Dodaj do ulubionych

Kolonoskopia i gastroskopia razem pod narkozą

21.10.14, 10:20
Czy ktoś tak miał? Przymierzam się do tego badania za jednym razem i w krótkim znieczuleniu ogólnym.
Sęk w tym, że okropnie boję się narkozy i samych badań, bo podobno są inwazyjne i niosą ryzyko uszkodzenia czegoś tam w środkusad Boje się, że sie nie obudzę. Moje pytanie jest możę trochę dziecinne, ale czy to w ogóle mozliwe?

Badania zalecił gastrolog z powodu podejrzenia jelita drażliwego. Ale cos mi tu nie pasuje, bo mam ból pod prawym żebrem, dziś budził mnie w nocy. Dyskomfort, uwieranie. Od razu po wstaniu lekka biegunka. Cały dzień lęk i niepokój + ten ból pod żebrem.
USG nic nie wykazało, żadnych kamieni, narządy prawidłowe.
Co moze powodować takie kolki pod żebrem? Jelito? Mam najgorsze myślisad sad
Obserwuj wątek
    • atoness Re: Kolonoskopia i gastroskopia razem pod narkozą 21.10.14, 10:27
      Nie boj nic. Miałam w ogólnym kolonoskopię. Obudziłam się i nie byłam przekonana, czy w ogóle coś mi robili. Ale była przy tym moja siostra i mówiła, że widziała przez mój brzuch światło. Gastro miałam na żywca. Gardło mi odrapali i kaszlałam, ale to chyba nieuniknione. Nie wymyślaj na zapas. Zajrzą i się dowiedzą, czego chcą się dowiedzieć.
    • triss_merigold6 Re: Kolonoskopia i gastroskopia razem pod narkozą 21.10.14, 10:28
      Nerwica?
      Miałam niedawno gastroskopię w znieczuleniu miejscowym i spoko, nie jest to przyjemne ale nie boli i da się przeżyć spokojnie bez narkozy.
    • depompadur Re: Kolonoskopia i gastroskopia razem pod narkozą 21.10.14, 10:37
      To nie będzie przecież pełna narkoza tylko kilkuminutowa sedacja. Spoko i luz. Nie jestem tylko pewna czy można za jednym zamachem zrobić obydwa zabiegi, bo to już by trwało zbyt długo, a czas takiej sedacji jest ograniczony.
      • zona.pilota Re: Kolonoskopia i gastroskopia razem pod narkozą 21.10.14, 10:40
        dowiedzialam się, że można
        • ewa_mama_jasia Re: Kolonoskopia i gastroskopia razem pod narkozą 21.10.14, 10:56
          Można, tylko NFZ nie refunduje obu, jeśli są w trakcie jednej wizyty - a powinien te 2 badana dzielić przynajmniej miesiąc. No i narkoza nie jest refundowana. Polecam oba za jednym zamachem, pod narkoza. Tylko zaleca się pojechać na to badanie z kims, zebyś potem miała kogoś do ewentualnej pomocy. Dałam się ostatnio namówić głupim radom zrobienia gastro bez narkozy - nigdy więcej.
      • totorotot Re: Kolonoskopia i gastroskopia razem pod narkozą 22.10.14, 00:09
        > Nie jestem tylko pewna czy
        można za jednym zamachem zrobić
        obydwa zabiegi,

Pewno się da, trzeba tylko przed narkozą poprosić, aby gastroskopie wykonano jako pierwszą...

Ps. Miałam gastro, dojechali tylko do z żołądka, dwunastnicy nie mieli sumienia. Nie nadawalabym się do egzotycznego burdelu jak widać uncertain
    • zuzann-a Re: Kolonoskopia i gastroskopia razem pod narkozą 21.10.14, 10:44
      Właśnie z powodu takiego uwierania pod żebrami robiłam usg, lekarka zasugerowała właśnie kamienie w woreczku ale badanie nic nie wykazało (poza podwyższoną echogenicznością trzustki ale o tym założyłam właśnie wątek). Do rodzinnej idę dopiero w nast. wtorek, zobaczymy czy zleci jakąś dalszą diagnostykę.
      • zona.pilota Re: Kolonoskopia i gastroskopia razem pod narkozą 21.10.14, 10:48
        "wzmożona echogeniczność miąższu trzustki świadczy o zwiększonej gęstości miąższu lub niewielkiemu np. stłuszczeniu lub zwłóknieniu samej trzustki i nie wskazuje na patologię" właśnie wyczytałam
        a jakiego rodzaju masz to uwieranie pod żebrami? Po jedzeniu? cały czas?
        • zuzann-a Re: Kolonoskopia i gastroskopia razem pod narkozą 21.10.14, 10:55
          O dzięki, ja nic konkretnego na temat tej echogeniczności nie mogłam znaleźć. Właściwie to cały czas czuję to uwieranie przy czym nie jest to ból ale takie właśnie jakby gniecenie.
          • zuzann-a Re: Kolonoskopia i gastroskopia razem pod narkozą 21.10.14, 10:58
            Zastanawiam się czy nie jest to czasem jakiś nerwoból bo ostatnio dość dużo się stresuję, ale z drugiej strony jak facet od usg jeździł mi tym urządzeniem po woreczku to wyraźnie czułam dyskomfort, no ale on się uparł, że woreczek jest czysty.
            • zona.pilota Re: Kolonoskopia i gastroskopia razem pod narkozą 21.10.14, 11:08
              u mnie tak samo, jak jeździła USG w tym miejscu to trochę bolało ale upierała się, że nic nie ma, 3/4 USG zajęło badanie tego miejsca z każdej strony.
              Pobolewało rzadko w ciągu dnia, teraz uwiera codziennie. Mam nerwicę, miałam juz mnóstwo objawów ale ten mnie bardzo niepokoi. Lęk jest ogromny tym bardziej, że wszedzie mówi się teraz o rakusad
      • dorek3 Re: Kolonoskopia i gastroskopia razem pod narkozą 21.10.14, 11:08
        Mój przypadek może nie jest specjalnie standardowy ale ja nie mając kamieni w woreczku miałam kamicę przewodową czyli kamienie w przewodzie żółciowym. Przewód niestety niezbyt dobrze wychodzi na usg (wyjdzie co najwyżej poszerzenie) i do tego lepiej MR.
        A jak wszelkie enzymy wątrobowe i trzustokowe?
        • zona.pilota Re: Kolonoskopia i gastroskopia razem pod narkozą 21.10.14, 11:11
          mi nawet nie wyszło poszerzone. Nie mam żadnych zalecen poza diagnoza: zespół jelita. ale do weryfikacji kolono i gastro. Tzn robiłam morfologie, mocz, OB, wyszły bdb
          Wyszło też Hashimoto podczas badania tarczycy, ale Hashi chyba ni daje objawów jelitowych w postaci kolki
    • gaga-sie Re: Kolonoskopia i gastroskopia razem pod narkozą 21.10.14, 10:46
      A ja miałam obydwa badania bez narkozy i są do przeżycia. Gastroskopia moment ( miałam robione dobrym sprzętem-cienką rurką), kolonoskopia do przeżycia. Dużo zależy od umiejętności badającego, ból jest mniejszy, jak wprawnie wprowadza endoskop i nie rozciąga mocno jelit.
      • gaga-sie Re: Kolonoskopia i gastroskopia razem pod narkozą 21.10.14, 10:46
        Obydwa badania w trakcie jednej wizyty, dodam.
      • merlinee Re: Kolonoskopia i gastroskopia razem pod narkozą 15.09.15, 19:21
        Nie ma czego się bać. Gorsze było dla mnie samo przygotowanie do badania, niż kolononskopia. Ja robiłam ją w znieczuleniu ogólnym, bo mam bardzo niski próg bolu.
        ____
        twoja-endoskopia.pl
        • zefirkowapola Re: Kolonoskopia i gastroskopia razem pod narkozą 09.12.16, 21:31
          Tu się zgodzę-przygotowania to dramat. Piłam to cholerstwo szklankami i nic! dopiero jak koleżanka mi kawę zrobiła i powąchałam to mnie ruszyło. Drugiej butelki nawet nie otworzyłam. Do badania przygotowana byłam dobrze, w narkozie ale to chyba nie taka krótka i lekka bo byłam intubowana(okrutnie obdrapali mi gardło, bolało jak przy anginie;-( ) Przy zakładaniu spirali miałam tę krótką i bez rury w gardle.
          Po badaniu nawet nie miała pewności czy coś mi robili bo żadnego dyskomfortu nie miałam, ale pokazali mi zdjęcia wink aaaa i brzusio taki płaski, prawie wklęśnięty po tych specyfikach na wyczyszczenie wink
    • dziennik-niecodziennik Re: Kolonoskopia i gastroskopia razem pod narkozą 21.10.14, 11:03
      jakby mi mieli pchac dwie rury w dwa końce przewodu pokarmowego to uwierz, wybrałabym narkozę chocbym nie wiem jak sie jej bała.
      poza tym nie bedziesz miała pełnej narkozy, ot, uśpią Cię na pół godziny.
      nie histeryzuj, bedzie OK.
      chyba że jestes hardkorem i wolisz na żywca, to prosze bardzo. ja bym sie nigdy w życiu nie zdecydowała.
      • zona.pilota Re: Kolonoskopia i gastroskopia razem pod narkozą 21.10.14, 11:08
        nie chcę na zywca, wezmę z narkozą
    • kwietniowka2011 Re: Kolonoskopia i gastroskopia razem pod narkozą 21.10.14, 11:30
      ból po prawym żebrem to może być wątroba, mnie bolała mimo że badania i usg były dobre
      wtedy gdy miałam kamicę żółciową to wątroba nie bolała mnie wcale, tylko miałam taki ścisk w okolicy żołądka (a był to pęcherzyk)

co do gastro to chyba zależy co badają, ja miałam z powodu żołądka, przyjemne to nie było ale jak najbardziej do przeżycia, trwało kilka minut i szkoda by mi było kasy na znieczulenie ogólne
    • 1matka-polka Re: Kolonoskopia i gastroskopia razem pod narkozą 21.10.14, 11:48
      Ja bym robiła na żywca najpierw jedno potem drugie. Miałam gastro, żel znieczulający na rurkę i heja, czułam się jak w Matrixie.
      • tagliatele Re: Kolonoskopia i gastroskopia razem pod narkozą 21.10.14, 11:56
        Dodam tylko, że chirurg mi odradzał kolonoskopię w znieczuleniu, bo często ma pacjentów po perforacji jelit w wyniku kolonoskopii, a jak się wyraził, jak pacjent nie będzie spać, to nie da sobie nic perforować. Mnie zniechęcił do znieczulenia, ale fakt, że jeszcze nie robiłam kolonoskopii. Gastroskopię niedawno, bez znieczulenia i jest nieprzyjemna, ale krótko trwa - wprawny lekarz zrobi to w 4-5 minut, maks. Nie zdecydowałabym się na znieczulenie z tak błahego powodu, bo znieczulenie nie jest jednak obojętne, ale rozumiem, że ktoś może mniej się bać uśpiienia niż dyskomfortu badania - bo to jest dyskomfort, przynajmniej przy gastro, a nie ból.
        • daisy Re: Kolonoskopia i gastroskopia razem pod narkozą 21.10.14, 13:07
          Gastroskopia jest 1000 razy gorsza od kolonoskopii, więc jak przeżyłaś gastro, to luzik.
          U mnie doskonale sprawdziła się teza o niebezpieczeństwie kolonoskopii w znieczuleniu - miałam na żywca i kompletnie nic mnie nie bolało, ale w pewnym momencie lekarz chciał dalej przesuwać tę sondę, a ja czułam mocny ból, chociaż na monitorze nie było widać żadnej przeszkody. Gdybym była znieczulona, po prostu pchałby sondę i kto wie, czym by się skończyło. A tak poprzekładali mnie z boku na bok, aż wreszcie udało się znaleźć takie położenie, że można było kontynuować badanie.
          Więc odradzam kolonoskopię w znieczuleniu, tak jak zresztą wielu lekarzy gastrologów - właśnie ze względu na podwyższone ryzyko niefajnych powikłań.
          • tagliatele Re: Kolonoskopia i gastroskopia razem pod narkozą 21.10.14, 13:17
            O, dzięki daisy za informację. Dla mnie najgorsze jest przygotowanie, czyli wypicie tego ohydnego płynu. Ostatnio po 1,5 litra się poddałam. Tylko w szpitalu przed operacją byłam w stanie to wypić, bo musiałam, a w domu ciężko. Może masz jakiś sposób na złagodzenie tego smaku? Piłam chyba Forlax. Ohydztwo!
            • gazeta_mi_placi Re: Kolonoskopia i gastroskopia razem pod narkozą 21.10.14, 16:54
              Teraz jest nowy środek, rekomendowany przez lekarzy robiących kolonoskopię o smaku cytrynowym, cytro-coś tam nazwa, jest smaczniejszy i należy wypić tylko 1,5 litra, a nie 4 litry jak przy Fortransie, dają wybór albo Fortrans albo ten cytrynowy środek.
            • daisy Re: Kolonoskopia i gastroskopia razem pod narkozą 21.10.14, 19:23
              No fakt, w kolonoskopii najbardziej kiepskie jest przygotowanie do badania. Mój brat ostatnio dał radę wypić coś, co nazywało się Moviprep, mówił, że było do zniesienia, a lekarz go po badaniu komplementował, że był dobrze przygotowany. wink
              Ja nie pamiętam, co piłam, ale też jakoś dałam radę. Chyba nie był to Forlax.
              Ugotowałam sobie do popijania klarownego rosołu i to był bardzo dobry pomysł, bo podczas tego wszystkiego człowiek strasznie potrzebuje soli mineralnych.
              Trzymaj się i przede wszystkim życzę dobrych wyników.
            • yasuko-yasuko Re: Kolonoskopia i gastroskopia razem pod narkozą 21.10.14, 23:14
              Jeśli Ci zależy to mogę poszukać co piłam, ale był to taki środek, że tylko dwie szklanki tego (zo 12 godzin jedna) a reszta to dowolne napoje (soki, woda, herbata, co kto lubi, byle nie miały koloru czerwonego). Znacznie łatwiejsze do przeżycia.
        • iskierka3 Re: Kolonoskopia i gastroskopia razem pod narkozą 21.10.14, 15:17
          Twoj chirurg miał rację. kolonoskopia bez znieczulenia ogólnego jest bezpieczniejsza.
          • go-jab Re: Kolonoskopia i gastroskopia razem pod narkozą 21.10.14, 19:39
            Asystowalam przy setkach kolonoskopii I gastroskopii... Wybudzalam jeszcze wiecej... Nie spotkalam sie jeszcze z ani jednym przypadkiem perforacji, na przestrzeni ok 13 lat... Tak dobrzy lekarze?

Nigdy w zyciu bym sie nie zgodzila na zabieg bez sedacji... Po co cierpiec, jesli nie trzeba? Porod niby tez nie tragedia, a kobiety (fakt, nie wszystkie) rozpaczaja jesli nie moga poprosic o znieczulenie...
            • tagliatele Re: Kolonoskopia i gastroskopia razem pod narkozą 21.10.14, 20:22
              No ale czy naprawdę mówimy o cierpieniu przy tych konkretnych zabiegach? To chyba mocno przesadzone słowo. Miałam gastroskopię i to jest po prostu nieprzyjemne - nie jest nawet bolesne.
              • go-jab Re: Kolonoskopia i gastroskopia razem pod narkozą 21.10.14, 20:53
                Jesli nie ma wyraznej, uzasadnionej potrzeby, to staram sie ograniczac nieprzyjeme doznania... Taka ze mnie hedonistka smile
              • yasuko-yasuko Re: Kolonoskopia i gastroskopia razem pod narkozą 21.10.14, 23:16
                Mówimy. U osób, które miały operacje w obrębie jamy brzusznej i mają zrosty. Także u osób które mają rozsianą endometriozę w jamie brzusznej.
              • aurita Re: Kolonoskopia i gastroskopia razem pod narkozą 15.09.15, 22:40
                ja tez mialam gastroskopie na zywca i wole umrzec niz jeszcze raz dac sobie napchac do gardla ten szlauf ogrodniczy..... nie bola ale myslalam ze zejde... never again
            • zona.pilota Re: Kolonoskopia i gastroskopia razem pod narkozą 21.10.14, 20:58
              go-jab czyli potwierdzasz, że lepiej wziąć znieczulenie? Czytałam , że gdy robią bez możesz reagować gdy coś sie dzieje i lekarz może np. zaprzestać lub zmienić ułozenie, pacjent pomaga też współpracować, prawda to?.
              Naprawdę mam ogromny dylematsad Dopłata, jakakolwiek bedzie, w tym wypadku nie gra roli, całość bedzie prywatnie.

• go-jab Re: Kolonoskopia i gastroskopia razem pod narkozą 21.10.14, 21:03
                Jesli lekarz napotyka opor, to chyba logiczne jest ze nie bedzie pchal na sile... Poza tym, wprowadzana jest kamera, wiec jesli dochodzi do blokady, to ja widac na ekranie, I mozna zareagowac... Pacjent nie znieczulony moze, zupelnie nie swiadomie, szarpnac sie, spiac lub niespodziewanie poruszyc I wtedy moga wystapic komplikacje... Ja glosuje za sedacja smile

Powodzenia smile
                • daisy Re: Kolonoskopia i gastroskopia razem pod narkozą 21.10.14, 22:27
                  Otóż nie zawsze widać na ekranie, jak to było w moim przypadku. Na ekranie wszystko było OK, a mnie bolało i dopiero po diametralnej zmianie pozycji udało się przesunąć sondę dalej. Nawet lekarz był zdziwiony. Gdybym "spała", to pewnie obudziłabym się z perforacją jelita.
                  Nie wiem, kim jesteś z zawodu, ale opowieści o szarpiących się znienacka znieczulonych pacjentach wydają mi się dziwne.
                  Poza tym przy kolonoskopii można się w dość dużym zakresie poruszać.
                  • iskierka3 Re: Kolonoskopia i gastroskopia razem pod narkozą 21.10.14, 22:37
                    Dokladnie Daisy, masz racje. Jest wieksze ryzyko przy kolonoskopii ze znieczuleniem i jednostkowe doswiadczenie nie ma nic do rzeczy. Fakt, ze ryzyko jest w obu przypadkach niewielkie.
                  • go-jab Re: Kolonoskopia i gastroskopia razem pod narkozą 21.10.14, 23:58
                    Mowie Ze ruszyc/szarpnac sie moze "nie znieczulony pacjent" (czyt. Wyzej)... Odruchowo...
                    Doswiadczenie mam wieloletnie, nie jednostkowe... Fakt Ze nie z Polski...
                    • daisy Re: Kolonoskopia i gastroskopia razem pod narkozą 22.10.14, 10:45
                      Nie znieczulony to chyba samobójca by był, żeby się znienacka szarpać z rurką w **. wink
            • anagat1 Re: Kolonoskopia i gastroskopia razem pod narkozą 10.12.16, 04:20
              Oczywiscie, ze sa perforacje. Najczesciej kilka godzin po zaczynaja sie objawy. Sedacja tak, narkoza NIE. Pisze jako anestezjolog , 6 lat stazu pracy.
    • zuzann-a Re: Kolonoskopia i gastroskopia razem pod narkozą 21.10.14, 14:29
      Zona.pilota jak już będziesz po to napisz co i jak!
    • feel_good_inc W takim wypadku pamiętej o jednej, ważnej sprawie! 21.10.14, 14:38
      Żeby się z lekarzem umówić, gdzie najpierw tę rurkę wsadzi, bo potem może zostać niesmak...
      • 1matka-polka Re: W takim wypadku pamiętej o jednej, ważnej spr 21.10.14, 14:49
        Do mnie bardziej przemawia wizja osoby z rurkami wetkniętymi równocześnie w oba końcowe otwory układu pokarmowego. Jest w tym jakaś perwersja.
        • feel_good_inc Re: W takim wypadku pamiętej o jednej, ważnej spr 21.10.14, 14:54
          1matka-polka napisała:
          > Do mnie bardziej przemawia wizja osoby z rurkami wetkniętymi równocześnie w oba
          > końcowe otwory układu pokarmowego. Jest w tym jakaś perwersja.

Zwłaszcza jak się przeciąg zrobi! wink
        • zuzann-a Re: W takim wypadku pamiętej o jednej, ważnej spr 21.10.14, 14:54
          Albo jednym włożyć a drugim wyjąćsmile
          • bbuziaczekk Re: W takim wypadku pamiętej o jednej, ważnej spr 21.10.14, 20:31
            Podobno w Niemczech robia takie badania w komplecie suspicious czyli jak ktoś ma jedno z tych badan zapisane to i tak robia zestaw. Tak mi powiedziała znajoma z Niemiec ze taki u nich jest standard.

Ja w piątek tydzień temu miała robiona gastroskopie. Okropne badanie!!
            Ale podejrzewam ze kolonoskopia jest jeszcze gorsza suspicious

Ja miałam czeste ataki bolu zoladka. Atak trwal 2-3 dni potem np. tydzień-dwa spokoj i znowu bol w nadbrzuszu.
            Podejrzenie było kamicy zolciowej albo wrzody.
            USG kamicy nie wykazalo.
            Gastroskopia wrzodow tez nie wykazala.
            Ale za to mam stan zapalny na zoladku i podobno od tego te ataki.
            • bbuziaczekk Re: W takim wypadku pamiętej o jednej, ważnej spr 21.10.14, 20:34
              Aha a gastroskopie miałam w znieczuleniu miejscowym. Spryskali mi czyms gardlo i tyle.
              To znieczulenie tez nie było przyjemne bo dzialalo tak ze człowiek miał wrazenie ze się dusi bo mu gula w gardle urosła. Strasznie się dlawilam, strasznie mna szarpalo.
              Az na sama myśl mi niedobrze. Nigdy więcej gastroskopii.
              • presens Re: W takim wypadku pamiętej o jednej, ważnej spr 21.10.14, 21:08
                Tez mialam bole w prawym podzebrzu, woreczek na usg byl czysty ale gastrolog stwierdzil, ze jest jakis skurczony i zdiagnozowal dyskinetyczny woreczek, czyli taki ktory nie kurczy sie jak nalezy, co jest zwiazane z nerwica ale na stan zapalny dostalam antybiotyk i zalecenie scislej diety przez 2 tyg, zero smazonego , tlustego, slodyczy itp. Boze, po tej kuracji jak reka odjal, odzylam a meczylam sie ze 2 lata serio. I jeszcze jakies piguły na uspokojenie dostalam i na nadkwasote.
    • yasuko-yasuko Re: Kolonoskopia i gastroskopia razem pod narkozą 21.10.14, 23:03
      Miałam w znieczuleniu kolonoskopię, to nie trwa długo, znieczulenie jest lekkie, po pól godzinie wyszłam na własnych nogach. Ale samochodu prowadzić nie wolno.
      Jest to badanie inwazyjne, choć ryzyko uszkodzenia małe. Ale za to wykrywa raka jelita, więc warto zrobić jeśli są wskazania.
      Sama miałam bóle, które podobnie opisywałam.
      Mój lekarz twierdzi, że do zdiagnozowania jelita drażliwego nie jest potrzebna kolonoskopia, a tym bardziej gastroskopia. Kolonoskopia ma ewentualnie wykluczyć coś poważniejszego.
      Zaawansowane jelito drażliwe widać na usg.
      Nie martw się, dasz radę!
      • yasuko-yasuko Re: Kolonoskopia i gastroskopia razem pod narkozą 21.10.14, 23:04
        Zapomniałam. Wszelkie bóle brzucha, które nie wiadomo od czego są mogą być odkręgosłupowe.
        Koniecznie rentgen kręgosłupa.
      • capa_negra Re: Kolonoskopia i gastroskopia razem pod narkozą 15.09.15, 21:46
        Miałam kolonoskopie w lekkim znieczuleniu, cały czas byłam kontaktowa.
        Przed badaniem dostałam informację, ze ze względu na znieczulenie nie będę mogła potem prowadzić.
        Rozmawiając z lekarzem po badaniu stwierdziłam, że świetnie się czuję i nie rozumiem dlaczego nie mogę prowadzić.
        A doktor na to: proszę pani jak ja byłby taki naćpany to tez bym się dobrze czuł.
        Po paru godzinach, jak mnie puściło to trochę bolały mnie kiszki.

Koleżanka miała robioną kolonoskopię i gastro w trakcie pobytu w szpitalu w pełnym znieczuleniu - najgorzej wspomina czyszczenie jelit
    • ladny.login Re: Kolonoskopia i gastroskopia razem pod narkozą 22.10.14, 01:18
      Na pewno się da, ale z refundacją może być różnie. Nie poddałabym się narkozie, bo nie czułabym gdyby coś mi uszkodzono. Gdy usłyszałam, że po miejscowym trzymają 2 godziny na oddziale to kolono miałam bez znieczulenia. Nie jest przyjemne ale do wytrzymania. Gastro nie miałam.
    • anorektycznazdzira Re: Kolonoskopia i gastroskopia razem pod narkozą 15.09.15, 20:04
      Mój mąż miał. Zniósł bardzo dobrze, a są to badania na tyle uciążliwe dla pacjenta, że praktycznie do do zrobienia inaczej jak w narkozie. Jak mają dać informacje, które są potrzebne, to dla pacjenta mega-nieciekawe. Po zabiegu musisz się stosować do dość rygorystycznej diety (1 dobę, spoko), bo faktycznie grożą powikłania, jeśli to się zignoruje. BTW, mój mąż durny zignorował, a i tak mu nic nie byłowink, także nie takie to badanie groźnesmile
      • anorektycznazdzira Re: Kolonoskopia i gastroskopia razem pod narkozą 15.09.15, 20:04
        * nie do zrobienia
    • angiz Re: Kolonoskopia i gastroskopia razem pod narkozą 15.09.15, 20:13
      A badałaś kiedy poziomy enzymów trzustki? amylazę, lipazę... itd może coś tu szwankuje stąd biegunki.
      Albo nieprawidłowo działające nadnercza-stąd nerwica?

• princesswhitewolf Re: Kolonoskopia i gastroskopia razem pod narkozą 15.09.15, 20:46
        zaraz trzustka... Ludzie maja czesto zespol jelita drazliwego i juz sa biegunki. Ja mam kamyczki w pecherzyku i reaguje od 30 lat czasami na nadmiar tluszczu biegunka. Jest 1001 przyczyn
        • angiz Re: Kolonoskopia i gastroskopia razem pod narkozą 15.09.15, 20:59
          a ja od kiedy wyrównałam poziom amylazy, przypadkiem przebadanej to nie mam biegunek i mam cudowne życie. no i? a męczyłam się przez lata z coraz gorszymi reakcjami organizmu na tłuszcz. tak samo prawdopodobna jak twoje kamienie.
          • princesswhitewolf Re: Kolonoskopia i gastroskopia razem pod narkozą 15.09.15, 21:03
            przeciez wyraznie napisalam ze jest 1001 mozliwosci przyczyn rozwolnienia lacznie z Helicobacter Pyroli. Prosze uwaznie czytac i nie wywazac otwartych drzwi

A co do prawdopodobienstwa tutaj to... A propos trzustka nie jest po prawej stronie. Tam ta pania boli. Tam jest watroba gwoli informacji. A moze okazac sie tez i zoladek bo tak tez bywa
    • klamkas Re: Kolonoskopia i gastroskopia razem pod narkozą 15.09.15, 20:44
      Nie wiem co to było dokładnie, bo nie czytałam karty i nie było mnie na miejscu, ale z zeznań mojego ojca wynika, że ostatnią kolono miał robioną w znieczuleniu miejscowym w postaci wlewki dojelitowej (?) i zniósł to lepiej niż w narkozie - narkoza była płytka i mówi, że i tak czuł ból, a po czuł się bardzo źle, za to po tym znieczuleniu nie bolało, a i po zabiegu było dużo lepiej.

Co do gastro - cecha osobnicza. Mój mąż łyka rurę jak pelikan rybę i dziwi się wszystkim, którzy twierdzą, że to nieprzyjemne badanie. Ja robiłam dwa podejścia bez narkozy i nie dało rady, odruch wymiotny i uczucie że się duszę były nie do przejścia.
    • princesswhitewolf Re: Kolonoskopia i gastroskopia razem pod narkozą 15.09.15, 20:44
      mialam gastroskopie 20 lat temu kiedy rurki byl znacznie szersze niz dzis. Tylko psikneli sprayem w gardlo znieczulajacym. Nieprzyjemne ale bez przesady dalo sie przezyc. Tym bardziej dzisiaj kiedy rurki sa cieniutkie nie jest to jakies straszne badanie. Oddech miarowy to nie bedzie uczucia unoszenia sie. Dla gastroskopii nie robilabym narkozy bo narkoza niebezpieczna a gastroskopia to nic takiego.

O kolonoskopii nie wypowiem sie bo nie mialam wiec moze jest to bardziej nieprzyjemne niz gastroskopia. Mialam tylko rektoskopie a to jest nic takiego.
    • princesswhitewolf Re: Kolonoskopia i gastroskopia razem pod narkozą 15.09.15, 20:52

> Badania zalecił gastrolog z powodu podejrzenia jelita drażliwego.

przeciez jelito drazliwe nie objawi sie na kolonoskopii ani na gastroskopii. To zaburzenie funkcyjne a nie jakies zmiany typu owrzodzenie itd czego nie wspomne.

>le cos mi tu
      > nie pasuje, bo mam ból pod prawym żebrem, dziś budził mnie w nocy. Dyskomfort,
      > uwieranie. Od razu po wstaniu lekka biegunka.

Dokladnie. Luzny stolec. Biegunka to nieco "rzadszy" stolec nic luzny stolec.
      Od 30 lat to mam od czasu do czasu bo objawilo mi sie to ok 13 roku zycia. Przyczyna jest pecherzyk zolciowy. Dokladnie pod prawym zebrem. Mam sie ok. Moja mama przezyla z tego typu objawami juz 74 lata i nadal zyje.
      No i co z tym robimy: Essentiale Forte systematycznie co jakis czas. Zadnych chemicznych produktow, dieta lekka bez nadmiaru tluszczu czyli lody ze smietana nie, golonka nie... Skuteczne na ta biegunke sa leki na bazie substancji chemicznej Trimebutine czyli np Debridat, Iricolon itp itd. Na polskim rynku jest ich kilka. Przechodzi.
      • mary_lu Re: Kolonoskopia i gastroskopia razem pod narkozą 15.09.15, 21:44
        Przy problemach jelitowych, jelito drażliwe powinno być ostatnią diagnozą, a niestety u wielu lekarzy jest pierwszą. Najwyraźniej Żona trafiła do porządnego lekarza, który kolejno wyklucza inne podejrzenia.
    • mary_lu Re: Kolonoskopia i gastroskopia razem pod narkozą 15.09.15, 21:41
      Przy hashimoto jest tendencja do powstawania złogów i kamieni, hashimotki często bardzo szybko pozbywają się pęcherzyków żółciowych.

Jelito draźliwe lub podobne objawy u nas też występują często, zacznij od odstawienia glutenu (zwłaszcza pszenicy) i laktozy i popatrz, czy jest poprawa. Wiem, wiem, histeria glutenowa i laktozowa, ale u hashimotek akurat niebezpodstawna.
      • princesswhitewolf Re: Kolonoskopia i gastroskopia razem pod narkozą 15.09.15, 23:09
        ja nie mam hashimoto tylko mialam lekka niedoczynnosc tarczycy. Wszystkie badania regularnie robione. T3 T4 od zawsze w normie. Aktualne tsh bez lekow to 2. Byl okres ze byl 4.75

moja mama nawet nie miala tsh kiedykolwiek podwyzszone a kamienie miala. Niebardzo widze zwiazek
        • mary_lu Re: Kolonoskopia i gastroskopia razem pod narkozą 15.09.15, 23:21
          Pisałam do Żony.pilota. Jest związek miedzy niedoczynnością a kamieniami, taki sam jak między niedoczynnością a podwyższonym cholesterolem.

Nigdzie nie twierdzę, że kamicę źółciową mają TYLKO hashimotki. Twierdzę, że mają ją statystycznie częściej.
          • princesswhitewolf Re: Kolonoskopia i gastroskopia razem pod narkozą 15.09.15, 23:34
            nie wiem czy jest. Rodzinnie mamy cholesterol w normie, kamice i T3 T4 w normie wiec zadne z nas hashimotki. Niedoczynnosc to nie hashimoto wszak
            • mary_lu Re: Kolonoskopia i gastroskopia razem pod narkozą 15.09.15, 23:40
              Boszsz, co Ty się pod to hashimoto cały czas wpisujesz. Nie masz, rozumiem, nie do Ciebie był tamten post. U hashimotek od pewnego momentu niedoczynność to stan do końca życia, hashimoto jest też obecnie najczęstszą przyczyną niedoczynności, dlatego pozwalam sobie upraszczać i uźywać zamiennie.
              • princesswhitewolf Re: Kolonoskopia i gastroskopia razem pod narkozą 16.09.15, 09:13
                odpowiedz: drzewko. Napisalas to pod moim wpisem stad logiczna konkluzja ze to skierowane do mnie.
                • mary_lu Re: Kolonoskopia i gastroskopia razem pod narkozą 16.09.15, 09:50
                  Źle czytasz drzewko. Pod Twoim postem pisałam tylko o jelicie drażliwym, a post o hashimoto jest odpowiedzią na post startowy, Żony.
    • kontrast123 Re: Kolonoskopia i gastroskopia razem pod narkozą 03.11.15, 12:10
      ja miałam polipy. wykryto je podczas kolonoskopii. miałam do wyboru zwykle znieczulenie albo narkozę i ze względu na swoje obawy wybrałam to drugie. podczas zabiegu spałam, nic się nie stało. obudziłam się, byłam trochę skołowana, ale po kilku godzinach już mogłam wracać do domu. badanie wykonywałam w będzińskim intermedzie i tam nie było problemu ze znieczuleniem. na nfz z tego co wiem mogą być problemy z narkozą podczas kolonoskopii.
    • tireza Re: Kolonoskopia i gastroskopia razem pod narkozą 08.12.16, 20:42
      Nie można kolonoskopia jest badaniem innym gastro innym. jestem po obu. Kolonka pod narkoza. Krótki sen. Nic mnie nie bolało po. Gastroskopia.Mało przyjemne wkładanie rurki przez gardło,potem ujdzie,ale tego badania sie nie robi pod narkozą.Wszystko do przezycia. kolonka ponoc boli nażywca,bo są pewne skęrty w jelitach. Słyszałam jak ludzie syczeli,jeczeli.
      • tak_to_nowy_nick Re: Kolonoskopia i gastroskopia razem pod narkozą 08.12.16, 20:49
        > Gastroskopia
        > tego badania sie nie robi pod narkozą

Bo?
        • tireza Re: Kolonoskopia i gastroskopia razem pod narkozą 09.12.16, 20:58
          Lekarz wyjasnił,że gdy sie usypia,czy daje nawet narkoze wziewną,to jak potem lekarz włoży rurkę
          Musiałby wprowdzic rurke dotchawiczną taka jak przy operacjach. chyba nie miłe,bo potem boli .Masz znieczulone gardło wkłada rurke.polecam Szpital Dietla Kraków,profesjonalnie robią.
      • milka_milka Re: Kolonoskopia i gastroskopia razem pod narkozą 09.12.16, 21:03
        Robi się, jak najbardziej. Lekarz Cię źle poinformował.
    • jusytka Re: Kolonoskopia i gastroskopia razem pod narkozą 08.12.16, 20:45
      W szoku jestem że takie badanie ktoś może pod narkozą chcieć zrobić. Ja z własnego wyboru nie miałam żadnego znieczulenia, bo uważam że nie ma takiej potrzeby...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka