Dodaj do ulubionych

Przedszkole - co robić

03.11.14, 15:36
Ematki, poradźcie co zrobić w tej sytuacji:
Mój 2,5 latek poszedł do przedszkola od września. Chodzi w kratkę bo choruje, mniej więcej tyle samo jest, co go nie ma. W czasie chorowania ma opiekę dziadków.
Od początku bije dzieci, zanim poszedł do przedszkola też mu się zdarzało uderzyć inne dziecko, które czasem nas odwiedzało. Ostatnio doszło też gryzienie. Codziennie ten sam proceder, tylko ugryzione dzieci różne (tylko jednego chłopca już 3 raz ugryzł). Panie mówią, że robi to bez widocznej przyczyny, jednak jakiś powód pewnie jest...Podejrzewam chęć zwrócenia na siebie uwagi, bo grupa jest liczna, a pani jedna + druga dochodząca, więc czas dla jednostki mocno ograniczony.
Przyznaję, że martwi mnie ta sytuacja i nie bardzo wiem co robić. Rozwiązania mam takie (kolejność przypadkowa):
1. przeczekać - zgodnie z sugestią pań z przedszkola powtarzamy, że nie wolno bić i gryźć, w przedszkolu panie nadal nie analizują przyczyn, bo nie mają czasu, pilnują dziecka na tyle ile mogą i za karę sadzają na karnym krześle, instytucji krzesła moim zdaniem dziecko nie łączy z karą za złe zachowanie. Jeśli tak, to ile czekać?
2. zabrać z przedszkola i poczekać do przyszłego roku, bo jest za mały, nie mówi jeszcze za dobrze i ta agresja to bunt, objaw tego, że sobie nie radzi? jest to wykonalne, dziadkowie chętnie z nim zostaną.
3. zostać w przedszkolu i szukać już teraz pomocy psychologa dziecięcego

Na koniec jeszcze jedno pytanie: Jak rozmawiać z paniami w przedszkolu? Ja się dość mocno stresuję, przepraszam i mam wrażenie, że boję się po syna chodzić. Współczuję rodzicom pogryzionych i zbitych dzieci, bo wyobrażam sobie, co czują odbierając swoje pokrzywdzone dzieci. A może lepiej rozmawiać ostro, w panie końcu są od pilnowania i to nie mój biznes, że pani sama a dzieci 20?
Obserwuj wątek
    • iwoniaw Re: Przedszkole - co robić 03.11.14, 15:41
      No może nie że "nie twój biznes", bo w końcu to twoje dziecko, ale pytanie "co pani proponuje wobec tego?" tudzież "co panie próbują robić w tej sytuacji?" nie byłoby bezzasadne.
      • j_o_a_n_n_a_13 Re: Przedszkole - co robić 03.11.14, 15:51
        Tak jak napisałam wyżej, pytania o to, co mamy robić zostały już zadane. Padła też odpowiedź, że trzeba powtarzać że tak nie wolno robić (nie bij, nie gryź bo to boli). I z tym się zgadzam, wg mnie nie ma innego sposobu w przypadku takiego maluszka.
        A kwestia nie mój biznes odnosi się do tego, że uważam, że tłumaczenie pani, że nie jest w stanie dzieci dopilnować, bo jest ich aż 20, nie jest w tej sytuacji trafne. Pani mówiąc tak, sugeruje, że nie radzi sobie z dziećmi z tego powodu, że jest ich za dużo. A to raczej skarga nie do mnie, tylko do szefostwa przedszkola.
        • elf1977 Re: Przedszkole - co robić 03.11.14, 15:57
          Jeżeli to przedszkole państwowe, może być z tym problem. Panie starają się uchronić inne dzieci przed agresją Twojego dziecka (wyobrażasz sobie reakcje rodziców dzieci zaatakowanych?), myślę, że bierne nie są. Taka sytuacja wymaga współpracy na linii przedszkole - dom. Dziecko jest bardzo małe, nawet, jeżeli tak jak piszesz, chce na siebie zwrócić uwagę, może to oznaczać, że nie jest jeszcze gotowe do funkcjonowania w grupie.
    • elf1977 Re: Przedszkole - co robić 03.11.14, 15:41
      Myślę, że dziecko powinno poczekać jeszcze rok. Sama piszesz, że jeszcze za dużo nie mówi, jak wg Ciebie nauczycielki mają się z nim kontaktować. Wiem, że teraz wiele mam posyła dwulatki do przedszkola, ale nie zmienia to faktu, że część dzieci nie jest do niego gotowa. Jeżeli możesz, zostaw dziecko w domu, z dziadkami, niech chodzą z nim na place zabaw, sale ruchowe. Możesz Ty zapisać się z nim na jakieś zajęcia popołudniowe (taniec? angielski dla maluchów) i zaobserwować, czy przejawia wobec dzieci agresję. Może z tego wyrośnie, a może potrzebna jest pomoc psychologa?
    • jamesonwhiskey Re: Przedszkole - co robić 03.11.14, 15:47
      zone dzieci. A może lepiej rozmawiać ostro, w pani

pewnie ze ostro a jak tylko cos beda gadac bez sensu to sei odrazu rzucaj do krtani
      • j_o_a_n_n_a_13 Re: Przedszkole - co robić 03.11.14, 15:53
        Nie taką ostrość miałam na myśli... chodzi mi o to, że może powinnam od Pań wymagać, by bardziej dziecka pilnowały, zapobiegały w miarę możliwości takim sytuacjom.
        • elf1977 Re: Przedszkole - co robić 03.11.14, 15:59
          Powinnaś wymagać też od siebie. Dlaczego posłałaś tak małe dziecko do przedszkola? Żeby nie było - nie atakuję Ciebie, ale dlaczego chcesz przerzucić odpowiedzialność na przedszkole. Dziecko może byś agresywne, bo nie chce być w przedszkolu - nawet nie wszystkie trzylatki są gotowe do przedszkola.
    • zana781 Re: Przedszkole - co robić 03.11.14, 15:56
      No sama piszesz, ze u was w domu tez potrafi kogos uderzyc i co nie potrafisz temu zapobiec, co z ciebie za opiekunka, jednym dzieckiem nie potrafisz sie zajac.
      Mam nadzieje, ze kiedys twoj synus trafi na podobnego sobie i zostanie mocniej ugryziony.
      • pederastwa Re: Przedszkole - co robić 03.11.14, 16:03
        > co z ciebie za opiekunka, jednym dzieckiem nie potrafisz sie zajac.

To doradź autorce swoje sposoby na takie zachowania u dwulatka.
        • zana781 Re: Przedszkole - co robić 03.11.14, 16:41
          Ja odnioslam sie tylko do zarzutu autorki, ze przedszkolana nie potrafi sie zajaz grupa 20 dzieci, a ona matka nie potrafi jednym dzieckiem sie zajac.
          • pederastwa Re: Przedszkole - co robić 03.11.14, 19:40
            A to po co było: "Mam nadzieje, ze kiedys twoj synus trafi na podobnego sobie i zostanie mocniej ugryziony"
    • zurekgirl Re: Przedszkole - co robić 03.11.14, 15:56
      To ja napisze z punktu widzenia mamy dziecka ugryzionego w szyje tydzien temu przez inne dziecko. Moj syn widocznie cierpial, darl sie jak opetany przez dobre pietnascie minut, ma slad po zebach do tej pory plus opuchlizne. Gdyby to samo dziecko ugryzlo go po raz drugi, opierdzielilabym pania wychowawczynie rowno, a na matke dziecka patrzyla bardzo nieprzychylnie. Nie bylam tak negatywnie nastawiona do podgryzaczy dopoki nie trafilo na moje dziecko i dodatkowo dowiedzialam sie, ze dzieciak poluje na inne regularnie. Gdyby to moje nagle stalo sie podgryzaczem, szukalabym pomocy u psychologa, przyjrzala sie zachowaniu swojemu, przedszkolu i ewentualnie dala dziecku cos, co by moglo udziabac, jak go najdzie ochota. Dlaczego tak ostro? Bo wiem, ze ugryzienie boli jak diabli i nie zycze nikomu.
    • pederastwa Re: Przedszkole - co robić 03.11.14, 15:59
      Cóż, dwulatki mają prawo jeszcze nie radzić sobie z kontrolą emocji i wyrażać je w taki sposób jak gryzienie czy bicie. Skoro panie nie są w stanie zapewnić innym dzieciom bezpieczeństwa, to może rzeczywiście zaczekajcie z przedszkolem. Może znajdziecie jakiś klub malucha w pobliżu dziadków żeby mógł tam chodzić razem z nimi? Wtedy miałby na stałe swojego opiekuna, a równocześnie oswajałby się trochę z towarzystwem dzieci.
    • zielonakrufka88 Re: Przedszkole - co robić 03.11.14, 15:59
      Jedno pytanie: czy Twój 2,5 latek mówi? Tak normalnie i zrozumiale żeby panie w szkole i rówiesnicy byli w stanie nawiązać kontakt?
      • j_o_a_n_n_a_13 Re: Przedszkole - co robić 03.11.14, 16:06
        Posłałam do przedszkola tak małe dziecko, bo wydawało mi się, że to będzie lepsze, niż przebywanie tylko z dorosłymi. Być może tylko mi się wydawało, że tak będzie lepiej.
        Nie mówi dobrze, trzeba chęci, by go zrozumieć.

• elf1977 Re: Przedszkole - co robić 03.11.14, 16:11
          Wydaje się, ze trochę za wcześnie posłałaś małego do przedszkola. Jeżeli słabo mówi, nie kontaktuje się z innymi jak należy. Może Twoje dziecko ma inne problemy, o których nie piszesz, bo coś Cię martwiło, jeżeli zdecydowałaś się na taki krok.
          Powinnaś dać sobie spokój z przedszkolem i "socjalizować" małego w innych, bardziej kameralnych okolicznościach.
        • zielonakrufka88 Re: Przedszkole - co robić 03.11.14, 18:30
          I tu prawdopodobnie tkwi problem. Nie potrafi sie jeszcze komunikowac z innymi dziecmi, frustracje i zlosc wyraza przez agresje - to naturalny odruch. Mozliwe ze jest za wczesnie dla niego.
    • niunia19851 Re: Przedszkole - co robić 03.11.14, 16:16
      Przede wszystkim po Twoim opisie widać, że Twoje dziecko nie radzi sobie z emocjami i jest "niedojrzałe" do przedszkola jeszcze. Na Twoim miejscu zabrałabym dziecko z przedszkola to raz. Dwa oczywiście możesz powiedzieć przedszkolance żeby bardziej zwracała na małego uwagę jednak to przypuszczalnie nic nie da. Sama napisałaś, że w domu też gryzł więc Ty jako matka nie potrafiłaś go upilnować mimo, że był tylko sam a co dopiero ona. Może odwiedź psychologa dzieciecego a może (to dla mocnych) też go czasem podgryź - on jako dziecko może sobie nie zdawać sprawy, że to boli ... u mojego kuzyna 2 takie uszczypnięcia pomogły i już był spokój ...
      • pederastwa Re: Przedszkole - co robić 03.11.14, 16:26

Tu jest rada psychologa:
        www.babyonline.pl/bunt-dwulatka-7-sposobow-na-zbuntowaneg-dwulatka,bunt-dwulatka-artykul,6469,r1p1.html
      • j_o_a_n_n_a_13 Re: Przedszkole - co robić 03.11.14, 20:09
        Jak by wyglądało to, że ja go gryzę, a chwilę wcześniej mówiłam jemu by tego nie robił? To raczej nie jest sposób dla mnie...
    • edelstein Re: Przedszkole - co robić 03.11.14, 16:24
      Ja mam wrazenie,ze 2 roku tak do 3,5 to faza na gryzienie.Mojego gryzienie.Mojego i mój ugryzl.Przeszlo samo, jak podroslitongue_out
      Karenzzeit to musza dawac w przedszkolu.Ciebie tam nie ma.To ich briszka jak rozwiaza problem,ty sie zajmij tym by przy tobie nie gryzl.
      • niunia19851 Re: Przedszkole - co robić 03.11.14, 16:27
        Przedszkole ma "przechować" dziecko ale od wychowania jest matka i to ona ma sprawić nie tylko to żeby nie gryzł przy niej innych ale żeby w ogóle nie gryzł.
        • pederastwa Re: Przedszkole - co robić 03.11.14, 16:30
          Aha. To napisz jeszcze jak ma to sprawić. Bo rady typu "też go ugryź" to sobie można wsadzić.
          • niunia19851 Re: Przedszkole - co robić 03.11.14, 16:35
            Wiesz każdy przypadek jest inny - ja napisałam co pomogło mojemu kuzynowi. Nie wiem jak to sprawić żeby dziecko przestało gryźć (moje nie gryzło i nie szczypało) ale na pewno radą nie jest " to nie twoja broszka jak sobie w przedszkolu poradzą ty pilnuj żeby przy tobie nikogo nie ugryzł" ... dlatego ja zasugerowałam zabranie dziecka z przedszkola bo moim zdaniem nie radzi sobie z emocjami i wizyta u psychologa.
        • edelstein Re: Przedszkole - co robić 03.11.14, 16:47
          Nie,od wychowywania nie jest tylko matka.Jak zwykle o tatusiu ani slowa.Na proces wychowania ma wplyw otoczenie.Tak,panie z przedszkola tez wychowuja.Absurdem jest,by wymagac od matki wychowywania dziecka podczas jego pobytu w przedszkolu,bo niby jak ma pokazac dziecku,ze sie nie gryzie skoro jej tam nie ma.Od tego sa przedszkolanki.
          • niunia19851 Re: Przedszkole - co robić 03.11.14, 16:52
            Pisze o matce ogólnie jako o rodzicu. Matka pisze, że dziecko wcześniej w domu gryzło - wtedy był czas na reakcję odpowiednią bo nie każdemu dziecku wystarczy powiedzieć "nie wolno". I niestety największą rolę mają tu rodzice a nie przedszkolanki/nauczyciele.
            ps. gdybym była matką pogryzionego dziecka to najpierw rozmawiam z panią o zdarzeniu i proszę o przypilnowanie łobuziaka a gdy to nie pomaga to osobiście rozmawiam z rodzicem dziecka, które gryzie więc na kim to sie i tak odbije? Na matce a nie na przedszkolance.
          • elf1977 Re: Przedszkole - co robić 03.11.14, 17:12
            Ale mama nie rozwiązała tego problemu w domu. Sama przyznała, że nie wie, co ma zrobić, a wymaga od pań, które mają w tym momencie pod opieką wiele dzieci, żeby wiedziały? Panie zareagowały. oddzieliły dzieciaka, pewnie uspokoiły te pogryzione, musiały zająć się grupą. Według Ciebie co powinny zrobić? Dziecko niemówiące, gryzące...są przedszkolankami, nie psychologami dziecięcymi.
            • edelstein Re: Przedszkole - co robić 03.11.14, 18:54
              Ja przeczytalam,ze zaczal gryzc w przedszkolu.Inne posty czytamy?
              • j_o_a_n_n_a_13 Re: Przedszkole - co robić 03.11.14, 20:07
                Zaczął gryźć w przedszkolu. Wcześniej uderzył kilka razy córkę znajomych, zareagowałam tak samo, jak później poradziły panie w przedszkolu, powiedziałam: Nie bij, nie wolno bo to boli. Żadne takie zachowanie w domu nie jest tolerowane, zawsze reakcja jest, zarówno z mojej strony jak i ze strony reszty rodziny (taty, babć, dziadków).
    • mynia_pynia Re: Przedszkole - co robić 03.11.14, 16:46
      Mojemu 3 latkowi powiedziałam, że nie wolno gryź dzieci, bo dziewczynkę/chłopca to boli, że to bardzo brzydko. Tylko że u nas mało dzieci i Panie przypilnują, syn gryzł przeze mnie, bo bawiąc się z nim podgryzałam go czasem.
    • ichi51e Re: Przedszkole - co robić 03.11.14, 16:55
      Wiem ze to dziwne ale moze jest szansa ze on te dzieci gryzie z przyjazni? 2.5 to jeszcze maluch...
      • j_o_a_n_n_a_13 Re: Przedszkole - co robić 03.11.14, 20:11
        Raczej z przyjaźnie tego nie robi, chociaż zawsze po tym jak ugryzie to przeprasza, przytula i widać w nim żal, że to zrobił.
    • totorotot Re: Przedszkole - co robić 03.11.14, 17:04
      musisz robic dziecku drugi obiadek wieczorem i kanapki do przedszkola
      • elf1977 Re: Przedszkole - co robić 03.11.14, 17:13
        Dobresmile
    • mary_lu Re: Przedszkole - co robić 03.11.14, 17:57
      Takie rzeczy po prostu zdarzają się maluchom i nie ma co wokół tego robić szum. Reagować trzeba na bieżąco, chronić potencjalne ofiary, nie dopuszczać do sytuacji, w których dziecko gryzie, ale i nie robić przesadnego szumu.

Moje supergrzeczne i mądre, wychowywane w spokojnym domu dziecię, w otoczeniu grupy równolatków zmieniało się w zwierzę. Gryzło i boksowało. Przyzwyczaiło się do bandy dzieciaków, panie nim mądrze pokierowały - przeszło. Potem przyszedł do grupy nowy trzylatek, też kiedyś nie wytrzymał emocji, trafiło na mojego, popchnięty przypakował głową w umywalkę, aż na prześwietleniu wylądowaliśmy. Życie.

Też na początku czułam się głupio, gdy panie skarżyły się na zachowanie syna. Ale przecież to element wychowania. Panie skarżyły, ja klękałam przy dziecku i z poważną miną powtarzałam, że to brzydko i że też nie pozwalam tak robić. Dziecko szybko zrozumiało, że dłużej takie zachowanie nie przejdzie, wychowawczynie też widziały, że tworzymy wspólny front i nie miały do mnie pretensji.
      • pederastwa Re: Przedszkole - co robić 03.11.14, 18:32
        >Takie rzeczy po prostu zdarzają się maluchom i nie ma co wokół tego robić szum. Reagować trzeba na >bieżąco, chronić potencjalne ofiary, nie dopuszczać do sytuacji, w których dziecko gryzie, ale i nie robić >przesadnego szumu.

Dokładnie tak. Bardzo rozsądnie. NIe za wszystkim trzeba biec do psychologa dziecięcego.
        Mój miał fazę na gryzienie w wieku ok. 18-22 miesięcy, po 2 urodzinach mu już przeszło. Ale gryzł nas jak się czegoś przestraszył (np. ktoś obcy go zagadnął, a był akurat u mnie na rękach), ale też na przykład jak się za bardzo nakręcił w zabawie. Większość silnych emocji rozładowywał gryzieniem.
        • bominka Re: Przedszkole - co robić 03.11.14, 20:27
          Wypisalabym synka z przedszkola i poczekalabym rok. Nie sadze,aby na 3,5 roku dalej gryzl. A i komunikowac bedzie mu sie latwiej. Uwazam,ze jest to reakcja emocjonalna,jest po prostu niegotowy na przebywanie w tak licznej grupie bez bliskich mu osob. Synek potrzebuje skupienia na sobie najblizszych. Ostatecznie sa rozne klubiki,place zabaw z kulkami. Mozna pare razy w tugodnii pojsc z nim w takie miejsce,zeby poobcowal z rowiesnikami.
    • afffka Re: Przedszkole - co robić 04.11.14, 15:36
      NIe radzi sobie maluch z emocjami wyraźnie. Moje miało tak samo na początku w przedszkolu - nie integrowało się, chowało po kątach, popychało inne dzieci itp. Trzeba do znudzenia zwracać uwagę i nie ma chyba innej drogi.
      Skoro maluch nie mówi jeszcze wyraźnie może to też wyraz frustracji, że nie może się porozumieć z otoczeniem? A myślałaś, żeby dawać dziecko na 1/2 etatu, skoro masz też dziadków w zapasie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka