Dodaj do ulubionych

Uczcie się!

07.11.14, 08:36
Trzeba się uczyć, uczyć i jeszcze raz uczyć jak mawiał pewien rabin w Konstancinie.

Tak więc uczcie się jak zachowuje się zdrowe społeczeństwo, gdy rząd próbuje je wy*ymać w dupala, między innymi proponuje podniesienie wieku emerytalnego z 65 do 67 lat, począwszy od 2030 roku [a nie od wczoraj jak u Donalda]

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/56,114944,16928278,Zamieszki_w_Brukseli__Ponad_100_tysiecy_osob_demonstrowalo.html#BoxWiadMT

A teraz wyobraźcie sobie co by się stało, jakby im zaproponowali minimalną w wysokości 400 euro brutto ( tak a'propos wątku o 2000 netto). Chyba nie mielibyśmy już Brukseli smile

Ksiadz Anatol
Obserwuj wątek
    • rosapulchra-0 Re: Uczcie się! 07.11.14, 08:39
      A ty co robisz w tej kwestii?
      • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Uczcie się! 07.11.14, 08:44
        rosapulchra-0 napisała:

> A ty co robisz w tej kwestii?

Biorę przykład z Ciebie!

Ksiadz Anatol
      • panidemonka Re: Uczcie się! 07.11.14, 08:45
        No jak to co robi, naucza na forum!
    • joa66 Re: Uczcie się! 07.11.14, 08:45
      Od wczoraj? wink Ty coś wiesz o reformie? big_grin

Troll .
    • mag1982 Re: Uczcie się! 07.11.14, 08:49
      Poczekamy,.zobaczymy czy to coś da. Bo podejrzewam, że raczej niewiele.
    • fadilla Re: Uczcie się! 07.11.14, 08:51
      No cos jest nie tak skoro Polacy siedzą cicho. Też mnie to zastanawia. Sprawni fizycznie wyjechali na zmywaki i inne wózki widłowe, kombinatorzy zostali i całkiem nieźle sobie radzą, reszta chyba po prostu nie ma siły na protest.
      • rosapulchra-0 Re: Uczcie się! 07.11.14, 08:54
        Oprócz zmywaków i wózków widłowych nie ma nic innego dla Polaków za granicą, tak?
        • fadilla Re: Uczcie się! 07.11.14, 08:59
          To skrót myślowy wink
          • rosapulchra-0 Re: Uczcie się! 07.11.14, 09:12
            fadilla napisała:

> To skrót myślowy wink
            >

smile
        • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Uczcie się! 07.11.14, 09:07
          rosapulchra-0 napisała:

> Oprócz zmywaków i wózków widłowych nie ma nic innego dla Polaków za granicą, ta
          > k?

Trzymaj się tematu wątku albo wyjdź!

Proszę....

Ksiadz Anatol
          • rosapulchra-0 Re: Uczcie się! 07.11.14, 09:13
            Proś!
      • afro.ninja Re: Uczcie się! 07.11.14, 09:05
        Polacy nie siedza cicho, tylko Polacy wychodza z zalozenia, ze to i tak nic nie da.
        Chociaz jak wyszlo z acta, to ludzie wyszli na ulice i to ludzie mlodzi, Tusk sie wystraszyl, podobnie jak premier Wegier. Rodzice szesciolatkow i nie tylko zebrali miliony podpisow, no i po co? Konstytucja jest tak skonstruowana, ze kilka milionow podpisow mozna wyrzucic do kosza jednym glosowaniem. Frustrujace...
        Nie mamy kogo wybierac, a ostatnio uslyszalam ciekawa wypowiedz bylej poslanki sld, ktora powiedziala, ze kariera polityka powinna trwac tylko dwie kadencje. Przez osiem lat mozna cos zrobic dla kraju, a nie tylko dla siebie.
    • agnieszka77_11 Re: Uczcie się! 07.11.14, 09:18
      Polacy twierdzą, że i tak lepiej w naszym kraju nie będzie i robią wszystko, żeby spierdzielić. Coraz mniej osób wierzy w ratunek. Na emerytury w wieku 67 lat też nie ma co liczyć. Zarabiając nawet powyżej średniej krajowej nie stać Cię na kupno mieszkania w większym mieście, a darmowa opieka medyczna to jeden wielki żart.
      • joa66 Co Was tu trzyma? 07.11.14, 09:30
        • rosapulchra-0 Re: Co Was tu trzyma? 07.11.14, 10:16
          Pewnie to samo, co ciebie.
          • joa66 Re: Co Was tu trzyma? 07.11.14, 10:19
            Dobra praca, która lubię za dobre wynagrodzenie, dobra szkoła dla dziecka, itd.

Ok rozumiem
            • agnieszka77_11 Re: Co Was tu trzyma? 07.11.14, 11:15
              joa66 napisała:

> Dobra praca, która lubię za dobre wynagrodzenie, dobra szkoła dla dziecka, itd
              > .
              >
              > Ok rozumiem

Ja też póki co nie narzekam, ale z drugiej strony widzę, że moja firma jest niestety nastawiona na ludzi młodych, jak wiele podobnych firm. I trochę boję się o swoją przyszłość. Może mam takie zboczenie, że za bardzo wybiegam w przyszłość, a może patrzę na moich rodziców i nie widzę ratunku dla siebie w tym wieku.
              • joa66 Re: Co Was tu trzyma? 07.11.14, 11:17
                a może patrzę na moich rodziców i nie widzę ratunku dla siebie w tym wieku.

Ja też patrzę na swoją matkę. I widzę ratunek dla siebie: nie powtarzać jej błędów.
                • agnieszka77_11 Re: Co Was tu trzyma? 07.11.14, 11:31
                  joa66 napisała:

> Ja też patrzę na swoją matkę. I widzę ratunek dla siebie: nie powtarzać jej błę
                  > dów.

Jakich błędów mojej? Że nie ma zdrowia? Ja w jej wieku też pewnie nie będę mieć.

Ok, zgadzam się, że moja popełniła wiele, np taki, że sobie nie odłożyła kasy na swoją starość.
                  • joa66 Re: Co Was tu trzyma? 07.11.14, 11:41
                    A moja na przykład unikała sportów i ruchu bo twierdziła, że sprzątanie to gimnastyka. Lubi i lubiła smażone jedzenie. I tak dalej. Oczywiście jej tusza, zadyszki itd to wina genów.
                    • joa66 Re: Co Was tu trzyma? 07.11.14, 11:46
                      p.s. żeby nie było, że ja prowadzę jakiś super zdrowy tryb zycia - niestety nie i widzę tego efekty. Ale widzę też efekty nawet jednomiesięcznej pracy nad sobą.
                    • fadilla Re: Co Was tu trzyma? 07.11.14, 11:47
                      A widzisz, to jednak każdy sadzi po sobie, lub na podstawie, tego, co go otacza. Moja z kolei miała "sport" ponad siły w pracy. I co teraz?
                    • agnieszka77_11 Re: Co Was tu trzyma? 07.11.14, 11:48
                      joa66 napisała:

> A moja na przykład unikała sportów i ruchu bo twierdziła, że sprzątanie to gimn
                      > astyka. Lubi i lubiła smażone jedzenie. I tak dalej. Oczywiście jej tusza, zady
                      > szki itd to wina genów.

A moja z tych szczupłych. Do tej pory jeździ na rowerze, chodzi z kijkami po lesie. Ruchu nigdy jej nie brakowało. Jedzenie? Typowo polskie też było, choć zawsze przywiązywała ogromną wagę do warzyw. Teraz zupełnie unika smażonych.
                      Ale prababcia męża żyła jakoś 96 lat, a jadła tłusto i niezdrowo, a warzywa tylko sezonowo. Do tego przeżyła wojnę, gdzie był głód i ubóstwo. Nieraz chodziła głodna.
                      • joa66 Re: Co Was tu trzyma? 07.11.14, 11:50
                        Tak jak napisałam - nie czuję się na siłach przekonywac o związku stylu zycia i zdrowia.
                        • agnieszka77_11 Re: Co Was tu trzyma? 07.11.14, 11:55
                          Związek jest, ale nie decydujący. Wzrost i figurę dziedziczymy i nie zawsze w linii matka-córka, także po ojcu, po dziadkach. Dziedziczymy też masę innych rzeczy, także tych syfów.
                  • niegomezza Re: Co Was tu trzyma? 07.11.14, 13:40
                    > Ok, zgadzam się, że moja popełniła wiele, np taki, że sobie nie odłożyła kasy n
                    > a swoją starość.

Kiedy zaczynamy pracować nie mamy szansy, żeby przewidzieć przyszłość ekonomiczną i stosownie zadziałać. Zróbcie eksperyment, cofnijcie się o 40 lat. Jak można było wtedy inwestować, co robić? Kupować dolary i ruskie złoto? Średnia pensja wynosiła wtedy około 17-20 dolarów miesięcznie, mieszkanie wolno było mieć jedno na rodzinę. Jak byście się zabezpieczyli na dzisiejszą emeryturę?
                    Jedni moi znajomi wyjechali na saksy w późnych latach osiemdziesiątych. Za granicą uczyli (oboje naukowcy), oszczędzali i odkładali przez parę lat. Wrócili, pewni że dzieci wykształcą i będą jeszcze mogli sobie pożyć za odłożone kwoty. Przywieźli fortunę: około 10 czy może 20 tysięcy dolarów. Po roku kurs dolara poleciał na twarz, i za te pieniądze mogli już co najwyżej kupić nowe auto plus zafundować sobie przyjemne wakacje. I tyle było z tego zabezpieczenia na stare lata.

• jagienka75 Re: Co Was tu trzyma? 07.11.14, 10:18
          joa, czy to nie Ty atakujesz emigrantów na tutejszym forum, czy może się mylę?
          i tak, coraz więcej ludzi będzie uciekało z Polski,
          nawet nie jestem pewna,czy moje dzieci za X lat nie wyjadą za granicę.
          • joa66 Re: Co Was tu trzyma? 07.11.14, 10:20
            Nie, nie atakuję 'emigrantów" smile

I dlaczego Ty nie uciekasz?
            • rosapulchra-0 Re: Co Was tu trzyma? 07.11.14, 10:22
              Bo może jest jej dobrze?
              I nie kłam - atakujesz emigrantów, zawsze gdy tylko masz okazję.
              • joa66 Re: Co Was tu trzyma? 07.11.14, 10:24
                rosa - przypominam Ci łaskawie, że inna emigratnka już Cię prosiła, żebys nie robiła obciachu emigrantom. Może pora sie przyznać, że Ty, najma, łyskacz, dosia itd to nie są synonimy słowa "emigranci"
                • rosapulchra-0 Re: Co Was tu trzyma? 07.11.14, 10:28
                  Może się odczep w końcu ode mnie. Inna emigrantka ci to bardzo jasno wytknęła.
                  • gazeta_mi_placi Re: Co Was tu trzyma? 07.11.14, 14:47
                    Rosa mam kolejny wierszyk, chcesz?
              • jagienka75 Re: Co Was tu trzyma? 07.11.14, 10:25
                > I nie kłam - atakujesz emigrantów, zawsze gdy tylko masz okazję.

oczywiście, że joa atakuje emigrantów.
                w wątkach o nich jej pełno.
                nie przepuści okazji, żeby komuś z emigrantów nie dowalić.
                • joa66 Re: Co Was tu trzyma? 07.11.14, 10:29
                  smile fajnie, że tak łatwo to kupujesz , ale to nie mój problemsmile Na ten temat wypowiedziałam się przed chwilą, więc już nie będę się wypowiadac w tym podwątkusmile
                  • jagienka75 Re: Co Was tu trzyma? 07.11.14, 10:48
                    a ja Ci kiedyś "udowodnię", że wątkach o emigrantach wypowiadasz się non stop.
                    co prawda codziennie na ematce nie przesiaduję, w wątkach o emigrantach raczej się nie wypowiadam, ale je czytuję i najbardziej właśnie Ty rzucasz się w oczy.
                    a tymczasem miłego dnia życzęsmile
                    -
                    Ludzie często domagają się prawdy, ale rzadko lubią jej smak.
                    • joa66 Re: Co Was tu trzyma? 07.11.14, 10:55
                      wypowiadanie się w wątkach a atakowanie "emigrantów" to dwie różne sprawy, nie sądzisz?
                      • fadilla Re: Co Was tu trzyma? 07.11.14, 12:01
                        Emigracja wymaga odwagi, pokory, zaradności i umiejętności przystosowania się. Ponieważ mam za sobą watek emigracyjny i wiem, że joa66 również myślę, że którejś z tych cech nam obu zabrakło. Której mi wiem konkretnie, a teraz nich powie joa. wink Czasem żałuję swojej decyzji, ale moja emigracja była w okresie, gdy rynek pracy nie był jeszcze legalny.
                        • araceli Re: Co Was tu trzyma? 07.11.14, 12:10
                          fadilla napisała:
                          > Emigracja wymaga odwagi, pokory, zaradności i umiejętności przystosowania się.

Szczególnie miały ją rzesze polskich bezdomnych w Londynie big_grin
                          • fadilla Re: Co Was tu trzyma? 07.11.14, 12:19
                            No i właśnie oni sie do emigracji nie nadawali nie posiadając tych cech.
                            • araceli Re: Co Was tu trzyma? 07.11.14, 12:25
                              fadilla napisała:
                              > No i właśnie oni sie do emigracji nie nadawali nie posiadając tych cech.

Są emigrantami więc się 'nadają'.
                        • joa66 Re: Co Was tu trzyma? 07.11.14, 13:06
                          Emigracja wymaga odwagi, pokory, zaradności i umiejętności przystosowania się. Ponieważ mam za sobą watek emigracyjny i wiem, że joa66 również myślę, że którejś z tych cech nam obu zabrakło

????

Dla mnie wybór był jasny - nie zamierzałam zaczynać (a być może I skonczyć) życia zawodowego na umownym zmywaku. Żaden z poznanych emigrantów nie był dla mnie inspiracją, delikatnie mówiąc.

Czego więc zabrakło?
          • gazeta_mi_placi Re: Co Was tu trzyma? 07.11.14, 14:46
            Nie wychowuj dzieci na zagraniczne wycieruchy uncertain
    • tomank12345 Re: Uczcie się! 07.11.14, 09:30
      Srednia długość życia sie zwiększa to wiek emerytalny rośnie. A wy co chcieliście pól zycia na koszt podatnika???
      • joa66 Re: Uczcie się! 07.11.14, 09:33
        Większośc nie ma o tym pojęcia i raczej nie ma co liczyc na to, że zrozumie. Ludzie później zaczynają pracę niż kilkadziesiąt lat temu (studia, obowiązkowa nauka do okreslonego wieku) i znacznie dłużej żyją.

Ktoś ma pomysł jak to rozwiązać poza wojna lub "hiszpanką"?
        • triss_merigold6 Re: Uczcie się! 07.11.14, 09:37
          Przypuszczam, że wrócą jakieś formy kooperatyw, będą powstawać spółdzielnie emerytów, pojawią się mieszkania zamieszkiwane wspólnie.
          Wróci na jakąś skalę model rodziny nienuklearnej i tu single będą mieć przerąbane.
          Jest jeszcze rozwiązanie chilijskie tj. emerytur obywatelskich.
          • joa66 Re: Uczcie się! 07.11.14, 09:51
            Wróci na jakąś skalę model rodziny nienuklearnej i tu single będą mieć przerąbane

Dlaczego akurat single?
          • menodo Re: Uczcie się! 07.11.14, 09:57
            Wróci na jakąś skalę model rodziny nienuklearnej i tu single będą mieć przerąbane. "

Dlaczego przerąbane? Single będą tworzyć wielkie rodziny samotnych.
            Moja teściowa, kiedy zmarł jej mąż, przeprowadziła się do bloku, gdzie już mieszkały jej dwie samotne przyjaciółki - emerytki, potem dołączyła jeszcze jedna. Panie bardzo wspierają się emocjonalnie i materialnie - np. zrzucają się na większe zakupy, na benzynę - w czasie wspólnych wyjazdów, czasem wspólnie gotują, często zapraszają się na jedzonko, zmieniają się dyżurami, gdy któraś chora itd. Taka miejska rodzina samotnych w wersji +60 smile
            • triss_merigold6 Re: Uczcie się! 07.11.14, 09:59
              Tylko, że single z pokolenia ciut młodszego niż moje nie będą mieli się z czego zrzucać - nie wypracują emerytur.
              • joa66 Re: Uczcie się! 07.11.14, 10:08
                a ci w zwiázkach małżenskich wypracują?
              • menodo Re: Uczcie się! 07.11.14, 10:19
                Emerytury singli będą na takim samym zerowym poziomie jak tych w związkach, ale single mogą mieć więcej oszczędności smile
              • rosapulchra-0 Re: Uczcie się! 07.11.14, 10:19
                tris, wbrew twojemu myśleniu - ludzie są niezniszczalni.
        • agnieszka77_11 Re: Uczcie się! 07.11.14, 09:57
          Biorąc pod uwagę nasz kraj to ilu 65 latków jest w stanie pracować w normalnym 8h trybie pracy? I gdzie dla nich będzie ta praca, bo do wielu zadań już starsze osoby się nie nadają. To, że żyjemy dłużej to się zgadza tylko nie zawsze w pełni sił i zdrowia.
          • joa66 Re: Uczcie się! 07.11.14, 10:09
            To czy będzie praca czy nie to zależy od stopy bezrobocia w danym okresie i tyle.

To czy bedą w stanie pracować - w większości wypadków zależy to od nas samych.
            • agnieszka77_11 Re: Uczcie się! 07.11.14, 10:13
              joa66 napisała:

> To czy bedą w stanie pracować - w większości wypadków zależy to od nas samych.

Zależy od naszego zdrowia i opieki medycznej.
              • joa66 Re: Uczcie się! 07.11.14, 10:17
                Nasze zdrowie zależy w bardzo dużym stopniu od nas.
                • agnieszka77_11 Re: Uczcie się! 07.11.14, 10:22
                  joa66 napisała:

> Nasze zdrowie zależy w bardzo dużym stopniu od nas.

W największym stopniu od tego co mamy w genach. Oczywiście powinniśmy się badać, ale kurczę jak się nie ma prywatnej opieki medycznej to do specjalistów czeka się miesiącami. Widzę jak to wygląda w przypadku mojej mamy, a nie ma ona 67 lat jeszcze i do pracy 8h już by się nie nadawała. Stres i praca na pełnych obrotach to już nie dla niej.
                  • fadilla Re: Uczcie się! 07.11.14, 10:26
                    Też patrzę na moich rodziców. niestety faktem jest, że mojej mamie zdrowie odebrała właśnie praca.
                  • joa66 Re: Uczcie się! 07.11.14, 10:27
                    Nasze zdrowie zależy w OGROMNYM stopniu od naszego stylu życia. A wpływ genów może się objawić w kazdym wieku , więc to nie jest problem dotyczący tylko emerytów, może więc w ogóle ustanowic pensje panstwowe bez koniecznosco podejmowania pracy.
                    • rosapulchra-0 Re: Uczcie się! 07.11.14, 10:35
                      joa66 napisała:

> Nasze zdrowie zależy w OGROMNYM stopniu od naszego stylu życia. A wpływ genów m
                      > oże się objawić w kazdym wieku , więc to nie jest problem dotyczący tylko emery
                      > tów, może więc w ogóle ustanowic pensje panstwowe bez koniecznosco podejmowania
                      > pracy.

Nie kłam. Nie twórz swoich chorych (nomen omen) teorii na temat zależności zdrowego życia od środowiska czy pracy. Nie kombinuj na siłę,kochana.
                    • agnieszka77_11 Re: Uczcie się! 07.11.14, 11:24
                      joa66 napisała:

> Nasze zdrowie zależy w OGROMNYM stopniu od naszego stylu życia. A wpływ genów m
                      > oże się objawić w kazdym wieku , więc to nie jest problem dotyczący tylko emery
                      > tów, może więc w ogóle ustanowic pensje panstwowe bez koniecznosco podejmowania
                      > pracy.

W największym stopniu od genów. Możesz chlać alkohol, palić szlugi, balować dzień w dzień, kompletnie nie przywiązywać uwagi do tego co spożywasz i przeżyć niemalże 100 lat, a możesz chuchać i dmuchać, być na super dietkach i nie dożyć do emerytury.
                      • joa66 Re: Uczcie się! 07.11.14, 11:30
                        Pisałam już wczesniej - geny mają na nas wpływ przez całe życie i choroba może nas trafić i w wieku 5 lat i 20 i 40 i 50.

A to co zrobimy z naszymi genami - to nasz odpowiedzialnośc. Nie zamierzam nikogo przekonywac, że nasz styl życia ma ogromny wpływ na nasze zdrowie. Myślałam, że to oczywiste, ale chyba jednak nie. Pozostaje tylko pozostac przy swoim zdaniu i zyć zgodnie z nim.

p.s. BTW najnowsze badania pokazują, że styl życia może wpływac na ..genysmile
                      • 7dosia Re: Uczcie się! 07.11.14, 12:01
                        agnieszka77_11 napisała:

> W największym stopniu od genów. Możesz chlać alkohol, palić szlugi, balować dzi
                        > eń w dzień, kompletnie nie przywiązywać uwagi do tego co spożywasz i przeżyć ni
                        > emalże 100 lat, a możesz chuchać i dmuchać, być na super dietkach i nie dożyć d
                        > o emerytury.

A pewniesmile Możesz pić, palić, ćpać i fajnie się z tym czuć, a zupełnie przypadkiem zaliczyć np. zderzenie czołowe na super fajnej polskiej drodze, w wyniku którego zostaniesz kaleką do końca życia, niezdolną do podtarcia własnego tyłka. I żadne geny ci nie pomogą.
                        • agnieszka77_11 Re: Uczcie się! 07.11.14, 12:05
                          Wypadki losowe to zupełnie inna sprawa. Tak na marginesie, być kaleką w tym kraju jest przesrane.
                • fadilla Re: Uczcie się! 07.11.14, 10:24
                  Oj, bo wpędzisz wielu w nieuzasadnione poczucie winy.
                • rosapulchra-0 Re: Uczcie się! 07.11.14, 10:25
                  joa66 napisała:

> Nasze zdrowie zależy w bardzo dużym stopniu od nas.

Nieprawda.
          • jagienka75 Re: Uczcie się! 07.11.14, 10:22
            agnieszka77_11 napisała:

> Biorąc pod uwagę nasz kraj to ilu 65 latków jest w stanie pracować w normalnym
            > 8h trybie pracy? I gdzie dla nich będzie ta praca, bo do wielu zadań już starsz
            > e osoby się nie nadają

dla młodych nie ma pracy a co dopiero dla osób po 50 roku życia. o sześćdziesięciolatkach już nie wspominając.
            jakiś czas temu koleżanka szukała pracy i niedoszłe szefostwo kręciło nosem, bo przecież za stara była a oni przecież młodszych pracowników szukają.
            koleżanka ma 37 lat.
            • agnieszka77_11 Re: Uczcie się! 07.11.14, 10:29
              Mój ojciec jak stracił pracę w wieku jakoś 50 lat to następną znalazł po znajomości. Kto przyjmie do pracy starsza osobę, która już tempo ma nie to, jest też do tyłu z wieloma rzeczami?
              • jagienka75 Re: Uczcie się! 07.11.14, 10:40
                dobrze, że miał te znajomości. miał szczęście w nieszczęściu.
        • rosapulchra-0 Re: Uczcie się! 07.11.14, 10:17
          Grupowe samobójstwa?
      • jagienka75 Re: Uczcie się! 07.11.14, 10:16
        Srednia długość życia sie zwiększa to wiek emerytalny rośnie.

no to się jeszcze doczekamy podniesienia wieku emerytalnego do 70 roku życia i wtedy dopiero będzie "wesoło".
        skąd te nekrologi, gdzie masa ludzi umiera w wieku 55-65 lat?
        tak się składa, że zmarł koleżanki brat przed 40 roku życia.
        dożył emerytury?
        • tomank12345 Re: Uczcie się! 07.11.14, 10:21
          Z całym szacunkiem ale bardziej ufam statystyce publicznej niż samodzielnemu zliczaniu nekrologow
          • jagienka75 Re: Uczcie się! 07.11.14, 10:23
            wyliczenia statystyczne można sobie wsadzić, wiesz gdzie...
            • dziennik-niecodziennik Re: Uczcie się! 07.11.14, 10:29
              nie rozumiem.
              w jakim sensie statystykę mozna sobie wsadzic?
              uwazasz ze statystyka jest co - nieobiektywna? zafałszowana?
              bo nie rozumiem.
              • jagienka75 Re: Uczcie się! 07.11.14, 10:45
                nie wierzę w statystyki.
                to tak, jak ze statystykami o spadającym bezrobociu albo o coraz lepiej zarabiających Polakachbig_grin
                • iziula1 Re: Uczcie się! 07.11.14, 14:45
                  jagienka75 napisała:

> nie wierzę w statystyki.
                  > to tak, jak ze statystykami o spadającym bezrobociu albo o coraz lepiej zarabia
                  > jących Polakachbig_grin

Taa, jak Kaczyński nie wierzy w żadne wybory od 7 lat bo skoro przegrał to znaczy, że są sfałszowane.
                  Tak samo ty. Skoro liczby nie potwierdzają twoich tez, to tym gorzej dla liczb tongue_out
              • agnieszka77_11 Re: Uczcie się! 07.11.14, 10:52
                Generalnie to jest zrozumiałe, że naszego państwa/nas podatników nie jest stać na wypłatę emerytur w przypadku, gdy ludzie żyją dłużej. Z drugiej strony dłużej nie zawsze znaczy lepiej. Z wieloma chorobami, które kiedyś były śmiertelne można dłużej żyć, lecząc się i czekając na wizytę u specjalistów miesiącami, jednocześnie walcząc z dolegliwościami. Będzie tak, że nieliczni dożyją emerytury. Garstka odłoży sobie kasę, żeby nie musieć tak długo pracować.
                • joa66 Re: Uczcie się! 07.11.14, 10:56
                  Zawsze można wrócić do opcji wczesniejszej i umrzeć w wieku 65-67 latsmile
                  • fadilla Re: Uczcie się! 07.11.14, 11:03
                    Ale taka opcja też wymaga usankcjonowania prawnego, nie zanosi się smile
                    • joa66 Re: Uczcie się! 07.11.14, 11:04
                      Można to zrobic bezprawnie big_grin
        • dziennik-niecodziennik Re: Uczcie się! 07.11.14, 10:30
          > tak się składa, że zmarł koleżanki brat przed 40 roku życia.
          > dożył emerytury?

nie dożył. czy w takim razie wiek emerytalny powinien się obniżyc do 35 roku życia?...
          • jagienka75 Re: Uczcie się! 07.11.14, 10:44
            nie dożył. czy w takim razie wiek emerytalny powinien się obniżyc do 35 roku ży
            > cia?...

tak ciężko zrozumieć, że wiele osób z naszego pokolenia "wykituje", nim dożyje emerytury?
            już widzę rzesze 60 latków, którzy będą ze śpiewem na ustach biec do pracy, skoro dziś o pracę dla młodych ciężko.
        • araceli Re: Uczcie się! 07.11.14, 12:13
          jagienka75 napisała:
          > no to się jeszcze doczekamy podniesienia wieku emerytalnego do 70 roku życia i
          > wtedy dopiero będzie "wesoło"

To jakie masz propozycje?

> skąd te nekrologi, gdzie masa ludzi umiera w wieku 55-65 lat?

Wróć do podstawówki i przypomnij sobie co to jest 'średnia'.
      • rosapulchra-0 Re: Uczcie się! 07.11.14, 10:21
        tomank12345 napisał:

> Srednia długość życia sie zwiększa to wiek emerytalny rośnie. A wy co chcieliśc
        > ie pól zycia na koszt podatnika???
        Kto płaci podatki? Myślisz, że emeryci nie płacą?
        • iziula1 Re: Uczcie się! 07.11.14, 10:28

Emeryt otrzymuje emeryturę z ZUS. Nie z odlozonych na koncie środków finansowych tylko z bieżących wpłat obecnie pracujących. Więc podatek potrącony z kwoty brutto też pochodzi ze środków wpłaconych przez obecnych pracujących. 100% emerytury pochodzi z bieżących wpływów z obowiązkowych składek wnoszonych przez pracujących obecnie.
          I taki system trwa od lat. I za chwilę i z pustego Salomon nie naleje.....
          • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Uczcie się! 07.11.14, 10:33
            iziula1 napisała:

> 100% emerytury pochodzi z bieżących wpływów z obowiązkowych składek wnoszonych przez > pracujących obecnie.

W kwestii formalnej, bieżących składek starcza na ok 50% wypłacanych obecnie emerytur. Resztę dokłada budżet państwa. Skąd bierze? Głownie z pożyczonych...

Ksiadz Anatol
            • joa66 Re: Uczcie się! 07.11.14, 10:37

Skąd bierze? Głownie z pożyczonych

dług publiczny:

forsal.pl/galerie/741251,duze-zdjecie,1,eurostat-zadluzenie-krajow-ue-w-ii-kwartale-2013-roku.html
              • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Uczcie się! 07.11.14, 10:42
                joa66 napisała:

> dług publiczny:
                >
                > forsal.pl/galerie/741251,duze-zdjecie,1,eurostat-zadluzenie-krajow-ue-w-ii-kwartale-2013-roku.html

Chcesz mi powiedzieć, że nie jest tak źle, a nawet jest jeszcze całkiem fajnie...

Nie chce mi się wykładać ekonomi dla opornych, ale podam taki prosty przykład:

Kto ma szansę spłacić kredyt na domek w wysokości 1 000 000 PLN. Sprzątaczka zarabiająca 1700 PLN czy wysokiej klasy specjalista mający 17 000PLN?

Ksiadz Anatol
                • joa66 Re: Uczcie się! 07.11.14, 10:45
                  Ale czy ja coś definiuję "źle/dobrze" ?; ) Wspomniałaś o długu publicznym , więc uznałam , że link z danymi sie przydasmile
          • rosapulchra-0 Re: Uczcie się! 07.11.14, 10:41
            I co z tego, że z ZUS-u, kiedy musi odprowadzić od tego świadczenia podatek?
    • iziula1 Re: Uczcie się! 07.11.14, 10:19
      Zauważ, że Oni już pracują do 65 r.ż.
      My do tej pory 55 lub 60. Nie licząc rzeszy uprzywilejowanych emerytów po 35 r.ż.
      Ktoś musu pracować by utrzymać starzejace się społeczeństwo. Kto to zrobi?

Może i nie trzeba podnosić wieku emerytalnego do 67 może wystarczyłoby do 65 ale przy jednoczesnym odebraniu przywielejow emerytalnych mundurowym, gornikom, stoczniowcom, nauczycielom i inn. Już ją widzę jak górnicy w imię solidarności społecznej się na to godzą tongue_out
      • agnieszka77_11 Re: Uczcie się! 07.11.14, 10:26
        Tak, w Polsce było pod tym względem super do tej pory (w porównaniu do innych krajów). Moja mama załapała się na emeryturę w wieku 55 lat.
        • marzeka1 Re: Uczcie się! 07.11.14, 11:20
          A mnie wkurza emerytura w wieku 67 roku, chociaż nie mam pojęcia , czy dożyję, bo np. i moi rodzice, i moi teściowie swoich emerytur nie dożyli (zmarli po 50, a mój ojciec po 40 roku życia). Ba- naprawdę nie mam pojęcia na kogo mogłabym głosować w wyborach, ale taka przeróbka w sprawie emerytur na bank odrzuciła mnie od PO.
          Zdjęcia i program z oporu Belgów z lekka mnie zaskoczył- ich niezgoda na to.
          • princess_yo_yo Re: Uczcie się! 07.11.14, 11:30
            intryguje mnie niezmiernie w jaki sposob wkurzeni maja pomysl na rozwiazanie problemu finansowania srednio ok 20 lat albo i wiecej spedzanych na emeryturze. skoro nie wydluzeniem czasu pracy to...?
            • agnieszka77_11 Re: Uczcie się! 07.11.14, 12:03
              Rozwiązać całe to oszczędzanie do jednego wora, skoro kasa i tak nie jest dziedziczna, a każdy sam odkładałby na swoje indywidualne konta jako zabezpieczenie na starość. Jeżeli miałby ochotę odejść na emeryturę w wieku 55 lat to by odchodził, jeżeli stan jego konta mu na to pozwala.
              • princess_yo_yo Re: Uczcie się! 07.11.14, 12:07
                alez jak najbardziej, tylko ze to tak juz dziala, osoby bardzo dobrze zarabiajace w wieku lat 55 tak juz maja i nie potrzebuja do tego zadnych zmian.
                co proponujesz rzeszy ludzi zarabiajacych pensje od minimalnej do ponad sredniej pensji? czyli wiekszosci spoleczenstwa? survival of the fittest?
                • agnieszka77_11 Re: Uczcie się! 07.11.14, 12:19
                  princess_yo_yo napisała:

> co proponujesz rzeszy ludzi zarabiajacych pensje od minimalnej do ponad srednie
                  > j pensji? czyli wiekszosci spoleczenstwa? survival of the fittest?

Będą musieli pracować dłużej niż 55 lat. Z drugiej strony pieniądze tych co zmarli młodo zasilą konto oszczędnościowe rodziny.
                  • niegomezza Re: Uczcie się! 07.11.14, 13:12
                    Jeżeli pieniądze po zmarłym zasilą osieroconą rodzinę, to po to, żeby calość się bilansowała, musmy podnieść składki emerytalne.
                    • agnieszka77_11 Re: Uczcie się! 07.11.14, 13:21
                      niegomezza napisał(a):

> Jeżeli pieniądze po zmarłym zasilą osieroconą rodzinę, to po to, żeby calość si
                      > ę bilansowała, musmy podnieść składki emerytalne.

Mówię o przypadku, kiedy nie ma zbierania na wspólny system emerytalny ale na indywidualne konta. Na zasadzie każdy oszczędza na siebie.

W obecnie funkcjonującym systemie nie ma opcji bez podnoszenia składek, zgadza się.
                      • niegomezza Re: Uczcie się! 07.11.14, 13:48
                        Czyli system jak w Chile, mniej więcej. Fajnie, tylko żeby go osiągnąć należy pozbyć się garba pod postacią osób powyzej 35-40 roku życia, które albo już są na emeryturze, albo mają do niej krócej i same sobie nie uzbierają.
                        Należy też pozbyć się garba pod postacią polityków, którzy bardzo chcą mieszać w tym garnku z pieniędzmi, chłopów zachęcić, policjantów zachować, sędziów utrzymać.
                        I wreszcie należy jasno stwierdzić, co będzie się działo z ludźmi bezrobotnymi, niskozarabiającymi, takimi, którzy tracą zdrowie itp.
                        • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Uczcie się! 07.11.14, 14:40
                          niegomezza napisał(a):

> Należy też pozbyć się garba pod postacią polityków, którzy bardzo chcą mieszać
                          > w tym garnku z pieniędzmi, chłopów zachęcić, policjantów zachować, sędziów utrz
                          > ymać.
                          > I wreszcie należy jasno stwierdzić, co będzie się działo z ludźmi bezrobotnymi,
                          > niskozarabiającymi, takimi, którzy tracą zdrowie itp.

Swojego czasu ZUS przysłał mi wyliczenie ile mam u nich kasy i jaka będzie prognozowana emerytura. Prognozowana emerytura była niższa od kwoty odsetek od zgromadzonej sumy, którą miałbym w komercyjnym banku co miesiąc.

Pytanie jest takie, skoro nie wypłacają nawet pełnych odsetek od zgromadzonej sumy to co dzieje się z resztą odsetek oraz z kapitałem?

Ksiadz Anatol
                          • araceli Re: Uczcie się! 07.11.14, 14:46
                            No tak oczywiście bo Ty masz lokaty na 50% rocznie big_grin

Przypomina mi się wyliczenia różnych panów z III filaru co prognozy robili na długoterminowym inwestowani na 5% powyżej inflacji big_grin
                            • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Uczcie się! 07.11.14, 14:57
                              araceli napisała:

> No tak oczywiście bo Ty masz lokaty na 50% rocznie big_grin

Liczyłem dla 8% czy 9%, które wtedy obowiązywało.

Zacytowałbym ten papier, ale nie zbieram makulatury, więc skończył swój żywot w niszczarce. Możesz oczywiście przedstawić takie wyliczenie z ZUSu i pokazać jakie to ZUS będzie wypłacał kokosy.

Cieszę się, że liczysz na swoją emeryturkę z ZUS, żebyś się tylko nie przeliczyła...

Ksiadz Anatol
                              • joa66 Re: Uczcie się! 07.11.14, 15:08
                                A na co TY liczysz?wink
                                • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Uczcie się! 07.11.14, 15:12
                                  joa66 napisała:

> A na co TY liczysz?wink

No to, co sobie odłożę na koncie typu "zaskórniak" w Szwajcarii.

Ksiadz Anatol
                                  • joa66 Re: Uczcie się! 07.11.14, 15:16
                                    No popatrz, to nie pracujesz za michę ziemniaków i stać Cię na zaskórniaki w Szwajcarii?smile
                                    • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Uczcie się! 07.11.14, 15:19
                                      joa66 napisała:

> No popatrz, to nie pracujesz za michę ziemniaków i stać Cię na zaskórniaki w Sz
                                      > wajcarii?smile

A kto Ci powiedział, że pracuję za michę ziemniaków?!

Ja cały czas twierdzę, że za michę ziemniaków nie warto / nie ma sensu pracować...

Ksiadz Anatol
                                      • joa66 Re: Uczcie się! 07.11.14, 15:21
                                        Podobno "normalni" ludzie tak żyją i będzie jeszcze gorzejsmile
              • araceli Re: Uczcie się! 07.11.14, 12:21
                agnieszka77_11 napisała:
                > Rozwiązać całe to oszczędzanie do jednego wora, skoro kasa i tak nie jest dzied
                > ziczna, a każdy sam odkładałby na swoje indywidualne konta jako zabezpieczenie
                > na starość. Jeżeli miałby ochotę odejść na emeryturę w wieku 55 lat to by odcho
                > dził, jeżeli stan jego konta mu na to pozwala.

Bardzo sprawiedliwe tylko nie wiem czy wiesz ale w tym układzie zdecydowana większość będzie pracować do śmierci bo nie będzie ich stać na emeryturę.
                • agnieszka77_11 Re: Uczcie się! 07.11.14, 12:25
                  araceli napisała:

> Bardzo sprawiedliwe tylko nie wiem czy wiesz ale w tym układzie zdecydowana wię
                  > kszość będzie pracować do śmierci bo nie będzie ich stać na emeryturę.

Taki system też nie jest idealny przy polskich zarobkach. Mimo wszystko wydaje mi się lepszy niż jest teraz. Ja nie wierzę nawet tą emeryturę w wieku 67 lat. Później znów podniosą wiek emerytalny.
                • niegomezza Re: Uczcie się! 07.11.14, 13:11
                  Przede wsystkim spora część populacji swoje "emerytalne" pieniądze by przegwizdała, wydała na leki, na wyjazd do Egiptu, na uczelnię dziecka, operację matki. I w pewnym momencie zostałaby z zerem na koncie.
                  I znów, jest oczywiście taka możliwość, że takiego spłukanego po prostu zastrzelimy, lub ewentulanie zamkniemy w baraku, nie będziemy leczyć, a żywić będziemy kaszą bez omasty.
                  Tego chcemy? Bo jeżeli nie, to poza ciułaniem na swoją starość musimy też gromadzić jakieś kwoty na utrzymanie pechowców, utracjuszy, chorowitych. Czyli wcale nie likwidujemy wspólnego wora, tylko go przemieszczamy (a takie przemieszczenia też kosztują) część jego zawartości.
                  • agnieszka77_11 Re: Uczcie się! 07.11.14, 13:23
                    niegomezza napisał(a):

> Przede wsystkim spora część populacji swoje "emerytalne" pieniądze by przegwizd
                    > ała, wydała na leki, na wyjazd do Egiptu, na uczelnię dziecka, operację matki.
                    > I w pewnym momencie zostałaby z zerem na koncie.

Zakładam, że składki byłyby obowiązkowe. Ale tylko danej osoby i dziedziczne. Odejście na emeryturę też wiązałoby się ze zgromadzeniem ich odpowiedniej wielkości.
                    • princess_yo_yo Re: Uczcie się! 07.11.14, 15:04
                      to co opisujesz to zwykle oszczednosci a nie system jakiegokolwiek ubezpieczenia na jakim opiera sie z natury system emerytalny. jak najbardziej 10% spoleczenstwa jest w stanie odlozyc ok polowe swoich dochodow po to zeby nie pracowac w przyszlosci przez 15-20 lat. a co z reszta?
            • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Uczcie się! 07.11.14, 12:25
              princess_yo_yo napisała:

> intryguje mnie niezmiernie w jaki sposob wkurzeni maja pomysl na rozwiazanie pr
              > oblemu finansowania

A dlaczego wkurzeni mają mieć pomysły? Wkurzeni mają rolę opiniotwórczą, recenzencką... I właśnie wyrazili czy też nawet wyeksponowali swoje zdanie.

Od pomysłów jest rząd, który bierze za to odpowiednią kasę....

Ksiadz Anatol
          • araceli Re: Uczcie się! 07.11.14, 12:16
            marzeka1 napisała:
            > A mnie wkurza emerytura w wieku 67 roku, chociaż nie mam pojęcia , czy dożyję,

Powinnaś móc iść na emeryturę kiedy chcesz - wyliczą Ci 100zł i tyle - Twoja sprawa, czy zdechniesz z głodu czy nie.
    • niegomezza Re: Uczcie się! 07.11.14, 11:48
      A ja mam proste jak kołek pytanie.
      Skąd czerpać środki na wypłacanie emerytur nie przez 2 czy 3, ale przez 7, 9 12 lat?
      Ludzie żyją coraz dłużej. W XIX wieku średnia długość życia wydłużyła się o 15 lat. W ciągu XX wieku nastąpił przyrost o kolejne 30 lat.
      To jest prosta kalkulacja: kiedyś dużo pracowników utrzymywało niewielką grupę starców, którzy szybko umierali. Teraz pracownicy mają utrzymywać coraz większy tłum starców, którzy żyją coraz dłużej.
      Na logikę możliwości są następujące: albo jednak pracować dłużej, czyli skrócić emeryturę od dołu, albo skrócić emeryturę z drugiego końca, czyli zabijać wszystkich powyżej np. 75 roku życia.
      • triss_merigold6 Re: Uczcie się! 07.11.14, 12:13
        System Bismarcka przestał być wydolny.
      • araceli Re: Uczcie się! 07.11.14, 12:18
        niegomezza napisał(a):
        > A ja mam proste jak kołek pytanie.
        > Skąd czerpać środki na wypłacanie emerytur nie przez 2 czy 3, ale przez 7, 9 12
        > lat?
        > Ludzie żyją coraz dłużej. W XIX wieku średnia długość życia wydłużyła się o 15
        > lat. W ciągu XX wieku nastąpił przyrost o kolejne 30 lat.
        > To jest prosta kalkulacja: kiedyś dużo pracowników utrzymywało niewielką grupę
        > starców, którzy szybko umierali. Teraz pracownicy mają utrzymywać coraz większy
        > tłum starców, którzy żyją coraz dłużej.

Idea emerytury zawsze była taka, że dostawać ją mieli Ci, co żyli powyżej średniej. Tak, tak - pracować miało się do śmierci.

Znajomość ekonomii i matematyki niestety nie jest domeną większości ludzi.
    • araceli Re: Uczcie się! 07.11.14, 12:19
      Czego można się nauczyć z tego materiału:
      1. Belgowie pracują już teraz do 65 roku życia (!!)
      2. Nawet bogate państwa przestaje być stać na wieki socjal.

I pewnie - popalą sobie opony ale pieniędzy w kasie państwa od tego nie przy będzie.
      • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Uczcie się! 07.11.14, 12:22
        araceli napisała:

> I pewnie - popalą sobie opony ale pieniędzy w kasie państwa od tego nie przy bę
        > dzie.

Jakbyś się przyjrzała uważnie to zauważyłabyś, że nie palą opon, ale całe samochody.

Ksiadz Anatol
        • araceli Re: Uczcie się! 07.11.14, 12:24
          najstarszy_syn_ksiedza_biskupa napisał(a):
          > Jakbyś się przyjrzała uważnie to zauważyłabyś, że nie palą opon,
          > ale całe samochody.

Tym bardziej - jeszcze składki ubezpieczeniowe im podniosą z tytułu zwiększonego ryzyka smile

Swoją drogą - gdzie jest moja ulubiona belgijska emigranteczka smile O kłopotach w swoim raju jakoś pisać nie chce suspicious
          • fadilla Re: Uczcie się! 07.11.14, 12:25
            Zapewne wie o tym fakcie z tego samego źródła co i Ty - z internetu
          • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Uczcie się! 07.11.14, 12:26
            araceli napisała:

> Swoją drogą - gdzie jest moja ulubiona belgijska emigranteczka smile O kłopotach w
            > swoim raju jakoś pisać nie chce suspicious

A gdzie Ty widzisz kłopoty?

Ksiadz Anatol
            • araceli Re: Uczcie się! 07.11.14, 12:28
              > A gdzie Ty widzisz kłopoty?

Cięcia to objaw beztroski tongue_out
              • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Uczcie się! 07.11.14, 12:31
                araceli napisała:

> najstarszy_syn_ksiedza_biskupa napisał(a):
                > > A gdzie Ty widzisz kłopoty?
                >
                > Cięcia to objaw beztroski tongue_out

Ok, jeżeli to są kłopoty to Polska jest w głębokiej, czarnej d*upie...

Ksiadz Anatol
                • araceli Re: Uczcie się! 07.11.14, 12:36
                  > Ok, jeżeli to są kłopoty to Polska jest w głębokiej, czarnej d*upie...

Polska jest krajem biednym - chyba nikt nie ma co do tego wątpliwości. Biorąc pod uwagę uwarunkowania historyczno-społeczne to tragedii nie ma. Oczywiście, zawsze można stawiać Azjatę obok Europejczyka i ujadać na niski wzrost tego pierwszego smile Tylko po co?
                  • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Uczcie się! 07.11.14, 12:39
                    araceli napisała:

> najstarszy_syn_ksiedza_biskupa napisał(a):
                    > > Ok, jeżeli to są kłopoty to Polska jest w głębokiej, czarnej d*upie...
                    >
                    > Polska jest krajem biednym - chyba nikt nie ma co do tego wątpliwości. Biorąc p
                    > od uwagę uwarunkowania historyczno-społeczne to tragedii nie ma.

Ależ piękna odpowiedz... czyli nie protestujemy, bo jest fantastycznie. Zapiszę sobie i będę wklejał jak tylko ktoś coś napisze, że mu źle....

Ksiadz Anatol
                    • araceli Re: Uczcie się! 07.11.14, 12:50
                      > Ależ piękna odpowiedz... czyli nie protestujemy, bo jest fantastycznie. Zapiszę
                      > sobie i będę wklejał jak tylko ktoś coś napisze, że mu źle....

A gdzie ja napisałam 'nie protestujmy'? Ogólnie w życiu przydaje się coś takiego jak poczucie realizmu po prostu. Protestować możesz sobie do woli, pytanie czy jest jakakolwiek realna szansa, że protesty mają szansę przynieść skutek smile

Ja dziś na przykład zaprotestuję przeciwko deszczowi, kurde - pada za często w Trójmieście. No sory -taki mamy klimat tongue_out
            • fadilla Re: Uczcie się! 07.11.14, 12:31
              Ha, u nas przecież pielęgniarki wczoraj protestowały, wiadomosci.onet.pl/trojmiasto/tylko-prawda-nas-wyleczy-protest-pielegniarek-pod-urzedem-marszalkowskim-w-gdansku/x69es

Tylko jakoś tak mało spektakularnie, bez podpaleń. Oj za grzeczni jesteśmy, za grzeczni, fakt, przez to ktoś może nie zauważyć kłopotów we własnym kraju uncertain
              • araceli Re: Uczcie się! 07.11.14, 12:34
                Ale kto nie zauważa - nie bój żaby emigranteczki każdy negatywny link wyciągną... z naszego podwórka, nie swojego big_grin
              • triss_merigold6 Re: Uczcie się! 07.11.14, 12:34
                Kogo konkretnie masz na myśli pisząc za grzeczni jesteśmy, bo o ile pamiętam protesty górników, stoczniowców czy rolników, to były dość widowiskowe.
                • fadilla Re: Uczcie się! 07.11.14, 12:52
                  I świadczyły o kłopotach w ... ? Ja doskonale wiem o ich protestach i formie, nie mnie tłumacz. ktoś inny tu twierdzi, że protesty w obcym kraju świadczą o kłopotach tego kraju, no a u nas to zapewne taka ... forma zabawy.
                  • araceli Re: Uczcie się! 07.11.14, 12:54
                    fadilla napisała:
                    > I świadczyły o kłopotach w ... ? Ja doskonale wiem o ich protestach i formie, n
                    > ie mnie tłumacz. ktoś inny tu twierdzi, że protesty w obcym kraju świadczą o kł
                    > opotach tego kraju, no a u nas to zapewne taka ... forma zabawy.

No nie - przecież napisałam - protesty świadczą o beztrosce - taka imprezka w raju big_grin
                  • triss_merigold6 Re: Uczcie się! 07.11.14, 13:00
                    YYy, a czy ja twierdzę że nie świadczyły o problemach? Świadczyły, jak najbardziej. Aczkolwiek nie te segmenty gospodarki były i są najbardziej niedofinansowane, upośledzone, poszkodowane.
                    • fadilla Re: Uczcie się! 07.11.14, 13:03
                      Ok, skupmy się na pielęgniarkach, które protestują cicho i spokojnie. One się załapują na bycie w sektorze upośledzonym?
                      • triss_merigold6 Re: Uczcie się! 07.11.14, 13:12
                        Jak najbardziej.
        • triss_merigold6 Re: Uczcie się! 07.11.14, 12:25
          Widocznie ich na to stać.
          • araceli Re: Uczcie się! 07.11.14, 12:26
            triss_merigold6 napisała:
            > Widocznie ich na to stać.

Nie sądzę, żeby palili swoje tongue_out
            • masda-dorota Sam sie ucz... 07.11.14, 14:05
              Ale, ze kto ma protestowac??? Rzad PO jest w sejmie juz od 2007 roku... Sorry, ale ich postulaty były jasne-jak najwięcej dla przedsiębiorców i "67"... Chyba wiecie na co glosowaliście???
              To dzięki tej polityce pro-przedsiębiorczej mamy um. cywilnoprawne zamiast o prace.....mamy dzieci wysylane wczeniejsze do nieprzygotowanej szkoly, mamy zdegradowanie nauk humanistycznych i szkol. wyzszego. Przedsiębiorczość rozumiana dla nas jako wyzysk. Niedlugo soboty bede "wypłacane" w groszach zamiast "oddawane" w postaci dnia wolnego.. To wszystko w imie wolnosci i dobra przedsiębiorców., bo to przeciez oni "dają" innym prace, a ze niskoplatna i w warunkach zenujacych to juz inna bajka...
              W Polsce najwaznijesi są przedsiebiorcy i emeryci. Tacy bieeedni emeryci z biletem za 50 zlotych na rok na komunikacje miejską w Warszawie, tacy z lekami za zlotowke i znizką 80% na komórkę, bo oni przeicez maja tak maaalo, ze łaczą sie w grupy wsparcia i sobie dopomoagaja, bo im malooooooooooooo ciagle maloooooooooooooooo, maloooooooooooooooooooooooooooooooooo. Od zarania dziejow slysze, ze im malo ,ze mają malo, ze nie starcza, chociaz to mnie nie stac na sanatorium, niepracowanie i leki. To nie ja zalegam u lekarza i nie ja mam ulgio, ale oni taccccccccccccyyyy chorzy. DLaczego chorzy? No starzy sa. Ja ine chora, bo mloda......................
              • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Sam sie ucz... 07.11.14, 14:18
                masda-dorota napisała:

> W Polsce najwaznijesi są przedsiebiorcy i emeryci. Tacy bieeedni emeryci z bile
                > tem za 50 zlotych na rok na komunikacje miejską w Warszawie, tacy z lekami za z
                > lotowke i znizką 80% na komórkę, bo oni przeicez maja tak maaalo, ze łaczą sie
                > w grupy wsparcia i sobie dopomoagaja, bo im malooooooooooooo ciagle maloooooooo
                > oooooooo, maloooooooooooooooooooooooooooooooooo. Od zarania dziejow slysze, ze
                > im malo ,ze mają malo, ze nie starcza, chociaz to mnie nie stac na sanatorium,
                > niepracowanie i leki. To nie ja zalegam u lekarza i nie ja mam ulgio, ale oni t
                > accccccccccccyyyy chorzy.

Jak widzimy poziom frustracji jest wysoki, nawet bardzo wysoki, przeradzający się w skrywaną agresję w kierunku emerytów... Co Ci biedni emeryci Ci zawinili?

Cóż więc mogę doradzić?

"Polska jest krajem biednym - chyba nikt nie ma co do tego wątpliwości. Biorąc pod uwagę uwarunkowania historyczno-społeczne to tragedii nie ma."

Ksiadz Anatol
              • agnieszka77_11 Re: Sam sie ucz... 07.11.14, 14:26
                masda-dorota napisała:

> W Polsce najwaznijesi są przedsiebiorcy i emeryci. Tacy bieeedni emeryci z bile
                > tem za 50 zlotych na rok na komunikacje miejską w Warszawie, tacy z lekami za z
                > lotowke i znizką 80% na komórkę, bo oni przeicez maja tak maaalo, ze łaczą sie
                > w grupy wsparcia i sobie dopomoagaja, bo im malooooooooooooo ciagle maloooooooo
                > oooooooo, maloooooooooooooooooooooooooooooooooo. Od zarania dziejow slysze, ze
                > im malo ,ze mają malo, ze nie starcza, chociaz to mnie nie stac na sanatorium,
                > niepracowanie i leki. To nie ja zalegam u lekarza i nie ja mam ulgio, ale oni t
                > accccccccccccyyyy chorzy. DLaczego chorzy? No starzy sa. Ja ine chora, bo mloda

Bo przyzwyczajeni są do innego systemu "czy się stoi czy się leży to się należy", do darmowych mieszkań i pracy, gdzie pracodawca był dla pracownika, bezrobocia praktycznie nie było, a zakłady dokładały do wakacji i sponsorowały świąteczne paczki. Teraz mamy inaczej. Ciężko się przestawić.

Ale nie wszystkie leki są za złotówkę, a emerytury wysokie nie są. Do specjalisty ciężko się dostać. Też nie mają różowo.
              • alinawk Re: Sam sie ucz... 07.11.14, 15:40
                Rosjanie mają pomysł:

www.rmf24.pl/fakty/swiat/news-specjalny-podatek-na-utrzymanie-rodzicow-rewolucyjny-pomysl-,nId,1007628
                Oczywiście nie dwa procent tylko więcej. Ma emerytur nie być to niech dzieci płacą na rodziców. W końcu takiemu dziecku rodzic przez plus minus dwadzieścia lat za darmo żreć dawał i mieszkać pozwalał za darmo w swoim mieszkaniu. To niech teraz młodzi oddają i utrzymują rodziców tongue_out.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka