Dodaj do ulubionych

Wszyscy uczniowie pójdą na mszę świętą

27.06.14, 03:41
Ja wiem, to jest nudne i to już było pińcet razy, i to wyjątek, i co komu przeszkadza...
Ale ja się jednak nigdy nie przyzwyczaję.
fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3665412,2,1,SAM-0449.html
Obserwuj wątek
    • little_fish Re: Wszyscy uczniowie pójdą na mszę świętą 27.06.14, 06:41
      nie, to nie jest żaden wyjątek. Gdyby dotyczyło szkoły mojego dziecka zrobiłabym niezły dym - na szczęście nie wpadli jeszcze na taki pomysł i młodemu zdarzało się siedzieć jako jedynemu z panią w świetlicy gdy cała szkoła była na mszy.
      • joanekjoanek Re: Wszyscy uczniowie pójdą na mszę świętą 27.06.14, 07:40
        No i co byś z tym zrobiła?....
        Mnie odwagi na konfrontację zabrakło. Z różnych powodów, ale głównie z obawy o dzieciaka. Jednego z.
        • wuika Re: Wszyscy uczniowie pójdą na mszę świętą 27.06.14, 09:01
          Ta fotka w mailu do kuratorium + telefon do kuratorium, że w szkole takiej to a takiej próbuje się wymusić niezgodne z prawem zachowania. Nie mogą tego zlać.
    • zebra12 Re: Wszyscy uczniowie pójdą na mszę świętą 27.06.14, 07:13
      W mojej szkole nie idą ze względu na jej wielowyznaniowość. Ale jednak jakiś pastor coś wygłosi na apelu. Tyle, że szkoła w nazwie chrześcijańska więc rodzice się na to sami zdecydowali.
    • stacie_o Re: Wszyscy uczniowie pójdą na mszę świętą 27.06.14, 07:18
      U nas mimo że pani dyrektor bardzo pro katolicka msze po cyklicznych awanturach sobie darowala.
    • ichi51e Re: Wszyscy uczniowie pójdą na mszę świętą 27.06.14, 07:20
      Jestem zdania ze nie nalezy nikogo
      Zmuszac do chodzenia do kosciola - zwlaszcza jak rodzice zaznaczyli ze sobie tego nie zycza (np nie posylajac dziecka na religie) tym niemniej zastanawia mnie czy ematki robily by taki sam dym gdyby mieszkaly np w Korei i dzieci mialy isc na przymusowe czytanie sutr. A moze byloby to cenne kulturowe doswiadczenie? Zelaszcza dla kogos kto nigdy w kosciele/w swiatyni nie byl...
      • vilez Re: Wszyscy uczniowie pójdą na mszę świętą 27.06.14, 07:59
        > zastanawia mnie
        > czy ematki robily by taki sam dym gdyby mieszkaly np w Korei i dzieci mialy is
        > c na przymusowe czytanie sutr. A moze byloby to cenne kulturowe doswiadczenie?

Na mszę się chodzi w celach KULTOWYCH, a nie- poznawczych. Dla katolików traktowanie mszy poznawczo jest obraźliwe.
        • ichi51e Re: Wszyscy uczniowie pójdą na mszę świętą 27.06.14, 13:01
          Ich sprawa. Przez lata chodzenia do kosciola nigdy nie zastanawilam sie czy ktos jest tu w celachvreligijntch czy na wycieczce - o ile umial sie zachowac. Jako dzieciak lubilam kosciol - spiewaja tajemniczo ladnie pachnie sufit wymaliwany. W synagodze tez fajnie. I w swiatyni. I w chramie. Nie ma co z dziecka robic kulturowego kaleki. Modlic sie nie musi.
    • deelandra Re: Wszyscy uczniowie pójdą na mszę świętą 27.06.14, 07:26
      A wiecie co, mi się zaczyna to podobać, im bardziej się uczniów tarmosi obowiązkowo do kościoła, tym bardziej w życiu dorosłym pojawiać się w nim nie będą wcale. Sami na siebie baciora kręcą.
      PS. Moi by NIE poszli, jesteśmy oficjalnie zadeklarowani jako ateiści.
      • joanekjoanek Re: Wszyscy uczniowie pójdą na mszę świętą 27.06.14, 07:42
        No właśnie moi też nie poszli, ale nie dlatego, że tacy byli dzielni, tylko dlatego, że ich odebrałam wcześniej ze świetlicy. Powinnam była urządzić konfrontację, wiem. Ale się bałam, głównie o jednego. Wiem, jestem miękkim fiutkiem.
        • saraanna Re: Wszyscy uczniowie pójdą na mszę świętą 27.06.14, 07:48
          Ale dziecko mozna wczesniej odebrac,wiec w czym problem ,nie chce to isc nie musi ,rodzice odbieraja wczesniej i problem znika tongue_out
          • opium74 Re: Wszyscy uczniowie pójdą na mszę świętą 27.06.14, 07:57
            Ja bym to zdjecie dołączyła do pisma do kuratorium z prośbą o wyjasnienie sprawy.
          • wuika Re: Wszyscy uczniowie pójdą na mszę świętą 27.06.14, 09:03
            Ale dzieci mają mieć zapewnioną w tym czasie opiekę na świetlicy. Nie może być tak, że pani ze świetlicy, czy ktokolwiek sobie wymyśla część zajęć jako udział we mszy. I radą na "nie pójdzie na mszę" nie jest wcześniejsze odebranie, bo to nie zawsze jest możliwe, tylko zapewnienie opieki tym dzieciom, które na msze nie podreptają.
          • szmytka1 Re: Wszyscy uczniowie pójdą na mszę świętą 27.06.14, 12:11
            > Ale dziecko mozna wczesniej odebrac,wiec w czym problem ,nie chce to isc nie mu
            > si ,rodzice odbieraja wczesniej i problem znika tongue_out

ale głupie gadanie. Niektórzy to pracują i to wcześniejsze odebranie to problem rzeczywisty a nie wydumany. po to jest świetlica zeby się dziećmi zajmować a nie na msze prowadzać
            • joanekjoanek Re: Wszyscy uczniowie pójdą na mszę świętą 27.06.14, 12:16
              Moje dzieci są jedyne niechodzące na religię w całej szkole.
              Ja mam własną działalność, o czym szkoła wie i uważa, że ja w związku z tym "mogę" zabrać dzieci "zawsze", albo przyjść do nich "zawsze" i to zaraz.
              To całe ogłoszenie to w dużej mierze jest skierowane właśnie do mnie, i pewnie taka byłaby "linia obrony". Że ja przecież mogę przyjechać i ich zabrać, skoro nie podbijam karty na zakładzie o piątej rano.
              Nie jest łatwo zaprotestować, jeśli to nie ja w tej szkole muszę zostać jeszcze przez ileś lat, tylko dzieciaki.
          • kawka74 Re: Wszyscy uczniowie pójdą na mszę świętą 27.06.14, 12:14
            Problem wystąpił nie na poziomie odbioru dzieci ze świetlicy, tylko piętro wyżej, na poziomie decyzji, która łamie prawo. No ale ACOCISZKODZI, prawda?
          • little_fish Re: Wszyscy uczniowie pójdą na mszę świętą 27.06.14, 13:51
            gorzej jak nie można odebrać dziecka wcześniej, bo jest się w pracy i nie można też po mszy bo ucieknie nam autobus czy też przepadnie wizyta u lekarza.
        • dziennik-niecodziennik Re: Wszyscy uczniowie pójdą na mszę świętą 27.06.14, 11:40
          ale czego właściwie się bałas? że co im sie stanie?...
          • joanekjoanek Re: Wszyscy uczniowie pójdą na mszę świętą 27.06.14, 11:50
            bałam się, że dyrekcja będzie się na nich mścić (znaczy na jednym).
            i na mnie.
            za to, że robią problem, rozwalają organizację, no i niedajbóg donoszą do kuratorium.

mam poważne podstawy do przekonania, że tak by było.
            • dziennik-niecodziennik Re: Wszyscy uczniowie pójdą na mszę świętą 27.06.14, 12:04
              a czemu tylko na jednym?
              • joanekjoanek Re: Wszyscy uczniowie pójdą na mszę świętą 27.06.14, 12:11
                bo tylko na jednego uwzięto się.
                drugiego nikt się nie czepia, zresztą drugi sam byłby na tyle asertywny (i kulturalny jednocześnie), że raczej by mu nikt się nie ośmielił robić wbrew.
                pierwszy nie jest ani na tyle asertywny, ani na tyle opanowany i efektowny społecznie.

zresztą nikt nie zasługuje na konieczność bronienia się przed taką sytuacją. ino jednemu łatwiej się obronić niż innemu, ale to poboczna sprawa w sumie.
                • dziennik-niecodziennik Re: Wszyscy uczniowie pójdą na mszę świętą 27.06.14, 12:24
                  mnie po prostu dziwi Twoja obawa. nawet na moim zadupiu nikt sie na nikim nie mści za niepójscie na mszę.
                  • joanekjoanek Re: Wszyscy uczniowie pójdą na mszę świętą 27.06.14, 12:58
                    Czy ja niewyraźnie piszę?
                    Mszczenie wynikałoby nie z "niepójścia na mszę", tylko z bycia problemem organizacyjnym - w tym przypadku, a ogólnie wynika z całościowego podejścia. Nie chcę pisać bardziej szczegółowo, o co chodzi, to jest naprawdę poboczna sprawa.

W każdym razie na moim zadupiu nie lubi się niewierzących. Nikt im tego wprost nie powie, ale to się "wykrapla" w wielu nieprzyjemnych sytuacjach.
                    • joanekjoanek Re: Wszyscy uczniowie pójdą na mszę świętą 27.06.14, 12:59
                      Zresztą na mszę przecież tak czy tak nie poszli. Problem wystąpiłby, gdybym się domagała, aby w czasie mszy zostali zaopiekowani w świetlicy.
                      • dziennik-niecodziennik Re: Wszyscy uczniowie pójdą na mszę świętą 27.06.14, 15:39
                        nie rozumiem, szczerze mowiac. tzn nei rozumiem w czym problem. nie żądasz od pan niczego niezwykłego, osobiscie nie odbieram tego jako stwarzania kłopotu.
                        współczuję jesli masz taką msciwą szkołę.
                    • mood_indigo joanekjoanek 27.06.14, 13:45
                      Dałaś się zastraszyć, moim zdaniem niesłusznie, ale o subiektywnych odczuciach nie ma co deliberować.
                      Wychowujesz dzieci w paranoi polegającej na milczącym podporządkowywaniu się widzimisię większości, nawet wówczas, jeśli stoi ono w jawnej sprzeczności z prawami, które Ty i Twoje dzieci posiadają, które powinny egzekwować i z nich korzystać. Jak dla mnie dość upokarzające, ale każdy ma inny próg godności i szacunku do siebie. W sumie - smutne.
                      • joanekjoanek Re: joanekjoanek 27.06.14, 13:52
                        Strasznie upokarzające.
                        Z tym że ja tego nie postrzegam jako widzimisię większości, a widzimisię "decydentów". Konkretnie dyrekcji szkoły, i to przed nią uginam kark.

"Korzystać z praw", no fajnie. I potem dostać po nosie, "w imię zasad, sku...synu". JA mogę sobie dostać nawet i dwa razy. Ale potem dostanie dzieciak, mnie wtedy przy nim nie będzie i go nie obronię.
                        To się łatwo mówi.
                        • triss_merigold6 W imię zasad 27.06.14, 14:07
                          Ja jednak trzymam się wersji w imię zasad, skur....synu. Dym w kwestiach katecheza vs. nieuczestniczenie czynne ani bierne w katechezie zrobiłam raz. Wystarczyło. Mój syn był jedynym niechodzącym na religię z klasie, jednym który nie miał komunii, po komunii dołączyły inne. big_grin
                          Etyka od I klasy sp, przez pierwszy rok tylko mój syn chodził.
                        • kawka74 Re: joanekjoanek 27.06.14, 14:15
                          Ależ to jest zrozumiałe, jeśli się sprawę rozpatruje tu i teraz, chcesz 'na bieżąco' chronić dzieci. I zrobisz to znów, i znów, i za każdym razem będziesz czuła się bezsilna i wściekła, bo doskonale wiesz, że tak nie powinno być i że nie powinnaś na to pozwolić. Ponieważ nie protestujesz, dyrekcja uważa, że może mieć w dupie prawa Twoje i Twoich dzieci, i będzie je łamać za każdym razem, kiedy tylko uzna to za stosowne/wygodne.
                          Może załatwienie sprawy chirurgicznym cięciem byłoby lepsze?
                          • triss_merigold6 Re: joanekjoanek 27.06.14, 14:18
                            Generalnie uważam, że należy być zdeterminowanym. Uzewnętrznienie odpowiedniego poziomu determinacji działa zaskakująco skutecznie, również w szkole.
                            • kawka74 Re: joanekjoanek 27.06.14, 14:48
                              Oczywiście. I nagle okazuje się, że wszystkie prorokowane dramaty z zemstą na dziecku włącznie nie nastąpiły. Determinacja rodzica na poziomie szkoły to poważny znak ostrzegawczy, że sprawa może przejść wyżej, a tego mało który dyrektor chce.
                          • mood_indigo kawka74 27.06.14, 14:24
                            Dokładnie tak. No i w końcu wychowa sfrustrowanych dorosłych, przerażonych ewentualną możliwością posiadania własnego, odrębnego od większości zdania, którzy będą pokornie, w imię przynależności, a raczej "przynależności" schylać głowy. A w domu ryczeć z bezsilności i wściekłości.

Do joanek - jak rany no, kiedy do Was (Was, bo Tobie podobnych spotykam na pęczki) dotrze, że nadstawianie - się i dzieci - to naprawdę troska nieco, hm, źle pojęta? Że macie w dzieciakach kształtować pewność siebie, asertywność, poczucie własnej wartości, a nie służalczość?
                            • triss_merigold6 Re: kawka74 27.06.14, 14:30
                              Zanim w dziecku ukształtuje się asertywość, ono musi wiedzieć że ma asertywnych rodziców, którzy potrafią wyegzekwować co trzeba. Taki wzór, przykład.
                              W wielu wypadkach instynkt samozachowawczy nakazuje siedzieć cicho, bo konsekwencje mogą być zbyt kosztowne, ale naprawdę problem religii w szkole do nich nie należy.
    • wuika Re: Wszyscy uczniowie pójdą na mszę świętą 27.06.14, 09:00
      Wierz mi, moje by nie poszły. A to zdjęcie znalazłoby się czym prędzej w kuratorium, gdzie wiedzą, jak sobie z takim "wszyscy na mszę" radzić.
    • mood_indigo A ja mam pytanie. 27.06.14, 09:16
      Moja jeszcze w przedszkolu, ale nie popuściłabym. Nawet gdybym teoretycznie mogła odebrać wcześniej, nawet gdyby nie było jej tego dnia w szkole. I nie bawiłabym się w robienie fotek, grzecznie zdjęłabym ogłoszenie z drzwi czy tablicy ogłoszeń czy gdzie tam było, pokazała dyrekcji że je zabieram po czym skierowałabym swoje kroki do kuratorium. Taka sytuacja nie może mieć miejsca, im dłużej rodzice będą się na takie praktyki zgadzać w imię świętego (sic!) spokoju, tak długo kk będzie korzystać, bo właściwie dlaczego nie.

Brak możliwości odbioru dzieci w godzinach pracy świetlicy jest niezgodny z prawem i przepisami.

Pytanie do autorki i innych uległych: czy gdyby w ogłoszeniu zamiast mszy były prace w ogrodzie pani dyrektor/wycieczka do prosektorium/zwiedzanie zakładu karnego też nikt by się nie odważył sprzeciwić?
    • triss_merigold6 Re: Wszyscy uczniowie pójdą na mszę świętą 27.06.14, 09:36
      Olałabym i wyegzekwowała jakąś niekościelną formę opieki nad dzieckiem.
    • kawka74 Re: Wszyscy uczniowie pójdą na mszę świętą 27.06.14, 12:12
      To nie jest wyjątek i przeszkadza wielu ludziom (pomijam forumowe ACOCISZKODZI - zaczynam się przyzwyczajać i traktować jak wizytę w panoptikum).
      Nie posłałabym dziecka i domagałabym się opieki świetlicowej. Gdyby dyrektorka się ciskała, poradziłabym jej zamówienie mszy dziękczynnej, że domagam się tylko opieki świetlicowej, a nie lecę z donosem.
      • ichi51e Re: Wszyscy uczniowie pójdą na mszę świętą 27.06.14, 13:06
        No wlasnie. Tu chodzi o problem nieprawnego pozbawiania dzieci swietlicy a nie ze mu rogi (czy skrzydelka wink wyrosna.
        Tak samo sie wkurzylam w piatek w sklepie z zabawkami kiedy pocalowalam klamke o 18 (sklep do 19) a dokladniej pani mi uchylila drzwi i powiedziala ze wolny piatek i juz kasa podliczona.
    • antychreza Re: Wszyscy uczniowie pójdą na mszę świętą 27.06.14, 13:30
      Zwolniłabym się wcześniej z pracy i tak koło 14.40 stawiła się w szkole z pytaniem gdzie jest moje dziecko i czy mam wołać policje i pisać zawiadomienie o podejrzeniu popełnienia przestępstwa z art. 211 kodeksu karnego, skoro najwyraźniej nie ma go tam, gdzie powinno być.
      • joanekjoanek Re: Wszyscy uczniowie pójdą na mszę świętą 27.06.14, 13:48
        To by nie było mądre, u nas świetlica podróżuje i ma moje pozwolenie na wyprowadzanie dzieci poza teren placówki w celu uczestnictwa w zajęciach zorganizowanych.
        A skoro kartka wisi na drzwiach szkoły, to wiadomo, gdzie dziecko jest.

Mogłam była po prostu nie przyjechać (lub przyjechać, ale schować się dyskretnie za winklem) i włożyć dzieciom do głów, że one nie pójdą na mszę, ponieważ są niewierzące i nie chcą pójść na mszę, a panie nie mogą ich do tego zmusić. I patrzeć, co będzie, ewentualnie nagrywać, wyłaniając się zza winkla w stosownym momencie...
        Albo tak jak ktoś napisał, z odpowiednim wyprzedzeniem zerwać kartkę, poinformować, że to niezgodne z prawem, i przystąpić do negocjacji z terrorystami.

No ale tego wszystkiego nie zrobiłam, bo jestem tchórzem i szkoda mi moich dzieci.
        • little_fish Re: Wszyscy uczniowie pójdą na mszę świętą 27.06.14, 14:02
          albo jesteś przewrażliwiona, albo u was w szkole jest jakiś poważny problem. Jeśli to pierwsze - trudno, starałabym się tylko na twoim miejscu uważać, aby nie przekazać dzieciom tego braku asertywności i egzekwowania własnych praw. Jeśli to drugie - tym bardziej należy działać, aby nie doprowadzać do eskalacji zjawiska. Moje starsze dziecko jest chyba jedynym uczniem nie chodzącym na religię (szkoła w małym miasteczku), nigdy nie było z tego powodu problemów, bywało, że zostawał sam z panią w świetlicy gdy reszta szkoły była na mszy. Nie jestem pieniaczką, nie czepiam sie dla zasady jednak w tym przypadku grzecznie poinformowałabym panią iż zjawię się po dzieci o godz. 15 i ie życzę sobie ich udziału we mszy. Dalsze postępowanie zależałoby od reakcji dyrekcji.
        • antychreza Re: Wszyscy uczniowie pójdą na mszę świętą 27.06.14, 15:10
          Otóż nie, nie ma znaczenia czy ty wiesz gdzie dziecko jest, ma znaczenie, że oni wiedzą, że nie życzysz sobie żeby twoje dziecko tam było. Na inne zajęcia wyrażasz zgodę, na msze nie.
          Gdyby ktoś ignorował moje wyraźne stanowisko w tego typu sprawach z nastawieniem, że robię problem i co mi szkodzi jak pójdzie, dopiero by się dowiedział co to znaczy mieć problem.
    • vilez Re: Wszyscy uczniowie pójdą na mszę świętą 27.06.14, 14:20
      To nie jest tylko kwestia pozbawienia opieki dziecka niekatolickiego.
      To także problem szkoły jako instytucji świeckiej. Wszelkie msze w imieniy szkoły publicznej sa przekroczeniem zasady świeckości szkoły.
      • mozambique Re: Wszyscy uczniowie pójdą na mszę świętą 27.06.14, 14:28
        prawda
        a w realu = jak myslicie , co z taka informacją zrobiłoby kuratorium?
        nie co POWINNO zorbic a co zrobiłoby ?

bo znająć zycie pani z kuratorium zazdwonialby do dyrektorki z tekstem - JAdźka , weż no ucisz ta sprawę bo ktos dymi
        albo to samo ale w drugą stronę
        • triss_merigold6 Re: Wszyscy uczniowie pójdą na mszę świętą 27.06.14, 14:31
          Oczywiście. Natomiast instytucje szkolne i okołoszkolne nie lubią hałasu i dla dyrekcji boleśniejsze jest ścieranie się z kuratorium/miejscowym wydziałem oświaty niż z rodzicem więc tu ustąpiliby rodzicowi.
        • mood_indigo mozambique 27.06.14, 14:33
          Jak sobie Jadzia z Krysią gadają mnie nie interesuje. Świetlica miałaby funkcjonować normalnie w tym dniu, jeśli nie - ja pewnie poszłabym do TVNu albo innego. I sprawdziłabym, czy brak opieki na świetlicy w ciągu dnia nie podpada pod jakiś paragraf.

Ale wiesz co? Trochę znam oświatę. Wystarczyłaby jedna rozmowa z dyrekcją, i pani w świetlicy by się znalazła. Pomarudziłyby może trochę... a panie w sklepach to nie marudzą? Albo szef? Albo rejestratorki w przychodni?
          Trzebaby tylko tą rozmowę odbyć...
        • wuika Re: Wszyscy uczniowie pójdą na mszę świętą 27.06.14, 14:39
          Tak, ten telefon by pewnie tak wygląda. Co nie zmienia tego, że oficjalnie sprawa musiałaby być załatwiona zgodnie z prawem. Czyli co sobie pani z kuratorium z panią dyrektor pogadają, co ich, ale takich ekscesów nie będzie, bo kolejny eksces = kolejne powiadomienie kuratorium i w końcu pytanie, co kuratorium robi z kolejnymi wybrykami szkoły? Nic? Aha, to do ministerstwa.
          Ostatnia "załatwiałam" pewną kwestię za pośrednictwem miejskiego zarządu oświaty i kuratorium. Nawet, jeśli ktokolwiek po drugiej stronie miał zdanie pt: "głupia baba robi dym", to musieli zareagować zgodnie z prawem.
          • triss_merigold6 Re: Wszyscy uczniowie pójdą na mszę świętą 27.06.14, 14:44
            Dokładnie. W interesie instytucji nie leży dym, hałas, rozgłos. I sumie należy mieć w d..ie czy ktoś nas uzna za pieniaczki czy nie, liczy się skuteczność.
            • mozambique Re: Wszyscy uczniowie pójdą na mszę świętą 27.06.14, 15:03
              w sumie to ludzka natura jest taka ze ogromnie nie lubi niewygody

i pewnie, jesli nawet tylko jedna matka "sie piekli" ale to pieklenie mialoby skutkowac kontrolami, inspekcjami, zebraniami, pisaniami raportów i wyjaśnień , zapytań i odpowiedzi - czyli masą papierkowej roboty i stratą czasu to urzędniczki tez wolałyby sparwe załatwic szybko i miec z głowy

i na to chyba nalezy liczyć
    • heca7 Re: Wszyscy uczniowie pójdą na mszę świętą 27.06.14, 14:35
      Przeprowadź się do mnie wink U nas jest tylko możliwość dla chętnych. Jak ktoś chętny nie jest to nigdzie nie idzie. Żadna świetlica nigdy nie była prowadzana na mszę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka