Dodaj do ulubionych

moze ktos potrafi pomóc

25.07.14, 10:39
na wstepie zaznacze ze sytuacja nie dotyczy mnie.
W skrócie.
Dziewczyne znam wirtualnie, 2 lata temu poruszylo mnie pewne zdarzenie. jej wtedy 2 letni synek wypadl z 3 pietra.Po dlugiej walce o zycie wrocil jako tako do zdrowia ale wtedy zaczely sie schody...
Dziewczyna 22 letnia samotna matka (ojciec dziecka nie placi nawet alimentów)Zaradna jak na swój wiek i sytuacje w ktorej sie znalazla, mysle ze nie glupia. Nie pracuje, w dniu kiedy byla I dzien w pracy jej dziecko wypadlo z okna. Utrzymuje sie z pomocy rodziców ( tata najnizsza emerytura mama do niedawna bezrobotna , nie wiem czy teraz ma jakis dochód.Alimentów ZERO bo ojciec wciaz sie miga sad
dziewczyna jak tylko mogla rehabilitowala i rehabilituje dziecko SAMA w domu czasami jezdzi gdzies na platne zajecia. W ostatnich mies. nowa doiagnoza bardzo realna - autyzm. Musi sie nim opiekowac 24/h. W Poradni psych pedagog wypieli sie na nia i powiedzieli ze bez diagnozy ( jest zapisana na 2015r(!) nie pomoga ( absurd bo przeciez tam diagnozuja i prowadza zajecia dla wszystkich dzieci nawet bez skierowan)logopeda z PPP powiedzial "prosze porzyjsc kiedy okielzna pani tego diabla" ( o dziecku z problemami psycholog. na tle autyzmu) sadzarowa pomoc z MOPSU bo rodzice maja dochód, nawet sedzina nie jest w stanie wczuc sie w polozenie tej matki podczas rozprawy. Dziewczyna rehabilituje dziecko SAMA jak moze czesto na podstawie wskazówek z netu czy mailowo ktos zyczliwy daje jej rady i plan cwiczen (!).
Dziewczyna ma zamiar zaczac pisac do redakcji gazet z blaganiem o pomoc, widze ze ona juz nie ma sily i wszystko ja przerasta zwlaszcza ze nie ma w nikim oparcia, kocha synka nad zycie, robi co moze ale nie jest wykwalifikowanym specjalista od autyzmu sad Moze ktos wie gdzie uderzyc z APELEM o pomoc bo ona wyczerpala chyba wszyskie mozliwoisci mozliwosci....
Obserwuj wątek
    • klownbezueba Re: moze ktos potrafi pomóc 25.07.14, 10:44
      Co zrobiła do tej pory w sprawie skutecznego ściągania alimentów?
      • kozica111 Re: moze ktos potrafi pomóc 25.07.14, 10:49
        Najpierw zerknijcie na to forum

forum.gazeta.pl/forum/f,10034,Inny_Swiat.html
        • pomidorpomidorowy Re: moze ktos potrafi pomóc 25.07.14, 10:52
          wlasnie tam zalinkowalam ten post smile wiem ze to forum rodzicó dzieci z autyzmem. Myslalam ze moze któras z emam (moze glupio mam nadzieje) pracuje w jakiejs poczytnej gazecie lub lepiej szmatlawcu typu fakt (bo to sie w PL najlepiej sprzedaje) i wyciagnie na swiatlo dzienne to co dzieje sie w Polsce i jak osoby ktore powinny byc chronione przez panstwo sa traktowane i spychane na margines.
      • pomidorpomidorowy Re: moze ktos potrafi pomóc 25.07.14, 10:50
        wiem tyle ( czyli niewiele)ze wciaz rozprawy sa przekladane...tatus wciaz kombinuje razem ze swoja mama u ktorej mieszka....ma ograniczone prawa rodzicielskie. zgodzil sie na 200zl ale dziewczyna zazadala zawrotnej sumy 400zl poniewaz musi rehabilitowac dziecko .Do tej pory robila to SAMA . Sedzina na ten argument "przeciez rehabilitujac samodzielnie nic to Pani nie kosztuje"...
        • aniadawid1 Re: moze ktos potrafi pomóc 25.07.14, 10:57
          do programu Uwaga w tvn
        • czar_bajry Re: moze ktos potrafi pomóc 26.07.14, 21:15
          ..tatus wciaz kombi
          > nuje razem ze swoja mama u ktorej mieszka....ma ograniczone prawa rodzicielskie
          > . zgodzil sie na 200zl ale dziewczyna zazadala zawrotnej sumy 400zl poniewaz mu
          > si rehabilitowac dziecko

Trochę to bzdurne gdyż zakłada się sprawę o alimenty w kwocie 1000 zł, sędzina trochę obetnie i wyjdzie ok 500 zł-to żaden luksus tylko realia, a i sprawa z "klauzulą natychmiastowej wykonalności" czyli wyrok jest prawomocny od razu. Jak tatuś nie zapłaci to idzie się do komornika jak komornik przez trzy miesiące nie wyegzekwuje kasy to wtedy daje pismo o nie możliwości egzekucji i z tym idzie się do gminy / mopsu i składa wniosek o alimenty z funduszu. Oprócz tego dodatek dla samotnych ok 170 zł i rodzinne ok 100zł. Zakładając iż alimenty są w kwocie 500 zł to razem z dodatkami powinno wyjść 770 zł- niby nie powala na kolana ale zawsze to coś.
    • pomidorpomidorowy Re: moze ktos potrafi pomóc 25.07.14, 10:59
      wiecie co ...mam ja w znajomych na FB stad ja znam z pewnej grupy facebookowej smile teraz wlasnie wchodze na fejsa i ona pisze ze znalazla portfel z pieniedzmi, dowodem etc poszla pod ten adres oddala i jest mega szczesliwa bo wlasciciel sie bardzo ucieszyl a ona dostala czekolade (nawet nie pomyslala ze nalezy sie jej znalezne ) szlag mnie trafia ze dobre osoby maja pod górke i to nie chodzi o nia ale dziecko sad
      • czar_bajry Re: moze ktos potrafi pomóc 26.07.14, 22:03
        ona pisze ze znalazla portfel z pieniedzmi,
        > dowodem etc poszla pod ten adres oddala i jest mega szczesliwa bo wlasciciel
        > sie bardzo ucieszyl a ona dostala czekolade

Teraz to już cię poniosło, do tej pory uwierzyłam w twoją opowieść ale właśnie przestałam.
        • pomidorpomidorowy Re: moze ktos potrafi pomóc 26.07.14, 22:25
          nie zmuszam do wierzenia smile juz pisalam na forum inny swiat gdzie takze zamiescilam post ze jednak sie z tej pomocy wycofuje bo jak grochem o sciane....moze naiwna jestem, ale pomóc chcialam.Niestety wydaje mi sie ze sie nie da...
          • mozambique Re: moze ktos potrafi pomóc 31.07.14, 10:38
            albo jakas sciema
            albo to osoba wyjątkowo kopana przez los , bardzo "dobra" naiwna, wycofana i torsze nieporadna życiowo

p.s nizej wszystkei sie dziwują ze ta bohaterka do prawnika po porade nie chce isc z dizeckiem krzyczącym
            ja sie nie dziwię ( jesli w ogole ta historia jest parwdziwa)
            mam dziecko zdrowe , w obcym miejscu nie krzyczy ale jest normanie ruchliwy, chodzi, zagląda, dotyka wszystkiego, tzreba go oilnowac i odciagac od konatktów w scianie i spokojne pogadanie na powazne tematy prawne czy finansowe przy nim tez bym sobei odpusciła bo to zywczajnie bez sensu
    • agus-ka Re: moze ktos potrafi pomóc 25.07.14, 11:44
      W sprawie alimentów:
      w pozwie powinien znalesc się punkt o zabezpieczeniu alimentacyjnym, tzn tyle że dostanie jakby wstepny wyrok, a później dopiero wyrok właściwy po zakończeniu sprawy. W pozwie niech wnioskuje o klauzule natychmiastowej wykonalności, co oznacza tyle, ze wyrok obowiązuje od dnia ogloszenia i dzień później dziewczyna może z nim isc do komornika. Sugerowałabym tez dopisanie punktu o prowadzenie sprawy pod nieobecnośc pozwanego, na wypadek gdyby szanowny tatus się migał.
      Myslę, ze dziewczyna powinna ubiegac się tez o zwrot kosztów za okres ciąży i zwrot kosztów wyprawki.
      A tak w ogóle niech idzie z tymi dokumentami do prawnika z MOPS. Może jakimś cudem trafi na kogoś rozsądnego, kto pomoże jej na sprawie.

Z autyzmem nie pomogę. Niestety brakuje mi fachowej wiedzy.
      • pomidorpomidorowy Re: moze ktos potrafi pomóc 25.07.14, 11:49
        dzieki smile przeslalam jej to info
      • pomidorpomidorowy Re: moze ktos potrafi pomóc 25.07.14, 13:14
        dowiedzialam sie ze sama pisala pozew sad nie ma nawet jak pojsc do prawnika bo nie ma z kim dziecka zostawic a dzieckiem sie nie da (zachowanie)
        masakra sa jakies szimele takich pozwów?ma sprawe odroczona do pazdziernika czy moze dopisac do pozwu ten pkt o zabezpieczeniu alimentac.?
        • agus-ka Re: moze ktos potrafi pomóc 26.07.14, 20:34
          na tym forum sa podpięte pozwy.
          forum.gazeta.pl/forum/f,571,Samodzielna_mama.html
          można uzupełnić. Niech smialo pisze. Jedna ważna rada: to co wysądzi teraz będzie podstawą do kolejnych zmian, więc powinna nie odpuszczać i walczyć o jak najwięcej. Później oceniana jest zmiana pomiędzy wyrokiem, a kolejnym pozwem. Jak trzeba to pisać apelację, nie przejmować się.
    • berdebul Re: moze ktos potrafi pomóc 25.07.14, 12:05
      A czy dochód przekracza widełki MOPSowe? Niestety często trzeba się odbić od ściany zanim uda się coś zorganizować w MOPS. uncertain
      2015 - gdzie jest zapisana na diagnozę? Czy sprawdzała w innych miejscach? Na podstawie czego podejrzewają autyzm? Czy w PPP jest ktoś zajmujący się integracją sensoryczną?
      Co do migania pana - zabezpieczenie potrzeb, wtedy jeszcze bez wyroku powinni z pana ściągać pieniądze, a później egzekucje komornicze bez litości, poza tym jak ojciec dziecka się miga, to może pozwać jego rodziców. Może wtedy mamusia przestanie kryć pasożyta.
      • pomidorpomidorowy Re: moze ktos potrafi pomóc 25.07.14, 12:13
        ppp zaprasza z diagnoza -paranoja i chyba wbrew statutowi takich jednostek
        wiele cech spektrum brak mowy, zaburzenia si, zaburzenia zachowania wybiorczosc pokarm. wiele tego. mysle ze probowala gdzie indziej bo teraz robi mase badan w tym genet w roznych miastach i skacze z osrodka do osr gdzie szybciej. co do mopsu to chciala dostac dofinansow do mieszkania i przekrocxzyli bo akrat mama byla na stazu
        • marychna31 Re: moze ktos potrafi pomóc 25.07.14, 12:20
          PPP potrzebuje diagnozy klinicznej do swojej diagnozy funkcjonalnej.
          • pomidorpomidorowy Re: moze ktos potrafi pomóc 25.07.14, 12:25
            przeciez nie maja prawa odmówic terapii np logopedycznej zaslaniajac sie brakiem diagnozy
            • marychna31 Re: moze ktos potrafi pomóc 25.07.14, 13:01
              Miałam nadzieję, ze Poznań to bym adresami i nazwiskami pomogła od reki. W miejscowości o której piszesz ie znam nikogo ale spytaj na INNY ŚWIAT tam na pewno będzie ktoś z tej miejscowości to podpowie, gdzie się udać.
              • katgaj1 Re: moze ktos potrafi pomóc 08.08.14, 11:28
                Marychna spadłaś mi jak z nieba
                proszę na prywatnego maila o namiary gdzie w Poznaniu uderzyć,nie mam juz sił

katgaj1@wp.pl
            • natchniuza86 Re: moze ktos potrafi pomóc 28.07.14, 22:33
              Do terapii logopedycznej w PPP nie jest potrzebna zadna diagnoza. Poza terapia logopedyczna poradnia w moim miescie w ogole nie prowadzi innych terapii (ani dla autystykow, ani tak ogolnie dla kogokolwiek). Wczesnym wspomaganiem zajmuja sie u mnie w miescie przedszkola. SI inaczej niz prywatnie to raczej chyba malo prawdopodobne.

Jeszcze raz, na terapie logopedyczna w ppp nie jest potrzebne ani skierowanie, ani tym bardziej diagnoza. Dziecko nie majace zaburzen kwalifikujacych do diagnozy autyzmu czy afazji tez moze miec taka terapie za darmo w ppp.

PS. O jakim miescie powimy?
              • pomidorpomidorowy Re: moze ktos potrafi pomóc 29.07.14, 08:44
                temat zamkniety, ale tak gwoli scislosci wiem ze ppp przyjmuja "z ulicy" etc tyle ze ta dziwczyna twierdzi ze nie ccha jej przyjac bez diagnozy co dla mnie jest jakas paranoja i sprzeczne ze statusem jednostki.
        • berdebul Re: moze ktos potrafi pomóc 25.07.14, 13:53
          Nie powinni odmówić pomocy logopedycznej, ale oni nie diagnozują niczego ze spektrum - psychiatra dziecięcy jest konieczny.

Wybiórczość pokarmowa - czy jest coś, co dziecko je? Jeżeli tak i jest względnie zdrowe to nad rozszerzaniem diety można poczekać do opanowania innych aspektów. Generalnie nie walczyć z tym, co nie jest absolutnie niezbędne do przeżycia. Ustalić schemat dnia, rutyna przyjacielem dziecka, można próbować wprowadzać piktogramy. Czy wybiórczość pokarmowa nie bierze się np. z niechęci do używania metalowych sztućców, nie tego koloru talerzyka, czy chodzi o jakąś konkretną np. konsystencję jedzenia? Lub to jak potrawa smakuje - ja w tym wieku jadłam węgierską, paprykową kiełbasę i niewiele więcej.

A inne opcje dofinansowania? Niech się stara na siebie, wtedy jako rodzina jest ona i dziecko. Przynajmniej z tym się spotkałam. Jeżeli teraz mama nie jest na stażu, to niech złożą jeszcze raz.

• marychna31 skąd ta dziewczyna jest? 25.07.14, 12:18
      Pisanie do gazet to akt desperacji, który niewiele da. Trzeba zacząć od diagnozy. Niech czeka w kolejce do specjalistycznego ośrdka(wiesz jakiego?) na diagnozę ale w między czasie niech ją zrobi u zwykłego psychiatry dziecięcego. zajmie to góra miesiąc i będzie mogła zacząc pomagać dziecku. Kolejny krok to PPP do diagnozy funkcjonalnej (po klinicznej u psychiatry) oraz do wczesnego wspomagania rozwoju. Następnie Komisja o Niepełnosprawności. Koniecznie niech też poszuka wsparcia w Fundacjach i Stowarzyszeniach pomagających rodzinom z dziećmi niepełnosprawnymi. Kluczem jest odpowiedź na pytanie skąd jest?

I polecam forum INNY ŚWIAT.
      • pomidorpomidorowy Re: skąd ta dziewczyna jest? 25.07.14, 12:26
        wyslalam pw nie chce pisac tutaj bo moglaby sobie tego nie zyczyc ...
        • astat123 Re: skąd ta dziewczyna jest? 25.07.14, 12:55
          W sprawie pozwu o alimenty niech sie zwroci do prawnika - sa za darmo w osrodkach pomocy spolecznej albo powiatowych centrach pomocy rodzinie. Dalej konieczna opinia z ppp, zeby pomoc maluchowi. Jakiej diagnozy żąda ppp? Czy chodzi o diagnoze lekarza psychiatry? Kurcze troche malo inf. W ppp moze zlozyc wniosek o wczesne wspomaganie i o nauczanie specjalne. Najlepuej na pismue i kopia wraz z data wplywu u siebie-jest mozliwosc odwolania.
        • astat123 Re: skąd ta dziewczyna jest? 25.07.14, 13:01
          Poszlo za szybko. Juz na etapie tworzenia opinii o wwr musi wybrac placowke czy ma byc to poradnia czy np. dzialaja na terenie szkola specjalna /z dosw.lepiej szkola/. Maly do przedszkola specjalnego lub integracyjnego /zaleznie jak funkcjonuje/ a do osrodka pomocy spolecznej z kwitem od psychiatry po specjalistyczne uslugi opiekuncze. W miedzyczasie do powiatowego centrum rodzinie o wydanie orzeczenia o niepelnosprawnosci i z tym po zasilek pielegnacyjny. Jesli orzeczenie bedzie
          • astat123 Re: skąd ta dziewczyna jest? 25.07.14, 13:04
            Znow psikus! Jesli w orzeczeniu bedzie zapis o koniecznosci calidobowej opieki to bedzie mogla starac sie o swiadczenie pielegnacyjne. To tak w bardzo wielkim skrocie. Jesli trzeba napisze wiecej na twoj email. Pozdrawiam
    • niunia_mamunia Re: moze ktos potrafi pomóc 25.07.14, 12:53
      Warto postarać sie o orzeczenie o potrzebie kształcenia specjalnego (PPP lub inny osrodek wydający takie zaświadczenia - jest ich całkiem sporo) oraz o orzeczenie o niepełnosprawności (MOPS). Wówczas , jeśli matka dziecka nie pracuje, to otrzyma zasiłek i świadczenie pielęgnacyjne w wysokości 1.153 zł. miesięcznie
    • esr-esr Re: moze ktos potrafi pomóc 25.07.14, 13:07
      byłam niedawno w gopsie ze znajoma dziewczyną i tam dowiedziałam się, że dla nich rodzina to matka + dziecko, ewentualnie ojciec (jeśli jest). rodzice matki (i ich dochody) nie są brane pod uwagę, nawet jeśli mieszkają razem. niech twoja znajoma dopyta się u siebie.
      • bergamotka77 Re: moze ktos potrafi pomóc 25.07.14, 16:27
        pomidor

jakos dziwnie wydaje mi sie ze chodzi o ciebie bo niby nic nie wiesz, znasz wirtualnie te dziewczyne, ale wszystkie szeroka wiedza i wszystkie szczegoly wychodza. Nie wstydz sie, kto moze, pomoze ci ogarnac sytuacje i podpowie co zrobic i gdzie uderzyc.
        Powinnas moim zdaniem napisac tez na forum Pomocne emamy: forum.gazeta.pl/forum/f,615,Pomocne_emamy.html

Tam jest wiele dziewczyn, ktore sluza sensowna rada, swietnie znaja przepisy, swiadczenia z MOPS czy alimenty i pewnie pomoga. Trzeba tam jednakze podac troche wiecej szczegolow o swojej sytuacji a i pomagaja materialnie po przeswietleniu sytuacji osoby zainteresowanej pomoca.
        • drop.s18 Re: moze ktos potrafi pomóc 25.07.14, 17:23
          co do terapii w ppp to niech wystąpi o wwr, jeśli jej odmówią to niech sie odwoła do wyższej instancji. Jeśli dziecko miało wypadek i z tego powodu ma problemy można spróbować przez nfz załatwić terapię (skierownie do poradni rehabilitacyjnej). A co do tatusia, to może spróbować przez fundusz alimentacyjny. A jeśli autyzm się potwierdzi to bedzie jej łatwiej resztę załatwić. Można też spróbować przez szpital psychiatryczny przyspieszyć sprawę, zgłosić się na izbę przyjęć i powiedzieć, koloryzując, co się dzieję, ewentualnie przez neurologa
        • pomidorpomidorowy Re: moze ktos potrafi pomóc 26.07.14, 20:22
          naprawde nie chodzi o mnie smile znam dziewczyne wirtualnie z fejsa z jednej z grup i jakos tak sledze od prawie 2 lat jak sobie radzi....a raczej nie radzi...
          Poprostu jej wspolczuje bo sama mialam problem z dzieckiem, podejzenie afazji na szczescie okazalo sie ze tylko opoznienie mowy....wiec poprostu zdaje sobie sprawe w jakim polozeniu dziewczyna jest dodatkowo nie majac srodków do zycia (kosmos)
    • mamma_2012 Re: moze ktos potrafi pomóc 25.07.14, 20:03
      Z jakiego miasta jest ta dziewczyna?
      • immer.sonne Pomidor 26.07.14, 20:47
        Ciężko doradzic w sprawie miejsca wykonania diagnozy autyzmu skoro nie wiadomo skąd jest ta dziewczyna. W Warszawie na nfz masz Synapsis,Ośrodek Wczesnej Interwencji na PIlickiej.W Opolu Prodeste.Podstawą jest diagnoza,potem wyrobienie na podstawie zaswiadczenia od psychiatry i innych dokumentów orzeczenia o niepełnosprawności.Jak jest orzeczenie i punkt 7 oraz 8 w nim na "wymaga",to mozna starac sie o świadczenie pielegnacyjne.
        Przekaz jej link poniżej.

informatory.synapsis.waw.pl/
        • immer.sonne Re: Pomidor 26.07.14, 20:56
          w OWI na PIlickiej czas oczekiwania na 1 wizytę to ok 4 miesięcy.
          Są tam psychiatra,neurolog,neurologopeda,psycholog,dr rehabilitacji medycznej.Terapia w roku szkolnym to ok 2 razy w tygodniu po ok 2 godziny plus turnusy wakacyjne.My w tym roku mamy 5 tygodni terapii w wakacje, w tym zajecia z si,psychologa,logopede i rehabilitację.Moje dzieci też mają autyzm,pisz jeśli mogę w czymś pomóc.
    • memphis90 Re: moze ktos potrafi pomóc 27.07.14, 14:47
      Czegoś tu nie rozumiem, przecież dziewczyna jest dorosła, co mają do jej zasiłków kwestie emerytury czy pracy jej rodziców? To się liczy? Czy nie można wyegzekwować alimentów z funduszu, a ten niech ściga sobie potem ojca? Sorry, nie znam się na tym, ale może to jest jakaś droga?
      • pomidorpomidorowy Re: moze ktos potrafi pomóc 27.07.14, 15:36
        mnie dziewczyny z forum inny swiat tez zaczely ostrzegac ze cos tu smierdzi, wiec dziekuje za wszelkie odpowiedzi, ale chyba zaangazowanie w ta sprawe sobie odpuszcze mi mo ze naprawde chcialam pomóc. Z tego co wiem to nie tak ze ojciec nie stawia sie na rozprawy, ona uwaza ze nie chce dac tyle ile ona chce czyli 400zl, zgodzil sie na 200zl a ona to odrzucila ( tak wynikalo z tego co mi pisala)..szczegolow rozpraw nie znam generalnie ona sama pisze pozwy wiec mozliwe ze poprostu nieznajomosc prawa szkodzi, jak napisalam jej o klauzuli wykonywalnosci o kt pisaly dziewczyny to wogole nie wiedziala ze cos takiego istnieje i pytala mnie czy moze jeszcze "dolozyc" to do pozwu...ehhhh.Poradzilam aby udala sie do prawnika z MOPSU to znowu problem bo nie ma z kim dziecka zostawic, podobno byla raz i synek zaczal strasznie krzyczec sad ( ma problemy jak to dziecko z autyzmem)....chyba niektorym nie da sie pomóc zwlaszcza na odleglosc sad
        • zebra12 Re: moze ktos potrafi pomóc 27.07.14, 19:26
          Przecież piszesz, że ma ojca i matkę, to może zostaną na chwilkę, żeby poszła do prawnika. Jeśli jest z Krakowa, to mogę jej popilnować dziecka i pomóc napisać pozew.
          • pomidorpomidorowy Re: moze ktos potrafi pomóc 27.07.14, 23:03
            pytalam o to ale...mama ma staz a z ojcem zle stosunki....i takie gadanie wciaz...dolnoslaskie....ja sie wycofuje z pomocy bo sie nie da poprostu
        • natchniuza86 Re: moze ktos potrafi pomóc 28.07.14, 22:39
          Skoro babcia i dziadek dziecka nie pracuja, to niebardzo rozumiem, czemu dziecko nie moze zostac z nimi?
          Argument - nie pojde do prawnika, bo nie mam z kim zostawic dziecka, a u prawnika ono krzyczy jest zwyczajnie idiotyczny.
          • pomidorpomidorowy Re: moze ktos potrafi pomóc 30.07.14, 20:09
            babcia jest na jakims stazu, dziadek na emeryturze ale z nim kiepskie stosunki etc i z tego co pisze dziecko z powaznymi zaburzeniami jesli chodzi o psychike sad
            pytalam sie dzis o ten zasilek dla samotnych matek...podobno nie moze go pobierac bo nie ma zasadzonych alimentów (?) ojciec zgadza sie na 200zl ona chce 400zl i tak sie procesuja a nastepna rozprawa w jesieni.dzis sie dowiedzialam ze tatus dodatkowo siedzial 2 lata wyszedl wczesniej bo mamusia zalatwila papiery ze syn jest po wypadku, chopry etc a widzial go raptem kilka razy....do tego zeznawal pod przysiega ze miesiecznie daje jej do reki 500zl i pare tys dodatkowo na utrzymanie dziecka. jakas paranoja...Dziewczyna zapisala dzieciaka do niepubl przedszkola integracyjnego, czesne b.niskie 250zl a ten upiera sie zeby jednak samorzadowe bo za free a z tego co widxe to jejst jej karta ptrzetargowa ktora gra w sadzie ze musi miec pieniadze min na to przedszkole z terapia.
            • samawsnach Re: moze ktos potrafi pomóc 30.07.14, 20:38
              "do tego zeznawal pod przysiega ze miesiecznie daje jej do reki 500zl i pare tys dodatkowo na utrzymanie dziecka. jakas paranoja..."
              Nie paranoja, ale prawdopodobnie ściema. Bo jeśli tak zeznał na rozprawie alimentacyjnej, to sąd spokojnie te żądane przez matkę 400 zł ująłby albo w ugodzie (za zgodą obu stron), albo w wyroku, wychodząc z założenia, ze skoro do tej pory płacił 500, to go stać na 400.
            • mozambique Re: moze ktos potrafi pomóc 31.07.14, 10:32
              jestem z wrocka i tu wszystkei przedszkola i zlobki sa płatne
              prywatne - to wiadomo
              gminne - platne ok 300-400zł
              finansowane z funduszu UE - podobnie jak wyzej
              integracyjne - tez tzreba płacic
              tzw, opieka dzienna = tez płatna pareset złotych miesiecznie

o calkowiecie darmowych placówkach nie slyszałam - mozlwe ze są przy jakichs osrodkach leczniczo-terapeutycznych jako pobyty calodobowe
              ale to raczej nie samorządowe

ktos sie bardziej orientuje ?
              bo moze ten tatus cos kręci?
              • pomidorpomidorowy Re: moze ktos potrafi pomóc 31.07.14, 11:59
                mieszkasz blisko jej miejsca zamieszkania, do wroclawia jewzdzi z dzieckiem na si. Myslalam ze w calym kraju samorzadowe przedszkola sa bezplatne a powyzej 5 h placi sie 1zl? ( o takim pisalam)

rozjasnilas mi w ghlowie tym ze skoro deklarowal 500zl to mniej spokojnie zaplaci alimentów.
                Ja mam takie szczatkowe info...takie piep.... ze on jest swiadkiem jehowy, sedzia takze ze mafia ze klamal pod przysiegal ze kradl zeby dac jej i dziecku takie pierdoly.dla m=nie to jest jakas abstrakcja ale moze sa takie sytuacje?
            • mozambique Re: moze ktos potrafi pomóc 31.07.14, 10:33
              babcia na stażu ?
              serio?
              • gazeta_mi_placi Re: moze ktos potrafi pomóc 31.07.14, 10:46
                Kiedyś UP organizował staże osobne dla młodych i starych, dla młodych były staże objęte jakimś programem do 28 roku życia, dla starszych od 50 roku (jeszcze innego rodzaju), dla środkowych oczywiście nic sad
              • aquella Re: moze ktos potrafi pomóc 31.07.14, 10:56
                to i nie tylko to nie trzyma się kupy, samotna matka nawet jak ma rodziców mieszkających z nią to ich dochód nie jest brany pod uwagę przy przyznawaniu jej i dziecku zasiłku, a już wymówka, że się do prawnika nie poszło bo nie było z kim dziecka zostawić ... no comment

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka