24.06.14, 09:40
Powiedzcie mi studentki i absolwentki medycyny - jak wygląda zagadnienie budowania empatii dla pacjenta? Poświęca się temu jakąś część nauki?
Pytam po lekturze wywiadu z Dębskim
Obserwuj wątek
    • dziennik-niecodziennik Re: Empatia 24.06.14, 11:59
      poświęca się temu szczątkową ilośc czasu.
      • best_bej Re: Empatia 24.06.14, 12:57
        Mnie rozwalił ten cytat:
        Żonie jednego znanego przeciwnika diagnostyki prenatalnej robiłem amniopunkcję, w wielkiej tajemnicy, żonie obrońcy życia terminowałem ciążę z zespołem Downa. Pytałem: jak to jest, przecież jesteście przeciw? A oni mówili: słuchaj, to naprawdę "wyjątkowa sytuacja" Wyjątkowa, bo dotyczyła ich osobiście, a nie ich pacjentek. Bo dla pacjentek zawsze mają żelazne sumienie.

• martishia7 Re: Empatia 24.06.14, 13:05
          Dziwisz się? To nie Dębski pierwszy wypowiada się w taki sposób. Pamiętam wywiad w którym jakiś ginekolog, chyba nie on, wspominał, że robił aborcję żonie pana z ZChN. To co najważniejsze, jest napisane w ostatnim zdaniu - sytuacja była wyjątkowa, bo dotyczyła ich osobiście, a dla pacjentek jest żelazne sumienie.
    • rosapulchra-0 Re: Empatia 24.06.14, 13:28
      I ty!!! piszesz o empatii??? Ty???
      • elle.hivernale Re: Empatia 24.06.14, 13:58
        Niom. Pytam o zajęcia na studiach. Problem?
        • rosapulchra-0 Re: Empatia 24.06.14, 15:26
          Biorąc pod uwagę twoje wypowiedzi jest to zadziwiające zainteresowanie.
          • elle.hivernale Re: Empatia 24.06.14, 15:50
            Zapytałabym dlaczego, ale zgodnie z postulatami z twojego wątku będą traktować cię jak osobę głęboko zaburzoną, na której wypociny lepiej nie zwracać uwagi i nie zapytam.
            • rosapulchra-0 Re: Empatia 24.06.14, 15:55
              Otóż kolejny dowód na twoją empatię. Co za fałsz.
              • elle.hivernale Re: Empatia 24.06.14, 16:02
                https://cdn01.cdnwp.celebuzz.com/wp-content/uploads/2013/08/14/jennifer-lawrence-10.gif
                • rosapulchra-0 Re: Empatia 24.06.14, 16:30
                  O tak, wrzucając gify jesteś coraz mniej wiarygodna.
                • nathasha Re: Empatia 24.06.14, 18:09
                  Ale gif boski smile
    • kropkacom Re: Empatia 24.06.14, 13:30
      Bardzo ciekawy wywiad.
    • ulas123 Re: Empatia 24.06.14, 17:48
      To nie jest ten sam Dębski autor powiedzenia, że gdyby kobiety miały rodzić przez cc to by miały suwak na brzuchu? Bo nazwisko to samo ale postawa inna...
    • mruwa9 Re: Empatia 25.06.14, 20:30
      za moich czasow- praktycznie nie. IMHO mialo to scisly zwiazek z tradycyjnie feudalnymi relacjami w szpitalach: ordynator/profesor jest wladca niepodzielnym, absolutnym, cala reszta ma biernie i pokornie podporzadkowac sie woli Pana.
      I tak, szczebel po szczebelku, kolejne osoby w hierarchii udowadniaja swoja waznosc i wyzszosc nad osobami podwladnymi. Na samym dole drabiny jest pacjent, jako ten, ktory nie ma wyboru.
      Zdarzaly sie wyjatki od tej reguly, ale byly to wyjatki, niesmialo i miedzy wierszami zwracajace uwage, ze pacjent jest podmiotem, a nie przedmiotem obrobki medycznej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka