Dodaj do ulubionych

Inhalacja z soli fizjolgicznej

09.11.14, 19:28
Coś się kluje, mnie boli gardło, młody zaczął pochrząkiwać/pokasływać sucho. Wyciągnęłam inhalator, wlałam sól fizjologiczną ale jakoś w trakcie kaszel się nasilił. Może ktoś z Was wie, czy powinno się inhalować tylko przy suchym kaszlu, bez innych objawów? Od kilku lat nie używam leków (typu pulmicort, berodual), bo na szczęście takich potrzeb nie ma i nie bardzo wiem, czy w takim razie ta sol nie podrażni.
Obserwuj wątek
    • novanicka Re: Inhalacja z soli fizjolgicznej 09.11.14, 19:31
      inhalację z soli fizj. możesz robić zawsze, ZWŁASZCZA przy suchym kaszlu.

Ja wprowadzam też wtedy syrop z cebuli i czosnku.
      Jak po 3 dniach nie pomaga, przerzucam się na mucosolvan i wtedy już po kolejnych 3-4 dniach zawsze pomaga.
      • zona_mi Re: Inhalacja z soli fizjolgicznej 09.11.14, 19:44
        > inhalację z soli fizj. możesz robić zawsze, ZWŁASZCZA przy suchym kaszlu.

ALE
        nie przed snem, najlepiej nie później niż do 17-18, zależy o której chodzi spać, bo to działa w pewnym sensie wykrztuśnie - pomaga oczyścić oskrzela, więc mógłby być kłopot ze spaniem.
        • dziennik-niecodziennik Re: Inhalacja z soli fizjolgicznej 09.11.14, 21:33
          no to przy suchym kaszlu taka inhalacja jest bez sensu.
          • zona_mi Re: Inhalacja z soli fizjolgicznej 09.11.14, 21:48
            Ale w ciągu dnia na suchy pomoże - rozrzedzi trochę wydzielinę, by lepiej się odkrztuszała. Dodałabym rumianku i szałwii.
            • dziennik-niecodziennik Re: Inhalacja z soli fizjolgicznej 09.11.14, 22:07
              jak jest wydzielina to kaszel nie jest suchy tylko mokry smile
              • zona_mi Re: Inhalacja z soli fizjolgicznej 09.11.14, 22:24
                Nie wiem, nie znam się na kaszlu aż tak, ale jak coś jest w oskrzelach, a trudno wykaszlać, bo za gęste, to fajnie jednak inhalować. Mnie lekarka zawsze zaleca inhalacje.
                • madzioreck Re: Inhalacja z soli fizjolgicznej 04.12.14, 23:50
                  Suchy kaszel jest wtedy, kiedy nie ma wydzieliny, ale "coś" powoduje odruch kaszlu, drapie/swędzi.
    • kkalipso Re: Inhalacja z soli fizjolgicznej 09.11.14, 19:46
      Ja małej jak zaczyna smarkać zwłaszcza na zielono rano i wieczorem oczyszczam nos przegotowaną wodą z solą morską (tak tą marketową) smarka, że hej. Strzykawką. Jestem skłonna powiedzieć, że uratowało ją to wiele razysmile
      • alfa36 Re: Inhalacja z soli fizjolgicznej 09.11.14, 20:04
        Dzięki. Zrobiłam syrop z cebuli i czosnku, choć akurat ja mam wrażenie, ze ani mi ani dziecku naturalne środki niestety nie pomagająsad Wyjątek to okład z ziemniaków, który mam zamiar zastosować na moje bolące drugi dzień gardło- nie pomogła sauna z olejkami ani żadne płukanki (fakt, może za krótko, bo od wczoraj stosowane, ale ani trochę nie jest lepiej). Ostatnia nadzieja w ziemniakach i jutrzejszym dniu, który mogę spędzić pod pierzynąsmile
        • novanicka Re: Inhalacja z soli fizjolgicznej 09.11.14, 20:43
          To niedawno podesłał mi małżonek smile

m.styl.pl/zdrowie/leksykon-zdrowia/news-walcz-z-przeziebieniem,nId,1546314?utm_source=Interia&utm_medium=APP&utm_campaign=android
          cebula, czosnek (polski), miód (spadziowy), cytryna, maliny (prawdziwe) - u nas to podstawa domowej apteczki w pierwszym rzucie.
          Na noc smarujemy stopy amolem i w ciepłe skarpety a jeszcze skrapiamy poduszkę, a pod nos maść majerankowa.
          Oczywiście nebulizacje także.
          Gardło płuczemy roztworem wody i soli kuchennej (choć 3-4 ząbki czosnku, wyciśnięte na lekko ciepłe mleko z miodem załatwiają ból gardła w jednej chwili, najpierw piecze a potem już nie boli smile )

No i spacery. Póki nie ma gorączki, to wietrzymy nosy, minimum pół godziny dziennie a wdomu temp.nie wyższa niż 21 stopni (w nocy nie wyższa niż 19).
          • kremka2014 Re: Inhalacja z soli fizjolgicznej 09.11.14, 22:22
            Możesz zastosować jak najbardziej i zwłaszcza przy suchym kaszlu
    • alfa36 Re: Inhalacja z soli fizjolgicznej 10.11.14, 12:31
      W nocy nie kaszlał, rano trochę się oderwało, teraz jest oki. Mam nadzieję, ze szybka reakcja nie pozwoli na rozwiniecie się paskudztwa.
      Dziękuję za wskazówki.
      • alfa36 Re: Inhalacja z soli fizjolgicznej 04.12.14, 22:06
        Odszukałam mój wątek sprzed miesiąca. Jeszcze wczoraj byliśmy na basenie, a dziś młody obudził się z katarem, po południu pokaszlał sobie trochę.
        I pytanie: czy do soli fizjologicznej można cos dodać? Jakiś rumianek? septosan? A czy roztwór soli fizj. powinien mieć temp. pokojową czy może podgrzać? Młody jak zaczyna katarzyc to na maxa ma opuchniętą śluzówkę i nic nie chce wylecieć
        • kremka2014 Re: Inhalacja z soli fizjolgicznej 04.12.14, 23:02
          Kup solankę zz Rabki. Ma wiecej składników. Temperatura pokojowa ofkors. Z tymi sodadkami to chyba zależy od inhalatora. Nie do każdego można
          • e-milia1 Re: Inhalacja z soli fizjolgicznej 05.12.14, 07:38
            U Nas inhalatory sa bardzo modne. Nawet mozna je dostac na recepte dla dziecka. Moj syn ma katar niemal co miesiac od urodzenia i inhalujemy i widze zawsze poprawe.inhalujemy Jak jest katar, oskrzela, nawet zapalenie pluc.bardzo sobie chwale ale lepiej nie inhalowac przed spaniem bo dziala odkrztusnie. My na kaszel tez stosujemy inhalacje bo pediatra na szczescie nie jest zwolennikiem syropkow.
            • alfa36 a grota solna? 05.12.14, 23:19
              Grota solna ma działanie podobne do inhalacji solą fizj.? Z chorym dzieckiem nie pójdę ale ze zdrowiejącym warto?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka