Dodaj do ulubionych

francuskie wychowanie

04.12.14, 13:55
witam,

bedac ostatnio na urlopie w poludniowej francji (prowansji), spostrzegalm ze tamtejsze dzieci sa duzo lepiej wychowane od polskich i dojrzalsze jak na swoj wiek. zdziwilo mnie takze, ze tamtejsze dzieci pija wino.

czy ma ktos podobne doswiadczenia lub wiedze na ten temat. planuje wychowac moje dziecko po "francusku".
Obserwuj wątek
    • marzeka1 Re: francuskie wychowanie 04.12.14, 13:58
      Serio uważasz, ze wszystkie polskie i wszystkie francuskie dzieci są wychowywane wg jednego wzoru i są takie same? big_grin
      Tam mieszka córka przyjaciółki, ma 2 dzieci i męża Francuza- to jak wychowają, no jak?
    • lily-evans01 Re: francuskie wychowanie 04.12.14, 14:00
      Z pobytów we Francji pamiętam taki widoczek - wczesnym wieczorem dziewczątka na oko 12-14 letnie, bardzo elegancko ubrane w ciemne sukienki, buty na obcasach itp. towarzyszyły dorosłym, siedziały w kawiarniach na dworze pod parasolami i właśnie piły to winko wink. Dziewczynki bardzo zadbane, eleganckie, odprasowane, z bezbłędną cerą i minimum kosmetyków.
      • lily-evans01 Re: francuskie wychowanie 04.12.14, 14:05
        BTW, nie sądzę, żeby możliwe było wychowanie dzieci w oderwaniu od otaczającego je kontekstu kulturowego, na sposób innej nacji, z którą na codzień niewiele masz do czynienia (no chyba, że planujesz zamieszkać we Francji).
    • mozambique Re: francuskie wychowanie 04.12.14, 14:00
      zenujaca kryptreklama ksiazki o wiadomym tytule

wynocha trollu
    • 7ewa.krakowska Re: francuskie wychowanie 04.12.14, 14:00
      mg1993 napisał(a):

> witam,
      >
      > bedac ostatnio na urlopie w poludniowej francji (prowansji), spostrzegalm ze ta
      > mtejsze dzieci sa duzo lepiej wychowane od polskich i dojrzalsze jak na swoj wi
      > ek. zdziwilo mnie takze, ze tamtejsze dzieci pija wino.
      >

w jakim wieku masz dziecko?

• ichi51e Re: francuskie wychowanie 04.12.14, 14:05
      Wino pic bedzie - ja pierwszego szampana wypilam jako 3 latka. Bic po twarzy go nie bede bo to dla mnie zalosne. Za to mimo ze ma dwa lata gotuje juz ze mna - jak podrosnie bedzie mial na balkonie wlasny konspekt z warzywami -podobno to bardzo poprawia zjadalnosc warzyw... uncertain

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka