rhaenyra 03.12.14, 21:33 tak przy okazji wątku o czubaszek "sam jak palec " czyli kurna co w grupkach po 5 ????!!!! a was jakie najbardzej denerwuja? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
niktmadry Re: durne wyrażenia 03.12.14, 21:39 a was jakie najbardzej denerwuja? "Masz może pożyczyć..." wypowiedziane przez osoby, które dzwonią do mnie tylko w sytuacjach gdy same czegoś potrzebują. Odpowiedz Link Zgłoś
lady-z-gaga Re: durne wyrażenia 03.12.14, 21:44 "skrzecząca rzeczywistość" - toż to istna plaga, na okrągło słyszę/czytam ciekawe, czy chociaz jedna osoba potrafiłaby wytłumaczyć, dlaczego używa tego zwrotu Odpowiedz Link Zgłoś
ivana6 Re: durne wyrażenia 03.12.14, 22:08 używane bez sensu, bo wyrażenie brzmi ''pospolitość skrzeczy..." (Stanisław Wyspiański "Wesele") Odpowiedz Link Zgłoś
lady-z-gaga Re: durne wyrażenia 03.12.14, 22:25 własnie o to mi chodziło niby cytat, niby nawiązanie do literatury, a pachnie ignorancją niestety, wyrażenie jest uzżwane dość powszechne przez dziennikarzy i innych ludzi (podobno) wykształconych, juz się zakorzeniło na dobre w narodzie Odpowiedz Link Zgłoś
igajos Re: durne wyrażenia 03.12.14, 21:48 Nie takie bez sensu. Kiedyś palec to był dzisiejszy kciuk. A dzisiejsze palce to były parsty (dlatego mamy naparstek). Kciuk jest takim osobnym bytem, odłączonym od reszty i mamy "sam jak palec" Odpowiedz Link Zgłoś
helufpi Re: durne wyrażenia 03.12.14, 21:51 Kiedyś wyraz "palec" oznaczał tylko kciuk, może teraz będzie cię to mniej denerwować Mnie z kolei denerwują osoby, które zawsze, kiedy ktoś użyje wyrażenia frazeologicznego robią jakieś miny lub gesty, które mają "przetłumaczyć" to wyrażenie i pokazać, jakie ta osoba ma świetne poczucie humoru (np. kątem plują - wykrzywiają usta i udają, że plują, udają, że rzucają okiem, totalna żenada). Odpowiedz Link Zgłoś
rhaenyra Re: durne wyrażenia 03.12.14, 21:56 jakby nie patrzec kciuk wystepuje w towarzystwie 4 innych palcow moze sie nieco odchylic ale bez obciecia nie ucieknie Odpowiedz Link Zgłoś
bachtin Re: durne wyrażenia 03.12.14, 22:01 Nie występuje w towarzystwie. Wyraźnie jest ofiarą wykluczenia społecznego, chwyta biedak na uboczu. Odpowiedz Link Zgłoś
lady-z-gaga Re: durne wyrażenia 04.12.14, 07:50 >jakby nie patrzec kciuk wystepuje w towarzystwie 4 innych palcow moze sie nieco odchylic ale bez obciecia nie ucieknie tongue_out I dlatego powstała wersja poprawiona tego powiedzonka "sam jak palec pechowego drwala" Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: durne wyrażenia 05.12.14, 09:30 A niektórzy, chyba żeby pokazać swój dystans do wypowiadanych słów, robią palcami taki gest kury grzebiącej, jakby rysowali w powietrzu znak cudzysłowia. I jeszcze ten cudzysłów jest angielski, bo oba znaki są na tej samej wysokości. Odpowiedz Link Zgłoś
mallard Re: durne wyrażenia 05.12.14, 09:51 helufpi napisał(a): > (np. kątem plują - wykrzywiają usta i udają, że plują, udają, że rzucają okiem, totalna > żenada). dzisiejsza młodzież mówi "suchary" na tego typu żarty, takie w stylu "łaskotki - łaspieski". Wiem to, bo mam w domu dwoje jej przedstawicieli. Muszę się pilnować w związku z tym, bo "suszenie" jest niestety bliskie mojemu pokoleniu (żarty w stylu J. Pietrzaka). Osobiście jednak uważam, że dobre suszenie zawsze jest w cenie. Odpowiedz Link Zgłoś
landora Re: durne wyrażenia 05.12.14, 11:09 Za moich czasów młodzież też tak mówiła ; ) Suchar funkcjonuje już co najmniej od 15 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
helufpi Re: durne wyrażenia 07.12.14, 14:11 Oj, na pewno co najmniej od 20 - poczułam się niniejszym staro Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: durne wyrażenia 03.12.14, 22:08 Nic mnie chyba tak nie denerwuje jak "palce lizać" jako zachęta do jedzenia. Jakby mi ktoś powiedział "siorbać, mlaskać i bekać"- zachęciłby mnie tak samo. Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: durne wyrażenia 03.12.14, 23:27 zwłaszcza "zdjąć skarpetki, palce lizaC" Odpowiedz Link Zgłoś
zona_mi Re: durne wyrażenia 03.12.14, 22:16 "A to Polska właśnie" Nie wiem, dlaczego tak mnie to irytuje. Odpowiedz Link Zgłoś
maslova Re: durne wyrażenia 04.12.14, 10:56 To i jeszcze "To tylko w Polsce może się zdarzyć", oczywiście w negatywnym znaczeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
vi_san Re: durne wyrażenia 03.12.14, 22:26 Mam dwie znajome, które gdy dzwonią do mnie i odbieram zaczynają rozmowę "Żyjesz jeszcze?". Zawsze odpowiadam: Nie, umarłam w zeszły piątek, a w poniedziałek był mój pogrzeb. Byłaś? No, wkurza mnie to nieziemsko, stąd dość makabryczne poczucie humoru. Skoro odbieram telefon, to chyba oczywiste, że żyję? Przy czym nie jest to przytyk, do rzadkości kontaktów, z jedną z wspomnianych mam kontakt co najmniej raz w tygodniu, z druga co dwa, trzy tygodnie. Odpowiedz Link Zgłoś
redheadfreaq Re: durne wyrażenia 04.12.14, 00:00 Moja matka to samo, sama nie zadzwoni, chyba, że się pali i wali, natomiast będzie snuła jakieś idiotyczne domysły i BANKOWO zacznie rozmowę "Bo ja nie wiem, czy żyjesz". Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: durne wyrażenia 04.12.14, 08:17 Moja teściowa zaczyna rozmowę od "Dlaczego nie dzwonicie?". Gorsze niż "Żyjesz jeszcze?", bo dowcipem się nie wykręcisz. Odpowiedz Link Zgłoś
agnzimka Re: durne wyrażenia 04.12.14, 21:18 Początek rozmowy: "Nie przeszkadzam?" Jakbyś przeszkadzała, to bym nie odebrała. Zwłaszcza, że ta osoba nie dzwoni na pogaduszki godzinne tylko wymienić 2-3 zdania. Odpowiedz Link Zgłoś
helufpi Re: durne wyrażenia 03.12.14, 22:29 O, przypomniało mi się: "Polacy nie gęsi" (tzn. gęsi nie jako przymiotnik tylko jako rzeczownik w l.mn.). Wieszcz się chciał ponaśmiewać z gęgających języków, a ziomale zrozumiały, że gorąco zaprzecza, jakoby był przedstawicielem drobiu. Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: durne wyrażenia 04.12.14, 15:11 M.Reja nie zaliczamy do grona wieszczów. Odpowiedz Link Zgłoś
malwa51 Re: durne wyrażenia 04.12.14, 02:15 "w razie wu" nosz.....! kuwicy dostaje momentalnie skad to w ogole sie wzielo? Odpowiedz Link Zgłoś
mor_lena Re: durne wyrażenia 04.12.14, 07:59 pl.wikipedia.org/wiki/Godzina_%E2%80%9EW%E2%80%9D Odpowiedz Link Zgłoś
malwa51 Re: durne wyrażenia 04.12.14, 10:58 To od tego? W zyciu by mi nie przyszlo do glowy takie powiazanie. Myslalam ze to "skrotowiec" od "w razie (W)ypadku". Za mlodych lat tego nigdy nie slyszalam i sadzilam, ze to wynalazek ostatnich lat.... Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: durne wyrażenia 04.12.14, 14:19 Moim zdaniem to jest skrotowiec od w razie wypadku Odpowiedz Link Zgłoś
pederastwa Re: durne wyrażenia 04.12.14, 15:16 Powiedzenie "w razie wu" też mnie drażni. I nie wydaje mi się, żeby pochodziło od godziny W. Odpowiedz Link Zgłoś
rhaenyra Re: durne wyrażenia 04.12.14, 08:02 a mi sie podoba a jeszcze bardziej shtf - no takie cudnie plastyczne jest Odpowiedz Link Zgłoś
mallard Re: durne wyrażenia 05.12.14, 09:57 malwa51 napisała: > "w razie wu" > > nosz.....! kuwicy dostaje momentalnie > skad to w ogole sie wzielo? Z wojska. Mówiło się na szkoleniach, ze coś jest "na wypadek W", - czyli wojny po prostu. Pamiętam, bo byłem... Odpowiedz Link Zgłoś
malwa51 Re: durne wyrażenia 05.12.14, 23:36 Ty to miales przynajmniej na szkoleniach... a ja to slyszalam nagminnie: "masz jeszcze jeden sloiczek dzemu w razie wu", "w razie wu wyslalam dwa opakowania...", "zadzwon w razie wu", "to moze w razie wu kupie dwie zapiekanki" Nie wiem - w jakims filmie ostanio nadawanym wystepuje to wyrazenie? Nigdy wczesniej tego nie slyszalam, a teraz (od jednej osoby zwlaszcza) co druga rzecz jest "w razie wu"- - hrrrgrrrrgkhhh....! Odpowiedz Link Zgłoś
atojaxxl Re: durne wyrażenia 04.12.14, 07:24 "torpeda" - w zdaniach "Twój wykon to prawdziwa torpeda", "To danie to jest torpeda", "Z niej prawdziwa torpeda", "Dziś w kuchni była zajebista torpeda" itp itd ... Torpeda już jest wszędzie !!! A cytaty z popularnych programów muzycznych i kulinarnych Odpowiedz Link Zgłoś
emwu55 Re: durne wyrażenia 06.12.14, 07:12 a ja mam wrażenie, że obecnie jako podkreślenie słów własnych ciągle stosuje się wyraz "Masakra". I to jako pejoratywne i pozytywne. "Masakra jak było dobrze" i "masakra, coś okropnego". Oblepiła nasz język ta masakra jak maskryczna guma do żucia. Odpowiedz Link Zgłoś
joxanna1 Re: durne wyrażenia 04.12.14, 08:13 że jakoby należy uczyć się na własnych błędach. Noż przecież mądrzy to uczą się na cudzych błędach wiem, to głupie, ale doprowadza to powiedzenie do mnie do szału. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: durne wyrażenia 04.12.14, 08:14 Bo to chodzi o palec irlandzkiego pracownika tartaku. Odpowiedz Link Zgłoś
aknaszilak Re: durne wyrażenia 05.12.14, 21:19 Poczucie humoru usunięto chirurgicznie? Odpowiedz Link Zgłoś
solejrolia Re: durne wyrażenia 04.12.14, 14:05 słuszna racja. to prawie jak masło jest maślane, i mnie ostatnio wkurza. i jeszcze: w każdym bądź razie. mam wtedy ochotę poprawiać rozmówcę: w każdym razie BARANIE ! Odpowiedz Link Zgłoś
kam.ien Re: durne wyrażenia 04.12.14, 14:32 ROZKMINIAĆ Ostatnio w każdym wątku przynajmniej jedna osoba używa tego słowa. Ależ mnie to denerwuje! Odpowiedz Link Zgłoś
solejrolia Re: durne wyrażenia 04.12.14, 14:44 oj tak: rozkminiać i wykon. wrrr.... Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: durne wyrażenia 04.12.14, 15:04 jeszcze dorzucę ze swojej strony: mega (mega szkok np.) domówka w sensie domowe spotkanie (dlaczego kojarzy mi sie z podomką?) Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: durne wyrażenia 05.12.14, 15:50 Ale dlaczego. to od "kminy" czyli mowy. Omawiac. Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: durne wyrażenia 05.12.14, 15:58 Ej, chyba nie... "Rozkminiać" to znaczy "rozumieć, pojmować". Np.: "Szybko rozkminił budowę tego elektronicznego cacka". Odpowiedz Link Zgłoś
schat-be Re: durne wyrażenia 04.12.14, 15:09 Brak odmiany przymiotników, które normalnie można byłoby odmienić, np. "bardziej popularny". Niedługo dojdziemy chyba do "bardziej dobry"... Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: durne wyrażenia 04.12.14, 15:15 A to akurat są błędy, a nie durne wyrażenia. Odpowiedz Link Zgłoś
mallard Re: durne wyrażenia 05.12.14, 10:05 aankaa napisała: > zrobić (komuś) dżihad Oj tak tak tak! Dżihad, to głównie robią nawiedzone mamuśki w przedszkolach, kiedy pani przedszkolanka krzywo spojrzy na ich rozwydrzonego bach..., to znaczy na ich dzieciątko. Ewentualnie mogą też zrobić Jesień Średniowiecza. Odpowiedz Link Zgłoś
landora Re: durne wyrażenia 04.12.14, 16:18 "Jestem na tak" - od razu przed oczami staje mi Wojewódzki. Odpowiedz Link Zgłoś
inez21 Re: durne wyrażenia 04.12.14, 20:09 Mnie do szału doprowadza powiedzenie "beka z kogoś..."które ostatnio jest wałkowane w połączeniu z tą Polą jakąśtam..a co to kuźwa w ogóle jest!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
tomcug Re: durne wyrażenia 04.12.14, 20:27 A mnie wkurza nagminne wtrącanie w rozmowie słowa "aczkolwiek", nie wiem czemu nawet. Ale jak ktoś powie to 3 razy w ciągu 5 minut to nie mogę... Odpowiedz Link Zgłoś
mankencja Re: durne wyrażenia 05.12.14, 09:55 A jeszcze gorsze jest, jak ktoś chce być zabawny i zamiast "aczkolwiek" mówi "aczkolczyk". Odpowiedz Link Zgłoś
miliwati Re: durne wyrażenia 04.12.14, 21:38 rhaenyra napisała: > a was jakie najbardzej denerwuja? "W czym mogę pomóc?" Odpowiedz Link Zgłoś
misiekzdzisiek2 Re: durne wyrażenia 04.12.14, 22:05 Nie wiem, czy ktoś już napisał, ale mnie do szewskiej pasji doprowadza "ogarniać" Odpowiedz Link Zgłoś
lafiorka2 Re: durne wyrażenia 04.12.14, 22:06 no "najlepsze" to chyba "cofać do tyłu" Odpowiedz Link Zgłoś
dlania Re: durne wyrażenia 04.12.14, 22:13 "Tyle w temacie" - dodawane po autorytarnych wypowiedzianych netowych kmiotków, którym brak argumentów do dyskusji Odpowiedz Link Zgłoś
totorotot Re: durne wyrażenia 05.12.14, 10:00 Ciekawe; często używam krótszej formy: tyle Odpowiedz Link Zgłoś