elle.hivernale 24.06.14, 09:40 Powiedzcie mi studentki i absolwentki medycyny - jak wygląda zagadnienie budowania empatii dla pacjenta? Poświęca się temu jakąś część nauki? Pytam po lekturze wywiadu z Dębskim Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dziennik-niecodziennik Re: Empatia 24.06.14, 11:59 poświęca się temu szczątkową ilośc czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
best_bej Re: Empatia 24.06.14, 12:57 Mnie rozwalił ten cytat: Żonie jednego znanego przeciwnika diagnostyki prenatalnej robiłem amniopunkcję, w wielkiej tajemnicy, żonie obrońcy życia terminowałem ciążę z zespołem Downa. Pytałem: jak to jest, przecież jesteście przeciw? A oni mówili: słuchaj, to naprawdę "wyjątkowa sytuacja" Wyjątkowa, bo dotyczyła ich osobiście, a nie ich pacjentek. Bo dla pacjentek zawsze mają żelazne sumienie. Odpowiedz Link Zgłoś
martishia7 Re: Empatia 24.06.14, 13:05 Dziwisz się? To nie Dębski pierwszy wypowiada się w taki sposób. Pamiętam wywiad w którym jakiś ginekolog, chyba nie on, wspominał, że robił aborcję żonie pana z ZChN. To co najważniejsze, jest napisane w ostatnim zdaniu - sytuacja była wyjątkowa, bo dotyczyła ich osobiście, a dla pacjentek jest żelazne sumienie. Odpowiedz Link Zgłoś
elle.hivernale Re: Empatia 24.06.14, 13:58 Niom. Pytam o zajęcia na studiach. Problem? Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Empatia 24.06.14, 15:26 Biorąc pod uwagę twoje wypowiedzi jest to zadziwiające zainteresowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
elle.hivernale Re: Empatia 24.06.14, 15:50 Zapytałabym dlaczego, ale zgodnie z postulatami z twojego wątku będą traktować cię jak osobę głęboko zaburzoną, na której wypociny lepiej nie zwracać uwagi i nie zapytam. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Empatia 24.06.14, 15:55 Otóż kolejny dowód na twoją empatię. Co za fałsz. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Empatia 24.06.14, 16:30 O tak, wrzucając gify jesteś coraz mniej wiarygodna. Odpowiedz Link Zgłoś
ulas123 Re: Empatia 24.06.14, 17:48 To nie jest ten sam Dębski autor powiedzenia, że gdyby kobiety miały rodzić przez cc to by miały suwak na brzuchu? Bo nazwisko to samo ale postawa inna... Odpowiedz Link Zgłoś
mruwa9 Re: Empatia 25.06.14, 20:30 za moich czasow- praktycznie nie. IMHO mialo to scisly zwiazek z tradycyjnie feudalnymi relacjami w szpitalach: ordynator/profesor jest wladca niepodzielnym, absolutnym, cala reszta ma biernie i pokornie podporzadkowac sie woli Pana. I tak, szczebel po szczebelku, kolejne osoby w hierarchii udowadniaja swoja waznosc i wyzszosc nad osobami podwladnymi. Na samym dole drabiny jest pacjent, jako ten, ktory nie ma wyboru. Zdarzaly sie wyjatki od tej reguly, ale byly to wyjatki, niesmialo i miedzy wierszami zwracajace uwage, ze pacjent jest podmiotem, a nie przedmiotem obrobki medycznej. Odpowiedz Link Zgłoś