Dodaj do ulubionych

A która jest bogata w sensie materialnym?

19.06.14, 10:28
Taki kontrwątek do wątku gazeciarza, który zdechł (wątek, nie gazeciarz) już kilka godzin po założeniu, co zresztą było do przewidzenia. Mój ma dużo większy potencjał. big_grin
Obserwuj wątek
    • heca7 Re: A która jest bogata w sensie materialnym? 19.06.14, 10:31
      Wiesz pojęcie bogactwa jest względne. Może uściślisz co przez nie rozumiesz ?
      Bo dla szejka z Kataru to my nawet na służących się nie nadajemy wink
      • przystanek_tramwajowy Re: A która jest bogata w sensie materialnym? 19.06.14, 10:38
        Tak ze 20, no niech będzie 30 tysięcy netto dochodu na rodzinę, nowy duży dom bez kredytu, drugi w górach albo nad morze, 2-3 nowe samochody, dzieci w prywatnych szkołach, kilka razy w roku zagraniczne wakacje i to bynajmniej nie w towarzystwie tych, co ciułali na wakacje cały rok albo musieli na nie kredyt wziąć. Do szejka co prawda daleko, ale można się poczuć krezusem w porównaniu z forumkami, które wypowiadały się w wątku gazeciarza.
        • azja_pl2 Re: A która jest bogata w sensie materialnym? 19.06.14, 11:35
          z takimi kryteriami, to chyba tez Ci watek szybko zdechnie smile
          • neffi79 Re: A która jest bogata w sensie materialnym? 19.06.14, 11:40
            no właśnie chciałam powiedzieć , ze są za niskiesmile
        • laquinta Re: A która jest bogata w sensie materialnym? 19.06.14, 12:26
          przystanek_tramwajowy napisał:

> Tak ze 20, no niech będzie 30 tysięcy netto dochodu na rodzinę, nowy duży dom b
          > ez kredytu, drugi w górach albo nad morze, 2-3 nowe samochody, dzieci w prywatn
          > ych szkołach, kilka razy w roku zagraniczne wakacje

Nie masz pojecia co oznacza prawdziwe bagactwo. To o czym piszesz, to najwyzej nowobogactwo.
          • solange123 Re: A która jest bogata w sensie materialnym? 19.06.14, 12:30
            A Ty z kolei nie masz pojęcia, czym jest nowobogactwo smile
            Nowobogactwo odnosi się do czasu wzbogacenia się, a nie do poziomu miesięcznych dochodów.
            • laquinta Re: A która jest bogata w sensie materialnym? 19.06.14, 14:03
              solange123 napisał(a):

Nowobogactwo odnosi się do czasu wzbogacenia się, a nie do poziomu miesięcznych
              > dochodów.

W tym przykladzie miesieczne dochody wystarcza co najwyzej na przyslowiowe zastaw sie, a postaw sie.
              • ichi51e Re: A która jest bogata w sensie materialnym? 19.06.14, 21:01
                Bez przesady. Pozwalaja na normalne zycie. Takie w ktorym jezdzisz taksowka bez liczenia kasy robisz zakupy bez zastanawiania sie ile masz na koncie otaz na kupiwanie sobie co jakis czas roznych gadzetow be odkladania. Mozesz chodzic tez do teatru kina i restauracji kiedy chcesz. Ciuchy kupujesz tez bez koniecznosci czekania na wyprzedaz. No i leczysz sie prywatnie bez klniecia ze beta hcg az 40zloty...
                • swiecaca Re: A która jest bogata w sensie materialnym? 20.06.14, 10:20
                  Hm ja tak żyję a mam dochodów i majątku o wiele mniej. No dobra dzieci w publicznej szkole.
                • a1ma Re: A która jest bogata w sensie materialnym? 23.06.14, 17:54
                  ichi51e napisała:

> Bez przesady. Pozwalaja na normalne zycie. Takie w ktorym jezdzisz taksowka bez
                  > liczenia kasy robisz zakupy bez zastanawiania sie ile masz na koncie otaz na k
                  > upiwanie sobie co jakis czas roznych gadzetow be odkladania. Mozesz chodzic tez
                  > do teatru kina i restauracji kiedy chcesz. Ciuchy kupujesz tez bez koniecznosc
                  > i czekania na wyprzedaz. No i leczysz sie prywatnie bez klniecia ze beta hcg az
                  > 40zloty...

Dokładnie. Normalne życie, żadne bogactwo.
                  Bogactwo to "ciut" wiecej niz opisany styl zycia klasy średniej.
        • misterni Przy takim dochodzie, przy takim majątku ruchomym 19.06.14, 12:46
          i nieruchomym, raczek wiedzie się skromne życie - na utrzymanie domu, samochodów, prywatnych szkół, zostanie niewiele wink

> Tak ze 20, no niech będzie 30 tysięcy netto dochodu na rodzinę, nowy duży dom b
          > ez kredytu, drugi w górach albo nad morze, 2-3 nowe samochody, dzieci w prywatn
          > ych szkołach, kilka razy w roku zagraniczne wakacje i to bynajmniej nie w towar
          > zystwie tych, co ciułali na wakacje cały rok albo musieli na nie kredyt wziąć.
          > Do szejka co prawda daleko, ale można się poczuć krezusem w porównaniu z forumk
          > ami, które wypowiadały się w wątku gazeciarza.
          • ichi51e Re: Przy takim dochodzie, przy takim majątku ruch 19.06.14, 12:55
            No wlasnie - przy takim dochodzie skad ten dom auta bez kredytu i jeszcze wyjazdy???
            • misterni Re: Przy takim dochodzie, przy takim majątku ruch 19.06.14, 13:11
              Wiesz, domy i nawet samochody mogą być ze spadku np wink.
              Mnie chodzi o utrzymanie tego wszystkiego. No i jeszcze szkoły prywatne.
              • ichi51e Re: Przy takim dochodzie, przy takim majątku ruch 19.06.14, 13:18
                Ma byc nowy - zauwaz...
                • misterni Re: Przy takim dochodzie, przy takim majątku ruch 19.06.14, 13:53
                  No i? Samochód czy dom pochodzący z pieniędzy ze spadku, musi być stary?
                  • heca7 Re: Przy takim dochodzie, przy takim majątku ruch 19.06.14, 14:04
                    To ja nie wiem wink Mój dom ma już 25 lat ale jesteśmy jego pierwszymi mieszkańcami bo wcześniej stał niewykończony i mieszkamy od 15. Tzn , że jak dom się zestarzeje to trzeba go zmieniać?
                    Dwa samochody tu w Wawie to żadne bogactwo. Po prostu mus. I jedni mają dwa używane (kupione używane) a drudzy kupili dwa nowe. Ale nowe mają to do siebie , że się starzeją i po dwóch/trzech latach to są już stare? A poza tym moja przyjaciółka kupiła sobie w salonie WW Up! za gotówkę. Dała prawie 40tys. A sąsiad kupił używane Volvo za ponad 50tys (terenowe). To kto ma lepiej?
                    • riki_i Re: Przy takim dochodzie, przy takim majątku ruch 19.06.14, 15:36
                      heca7 napisała:

> Dwa samochody tu w Wawie to żadne bogactwo. Po prostu mus.

Jak się mieszka na zadupiu , to i owszem , jak najbardziej.

Ale mieszkając w starych normalnych dzielnicach, zwłaszcza na linii metra, to już niekoniecznie. Imho jeden samochód na rodzinę wystarczy całkowicie.
                      • heca7 Re: Przy takim dochodzie, przy takim majątku ruch 19.06.14, 15:58
                        Nie mieszkam na zadupiu tylko zarówno ja jak i mąż potrzebujemy w ciągu dnia samochódu. On nie tylko aby dojechać do pracy. Przy metrze mieszkać nie zamierzam ani nie uważam tego za zaletę. W życiu bym nie chciała mieszkać nawet w najpiękniejszym bloku i dlatego mieszkam akurat tutaj. I bardzo mi się to podoba. A dodatkowo lubię mieć swój własny samochód tongue_out
            • ina_nova Re: Przy takim dochodzie, przy takim majątku ruch 27.06.14, 08:11
              ocipiałyście jedna z drugą, czy płacicie podatki w Andorze? 30000 tyś na rodzinę (chyba, że 6 osobą) pozwalaja ze spokojem odkładać 2/3 tej sumy miesięcznie by po paru latach cieszyć się chałupą bez kredytu, fajnymi furami i czym tam jeszcze chcecie.
              Jak to jest wg was klasa średnia, to większość ludzi, których znam ze swoimi średnimi krajowymi czy tam nieco powyżej, którzy biedy nie klepią, mają co jeść i czym jeździć to chyba są zabiedzonym marginesem społecznym. Za dużo pudelka baby!
              • ichi51e Re: Przy takim dochodzie, przy takim majątku ruch 27.06.14, 09:02
                Tak ci sie wydaje. Wiecej zarabiasz -> wiecej wydajesz to proste.
          • misterni raczej oczywiście ;) 19.06.14, 13:08

• anaspa Re: A która jest bogata w sensie materialnym? 19.06.14, 16:02
          hmm jak dla mnie to te kryteria to średnia klasa społeczna smile a nie bogaci. Jak dla mnie bogata osoba zarabia kilka milionów miesięcznie a nie tysięcy smile
          Bo jak by tak na to patrzeć to hmm ja mieszkam w domu w pierwszej lini na plaży. Mam dwa samochody ( nie na kredyt) ale jeden jest używany drugi jest do sprzedania, wakacje kilka razy do roku. Dziecko w prywatnym przedszkolu. Używam dobrych kosmetyków dior chanel etc. Mam drogą biżuterię w sumie wartą gdzieś ze 100 tysięcy ale naprawdę uważam się za klasę średnią, daleeko mi do bogactwa. Dalej muszę patrzeć na wydatki, planować jakieś większe przedsięwzięcia etc. Nie mogę iść sobie do sklepu Oscara de la Renty i kupić np. pół kolecji czy nawet kilka ciuchów na spontanie ( ba nie mogę sobie pozwolić na zakupy w takich sklepach, jeśli już to musi to być bardzo wyjątkowa okoliczność) drogich torebek też nie mogę sobie kupić kiedy chce, a jeśli powiemy że zakupy w zarze i buty kazara czy innej tego typu marki bez zastanowienia się nad ceną są bogactwem no to cóż... bogactwo jest pojęciem względnymsmile A i tak najbogatsi są ci, którzy mają wspaniałą rodzinę która się kocha są zdrowi i oczywiście środków starcza im na w miarę godne życie smile
        • andaba Re: A która jest bogata w sensie materialnym? 19.06.14, 19:15

> Tak ze 20, no niech będzie 30 tysięcy netto dochodu na rodzinę

Rocznie czy miesięcznie?
          Bo jak rocznie, to się łapię, bo mam dom bez kredytu i drugi w górach (prawie), dwa samochody i dzieci w prywatnej szkole. no dobra, obecnie tylko jedno, ale tez się liczy, nie? smile
        • nanuk24 Re: A która jest bogata w sensie materialnym? 19.06.14, 20:06
          To bagaci czy nie bogaci?wink
          Bo akurat milionerzy jak najbardziej kupuja domy na kredyt(stare!) i uzywane samochody.
          Ba! Najlepiej zarabiajace gwiazdy hollywoodzkie kupuja domy na kredyt.
          • edelstein Re: A która jest bogata w sensie materialnym? 19.06.14, 20:52

ci milionerzy,ktorych znam nie jezdza starymi autami ani nie kupuja na kredyt.
            "Znasz mnie lepiej niż ja siebie? Widziałeś mnie na glebie?
            Znasz upadek i cierpienie? Znasz każde wydarzenie,
            Które miało wpływ na mnie? Znasz mnie lepiej niż ja klaunie?...
            Śmiejesz się,zgadnij,kto się będzie śmiał ostatni"
            • nanuk24 Re: A która jest bogata w sensie materialnym? 19.06.14, 21:21
              a ja znam milionerow, ktorzy normalnie do mnie na obiad przyjezdzaja, by zaoszczedzic na obiedzie w Hancocku.
            • antychreza Re: A która jest bogata w sensie materialnym? 20.06.14, 12:52
              Znam milionera, który ma dom co prawda nie na kredyt, ale dość niemilionerski (bo nie chciał brać kredytu na wielką droga chałupę, w której spędzałby pewnie ze 3 miesiące w roku...) i niedawno zmienił samochód, poprzedni, żadne cudo, zwykły Passat, miał chyba z 8 lat. Skoro jeździł, to po co zmieniać? Ale on sam dorobił się wszystkiego, więc szanuje.
              Znam też takiego, który opowiada, że zatrudnił sobie nowego kucharza, co tak świetnie krewetki przyrządza. Temu z kolei tata dał pierwsza bańkę. A jak ją rozpieprzył na głupoty, to dał drugą i przykazał inwestować.
        • agni71 Re: A która jest bogata w sensie materialnym? 20.06.14, 12:41

> ych szkołach, kilka razy w roku zagraniczne wakacje i to bynajmniej nie w towar
          > zystwie tych, co ciułali na wakacje cały rok albo musieli na nie kredyt wziąć.
          > Do szejka co prawda daleko, ale można się poczuć krezusem w porównaniu z forumk
          > ami, które wypowiadały się w wątku gazeciarza.

Z 20-30 tys. netto, to chyba masz wygórowane oczekiwania (te dwa trzy samochody, drugi dom, kilka razy w roku zagraniczne wakacje, dzieci w prywatnych szkołach).
        • default Re: A która jest bogata w sensie materialnym? 24.06.14, 07:57

> ych szkołach, kilka razy w roku zagraniczne wakacje

A ja mam taką sąsiadkę: brudna, zaniedbana, ubrana jak żebrak, ma 50 lat, a wygląda na 70. Ma stary obdrapany rower i jeździ nim po zlewki ze stołówki szkolnej dla swoich psów, których ma całą sforę. Do tego stado kóz. Mieszka w domu co prawda niedawno zbudowanym, ale zupełnie niewykończonym - tyle że ma okna i drzwi wstawione i prąd doprowadzony. Gołe cegły na ścianach i wylewka na podłodze. Wszędzie kartony i pudła z bógwieczym.
          Parę lat temu sprzedała deweloperowi parę ha ziemi rolnej po rodzicach - wzięła kilka milionów. Ta działka, na której mieszka, ma ponad 2 ha, a ziemia tutaj chodzi średnio po 500 zł/m2 i działki są bardzo poszukiwane.
          Ale ona nie sprzedaje. Ogrodziła cały teren betonowym płotem i tak tam siedzi, w chaszczach, brudzie, z kilkunastoma psami i kozami.
          Jest bogata czy nie ?
          • gazeta_mi_placi Re: A która jest bogata w sensie materialnym? 24.06.14, 14:50
            Jest chora psychicznie prawdopodobnie, a czy bogata to kwestia czy nadal ma te miliony czy komuś np. podarowała, jak nadal je ma to owszem, jest bogata.
    • niebieskie.kwiatki Re: A która jest bogata w sensie materialnym? 19.06.14, 11:54
      Błąd w przyjętych założeniach, bo w Polsce łatwiej przyznać sie do biedy (jesteś biedny, wiec uczciwy i dobry, a nie leniwy) niż do dostatniego życia (pewnie nakradles, masz plecy, wyzyskujesz biednych lub zaharowywyjesz sie dla kilku srebrnikow)
      W Polsce ludzie nie kojarzą pieniędzy z pracowitością, intelektem, pomyslowiscia.
      Osobiście imponują mi osoby, ktore odniosły sukces, moze kiedyś tez mi sie uda.
      Znam ich troche i NIKT z nich nie jest głupi, dorobili sie na pracowitości, odwadze, niezwykłej wiedzy i umiejętnościach. Co do jednej osoby mam pewne wątpliwości, ale jest tak bogata, ze nawet umiejetność zarządzania takim majątkiem budzi szacunek.
      • echtom Re: A która jest bogata w sensie materialnym? 19.06.14, 12:12
        > bo w Polsce łatwiej przyznać sie do biedy (jesteś biedny, wiec uczciwy i dobry, a nie leniwy) niż do dostatniego życia (pewnie nakradles, masz plecy, wyzyskujesz biednych lub zaharowywyjesz sie dla kilku srebrnikow)

Niektórzy jeszcze boją się przyznawać do bogactwa, żeby ich nie okradli.
      • dantonka Re: A która jest bogata w sensie materialnym? 19.06.14, 12:16
        Niebieskie, jak rany, z taką chęcią przyznałabym się do opisanego wyżej bogactwa, uwierz mi.
        Bieda - samo słowo jest obrzydliwe, wysysające z człowieka siły witalne.
        • solange123 Re: A która jest bogata w sensie materialnym? 19.06.14, 12:21
          No ta się nie kwalifikuję, bo mamy tylko 1 auto i zamiast domu mamy mieszkanie. smile
    • lady-z-gaga Re: A która jest bogata w sensie materialnym? 19.06.14, 12:20
      Naprawdę sądzisz, że ktos pasujący do tego opisu przesiaduje na forum? big_grin
      • 1maja1 Re: A która jest bogata w sensie materialnym? 19.06.14, 12:32
        lady-z-gaga napisała:

> Naprawdę sądzisz, że ktos pasujący do tego opisu przesiaduje na forum? big_grin

wlasnie mialam to samo napisacsmile
        • solange123 Re: A która jest bogata w sensie materialnym? 19.06.14, 12:37
          naprawdę uważacie, że dochody na rodzinę rzędu 20-30 tys to takie rzadkie? smile
          • niebieskie.kwiatki Re: A która jest bogata w sensie materialnym? 19.06.14, 12:42
            Zaproponowane dochody na rodzine nie sa szczególnie wyśrubowane, ale po uwzględnieniu pozostałych kryteriów jest juz inaczej. Jesli wszystko juz masz, czyli te domy, samochody i kasę na czarna godzinę itp. i pracujesz tylko na bieżące potrzeby, to juz mniej osob sie łapie.
          • lady-z-gaga Re: A która jest bogata w sensie materialnym? 19.06.14, 15:42
            solange123 napisał(a):

> naprawdę uważacie, że dochody na rodzinę rzędu 20-30 tys to takie rzadkie? smile

naprawdę tak uważam
            Ty uważasz inaczej? to jaki procent rodzin w Polsce - wg Ciebie- ma takie dochody? (podkreślam: dochody, a nie pensje, czyli po opodatkowaniu)
            • riki_i Re: A która jest bogata w sensie materialnym? 19.06.14, 15:52
              > solange123 napisał(a):
              >
              > > naprawdę uważacie, że dochody na rodzinę rzędu 20-30 tys to takie rzadkie
              > ? smile

Nie takie rzadkie, ale dotyczy głównie właścicieli i właścicielek firm. Na etacie rzadko płaci się powyżej 15k netto (pomijam wyjątki typu prezesi banków, ludzie ulokowani w dziesiątkach rad nadzorczych itp.itd.).

Mając dobrze prosperującą firmę można wyciągnąć z niej co miesiąc duże kwoty, zwłaszcza gdy działa się metodą żony ex-ministra Nowaka (czyli leci na fikcyjnej stracie tłukąc tzw. koszty).
        • przystanek_tramwajowy Re: A która jest bogata w sensie materialnym? 19.06.14, 12:40
          A niby dlaczego ktoś taki miałby nie zaglądać na to forum? To nie jest forum BIDOWANIE I OSZCZĘDZANIE, ewentualnie EMIGRACJA ZAROBKOWA DLA MIESZKAŃCÓW WSI POPEGEEROWSKICH czy WAKACJE W PRZYCZEPIE Z WEKAMI. Można je sobie poczytać dla rozrywki siedząc u fryzjera, pedikiurzystki czy leżąc na stole u masażysty.
          • lady-z-gaga Re: A która jest bogata w sensie materialnym? 19.06.14, 12:42
            Można je sobie poczytać dla roz
            > rywki siedząc u fryzjera, pedikiurzystki czy leżąc na stole u masażysty.

można, ale jakby to powiedzieć....profil psychologiczny nie pasuje smile
            a ktoś, kto tylko zagląda od czasu do czasu i tak mógłby na Twój wątek nie trafić smile
            • klamkas Re: A która jest bogata w sensie materialnym? 19.06.14, 12:48
              A jaki jest twoim zdaniem profil psychologiczny osoby zarabiającej co najmniej 20 000 miesięcznie?
              • lady-z-gaga Re: A która jest bogata w sensie materialnym? 19.06.14, 13:08
                nowy duży dom bez kredytu, drugi w górach albo nad morze, 2-3 nowe samochody, dzieci w prywatnych szkołach, kilka razy w roku zagraniczne wakacje i to bynajmniej nie w towarzystwie tych, co ciułali na wakacje cały rok albo musieli na nie kredyt wziąć.

no i dlaczego ktos taki nie siedzi na emamie? zagadka smile to jest temat na podwątek na 200 postów, ale aż tak się nie nudzę, żeby w to brnąc, wybacz smile
                • klamkas Re: A która jest bogata w sensie materialnym? 19.06.14, 13:15
                  No właśnie to jest dla mnie zagadkowe. Serio... Znam kobietę, która zarabiała bardzo dużo i zrezygnowała z tego, żeby całymi dniami czytać prasę kobiecą, bo praca ją znudziła (mąż zarabia więcej niż zarabiała ona). Teraz czyta sobie Elle i inny Twój Styl, czasami wyskoczy na zakupy, czasami do kosmetyczki. A w międzyczasie czyta gazety i książki w stylu Grocholi. Dlaczego inna nie miałaby siedzieć na emamie?

To, że ktoś ma dom, a nawet dwa i 4 razy w roku bywa w świecie nie znaczy, że po obiedzie czyta Freuda, a wieczory spędza tylko w teatrze wink.
                  • lady-z-gaga Re: A która jest bogata w sensie materialnym? 19.06.14, 13:35
                    Ale ja pisząc o profilu psychologicznym, nie miałam na mysli inteligencji. Nie uważam, że na forum siedzą same głupie i puste kobiety, a poza forum - te, co interesują się tzw wyższą kulturą smile chodziło mi o to, ze ludzie kierują się potrzebą przynależenia do jakiejś grupy, społeczności i najczęsciej szukają osob podobnych do siebie (słynne forumowe "wy też tak macie? ") smile
                    Czytanie prasy kobiecej nie ma żadnego znaczenia dla faktu, ze Twoja znajoma ma koleżanki równie zamożne, jak ona sama i to z nimi rozmawia o tym, gdzie wyjechac na urlop, o wyposażeniu domu albo kupowaniu ciuchów. Myślę, że w tutejszych klimatach by się nie odnalazła, nasze rady były dla niej bezuzyteczne i na odwrót.
                    Zreszta była tu forumka pasująca do tego wątku, próbowała dyskutować o swoich wydatkach i - delikatnie mówiąc - nie spotkała się ze zrozumieniem wink zapomniałam jej nick
                    • ichi51e Re: A która jest bogata w sensie materialnym? 19.06.14, 21:08
                      Wielszosc watkow (po za watkiem biedy ktory gazeta ciagnie jak tasiemiec kolumbijski) jest bardzo uniwersalne - wiekszosc tu ma meza dzieci i tesciowa... Psa, kota czy poglady polityczne... Wiele babek lubi czytac (a ile fantasy!! suspicious) ogladamy te same seriale czytamybte same gazety... Czasem dobrze tak zwyczajnie pogadac. Kasa to drugorzedna sprawa.
            • solange123 Re: A która jest bogata w sensie materialnym? 19.06.14, 12:50
              wg mnie jeśli choć połowa ze snutychtu opowieści przez "wonskie specjalistki" jest prawdą, to przynajmniej 25-30 % użytkowniczek winna się łapac w te kryteria smile Chyba, ze opowiadają bajki na forum, w co jestem skłonna uwierzyć, bo na pierwszy wpis wszystkie są bogate, ale jak poczytac wpisy dokładniej, to okazuje się, ze rzeczywistość wygląda inaczej smile
              • riki_i Re: A która jest bogata w sensie materialnym? 19.06.14, 13:43
                solange123 napisał(a):

> wg mnie jeśli choć połowa ze snutychtu opowieści przez "wonskie specjalistki" j
                > est prawdą, to przynajmniej 25-30 % użytkowniczek winna się łapac w te kryteria
                > smile

Łapie się z 5-10% i to głównie "po linii mężowej" (np. żony expatów, będące pozycją w ich kontrakcie wyjazdowym), a nie po linii własnych osiągnięć.

> Chyba, ze opowiadają bajki na forum, w co jestem skłonna uwierzyć, bo na pi
                > erwszy wpis wszystkie są bogate, ale jak poczytac wpisy dokładniej, to okazuje
                > się, ze rzeczywistość wygląda inaczej smile

No niestety, w jednych wątkach jest nadymanie się do rozmiarów afrykańskiej żaby goliat, a w innych dywagowanie ile to oszczędzi się na braniu prysznica zamiast kąpieli w wannie (po długiej dyskusji zysk ustalono na 35 zł miesięcznie - niebagatelna kwota! ).

• edelstein Re: A która jest bogata w sensie materialnym? 19.06.14, 14:46

Sa to te same osoby?jestes tego pewien?
              • edelstein Re: A która jest bogata w sensie materialnym? 19.06.14, 14:45
                Hmm nie pamietam,by ktos sie chwalil takim zyciem procz kubka.
                Dopowiadasz sobie.
                Jedna ma Dom,druga domek letniskowe,Inna drogie Auto.Tekstow mam wszystko na Forum nie bylo.

"Znasz mnie lepiej niż ja siebie? Widziałeś mnie na glebie?
                Znasz upadek i cierpienie? Znasz każde wydarzenie,
                Które miało wpływ na mnie? Znasz mnie lepiej niż ja klaunie?...
                Śmiejesz się,zgadnij,kto się będzie śmiał ostatni"
                • ichi51e Re: A która jest bogata w sensie materialnym? 19.06.14, 21:10
                  Kubek tez sie nie chwalila tylko narzekala na psie mordy pracownikow zebrze premii...suspicious
                  • ichi51e Re: A która jest bogata w sensie materialnym? 19.06.14, 21:10
                    *zebrzace mialo byc
      • neffi79 Re: A która jest bogata w sensie materialnym? 19.06.14, 15:00
        lady-z-gaga napisała:

> Naprawdę sądzisz, że ktos pasujący do tego opisu przesiaduje na forum? big_grin

eee, to typowe stereotypowe myslenie
        myslisz, że ktoś zamozny nie robi nic innego tylko łazi po sklepach i wydaje kase, non stop podróżuje, urządza fety i w ogóle nie ma kontaktu z rzeczywistoscią?smile

zatem co robi, ktoś pasujący do tego opisu? bardzo chciałabym wiedziećbig_grin
        • lady-z-gaga Re: A która jest bogata w sensie materialnym? 19.06.14, 15:55
          > eee, to typowe stereotypowe myslenie

Niekoniecznie. Nie twierdzę, że znam całe tłumy ludzi z takim statusem, ale kilka przypadków znam.

> zatem co robi, ktoś pasujący do tego opisu? bardzo chciałabym wiedziećbig_grin

wg mnie - pracuje i nie ma czasu na głupoty
          za samo przesiadywanie w pracy i gapienie się w ekran takich pieniędzy się nie zarabia

> myslisz, że ktoś zamozny nie robi nic innego tylko łazi po sklepach i wydaje ka
          > se, non stop podróżuje, urządza fety i w ogóle nie ma kontaktu z rzeczywistosci
          > ą?smile
          >
          Wg mnie to własnie osoby siedzące na forum (ze mną włącznie) nie mają kontaktu z rzeczywistością. Albo mają, ale słaby smile

• neffi79 Re: A która jest bogata w sensie materialnym? 19.06.14, 18:12
            lady-z-gaga napisała:

> wg mnie - pracuje i nie ma czasu na głupoty
            > za samo przesiadywanie w pracy i gapienie się w ekran takich pieniędzy się nie
            > zarabia

masz po częsci rację. Ludzie zamożni cięzko pracują i nie mają czasu na pierdoły.
            Również byłam na takim etapie, kilka lat temu. Pracowałam (z mezem) jak wół, od rana do nocy, latami zero wakacji, przyjemności.
            Potem przyszedl kolejny etap, było nas stać na zatrudnienie ludzi. tez trzeba było czuwać, ale pomimo to, o takim pierdu pierdu na ematce mogłam sobie pomarzyćsmile
            teraz jest dużo lżej. mamy kierowników działów. Mąż nadzoruje sam, ja o bardzo niewiele, stąd mój czas wolny. A spędzam go róznie, np. wpadając na ematkęwink

> Wg mnie to własnie osoby siedzące na forum (ze mną włącznie) nie mają kontaktu
            > z rzeczywistością. Albo mają, ale słaby smile

smile
    • vilez Re: A która jest bogata w sensie materialnym? 19.06.14, 13:28
      Jak wpiszę, że nie jestem bogata, to napiszą, że się kryguję (jak w wątku o przeciętnej urodzie wink )
      Bezsensowne wątki.
    • neffi79 Re: A która jest bogata w sensie materialnym? 19.06.14, 14:43
      uwielbiam rozmowy o cudzym bogactwie na ematcebig_grin
      nie mam kredytów, mam kilka aut (w tym jedno zabytkowe/kolekcjonerskie, buuu tylko jedno)
      mam bardzo duzy dom, cudnie urządzony.
      moje dziecko chodziło do prywatnej, teraz z powodu przeprowadzki chodzi do małej publicznej pewnie to mnie wyklucza hehe
      w szegóły zarobków nie wnikam bo mogłabym zostać posądzona o mówienie nieprawdy.
      Czy ktoś mnie nazwie bogatą, nadzianą, nowobogacką, karierowiczką, materialistką czy jescze inaczej jest mi zupełnie obojętne
    • jola-kotka Re: A która jest bogata w sensie materialnym? 19.06.14, 14:59
      A co to skarbowka?
      • pamel-a1000 Re: A która jest bogata w sensie materialnym? 19.06.14, 15:47
        a helena rubinstein podobno przerywala spotkania biznesowe, bo na targu byly tanie ponczochy i leciala je kupic. stan konta nie zawsze wplywa na skapstwo, badz rozrzutmosc. ilosc pieniedzy nie determinuje stylu zycia. mozna byc biedna bibliotekarka, a byc uwazana za klase wyzsza, bo pieniadze to tylko jeden z wyznacznikow. znam np. pare, ktore zarabia bardzo duzo, a podrozuje po swiecie tylko z plecakiem, unika luksusowych miejsc,
    • gazeta_mi_placi Re: A która jest bogata w sensie materialnym? 19.06.14, 15:51
      Mogę się wypowiedzieć kto moim zdaniem z forum taki jest (jak ktoś chce może prostować):

1. Neffie79
      2. Ashraf (wspominała, że mąż ma sieć prywatnych klinik).
      3. Triss (resortówka, to zawsze pomaga).
      4. Verdana (bogaczka z babki prababki).
      5. Kkalipso (ma teściową z klasą i z tego co mówiła zamożną, więc mąż pewnie też nie taki ostatni).
      6. Heca7.
      7. Kocianna (kotu chciała podarować kawalerkę bo rodzina ma alergię na sierść).
      8. Shellerka (wiem, już się nie udziela).
      9. Nenia1 (porwano dla okupu jej córkę, sama pisała co by nie było, rencistce córki by nie porwano tzn. chciano porwać).
      10. Kubek_w_kropki
      • riki_i Re: A która jest bogata w sensie materialnym? 19.06.14, 15:55
        Zapomniałaś o krynicy mądrości wszelakiej nadającej z Kataru tongue_out (też się jakoś ostatnio nie udziela).

Ps. Triss jest resortówka? Nie wiedziałem
        • gazeta_mi_placi Re: A która jest bogata w sensie materialnym? 19.06.14, 16:30
          Tj. dziecko resortowe.
          Zaś co do Oleny to oczywiście, że pamiętam, ale od dłuższego czasu nie udziela się na forum nad czym częściowo ubolewam.
          I jeszcze Azjaodkuchni.
          Niestety z naszych emigrantów (oprócz Kocianny) chyba nikogo takiego nie mam.
          Same woźne, tipsiary, zasiłkowiczki i fabrykantki.
          • antyideal Re: A która jest bogata w sensie materialnym? 19.06.14, 16:41
            Olena pisala tu niedawno pod nowym nickiem, ale rąbnęla sie przy logowaniu
            i chyba znow musiala zmienic tongue_out
            • gazeta_mi_placi Re: A która jest bogata w sensie materialnym? 19.06.14, 16:45
              Jakim, jakim? Napisz Gazetce.
              • antyideal Re: A która jest bogata w sensie materialnym? 19.06.14, 16:47
                Trzeba bylo byc czujnym/ą ;p
          • azjaodkuchni Re: A która jest bogata w sensie materialnym? 23.06.14, 08:29
            Z przykrością stwierdzam, że mieszkanie poza granicami nie uczyło mnie milionerem...I chociaż nie jestem fabrykantką, woźną "zasiłkowiczką" i "tipsiarą" to miliony miała w kieszeni tylko raz w Indonezji ... tam 1000000.00 rupii to jakieś 300 pln.
            • gazeta_mi_placi Re: A która jest bogata w sensie materialnym? 23.06.14, 08:45
              Myślę, że na tle przeciętnych Kowalskich jesteś całkiem bogata, nie każdego stać na tak egzotyczne wojaże, o ile do krajów typu Wielka Brytania czy Niemcy zjeżdża również dużo polskiej biedoty tak do tak egzotycznych krajów jak tam gdzie mieszkasz zjeżdżają osoby które raczej nie migrują z popgr-owskich wiosek.
              • azjaodkuchni Re: A która jest bogata w sensie materialnym? 23.06.14, 13:26
                Jestem tu, bo mój mąż tu pracuje.... gdyby ten projekt był w Pl, Niemczech czy Usa byłabym tam...( wykluczam jedynie miejsca skrajnie niebezpiecznie). Singapur rzeczywiście jest specyficzny, bo emigracja z PL to głównie naukowcy ( jakieś 80 % to biolodzy i chemicy) a pracownicy czasowi to bankowcy i informatycy, ale to nie czyni z nikogo milionera...
                Nawet patrząc ogólnymi kryteriami autora wątku na klasyfikację do bogatych nijak się nie łapię.
                • gazeta_mi_placi Re: A która jest bogata w sensie materialnym? 23.06.14, 15:28
                  Chodzi mi o "bogactwo" w stosunku do przeciętnego szarego Kowalskiego, a nie kogoś w rodzaju Kulczyka.
                  I tak, coś mi się widzi, że Ty też się w nim mieścisz.
                  Jak pisałam wyżej : 15000 zł miesięcznie i więcej na rodzinę wink
                  Nie musisz odpowiadać big_grin
                  • azjaodkuchni Re: A która jest bogata w sensie materialnym? 23.06.14, 19:01
                    Oj gazeta ... zaczynam podejrzewać, że Tobie nie gazeta, płaci a skarbówka. Masz premie od zebranych oświadczeń majątkowych?
                    Założone przez Ciebie bogactwo nie uwzględnia zmiennych czyli kosztów życia zależnych od kraju. Jeśli uznasz 15 tyś zł za bogactwo to wszystkie tipsiary, woźne i fabrykantki z UK popsują Ci ranking.
                    • gazeta_mi_placi Re: A która jest bogata w sensie materialnym? 23.06.14, 22:47
                      Mam na myśli Polskę, zaś za granicą odpowiedni przelicznik biorąc pod uwagę tamtejsze wyższe ceny.
                      Nie wierzę żeś biedna Kochana, nie ze mną te numery, bogate forumowe Pańcie (z męża lub dziada pradziada, nieliczne z pracy własnych rąk) poznaję bez pudła smile
                      • azjaodkuchni Re: A która jest bogata w sensie materialnym? 24.06.14, 02:18
                        Gazeta jak nic jesteś ze skarbówki. Ten rentgen w oczach i ta przenikliwość nie mogą się przecież marnować...
                        Tym razem jednak Cię rozczaruję... bo do bogactwa mojej rodzinie daleko. W sumie nie miałabym nic przeciwko temu by posiadać w Singapurze nowy duży dom i dwa auta i co tam jeszcze było...
                        --
                        azjaodkuchni.blogspot.sg/
      • ichi51e Re: A która jest bogata w sensie materialnym? 19.06.14, 16:42
        Tez stawialam na neffi i kubka big_grin ale ogolnie mam wrazenie ze zamozne osoby sie tu maskuja i cicho siedza.
        • antyideal Re: A która jest bogata w sensie materialnym? 19.06.14, 16:46
          No wlasnie, buractwem pachnie, juz pomijajac wzgledy bezpieczenstwa, opisywanie swojego stanu posiadania na forum heh.
          • neffi79 Re: A która jest bogata w sensie materialnym? 19.06.14, 17:51
            względy bezpieczenstwa hmmm, a jak owe względy mają się do rzeczywistości, przecież jak kto mieszka, czym jeździ, jak się prowadzi jest widoczne dla każdego potencjalnego obserwatora, sąsiada, znajomego, np. mojego klienta, itpsmile

można by rzec, że cały wątek jest buracki, bo jakiekolwiek mówienie o wyższym satutsie WPROST jest buractwem, choćby to ubrać w najpiękniejsze słowa... Niektórzy (odbiorcy) sobie z tym zwyczajnie nie radzą stąd cała nagonka na zamoznych. Bo cholera śmiał jeden z drugim o tym głośno mówićwink
            • a-ronka hahaha neffi 19.06.14, 18:52
              przecież to biedna dresiara pozująca na bogatą, te jej opowieści można między bajki włożyć. Zresztą, ona nigdy !!! nie wypowiada się w mądrym temacie tylko klepie posty jak mowa jest o kasie.
              Kiedyś chyba była taka pozerka co sąsiedzi w apartamentowcu zalali jej meble na tarasiesmile
              Ta też tworzy bajki klepiąc w stacjonara w swoim M1.

Bogata to jest olena (duchowo) kurde Dubaj jest cuuuudowny, te widoki, te samochody. Chcę tam mieszkać
              • neffi79 Re: hahaha neffi 19.06.14, 18:58
                https://www.powrotzu.pl/userfiles/image/facebook.gif
                big_grin
              • ichi51e Re: hahaha neffi 19.06.14, 19:09
                Kolega byl. Mocno narzekal.
        • cosmetic.wipes Re: A która jest bogata w sensie materialnym? 19.06.14, 18:56
          > mam wrazenie ze zamozne osoby sie
          > tu maskuja i cicho siedza.

No właśnie big_grin
    • rosapulchra-0 Re: A która jest bogata w sensie materialnym? 19.06.14, 18:50
      A co cię to obchodzi?
    • zona.pilota Re: A która jest bogata w sensie materialnym? 19.06.14, 19:38
      zauważyłam, że ten temat jest bardzo lubiany na tym forum. Ja niestety się nie zaliczam. Jestem średniakiem.
      • mx3_sp "Pieniądze lubią ciszę" 20.06.14, 10:24
        tyle w temacie.
        • heca7 Re: "Pieniądze lubią ciszę" 20.06.14, 10:29
          Tak w temacie ciszy przypomniał mi się artykuł (chyba w Angorze) o małżeństwie z Polski, które wygrało w Lotto. Z tej kasy prawie nic im nie zostało. Uznali, że nie ma co w miasteczku ukrywać, że wygrali i się zaczęło. Korowody pożyczających na wieczne nieoddanie. Pożyczali bez umów, na gębę. Większość im nie oddała. Sami też długo nie pracowali, zwiedzali, bawili się. Z całej sumy zostały marne resztki. Dopiero psycholog pomógł im ogarnąć tą sytuację i ocalić resztki majątku.
          • mx3_sp Re: "Pieniądze lubią ciszę" 20.06.14, 10:39
            dlatego tak mało znamy milionerów osobiście. Co niektórzy wyglądają na zamożnych.
            • echtom Re: "Pieniądze lubią ciszę" 20.06.14, 10:42
              Gdybym wygrała parę milionów, też bym się głośno nie chwaliła. A że nie zmieniłabym drastycznie stylu życia, pewnie mało kto by się domyślił.
              • ichi51e Re: "Pieniądze lubią ciszę" 20.06.14, 10:59
                Niestety. Nie moglabys juz np na forum siedziec. Forum to dla biedy i sredniakow uncertain chyba ze masz cos nie tak z mozgownica suspicious
                • echtom Re: "Pieniądze lubią ciszę" 20.06.14, 11:29
                  Gdybym się nie przyznała, mogłabym tu siedzieć, a wszyscy dalej by myśleli, że żyję z 3/4 średniej krajowej i zleceń wink
                  • mamameg Re: "Pieniądze lubią ciszę" 23.06.14, 12:15
                    To po choinkę ci ta wygrana? wink
                    • echtom Re: "Pieniądze lubią ciszę" 23.06.14, 12:48
                      Żeby się nie martwić o pieniądze i mieć oszczędności na wypadek jakichś problemów ze zdrowiem czy pracą. Żeby mieć komfort, że jeśli zechcę, mogę przejść na 3/4 etatu. Żeby raz do roku pojechać w ciepłe kraje, a resztę porozdawać wink
    • afro.ninja Re: A która jest bogata w sensie materialnym? 20.06.14, 10:57
      Bogaci ludzie na forach nie siedza, a jak siedza, to maja cos nie tak z mozgownica.
      Ewentualnie fora hobystyczne.
      • ichi51e Re: A która jest bogata w sensie materialnym? 20.06.14, 11:03
        Moje hobby to ematka big_grin
        • afro.ninja Re: A która jest bogata w sensie materialnym? 20.06.14, 11:30
          ichi51e napisała:

> Moje hobby to ematka big_grin

Przemyslalam sprawe i skreslam tez fora hobbystyczne. big_grin
      • mx3_sp Re: A która jest bogata w sensie materialnym? 20.06.14, 11:05
        niekoniecznie. Można być bogatym z domu i nie mieć ambicji powiększania majątku, albo w ogóle nie mieć samodzielnego dostępu do kasy (vide żona przy bogatym mężu).
      • neffi79 Re: A która jest bogata w sensie materialnym? 20.06.14, 11:23
        afro.ninja napisała:

> Bogaci ludzie na forach nie siedza, a jak siedza, to maja cos nie tak z mozgown
        > ica.
        > Ewentualnie fora hobystyczne.

Jesteś moja idolkąbig_grin
        • afro.ninja Re: A która jest bogata w sensie materialnym? 20.06.14, 11:30
          neffi79 napisał(a):

> afro.ninja napisała:
          >
          > > Bogaci ludzie na forach nie siedza, a jak siedza, to maja cos nie tak z m
          > ozgown
          > > ica.
          > > Ewentualnie fora hobystyczne.
          >
          > Jesteś moja idolkąbig_grin
          >

Czas to pieniadz, jak czlowiek bogaty moze tracic czas na fora typu ematka? Cos z nim musi byc nie tak...
          • neffi79 Re: A która jest bogata w sensie materialnym? 20.06.14, 11:42
            nie obraź się ale to typowe wyobrażenie o ludziach bogatych, mocno zakorzenione w naszej kulturze
            jeżeli nie moze tracić czasu na fora typu ematka (rzeczywiście emata to forum typowewink) to jak spędza wolny czas Twoim zdaniem?
            Na wernisażach? pokazach mody? zakupach? w bankach? śledzi notowania giełdowe? a może inaczej? napisz.
            • klamkas Re: A która jest bogata w sensie materialnym? 20.06.14, 12:13
              Są jeszcze SPA, golf, wypady na zakupy do Londynu, po kawior do Moskwy (no, chyba, że ma się od tego ludzi wink)...

A nie, wybacz. Bogaci z zasady nie mają wolnego czasu, bo jakby poświęcali czas na głupoty, to nie byliby bogaci.
            • ichi51e Re: A która jest bogata w sensie materialnym? 20.06.14, 12:24
              Dokladnie. Bogaty to nie jest jakis nadczlowiek. Tez ma prawo do plebejskiej rozrywki a nie siedzi i tylko te kase pomnaza. Sa np osoby bogate ktore pracuja na zlecenie np robia jeden projekt na jakis czas a miedY projektami wydaja kase i ciesza sie zyciem.
              • mx3_sp Re: A która jest bogata w sensie materialnym? 20.06.14, 12:27
                Widziałam kiedyś Solorza na gminnej plenerowej potańcówce. Bez ochrony, obstawy i w dresie.
                • neffi79 Re: A która jest bogata w sensie materialnym? 20.06.14, 12:37
                  niemozliwe, miał czas na rozrywki?, podczas tej potańcówki pewnie stany jego kont malały w tempie geometrycznym
                  • mx3_sp Re: A która jest bogata w sensie materialnym? 20.06.14, 12:41
                    no bo nawet browara w kubku kupił. Ba nawet może z sokiem.
                    • afro.ninja Re: A która jest bogata w sensie materialnym? 20.06.14, 12:43
                      mx3_sp napisała:

> no bo nawet browara w kubku kupił. Ba nawet może z sokiem.

A powinien siedziec na emtace, jak prawdziwe bogaczki. big_grin
                • afro.ninja Re: A która jest bogata w sensie materialnym? 20.06.14, 12:42
                  mx3_sp napisała:

> Widziałam kiedyś Solorza na gminnej plenerowej potańcówce. Bez ochrony, obstaw
                  > y i w dresie.

Znam bardzo bogatych ludzi, ktorzy na wernisaze nie chodza, a na plenerowe potancowki i owszem.
                  Mnie chodzi wylacznie o siedzenie na forach (i to w wersji intensywnej jak wyzej oburzone).

• mx3_sp Re: A która jest bogata w sensie materialnym? 20.06.14, 12:47
                    a ja znam milionera, każdy go zna bo to prezes jest i daleko mu do filharmonii, ba do kina nawet. To taki tym z zewnątrz Ferdek Kiepski, ale kasę ma.
                  • neffi79 Re: A która jest bogata w sensie materialnym? 20.06.14, 12:54
                    afro napisz proszę co robią zatem bogaci ludzie gdy maja lenia (tak tak, bogaci to też ludzie) albo gdy są domatorami z natury, lubią swój dom ogród, kuchnię i pierdu pierdu w rodzinnym gronie, albo gdy podczas lekkiej pracy przy komputerze mają chęc na rozrywkę niskich lotów?
                    czy wiejska potańcówka plasuje sie wyżej niz ematka?big_grin
                    • d.d.00 Re: A która jest bogata w sensie materialnym? 20.06.14, 20:12
                      Mok bogaty sąsiad lata z fujarą na wierzchu na trasie dom-sauna w ogródku-basen, słucha głośno radiowej trójki. wink
                      • mamameg Re: A która jest bogata w sensie materialnym? 23.06.14, 12:19
                        To musi być mąż jednej z forumowiczek, tej bogatej i wyluzowanej tongue_out
    • rosapulchra-0 Re: A która jest bogata w sensie materialnym? 23.06.14, 16:12
      Przystanek, gdy przeczytałam twoje kryteria bogactwa, to nie jestem w stanie dojść do innego wniosku, że bardzo kipesko przędziesz. 20-30 tysi na utrzymanie plus nowy majątek ruchomy? Sorry, ale naprawdę współczuję ci twojej sytuacji materialnej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka