Dodaj do ulubionych

pytanie do tych, co znają Rosję

20.09.14, 19:53
Słuchałam dzisiaj w Trójce jakiegoś reportażu o Ukrainie i były wypowiedzi separatystów (lub zwolenników, dokładnie nie wiem), którzy mówili, że my to tacy biedni, bo nam mydlą oczy tą Unią a tam jest źle, nie to co w Rosji, i drogi porządne, sklepy, dba się o ludzi i w ogóle żyć nie umierać i ich marzeniem jest stać się częścią Rosji. Przyznam, że dość wstrząsające to było, zwłaszcza to porównanie standardu życia. Ciekawe czy ci ludzie kiedykolwiek byli gdzieś na zachodzie, bo ja np. zawsze jak wracam do Polski to mam doła, że u nas tak biednie a tam ludzie lepiej żyją. Czy może faktycznie w Rosji taki dobrobyt? Kto tu ulega propagandzie?
Obserwuj wątek
    • ja204 Re: pytanie do tych, co znają Rosję 20.09.14, 20:00
      Nie, w Rosji jest źle, mam znajomego co pochodzi stamtąd i mówi że on np chciałby do unii, że w polsce jest naprawdę dobrze. Po tym co mówi to wydaje mi się jak tam jest bardzo źle.
    • goodnightmoon Re: pytanie do tych, co znają Rosję 20.09.14, 20:03
      W Moskwie i paru innych duzych miastach jest OK.
      Reszta - syf, bieda i zal. Toalety na stacjach benzynowych to drewniane domki z dziura w podlodze, obsluga w restauracjach jak za komuny i inne tego typu wspanialosci.
      • riki_i Re: pytanie do tych, co znają Rosję 20.09.14, 20:26
        Moskwa i Sankt Petersburg są na wypasionym poziomie, oczywiście też nie wszędzie (głównie chodzi o centralne dzielnice). Reszta - tragedia.

Dla krajów b.ZSSR w ogóle jest charakterystyczne tworzenie "wiosek potiomkinowskich" . Pamiętam jak kilkanaście lat temu byłem w Kijowie i byłem b. pozytywnie zbudowany Hreszciatkiem (główna ulica), który wyglądał całkowicie po europejsku, pełen dobrych knajp, dobrze ubranych ludzi i zadbanych budynków. Wystarczyło jednak przejechać parę stacji metra i wszędzie wyzierał syfiasty syf, kiła i mogiła.
        • goodnightmoon Re: pytanie do tych, co znają Rosję 20.09.14, 22:09
          Kijow sie troche zmienil od tamtego czasu smile
    • nanuk24 Re: pytanie do tych, co znają Rosję 20.09.14, 20:18
      Chyba zalezy gdzie sie mieszka i do jakiej klasy spolecznej sie zalicza. Moja tesciowa, Ukrainka, mieszkajaca cwierc wieku w Rosji, powie, ze Rosja przez ten czas posunela sie do przodu, a na Ukrainie za zadne pieniadze nie chcialaby mieszkac, jednoczesnie daleka jest od twierdzenia, ze Roja to raj.
      • volta2 Re: pytanie do tych, co znają Rosję 20.09.14, 22:13
        mojej znajomej syn mieszka na Białorusi, i ta pani lata do niego kilka razy w roku - i jest zachwycona. coś wspominała, że kupiła mu tam mieszkanie, wygodne, nowe, itp. itd.

syn ma obywatelstwo białoruskie i dobrą tam pracę ponoć, wygodnie i godnie mu się tam żyje.
        • toxicity1 Re: pytanie do tych, co znają Rosję 20.09.14, 22:20
          volta2 napisała:

mojej znajomej syn mieszka na Białorusi, i ta pani lata do niego kilka razy w roku - i jest zachwycona. coś wspominała, że kupiła mu tam mieszkanie, wygodne,
          nowe, itp. itd.

syn ma obywatelstwo białoruskie i dobrą tam pracę ponoć, wygodnie i godnie mu się tam żyje.

Może jest milicjantem?
          Na tej Białorusi.
          • volta2 Re: pytanie do tych, co znają Rosję 20.09.14, 23:32
            podobno branża IT

przecież nie sprawdzę, mogę przyjąć na klatę że mówi prawdę

ostatnio znajomi tam byli i wrócili zachwyceni(mińskiem) - znajomi z polandii jak najbardziej, ale troszkę rusofile, to fakt, mogą nie być obiektywni.
            • aga.doris Re: pytanie do tych, co znają Rosję 21.09.14, 09:22
              Nie wiem czy ty jesteś obiektywna, skoro Białorus piszesz z wielkiej litery a własny kraj (?) nazywasz "polandią".
              • volta2 Re: pytanie do tych, co znają Rosję 21.09.14, 11:39
                Białorus została rozpoznana przez urządzenie, nigdy nie uzywam na forum wielkiej litery, taka mam zachciankę.
                Niesteyt elekrtonika nie uznaje moich zachcianek. Nadinterpretujesz więc.
            • turzyca Re: pytanie do tych, co znają Rosję 21.09.14, 10:58
              volta2 napisała:

> podobno branża IT

A w to akurat wierze, IT na Bialorusi jest oplacalna branza, bo zlecenia sa zdalne, wyslanie ich do odbiorcy proste, a z racji poziomu zarobkow jak bialoruski informatyk dostanie 50% tego co norweski, to i tak bedzie panem na wlosciach.
    • morekac Re: pytanie do tych, co znają Rosję 20.09.14, 22:21
      Może to nie chodzi o rosyjski dobrobyt, a o ukrainska biedę.
      • eilian Re: pytanie do tych, co znają Rosję 20.09.14, 23:29
        Może, ale ten facet mówił też, że na Zachodzie jest źle (ciekawe czy kiedykolwiek był) a w Rosji to raj niemalże.
        Uświadomiło mi to że to jest tak jak walka z dżihadystami - z góry skazana na porażkę. Z ludźmi o tak betonowych poglądach i tak ciasnym postrzeganiu świata nie da się dojść do porozumienia. Może lepiej, żeby oni już w tej Rosji zostali.
        Nie ma nic gorszego niż fanatyzm.
        • antyk-acap Re: pytanie do tych, co znają Rosję 21.09.14, 00:38
          Powiem tak - byłem w Rosji i poza Moskwą to jest poziom afrykański. Smród, brud i ubóstwo. Są w Rosji enklawy bogactwa ale:
          - wyłącznie dla znajomych królika
          - to bogactwo jest specyficzne, zobacz na Kreml, czy Ermitaż - tam kapie od zdobień. To jest bez smaku i gustu. Ludzie też tacy są. Jeśli ktoś jest bogaty to musi chodzić we futrze nawet w lato. Bo futro podkreśla bogactwo. Jeśli ma jaga to będzie nim jeździć 100 metrów do sklepu po kartofle. I będzie je wozić we worku jutowym na tylnim siedzeniu. Możesz w domu spotkać wc w złocie ale zamiast muszli dziurę w podłodze. Taka jest Rosja. Skąd się wzięła? Z komunizmu. To komunizm zniszczył Rosję. A my powinniśmy jej nie odpuszczać i zniszczyć ten rosyjski komunizm do szczętu. Nie militarnie. Pokazując Rosjanom że też mogą żyć jak ludzie. O ile zrobią u siebie porządek.
    • plater-2 PKB czy ja snię ? 21.09.14, 10:05
      Rosja 17 884
      Polska 13 394
      Ukraina 3 919
      • morekac Re: PKB czy ja snię ? 21.09.14, 10:46
        Ale PKB to nie jest jedyny wskaźnik dobrobytu...

mikroekonomia.wiedza.diaboli.pl/mierniki-poziomu-zycia/

biznes.nf.pl/27-miejsce-polski-w-rankingu-panstw-najbardziej-rozwinietych-spolecznie,,47088,139

Przy czym - niezależnie od branych pod uwagę wskaźników, PKB Ukrainy wygląda dość żałośnie...
        • riki_i Re: PKB czy ja snię ? 21.09.14, 11:07
          Rosja ma drugie na świecie po Chinach rezerwy walutowe. Może nimi w każdej chwili pokryć swoje zadłużenie , więc w zasadzie jest krajem bez długów. Tyle, że PKB Rosji jest w całości zależny od wysoce zmiennych światowych cen ropy i gazu. Małe wahnięcie i budżet państwa jest w czarnej dupie (już tak było).

Warto dodać, że w przeciwieństwie do co światlejszych państw arabskich typu Katar albo ZEA, pieniądze z eksportu kopalin są w Rosji przeżerane na konsumpcję oraz na "małe zwycięskie wojenki". Kraj nie inwestuje w żadne nowoczesne sektory przemysłu, ani nawet w usługi - jest wielką stacją benzynową na pustyni ekonomicznej. Cierpi na postępującą zapaść demograficzną i słaby potencjał ludnościowy (niecałe 140 mln ludzi na 17 mln km kw). Dlatego przyszłość ma czarną , co do tego zgodni są wszyscy eksperci.

Zamiast sprzymierzyć się z USA i Europą Zachodnią przeciwko Chinom (co od dawien dawna proponował prof. Zbigniew Brzeziński), Rosja woli snuć mocarstwowe wizje gnębiąc w sowieckim stylu co słabsze kraje ościenne. Bardzo to słabe.
      • turzyca Re: PKB czy ja snię ? 21.09.14, 10:56
        A co mnie po tym, ze w tym samym kraju mieszka facet, ktory ma forsy jak lodu, jesli mnie na chleb nie starcza. PKB jest usrednione, wychodzi takie samo, gdy wszyscy maja srednio duzo, jak i przy znacznym rozstrzale dochodow, dlatego warto pod uwage wziac chocby wspolczynnik rozwarstwienia:
        pl.wikipedia.org/wiki/Wsp%C3%B3%C5%82czynnik_Giniego#mediaviewer/File:GINI_retouched_legend.gif
      • morekac Re: PKB czy ja snię ? 21.09.14, 20:06
        BTW: nie wiem, skąd masz te dane, ale Wikipedia podaje nieco inne: Polska ma 21tys., 13,4tys ma Rumunia, Ukraina ma 7,4tys.,Białoruś - 15tys. Dane z 2013, wg MFW (jak twierdzi wiki).
    • kocianna Re: pytanie do tych, co znają Rosję 21.09.14, 20:20
      Mieszkałam w Rosji przez pięć ostatnich lat (to ma znaczenie - Rosja zmienia się bardzo, bardzo szybko, widać to było przez te pięć lat). Zwiedziłam ją calutką, od Kaliningradu do Władywostoku, od Murmańska do Soczi. Od Moskwy do wiochy za kołem podbiegunowym czy na Syberii Wschodniej. Rosja jest - w porównaniu np. do Polski - mega bogatym i mega cywilizowanym państwem.
      Oczywiście, że są miejscowości, do których można dostać się wyłącznie śmigłowcem. Ale w Australii też takie są. Są lotniska, które wyglądają jak boisko Rolnika Kozia Wólka, z wychodkiem posypywanym wapnem. Ale obok tego lotniska jest poczta, zapewniająca wi-fi i kablówkę całej wyspie, a lotnisko nie jest utwardzone ze względów ekologicznych - wyspa jest rezerwatem.
      Widziałąm wiochę, w której nie ma twardej drogi, stały prąd doprowadzono dopiero 5 lat temu, do tej pory nie ma kanalizacji. Ale w Warszawie są nieskanalizowane dzielnice, a wiocha jest nr 1 w Lonely Planet. Dzieci w tej wiosze idą w gumowcach i garniturach (dress code) do szkoły, niosąc w wypasionych plecakach laptopy, które dostały w tej szkole - bo prawie w każdej dostają.
      Zresztą, na wsi tam mieszka mniej niż 25% ludzi.
      Problemem są co prawda monomiasta, tzn. zależne od jednego pracodawcy, i kiedy ten upada, robi się nieciekawie sad
      • aga.doris Re: pytanie do tych, co znają Rosję 21.09.14, 21:00
        Podobno Rosja to stan umysłu, no ale żeby już po 5 latach...wink
      • riki_i Re: pytanie do tych, co znają Rosję 21.09.14, 21:13
        kocianna napisała:

> Rosja jest - w porównaniu np. do Polski - mega bogatym i mega cywilizowanym państwem.

Uuuu, grubo....
        • mamajaneczki Re: pytanie do tych, co znają Rosję 21.09.14, 21:29
          Bez sensu. Padło pytanie jaka Rosja jest naprawdę, do tych co byli. Jak pada odpowiedź niezgodna z tym, co mówi się powszechnie chociażby w mediach, od razu jest krytykowana. I kto tu ulega propagandzie???
          • kawad Re: pytanie do tych, co znają Rosję 21.09.14, 21:38
            mamajaneczki napisała:

> Bez sensu. Padło pytanie jaka Rosja jest naprawdę, do tych co byli. Jak pada od
            > powiedź niezgodna z tym, co mówi się powszechnie chociażby w mediach, od razu j
            > est krytykowana. I kto tu ulega propagandzie???

Jeśli to do mnie, to nie krytykuję tylko pytam, bo po prostu wierzyć mi się nie chce, że reportaże są tak odmienne od tego co mówi kocianna. Wydaje mi się, że nawet jeśli ktoś był w jakimś kraju, to najczęściej zna wycinek rzeczywistości, ciężko jest poznać cały przekrój społeczeństwa, poznać sposób działania władzy (jeśli się z nią nie zadzierało) itp.
            • kocianna Re: pytanie do tych, co znają Rosję 21.09.14, 21:52
              Jasne, a w Polsce znasz cały przekrój społeczeństwa? Od meneli do ludzi u szczytu władzy? Za jakiś miesiąc na warszawskimm blogu będę miała parę zdjęć ze Starej Pragi, Woli i... ulicy Foksal od tyłu - dają do myślenia.
              Co do sprzeciwiania się władzy - cóż, Rosja jest krajem niby-demokratycznym - ale to niejedyny kraj niedemokratyczny na świecie.
              • kamunyak Re: pytanie do tych, co znają Rosję 22.09.14, 00:26
                Za jakiś miesiąc na warszawskimm blogu będę miała parę zdjęć ze Starej Pragi, Woli i... ulicy Foksal od tyłu - dają do myślenia.

Tak, dają. Że w Warszawie do tej pory są nieuregulowane prawa własności. Sprzed wojny, jakby co.
                Miasto nie będzie inwestowało w nie swoje grunty, budynki. A procesy reprywatyzacyjne trwają długo.
                Zresztą, za to wszystko odpowiada nie nikt inny, jak Rosja. Jakby na sie wpieprzyli w naszą historię po wojnie to niepotrzebna byłaby dziś reprywatyzacja. Miasto na pewno wyglądałoby inaczej.
                • nutka07 Re: pytanie do tych, co znają Rosję 22.09.14, 00:49
                  Oczywiscie i nazywaloby sie Warschau!

Nadal jestesmy wschodem, do zachodu nam duzo brakuje, ze o mentalnosci nie wspomne.

-
                  Nie ma czegos takiego jak projekty przeciw islamizacji wiec niestety jestes skazana na chustke big_grin

inshallah.... by Sokhna
                  • kamunyak Re: pytanie do tych, co znają Rosję 22.09.14, 02:16
                    > Oczywiscie i nazywaloby sie Warschau!
                    >
                    > Nadal jestesmy wschodem, do zachodu nam duzo brakuje, ze o mentalnosci nie wspo
                    > mne.

ale o co chodzi....?
                    Ja wiem, że jest już późno ale nie pij więcej, dziewczyno, bo rano wstać trzeba.
                    jakie Warschau? po 1945 roku? no, w Jałcie to raczej Hitlera nie było.
                    Nie będę wdawać się w pyskówke o mentalności bo było o ulicach miasta. Przyznasz, że to imponujący rozrzut.
      • kalia-kalia Re: pytanie do tych, co znają Rosję 22.09.14, 05:06
        Co masz na myśli pisząc, że Rosja w porównaniu do Polski jest mega cywilizowanym państwem?
        Pytanie nie jest złośliwe smile.
      • scher Re: pytanie do tych, co znają Rosję 22.09.14, 08:34
        kocianna napisała:

> Rosja jest - w porównaniu np. do Polski - mega bogatym i mega cywilizowanym
        > państwem.

Nie drży ci powieka, gdy takie brednie wypisujesz?
        • gazeta_mi_placi Re: pytanie do tych, co znają Rosję 22.09.14, 10:59
          To agentka rosyjska, obawiam się, że ten post poleci, a ja może już więcej nic nie piszę na forum ani w ogóle nigdzie.
      • jamesonwhiskey Re: pytanie do tych, co znają Rosję 22.09.14, 08:35
        Masz nie zly kociol w glowie
      • paszczakowna1 Re: pytanie do tych, co znają Rosję 22.09.14, 10:29
        > Rosja jest - w porównaniu np.
        > do Polski - mega bogatym i mega cywilizowanym państwem.

Produkt krajowy brutto per capita w USD (średnia 2009-2013)

Rosja 14,612
        Ukraina 3,900
        Polska 13,432

"Mega-bogactwa" Rosji w porównaniu z Polską nie widać, choć owszem, bogatsza jest. Od Ukrainy znacznie bogatsza.

Natomiast:

Śmiertelność niemowląt na 1000 urodzeń:

Rosja 9
        Ukraina 9
        Polska 5

Średnia oczekiwana długość życia przy narodzinach:

Rosja 70
        Ukraina 71
        Polska 77

(Wszystkie dane z data.worldbank.org)

Morał - bogactwo Rosji na "cywilizację" się nie przekłada. Wskaźniki zdrowotne są identyczne jak na znacznie biedniejszej Ukrainie, a wyraźnie gorsze niż w Polsce. Może to skomentujesz?
    • kawad Re: pytanie do tych, co znają Rosję 21.09.14, 21:27
      A ja czytam właśnie "Gogol w czasach Google" i zupełnie nie podoba mi się wizja Rosji. Kocianna - naprawdę? Na Syberii jest tak super, hiper? A co z zimami? Wszędzie mają ciepło? A co z ludźmi, których wywalono z domów bo budowano wioskę olimpijską? Ja boję się Rosji, władza może tam wszystko, a zwykły obywatel nie może nic. Jeśli wpadnie na pomysł sprzeciwiania się władzy - nie będzie mu się dobrze i wygodnie żyło.
      • 7dosia Re: pytanie do tych, co znają Rosję 21.09.14, 21:34
        kawad napisała:

> Ja boję się Rosji, władza może tam wszystko, a zwykły obywatel nie
        > może nic.

To akurat nie dotyczy tylko Rosji. Zwykły obywatel nigdzie nic nie może. Chociaż demokracja właśnie na tym polega, żeby wydawało się mu, że jest inaczejsmile.
        • pipi43 Re: pytanie do tych, co znają Rosję 21.09.14, 21:42
          7dosia napisał(a):

Zwykły obywatel nigdzie nic nie może.

Ale w Rosji bardziej...
        • kawad Re: pytanie do tych, co znają Rosję 21.09.14, 21:48
          7dosia napisał(a):

> kawad napisała:
          >
          > > Ja boję się Rosji, władza może tam wszystko, a zwykły obywatel nie
          > > może nic.
          >
          > To akurat nie dotyczy tylko Rosji. Zwykły obywatel nigdzie nic nie może. Chocia
          > ż demokracja właśnie na tym polega, żeby wydawało się mu, że jest inaczejsmile.

Jakoś nie boję się krytykować poczynań władzy w Polsce. Raczej nic mi z tego powodu nie grozi. Zrzeszać się też mogę dowolnie.
          • 7dosia Re: pytanie do tych, co znają Rosję 21.09.14, 21:56
            kawad napisała:

> Jakoś nie boję się krytykować poczynań władzy w Polsce. Raczej nic mi z tego po
            > wodu nie grozi. Zrzeszać się też mogę dowolnie.

Jasne, że możesz, tylko to niczego nie zmieni. Twoją krytykę i zrzeszanie władza ma gdzieś i tak robią co chcąsmile. No ale te pozory wolności, jak widać, całkowicie wystarczą ludziom do szczęścia.
            • joa66 Re: pytanie do tych, co znają Rosję 21.09.14, 22:02
              "Jasne, że możesz, tylko to niczego nie zmieni. "

Nie ma możliwości, nawet teoretycznej, że każda grupa ludzi może coś zmienić - chociażby z powodu "antygrupy"

Miło jest jednak, że nic ci nie grozi za próby smile
              • 7dosia Re: pytanie do tych, co znają Rosję 21.09.14, 22:22
                joa66 napisała:

> Miło jest jednak, że nic ci nie grozi za próby smile

No, to już zależy, czego te próby dotyczą. Jeśli jakichś pryncypiów szczególnie dla władzy ważnych, to ryzyko jakieś jest. W Polsce też już kilku ludzi popełniło samobójstwosmile.
                • pipi43 Re: pytanie do tych, co znają Rosję 21.09.14, 22:25
                  7dosia napisał(a):

W Polsce też już kilku ludzi popełniło samobójstwosmile.

I to cię BAWI???
            • kawad Re: pytanie do tych, co znają Rosję 21.09.14, 22:10
              Jasne, że możesz, tylko to niczego nie zmieni. Twoją krytykę i zrzeszanie władz
              > a ma gdzieś i tak robią co chcąsmile. No ale te pozory wolności, jak widać, całko
              > wicie wystarczą ludziom do szczęścia.
              W takim razie wolę te pozory, przynajmniej się nie boję. władza robi co chce, pewnie, ale nie powiesz mi, że zwykli obywatele nie mają żadnego wpływu na nic. Owszem, konstytucji nie zmienią, NFZ też nie, ale już sporo udało mi się zdziałać (nie samej) na terenie mojego miasta i uważam, że o to chodzi. Mieć wpływ na to co dzieje się w moim najbliższym otoczeniu. Zaczynam od miasta, kiedyś może uda się zrobić więcej.
      • kocianna Re: pytanie do tych, co znają Rosję 21.09.14, 21:47
        Gogol w czasach googla to zbiór artykułów pisanych od lat dziewięćdziesiątych - wtedy to był zupełnie, ale to zupełnie inny kraj - dlatego podkreślałam, że piszę o ostatnim pięcioleciu. Nie martw się o ludzi z wioski olimpijskiej - nic złego im się nie stało. Nawet w Rosji nie wyrzuca się ludzi na bruk. Przed wioską tam było tak bardziej slumsowato, teraz mają normalne mieszkania w blokach, z bieżącą wodą i kanalizacją, o porównywalnej powierzchni, co ich bieda-domki.
        Zimy: z doświadczenia Ci powiem, że przy -20 w Moskwie jest o wiele cieplej, niż przy +2 w Warszawie. Nowosybirsk też jest CIEPŁY w zimie - odczuwalna temperatura jest zupełnie inna. Prawdą jest też to, że futrzane ubranie to tam konieczność - no, ale nie jest to zima, która nie daje żyć. Swoje dziecko odbierałam przy -20 i po zmroku z przedszkolnego... podwórka. Nie było przemarznięte.
        • kawad Re: pytanie do tych, co znają Rosję 21.09.14, 21:53
          Kocianna, właśnie czytałam o -40, czyli jeszcze 20 zimniej. Reportaże faktycznie, pisane na przestrzeni lat, ale ostatnie są bodajże z 2012 (nie chce mi się teraz po książkę wstawać) więc raczej na czasie. Gruzja, Biesłan, Kursk, Ukarina - odnoszę wrażenie, że u nas jednak nie ma takiego zakłamania, nie da się, ludzie u nas mówią, nie zatka się ich. A Putin zastanawia się nad manipulacjami przy internecie (niby odcinać nie chce ale....). Wyobrażasz sobie takie pomysły władzy w Polsce? Bo ja nie, mimo wszystko nie.
        • kocianna Re: pytanie do tych, co znają Rosję 21.09.14, 21:54
          Jeśli chodzi o opał na zimę... to tak, jest ciepło w domach. Nie byłam w domu, w którym było zimno, raczej za gorąco, niż za zimno. Ogrzewanie, podobnie jak koleje, to w Rosji świętość. A powtórzę, byłam w bardzo wielu miejscach i daleko nie wszędzie służbowo, i daleko nie zawsze w gwiazdkowym hotelu - często u zwykłych ludzi albo pod namiotem.
          • nikki30 Re: pytanie do tych, co znają Rosję 21.09.14, 22:56
            Kocianna mój przyjaciel zjeździł Syberię wszerz i wzdłuż. Przez lata zrobił swoim samochodem terenowym kilka milionów kilometrów po syberii właśnie i ma zgoła odmienne zdanie.
            Cywilizacja na Syberii dociera tam gdzie jest gaz, ropa, diamenty bo to są dla Rosji wartości o które warto dbać.Ba Rosja wysysa z Syberii ponad 50 % budżetu federalnego.Pomimo tego średnia płaca ma Syberii jest dwukrotnie niższa niż w Rosji europejskiej, a potrzeby dużo większe ze względu na klimat. Pewnie Ty dotarłaś w te rejony. W tych rejonach można mieszkać dość godnie ale to w skali regionu który jest większy od Europy są wyjątki. Syberia to bieda, ekstremalne warunki pogodowe (od nawet -60 do plus 30 stopni). Zimą cię zasypuje, wiosną podtapia a latem dosłownie zjadają cię meszki, komary i inne paskudztwa. Śmiałam się jak chłopaki brali ze sobą 200 butelek silnego repelentu,a wrócili bez żadnej. Jest niebezpiecznie. Miejscowa ludność raczej nie wychodzi po zmroku. Delirium tremens to nie taki rzadki przypadek jak na tamte warunki. Alkoholizm to choroba która dziesiątkuje mieszkańców Syberii. Rdzenni mieszkańcy Syberii nie mają tam w zasadzie żadnych praw. Nie dba sie o nich. Poziom wykształcenia mizerny. Dla większości syberyjskich dzieci kolorowy długopis, czy breloczek to niezły rarytas. Komputera to one nigdy nie widziały, nie wiedzą co to internet. Są jednak szczęśliwe.
            To co na Syberii najpiękniejsze to przyroda.Pytanie na jak długo bo na Syberii o ekologię i środowisko prawie w ogóle sie nie dba.Syberyjskie miasta należą do najbardziej zanieczyszczonych w całej Federacji Rosyjskiej.
            Mieli ogromny problem przy wyjeździe z rosji przez obowiązek meldunkowy, brakowało jakiś tam pieczątek, które w tamtych warunkach były nie do zdobycia, a bo urząd zamknięty, a bo urzędnik nie w sosie albo pieczątki brak, hotelu na trasie nie mawinkPo interwencji konsula po kilku dniach wjechali do Polskiwink
            • aga.doris Re: pytanie do tych, co znają Rosję 21.09.14, 23:35
              Nie tylko w sprawie Syberii kociannę ponosi fantazja. Ta mega wysoka rosyjska cywilizacja, bogactwo i w opozycji Warszawa z nieskanalizowanymi dzielnicamiwink Kilka milionów bezprizornych (bezdomne dzieci ulicy) to wyznacznik tej "cywilizacji", a kilka domów bez kanalizacji to powód do stwierdzenia, że są w Warszawie dzielnice(!) nieskanalizowane. Cóż, nie każdy Rosjanin żyjący w Polsce potrafi opanować swój patriotyczny odruch serca i jak Alosza Awdiejew przyznać, że tu mu jednak lepiej się żyje, a Rosja nie jest krainą jego marzeń.
              • nikki30 Re: pytanie do tych, co znają Rosję 21.09.14, 23:39
                O ile się nie mylę w całej Rosji jest ok. 5 mln zarejestrowanych bezdomnych dzieci, czy to prawda?
              • morekac Re: pytanie do tych, co znają Rosję 22.09.14, 00:02
                Odpowiedzią na pytanie, gdzie żyje się lepiej- w Rosji czy na Zachodzie, jest miejsce pobytu wielu bogatych Rosjan... A jak się zaczęły przeróżne zamieszki na Ukrainie, to gdzie zwiewali ukraińscy oligarchowie? Raczej do Austrii niż do Moskwy...
        • goodnightmoon Re: pytanie do tych, co znają Rosję 21.09.14, 22:44
          kocianna napisała:

> z doświadczenia Ci powiem, że przy -20 w Moskwie jest o wiele cieplej, niż przy +2 w Warszawie.

Ale już przy -40 dupka marznie jednak ... tongue_out
    • green_land Re: pytanie do tych, co znają Rosję 21.09.14, 22:33
      Wystarczy pojechać jeden jedyny raz na Ukrainę by docenić to, co mamy tu, w Polsce.
      Drogi są, owszem, z dziurami... po bombach. Sklepy? Takie jak u nas w latach 80-tych. Ludzie? Ech, to nie nasze europejskie myślenie....
      10 lat temu znajomy Ukrainiec opowiadał, zę nie moze wrócić do swojego kraju w tym, co nosi na sobie tu, w Polsce. Dlaczego? Bo jego bliscy uznają, że on już nie jest ich, a obcy...
    • nikki30 Re: pytanie do tych, co znają Rosję 21.09.14, 23:23
      To jest ten kraj w którym fajnie się żyje?
      W biedzie Rosja dorównuje już krajom trzeciego świata.

www.ekonomia.rp.pl/artykul/1030403.html
      Nie wiem czy wiecie ale na Ukrainie nie robi się przeszczepów np.szpiku kostnego od osób niespokrewnionych co w UE jest normą. Rodzice chcąc ratować swoje dzieci przyjeżdżają do Polski lub Niemiec, oczywiście jeśli mają na to pieniądzesad
      Na Igrzyska rosja wydała tyle ile kosztowały wszystkie igrzyska w historii po wojnie.
      Tego typu wpadki nie są rzadkościąsmile
      www.tvn24.pl/wyborcze-cuda-w-rosji-kandydat-z-poparciem-105-proc-wyborcow,469183,s.html
      Przeciętny rosjanin umiera przed 55 rokiem życia i wypija tygodniowo 1,5 litra wódki. Badania wspólnie przeprowadziło Centrum Badań nad Rakiem w Moskwie, Uniwersytet w Oksfordzie i Światowa Organizacja Zdrowia (WHO). Trwały 11 lat i objęły ponad 150 tys. dorosłych Rosjan. Dla mnie były one szokujące.
      • mamawojtuska79 Re: pytanie do tych, co znają Rosję 22.09.14, 00:37
        Na oddziale onkologii dla dzieci młodszych gdzie leżał mój synek w ciągu 6 miesięcy leczyło się odpłatnie dwoje dzieciaczków z Ukrainy, koszty ogromne ale i tak mniejsze niż w Niemczech, jedna rodzina pokrywała je sama. Nie rozmawiałam z nimi bo leżeliśmy na innych salach, a szkoda bo znam dobrze rosyjski i przyjemnie by było sobie porozmawiać choć w takich mało przyjemnych okolicznościach.

Mam sporo znajomych Rosjan, których poznałam na studiach, jedni wyjechali do USA, większość wróciła do kraju, mają pracę, niezłe dochody, jeżdżą sporo po świecie turystycznie, mieszkają w dużych miastach (Moskwa, Petersburg). Jedna koleżanka przyjeżdża co 3 miesiące do Polski bo leczy się na boreliozę czym byłam zdziwiona (a tak narzekamy na naszych specjalistów).
    • kol.3 Re: pytanie do tych, co znają Rosję 22.09.14, 07:38
      Tak właśnie myślałam, że jedyną osobą która mogłaby się wypowiedzieć autorytatywnie jest Kocianna i wiedzialam, że to co powie nie spodoba się większości, po prostu nie uwierzą, bo Polakom jest wygodniej nie wierzyć. Poza tym polska propaganda zwłaszcza w ostatnim okresie zrobiła swoje.
      • feleedia te, kociamama 22.09.14, 07:58
        A dlaczego ta megacywilizacja, nie wybudowała ani kilometra autostrady?
        • kol.3 Re: te, kociamama 22.09.14, 08:30
          Naprawdę?
          • nikki30 Re: te, kociamama 22.09.14, 09:17
            Feleedia autostrady sąsmile
            Na podmoskiewskich drogach w tym autostradzie nawet mordują...
            Od połowy zeszłego roku na podmoskiewskich drogach zginęło ponad 14 osób, bo ktoś ich zwyczajnie z zimną krwią zamordował.
            Faktycznie bardzo europejskie standardy podróżowania...
            • feleedia Re: te, kociamama 22.09.14, 09:37
              Nie ma autostrad, są obwodnice, krótkie kawałki ekspresówek, nie ma autostrady spełniającej międzynarodowe normy i łączącej ważne ośrodki miejskie. Mimo zalewu petrodoloarów, nie ruszono nawet z budową od dawna zapowiadanej autostrady Moskwa-Petersburg.

A takiej magacywilizcji russiatrek.org/blog/wp-content/uploads/2010/06/classical-russian-village-view-4.jpg to już nawet w głębokich Bieszczadach nie uświadczy big_grin
              • kocianna Re: te, kociamama 22.09.14, 09:44
                Ja Ci zaraz dołożę zdjęcie z dolnego Mokotowa, takie samo śliczne big_grin
                • feleedia Re: te, kociamama 22.09.14, 09:48
                  Megacywilizacja www.tandrag.com/images/uploads/russian_highway_thumb.jpg

I megareligia images0.bibsy.pl/1l5oggC8/swiety-putin.jpeg

big_grin big_grin big_grin
      • aga.doris Re: pytanie do tych, co znają Rosję 22.09.14, 08:11
        Autorytatywny nie jest synonimem obiektywnego. I właśnie obiektywizmu brakuje w jej ocenach, co jest zresztą zupełnie zrozumiałe.
        • antyk-acap Re: pytanie do tych, co znają Rosję 22.09.14, 15:41
          Mnie to zupełnie nie dziwi natemat.pl/117443,rozmawialem-z-rosyjska-dziennikarka-o-putinie-czulem-sie-jak-w-innym-swiecie
      • nikki30 Re: pytanie do tych, co znają Rosję 22.09.14, 08:24
        kol.3 napisała:
        >Poza tym polska pro
        > paganda zwłaszcza w ostatnim okresie zrobiła swoje.

To nie kwestia propagandy ale faktów.
        Mieszkałam w Rosji dawno temu, mam wielu przyjaciół Rosjan, którzy jeśli tylko mogą kształcą dzieci poza granicami kraju albo uciekają z niego.
        Prorosyjska rodzina mojego dobrego znajomego ukraińca przekonała się o tym jaka rosja jest dobra uciekając z kraju. Marzyło im sie życie w Moskwie. Przydział dostali ale na Syberii...
        • kol.3 Re: pytanie do tych, co znają Rosję 22.09.14, 08:27
          Dawno temu. Dziękuję.
          • nikki30 Re: pytanie do tych, co znają Rosję 22.09.14, 08:54
            Wiesz teraz nie chciałabym tam mieszkać...
            --
            Kobieca definicja słowa "już" zawsze zawiera zwrot "jeszcze tylko..."
    • kocianna Re: pytanie do tych, co znają Rosję 22.09.14, 09:26
      Ja się z koniem kopać nie będę. Rosja na żywo wygląda zupełnie inaczej niż w telewizorze, zwłaszcza polskim telewizorze. Reportaże o bezdomnych dzieciach można zrobić również w Polsce i w Niemczech i w Stanach, zresztą - robi się je przecież, ale my nie lubimy Rosji, więc wolimy myśleć, że tam jest na pewno gorzej, niż u nas. Jest gorzej - nie ma demokracji, wyższy jest poziom korupcji, o wiele trudniejsze są warunki prowadzenia biznesu (ale już np. w Kazachstan w rankingu Doing Business jest wyżej, niż Polska, a to kraj rządzony jeszcze bardziej autorytarnie, niż Rosja). Sprawdźcie sobie, ile ludzi w Rosji mieszka w ekstremalnych warunkach klimatycznych - i ile oni zarabiają (w Jakucji jest 200% dodatek do wynagrodzenia za warunki).

Mój rosyjski blog był celowo przerysowany - nie pisałam o rzeczach, które mi się nie podobały. Z różnych przyczyn, przede wszystkim dlatego, że blog musiał być idealnie apolityczny. Ale jeśli wyłączymy politykę - to Ukraińcowi - takiemu zwyczajnemu, który tylko chce żyć spokojnie - będzie w Rosji żyło się lepiej, niż na Zachodzie. Dlaczego? Dlatego, że nikt go tam nie będzie traktował jak pariasa na zmywaku, że zna język i mentalność, że spotyka znajome smaki i kuchnię, że będzie się czuł - mimo wszystko - u siebie. Zwłaszcza jeśli pochodzi ze wschodniej Ukrainy, bo wiele osób tam nie przyjęło do wiadomości rozpadu Związku Radzieckiego i w takiej świadomości wychowało swoje dzieci.

Rozmawiałam ostatnio z silną ukraińską grupą, patriotycznie nastawioną - np. ich ubrania miały akcenty ludowe. Grekokatolicy. Powiedzieli, że dzięki Putinowi na Ukrainie zrobiło się więcej Ukraińców... trzeba było rosyjskiej agresji, żeby wzbudzić w nich świadomość narodową (żebym nie została źle zrozumiana - absolutnie tej agresji nie popieram!!!!).

Co do nieskanalizowanych dzielnic w Warszawie: OK, może nie cała dzielnica - ale 1/3 Białołęki, obszar między Modlińską i blokami przy trasie Toruńskiej, wielkości Ochoty - jest pozbawiony kanalizacji i przyjeżdżają tam regularnie szambiarki. Tak tak, m.in. tuż przy oczyszczalni ścieków dla całej Warszawy.

Mnie osobiście lepiej się żyje w Polsce, mimo niższych zarobków. Dlaczego? Bo mieszkam w małym (Warszawa) mieście i małym kraju, nie muszę latać samolotami i korzystać z komunikacji publicznej ani z prawa jazdy. Skala jest o wiele bardziej ludzka...
      • feleedia bredzisz 22.09.14, 09:43
        Ranking Doing Busines: Polska miejsce 45, Rosja miejsce 92, Kazaqchstan miejsce 50

www.doingbusiness.org/rankings
        Sprawdź sobie jeszcze rankingi Transparency International. HRW i indeksy Giniego big_grinE
        • kocianna Re: bredzisz 22.09.14, 09:47
          No dobra, rok temu było odwrotnie big_grin
          • feleedia Re: bredzisz 22.09.14, 09:49
            Rosja była na 45? big_grin
          • kardla Re: bredzisz 22.09.14, 11:29
            w 2012 Rosja była na 120 miejscu rankingu DOING BUSINESS. Polska w tym samym czasie była na 62 miejscu.
      • aga.doris Re: pytanie do tych, co znają Rosję 22.09.14, 09:57
        Co do nieskanalizowanych dzielnic w Warszawie: OK, może nie cała dzielnica - ale 1/3 Białołęki, obszar między Modlińską i blokami przy trasie Toruńskiej, wielkości Ochoty - jest pozbawiony kanalizacji i przyjeżdżają tam regularnie szambiarki. Tak tak, m.in. tuż przy oczyszczalni ścieków dla całej Warszawy.

Zgoda, tyle że lokalna kanalizacja w postaci szamba oznacza jedynie nie podłączenie do kanalizacji miejskiej, wynikające zresztą z wielu różnych przyczyn. Nie ma to jednak wpływu na komfort życia. Natomiast to jak ty to napisałaś w swoim poście sugerowało latanie za potrzebą do wygódki z serduszkiem i miało stanowić dowód na wyższość cywilizacji rosyjskiej. Możliwe, że w Rosji nie ma szamb ale to absolutnie nie świadczy o wyższości cywilizacyjnej, a co najwyżej o pominięciu jednego ogniwa na drodze od stodoły do wc w blokuwink

Co do bezdomności dzieci na to nie porównuj pchły do słonia. Fakt, że reportaż można zrobić wszędzie ale "bezprizorni" to problem nierozwiązany od czasów rewolucji. 5 milionów bezdomnych dzieci to jednak coś czego nie da się porównać z niczym podobnym w cywilizacji zachodniej.

Mnie osobiście lepiej się żyje w Polsce, mimo niższych zarobków. Dlaczego? Bo m
        > ieszkam w małym (Warszawa) mieście i małym kraju, nie muszę latać samolotami i
        > korzystać z komunikacji publicznej ani z prawa jazdy. Skala jest o wiele bardzi
        > ej ludzka...

A może także dlatego, że możesz pisać i mówić co chcesz, że nie grozi ci odcięcie dostępu do światowego internetu i wolnych mediów, bo nie galopują ceny żywności i masz świadomość że dzięki polskiemu rolnictwu twojemu dziecku nie grozi głód i niedożywienie, a także dlatego że twój mąż/brat/przyjaciel nie umrze w sile wieku na zawał wypoczywając od służby wojskowej na urlopie w Donbasie.
      • joaz Re: pytanie do tych, co znają Rosję 22.09.14, 10:12
        Kocianna, ale jest pewna różnica miedzy brakiem kanalizacji (ja np. mieszkam na wsi, mam szambo) a brakiem WC w domu i chodzeniem do drewnianego wychodka - w Polsce to zdarza się już b. rzadko.
        A w takim Paryżu jest podobno sporo mieszkań z toaletą na korytarzu. smile

joanna
      • nikki30 Re: pytanie do tych, co znają Rosję 22.09.14, 10:15
        kocianna napisała:

>Reportaże o bezdomnych dzieciach możn
        > a zrobić również w Polsce i w Niemczech i w Stanach, zresztą - robi się je prze
        > cież, ale my nie lubimy Rosji, więc wolimy myśleć, że tam jest na pewno gorzej,
        > niż u nas.

Ja nie opieram się na reportażach, ale na filmach, które mój przyjaciel przywiózł z podróży głownie po Syberii a też europejskiej części Rosji. Oglądaliśmy je pasjami godzinami. Widziałam tą prawdziwą Rosję obecnie, bo kiedyś było zupełnie inaczej. Nigdy nie widziałam tak zapijaczonych lub odurzonych i agresywnych kilkuletnich dzieci. Nigdy nie widziałam takiej jazdy bez trzymanki na drogach. Koledzy mówili że droga śmierci w Boliwii przy warunkach drogowych W Rosji to pikuś, bo w Boliwii przynajmniej ktoś trzyma określone zasady.

Sprawdźcie sobie, ile ludzi w Rosji mieszka w ekstrem
        > alnych warunkach klimatycznych - i ile oni zarabiają (w Jakucji jest 200% dodat
        > ek do wynagrodzenia za warunki).

Problem w tym że dodatki do wynagrodzenia są wypłacane zwykle nie na czaswink

> Zwłaszcza jeśli pochodzi ze wsc
        > hodniej Ukrainy, bo wiele osób tam nie przyjęło do wiadomości rozpadu Związku R
        > adzieckiego i w takiej świadomości wychowało swoje dzieci.
        >
        Tak to jest prawda. Tam wiele osób żyje tak naprawdę po rosyjsku. Marzy o powrocie ZSRR.

> Rozmawiałam ostatnio z silną ukraińską grupą, patriotycznie nastawioną - np. ic
        > h ubrania miały akcenty ludowe. Grekokatolicy. Powiedzieli, że dzięki Putinowi
        > na Ukrainie zrobiło się więcej Ukraińców... trzeba było rosyjskiej agresji, żeb
        > y wzbudzić w nich świadomość narodową (żebym nie została źle zrozumiana - absol
        > utnie tej agresji nie popieram!!!!).

Tu też się zgadzam. Ukraińcy przez lata wolności nie zbudowali silnej państwowości. Moim zdaniem są i będą silnie uzależnieni od Rosji nawet jak wejdą do UE za ileś tam lat.

> Co do nieskanalizowanych dzielnic w Warszawie: OK, może nie cała dzielnica - al
        > e 1/3 Białołęki, obszar między Modlińską i blokami przy trasie Toruńskiej, wiel
        > kości Ochoty - jest pozbawiony kanalizacji i przyjeżdżają tam regularnie szambi
        > arki. Tak tak, m.in. tuż przy oczyszczalni ścieków dla całej Warszawy.
        >
        Już mniejwinkWynika to z tego że Białołęka jest w ciągłej rozbudowie. Jednak przynajmniej są szamba i szambiarki. W wielu miastach rosji nie ma szamb ani szambiarek w ogólewink
      • aga.doris Re: pytanie do tych, co znają Rosję 22.09.14, 10:44
        Mój rosyjski blog był celowo przerysowany - nie pisałam o rzeczach, które mi się nie podobały. Z różnych przyczyn, przede wszystkim dlatego, że blog musiał być idealnie apolityczny.

A dlaczego MUSIAŁ być apolityczny? Co by się stało gdyby nie był apolityczny? Zamknęliby bloga czy ciebie?
        • kocianna Re: pytanie do tych, co znają Rosję 22.09.14, 10:51
          Ani mnie, ani bloga. To była sprawa między mną i moim pracodawcą. Pracodawca miał oddziały na całym świecie i żadnemu pracownikowi w żadnym kraju nie wolno było pisać o polityce.
          • wtopek Re: pytanie do tych, co znają Rosję 22.09.14, 10:54
            to jakiś kuriozalny przepis ograniczający podstawowe prawa człowieka...
          • nikki30 Re: pytanie do tych, co znają Rosję 22.09.14, 11:09
            Kocianna regulacje dot. korzystania przez pracowników z tzw. social media pisałam dla kilkunastu dużych międzynarodowych korporacji działających na całym świecie także w Rosji. I nigdy nie spotkałam się z takim tłumaczeniem o jakim piszesz! Nawet w Rosji pracownicy mogli pisać o sprawach politycznych pod warunkiem, że nie godziło to w dobre imię pracodawcy.
            Nie miałaś swobody wypowiedzi i tyle.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka