Dodaj do ulubionych

Do znających się na smartfonach

21.09.14, 10:18
Nowy smartfon co 3 minuty łączy się z internetem i pobiera 1 KB i tak całą dobę. Nawet jak jestem w domu i korzystam z wifi. Jaka może być przyczyna? Mam ustawione, że aplikacje mają się aktualizować tylko przez wifi. Zresztą to by były inne wartości, a nie tylko 1 KB.
Obserwuj wątek
    • grave_digger Re: Do znających się na smartfonach 21.09.14, 10:20
      a gdzieś to wyczaiła?
      • szaragdowa.sukienka Re: Do znających się na smartfonach 21.09.14, 10:30
        W zestawieniu połączeń na stronie operatora. Dostałam sms, że wykorzystałam już cały pakiet internetu co mnie trochę zdziwiło bo do tej pory wystarczał na miesiąc. Od momentu kiedy mam ten nowy telefon są te dziwne połączenia.
      • lauren6 Re: Do znających się na smartfonach 21.09.14, 10:46
        Wejdz sibie w opcje uzycie danych i sprawdz ktora aplikacja tyle wysyla
        • szaragdowa.sukienka Re: Do znających się na smartfonach 21.09.14, 11:02
          Żadna aplikacja tyle nie zużyła. Użycie danych mam około 30 mb. Na zestawieniu operatora jest ponad 300 mb. Dzwoniłam do operatora to powiedzieli, że wina telefonu i żeby oddać do serwisu.
    • edelstein Re: Do znających się na smartfonach 21.09.14, 10:27
      To normalne,ze smartphon lacze sie z netem,po to jest.
      • szaragdowa.sukienka Re: Do znających się na smartfonach 21.09.14, 10:31
        Wtedy kiedy jest włączone wifi?
    • aurinko Re: Do znających się na smartfonach 21.09.14, 10:29
      Poszukaj w ustawieniach sieci taką opcję, gdzie wybierasz łączność - zaznacz żeby łączył się tylko przez wi-fi. W każdym telefonie może to się trochę różnić, ale generalnie musisz mieć taką opcję.
      • aurinko Re: Do znających się na smartfonach 21.09.14, 10:31
        Aha, jeszcze takie coś sprawdź jak "dane w tle" w synchronizacji - nie zezwalaj na wysyłanie i odbieranie danych w tle, z tym, że może to Ci ograniczyć pewne funkcje jak korzystanie z aplikacji sklepów.
      • szaragdowa.sukienka Re: Do znających się na smartfonach 21.09.14, 10:34
        Ale ja nie chcę, żeby tylko przez wifi, jak jestem poza domem to korzystam z interentu, który mam w pakiecie. Chodzi o to, że telefon mimo, że połączony z wi-fi pobiera co chwilę ten 1kb przez sieć komórkową. Poprzedni smartfon tego nie robił.
        • aurinko Re: Do znających się na smartfonach 21.09.14, 10:36
          Zadzwoń do swojego operatora.
    • jagwek Re: Do znających się na smartfonach 21.09.14, 10:33
      Ja tak mialam to wyłączyłam sobie sieć komórkową.We wczesniejszym telefonie mogłam normalnie korzystać z telefonu a w tym co mam teraz musze włączyć dane pakietowe jak chcę wysłać lub odebrać mmsa.
      • jagwek Re: Do znających się na smartfonach 21.09.14, 10:34
        Dane komórkowe a nie pakietowe
    • aleksandra1977 Re: Do znających się na smartfonach 21.09.14, 12:04
      napisz, z jakiego systemu operacyjnego korzystasz. Sprobuje Ci pomoc, jak to doprecyzujesz.

Zanim przelaczysz sie na wi-fi wylacz transmisje danych w telefonie (ta, ktora idzie przez sim). Samo ustawienie trybu dostepu do sieci danej aplikacji nie spowoduje wylaczenia wszystkiego tego, co dziala w tle i mozesz tego nie ustawic.
      To co opisujesz, to pobieranie 1 KB, najprawdopodobniej spowodowane jest klientem poczty, tzn. pobieraniem naglowkow samej poczty, bez zalacznikow i tresci.

Nie masz, przypadkiem, poczty korporacyjnej?
      • szaragdowa.sukienka Re: Do znających się na smartfonach 21.09.14, 12:25
        Z androida. Poczta w ogóle się nie pobiera. Mam tylko aplikację do poczty K-9 mail, ale synchronizacja jest wyłączona. No i gmail, ale tylko do logowania, żadne wiadomości tam nie przychodzą.
        Telefon sam się przełącza na wi-fi jak tylko wejdę do domu i wtedy wszystko się aktualizuje.
        • aleksandra1977 Re: Do znających się na smartfonach 21.09.14, 12:45
          przy pakiecie open moglabys sie nie przelaczac miedzy wi-fi a transferem danych. Jesli go nie masz, to pozostaje Ci takie rozwiazanie:
          https://bi.gazeta.pl/im/fotomon/ludzie/f640x640/52/58/16/013ba17fbd.jpg
    • cosmetic.wipes Re: Do znających się na smartfonach 21.09.14, 12:18
      Wyłącz komórkowy transfer danych i po sprawie.
      • szaragdowa.sukienka Re: Do znających się na smartfonach 21.09.14, 12:29
        Tylko, że wtedy za każdym razem jak poza domem będę chciała skorzystać z internetu to będę musiała włączyć sieć komórkową, a później wyłączyć. I tak w kółko. Szukam jakiegoś wygodniejszego rozwiązania.
        • cosmetic.wipes Re: Do znających się na smartfonach 21.09.14, 12:35
          Ale co to za problem, raptem dwa kliknięcia.
          Nie sądzę żeby dało się wyłączyć transfer selektywnie.
          • szaragdowa.sukienka Re: Do znających się na smartfonach 21.09.14, 12:41
            W poprzednim telefonie tak miałam. Zresztą zawsze chyba jest tak, że jeżeli telefon jest połączony z wi-fi to wszystko idzie przez wi-fi. Wszystko oprócz tych 1 KB w tym przypadku.
            Ale dwa kliknięcia kilkanaście razy dziennie to troche problem. No i pamiętać trzeba.
            • aleksandra1977 Re: Do znających się na smartfonach 21.09.14, 12:54
              Zresztą zawsze chyba jest tak, że jeżeli telefon jest połączony z wi-fi to wszystko idzie przez wi-fi. Wszystko oprócz tych 1 KB w tym przypadku.

no wlasnie, nie zawsze, bo jest czesc aplikacji, ktore mimo, ze ustawisz lacznosc po wi-fi, to i tak beda szly po transmisji danych (jezeli nie odhaczylas transmisji danych). Zeby szlo wylacznie po wi-fi musisz wylaczyc dane pakietowe. Wtedy te aplikacje, ktore maja ustawiony priorytet laczenia sie poprzez transmisje danych nie beda dzialaly. Przykladem tego jest odbior poczty, gdzie odbior poczty odbedzie sie po wi-fi, a zalaczniki pobiora sie wylacznie przez transmisje danych. Innym przykladem jest np. wysylka, czy odbior mms - nie jest mozliwy bez transmisji danych.
              • szaragdowa.sukienka Re: Do znających się na smartfonach 21.09.14, 13:03
                A można gdzieś sprawdzić, która to aplikacja łączy się przez transmisję danych? Bo to na pewno nie poczta. To chyba jakaś aplikacja, która była od początku na tym telefonie zainstalowana. Bo w poprzednim nic takiego nie było, a łączy się od kiedy tylko włączyłam ten telefon pierwszy raz,
                • aleksandra1977 Re: Do znających się na smartfonach 21.09.14, 13:25
                  wejdz w ustawienia licznik danych:
                  https://bi.gazeta.pl/im/fotomon/ludzie/f640x640/55/58/16/0120273d87.jpg

zmien cykl rozliczeniowy na jutrzejsza date
                  https://bi.gazeta.pl/im/fotomon/ludzie/f640x640/57/58/16/018e49f9df.jpg

przez jutrzejszy dzien zacznij obserwowac, ktore z aplikacji (bedace w tym samym miejscu, co licznik danych, tylko ponizej) lacza sie po karcie SIM.

Metoda nie jest 100% trafna, ale poglad, ktore aplikacje lacza sie z siecia.

https://bi.gazeta.pl/im/fotomon/ludzie/f640x640/56/58/16/0126967aba.jpg

https://lbym.lilypie.com/6ojPp2.pnghttps://lbym.lilypie.com/zU1kp1.png

"Zwei Dinge sollen Kinder von ihren Eltern bekommen: Wurzeln und Flügel." Johann Wolfgang von Goethe
                  • szaragdowa.sukienka Re: Do znających się na smartfonach 21.09.14, 14:38
                    Dzięki! Już wiem co jest przyczyną. Dzisiaj łączył się tylko system operacyjny android - 402 kb (co trzy minuty przybywa 2 KB) i usługi google 32 kb. Tylko jak wyłączyć te połączenia systemu android? Dla innych aplikacji mogę wyłączyć przesyłanie danych w tle, ale dla tej nie ma takiej opcji.
                    • ruda_owca Re: Do znających się na smartfonach 22.09.14, 16:09
                      Nie sluchaj tych wszystkich madrosci, ze niektore aplikacje beda dzialaly po sieci komorkowej, nawet jak jest wifi. Jak jest polaczenie wifi, to wszystkie aplikacje maja z niego korzystac, kropka. Jak sie tak nie dzieje, tzn ze cos jest nie tak.
                      Obstawiam, ze masz wylaczona w ustawieniach wifi opcje w stylu "Keep wifi on during sleep" i jak wylaczasz ekran, to telefon wylacza wifi i zaczyna korzystac z sieci komorkowej.
                      • szaragdowa.sukienka Re: Do znających się na smartfonach 22.09.14, 18:03
                        Utrzymuj połączenie wi-fi podczas uśpienia mam ustawione 'zawsze" więc to musi być coś jeszcze innego.
                        • ruda_owca Re: Do znających się na smartfonach 22.09.14, 19:41
                          Czy chodzi o SGS4?
                          Jesli tak, to podobno brzydkim rozwiazaniem jest wylaczenie aplikacji Caller Name ID.
                          Jesli masz taka mozliwosc u swojego operatora to sprawdz w jakich godzinach masz naliczane dane, moze to bedzie jakas wskazowka.
                          • szaragdowa.sukienka Re: Do znających się na smartfonach 22.09.14, 20:00
                            Nie, to LG G2 mini.
                            Dane naliczane są przez całą dobę co 3 minuty 1 KB.
                      • aleksandra1977 Re: Do znających się na smartfonach 22.09.14, 22:21
                        Nie sluchaj tych wszystkich madrosci, ze niektore aplikacje beda dzialaly po sieci komorkowej, nawet jak jest wifi. Jak jest polaczenie wifi, to wszystkie aplikacje maja z niego korzystac, kropka.

Tez bym chciala, zeby tak bylo. Niestety, nie jest. Ale to dobrze, bo przynajmniej bliskiej mi osobie nie grozi przez to bezrobocie.
                        • wioskowy_glupek Re: Do znających się na smartfonach 22.09.14, 23:59
                          Zrób reset do ustawień fabrycznych. Żadna aplikacja nie powinna łączyć się po sieci jeśli masz włączone wifi
                          • szaragdowa.sukienka Re: Do znających się na smartfonach 23.09.14, 20:47
                            Telefon jest nowy i pobiera te 1 kb od kiedy go pierwszy raz włączyłam. No i już wiem, że to nie aplikacja tylko system operacyjny android.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka