Dodaj do ulubionych

problem w banku

11.11.14, 08:19
Dziewczyny, otóż mam problem w banku. może się czepiam? wkurzające to jest.
Dotyczy to płatności za kredyt hipoteczny.
Mam datę w umowie kiedy zostaje pobrana płatność z konta.
Wkurza mnie kiedy bank blokuje pieniądze 2 dni wcześniej.
Wyjaśniałam to wielokrotnie i mówiono mi że niestety jest taki system. Kłócę sie od 10 lat i nic.
Bywało tak że blokowali mi 2 dni wcześniej ostatnie pieniądze, które mogłam obracać jeszcze dwa dni.
Teraz zmieniłam konto, żeby tego nie było i główne środki mam na innym koncie i robię przelew na konto kredytowe. Ale...no właśnie, 2 dni wcześniej jak zwykle mam na minusie na koncie, bo jest brak środków. Po czym nieraz mam odsetki za to a nie raz nie. Odsetki kilkugroszowe, ale dlaczego? czy jest na to rada jakas?
Zwracałam się do banku z reklamacją i niestety mają mnie gdzieś.
Bywało że ostatnie pieniądz ejakie mi zablokowali miałam na zakupy czy rachunki. W ciągu tych dni dostawałam pensje która miała być na kredyt. Ale bank sobie wybierał sam kasę którą zablokuje. Jestem tym zmęczona, mam ochotę pójśc do sądu, ale wyolbrzymiam chyba?
Obserwuj wątek
    • a.n.a0 Re: problem w banku 11.11.14, 08:21
      Dodam że pieniądze jakie są zablokowane 2 dni wcześniej są z datą dzień po płatności, czyli jakby naliczali mi odsetki za jeden dzień spóżnienia. Nigdy mi się nie zdarzyło nawet raz opóżnić. Nie wiem dlaczego bank tak postepuję.
    • melancho_lia Re: problem w banku 11.11.14, 08:21
      Rzeczywiście kiepski system... U mnie kasę ściąga tego dnia co jest w umowie wpisane. Nic wczesniej nie blokuje.
      A to konto masz tylko na potrzeby kredytu?
      • a.n.a0 Re: problem w banku 11.11.14, 08:27
        Teraz mam konto na potrzeby kredytu, ale około 6,7 lat miałam wszystko na tym koncie, pensje męża, moją.
        Zmieniłam na walutowe i trochę lepiej, bo wpłacam pieniądze kiedy mi się podoba, nawet ostatniego dnia kiedy pobierają ratę. Problem jest nadal bo jest blokada 2 dni wcześniej i pozniej mi naliczają odsetki.
        • woman_in_love ja tu widzę większy problem 11.11.14, 12:40
          Bo jeśli oni naliczają odsetki to pewnie i w BIK wykazują, że się ciągle spóźniasz. A jeśli tak, to co nieźle BIK psują.
          A to już jest poważny problem i powinnaś z tym iść do arbitra czy nawet sądu.
    • antyk-acap Re: problem w banku 11.11.14, 08:27
      Dwa pytania: czy jest to ten sam bank w którym masz kredyt? Czy jest zapis o blokowaniu w umowie?
      • a.n.a0 Re: problem w banku 11.11.14, 08:33
        W umowie nie mam zapisu o blokadach. Oni twierdzą że taki jest system.Ja robię zrzuty ekranu i składam reklamacje, to wtedy mi nie poboerają odsetek. Ale czasme sie zdarza że pobrane pare groszy.
        • antyk-acap Re: problem w banku 11.11.14, 08:42
          Reklamować wyżej. Zażądać odsetek od zablokowanej kwoty.
          • a.n.a0 Re: problem w banku 11.11.14, 08:46
            antyk-acap napisał:

> Reklamować wyżej. Zażądać odsetek od zablokowanej kwoty.

już ządałam za tyle lat i nie uznali mi. Wyżej miałam się do Arbitra udać ale nie wiem czy nie wyolbrzymiam.
            • antyk-acap Re: problem w banku 11.11.14, 17:00
              Jeśli nie ma czegoś w umowie albo ty nie zaznaczyłaś w zleceniu przelewu że pieniądze mają być blokowane to ich psim obowiązkiem jest nie blokować. Jeśli trwa to lata to uderzyłbym z całej siły - zagroził zerwaniem umowy i pozwem o odsetki. Prawnik postawiłby ich do pionu. Jaki to bank?
        • sowa.szara Re: problem w banku 11.11.14, 09:11
          Ich system cię nie powinien interesować, interweniuj wyżej. Albo napisz do Samcika.
    • deelandra Re: problem w banku 11.11.14, 09:09
      Może da się renegocjować z bankiem datę spłaty kredytu i przesunąć ją o te nieszczęsne dwa dni?
      • deelandra Re: problem w banku 11.11.14, 09:09
        spłatę raty kredytu oczywiście big_grin
        datę spłaty kredytu pewnie liczymy w latach
        • a.n.a0 Re: problem w banku 11.11.14, 09:13
          Ale nie chodzi o te dwa dni. Jak przesuną mi o dwa dni to i tak dwa dni wcześniej zablokują. Mówili ze system tak robi dzien lub dwa dni wcześniej.
          • deelandra Re: problem w banku 11.11.14, 09:23
            No ja to doskonale rozumiem, ale rozumiem, że gdyby zablokowali ci kasę dwa dni później to by cię urządzało, skoro na ustawienia systemu nic nie poradzisz.
    • landora Re: problem w banku 11.11.14, 09:13
      Dziwny system, też bym się wkurzała. Jaki to bank?
      U mnie rata znika w dzień zapisany w umowie, piątego każdego miesiąca. Czasem nawet pod koniec dnia.
      • a.n.a0 Re: problem w banku 11.11.14, 09:53
        landora napisała:

> Dziwny system, też bym się wkurzała. Jaki to bank?
        > U mnie rata znika w dzień zapisany w umowie, piątego każdego miesiąca. Czasem n
        > awet pod koniec dnia.

Millenium, u mnie kasa znika tez tego dnia co data płatności, ale zablokowane pieniądze sa dwa dni wcześniej, nie są do ruszenia.
        • gorgolka Re: problem w banku 11.11.14, 11:19
          u mnie w dawnym polbanku obecnie raiffaisen jest blokada o północy, tzn jak spłata jest na czwartek to w noc ześrody na czwartek już są zablokowane. To znaczy że w środę po południu muszą być na koncie, o wiadomo po 18 żadna operacja się nie księguje.
          Wyjątkiem jest jak spłata przypada na weekend albo poniedziałek, to blokują już w piątek o północy (bo znów od 18 w pątek do poniedziałku bank niby nie pracuje i nic nie miałoby szansy się zaksięgować)
          • gorgolka Re: problem w banku 11.11.14, 11:20
            a i jeszcze wspomnę, że informacja o blokadzie o godzinie 00 w dniu spłaty jest w umowie kredytowej
        • ola33333 Re: problem w banku 11.11.14, 11:27
          ustaw platnosci na date 2 dni pozniej, to bedzie pasowac smile
          • wies-baden Re: problem w banku 11.11.14, 12:01
            Świetna rada, niech bank obraca przez dwa dni pieniędzmi wszystkich kredytobiorców, co tam.. Przyzwoity bank czeka do 24-ej daty *X* na wpłatę raty kredytowej.
    • dido_dido Re: problem w banku 11.11.14, 13:04
      Kochana, coś kręcisz smile Znam system Millenium, na dodatek sama tam mam kredyt. I nie jestem pracownikiem smile
      Po pierwsze blokada. Nie ma możliwości naliczenia odsetek debetowych od zablokowanych środków. Nawet jeżeli na rachunku jest 0 i zablokują Ci 100 to saldo podstawy naliczania odsetek jest 0. Saldo dostępne możesz mieć -100 ale od tego odsetki nie są naliczane.
      Z mojego doświadczenia wynika, że blokada jest wykonywana tylko w dniu, w którym przypada płatność. Ponieważ millenium soboty ma robocze to jeżeli płatność przypada na sobotę to blokada pojawia się po przetwarzaniu z piątku na sobotę. A środki fizycznie znikają z rachunku podczas przetwarzania dnia czyli po 21. Jeżeli płatność przypada na niedzielę to blokada jest wykonywana podczas przetwarzania z soboty na niedzielę i wtedy rzeczywiście środki mogą być zablokowane już w niedzielę a znikają z rachunku dopiero w poniedziałek wieczorem. No ale wtedy spłata raty jest księgowana jakby z jednodniowym opóźnieniem z korzyścią dla Ciebie.
      • a.n.a0 Re: problem w banku 11.11.14, 14:13
        dido_dido napisała:

> Kochana, coś kręcisz smile Znam system Millenium, na dodatek sama tam mam kredyt.
        > I nie jestem pracownikiem smile

wiesz co jak nie przelałam na ubezpieczenie kilkudziesięciu złotych to miałam 0,01 odsetek. A od kilkaset czy tysięcy to kilkanascie razy więcej groszy. Ja wiem chyba co płacę. Mam zrzut ekranu za blokade 2 dni wczesniej i to nie jest sobota ani niedziela. Bo jak płacę w piątek to w środe mam już blokadę. A te dni akurat nie są śwętami,
        • dido_dido Re: problem w banku 11.11.14, 14:31
          A pisałaś reklamacje? Takie z prośbą o wyliczenie dokładne dlaczego tyle odsetek zostało naliczone i pobrane? Pytam serio i niezłośliwie smile Bo jeżeli spóźniłaś się z kwotą 50 zł przez 1 dzień to jeszcze do niedawna przy oprocentowaniu karnym 16% to było 2 grosze. Oczywiście tak jak piszesz przy tysiącu jest to już znacznie większa kwota. Ale jeżeli się nie zgadzasz to idziesz do jakiegokolwiek oddziału i prosisz pracownika o wyjaśnienie skąd te odsetki karne. Jeżeli się nie zgadzasz z wyjaśnieniem to piszesz reklamację. Jeżeli się z odpowiedzią na reklamację nie zgadzasz to piszesz do KNF.
          To dotyczy tak odsetek jak i blokady.
          • a.n.a0 Re: problem w banku 11.11.14, 14:37
            dido_dido napisała:

> A pisałaś reklamacje? Takie z prośbą o wyliczenie dokładne dlaczego tyle odsete
            > k zostało naliczone i pobrane? Pytam serio i niezłośliwie smile

pisałam kilkanaście razy reklamację. Do arbitra mam przygotowane pismo i to nie o odsetki karne a odsetki za trzymanie mojej kasy dwa dni przed płatnościa i obracanie nią. To będzie znaczna kwota. Odsetki karne za nic to wstyd iśc za pare złotych do sądu.
            • dido_dido Re: problem w banku 11.11.14, 14:48
              OK.
              Mnie też by wkurzało gdybym dwa dni przed terminem płatności raty miała już zablokowaną kwotę i nie mogła dysponować swoimi pieniędzmi
              • a.n.a0 Re: problem w banku 11.11.14, 14:53
                dido_dido napisała:

> OK.
                > Mnie też by wkurzało gdybym dwa dni przed terminem płatności raty miała już zab
                > lokowaną kwotę i nie mogła dysponować swoimi pieniędzmi

no własnie, cały czas dawałam się robić i przypadkowo zmieniłam konto i odeszli od tego, z tym że blokada jest na brak środków teraz.
      • a.n.a0 Re: problem w banku 11.11.14, 14:16
        dido_dido napisała:

> Z mojego doświadczenia wynika, że blokada jest wykonywana tylko w dniu, w który
        > m przypada płatność. Ponieważ millenium soboty ma robocze to jeżeli płatność pr
        > zypada na sobotę to blokada pojawia się po przetwarzaniu z piątku na sobotę. A
        > środki fizycznie znikają z rachunku podczas przetwarzania dnia czyli po 21. Jeż
        > eli płatność przypada na niedzielę to blokada jest wykonywana podczas przetwarz
        > ania z soboty na niedzielę i wtedy rzeczywiście środki mogą być zablokowane już
        > w niedzielę a znikają z rachunku dopiero w poniedziałek wieczorem. No ale wted
        > y spłata raty jest księgowana jakby z jednodniowym opóźnieniem z korzyścią dla
        > Ciebie.

a z mojego doświadczenia środki mam blokowane w dzień poszedni 2 dni wczesniej a jak płatnośc wynosi w poniedziałek to nawet juz w piątek mam blokadę. Mam większośc zrzutów ekranu, sprawa jest śmierdząca że tak powiem. Bo może rzeczywiście bik moge mieć zepsuty.
        • dido_dido Re: problem w banku 11.11.14, 14:43
          Odpowiedziałam już wyżej ale napiszę jeszcze raz - pisz reklamację. Jeżeli masz zrzuty z ekranu to domyślam się, że masz dostęp do bankowości internetowej. Czyli możesz taką reklamację złożyć przez ten kanał. Będziesz miała odpowiedź z banku to albo to coś wyjaśni albo eskalujesz problem dalej i wyżej.
          A co do BIKu - wejdź na ich stronę, możesz sama sprawdzić co tam na Ciebie jest smile Wymaga to trochę zachodu ale da się zrobić. No i warto to zrobić.
          • a.n.a0 Re: problem w banku 11.11.14, 14:50
            dido_dido napisała:

> A co do BIKu - wejdź na ich stronę, możesz sama sprawdzić co tam na Ciebie jest
            > smile Wymaga to trochę zachodu ale da się zrobić. No i warto to zrobić.
            Próbowałam kiedys zrobić, ale to trzeba dostac jakieś hasła droga pocztową? i nie udało mi się. Chyba ze teraz inaczej?
            • dido_dido Re: problem w banku 11.11.14, 14:56
              Ja bawiłam się w to jakiś rok temu i na pewno wszystko załatwiałam drogą elektroniczną. Nie pamiętam szczegółów, chyba tylko wysyłałam skan dowodu osobistego. Od tej pory wiele się mogło zmienić.
              Zobacz tutaj:
              www.bik.pl/lp/konto-probne/rejestracja
              • a.n.a0 Re: problem w banku 11.11.14, 16:35
                dido_dido napisała:

> Zobacz tutaj:
                > www.bik.pl/lp/konto-probne/rejestracja

nie udało mi sie nic zrobić, nie dochodzą maile aktywujące konto. Dam sobie spokój.
        • araceli Re: problem w banku 11.11.14, 15:08
          To w końcu o jakie odsetki Ci chodzi? Chcesz bank obciążyć karnymi odsetkami za blokowanie Twoich pieniędzy?
          • a.n.a0 Re: problem w banku 11.11.14, 16:33
            araceli napisała:

> To w końcu o jakie odsetki Ci chodzi? Chcesz bank obciążyć karnymi odsetkami za
            > blokowanie Twoich pieniędzy?

a co to za róznica, postępują źle i tyle.
            • araceli Re: problem w banku 11.11.14, 18:10
              Odpowiesz w końcu o co chodzi?
              • a.n.a0 Re: problem w banku 11.11.14, 19:43
                araceli napisała:

> Odpowiesz w końcu o co chodzi?

wszystko opisałam na samym poczatku
      • atena12345 Re: problem w banku 11.11.14, 17:57
        dido_dido napisała:

> Kochana, coś kręcisz smile Znam system Millenium, na dodatek sama tam mam kredyt.

a ja miałam kredyt w millenium - krętacze jakich mało
        • a.n.a0 Re: problem w banku 11.11.14, 19:44
          atena12345 napisała:

> dido_dido napisała:
          >
          > > Kochana, coś kręcisz smile Znam system Millenium, na dodatek sama tam mam kr
          > edyt.
          >
          > a ja miałam kredyt w millenium - krętacze jakich mało

straszni krętacze ale nie tylko na tym co opisałam, ja z nimi wciąz prowadze reklamacje i nic. Już się uzbieralo tak dużo że moja cierpliwość się konczy.
    • saszanasza Re: problem w banku 11.11.14, 14:42
      Załóż sobie nowe konto w innym banku na które będą ci spywały wszelkie środki. Utwórz zlecenie stałe przelewu stosownych środków na to stare konto na dzień wymagalności kredytu i chrzań bank??
    • atena12345 Re: problem w banku 11.11.14, 17:56
      doczytałam, że to bank millenium i już mnie nie dziwi, że masz problemy. Niestety na temat tego banku nie mogę powiedzieć nic dobrego. Też wielokrotnie miałam problemy z nieterminowym ściąganiem raty z konta, a nawet z samą wysokością raty. W pewnym momencie nawet bank samodzielnie zmienił sobie wielkość spłacanego przeze mnie kapitału/m-c. W ciągu 4 lat historii kredytowej z tym bankiem musiałam kilkakrotnie składać reklamacje, a i tak mam wątpliwości czy wszystko wyłapałam.
      Na szczęście się rozstałam i z kredytem i z bankiem. Omijam szerokim łukiem i nie polecam nikomu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka