Dodaj do ulubionych

Anonimy i OPS

17.07.14, 20:31
Witam,
Czy któraś z ematek orientuje się czy można dostać w Opiece Społecznej skan złożonego anonimowo (listownego) donosu?
Obserwuj wątek
    • estelka1 Re: Anonimy i OPS 17.07.14, 21:33
      Nie, nie można, bo i w imię czego? A poza tym w Polsce nie ma czegoś takiego jak Opieka Społeczna.
      • justi661 Re: Anonimy i OPS 17.07.14, 21:58
        W imię sprawy o nękanie, bo to nie pierwsze i nie ostatnie pomówienie. Pisząc Opieka Społeczna chodziło o Ośrodek Pomocy Społecznej
        • estelka1 Re: Anonimy i OPS 17.07.14, 22:19
          Jeśli wystąpi o to prokuratura, bądź sąd, ośrodek udostępni taki dokument. Jeśli Ty, jako osoba prywatna, to niestety nie.
      • kol.3 Re: Anonimy i OPS 18.07.14, 08:56
        A MOPSy to co?
    • mika_p Re: Anonimy i OPS 17.07.14, 21:56
      Chodzi o GOPS, MOPS?
      Czy skan, to nie wiem.
      Ale OPS jest jednostką gminy (to jest najsłabszy punkt, bo musiałabym sprawdzić, a mi się nie chce), no a w kodeksie postępowania administracyjnego stoi, ze strona ma prawo do zapoznania się z aktami swojej sprawy, czyli powinni ci umożliwić wgląd.
      • aga_sama Re: Anonimy i OPS 17.07.14, 22:04
        Tak ośrodek pomocy społecznej to jednostka podległa pod urząd miasta/ gminy/ dzielnicy. kpa (kodeks postępowania administracyjnego) powinno mieć zastosowanie, więc wgląd na pewno, kopia też, uwierzytelnienie niekoniecznie

Art. 73 kpa. Udostępnianie stronie akt sprawy
        § 1. Strona ma prawo wglądu w akta sprawy, sporządzania z nich notatek, kopii lub odpisów. Prawo to przysługuje również po zakończeniu postępowania.
        § 1a. Czynności określone w § 1 są dokonywane w lokalu organu administracji publicznej w obecności pracownika tego organu.
        § 2. Strona może żądać uwierzytelnienia odpisów lub kopii akt sprawy lub wydania jej z akt sprawy uwierzytelnionych odpisów, o ile jest to uzasadnione ważnym interesem strony.
        § 3. Organ administracji publicznej może zapewnić stronie dokonanie czynności, o których mowa w § 1, w swoim systemie teleinformatycznym (...)
        • justi661 Re: Anonimy i OPS 17.07.14, 22:18
          Dziękuję za pomoc smile
    • scher Tak 18.07.14, 15:05
      Każde pismo, które wpłynie do organu administracji publicznej, stanowi informację publiczną. Należy wystąpić o kserokopię lub skan, powołując się na ustawę o dostępie do informacji publicznej. Wniosek można złożyć mailem. Termin udostępnienia do dwóch tygodni.

Pismo jest niepodpisane, więc nawet nie będzie wymagać anonimizacji (wybiałkowania danych osobowych), chyba że dane osobowe znajdują się w treści pisma - w takim przypadku powinnaś dostać dokument z danymi zamazanymi korektorem lub zaczernionymi markerem.

Jeżeli urząd nie udostępni ci tego pisma, możesz złożyć skargę do sądu administracyjnego.
      • scher Na kpa się nie powołuj 18.07.14, 15:06
        Nie jesteś stroną żadnego postępowania, więc wgląd w akta sprawy ci nie przysługuje. Tylko ustawa o dostępie do informacji publicznej.
        • klubgogo Re: Na kpa się nie powołuj 30.09.14, 20:50
          Sprawa dotyczy osoby fizycznej, której prywatność jest chroniona i ustawa o dostępie do informacji publicznej nie ma tu zastosowania. Tak najprościej: wyobrażasz sobie, że złożyłaś wniosek np. o uzupełnienie aktu urodzenia i ematka XY wnosi o udostępnienie informacji publicznej, a usc udostępnia jej twoje dane osobowe?
          • anetchen2306 Re: Na kpa się nie powołuj 01.10.14, 10:57
            Jezeli we wniosku zlozonym przez wnioskodawce istnieje nazwisko/wzmianka o ematce XYZ (zostaly tam podane jej dane osobiste: imie, nazwisko, adres ...) to owszem, ematka XYZ jak najbardziej ma prawo poznac tresc tegoz wniosku (bo ktos posluguje sie jej danymi).
    • meechan Re: Anonimy i OPS 30.09.14, 20:00
      Tylko informacja przetworzona przez organ administracji może być informacją publiczną. Więc niestety nie da rady skorzystać z ustawy o dostępie do informacji publicznej. Zainteresowanych tematem odsyłam do artykułu, który napisałem na podstawie własnych doświadczeń z uzyskiwaniem informacji publicznej-
      s-prawnie.blogspot.com/2014/09/normal-0-21-false-false-false-pl-x-none.html
      • justi661 Re: Anonimy i OPS 01.10.14, 00:33
        A jednak nie wszędzie ma to zastosowanie. Po złożeniu pisemnego wniosku otrzymałam kserokopię doniesienia które zostało złożone. Fakt że sprawa dotyczy mojej osoby był bardzo istotny. Pismo niestety okazało się anonimem wysłanym z fikcyjnego maila, ale mam podstawy przypuszczać kto go złożył, bo to nie pierwsza tego typu sytuacja. Dalsze postępowanie wyjaśniające leży w kwestii prokuratury, bo tylko oni mogą wnioskować o IP komputera z którego został wysłany mail.
        • gazeta_mi_placi Re: Anonimy i OPS 01.10.14, 09:57
          A co, napisali, że tłuczesz dzieci czy jak?
          • jak-nie-ja-to-kto Re: Anonimy i OPS 01.10.14, 10:05
            A co Ty taka ciekawa?
      • scher Re: Anonimy i OPS 02.10.14, 01:15
        meechan napisał(a):

> Tylko informacja przetworzona przez organ administracji może być
        > informacją publiczną.

A ta nie jest? Pismo zostało przyjęte i zarejestrowane przez podmiot realizujący zadania publiczne.

> Więc niestety nie da rady skorzystać z ustawy o dostępie do informacji publicznej.

Dla mnie twój blog ma już zerową wiarygodność.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka