.14, 21:53
                Moja prawda historyczna jest niezalezna od stron konfliktu. Nie naleze do zadnej WASZEJ ani NASZEJ frakcji. To prawda, historia nie jest zero-jedynkowa, ale często bywa, na stronach gazet i podrecznikow do historii. Tak się dziwnie zdarza, ze historie pisza zwycięzcy, albo aktualna wladza.
                • oqoq74 Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 31.05.14, 21:59
                  Widzę, że nie ma sensu ta dyskusja.
            • vilez Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 31.05.14, 22:09
              Zapiekłą nienawiścią nazywam blokadę na fakty, które miały miejsce po stanie wojennym. Pan Jaruzelski jako prezydent współdziałał ze wszystkich sił- co potwierdzał ówczesny premier Mazowiecki i dziś potwierdzają jego współpracownicy- z demokraycznym rządem w celu przeprowadzenia kraju do demokracji. Robił to z najwywższym taktem, oddaniem, nigdy nie wykorzystał swojej władzy jako prezydenta (a mógł) i pełną współpracą, o jakiej dziś nie ma mowy. Ustąpił też sam z siebie. Wszyscy ci ludzie, którzy meili z nim do czytenia, mówia jednoznaczenie: to był wielki propaństwowiec, który swoimi czynami odkupił winy w tym sensie, że dalej- niech go sądzi historia. I ja im wierzę, a nie- nienawistnikom.
              Kto tego nie widzi, ten tego widzieć NIE CHCE. Serce blokuje mu nienawiść.
              • scher Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 31.05.14, 22:12
                vilez napisała:

> Pan Jaruzelski jako prezydent współdziałał ze wszystkich sił- co potwierdzał
                > ówczesny premier Mazowiecki i dziś potwierdzają jego współpracownicy- z
                > demokratycznym rządem w celu przeprowadzenia kraju do demokracji.

Do, ykhm, czego?
              • laquinta Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 31.05.14, 22:36
                vilez napisała:

który swoimi czynami odkupił winy w tym sensieże da
                > lej- niech go sądzi historia.

No i histora chce go sadzic, tylko Ty na to nie pozwalsz.
                Jeszcze nigdy nie widzilam, żeby winy w prawomocnym państwie miały być odkupione czynami. Najpierw trzeba stanac przed sadem, poniesc kare, choćby symboliczna.

Jakby to było, gdybyśmy winnych nie karali, lecz zadowalali się ich odkupienczymi czynami.
                Ty możesz sobie osobiście myslec o Jaruzelskim co chcesz, ale wara Ci osadzac ludzi, którzy mysla inaczej. I odczep się od ich serc.
                • vilez Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 01.06.14, 08:34
                  Plucie na pogrzebach to nie osąd Historii.
                  To Generał nie stawał przed sądami? Ciekawe. Chyba coś do Ciebie nie doszło, bo co rusz Genrał był ciągany po sądach. Żeby była kara, nawet symboliczna, to musi być udowodniona wina. widac tutaj wina nie jest oczywista (dla sądów).
                  Genereał przeprosił wielokroć. Tylko nienawistnikom to nie wystarcza.

> Ty możesz sobie osobiście myslec o Jaruzelskim co chcesz,

I myslę, co sie Tobie baaardzo nei podoba.

> ale wara Ci osadzac l
                  > udzi, którzy mysla inaczej. I odczep się od ich serc.

Taki język pokazuje, o co tu chodzi. Będę mówiła, co sądzę o zachowaniach ludzi, którzy historię traktuję wybiórczo, a oczy im zalewa, co zalewa.
                  • scher Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 01.06.14, 09:41
                    vilez napisała:

> co rusz Genrał był ciągany po sądach. Żeby była kara, nawet symboliczna,
                    > to musi być udowodniona wina. widac tutaj wina nie jest oczywista (dla
                    > sądów).

Sądy nie miały szansy się wypowiedzieć, bo Jaruzel był "chory". Tu jest jego zaświadczenia lekarskie:
                    cdn5.se.smcloud.net/t/photos/228422/oni_sa_zbyt_chorzy_na.jpg
                    Tu kolejne:
                    img.interia.pl/wiadomosci/nimg/4/e/Jaruzelski_Moskwie_nad_4024141.jpg
                    Oni wszyscy zresztą są zbyt chorzy dla wymiaru sprawiedliwości:
                    realpolitik.pl/wp-content/uploads/2014/05/kiszczak.jpg
                    cdn2.se.smcloud.net/t/photos/thumbnails/175289/kiszczak_przed_sad_640x0_rozmiar-niestandardowy.jpg
                    cdn26.se.smcloud.net/t/photos/t/229360/to_on_nie_pozwala_skazac_16735215.jpg
                  • aniani7 Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 01.06.14, 09:41
                    Za co przepraszał skoro był taki niewinny? Wszystko ci się merda. Rozumiem, że dla twojej rodziny czas komuny był miodem i mlekiem płynący, ale nie dla wszystkich.
                    • vilez Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 01.06.14, 10:18
                      Moja rodzina akurat ciezko zapłaciła, np. za reżim stalinowski (cięzkim więzieniem), a za Solidarnosci też się przesiedziała, więc...
                      • aniani7 Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 01.06.14, 10:56
                        Teraz też ludzie siedzą w więzieniach, w końcu rodziny się nie wybiera.
                        • vilez Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 01.06.14, 13:24
                          Odniosłam się do twojego, że dla mojej rodziny to był czas miodem i mlekiem...widac nie był. I jakie znajdujesz na to dictum? Rejtujesz.
                • nangaparbat3 Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 01.06.14, 09:33
                  >
                  > Jakby to było, gdybyśmy winnych nie karali, lecz zadowalali się ich odkupienczy
                  > mi czynami.

Dobrze by było.
              • tryggia Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 31.05.14, 22:37
                Vilez, przepraszam, ale tobie też coś blokuje przyjmowanie oficjalnych faktów dotyczących Jaruzelskiego...
                Zadziwiająca jest ta retoryka, kiedyś za prawdę palili na stosach, tak..., a dziś "tylko" jest się nazywanym oszołomem, bydłem pełnym nienawiści. W sumie, to jednak da się to "przeżyć", dosłownie. wink Ale ciekawe jest, że jednak tyle osób zajmuje takie stanowisko, relatywizacji lub wprost - obrony kłamstw.
            • nangaparbat3 Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 01.06.14, 09:29
              Pamietamy, i dlatego opowiadamy na forum o biciu na milicji, i dlatego nie zgodzimy się na porównywanie Jaruzelskiego z Pol Potem. To znaczy ja sie nie zgodzę, wlasnie dlatego, ze pamietam.
      • scher Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 31.05.14, 21:17
        mama303 napisała:

> > To gnida zarzygana, jadowita menda, to kukła gó...ana, kacapski
        > > przybłęda!
        > Nigdy nie byłam zwolenniczką Jaruzelskiego, uważam że żadne honory mu
        > sie nie należą ale Tobie to chyba cos sie w głowie poprzewracało, scher sad

Znaczy nie poznałaś cytatu.
        • wpak Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 31.05.14, 23:02
          Jest znakomity dokument o generale Jaruzelskim, w którym wypowiadają się historycy, politolodzy, dziennikarze, specjalizujący się w badaniu okresu minionego, można poświecić chwilę i spokojnie zapoznać się z sylwetką nieżyjącego generała , zmierzyć z prawdą historyczną , taką jaka ona rzeczywiście była.

www.youtube.com/watch?v=eEYR7V9_GFo
          www.youtube.com/watch?v=_LEAWqBVLTg
          www.youtube.com/watch?v=NlN4Slz6XV8

• tryggia Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 31.05.14, 23:13
            wpak, próżny trud. Powiedzą, że nieprawda, że podłość, a Jaruzelski to piękna postać, no, w najgorszym razie tzw. tragiczna.
            Tragiczne jest to zakłamywanie rzeczywistości. I to w imię czego? Komu i do czego to służy?
            • scher Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 31.05.14, 23:17
              tryggia napisała:

> Komu i do czego to służy?

Serio nie wiesz?
        • nangaparbat3 Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 01.06.14, 09:35
          co cytujesz, tak czujesz
          • scher Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 01.06.14, 09:46
            nangaparbat3 napisała:

> co cytujesz, tak czujesz

Swoich odczuć co do Jaruzela to raczej ty powinnaś się wstydzić, nie ja.
            • nangaparbat3 Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 01.06.14, 09:57
              Pokaż, czego mam sie wstydzić. W ktorym miejscu wyrazam moje uczucia do Jaruzelskiego.
              • scher Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 01.06.14, 10:16
                nangaparbat3 napisała:

> Pokaż, czego mam sie wstydzić. W ktorym miejscu wyrazam moje uczucia
                > do Jaruzelskiego.

Czyli potępiasz go?
                • oqoq74 Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 01.06.14, 10:19
                  Myślenie zero-jedynkowe.
                • nangaparbat3 Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 01.06.14, 10:41
                  "Go"? Potepiać mozna czyny, nie osoby.
                  • scher Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 01.06.14, 11:32
                    nangaparbat3 napisała:

> Potepiać mozna czyny, nie osoby.

Unik. Wiadomo czemu.
                    • nangaparbat3 Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 01.06.14, 11:45
                      Temu, ze o tobie tez nie napiszę, że jesteś idiotą, tylko ze wypisujesz idiotyzmy.
                      • scher Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 01.06.14, 14:32
                        nangaparbat3 napisała:

> Temu, ze o tobie tez nie napiszę, że jesteś idiotą, tylko ze wypisujesz
                        > idiotyzmy.

Lewacka politpoprawna "uprzejmość".
                        • nangaparbat3 Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 01.06.14, 14:35
                          To absolutnie nie miala być uprzejmość.
                          • scher Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 01.06.14, 19:28
                            nangaparbat3 napisała:

> To absolutnie nie miala być uprzejmość.

Siekiera, motyka, piłka, metal
                            Mamy swego Pinocheta.
                            Jak weźmie do ręki sierp i młot
                            Będzie walczył jak Pol-Pot.

Plac Centralny w Plac Czerwony
                            Chcą nam zmienić czarne wrony,
                            A że szybko robią to,
                            Plamią mundur polską krwią.

Siekiera, motyka, stan wojenny
                            Naród nie jest taki ciemny.
                            Ostre szpony i korona,
                            Nie pokona orła wrona.

Siekiera, motyka, siły zbrojne,
                            Wojtek z nami zaczął wojnę.
                            Siekiera, motyka, pała, prąd
                            To był bardzo wielki błąd.

Siekiera, motyka, smok wawelski,
                            Przegrał wojnę Jaruzelski.
                            Siekiera, motyka, ZOMO, gwóźdź,
                            Przegra wojnę no i już!

Siekiera, motyka, Białołęka
                            Naród cierpi, lecz nie pęka.
                            Siekiera, motyka, pała, gaz
                            Niczym nie złamiecie nas!

Siekiera, motyka, zamek, krata
                            Dosiedzieliśmy się lata,
                            Była wiosna, była zima
                            A wolności jeszcze ni ma!

Siekiera, motyka, ambasada,
                            Przegonimy Wojtka dziada,
                            Siekiera, motyka i znów gaz,
                            Jeszcze przyjdzie na was czas!
                            • mama303 Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 01.06.14, 20:50
                              scher napisał:

> Siekiera, motyka i znów gaz,
                              > Jeszcze przyjdzie na was czas!
                              Jakoś czas na nich nie przyszedł.
                              Skąd Ty te rymy częstochowskie bierzesz?

• mama303 Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 01.06.14, 10:19
          scher napisał:

> Znaczy nie poznałaś cytatu.

A cóz to za poezja od siedmiu boleści?
          • misterni Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 01.06.14, 11:32
            www.cda.pl/video/12869488/Bluzg-na-generala-Jaruzelskiego
            • mama303 Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 01.06.14, 12:53
              to, że Kamiński te bluzgi wypowiedził /zreszta całkiem nieźle /nie znaczy że to ma jakąkolwiek wartośc literacją. Więc pytam co to za pseudo-poezja?
              • misterni Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 01.06.14, 13:12
                Nie znaczy też, że nie ma żadnej.
                • vilez Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 01.06.14, 13:25
                  Zaparszam do wątku obok, by oderwac rzecz od osób, a przejść na problem- np. poczucia wykluczenia.
                • mama303 Re: Pogrzeb gen. Jaruzelskiego 01.06.14, 20:47
                  misterni napisała:

> Nie znaczy też, że nie ma żadnej.

Bluzgi?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka