Dodaj do ulubionych

ile kosztuje wybudowanie domu????

23.08.04, 17:18
Jejku...po tych upałach się rozmarzyłam,że chciałbym we własnym domku
mieszkać....Sledzilam niedawno wątek o tym,kto gdzie mieszka.mam pytanie do
mam budujących:ile kosztuje wybudowanie domu?Jakie macie domki,skąd projekty?
co uwzględniałyscie przy wyborze?czy kazde dziecko ma osobny pokiok?
pozdrawiam,nata
Obserwuj wątek
    • ania.silenter_exunruzanka Re: ile kosztuje wybudowanie domu???? 23.08.04, 22:07
      Zależy od wielkości domuwink. My budujemy mały - 120m2. Do każdego etapu
      (wyliczonych pieniędzy na materiał + robocizna) dodajemy 30%. Projekt
      znaleźliśmy w katalogu projektów. Przy wyborze uwzglednilismy: funkcjonalność
      (mamy długą i wąską działkę), urodęwink, praktyczność itp. W domku jest 7
      pokojów, a dziecko na raziesmile)) jedno.
      pozdrawiam
      • bze.bze24 Re: ile kosztuje wybudowanie domu???? 23.08.04, 23:45
        Raczej sporo.Zależy o czym marzysz.My mamy dom o powierzchni 210m2.
        Kosztował nas w stanie surowym około 120 tys.plus wykończenie czyli dodatkowe
        80 tys.Ale mam własną saunę i mały basensmile))
        • podi11 Re: ile kosztuje wybudowanie domu???? 24.08.04, 11:28
          Stan surowy otwarty czy zamknięty i co wchodzi w wykończenie. Od jakiegoś czasu
          interesuję się tym tematem a ponieważ wśród znajomych nikt nie buduję nie wiem
          czy nie przeceniam swoich możliwości. Nie chcę rozpoczynać budowy i odmawiać
          sobie dosłownie wszystkiego bo okienko bo płyteczki bo... Ach i jeszce czy
          działka jest w tych kosztach czy nie? Bardzo będę wdzięczna za odpowiedź.
          • deser_t Re: ile kosztuje wybudowanie domu???? 24.08.04, 14:04
            Bardzo polecam www.murator.com.pl/forum Tam dowiesz się WSZYSTKIEGO co
            Cię interesuje w budowaniu.
            • ania.silenter_exunruzanka Re: ile kosztuje wybudowanie domu???? 24.08.04, 14:15
              Dokladnie. Tez sobie pomyslalam o forum Muratora. Jest odjazdowe - nawet ceny
              sa aktualne, bo sa grupy z roznych maist np. warszawska.Wszystkiego mozna sie
              dowiedziec od baaardzo zyczliwych ludzismile.
              pozdrawiam
        • yagnap Re: ile kosztuje wybudowanie domu???? 24.08.04, 21:59
          bze.bze24 napisała:

> Raczej sporo.Zależy o czym marzysz.My mamy dom o powierzchni 210m2.
          > Kosztował nas w stanie surowym około 120 tys.plus wykończenie czyli dodatkowe
          > 80 tys.Ale mam własną saunę i mały basensmile))
          bze.bze - to bardzo ładnie z taką ceną! My mamy projekt 190m2 i obawiam się, że
          wyjdzie więcej niż 200 tys. sad(( Dużo pracy własnej?
          Pozdrawiam wszystkie muratorowe forumowiczki - ja jestem uzależniona od tamtego
          forum, jest wspaniałe smile)
    • nata76 Re: ile kosztuje wybudowanie domu???? 24.08.04, 15:07
      Dziękuję dziewczyny a odp.Na forum muratowra już jestemod kilku tyg.,ale ja
      chcialam się dowiedzieć czegoś o budowie z "mamowego" punktu widzenia.
      Ania.silenter:jaki masz projekt?czy mozna go zobaczyć w necie?tez mamy działkę
      wąską i dlugą,no i tyle pokoi na raczej małej powierzchni,ciekawe!!!!
      bze.bze:jak wygram w totka,to tez sobie domek z basenem postawiesmile)))Gratuluje
      Wam!!!!!!!!!!!
      podi:dzialka jest,bez przyłączy(w drodze obok),interesuje mnie ile "pod
      klucz",domek ok.150 m2,ale podobnie jak Ty...bez ogromnych poświęceń.
      Pozdrawiam,nata
      • ania.silenter_exunruzanka Re: ile kosztuje wybudowanie domu???? 24.08.04, 16:05
        Tak, domek mozna zobaczyc w necie: www.dom-projekt.pl, wychodzisz w domy
        srednie - moj nazywa sie osina. My budujemy wersje bez piwinicy. Powierzchnia
        dzialki jest ok - prawie 900m2smile.Obok bedzie stal garaz, a i tak zostaje duzy
        ogrod. I dobrze.
        pozdrawiam
      • podi11 Re: ile kosztuje wybudowanie domu???? 24.08.04, 16:45
        > podi:dzialka jest,bez przyłączy(w drodze obok),interesuje mnie ile "pod
        > klucz",domek ok.150 m2,ale podobnie jak Ty...bez ogromnych poświęceń.
        > Pozdrawiam,nata
        To było pytanie do bze.bze ponieważ ona podała orientacyjne kwoty. Może trochę
        niefortunnie zadane ale... Ja również wyszukałam projekt domku który mi się
        podoba (ok160m2) działka jest i to całakiem duża ale nie wiem czy jest
        wystarczająco funduszy!
      • rubi21 Projekt 24.08.04, 17:08
        bardzo ładne i zróznicowane projekty są na www.archeton.pl ja mam własnie od
        nich dmek, doradzaja i mozna zamówic wysyłkowo.
        • bze.bze24 Re: Projekt 25.08.04, 10:52
          My wybudowaliśmy dom rok temu w Łomiankach.Działka wyniosła nas sporo ale
          okolica jest piękna.
          Dom z wyposażeniem--kuchnia w zabudowie,2 łazienki,salon z kominkiem,sauna i
          naprawdę mały basenik wyniósł nas około 240.000zł.
          • podi11 Re: Projekt 25.08.04, 13:36
            bze.bze24 ja również nie mogę uwierzyć że tylko tyle. Napisz czy koszt działki
            i mebli zaliczasz do tych 240 000 tys.
    • nata76 Re:do bze.bze i nie tylko 25.08.04, 11:45
      Bze.bze...240.00 tys. wg forum muratora to niemożliwe,tam zastanawiają się czy
      można wybudować dom 130 m2 za 200.000 tys. Wychodzi na to,że nie. a chodzi im o
      stan zamknięty,raczej jeszcze nie umeblowany......A Ty masz jeszcze basen...no
      i badz tu mądry. A jak duży macie domek?czy mozna gdzieś projekt zobaczyć?Bo
      dałaś mi duża dawke optymizmu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!pozdrawiam,nata
      • bze.bze24 tylko dom...... 25.08.04, 14:16
        Ta cena zawiera tylko koszt domu,kuchni,sauny,łazienki!
        Meble,podłogi,wyposażenie łazienek,działka to odrębne koszty---nie podałam bo
        działki w kazdym miejscu maja inną cenę a i meble są różne.
        Nasza działka ma prawie 800m.2 a część mebli mamy kupionych w Holandii więc ich
        koszt jest inny niż w Polsce.
        Basenik mamy w oszklonej werandzie i wg.kosztorysu jego cena to 11.000zł.
        Czyli nie tak drogo---jego wymiary 5m#5m i głębokość 1.20 czyli większa
        sadzawkasmile)
        • kruszynka301 basen 29.08.04, 11:23
          bze.bze - czy mogłabyś polecić mi jakieś strony dot. basenów? Jestem zaszokowana ceną 11.000 za basen - z mężem marzymy o basenie, jednak liczymy się z kwotą min. 100 tys (za tyle zbudowali znajomi zwykły basen, potem dorzucili jeszcze 20 tys. za masaże, bicze itp) więc jak na razie budowę odkładamy na bliżej nieokreśloną przyszłość.

Co do domu - to pytanie zasadnicze, w jakim standardzie ktoś chce mieć urządzone. Można wydać 100.000 za skromny domek, można ..... chyba nie ma górnej granicywink
    • trisso Re: ile kosztuje wybudowanie domu???? 28.08.04, 00:23
      dom 200m2: około 450 tys. ( w tym wyposażenie łazienek, maleńka sauna i
      zabudowa kuchni)

Pamiętaj, że koszt budowy domu zależy bardziej od standardu wykończenia niż
      metrażu, że stan surowy to zaledwie ok. 1/3 ( a często mniej) całości kosztów.
      Ważne, czy masz działkę, czy musisz kupić? Czy jest uzbrojona, jeśli nie, to
      jak daleko musisz ciągnąć media? Czy dom podpiwniczony, czy nie, jaka
      konstrukcja murów, kryty dachówką ceramiczną czy blachą, okna i dzrzwi
      drewniane czy plastykowe, i cała masa innych mniej lub bardziej kosztownych
      drobiazgów. Robocizna: wynajmujesz jedną firmę, czy szukasz wykonawców
      poszczególnych etapów? Do tego cena projektu: z katalogu, czy na zamówienie? (
      My wzięliśmy z katalogu, po dwóch drobnych zmianach w projekcie cena z 1200 zł
      skoczyła na 3,5 tys.) Z doświadczenia mojego i znajomych widzę, że do
      większości najbardziej nawet szczegółowych kosztorysów należy dodać co najmniej
      20%: wtedy wydzie ci mniej więcej tyle, ile rzeczywiście zapłacisz.
      Miarodajnym źródłem info nt budowy domów, technologii, kosztów materiałów itp
      jest Murator: polecam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka