Dodaj do ulubionych

Wspólne wakacje

28.06.14, 13:38
Mój problem. Mamy znajomych (on, ona i 6 letnie dziecko), widujemy się 2 razy do roku i spędzamy razem weekend. Ja mam ciągły kontakt mailowy i telefoniczny z nimi. CO roku ja, mój mąż i nasza córeczka (5 lat) wyjezdzamy na wakacje. W tym roku chcą do nas dołączyć ci znajomi i tu pojawia sie problem. Najzwyczajniej w świecie obawiam się tego wyjazdu. Wspólne 2 tygodnie we Włoszech. Z uwagi na to, że oni nie byli jeszcze za granicą, liczą, że my będziemy organizować czas itd. Ja marzę o bezstresowym odpoczynku, a że jestem osobą przesadnie odpowiedzialną, wiem, że będę się czuła ciągle odpowiedzialna za ich wypoczynek. Ja mam wybrać wycieczkę, powiedzieć im co maja zabrać, organizować czas... Weekendy wspólne są w porządku, bo to tylko 2-3 dni, ale 2 tygodni sobie nie wyobrażam. Oni często się kłócą, wymagając od nas opowiedzenia się po którejś ze stron. Poza tym nasze dzieci są zupełnie różne i skazane na codzienne spotkania ze sobą mogą być dość męczące. Próbowałam delikatnie zasugerować znajomej, że może lepiej tylko jeden tydzień spędzić razem a drugi samemu (np. wylot przesunięty o tydzień), ale zareagowała oburzeniem. Szczerze mówiąc miałam nadzieję, że może się obrazi i będę miała problem z głowy, ale nie...nadal planują wakacje z nami sad Poradźcie coś... Jakiś podstęp czy coś.
Obserwuj wątek
    • jolcix Re: Wspólne wakacje 28.06.14, 13:52
      powiedzieć prawdę

że to tylko wasz czas, że w ciągu roku nie macie go dla siebie za dużo, i w wakacje chcecie być tylko we trójkę

jeśli zaczniesz wymyślać, to zamotasz i możesz się nie wykręcićsmile a potem będziesz żałować

my też mieliśmy taką sytuację, co roku ktoś ze znajomych chciał się "doczepić", mówiliśmy prawdę, że chętnie na weekend, na imprezę, ale wyjazd w wakacje jest tylko nasz, nikt się nie obraził
      • sueellen Re: Wspólne wakacje 28.06.14, 14:11
        > powiedzieć prawdę
        >
        > że to tylko wasz czas, że w ciągu roku nie macie go dla siebie za dużo, i w wak
        > acje chcecie być tylko we trójkę

Zgadzam się, powiedzieć wprost, tylko grzecznie, że przepraszasz, ale to Wasz czas i chcecie go spędzic sami. Zaproponuj, że polecisz im trasę zwiedzania, hotel. fajne miejsca itp.
        • kinga.baranska Re: Wspólne wakacje 28.06.14, 14:19
          Dzięki Kobitki smile Widzę, że jednak będę zmuszona poćwiczyć asertywność.... Kiedyś trzeba zacząć smile
    • 3eneduerabe Re: Wspólne wakacje 28.06.14, 14:15
      Trzeba asertywnie odpowiedzieć.
      "Urlop, wakacje mam raz w roku i w tym czasie chce pobyć maksymalnie z rodziną, nie chce planowac wakacji z nikim innym".
      Jak sie obraza i nie zrozumieja to niech sie obrazaja. Ja tez mam takie znajome co by sobie darmowe wakacje u mnie urzadzaly, zebym jeszcze je wyzywila, zorganizowala czas. Bo kiedys sie tak przyjaznilysmy...Zwykle manipulantki, co ida na latwize- wszystko im przygotuj i szukaja jelenia na darmowe wakacje. Moim prorytetem jest maz i dziecko a kolezanki mam juz w powazaniu. Skladam zyczenia od swiat i tyle. Mam mnostwo innych znajomych i nie dam sie wykorzystywac.
      A znajomi robia z toba to samo. Co to znaczy- przygotujesz, zorganizujesz? czy ty jakims wakacyjnym, ich osobistym rezydentem masz byc? to niech ci zaplaca...
      Pamietaj liczysz sie najpierw ty i twoi bliscy, wasze samopoczucie, w duzo dalszej kolejnosci martwisz sie o uczucia innych.
      • kinga.baranska Re: Wspólne wakacje 28.06.14, 14:18
        Dzięki smile
    • jematkajakichmalo Re: Wspólne wakacje 28.06.14, 14:21
      kinga.baranska napisała:

Szczerze mówiąc miałam nadzieję, że może się
      > obrazi
      i będę miała problem z głowy, ale nie...nadal planują wakacje z nami sad
      > Poradźcie coś... Jakiś podstęp czy coś.

Super, gratuluje big_grin

Skoro i tak chcialas, zeby sie obrazila to powiedz im wprost, ze nie chcesz... nie wiem w czym problem
    • slonkotoja Re: Wspólne wakacje 28.06.14, 14:27
      Można tez powiedzieć wprost i asertywnie smile. Moi drodzy , to mój urlop , chcę go spędzic tylko ze swoja rodziną. Chętnie spotkamy sie w wekeend, ale wakacje chcemy spędzić sami. I tyle. W miarę inteligentna osoba przyjmie, a nawet sie nie obrazi wink
    • triss_merigold6 Re: Wspólne wakacje 28.06.14, 14:53
      Mówisz uprzejmie, że sorry ale w wakacje chcesz mieć czas wyłącznie dla rodziny i z zasady nie praktykujesz wspólnych wyjazdów.
    • eliszka25 Re: Wspólne wakacje 28.06.14, 16:00
      dziewczyny dobrze pisza. powiedziec wprost i bez owijania w bawelne. jak zaczniesz kombinowac, to przekombinujesz i potem sie nie wykrecisz.

w zyciu nie dalabym sie wkrecic w cos takiego. co innego wyjazd np. do tego samego osrodka/hotelu/domku i na miejscu uzgadnianie w stylu "dzis wszyscy idziemy do zoo z dzieciakami, czy spedzamy caly dzien we wlasnym gronie", a co innego organizowanie calych wakacji dla kogos. zorganizowane wakacje mozna sobie wykupic w biurze podrozy, zaplacic opcje ai i wszystko jest podane na tacy. nie trzeba do tego angazowac kolezanek i znajomych. jesli sobie wezmiesz ich na glowe, to przez 2 tygodnie bedziesz robic za nianke, organizatora i nie dosc, ze nie wypoczniesz, to jeszcze wszelkiego rodzaju pretensje skupia sie oczywiscie na tobie. nigdy w zyciu!
    • agniesia331 Re: Wspólne wakacje 28.06.14, 20:41
      wakacje to czas, by wysłuchac własne dziecko, poprzytulac się z mężem, załatwić wszystkie odładane sprawy rodzinne (te przyjemne rzecz jasnasmile) a nie martwić się, że twoje dziecko musi stale być w towarzystwie innego. z ktorym się nie dogaduje, zamiast iść na spacer będziesz wysłuchiwać ich kłótni. My zawsze poznajemy innych znajomych na wczasach i wtedy ludzie doczepiają się na zasadzie popdobnego wieku dzieci, z powodu sympatii tzw. na 1rzut oka, Te przyjaźnie potem trwają, czasami razem wyjeżdzamy, bo już się na wakacjach sprawdziliśmy. A przyjaciół mam na co dzień
      • czar_bajry Re: Wspólne wakacje 29.06.14, 01:38
        Jeśli wyjeżdżamy z kimś na wakacje to jeszcze przed wyjazdem omawiana jest podstawowa zasada takiego wyjazdu: nie spędzamy czasu stadnie każda rodzina robi co chce a jak mamy ochotę to wtedy się umawiamy na wspólny czas.
    • lena.green Re: Wspólne wakacje 29.06.14, 08:37
      my jedziemy tak za niedługo do Wloch. pięć rodzin. Każdy jedzie swoimi trasami trasami. Nocujemy w rożnych pensjonatach w jednej miejscowości. Mimo, że jadę tam pierwszy raz sama od miesiąca siedzę w necie i opracowuję lokalne wycieczki. Planujemy jedno lub dwa spotkania przy grillu, resztę czasu każdy będzie wypoczywał osobno.
      • morgen_stern Re: Wspólne wakacje 29.06.14, 09:09
        Bardzo pomogłaś w temacie big_grin
    • frozenwildberry Re: Wspólne wakacje 03.07.22, 16:55
      Jedyny sposób to się postawić i jasno powiedzieć że jedziecie sami bo taki macie sposób spędzania wakacji. Tylko we troje. I że może lepiej dla nich było zamówić sobie coś zorganizowane z biura podróży. Powiedzieć też że mówisz jej szczerze jak jest bo ją bardzo lubisz i masz nadzieje że ona lubi cię na tyle że to zrozumie
      • chatgris01 Re: Wspólne wakacje 03.07.22, 17:38
        Te wakacje były 8 lat temu 🙄
      • hosta_73 Re: Wspólne wakacje 03.07.22, 17:53
        Wyciągasz kolejny stary wątek, nudzi ci się?
    • bigimax4 Re: Wspólne wakacje 03.07.22, 16:57
      uwagi na to, że oni nie byli jeszcze za granicą, liczą, ż

jak ktos dorosly mogl nie byc nigdy za granica ?
      • hosta_73 Re: Wspólne wakacje 03.07.22, 17:51
        No pacz pani jakie dziwy 🙄
      • kicifura Re: Wspólne wakacje 03.07.22, 18:41
        W ciągu tych 8 lat które minęły od założenia tego wątku pewnie już zdążyli pojechać
    • primula.alpicola Re: Wspólne wakacje 03.07.22, 16:59
      Po co podstęp? Mówisz, że macie w planach kameralnie rodzinne wakacje i tyle.
    • extereso Re: Wspólne wakacje 03.07.22, 17:29
      My wyjeżdżaliśmy z przyjaciółmi, znajomymi jak dzieci były małe, jak trochę podrosły, woleliśmy jeździć sami i tak jest do dziś. I proponującym znajomym po prostu mówiliśmy, że my wolimy wyjeżdżać sami. Nie widzę tu asertywności wielkiej szczerze mówiąc 🤔w sumie, masz szczęście, że nikt Cię o rękę nie może poprosić, bo masz męża, bo co byś zrobiłasmile
      • nota_bene0 Re: Wspólne wakacje 03.07.22, 17:43
        Oni już chyba dawno problem rozwiązali.😆Wątek sprzed kilku lat.
        • extereso Re: Wspólne wakacje 03.07.22, 17:52
          No tak, nawet styl pisania jakiś inny. Nie zauważyłam
    • panna.nasturcja Re: Wspólne wakacje 03.07.22, 18:32
      „Miło nam, że proponujecie, ale na wakacje chcemy jechać sami.”
      Nie musisz dziękować.
    • milupaa Re: Wspólne wakacje 03.07.22, 18:38
      Jak można mieć znajomych, z którymi widuję się 2 razy do roku na jakieś wyjazdy 😀 W ogóle się nie znacie, równie dobrze możecie dać ogłoszenie w internecie, może trafi się ktoś bardziej do rzeczy 😉
    • lot_w_kosmos Re: Wspólne wakacje 03.07.22, 21:00
      Eeeee? Nie wiem o czym mówisz. Skąd się wam biorą takie problemy? Serio to nie fikcja literacka???
      • 35wcieniu Re: Wspólne wakacje 03.07.22, 21:07
        Data!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka