Dodaj do ulubionych

Inhalacje- czym?

27.11.14, 13:04
Córka pokaszluje od tygodnia. Niestety nie mogłam jechać z nią do lekarza, pojechał mąż. Osłuchowo czysto mamy robić inhalacje. Mąż na to -dobrze. Weszli do apteki, kupili inhalator. W aptece pani im dała do tego gratis 10 buteleczek soli fizjologicznej.
Mąż nie zapytał lekarza czym ma inhalować a pani w aptece stwierdziła że solą wystarczy. Dla mnie to za mało informacji, mąż "zapomniał" zapytać smile A więc czym inhalowac dziecię ? Faktycznie wystarczy tylko sól?
Obserwuj wątek
    • aurinko Re: Inhalacje- czym? 27.11.14, 13:14
      Zależy czy kaszel suchy czy mokry. Czy to sam kaszelek czy oskrzela.
      Jak trzeba by było inhalować sterydami czy jakimś mucosolvanem, atroventem, berodualnem itp to lekarka dałaby receptę. Nie możecie zadzwonić do tej lekarki?
    • dziennik-niecodziennik Re: Inhalacje- czym? 27.11.14, 13:17
      mozesz samą solą. jak córka ma zawalone zatoki, zatkany nos, gęstą wydzieliną trudną do usunięcia - to sól troche nawilży i rozbije to.
      jak ma suchy kaszel to lepiej nie.
    • taormina Re: Inhalacje- czym? 27.11.14, 13:17
      Można zaparzyć Septosan, wystudzić i nim inhalować. Działa odkażająco na drogi oddechowe.
      • mozambique Re: Inhalacje- czym? 27.11.14, 13:21
        naparem z szałwi - doskonale odkaża gardło
        • oqoq74 Re: Inhalacje- czym? 27.11.14, 13:29
          Przez inhalator? ja zwykle albo sól, albo leki przepisane przez lekarza.
    • slonko1335 Re: Inhalacje- czym? 27.11.14, 13:31
      Jak lekarka nie przepisała leków do inhalacji to jak najbardziej sól wystarczy, zwłaszcza jak dziecko czyste osłuchowo.
    • elle.hivernale Re: Inhalacje- czym? 27.11.14, 14:04
      Sól dla nawilżenia powinna wystarczyć. W cięższych przypadkach steryd, np. Nebbud.
      • wielkanocnaniespodzianka Re: Inhalacje- czym? 27.11.14, 14:09
        zapomniałaś dodać, iż nebbud przy chorych oskrzelach się daje... jeśli oskrzela są czyste - babka rozwali dziecku górne drogi oddechowe.
    • vangie Re: Inhalacje- czym? 27.11.14, 14:08
      sama sola; ja stosuje 2ml na jedna inhalacje - rano i wieczorem- sol fajnie nawilza i pomaga
    • zuleyka.z.talgaru Re: Inhalacje- czym? 27.11.14, 14:26
      Ja inhaluję - 5ml soli fizjologicznej + 1 kropla olejku z sosny lub eukaliptusa. Miodzio smile
      • czarna_kita Re: Inhalacje- czym? 27.11.14, 14:44
        Dzięki dziewczyny. Więc lecimy z ta solą a potem się zobaczy smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka