Dodaj do ulubionych

watek lajtowy: jak robicie kakao??

17.10.14, 06:42
Zaczne od tego ze bardzo lubie kakao big_grin

Ktos nie lubi?

Moja mama uznaje tylko klasyk i na takim wyroslam:
szklanka pelnego mleko, 2-3 lyzeczki kakao (najlepiej ciemnego marki van houten) i tylez cukru.

Obecnie juz w ogole kakao nie slodze, samo mleko wydaje mi sie slodkie. Czasem nawet robiepol na pol z migdalowym. Czasem dodaje chilli. Ale np. cynamonu raczej nie. Ewentualnie, w wersji dla doroslych, troche malibu.

A wy?
Obserwuj wątek
    • ichi51e Re: watek lajtowy: jak robicie kakao?? 17.10.14, 06:51
      U nas tak sie robi - kakao trzeba rozrobic z odrobina goracej wody i cukrem i to zalewa sie mlekiem.
      • ichi51e Re: watek lajtowy: jak robicie kakao?? 17.10.14, 06:53
        Mnie za to ciekawi jak robi sie kawe zbizowa zeby wyszla jak przedszkolna... To musi byc inka? Anatol? Tesknie za tym smakiem a taka jak przedszkolna mi nie wychodzi...
        • konsta-is-me Re: watek lajtowy: jak robicie kakao?? 17.10.14, 06:55
          Musi byc Inka oczywuscie.W kazdym razie z cykoria
          Gotujesz z mlekiem, albo zalewasz.Tez tesknie za tymi smakami.
          • k1k2 Re: watek lajtowy: jak robicie kakao?? 17.10.14, 07:47
            Ja stawiam na Anatol, bo pamietam ze tam byly jakies paprochy na dnie
        • priszczilla Re: watek lajtowy: jak robicie kakao?? 17.10.14, 07:54
          Ani Inka, ani Anatol, tylko taka w zielonej papierowej torebce Kujawska czy jakoś tak. Trzeba ją zagotować z wodą.
          • aurinko Re: watek lajtowy: jak robicie kakao?? 17.10.14, 08:02
            priszczilla napisała:

> Ani Inka, ani Anatol, tylko taka w zielonej papierowej torebce Kujawska czy jak
            > oś tak. Trzeba ją zagotować z wodą.

Kujawianka smile Delecta ją wykupiła.
            https://www.ziko.pl/_CACHE/1261428006d9806463f60ce27cad5194636d221475_200x200.jpg
    • lafiorka2 Re: watek lajtowy: jak robicie kakao?? 17.10.14, 07:50
      nie pijam,moje dzieci rzadko,ale to "nie to kakao"wink tylko ten ulepek tongue_out
      • kanga_roo Re: watek lajtowy: jak robicie kakao?? 17.10.14, 08:02
        najprościej na świecie: podgrzewam mleko, do tego wsypuję po łyżeczce kakao (decomorreno) i cukru na kubek. mieszam (na ogół trzepaczką)
        pamiętam te czasy "rozrabiania" kakao w kubku i wlewania do gorącego mleka, okazuje się, że nie trzeba nic rozrabiać ani zagotowywać (choć dla siebie mocno podgrzewam, bo lubię gorące).
        natomiast dzieci są rozczarowane, że nie kupuję nesquika ani innego puchatka, one uwielbiają te ulepki. ale ponieważ piją kakao codziennie, wolę im robić zwykłe. mniej cukru, i zdecydowanie taniej wychodzi smile
    • aagnes Re: watek lajtowy: jak robicie kakao?? 17.10.14, 08:20
      W kubku rozrabiam w mleku kakao i cukier, w garnku gotuje mleko i jak jest juz prawie prawie to wlewam miksture z kubka, chwile gotuje i juz.
      ale marzy mi sie prawdziwa czekolada - jak robicie taka gesta aksamitna?? (prosze nie liczyc kalorii, moze byc kilo cukru, tlusta smietana itd...)
      • dariamax prosty przepis 17.10.14, 11:13
        Rozpuść dowolną tabliczkę czekolady w gorącym mleku. Ja robię to w mikroweli. Dodaj dodatki jakie chcesz np. kardamon,chili, bitą śmietanę albo piankę mleczną. I gotowe.
    • joxanna1 Re: watek lajtowy: jak robicie kakao?? 17.10.14, 08:38
      Ja nie lubię kakao.

Ale moja córka pije. Może niekoniecznie standardowe, bo: mleko musi być zimne (surowe) i zamiast cukru miód. Trochę jest mieszania, żeby się wszystko rozpuściło, ale takie właśnie pija.
    • kochamruskieileniwe Re: watek lajtowy: jak robicie kakao?? 17.10.14, 09:34
      Czsami, bardzo rzadko (zględy zdrowotne) powrocie do domu w mrożny dzień - robię sobie kakao. Z żóltkiem.
      Czyli normalne kakao ciemne z mlekiem zagotowuje, chwilę studze i gorące wlewam do kogla-mogla. Dokładnie mieszam trzepaczką. Wychodzi gęsty, aksamitny napój.
      Odchorowuję to oczywiście, ale co zjadłam o moje!
      • aqua48 Re: watek lajtowy: jak robicie kakao?? 17.10.14, 09:40
        Ja nie lubię kakao, dzieciom robiłam wyłącznie rozpuszczalne - dwie łyżeczki proszku i gorące mleko. W dzieciństwie piłam rozpuszczalną czekoladę cadbury. Taką kupowaną w czerwonych puszkach w komisie smile przyrządzało się ją tak samo - dwie łyżeczki proszku i mleko.
      • k1k2 Re: watek lajtowy: jak robicie kakao?? 17.10.14, 16:39
        A nie zetnie ci sie to zoltko?
        Wiecej detalii poprosze, bo chetnie wyprobuje twoj przepis!
        • kochamruskieileniwe Re: watek lajtowy: jak robicie kakao?? 17.10.14, 17:59
          jeżeli energicznie mieszam i wlewam gorące - nie ścina się. Grunt, by wrzatku nie wlewac.
          • k1k2 Re: watek lajtowy: jak robicie kakao?? 17.10.14, 18:00
            dzieki !
            i jeszcze mi narobilas apetytu na ruskie leniwe big_grin
    • nadia000 Re: watek lajtowy: jak robicie kakao?? 17.10.14, 10:27
      Ciemne decomoreno i absolutnie nie słodzę . Zresztą nie słodzę niczego, ani kawy zbożowej, ani herbaty ani kawy. Spróbujcie to kwestia przyzwyczajenia, kwestia paru tygodni, a o ile zdrowiej. Kiedyś też piłam słodkie ulepki. Dzieci też przyzwyczaiły się do nie słodzenia bez problemu.
      • aquella Re: watek lajtowy: jak robicie kakao?? 17.10.14, 10:48
        ja kawy nigdy nie słodziłam, bo wtedy dla mnie to już nie kawa, natomiast herbatę czarną zawsze i owocową ( melisy, zielonej i mięty też nie słodzę)

Kakao nie lubię ale dzieciak tak, i dwie łyżeczki zalewam niewielką ilością wrzątku, do tego mleko - migdałowe, sojowe lub krowie zimne bo żaden napój nie może być gorący, ew. lekko ciepły dla niego
      • kk345 Re: watek lajtowy: jak robicie kakao?? 17.10.14, 11:01
        > Spróbujcie to kwestia przyzwyczajenia, kwestia paru tygodni, a o ile zdrowiej.

Po co zbawiać świat w wątku o kakao?
        • aquella Re: watek lajtowy: jak robicie kakao?? 17.10.14, 17:04
          tym bardziej, że słodzenie stewią czy ksylitolem jest zdrowsze od niesłodzenia
          • budyniowatowe Re: watek lajtowy: jak robicie kakao?? 17.10.14, 18:22
            aquella napisała:

> tym bardziej, że słodzenie stewią czy ksylitolem jest zdrowsze od niesłodzenia

Zaciekawilas mnie. Mozesz napisac dlaczego slodzeinie stewia czy ksylitolem jest zdrowsze od nieslodzenia?
    • anika772 Re: watek lajtowy: jak robicie kakao?? 17.10.14, 17:47
      Łyżeczka ciemnego kakao, łyżeczka cukru- rozrabiam w małej ilości wody na gęstą papkę, po czym wlewam papkę do szklanki mleka i zagotowuję.
      Albo robię błyskawiczną Caotinę.
    • rhaenyra Re: watek lajtowy: jak robicie kakao?? 17.10.14, 17:54
      wylacznie zimne i rozpuszczalne
    • marusia_ogoniok_102 Re: watek lajtowy: jak robicie kakao?? 17.10.14, 18:30
      Podgrzewam mleko i sypię zwykłego Puchatka smile
    • gulcia77 Re: watek lajtowy: jak robicie kakao?? 17.10.14, 18:51
      Uwielbiam kakao, takie prawdziwe, gotowane. Najbardziej lubię jak jestem na wsi i przyniosę od sąsiadów świeże mleko po odwirowaniu i słodką śmietankę. Nastawiam mleko na piecu, dodaję trochę śmietanki, a resztę śmietanki rozcieram z 3 łyżkami kakao i łyżeczką cukru. Jak się mleko zagotuje wlewam roztarte kakao, odstawiam na bok i gotuję na wolnym ogniu, ciągle mieszając tak około kwadransa. Później (w wersji "dla dorosłych") wlewam troszkę brandy, albo whisky - pychotka. Niestety ja sobie pozwalam na filiżankę, a mój chłop bez problemu wciąga resztę. Słowo skauta, że nie wiem czy istnieje taka ilość kalorii, która mu się gdzieś odłoży sad

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka