Dodaj do ulubionych

odkurzacz centralny - doradzicie?

10.09.14, 13:52
ematka jest skarbnica wiedzy i wie wszystko wink, wiec moze i na odkurzaczach sie zna smile.

dzis bylismy z mezem u elektryka, ktory bedzie nam robil instalacje w nowym domu i zaproponowano nam odkurzacz centralny. do tej pory nie mialam z nim bezposrednio do czynienia i osobiscie nie znam nikogo, kto taki ma. przy okazji planowania roznych rzeczy podpytalam pania sprzatajaca o jakies ciekawe nowinki zaobserwowane w innych domach. za jej namowa oraz za rada ematek fronty szafek w kuchni bede miala lakierowane, bo podobno bardzo latwo sie czysci. pytalam ja tez o odkurzacz centralny. pani sprzata w jednym domu, gdzie jest taki odkurzacz i twierdzi, ze dla niej jest to utrudnienie. dom jest 3-pietrowy i najwiecej problemu sprawia jej przeniesienie 12-metrowej rury z pietra na pietro. mowi, ze zdecydowanie latwiej jej wziac zwykly odkurzacz niz tachac sie z tymi rurami. m.in. dlatego bylam do tej pory na nie. dzis jednak pokazano nam nowsze rozwiazanie, gdzie zadnych rur nosic nie trzeba, bo w kazdym pomieszczeniu jest gniazdko, z ktorego rure sie po prostu wyciaga, a po skonczonym odkurzaniu rura automatycznie wciaga sie w sciane sama. dodatkowe zalety to m.in. mniejszy halas, bo silnik w piwnicy, mniej kurzu w domu, bo powietrze wciagniete przy odkurzaniu wydmuchiwane jest na zewnatrz, a co za tym idzie mniej roztoczy w domu. to w teorii oczywiscie. jak jest w praktyce, to nie wiem, ale moze ematka wie?

powiem szczerze, ze najbardziej przemowilo do mnie zmniejszenie ilosci kurzu i roztoczy, bo mam alergie na roztocza i kazde odkurzanie jest przeze mnie okupione atakami kichania i lejacymi sie lzami. glowna wada jest taka, ze jest to dosc spora inwestycja, bo kosztowaloby nas to pewnie ponad 4 tys. frankow. no i teraz pytanie do ematek - warto wyskoczyc z takiej kasy? czy jednak niekoniecznie? macie jakies doswiadczenie z odkurzaczem centralnym? faktycznie w domu jest mniej kurzu? bede bardzo wdzieczna za wszelkie opinie i z gory slicznie dziekuje smile
Obserwuj wątek
    • woman_in_love Re: odkurzacz centralny - doradzicie? 10.09.14, 14:00
      "mam alergie na roztocza i kazde odkurzanie jest przeze mnie okupione atakami kichania i lejacymi sie lzami. "

Gdyby mi się tak działo, to na pewno by mi nie było szkoda 4 000 franków na odkurzacz centralny tongue_out.
      • eliszka25 Re: odkurzacz centralny - doradzicie? 10.09.14, 14:18
        to jest wlasnie glowny argument za, ale 4000, to jest naprawde sporo, jak na odkurzacz, a jesli by mialy byc rury wciagane w sciane, to wyszloby jeszcze drozej. mozna powiedziec, ze procentowo do ceny calego domu, to jest nic, ale tu 4 tys., tam 5, gdzie indziej 10 i mozna sie bardzo predko przeliczyc, dlatego nie podejmujemy pochopnych decyzji tylko rozwazamy wszelkie za i przeciw.
    • atena12345 Re: odkurzacz centralny - doradzicie? 10.09.14, 14:07
      mam i w życiu nie wróciłabym do tradycyjnego.
      Nie kurzy się z niego wcale. Wiadro ze śmieciami opróżnia 2 razy do roku. U mnie rura ma 9m i noszenie jej, to żaden problem.
      Rury chowane w ścianę są super, ale spooooro droższe. I dochodzi element mechaniczny wewnątrz ściany, więc w razie usterki jest utrudniony dostęp.
      • novanicka Re: odkurzacz centralny - doradzicie? 10.09.14, 14:20
        atena12345 napisała:
        U mnie rura ma 9m i noszenie jej, to żaden problem.

Hmm, moja tez ma 9m i nienawidzę jej nosić (zwłaszcza po schodach). Ciągnie się toto i plącze, można się zabić.
        Zresztą to było moje pierwsze pytanie przed zakupem, na które handlowiec odpowiedział mi równie hurraoptymistycznie.
        Drugim pytaniem była "konserwacja" rur w ścianach, bo ciągle mam w głowie, że ten kurz tam siedzi i zostanie tam już na zawsze (a co jeśli się coś zapcha?). Nie uzyskałam odpowiedzi i nadal mnie to nurtuje.

Oczywiście wszystkie pozostałe zalety doceniam wielce. Ciszej, czyściej, przy wielu gniazdkach wygodniej. Lubię ten mój odkurzacz (nie lubię rury tongue_out)
        A i polecam szufelki w ścianach (korytarz + przy kominku + taka pod szafką kuchenną + w okolicach stołu w jadalni o ile jadalnia jest poza kuchnią).
        • zuzanna56 Re: odkurzacz centralny - doradzicie? 10.09.14, 14:26
          Mam odkurzacz centralny od 7 lat i chwalę sobie. Mam dom parterowy więc chyba łatwiej było go zamonotować.
        • eliszka25 Re: odkurzacz centralny - doradzicie? 10.09.14, 14:29
          no wlasnie, dokladnie to samo uslyszalam od pani sprzatajacej - wszystko byloby ok, gdyby nie ta przekleta rura, ktora zawsze wplatuje sie miedzy nogi, zwlaszcza gdy sie ja niesie po schodach. tymczasem u nas 3 poziomy, wiec schody mam razy 2.

najlepiej byloby, gdybym mogla to ustrojstwo gdzies wyprobowac, ale kurka nie mam takiej mozliwosci.
          • novanicka Re: odkurzacz centralny - doradzicie? 10.09.14, 14:52
            eliszka25 napisała:

> no wlasnie, dokladnie to samo uslyszalam od pani sprzatajacej - wszystko byloby
            > ok, gdyby nie ta przekleta rura, ktora zawsze wplatuje sie miedzy nogi, zwlasz
            > cza gdy sie ja niesie po schodach. tymczasem u nas 3 poziomy, wiec schody mam r
            > azy 2.

słuchaj, wystarczy mieć panią sprzątająca i problem rury już cię nie dotyczy.
            U nas odkurza głównie mąż. Mąż długi, rura długa - jakoś to bardziej pasuje i lepiej logistycznie wypada.

Poza tym w sumie czy niesiesz 9m rury czy skrzynkę (odkurzacz) i 2,5 metra rury to jeden grzyb. Idzie się przyzwyczaić i żadna opcja nie jest idealna.

Noooo i oczywiście weź jeszcze pod uwagę nowe, wspaniałe przepisy UE. Za kilka lat moc Twojego odkurzacza będzie na poziomie mocy froterki ręcznej.
            • eliszka25 Re: odkurzacz centralny - doradzicie? 10.09.14, 17:52
              pani sprzatajaca niestety nie "moja", tylko ja znam. u mnie nie sprzata. u nas maz gownie jest w pracy, wiec odkurzanie spada glownie na mnie, bo ja jestem w domu z dziecmi, wiec problemu ta droga nie rozwiaze. fakt, ze odkurzacz na schodach, to tez nie jest optymalne rozwiazanie, ale po zlozeniu go moge rure zaczepic o "zaczep" na odkurzaczu i spokojnie niose go za uchwyt jedna reka. kabel wciaga sie automatycznie, wiec nic mi sie pod nogami nie placze. z 9-metrowa rura juz sie tak nie da, bo na czas niesienia po schodach rura sie w nic nie wciagnie. ja mam tylko 160 cm wzrostu, wiec te 9 m rury, to prawie 6-krotnosc mojego wzrostu, czyli dla mnie sporo. raczej nie da sie tego objac jedna dlonia, jak raczke odkurzacza.

przepisy ue mnie nie dotycza, bo mieszkam w kraju, ktory do unii nie nalezy. poza tym, to skoro chca ograniczyc moc odkurzaczy, to nie jestem pewna, czy odkurzacz centralny tak czy tak sie na to nie lapie, bo w koncu to tez odkurzacz. o ile zwykly, maly odkurzacz z mala moca jakos tam jeszcze moze wydoli, o tyle odkurzacz centralny przy takich parametrach bedzie co najwyzej korytarzykiem dla myszek wink
              • novanicka Re: odkurzacz centralny - doradzicie? 10.09.14, 23:26
                ja przerzucam rurę przez ramię (jak lasso), lubi wieszam na szyi (jak korale) a resztę ciągnę. Czasem nawet ciągnę całość złożoną na pół.

Plusów z posiadania centralnego odkurzacza i tak jest więcej, dajmy już spokój tej wrednej rurze.
      • eliszka25 Re: odkurzacz centralny - doradzicie? 10.09.14, 14:26
        no wlasnie ten elektryk tez mowil, ze ma u siebie w domu i juz nigdy w zyciu nie wrociliby do zwyklego. pytanie tylko na ile to prawda, a na ile reklama sprzedawanego produktu wink.

u nas rura musialaby byc raczej dluzsza, bo wiekszosc parteru zajmuje salon z otwarta kuchnia, ktore razem maja ponad 50 m kw. 9 m mogloby byc za malo, chyba, ze mialabym na dole wiecej gniazdek do odkurzacza. szczerze mowiac najbardziej odstasza mnie wlasnie targanie tych rur, bo dom bedzie na 3 poziomach. odkurzacz ma zaczep na rure i szczotke, wiec biore go za uchwyt w jedna reke i niose, gdzie mi sie podoba, albo ciagne za soba, a taka dluga rure jakos ciezko mi sobie nawet wyobrazic, choc pewnie z kolei rura lzejsza.
        • zuzanna56 Re: odkurzacz centralny - doradzicie? 10.09.14, 14:27
          eliszka25 napisała:

> u nas rura musialaby byc raczej dluzsza, bo wiekszosc parteru zajmuje salon z o
          > twarta kuchnia, ktore razem maja ponad 50 m kw.

Mam 130m2 (tylko parter) i normalnie odkurzamy.
          • budyniowatowe Re: odkurzacz centralny - doradzicie? 10.09.14, 14:32
            Mam odkurzacz centralny, dom ma 3 poziomy. Na kazdym poziomie mamy 2 gniazdka. Odkurzacz mamy od 10 lat. Nic sie nie zatyka, trzeba wziac odkurzacz odpowiedniej mocy.

A z rura biega maz.
            • eliszka25 Re: odkurzacz centralny - doradzicie? 10.09.14, 14:41
              o zatykanie sie raczej nie martwie, bo jak dobrze zrobiony i dobrze dobrana moc, to w sumie nie ma prawa sie zatykac. najbardziej odstrasza mnie ta rura, ktora bede musiala targac. moj maz wraca pozno z pracy, wiec raczej po nocach odkurzac nie bedzie i bieganie z rura to bylaby moja dzialka. nie bardzo wierze w to, ze wystarczy odkurzac raz na tydzien w weekend wink
            • annamalecka78 Re: odkurzacz centralny - doradzicie? 13.01.15, 14:19
              U nas jest duovacwink Zdecydowaliśmy się na niego jak stawialiśmy dom... dwa piętra, trójka dzieci i kominek.... jakoś ani ja ani mąż nie za bardzo mieliśmy siłę targać odkurzacza po schodach w tą i z powrotem . Sam odkurzacz kupiliśmy w hydropie, doradzili nam właśnie ten system także po paleniu w kominku wciągamy cały popiół do odkurzacza i jest po kłopocie. Gorzej tylko jak zdarzy mi się wciągnąć coś , co wolałabym odzyskać wink
          • eliszka25 Re: odkurzacz centralny - doradzicie? 10.09.14, 14:36
            ale ile masz gniazdek na rure? bo chodzi o to, ze to jedno pomieszczenie jest duze i tam po prostu nie ma sciany, z ktorej moglaby wychodzic rura, wiec musialaby siegnac od konca do konca. najprosciej byloby zamontowac wyjscie przy kuchni, ale wtedy 9m do przeciwleglego kata na 100 % mi nie starczy. wlasnie zmierzylam na planie, w najdluzszym miejscu w linii prostej byloby 10 m, a gdybym chciala objechac kanapy, to juz pewnie nie starczy.

masz dom parterowy, wiec nic nie musisz tak naprawde nosic. ja mam 3 poziomy, wiec dwa razy schody i noszenie takiej rury wlasnie po tych schodach mnie najbardziej odstrasza.
            • dobry_start_2014 Re: odkurzacz centralny - doradzicie? 10.09.14, 14:41
              ilość gniazdek zaprojektuje Ci instalator tego odkurzacza
              • atena12345 Re: odkurzacz centralny - doradzicie? 10.09.14, 14:47
                przepraszam, nie przelogowałam się
              • eliszka25 Re: odkurzacz centralny - doradzicie? 10.09.14, 14:48
                to wiadomo, bo przeciez sami sobie tego zakladac nie bedziemy. tylko jak od sciany do sciany w linii prostej jest 9 m, to 9-metrowa rura do odkurzenia takiego pomieszczenia nie wystarczy, a gniazdka w powietrzu nikt nie zawiesi. z sufitu raczej tez malo porecznie wink. teoretycznie moze byc jeszcze z podlogi, ale to juz trudniej zamaskowac i latwo moze zamienic sie w "potykajke".
                • atena12345 Re: odkurzacz centralny - doradzicie? 10.09.14, 14:58
                  nie wiem o co Ci chodzi w tym poście.
                  Napisałam, że ilość gniazdek oblicza instalator. Zależy to od rzutu budynku, a nie jedynie od powierzchni. Na prawdę nie polecam umieszczanie gniazdek w suficie, ale rób jak uważasz wink
                  • eliszka25 Re: odkurzacz centralny - doradzicie? 10.09.14, 15:05
                    chodzi mi o to, ze te 55 m kwadratowych, to jest jedno pomieszczenie, bez dzielacych je scian. od sciany do sciany jest 9 m w linii prostej, wiec 9m rury nie wystarczy, zeby odkurzyc cale pomieszczenie, czyli bede potrzebowala pewnie dluzsza rure, a im dluzsza rura, tym trudniej sie ja niesie po schodach. jak nie ma sciany, to gniazdko mozna umiescic jedynie w suficie lub podlode, ale o tym suficie napisalam oczywiscie zartem.
                    • zlotarybka_1 Re: odkurzacz centralny - doradzicie? 10.09.14, 15:19
                      nie za bardzo rozumiem - a nie moga byc 2 gniazdka na przeciwleglych scianach? Wtedy potrzeba 4,5m (no dobra, 5 m) rury.
                      • eliszka25 Re: odkurzacz centralny - doradzicie? 10.09.14, 15:27
                        glowny problem polega na tym, ze dwie sciany w salonie beda prawie calkowicie przeszklone, wiec zostaja tak naprawde tylko dwie, tworzace ze soba kat prosty, a przeciwlegla czesc pokoju, ta oszklona, tez musi byc przeciez odkurzona. dobra, przyjmijmy jednak, ze sie nie znam (bo to w sumie prawda) i pewnie instalator znalazlby jakies sensowne rozwiazanie.
    • zlotarybka_1 Re: odkurzacz centralny - doradzicie? 10.09.14, 15:03
      kupilismy dom, gdzie byl wmontowany odkurzacz centralny.
      Na poczatku mi sie podobal, po 3 latach kupilismy "normalny" odkurzacz i zaczelismy go uzywac.
      Po pierwsze z powodu rury - latwiej "biega" sie po schodach z malym odkurzaczem niz z ta cholerna rura. Schowac ja do szafki - tez trudniej - ciagle sie "wylewa".
      Po drugie pobor pradu - w centralnym 2xwiekszy.
      No i te kilka tys frankow - moim zdaniem nie warto.
      Ale jezeli u Ciebie dochodza wzgledy zdrowotne, to przemyslalabym ten zakup.
      • eliszka25 Re: odkurzacz centralny - doradzicie? 10.09.14, 15:11
        to jest wlasnie to, czego sie najbardziej obawiam, ze wydamy kupe kasy na cos, czego w koncu i tak nie bedziemy uzywac. taka rure ciezko przeniesc, trudniej schowac niz maly odkurzacz i dzieciaki raczej jeszcze dluuuugo sobie z nia nie poradza.
        • zlotarybka_1 Re: odkurzacz centralny - doradzicie? 10.09.14, 15:22
          moze wybierz sie do sklepu poogladac modele zwyklych odkurzaczy - teraz sa cuda na kiju. Kupilismy Miele, fakt, ze nie najtanszy - ale jest super mocny, leciutki, obrotny, zgrabny, cichy, ma duzo szczotek i innych koncowek. Jest boooski. Tyle, ze worki do niego sa dosyc drogie - w centralnym ten koszt odpada.
          Moze ematki jeszcze cos Ci sensownego doradza, ja w kazdym razie nie polecam centralnego odkurzacza.
          • eliszka25 Re: odkurzacz centralny - doradzicie? 10.09.14, 15:31
            obecnie tez mamy dosc dobry odkurzacz - dyson i jestem zadowolona. tylko jest w sumie dosc spory, choc lekki i nie potrzeba do niego zadnych workow.

najbardziej odstrasza mnie ta rura. musze dopytac dokladnie, ile kosztowaloby zamontowanie takiego odkurzacza z rura wciagana w gniazdko. ta opcja by mi najbardziej odpowiadala, ale kurcze, wtedy jest jeszcze drozej uncertain
            • feleedia ja bym brała 10.09.14, 17:41
              4000 franków to kilkanaście złotych, a murzyna do sprzątania wynajmiecie za grosze.
              • eliszka25 Re: ja bym brała 10.09.14, 17:58
                chyba cos ci sie troszku pozajaczkowalo. chodzi o franki szwajcarskie i na zlotowki to jest 14 000, slownie czternascie tysiecy zlotych polskich, czyli cztery tysiace frankow szwajcarskich.
                • sara_lund Re: ja bym brała 10.09.14, 18:05
                  Ja używam od dwóch lat.
                  I nie zamieniłabym się już na tradycyjny. Dom 3 poziomy, na każdym po dwa gniazdka do rur, na każdym poziomie mam osobne rury (9m), wiec nie tacham po schodach. Do tego automatyczna szufelka, w przedsionku, kuchni i przy kominku - można podmieść coś szybko miotełką i zaraz wciągnie - nie bawie się szufelka.
                  Oprocz wygody - wg mnie jest kosmiczna ( wszystko zależy jak dobierzesz gniazdka). trzeba dodać - brak wymiany worków, mniej kurzu, większa moc więc lepsze odkurzanie - zwłaszcza przy zwierzakach, sierść zbiera fantastycznie. Wg mnie jest też ciszej - jednostka centralna huczy sobie w innym pomieszczeniu.
                  • bei Re: ja bym brała 10.09.14, 18:18
                    Taki odkurzacz ma same zalety, czasami zdarzy sięjednak jakies utrudnienie (np. kolezanka przez nieuwagę wciągnęła pierścionek, i musiala grzebać w polrocznym zbiorze kurzusmile, inna wciągnęła mokre paprochy i wiorki z drewna kominkowego- w efekcie miała dezynfekcję układu jakąś silną chemią, bo zagrzybila instalację)

Mnie nurtuje cos innego (wiem, ze odkurzacz silniej sssssie)-ale i tak cos tam na rurach osadza się.
                    W konwencjonalnym odkurzaczu rurę mogę namoczyć, przepłukać i szybko schnie, jak jest z czyszczeniem rury 9 metrowej czy tez tej 12 metrowej?
                    Czy jest jakiś serwis, który zajmuje się czyszczeniem tych węży?smile
                    • eliszka25 Re: ja bym brała 10.09.14, 22:25
                      ano wlasnie, ja od czasu do czasu tez wciagam do odkurzacza jakas wilgoc, bo nie zauwazylam, ze ktorys z chlopakow cos rozlal i nie wytarl, a ja akurat przejechalam odkurzaczen. mam odkurzacz bezworkowy, pojemnik jest caly plastikowy, moge go wyjac w calosci, wyczyscic, umyc, bez problemu wysuszyc. nie musze sie przejmowac, ze wciagnelam np. plasterek parowki, ktory spadl pod stol czy cos w tym stylu, a w takim worku, ktory wymienia sie raz na rok czy tam pol roku, to by chyba plesnialo?

co do serwisu, to wiem, ze taki jest, bo firma, w ktorej moglibysmy zamowic ten odkurzacz, tez taki prowadzi. mozna miec nawet raczke do tego odkurzacza, ktora pokazuje, kiedy nalezy wezwac serwis. z tego wnioskuje, ze jakies przeglady/czyszczenie czy co tam trzeba, odbywaja sie co jakis czas.

nic to, mamy z mezem kolejna zagwozdke do rozwiklania na najblizsze dni wink
                      • kj-78 Re: ja bym brała 10.09.14, 22:58
                        > ano wlasnie, ja od czasu do czasu tez wciagam do odkurzacza jakas wilgoc, bo ni
                        > e zauwazylam, ze ktorys z chlopakow cos rozlal i nie wytarl, a ja akurat przeje
                        > chalam odkurzaczen. mam odkurzacz bezworkowy, pojemnik jest caly plastikowy, mo
                        > ge go wyjac w calosci, wyczyscic, umyc, bez problemu wysuszyc. nie musze sie pr
                        > zejmowac, ze wciagnelam np. plasterek parowki, ktory spadl pod stol czy cos w t
                        > ym stylu, a w takim worku, ktory wymienia sie raz na rok czy tam pol roku, to b
                        > y chyba plesnialo?

Ale w centralnym nie ma worka, tylko wlasnie duzy pojemnik plastikowy zamontowany w pomieszczeniu gospodarczym, ktory oprozniasz, kiedy chcesz, ale nie musisz czesciej niz raz na pol roku, bo jest duzy smile Mozesz go myc nawet codziennie.

Ja tez mam centralny, pietra co prawda tylko dwa, ale rura nie jest jakims wiekszym problemem niz wnoszenie zwyklego odkurzacza. Moja jest dosc lekka, a do tego nie musze jej calej podnosic do gory, lapie w strategicznych miejscach, a reszta ciagnie sie za mna, co bynajmniej nie utrudnia wchodzenia po schodach. Jak dotad nie zauwazylam zadnej wady centralnego odkurzania, za to zalet jest duzo. Ja tez mam salon 50m2 i to ze scianka przedzielajaca go czesciowo w polowie tak, ze rura robie jakby zakret o prawie 180 stopni, korytarz i kuchnie 20m2 na tym samym poziomie, i gniazdko mam tylko jedno w strategicznym miejscu, a rura starcza. Dolicz do rury to, ze sie rozciaga, a do tego masz ta koncowke ze szczotka z 1,5m. U nas na styk, ale starcza, na gorze z luzem.
                        • eliszka25 Re: ja bym brała 10.09.14, 23:15
                          dostalam dzis do domu broszure z tymi odkurzaczami i tam wyczytalam, ze worki jak najbardziej sa. wklada sie je do tego pojemnika wlasnie, a potem wyjmuje sie worek i wywala do smieci. mozna tam wlozyc tez po prostu 35-litrowy worek na smieci i wywalic, jak sie zapelni. oczywiscie nie ma obowiazku uzywania workow no i mozna pojemnik oprozniac nawet i 3x dziennie wink, ale wtedy znika przewaga nad zwyklym odkurzaczem w tej dziedzinie, wiec to akurat bez sensu.

z tym czyszczeniem i suszeniem mialam na mysli to, ze zdarza mi sie przejechac przez plame wody pod stolem i tego nie zauwazyc. dopiero w trakcie dalszego odkurzania widze, ze cos jest nie tak, bo np. kurz zamiast wirowac w pojemniku przykleja sie do scianek (pojemnik z przezroczystego plastiku). wtedy moge po skonczonym odkurzaniu umyc i wysuszyc pojemnik. w odkurzaczu centralnym nie mam szans tego zauwazyc, bo rura jest nieprzezroczysta, a pojemnik gdzies w piwnicy i rosnaca plesn moge zarejestrowac dopiero po tygodniu czy pozniej.

musze sobie wszystko z tej broszury dokladnie przeczytac i z pewnoscia jeszcze spotkamy sie z tym facetem z firmy, zeby wszystko wyjasnil. poki co zbieram opinie, wiec jestem wdzieczna za wpis smile
                  • eliszka25 Re: ja bym brała 10.09.14, 22:14
                    najbardziej przemawia do mnie argument, ze mniej sie kurzy. moze zle mysle, ale odstrasza mnie ta rura. osobna rura na kazdym poziomie jest jakims rozwiazaniem, ale wtedy trzeba miec tez na kazdym poziomie dosc pokazne miejsce do jej przechowywania. o ile na dwoch nizszych poziomach nie byloby z tym raczej wiekszego problemu, o tyle na poddaszu musialabym te rure trzymac w szafie w sypialni, bo nigdzie indziej nie mialabym na nia miejsca. to juz mi sie zdecydowanie mniej podoba.

poza tym, to zwierzakow nie mam, na moc mojego odkurzacza nie narzekam, bo to jeden z tych o najwiekszej mocy na rynku, workow sie do niego nie uzywa, a pojemnik ma na tyle duzy, ze nie musze oprozniac po kazdym odkurzaniu. z pojemnika wysypuje srednio raz na 2-3 tygodnie, wiec nie jest to dla nie uciazliwe.

ogolnie zastanawiamy sie i jestem wdzieczna za wszelkie opinie. pomysl z rurami na kazdym pietrze jak najbardziej do rozwazenia, bo wtedy odpadlby mi glowny problem, czyli noszenie rur po schodach. dzieki za ten pomysl, bo sama na to nie wpadlam smile
                • feleedia Re: ja bym brała 10.09.14, 18:42
                  A skąd mam widzieć czy szwajcarskie czy afrykańskie obowiązujące w Burkina Faso czy innym Bambujeju. Tyle was na zmywak wyjechało po całym świecie, że trudno się zorientować.
                  • eliszka25 Re: ja bym brała 10.09.14, 22:28
                    mozna po prostu zapytac, jak sie nie wie. to z reguly najprostsze rozwiazanie. poza tym tobie tez nikt nie zabrania wyjechac na zmywak i zarabiac miliony w burkina faso tongue_out. my na zmywaku dorobilismy sie wlasnego domu, wiec moze jednak warto sie zastanowic?
                    • bei Re: ja bym brała 10.09.14, 23:06
                      Są jeszcze takie odkurzacze centralne, które odpeowadzają nieczystości do kanalizacji i uklad jest spłukiwany wodą, taki układ jest latwo dezynfekować ( np chlorem)
                      • eliszka25 Re: ja bym brała 10.09.14, 23:17
                        ooo o takiej mozliwosci nie slyszalam, pieknie dziekuje smile
        • magia Re: odkurzacz centralny - doradzicie? 12.04.16, 14:59
          hmm, ja mam 9m rurę i to żadne problem. Bez problemu po schodach nosi ją 9-latka.
          Ta rura jest lżejsza od najlżejszego odkurzacza.
          i nie iwem o co chodzi z plątaniem, moja się nie plącze. Po odkurzaniu odwieszam na hak.
          Używam odkurzacza centralnego od 3.5 roku i nie zamienię na inny.
          Kurzu nie wzburza, kłaków kocich mniej. Dla mnie ot idealne rozwiązanie, zwłaszcza jesli dorzucisz do tego automatyczna szufelkę w przedpokoju i łazience.
          • zlotarybka_1 Re: odkurzacz centralny - doradzicie? 12.04.16, 15:04
            watek sprzed dwoch lat, Eliszka pewnie dawno podjela decyzje.
    • bei Re: odkurzacz centralny - doradzicie? 11.09.14, 00:05
      www.dominujacesystemy.pl/pl/p/Jednostka-centralna-DrainVac-Automatik-DF1A150-5-lat-gwarancji/653
    • jematkajakichmalo Re: odkurzacz centralny - doradzicie? 11.09.14, 00:12
      Wow, ale super! Nawet nie wiedzialam o istnieniu czegos takiego. big_grin
    • asia06 Re: odkurzacz centralny - doradzicie? 13.01.15, 16:41
      Nie znam się na odkurzaczach centralnych, nie widziałam i nie mam. Ale jeśli masz problem z alergią, to nim ten dom wybudujesz, kup sobie odkurzacz z filtrem wodnym.
    • naleczjerzyjerzy Re: odkurzacz centralny - doradzicie? 24.06.15, 14:42
      Witam. Ja gorąco polecam odkurzacz centralny firmy - Grupa Wolff. Mam go ponad 2 lata i jestem z niego bardzo zadowolony.
      • majenkir Re: odkurzacz centralny - doradzicie? 24.06.15, 15:20
        Chyba dobrze Ci ten wolff placi, ze tak skaczesz po forach reklamujac go wink.
        Kosz.
    • mynia_pynia Re: odkurzacz centralny - doradzicie? 24.06.15, 15:12
      Moja koleżanka najczęściej zamiata szybko zmiotką i ciach pod szufelkę ssącą paprochy, naprawdę szybko.
      Ja mam zwykły odkurzacz i często nie chce mi się go wyciągać dla 3 śmieci na krzyż i jadę na mopie gąbkowym.
      Za to jak odkurzam odkurzaczem to lecę wszystko rożnymi końcówkami, nawet kanapy i parapety z kurzu a później na mokro.
    • blada9 Re: odkurzacz centralny - doradzicie? 12.04.16, 14:38
      My mamy odkurzacz centralny, w sumie to początkowo nie byłam przekonana, ale teraz dostrzegam plusy. U nas pasło na jednostkę husky, dobraną przez panów z hydropu specjalnie pod nasz dom, tak żeby to wszystko zoptymalizować.. No i powiem wam dziewczyny, że faktycznie trzeba wyłożyć trochę pieniędzy ale to też duża oszczędność czasu no i wygoda. Nie trzeba za sobą ciągać odkurzacza po schodach no i ilość gniazdek można sobie dostosować samemu.
    • hipinka Re: odkurzacz centralny - doradzicie? 12.04.16, 16:09
      Mam, gorąco polecam
      Jeśli boisz się noszenia rury, możesz zamontować rurę wciaganą do gniazdka
    • bei Re: odkurzacz centralny - doradzicie? 27.04.16, 14:25
      Ogladalam opcje z chowanymi rurami- swietna.
      Problem noszenia rury po schodach mozna rozwiazac w mniej kosztowny sposob- kupic druga i zostawic na pietrze. Przeraza mnie tylko odkazanie ukladu formalina ( znajoma odkurzyla wilgotne trocinki spod drewna kominkowego, w efekcie zagrzybil sie caly ukladsad
      Odgrzybianie to kilka dni dezynfekcji oparami formaliny. Brrrrrrrrrrrrrr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka