Dodaj do ulubionych

Chleb - jak przechowujecie?

24.06.14, 00:00
Mając dosyć torebek foliowych mam zamiar zakupić chlebak - czy jakkolwiek inaczej nazywa się to coś do przechowywania chleba. Coś polecicie emamy? Drewniany? Metalowy?
Mam wrażenie, że i tak torebek się nie pozbędę, co by nie wysychał ale blat kuchenny zyska na wyglądzie smile
Obserwuj wątek
    • helufpi Re: Chleb - jak przechowujecie? 24.06.14, 10:56
      Mam taki z Bolesławca. Ma tę zaletę, że w razie większej imprezy jest dodatkowa brytfanna do pieczenia, która jest w dodatku na tyle ładna, że można ją postawić wraz z zawartością na stole.
    • dziennik-niecodziennik Re: Chleb - jak przechowujecie? 24.06.14, 12:28
      mam drewniany chlebak.
      • tumigutek5 Re: Chleb - jak przechowujecie? 24.06.14, 12:38
        A masz jakiegoś linka do tego chlebaka z bolesławca , bo ta brytfanka mnie zaintrygowała ?
        • helufpi Re: Chleb - jak przechowujecie? 24.06.14, 13:20
          Wpisz sobie np. w Allegro chlebak Bolesławiec, jak mam ciut inny kształt niż te teraz dostępne.
          • stara-a-naiwna Re: Chleb - jak przechowujecie? 28.09.15, 08:37
            ooo bardzo ładne są
            smile

uwielbiam ceramikę w ogóle i tą z bolesławca też
            ps. we Wrocławiu jest sklep gdzie ta ceramika z bolesławca jest też czerwona, zielona itp (w kwiaty a nie "pawie oka" ale kolor inny niż niebieski)

• neffi79 Re: Chleb - jak przechowujecie? 24.06.14, 12:37
      w torebce foliowej w szafce, nie lubie bibelotów typu chlebak na blaciewink
      • joanna_poz Re: Chleb - jak przechowujecie? 24.06.14, 13:23
        > w torebce foliowej w szafce, nie lubie bibelotów typu chlebak na blaciewink

ja tak samo - w szafce.
        szkoda mi miejsca na taki gadzet.
      • gazeta_mi_placi Re: Chleb - jak przechowujecie? 24.06.14, 13:48
        Ja mam tak samo.
      • mamaemmy Re: Chleb - jak przechowujecie? 28.09.15, 06:28
        tak samo-w szafce w torebce foliowej.
    • rosapulchra-0 Re: Chleb - jak przechowujecie? 24.06.14, 13:12
      Trzymam w lodówce. Chlebakowi nie ufam, szczególnie przy foliowych torebkach.
      • stara-a-naiwna Re: Chleb - jak przechowujecie? 28.09.15, 08:38
        też w lodówce.

tym bardziej, ze kupuję chleb ciemny (pakowany po kilka kromek) i on lubi szybko pleśnieć ; kisnąc

• vilez Re: Chleb - jak przechowujecie? 24.06.14, 13:26
      Po upieczeniu i wystudzeniu kroimy wkromki i do zamrażalnika. Odmraża się w mikrofali ilości potrzebne. Jak świeży.
    • trotyl74 Re: Chleb - jak przechowujecie? 27.09.15, 21:00
      Warto wkładać do chlebaka surowy, obrany ziemniak. Pieczzywo tak szybko nie obeschnie. Polecam fajne porady: jak-zrobic-porady.blogspot.com/
    • burina Re: Chleb - jak przechowujecie? 28.09.15, 02:34
      W koszyku w lnianym woreczku.
    • shell.erka Re: Chleb - jak przechowujecie? 28.09.15, 10:10
      W szufladzie. Zastanawialam sie nad chlebakiem, ale ja nienawidze jak cos mi stoi na blacie - ledwo znosze czajnik, a ostatnio puche z mlekiem (dziecku na noc podaje).
    • asiula1987 Re: Chleb - jak przechowujecie? 28.09.15, 10:18
      pieczywa nie przechowuje sie w torebkach/reklamowkach foliowych. skad ten pomysl??
      przechowuje sie w papierowych torbach. w chlebaku tez raczej luzem nie przetrzymasz bo wyschnie
      • odnawialna Re: Chleb - jak przechowujecie? 28.09.15, 10:43
        Mam drewniany chlebak od środka wyklejony lnianą szmatą. Nic nie wysycha. Fakt, że najdłużej przechowuję chleb przez weekend. Może się przyzwyczaiłam, a może to kwestia smaku, ale nie lubię chleba trzymanego w folii, jakiś taki "zmęczony" jest.
      • sfornarina Re: Chleb - jak przechowujecie? 28.09.15, 15:36
        > pieczywa nie przechowuje sie w torebkach/reklamowkach foliowych. skad ten pomysl??

Podróbę chleba można trzymać w foliowych, zresztą tak je sprzedają.

Dla smakoszy prawdziwego chleba torba foliowa to świętokradztwo smile
    • przeciwcialo Re: Chleb - jak przechowujecie? 28.09.15, 16:51
      Mam lniane worki na chleby i bulki. Trzymam w szafce. Do piekarni noszę worek i od razu go pakuję albo cały albo pokrojony.
    • galene_ra Chlebak czy chlebownik? 28.09.15, 17:48
      Jaka nazwa jest właściwa? wink Wydaje mi się, że chlebak to jest torba - nieduża, na pasku, do zabrania kanapek na wycieczkę. A do przechowywanie chleba służy chlebownik.
    • tol8 Re: Chleb - jak przechowujecie? 29.09.15, 09:10
      W jednej z szuflad. Mam tam bułki i chleby w woreczkach, płatki w słoikach i musli. Przechowuję tam też upieczone ciasta.
    • kocianna Re: Chleb - jak przechowujecie? 29.09.15, 09:33
      Ja mam plastikowy, ale go nie lubię i zamierzam wymienić w rozsądnym czasie na drewniano-metalowy.
      Co do chlebak/chlebownik to to są synonimy, używanie zależy od regionu, przy czym chlebownik występuje rzadziej.
      • galene_ra Re: Chleb - jak przechowujecie? 29.09.15, 11:54
        W mojej okolicy chlebownik występuje częściej. wink Właściwie z tego wątku się dowiedziałam o użyciu słowa chlebak w takim znaczeniu.
    • black.sally Re: Chleb - jak przechowujecie? 29.09.15, 11:55
      nie przechowuję.
      smile
      kupuję codziennie świeży i świeży zostaje zjadany.
    • lukka74 Re: Chleb - jak przechowujecie? 29.09.15, 12:30
      Przecież chleb zapakowany w torebkę foliową robi się gumowaty. Co kto lubi...
      Proponuję przechowywać chleb w torebce papierowej, a całość dodatkowo zawinąć w owinąć płótnem (ja do tego wykorzystuję ścierki do wycierania naczyń).
    • morgen_stern Re: Chleb - jak przechowujecie? 29.09.15, 12:38
      Papier i płócienne worki. Kupuję raz w tygodniu duże ilości, na miejscu kroją i mrożę w porcjach. Pochlastałabym się, gdybym miała codziennie stać po chleb w kolejce.
    • bei Re: Chleb - jak przechowujecie? 29.09.15, 12:44
      Szuflada w szafce, a chleb wkladany wpierw do papierowych toreb.
      Czasami, gdy jest duzo bulek wkladam je w papierowych torbach do plastikowego pudl ( pudlo z Ikea, przezroczyste, nie przykrywam wiekiem)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka