Dodaj do ulubionych

flet prosty a poprzeczny

09.09.14, 12:01
Tu był chyba ostatnio wątek o flecie i parę osób się ze znawstwem wypowiedziało więc może mi doradzą.

Dawno temu - w szkole - grałam na flecie (jak większość pewnie), zwykłym prostym i zaskakująco dobrze mi szło. I teraz chciałabym sobie znowu na czymś pograć, ale flet prosty to mi się dla dzieci raczej z dziećmi kojarzy a taki boczny to już całkiem bajerancko wygląda.

Bardzo się różni technika gry na prostym a poprzeczym. Jak sobie kupię poprzeczny i trochę pogooglam to dam radę? Amatorsko w sensie, sobie w domu (ewentualnie dziecku i kotu)?

A w sumie co mi szkodzi, najwyżej nie dam rady i tyle. Koncertów grać nie będę więc obciachu nie ma big_grin
Obserwuj wątek
    • mruwa9 Re: flet prosty a poprzeczny 09.09.14, 12:12
      trudno sie gra na bocznym..i drogie sa..
      flet prosty jest ok, wcale nie jest dziecinnym instrumentem.
    • mnietoniemi Re: flet prosty a poprzeczny 09.09.14, 12:13
      eve-lynn napisała:
      flet prosty to mi się dla dzieci raczej z dziećmi kojarzy a taki boczny to
      > już całkiem bajerancko wygląda.

Dla bajeranckiego wyglądu, to harfę sobie kup.

A tu jakieś dziecko gra na flecie big_grin
      • eve-lynn Re: flet prosty a poprzeczny 09.09.14, 12:15
        kupiłabym harfę ale bym na niej na pewno nie zagrała.
        a na flecie mam szansę smile
      • eve-lynn Re: flet prosty a poprzeczny 09.09.14, 12:18
        no i nie powiesz mi, że to nie wygląda lepiej big_grin

bym se tak stała przed lustrem i se grała i się jarała jak fajnie wyglądam big_grinbig_grinbig_grin
        tylko to by musiało być w łazience, bo tylko tam mam lustro...
        • mruwa9 Re: flet prosty a poprzeczny 09.09.14, 12:21
          moze i wyglada lepiej, ale czy brzmi lepiej , zwlaszcza w wykonaniu amatora, mozna dyskutowac..
          choc pewnie nic nie bedzie brzmialo, bo wydobycie jakiegokolwiek dzwieku z fletu poprzecznego nie jest tak oczywista i latwa sztuka, jak to wyglada na filmie..
          • eve-lynn Re: flet prosty a poprzeczny 09.09.14, 12:31
            no właśnie teraz się dopatrzyłam zasadniczej różnicy w sposobie dmuchania...
            no nic, zacznę może od prostego i sprawdzę ceny poprzecznych i może sobie kupię, żeby się przekonać.
    • spalona_gora Re: flet prosty a poprzeczny 09.09.14, 12:59
      > Bardzo się różni technika gry na prostym a poprzeczym.

Bardzo. Ja się uczyłam wiele lat temu, a w tej chwili nie jestem w stanie zagrać (mówię o wydobyciu względnie czystego dźwięku, a nie o zagraniu koncertu).
      • solaris31 Re: flet prosty a poprzeczny 09.09.14, 13:04
        potwierdzam. technika jest inna, i w pewnym sensie, trzeba się uczyć gry na nowo. wydobycie dźwięku z fletu poprzecznego wcale nie jest takie proste. na flecie prostym wystarczy dmuchnąć, i praktycznie dźwięk już jest. na poprzecznym jest całkiem inaczej.

no i zakup takiego instrumentu to jakieś kilka tys. zł wink
    • kocianna Re: flet prosty a poprzeczny 09.09.14, 13:26
      Na harfie zagrasz łatwiej, niż na flecie poprzecznym smile Kup sobie dobrą harmonijkę albo porządny prosty - wiesz, jakie cudeńka można na prostym zagrać? Kosztuje jedno i drugie stówkę albo mniej i nie wymagają serwisowania.
      Poprzeczny - szkolny, prosty - kosztuje ok. 2,5 tys. pln, serwis - stówa co najmniej co rok, i nie, raczej nie da się nauczyć na nim grać przy pomocy youtube. Zadęcia do oktawy razkreślnej moje dziecko uczyło się miesiąc, dwukreślnej - dwa tygodnie, podwójne staccato - tydzień, przy ćwiczeniu dzień w dzień po godzinie. Oczywiście, dorosłemu może iść szybciej, ale nie jest to prosty instrument. Jest potrzebny nauczyciel przynajmniej przez pół roku.
    • aurita Re: flet prosty a poprzeczny 09.09.14, 13:27
      Mnie strasznie bajeruje saksofon!!!!! ale nie gram na niczym i sluchu raczej tez nie mam , wiec moge tylko sobie pomarzyc....
      • eve-lynn Re: flet prosty a poprzeczny 09.09.14, 13:36
        o właśnie - a jest jakis inny instrumen "na bazie fletu" który by się dało (stosunkowo) łatwo opanować? jakiś klarnet czy tam obój.

kurde - mogłabym nawet rozważyć parę lekcji z nauczycielem. I powiedzmy że kasa nie ma za dużego znaczenia. No dobra, 20 tysięcy bym na instrument nie wydała, ale te 2-3 tysie mogłabym rozważyć.
        • kocianna Re: flet prosty a poprzeczny 09.09.14, 13:50
          W nie wszystkie trzeba solidnie dmuchnąć big_grin No i jeśli chcesz bajerancko wyglądać, to flet poprzeczny jednak... Bo taki klarnet to wiesz, większy flet prosty jest, nie? Zwróć tylko uwagę, że od tego bajeranckiego wyglądu może nawalać kręgosłup, no i pół kilo posrebrzanego niklu to nie jest w kij dmuchał (nomen omen). Potrzymaj sobie w wyciągniętych rękach pół torebki cukru przez godzinę.
          Ale taki saksofon, o, wygląda bajerancko, a jaki seksowny...
          Albo fletnia pana - też fajna, i dmucha się w toto prawie jak we flet prosty.
          • eve-lynn Re: flet prosty a poprzeczny 09.09.14, 13:54
            Saksofon mnie nie rusza.
            Popatrzyłam sobie na jutubie na klarnet i fajne to, no - duży, fajnieszy niż taka mała fujareczka smile (o matko, co ja pisze!)

Poprzeczny - jeśli faktycznie waży pół kilo to odpada.

Kurna, no faktycznie prosty drewniak mi zostaje. Ale spoko. Nie będę zatem w lustro się gapić i tyle big_grin
            • spalona_gora Re: flet prosty a poprzeczny 09.09.14, 14:18
              Jak Ci gabaryt nie odpowiada to możesz się przerzucić na basowy. Taki standardowy jak na tym zdjęciu to ma ok. metra, ale jakby też Ci było mało to bywają większe:

O, np. takie... big_grin
              • eve-lynn Re: flet prosty a poprzeczny 09.09.14, 14:39
                ten basowy fajny - a ten fistaszek tam na końcu, ta rurka, to ustnik jest?
              • eve-lynn Re: flet prosty a poprzeczny 09.09.14, 14:43
                a taki jak ten chłopak ma, tylko w drugim utworze, od 1:40 to jaki to? basowy właśnie?
                • spalona_gora Re: flet prosty a poprzeczny 09.09.14, 14:58
                  Jaki chłopak?
                    • spalona_gora Re: flet prosty a poprzeczny 09.09.14, 15:09
                      Tak, ten krzywy to basowy. Tu masz ładnie pokazane
                      • eve-lynn Re: flet prosty a poprzeczny 09.09.14, 15:32
                        dzięki big_grin
    • ichi51e Re: flet prosty a poprzeczny 09.09.14, 16:01
      A japonski flet poprzeczny? m.youtube.com/watch?v=YAUk7bNutsI;;YAUk7bNutsI;;http://i.ytimg.com/vi/YAUk7bNutsI/default.jpg;;Shinobue Japanese bamboo flute - Yuko Kojima - traditional-japanese-music - Bambusflöte
      Albo taki m.youtube.com/watch?v=f7s-wXZWT5o;;f7s-wXZWT5o;;http://i.ytimg.com/vi/f7s-wXZWT5o/default.jpg;;J21 ???SHAKUHACHI?Fl?te de bambou?????????????
      • ichi51e Re: flet prosty a poprzeczny 09.09.14, 16:04
        Tyle ze shinobue jest chyba raczej do improwizacji jak mi sie zdaje - ale glowy nie daje...
        • ichi51e Re: flet prosty a poprzeczny 09.09.14, 16:20
          shinobue-japan.com/sale/index.html jakby co wink
    • asia_i_p Re: flet prosty a poprzeczny 09.09.14, 18:34
      Nie wydobędziesz dźwięku. Pierwszych parę lekcji u mojej siostry w szkole muzycznej było z samym ustnikiem od fletu - technika dmuchania we flet, nie wiem jak to się fachowo nazywa. Nie mówiąc już o tym, że cena może cię zdziwić.
    • beverly1985 Re: flet prosty a poprzeczny 09.09.14, 20:58
      Nie jest łatwo. Umiem grać na flecie prostym a kiedys umialam też na klarnecie (gralam 5 lat). Próbowalam poprzecznego- nie dawalo rady.
    • agusiah Re: flet prosty a poprzeczny 09.09.14, 21:36
      Kup sobie, bo marzenia trzeba spełniać smile))
      Ale gra nie jest prosta.
      Moja córka gra na flecie w szkole muzycznej, nauka wydobywania dźwięku trwa w zasadzie do tej pory. Na początek można próbować zagrać na butelce, technika taka samasmile.
      Ale instrument jest śliczny, wygląda się z nim czadersko smile, ma piękny dźwięk, moja córka go kocha żywiołowo.
      No i raczej jest lekki, w porównaniu z taką gitarą, puzonem czy wiolonczelą....

• niektorymodbija Re: flet prosty a poprzeczny 09.09.14, 22:12
        Miałam podobne marzenie. I kupiłam poprzeczny,ale plastikowy,z palcowaniem jak w flecie prostym (yamaha takie robi i jeszcze angel czy jakoś tak - koszt koło 30 zł). Jasne,że dźwięk daleki do fletu srebrnego,ale zabawa w naukę zadevia przednia. I da się samemu nauczyć.
        • eve-lynn Re: flet prosty a poprzeczny 10.09.14, 11:22
          najpierw sobie kupie tenorowy prosty i zobaczę, a potem może klarnet big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka