mag1_k
18.06.14, 07:42
Dziewczyny, jednocześnie chciałam się wyżalić i podpytac o Waszą reakcję, jakbyście były w mojej sytuacji.
Jestem świeżo po poniedziałkowym zebraniu szkolnym dla wszystkich czterech pierwszych klas w publicznej szkole podstawowej. Podczas tego zebrania m.in. zostały przedstawione nam panie nauczycielki, które obejmą poszczególne klasy oraz przeczytana lista dzieci każdej z klas. Problem polega na tym, że mimo wcześniejszych obietnic pani dyrektor nie uwzględniła naszych ogromnych próśb, aby umieścić moje dziecko ze swoim przyjacielem w jednej klasie. Prośba tez dotyczyła znanen nam bardzo dobrej nauczycielki. Okazało się, że dzieci sa w różnych klasach, co wynika z podziału klas wg peseli wg nowej ustawy oświatowej (dzieli je kilka miesięcy różnicy), a dodatkowo przyjaciel syna jest w klasie z tą najlepszą nauczycielką.
Na początku przyjęłam wiadomośc na klate i godnie, no bo jak ustawa to ustawa, jak się nie d a to trudno. Ale później się okazało, że dwie mamy mające dzieci w dwóch róznych klasach dogadały się i pani dyr. zaraz po zebraniu dokonała zamiany tych dzieci w klasach, czyli się da !!
Po powrocie z zebrania i przemyśleniu jeszcze raz sprawy mam potworny niesmak. Prosiłam o uwzględnienie mojego wniosku na piśmie o umieszczenie dzieci w jednej klasie o konkretnej nauczycielki, później były też rozmowy przypominające na ten temat moje i tych drugich rodziców, a ona najnormalniej nas ostatecznie olała. Wcześniej twierdziła, że problemu nie ma. Z mojego punktu widzenia jest to totalne lekceważnie rodzica, mogła mi w końcu już w styczniu kiedy składałam wniosek powiedzieć, że się nie da. Nie poświęciła tak naprawde na naszą sprawę nawet chwili, bo przykład tych dwóch przenoszących się dziewczynek zaraz po poniedziałkowym zebraniu pokazał, że się da i ustawa przewiduje wyjątki.
Powiem Wam, że jestem tak rozżalona, że zastanawiam się nad zgłoszeniem tego zrobionego wyjątku, nazwiska znam.
Jakbyście podeszły do tematu sprawy? Mam super błache problemy? Czy też byłybyście rozżalone sytuacją?