Dodaj do ulubionych

czy zadzwonić? Praca,dylemat

19.12.14, 12:08
Co byście zrobiły? Czekałybyście czy zadzwoniłybyście? Chodzi o prace. A więc dowiedziałam się, że powstaje firma. Właściciel zostawił namiary i miałam do niego zadzwonić. Tak też zrobiłam. Miałam się powołać na X osobę. Tak też zrobiłam. Podczas rozmowy telefonicznej dowiedziałam się, że (był to ostatni tydzień listopada), firma ruszy z początkiem stycznia. Zapisał namiary do mnie, dał mi jasno do zrozumienia, że będę pracowała. Czekam już 3 tydzień na jakikolwiek sygnał od tej osoby tym bardziej że zapytał czy byłabym zainteresowana pracą już w grudniu (jak by co), bez umowy przy przygotowywaniu na rozpoczęcie produkcji. Oczywiście się zgodziłam. No i czekam, czekam i się denerwuje. Tym bardziej, że pojawiła się szansa na pracę w innej firmie (nie na 100%). Być może zostanę zapytana czy chcę podjąć pracę a nie wiem na czym stoję. Bardziej zależało by mi na tej 1. Dzwonić? Pytać, ale o co?
Obserwuj wątek
    • mx3_sp Re: czy zadzwonić? Praca,dylemat 19.12.14, 12:12
      dzwonić. To Tobie ta informacja jest najbardziej potrzebna więc skąd ten dylemat.
    • eve-lynn Re: czy zadzwonić? Praca,dylemat 19.12.14, 12:17
      No jak to o co pytać? Gdzie i o której masz się stawić do pracy 2 stycznia smile

A co to znaczy, że ci jasno dał do zrozumienia? Powiedział "tak, zatrudnimy panią od początku stycznia" czy "no tak, no tak, interesujące, tak no... interesujące bardzo... no..."?
    • clk Re: czy zadzwonić? Praca,dylemat 19.12.14, 12:19
      Zadzwonic zapytac na czym stoisz.

W drugiej firmie odpowiedziec "oczywiscie, ze jestem dyspozycyjna".
    • mamameg Re: czy zadzwonić? Praca,dylemat 19.12.14, 13:05
      Skoro się jasno umawialiście, to tak, dzwonić i zapytać czy nadal aktualne, bo masz ofertę od innej firmy i nie wiesz co robić.
      • mx3_sp Re: czy zadzwonić? Praca,dylemat 19.12.14, 13:09
        bo masz ofertę od innej firmy i nie wiesz co robić. no chyba lepiej żeby niewiele osób wiedziała, że autorka nie wie co zrobić. Normalnie zapytać konkretnie bez żadnych tłumaczeń.

• mamameg Re: czy zadzwonić? Praca,dylemat 19.12.14, 13:32
          Nie wyjdzie na kogoś desperacko szukającego pracy.
          • mx3_sp Re: czy zadzwonić? Praca,dylemat 19.12.14, 13:50
            a jeśli faktycznie jest zdesperowana? Dla pracodawcy chyba lepszym pracownikiem jest ten chcący i starający się niż "udający". Poza tym stawka i obowiązki chyba są już określone.
    • d.o.s.i.a Re: czy zadzwonić? Praca,dylemat 19.12.14, 13:17
      Ja bym nie dzwonila. Wolalabym nie okazywac, ze to mi bardziej zalezy na pracy z nimi niz im na pracy ze mna. Jakby im zalezalo to dzwoniliby chocby co dzien, zeby sie upewnic, czy w dalszym ciagu jestes dostepna. Jesli zadzwonisz ty to bedzie znaczylo, ze nie masz lepszej oferty. To bedzie rzutowac na to jaka dostaniesz pensje itp.
      • mx3_sp Re: czy zadzwonić? Praca,dylemat 19.12.14, 13:23
        nie no pracownik produkcji faktycznie jest wyławiany przez hr i pożądany przez pracodawców. Co jeśli tamta strona zgubiła namiary? Wiesz takie "nieokazywanie zainteresowania" to uskuteczniało się w 19 wieku wobec kawalera. Jeśli zależy to niech się dowie to tylko w Jej interesie jest.
      • anorektycznazdzira Re: czy zadzwonić? Praca,dylemat 19.12.14, 18:22
        Jeśli nie jest mowa o jakimś super-duper wyspecjalizowanym zakresie obowiązków, to mamy rynek pracodawcy i warto zdać sobie sprawę, że tenże może sobie pozwolić na odsiewanie pracowników, co do których "wygląda że aż tak im nie zależy".
    • solejrolia Re: czy zadzwonić? Praca,dylemat 19.12.14, 13:27
      oczywiście, ze zadzwoń, zapytaj, czy to nadal aktualne, a o innej propozycji nie mów, bo im ta wiedza nie jest do niczego potrzebna. (nie warto czasem "pokazywać całej du..y"- jak to się mówi u mnie w rodziniewink )
    • anorektycznazdzira Re: czy zadzwonić? Praca,dylemat 19.12.14, 18:20
      Ja bym dzwoniła i pytała. O co? O to, czy już coś konkretnego wiadomo. Miło bym zagadała, że przepraszam za niecierpliwość, ale mi oczywiście zależy i czy są już konkrety. Powinno wystarczyć, żeby się dowiedzieć, czy są.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka