Dodaj do ulubionych

Portret Ematki Polki. Moja analiza SONDY ;)

14.12.14, 20:41
Tego czego na pewno nie można powiedzieć o emamie to tego, że jest nastolatką. Emama to przeważającej części osoba po 30-tce, z czego ogromną większość stanowią emamy w wieku 31-40 lat (aż 62%). Swoimi opiniami na forum dzielą się jednak także bardziej doświadczone (26%) oraz młodsze (12%) koleżanki smile
Mimo, że w większości jesteśmy płcią piękną (93%) to nie brakuje wśród nas także panów. W sondzie przyznało się do tego aż 9 osób.
Prawie 2 razy więcej forumek mieszka w Polsce (64%). Ale nie zapominamy także o naszych emigrantach (36%), które czasowo lub stale przebywają za granicą.
Emamy skrobią na forum przeważnie z miast - najczęściej dużych (56%), choć mam mieszkających na wsi też tu nie brakuje (15%).
Najczęściej emama ma na wychowaniu jedno (33%) lub dwoje (33%) dzieci, choć nie brakuje tutaj pań bez dzieci (15%) oraz mam z rodzin wielodzietnych (19%).
W większości emamy to kobiety z wykształceniem wyższym. Aż 79% (wśród których zapewne są jeszcze studentki). Niektóre emamy mogą się nawet pochwalić ponadto znacznie wyższymi kwalifikacjami (7%). Mamy też panie posiadające wykształcenie średnie (11%), ale także podstawowe (2%) i zawodowe (1%).
Emamy to w większości kobiety pracujące, które żadnej pracy się nie boją . Pomimo tego, że najczęściej zajmujemy stanowiska specjalistek i managerek (82%) to pracujemy także fizycznie (5%). Na ogół jednak jesteśmy specjalistkami na szeregowych stanowiskach (41%). Sporo też specjalistek w znacznie węższych dziedzinach (21%) oraz emam na kierowniczych stanowiskach (19%). Tylko 12% z nas jest pełnoetatowymi mamami.
Emamy to przeważnie panie mające 158-172cm (73%), ale nie brakuje tutaj pań filigranowych (7%) oraz mogących się poszczycić wzrostem powyżej 180cm (4%). Panie o wzroście mieszczącym się w przedziale 173-179cm stanowią 15% wszystkim forumowych mam.
Emamy to raczej kobiety wierzące (47%), choć bardzo dużo wśród nas ateistek (34%) i agnostyczek (18%).
Większość z nas mieszka w swoim własnym mieszkaniu / domu - 77% (zakupionym na kredyt 30%, z własnych środków pieniężnych 24% lub otrzymanych od rodziny 23%). Tylko niewielka część dzieli mieszkanie / dom ze swoimi rodzicami/teściami lub bliższą/dalszą rodziną - 5%. 18% emam swoje m/dom wynajmuje.
Najwięcej wśród nas mężatek (79%), pań lubiących czytać książki (tylko 17% stwierdziło, że nie czytało dawno żadnej książki albo męczy je miesiącami), żyjących w związku bez przemocy (chociaż 15% z nas doświadcza jej czasem lub często).
Jeśli chodzi o zarobki emamy oraz ich mężów / partnerów to zarabiamy różnie. Zarabiamy mało, średnio i dużo. W żadnej z grup nie widać znaczącej przewagi. 54% forumowych emam zarabia ponad 3000zł netto (niestety dużo część emam poniżej tej kwoty), natomiast 55% naszych partnerów zarabia ponad 4000 zł (sporo jednak poniżej).
Po odliczeniu czynszów, kredytów, kosztów wynajmu 46% z nas ma do dyspozycji ponad 2000zł na członka rodziny. To najliczniejsza grupa, ale wielu do dyspozycji zostaje kwota znacznie niższa. Co też wynika zapewne z różnych zarobków i posiadanych kredytów.
Na nasze roczne urlopy raczej wydajemy sporo. Aż 57% emamowych respondentek przyznało się do wydatków ponad 3000 zł na członka rodziny. Ale 11% emam musi zmieścić się w kwocie poniżej 1000 zł/os.
W naszych czterech kątach przeważnie nie ma bidetu (aż 86% stwierdziło, że nie posiada u siebie takiego "sprzętu"), choć mieszkamy raczej w dużych mieszkaniach / domach, gdzie
na 1 członka rodziny przypada co najmniej 20m2 powierzchni mieszkalnej (31% ma znacznie mniejszą powierzchnię).

Proponuję jeszcze jedną ostatnią sondę.

Obserwuj wątek
    • eo_n Re: Portret Ematki Polki. Moja analiza SONDY ;) 14.12.14, 20:52
      Ale fajne podsumowanie! Dzięki smile
      • guderianka Re: Portret Ematki Polki. Moja analiza SONDY ;) 14.12.14, 20:59
        tylko procenty trochę szwankują tongue_out
        • agnieszka77_11 Re: Portret Ematki Polki. Moja analiza SONDY ;) 14.12.14, 21:03
          guderianka napisała:

> tylko procenty trochę szwankują tongue_out

Gdzie?
        • agnieszka77_11 Re: Portret Ematki Polki. Moja analiza SONDY ;) 14.12.14, 21:05
          guderianka napisała:

> tylko procenty trochę szwankują tongue_out

Nieraz sonda nie zlicza równo do 100%.
          • guderianka Re: Portret Ematki Polki. Moja analiza SONDY ;) 14.12.14, 21:08
            big_grin
            mówisz
            ?

to do doopy ta sonda, statystyka i Twoje analizy tongue_out
            • agnieszka77_11 Re: Portret Ematki Polki. Moja analiza SONDY ;) 14.12.14, 21:11
              https://images68.fotosik.pl/453/c3f0f10c665b7ef3med.jpg

Razem 101%.

Może do dupy. Ogólny obraz emamy jest wink
              • agnieszka77_11 Re: Portret Ematki Polki. Moja analiza SONDY ;) 14.12.14, 21:17
                A tutaj 99% wink

https://images69.fotosik.pl/454/4885f849075b0464med.jpg
              • araceli Re: Portret Ematki Polki. Moja analiza SONDY ;) 14.12.14, 21:18
                Ludzie - przecież to tylko kwestia zaokrągleń do pełnej liczby big_grin
                • agnieszka77_11 Re: Portret Ematki Polki. Moja analiza SONDY ;) 14.12.14, 21:22
                  araceli napisała:

> Ludzie - przecież to tylko kwestia zaokrągleń do pełnej liczby big_grin

Dokładnie smile
                  • guderianka Re: Portret Ematki Polki. Moja analiza SONDY ;) 14.12.14, 21:26
                    Kwestia badziewnej sondy i bezmyślnego przepisania
                    tongue_out
                    • agnieszka77_11 Re: Portret Ematki Polki. Moja analiza SONDY ;) 14.12.14, 21:28
                      guderianka napisała:

> Kwestia badziewnej sondy i bezmyślnego przepisania
                      > tongue_out

Tutaj chodzi generalnie o obraz emamy. Nikomu chyba nie chodzi o rozdrabnianie się w kwestii 1% smile
                      • guderianka Re: Portret Ematki Polki. Moja analiza SONDY ;) 14.12.14, 21:31
                        Ale jaki obraz ? Na podstawie sondy przeprowadzonej wśród kilku-kilkunastu-kilkudziecięciu nicków spośród setek ? wink
                        To pewnie tak samo są robione wszelkie inne badania, sondaże sondy big_grin i mamy obraz jaki mamy wink
                        • agnieszka77_11 Re: Portret Ematki Polki. Moja analiza SONDY ;) 14.12.14, 21:33
                          Guderianka, to zabawa smile Nie mamy też pewności czy każdy odpowiedział tak jak faktycznie jest.
                          • guderianka Re: Portret Ematki Polki. Moja analiza SONDY ;) 14.12.14, 21:35
                            Eeee tam, tongue_out
              • atena12345 Re: Portret Ematki Polki. Moja analiza SONDY ;) 14.12.14, 21:28
                to wynika z zaokrągleń, a sonda o tylko zabawa smile
    • agnieszka77_11 Re: Portret Ematki Polki. Moja analiza SONDY ;) 14.12.14, 21:03
      Wszystkie sondy można znaleźć pod linkami:

Ile emama rocznie przeznacza na urlop? Tekst linka

Ile zarabia mąż / partner emamy? Tekst linka

Czy emama lubi czytać książki? Tekst linka

Czy emama doświadcza przemocy w rodzinie? Tekst linka

Stan cywilny emamy? Tekst linka

Ile zarabia emama w Polsce? Tekst linka

Jak mieszka emama? Tekst linka

Czy emama to wysoka kobieta? Tekst linka

Jakie emama ma wykształcenie? Tekst linka

Czy emama jest osobą wierzącą? Tekst linka

Czy emama jest kobietą czy mężczyzną? Tekst linka

Ile dzieci ma emama? Tekst linka

Ile lat ma statystyczna emama? Tekst linka

Czy masz bidet? Tekst linka

W twoim domu/mieszkaniu na osobę przypada: Tekst linka

Po odliczeniu kredytu, czynszu, wynajmu, na osobę w mojej rodzinie przypada: Tekst linka

W pracy zawodowej jesteś: Tekst linka

Piszesz z: Tekst linka

Mieszkasz: Tekst linka

• mid.week Re: Portret Ematki Polki. Moja analiza SONDY ;) 14.12.14, 21:20
      Emamy to raczej kobiety wierzące (47%), choć bardzo dużo wśród nas ateistek (34%) i agnostyczek (18%).

Emamy to raczej kobiety niereligijne. Do ateizmu i agnostycyzmu przyznaje się łącznie 52%.
      • agnieszka77_11 Re: Portret Ematki Polki. Moja analiza SONDY ;) 14.12.14, 21:24
        mid.week napisała:

> Emamy to raczej kobiety niereligijne. Do ateizmu i agnostycyzmu przyznaje się ł
        > ącznie 52%

No powiedzmy, że agnostyczki to "powątpiewające" wink Może chodzą do kościoła, ale ręki nie dadzą sobie uciąć za to, że Bóg istnieje smile
        • z_lasu Re: Portret Ematki Polki. Moja analiza SONDY ;) 14.12.14, 21:34
          > Może chodzą do kościoła, ale ręki nie dadzą sobie uciąć za to, że Bóg istnieje smile

Znaczy: niewierzące. Nie wierzą, że bóg istnieje. Nie twierdzą z całą pewnością, że go nie ma, ale trudno powiedzieć, że wierzą w jego istnienie. Ergo: emamy to kobiety raczej niewierzące.

• agnieszka77_11 Re: Portret Ematki Polki. Moja analiza SONDY ;) 14.12.14, 21:35
            z_lasu napisała:

> Znaczy: niewierzące. Nie wierzą, że bóg istnieje. Nie twierdzą z całą pewnością
            > , że go nie ma, ale trudno powiedzieć, że wierzą w jego istnienie. Ergo: emamy
            > to kobiety raczej niewierzące.

Ok smile
    • kk345 Re: Portret Ematki Polki. Moja analiza SONDY ;) 15.12.14, 00:00
      Wyniki sondy, w której wypowiada sie kilkadziesiąt osób a w dodatku mozna w niej odpowiedzieć na to samo pytanie nawet kilkanaście razy, można powiesić na kołku...
      • agnieszka77_11 Re: Portret Ematki Polki. Moja analiza SONDY ;) 15.12.14, 00:10
        kk345 napisała:

> Wyniki sondy, w której wypowiada sie kilkadziesiąt osób a w dodatku mozna w nie
        > j odpowiedzieć na to samo pytanie nawet kilkanaście razy, można powiesić na koł
        > ku...

Jak można odpowiedzieć na to samo pytanie kilkanaście razy? Masz na myśli, gdy ktoś korzysta z kilku nicków?
        • kk345 Re: Portret Ematki Polki. Moja analiza SONDY ;) 15.12.14, 00:31
          Nie- bez problemu mogłam kilka razy otworzyć sondę i udzielić odpowiedzi- nawet różnychsmile
          • agnieszka77_11 Re: Portret Ematki Polki. Moja analiza SONDY ;) 15.12.14, 00:34
            kk345 napisała:

> Nie- bez problemu mogłam kilka razy otworzyć sondę i udzielić odpowiedzi- nawet
            > różnychsmile

U mnie się nie da. Jak wchodzę w ankiety to nie mam możliwości udzielenia odpowiedzi drugi raz. Może zalogowałaś się na inne konto.
            • misterni Re: Portret Ematki Polki. Moja analiza SONDY ;) 15.12.14, 01:19
              Konto nie ma znaczenia, można udzielić odpowiedzi dowolną ilość razy z jednego.
            • kk345 Re: Portret Ematki Polki. Moja analiza SONDY ;) 15.12.14, 15:27
              >Może zalogowałaś się na inne konto.

Nie wiem, jak ty, ale ja mam jedno...
        • a.va Re: Portret Ematki Polki. Moja analiza SONDY ;) 15.12.14, 00:35
          Wystarczy wyczyścić ciasteczka.
          • agnieszka77_11 Re: Portret Ematki Polki. Moja analiza SONDY ;) 15.12.14, 00:37
            a.va napisała:

> Wystarczy wyczyścić ciasteczka.

Jak komuś chce się aż tak kombinować, żeby udzielić kilka razy odpowiedzi w ankiecie wink
            • a.va Re: Portret Ematki Polki. Moja analiza SONDY ;) 15.12.14, 00:44
              Wiele osób czyści ciasteczka często, bez związku z ankietą. Poza tym ciasteczka często się "same" czyszczą albo w ogóle nie zapamiętują, np. gdy otwierasz forum w oknie prywatnym, ciasteczka się nie zapisują, więc ile razy wejdziesz w wątek, za każdym razem masz możliwość odpowiedzieć na ankietę inaczej. Pomijając już to, ile osób wpisało cokolwiek, tylko z ciekawości, żeby zobaczyć wynik i to, że jednak te ankiety, jakby to delikatnie powiedzieć, miały pewne niedoskonałości. Więc nie traktuj tych odpowiedzi zbyt poważnie smile
              • agnieszka77_11 Re: Portret Ematki Polki. Moja analiza SONDY ;) 15.12.14, 00:49
                a.va napisała:

> Więc nie traktuj tych odpowiedzi zbyt poważnie smile

Nie traktuję smile
                • misterni Re: Portret Ematki Polki. Moja analiza SONDY ;) 15.12.14, 01:21
                  Ja mam tak ustawioną przeglądarkę, że nie zapamiętuje w ogóle ciasteczek.
                  Mogę klikać dowolną ilość razy w ankiety wink
            • demonii.larua Re: Portret Ematki Polki. Moja analiza SONDY ;) 15.12.14, 15:51
              Ale się da, także wyniki można sobie ykhm... powynikować big_grin
    • aankaa Re: Portret Ematki Polki. Moja analiza SONDY ;) 15.12.14, 00:48
      fajne podsumowanie
    • demonii.larua Re:Chciałam juz pochwalić 15.12.14, 15:47
      koniec tej masakry, a tu zonk kolejna ankieta.
      Tobie to się musi nudzić big_grin big_grin
      • ailia Re:Chciałam juz pochwalić 15.12.14, 19:58
        to jakis kaowiec z gazety - przeczytaj to podsumowanie, jak artykulem z pisma dla kobiet leci.
        • agnieszka77_11 Re:Chciałam juz pochwalić 15.12.14, 21:00
          ailia napisała:

> to jakis kaowiec z gazety - przeczytaj to podsumowanie, jak artykulem z pisma d
          > la kobiet leci.

No ba big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka