Dodaj do ulubionych

Gdzie na wczasy w maju??

21.10.14, 17:36
Dziewczyny, poradźcie gdzie wybrać się za granicę z dzieckiem (4l.) w maju tak aby pogoda była ok. Chodzi mi o kraje europejskie. Może coś poradzicie, bo ja już nie wiem w co wierzyć. Raz słyszę, że w maju jest kiepsko nad Morzem Śródziemnym ponieważ woda zimna i temp. też nie za wysoka. Inni twierdzą, że pogoda w maju jest ok i z dzieckiem jak najbardziej można jechać. Pytam wcześniej, bo do maja chcemy zgromadzić środki na wycieczkę i już zaczynam snuć planysmile. Będę wdzięczna za podpowiedzi!!
Obserwuj wątek
    • leanne_paul_piper Re: Gdzie na wczasy w maju?? 21.10.14, 18:04
      Wyspy Kanaryjskie są piękne w tym okresie, aczkolwiek woda może być jeszcze zimna.
      • riki_i Re: Gdzie na wczasy w maju?? 21.10.14, 22:05
        Kanary, Egipt i Cypr.

Jeszcze jest pytanie, czy chodzi o początek maja, czy o koniec. Jeśli to sam początek, czyli tzw. długi weekend majowy, to raczej bym nie eksperymentował z żadnym Morzem Śródziemnym. W tym terminie byłem kiedyś na Dżerbie w Tunezji, padało, było zimno, a pogoda ogólnie była gorsza niż w tym samym czasie w Polsce. Wróciłem chory.
    • ola Re: Gdzie na wczasy w maju?? 21.10.14, 18:09
      Sycylia jest absolutnie obłędna w maju
      • ola Re: Gdzie na wczasy w maju?? 21.10.14, 18:14
        jeszcze dodam - w maju jest tam ok. 25 stopni, powietrze świeże, oleandry kwitną, bosko i zalotnie. Woda w morzu nie wiem, bo nie korzystałam.
      • pomidorpomidorowy Re: Gdzie na wczasy w maju?? 22.10.14, 09:12
        a byl ktos moze w kwietniu na Sycylii?
    • eo_n Re: Gdzie na wczasy w maju?? 21.10.14, 18:11
      Byliśmy w maju we Włoszech. Pogoda była idealna. Słonecznie, bardzo ciepło, ale nie upalnie.
      • stara-a-naiwna Re: Gdzie na wczasy w maju?? 21.10.14, 21:54
        my bylismy z 6m dzieckiem w maju koło Wenecji (w połowie maja)
        pogoda idealna na plażę ale bez upałów (tylko raz czy 2 było 30' i dla dziecka było juz za gorąco) i raz było pochmurnie (ale bez deszczu)
        wieczory nie upalne

woda w morzu faktycznie nie gorąca (we wrześniu jest dużo cieplejsza) - my korzystaliśmy z basenu bardziej a dziecko z mini baseniku dmuchanego z 4dm wody
    • beverly1985 Re: Gdzie na wczasy w maju?? 21.10.14, 18:16
      Kreta jest piękna. Temperatura wody jak w Baltyku w lipcu (czyli chlodnawa).
    • gemmavera Re: Gdzie na wczasy w maju?? 21.10.14, 19:47
      Kilka lat temu byłam na Cyprze na przełomie marca i kwietnia - przez cały tydzień utrzymywała się temperatura 28 stopni w cieniu, woda w morzu ciepła.
    • tifa_lockhart Re: Gdzie na wczasy w maju?? 21.10.14, 19:51
      Cypr.
      • feleedia [...] 21.10.14, 20:41
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • panna.w.paski Re: Gdzie na wczasy w maju?? 21.10.14, 22:28
      Myślę, że Portugalia i Grecja (np. Rodos) mogłyby być pod koniec maja całkiem ok.
      • hermenegilda_zenia Re: Gdzie na wczasy w maju?? 22.10.14, 00:44
        Akurat jeżeli chodzi o Portugalię, to dla kogoś kto chciałby kąpać się w morzu nie jest to najlepsze miejsce na wyjazd wypoczynkowy z pluskaniem się. Atlantyk jest zimny i nawet w pełni lata ma relatywnie niską temperaturę. Podejrzewam, że w maju woda jest lodowata.
        • riki_i Re: Gdzie na wczasy w maju?? 22.10.14, 00:59
          Sądzę, że pannie.w.paski chodziło o okolice Faro , tam jest w sezonie całkiem ok.

Portugalskie zachodnie wybrzeże Atlantyku w ogóle nie nadaje się do kąpieli. Byłem dwa razy w Porto w szczycie lata, wrażenie na plaży jest jedyne w swoim rodzaju, czuć od razu tę głębinę tuż przy brzegu, do tego zimne prądy dają odczuwane uderzenie atmosferyczne, ale o kąpaniu się to można zapomnieć. Spacerek to wszystko.
          • feleedia [...] 22.10.14, 07:30
            • feleedia Egipt 22.10.14, 08:42
              Cypr w maju dobry na wycieczki, ale z 4-latkiem za wiele nie pochodzisz, a woda w morzy chłodna

Egipt w maju idealny na wyjazd rodzinny.
              • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Egipt 22.10.14, 08:58
                feleedia napisał(a):

> Cypr w maju dobry na wycieczki, ale z 4-latkiem za wiele nie pochodzisz, a woda
                > w morzy chłodna
                >
                > Egipt w maju idealny na wyjazd rodzinny.

Dziewczyna wyraźnie pisze, że chce do Europy, a nie do dzikiego kraju trzeciego świata, prawda?

Poza tym Egipt nie jest idealny do niczego, bywa jedynie znośny jak chce się ponurkować na rafach....

Ksiadz Anatol
                • feleedia [...] 22.10.14, 09:22
                  • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Egipt 22.10.14, 09:55
                    feleedia napisał(a):

> Na pobyt w kurorcie z małym dzieckiem, Egipt nie jest dziki.

Tiaaa, i pięć metrów plaży od zasieków do zasieków... Ja rozumiem, że chcę się spędzić trochę czasu w obozie, ale po co za to zaraz płacić?

Ksiadz Anatol
                    • aqua48 Re: Egipt 22.10.14, 10:41
                      Egipt w marcu, w maju już za gorąco. W maju dobra jest południowa Hiszpania, choć morze jeszcze chłodne.
                      • slonecznik1981 Re: Egipt 22.10.14, 13:31
                        W marcu fajnie na zwiedzanie ale nie z maluchami, bo wiatr zimny, woda chłodna, a baseny lodowate (o ile nie podgrzewane). Byłam na początku kwietnia w Marsa Alam i o ile w dzień mieliśmy lampe 30C, to na plaży wiało zimnym wiatrem, że aż łeb urywało wink a w wodzie trzeba było na zwykłe snorkowanie zakładać piankę.
    • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Gdzie na wczasy w maju?? 22.10.14, 09:02
      greendale napisał(a):

> Dziewczyny, poradźcie gdzie wybrać się za granicę z dzieckiem (4l.) w maju tak
      > aby pogoda była ok. Chodzi mi o kraje europejskie.

Grecja, a konkretnie wyspy. Znajdz jakąś z fajnymi plażami. Super żarcie, wspaniali, pomocni ludzie, pogoda już od początku maja nieznośna smile, cenki bardzo umiarkowane...

Właśnie wróciłem i nie mogę się doczekać kiedy jadę znowu.... W Atenach w sobotę było 30 stopni...

Ksiadz Anatol
    • landora Re: Gdzie na wczasy w maju?? 22.10.14, 10:39
      Ja byłam w Chorwacji w maju, dwa razy. Pierwszy raz byłam na jachtach, było tak gorąco, że spaliśmy na dworze, bo na łódkach nie dało się wytrzymać. Woda też była fajna.
      Drugi raz było bardzo ciepło w dzień, ale w nocy chłodniej. Dzięki temu przyjemnie się spało. Woda była chłodna, kąpałam się raz, ale szybko uciekłam, bo zimno mi było. Natomiast opalać się można było bez problemu.
    • gazdzinazdaleka Re: Gdzie na wczasy w maju?? 22.10.14, 10:50
      Jak dzieci były małe, w maju jeździliśmy na Sycylię, do południowej Hiszpanii czy na Maltę. Szukaliśmy hoteli z basenem dla dzieciaków i było super. W morzu jak najbardziej kąpaliśmy się, aczkolwiek woda chłodniejsza niż we wrześniu. Za to temperatury powietrza dające możliwości na drobne zwiedzanie z przychówkiem bez obawy o udar cieplny.
      • una_mujer Re: Gdzie na wczasy w maju?? 22.10.14, 13:20
        Rok temu byłam na Krecie na początku maja, było gorąco, a woda w morzu już wystarczająco ciepła, żeby się kąpać. W tym roku na przełomie maja i czerwca na Majorce, pierwszy tydzień troche deszczowy (ale nie tak, żeby lało non-stop i w miarę ciepło), a drugi upalny, woda w morzu jeszcze za zimna. Niemniej wspominamy ten pobyt bardzo dobrze, Majorka jest super do zwiedzania z dzieckiem ze względu na odległości (mieszkaliśmy w okolicach Alcudii, do wszelkich atrakcji nie dalej niż godzina jazdy). Poza tym temperatura powietrza była na tyle wysoka, że dało się wejść do basenu, woda w brodziku nagrzewała się dość szybko, więc z punktu widzenia Młodej było ok.
        3 lata temu w kwietniu (jeszcze w ciąży) byliśmy w Andaluzji, bardzo gorąco, woda w morzu jeszcze zimna.
        Tak więc: na kąpiele w morzu bym się nastawiała wyłącznie gdzieś we wschodniej części Morza Śródziemnego (Wyspy Greckie, Turcja) - ale i to z myślą, że może jednak być chłodna woda. Ale jeśli chcecie pozwiedzać, czy po prostu poopalać się, to wszędzie na południu Europy powinno być fajnie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka