Dodaj do ulubionych

Do znających niemiecki.

25.10.14, 15:33
Mam zdanie: ich habe von meinem Büro den ..... Blick auf die Berge. I wybrać mam z trzech opcji "schön", z których żadna mi nie pasuje. Na moją logikę powinno być "den schönen Blick" - a opcje to: am schönsten, schöner i schönsten. Więc co powinno być i dlaczego? "Mam najładniejszy widok" czy "ładniejszy widok" w ogóle nie pasuje mi do kontekstu.
Obserwuj wątek
    • panna.w.paski Re: Do znających niemiecki. 25.10.14, 15:45
      Ja bym wybrała opcję - den schönsten Blick. Jak najbardziej możesz wartościować: w domu masz najładniejszy widok na morze a w biurze najładniejszy widok na góry. Albo wyobraź sobie biurowego chwalipiętę, który chce innym udowodnić, że drugiego takiego widoku z okien nie ma nikt wink

Poza tym, jeśli mówiłabyś o ogólnie ładnym widoku z okna, użyłabyś raczej rodzajnika nieokreślonego - np. Vom Balkon hat man bei richtigem Wetter einen schönen Blick auf die Bergen.
      • ira_07 Re: Do znających niemiecki. 25.10.14, 15:59
        "von den am schönsten?" a nie "von am schönsten"? W tym wypadku "den" wydaje mi się niepotrzebne.
        • eo_n Re: Do znających niemiecki. 25.10.14, 16:08
          von meinem Büro den ..... Blick
          z mojego biura najpiękniejszy widok,

to "von" nie ma nic wspólnego ze stopniowaniem, to jest odpowiedź na pyt. "skąd widok?"
          pozostałe odpowiedzi są gramatycznie niepoprawne
          • eo_n Re: Do znających niemiecki. 25.10.14, 16:10
            a "den" nie jest zbędne, bo jest częścią stopnia najwyższego: schon, schoner, der/die/das schonste (oczywiście z umlautem)
          • ira_07 Re: Do znających niemiecki. 25.10.14, 16:16
            Ja wiem, że von nie ma nic wspólnego ze stopniowaniem wink Tak napisałam całościowo po prostu. Wiem, że pozostałe są niepoprawne, po prostu mi jakoś zgrzyta ten najwyższy stopień. Ale dzięki za wszystkie odpowiedzi smile
        • annajustyna Re: Do znających niemiecki. 25.10.14, 16:10
          Tylko "schönsten". Am schönsten jako przymiotnik (przydawka przymiotna) tylko wsformulowaniach typu: Das ist am schönsten. Sie ist am schönsten (chociaz w zasadzie powie sie "die schönste"). Poza tym tylko forma odmienna, czyli der schönste, des schönsten, den schönsten etc. Ale mozna by tez "den schönsten von den Blicken (albo unter den Blicken wink)".
          • baltycki Re: Do znających niemiecki. 25.10.14, 16:39
            > Ale mozna by tez "den schönsten von den
            > Blicken (albo unter den Blicken wink)".
            Nie mozna.
            Nie mozna zmieniac tresci zdania zadanego do uzupelnienia wink
            Co by to bylo, gdyby dzieci w zadanych cwiczeniach zmienialy sobie dowolnie zdania smile))
            • annajustyna Re: Do znających niemiecki. 25.10.14, 17:41
              Mialam na mysli jezyk, nie cwiczenie wink.
        • panna.w.paski Re: Do znających niemiecki. 25.10.14, 16:27
          Kluczowa kwestia tutaj to zrozumienie, że słowo "schön" może być zarówno przymiotnikiem, jak i przysłówkiem.

W tym przypadku, który pojawia się w Twoim zdaniu mamy do czynienia z pierwszą opcją. Wtedy słowo "schön" odnosi się do opisywanego przymiotnika i jest odpowiednio odmieniane np:

Ich habe einen schönen Garten (st. równy)
          Sie ist schöner als ihre Schwester (st. wyższy, wprowadzone łącznik oznaczający porównanie: als)
          Sie ist die schönste von allen Frauen (st. najwyższy, wprowadzony łącznik: von ); i analogicznie:
          Ich habe den schönsten Blick von meinem Büro.

W przypadku, gdy słowo "schön" oznacza przysłówek, wtedy odnosi się on do czasownika i odpowiednio stopniuje:

Er malt schön.
          Er malt schöner als sie.
          Er malt am schönsten.

W tym przypadku już żadnych rodzajników określonych typu "den" się nie stosuje.
    • edelstein Re: Do znających niemiecki. 25.10.14, 17:01
      Mi jak najbardziej pasuje schönsten
    • eliszka25 Re: Do znających niemiecki. 25.10.14, 17:10
      schönsten jest poprawna odpowiedzia. panna w paski bardzo dobrze to wyjasnila. w tym kontekscie nic innego nie pasuje z podanego przez ciebie zestawu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka