Dodaj do ulubionych

Zaburzenia Aspergera

06.01.15, 11:18
Dziewczyny jestem wykonczona. Syn ma zagrania, dokucza. Jest podejrzenie aspergera u syna. Podejrzewam tez meza to zaburzenie. Chodzimy na zajecia psychologiczne i po konsultacji z psychiatra jest podejrzenie u dziecka. I nie wiem co dalej. Chce diagnoze zrobic ale jesli okaze sie ze to nie to zaburzenie to bede znow diagnize w innym kierunku robic a to kosztuje ok.1000 zl .
Co radzicie? Jak postepowac z takim dzieckiem? Czy jest jakas metoda zeby normalnie zyc? Dokucza mi co chwile, nie umiem postępowac. Co robic?
Obserwuj wątek
    • ichi51e Re: Zaburzenia Aspergera 06.01.15, 11:23
      Ile dziecko ma lat?
      • 7ewa.krakowska Re: Zaburzenia Aspergera 06.01.15, 11:26
        11 lat. Ale od dawna nie zdiagnozowane. Od zawsze niesmiały. Chodzilismy do psychologa i nic nie stwierdzal. Myslalam ze wyrosnie z tego ze dokuczanie przejdzie. Ale teraz to sie nasililo.
    • kozica111 Re: Zaburzenia Aspergera 06.01.15, 11:29
      Co to znaczy dokucza? Innym tez dokucza?
      Mąż tez dokucza, no i co mąż na dokuczanie syna?
      • 7ewa.krakowska Re: Zaburzenia Aspergera 06.01.15, 11:34
        Leze sobie w łóżku i nagle skok na mnie. Albo zamyka drzwi i trzyma mocno, nie otwiera dlugo. Liże mnie, rozrzuca po mieszkaniu rzeczy. Dzis przewrocil choinke. W szkole nie odzywa sie, swietnie sie uczy, najlepszy w klasie. Jakby to wszystko pasowalo co czytalam w internecie.
        Sznoruje buty ale niezdarnie, wiecznie rozwiazane. Wszystko na nie. Obojetnie o co poprosze. Maz ma podobne zagrania i syn go denerwuje
    • nangaparbat3 Re: Zaburzenia Aspergera 06.01.15, 11:48
      Troche sie wydaje, że jestes trollem. Tak na oko - syn moze mieć deficyt empatii, ale to wcale nie musi być ZA, jest jeszcze pare mozliwości.
      Natomiast: dlaczego nie robisz zadań w odpowiedniej finansowanej przez NFZ placowce? Myślę o jakimś ośrodku neuropsychiatrii dla dzieci, na pewno jest coś takiego w Krakowie i na pewno w ramach ubezpieczenia.
      • 7ewa.krakowska Re: Zaburzenia Aspergera 06.01.15, 11:54
        Termin jest za rok. Nie moge czekac
        • ichi51e Re: Zaburzenia Aspergera 06.01.15, 11:56
          11 lat czekalas jakos uncertain
          • 7ewa.krakowska Re: Zaburzenia Aspergera 06.01.15, 12:00
            Nie czekalam 11 lat. W szkole podstawowej nauczyciele zaczeli wysylac mnie do psychologa i tak kilka lat nalezymy do poradni i nic sie nie dzieje
        • nangaparbat3 Re: Zaburzenia Aspergera 06.01.15, 12:04
          W każdym razie nie rezygnuj z rejestracji w placówce NFZ, bo pewnie bedzie potrzebna terapia, i prywatnie to jest potworny wydatek. Poza tym warto chodzic i pytać, czy nie zwolnilo sie jakies miejsce, molestować, to z reguły daje efekty.
    • 7ewa.krakowska Re: Zaburzenia Aspergera 06.01.15, 11:59
      Deficyt empatii bardzo pasuje.
    • 7ewa.krakowska Re: Zaburzenia Aspergera 06.01.15, 12:04
      Martwi mnie to ze chodzimy i leczymy psychologicznie syna w poradni na niesmialosc. Wczesniej nieraz dokuczyl ale nie myslalam o tym ze to moze byc zaburzenie. Mowilam psychologowi. Zauwazylam ze jak sie fizycznie wyzyje to nie dokucza. Bardzo jest natrętny. Mam wlaczyc np jakis program bo jak nie to dokucza, placze, kladzie sie na podlodze.
      • nangaparbat3 Re: Zaburzenia Aspergera 06.01.15, 12:08
        A czy psycholog pracuje też z Wami?
        No i co to za badania za 1000 zł? Rezonans? Szukaja jakiś zmian neurologicznych?
        • 7ewa.krakowska Re: Zaburzenia Aspergera 06.01.15, 12:12
          Diagnoza w poradni zebt stwierdzic czy to zaburzenie. Tyle kosztuje prywatnie
          • marychna31 1000 zł 06.01.15, 14:09
            To jest cena diagnozy (klinicznej bo funkcjonalnej to dodatkowy 1000) np w Prodeste ale diagnoza nie musi sie odbywać w tak drogim ośrodku. Nie wiem skąd jesteś ale w Poznaniu moge polecić miejsce za 350 zł. a plusem miejsca jest to, ze diagnozują tam pracownicy PPP i oni wtedy załatwiają, tez cała papierologię w PPP. Spytaj na Innym Swiecie o tańszy ośrodek diagnozujący w bliskiej ci miejscowości.
    • lauren6 Re: Zaburzenia Aspergera 06.01.15, 12:11
      forum.gazeta.pl/forum/f,10034,Inny_Swiat.html
    • nangaparbat3 Re: Zaburzenia Aspergera 06.01.15, 12:16
      po konsultacji z psychiatra jest podejrzenie u dziecka. I nie wiem co dalej. Chce diagnoze zrobic ale jesli okaze sie ze to nie to zaburzenie to bede znow diagnize w innym kierunku robic a to kosztuje ok.1000 zl

Co??????????????
      Za wykluczenie każdej hipotezy masz im płacic po 1000 zł? To chyba nie moze tak dzialać.
      • 7ewa.krakowska Re: Zaburzenia Aspergera 06.01.15, 12:25
        Co??????????????
        > Za wykluczenie każdej hipotezy masz im płacic po 1000 zł? To chyba nie moze tak
        > dzialać.
        >

Nie.
        Zostalam skierowana do poradni dla dzieci za autyzmem. Ok za rok ma nfz jest. Ale rok nie mozemy czekac wiec zostaje prywarnoe gdzie kosztuje ok 750 dla mlodszych a ok950 dla starszych diagnoza. I teraz jesli sie okaze ze to nie asperger i diagnoze bede miala ze nie, to co? To nede szukac dalej co jest bo jest jakies zaburzenie napewno. I nastepna kasa bo co zostawie to tak? W szkole oczekuja opinii od psychologa i w opinii jest ze skierowana do poradni i dalej czekaja na opinie diagnoze. I co mam to olac?
        • aqua48 Re: Zaburzenia Aspergera 06.01.15, 12:36
          A byłaś w tej poradni? Powinniście mieć zleconą terapię i wyznaczone przynajmniej raz na miesiąc spotkania, na których masz prawo pytać terapeutę JAK masz się zachować w odpowiedzi na dokuczliwe zachowania syna.
          Doraźnie dobrze jest wprowadzić w rodzinie ustalenia/kodeks zachowań niedopuszczalnych, tłumaczyć że nimi nic nie osiągnie, uczyć poprawnej komunikacji i po prostu nie ulegać synowi kiedy wymusza coś na Was np. kładąc się na podłodze. Nawet dziecko z zburzeniami można wychowywać a nie składać całego jego zachowania na karb choroby, choć łatwe to nie jest.
          • 7ewa.krakowska Re: Zaburzenia Aspergera 06.01.15, 12:42
            Bylam w poradni. Ale nikt mi diagnozy nie da za darmo. Musze zaplacic. Ale mam watpliwosci.bo sa 3 wizyty. Jedna rodzicow, druga samo dziecko i trzecia razem. I oni wystawia tak szybko diagnoze? Bo my chodzimy kilka lat do psyxhologa i nic. A diagnoze wystwia widzac dziecko raz? Ja nie chcialabym sugerowac i opowiadac i dziecku tylko zeby to oni sami zdiagnozowali
            • 7ewa.krakowska Re: Zaburzenia Aspergera 06.01.15, 12:45
              Kwota kest dosc wysoka jak ma moje mozliwsci i nie chcialabym robic kilku diagnoz bo mnie na to nie stac. I dlatego nie wiem co dalej
              • aqua48 Re: Zaburzenia Aspergera 06.01.15, 12:50
                W rejonowej poradni psychologiczno-pedagogicznej byłaś ze skierowaniem ze szkoły i tam Ci taką kwotę zaproponowali? To niemożliwe.
                Spróbuj załatwić dziecku obserwację w szpitalu na oddziale psychiatrycznym - po około dwóch tygodniach takiej (bezpłatnej bo na NFZ) obserwacji możesz mieć mniej więcej właściwą diagnozę.
                • 7ewa.krakowska Re: Zaburzenia Aspergera 06.01.15, 12:54
                  Aqua nie bede kladla dziecko w psychiatryku. Opanuj sie. Zreszta wszedzie sie czeka czy to szpital czy przychodnia
                  • aqua48 Re: Zaburzenia Aspergera 06.01.15, 13:15
                    7ewa.krakowska napisała:

> Aqua nie bede kladla dziecko w psychiatryku. Opanuj sie.

Bo? Chcesz pomóc ci sobie czy tylko się pożalić? Dwutygodniowa stała obserwacja psychiatryczna to akurat najlepsze rozwiązanie dla dziecka z zaburzeniami, i pewniejszy sposób diagnozowania niż trzy spotkania za 1000 zł. Nie odpowiedziałaś mi gdzie Ci zaproponowano taką metodę i czy Twoje dziecko jest pod opieką rejonowej poradni PP.

• 7ewa.krakowska Re: Zaburzenia Aspergera 06.01.15, 13:21
                      W kazdej prywatnej poradni psychologicznej tyle ządają za diagnoze. Zapisalismy sie na nfz za rok. Ale ja nie moge czekac. I latwo jest mowic Tobie ale na Nfz nigdzie sie nie dostane do konca tego roku
                      • aqua48 Re: Zaburzenia Aspergera 06.01.15, 13:32
                        7ewa.krakowska napisała:

> W kazdej prywatnej poradni psychologicznej tyle ządają za diagnoze. Zapisalismy
                        > sie na nfz za rok. Ale ja nie moge czekac.

Gdzie się zapisaliście na ten NFZ? Weź ze szkoły dziecka opinię do rejonowej PPP i idź tam.

I latwo jest mowic Tobie ale na Nfz nigdzie sie nie dostane do konca tego roku

A gdzie próbowałaś konkretnie?
                        • 7ewa.krakowska Re: Zaburzenia Aspergera 06.01.15, 13:36
                          Probowalam wszedzie na nfz. Terminy dlugie. Niestety. Ale musze to zalatwic prywatnie zeby miec diagnoze jak najszybciej. Najgorzej ze tyle kosztuje niewiele mnie niz moja pensja
                          • aqua48 Re: Zaburzenia Aspergera 06.01.15, 13:43
                            7ewa.krakowska napisała:

> Probowalam wszedzie na nfz.

Wszędzie to nic nie znaczy. Diagnoza stawiana na podstawie trzech spotkań będzie niewiele warta, Zwłaszcza jeśli za nią automatycznie nie będzie szła terapia dla całej rodziny i nauka jak z dzieckiem zaburzonym właściwie postępować i reagować na jego zachowania. Ale zrobisz co zechcesz.
                        • filipianka Re: Zaburzenia Aspergera 06.01.15, 13:46
                          w ppp trzeba mieć diagnozę lekarską, na tej m.in. podstawie mogą wydać orzeczenie o potrzebie kształcenia specjalnego, do przedłużenia również trzeba mieć znowu aktualne zaswiadczenie
                          ja na termin na nfz doczekałam się po 2,5 roku, wcześniej mając tą komercyjną diagnozę która była zbyt szybka dla mnie, dlatego zapisałam się na to w bardziej "prestiżowym" ośrodku
    • altz Re: Zaburzenia Aspergera 06.01.15, 13:30
      Może to jakaś postać ADHD? Mąż też ma podobne objawy to by pasowało, ale mąż sobie jakoś lepiej z tym radzi, a syn jeszcze się nie nauczył.
      Warto porozmawiać z teściami, jaki był mąż, gdy był dzieckiem?
      Znam podobny przypadek, dlatego sobie skojarzyłem.
      • 7ewa.krakowska Re: Zaburzenia Aspergera 06.01.15, 13:34
        Maz jest ciezki do zycia. Powiem szczerze ze wysiadam. Przy dziecku nie pomaga tylko przeszkadza jeszcze. Psychicznie wysiadam
        • aqua48 Re: Zaburzenia Aspergera 06.01.15, 13:47
          7ewa.krakowska napisała:

> Maz jest ciezki do zycia. Powiem szczerze ze wysiadam. Przy dziecku nie pomaga
          > tylko przeszkadza jeszcze. Psychicznie wysiadam

Jeśli sądzisz, że zapłacisz 1000 zł i cokolwiek w Twojej sytuacji to zmieni to się bardzo mylisz. Powinnaś się zabrać za ratowanie CAŁEJ rodziny i poszukiwania długotrwałej terapii na którą będziecie chodzić wszyscy w tym Ty tylko z mężem.
          • 7ewa.krakowska Re: Zaburzenia Aspergera 06.01.15, 13:53
            Najpierw musze pomoc dziecku. W szkole jestu ciezko sie dostosowac do wszystkiego. Maz pozniej w drugiej kolejnosci jesli wogole on sam pojdzie. Bo ma opory i mowi ze ja wymyslam ze jest chory.
          • filipianka Re: Zaburzenia Aspergera 06.01.15, 13:57
            > Jeśli sądzisz, że zapłacisz 1000 zł i cokolwiek w Twojej sytuacji to zmieni to 
            > się bardzo mylisz. Powinnaś się zabrać za ratowanie CAŁEJ rodziny i poszukiwani
            > a długotrwałej terapii na którą będziecie chodzić wszyscy w tym Ty tylko z męże
            > m. 

zgadzam się w 100%
            • 7ewa.krakowska Re: Zaburzenia Aspergera 06.01.15, 14:01
              Maz nigdzie nie pojdzie. Co zrobic?
              • aqua48 Re: Zaburzenia Aspergera 06.01.15, 14:11
                7ewa.krakowska napisała:

> Maz nigdzie nie pojdzie. Co zrobic?

Powiedzieć, że to konieczne do terapii dziecka. Bo konieczne. Musicie naprawić kontakty między sobą, przestać się wzajemnie denerwować i wyprowadzać z równowagi, ustalić zasady zachowania w domu i poza nim, wysyłać dziecku jednakowe sygnały i wspierać się. Bez tego nie ruszycie z miejsca. Nie zdołasz sama pomóc tylko dziecku.
                • 7ewa.krakowska Re: Zaburzenia Aspergera 06.01.15, 14:27
                  Maz czuje sie atakowany i nie widzi problemu. Ja widze ich zachowanie oni siebie nie widza. Skoro maz nie chce, to mam nie pomagac dziecku? Dziecko ma problemy w szkole i jak najszybciej musze zdiagnozowac.
                  • verdana Re: Zaburzenia Aspergera 06.01.15, 14:54
                    Jesli mąż nigdzie nie pójdzie, nie zamierza się zmienić, to szkoda każdego grosza na diagnozę i terapię. Bo dziecko sie nie zmieni bez zmian w rodzinie. Być może dziecko w ogóle nie ma ZA, ani niczego innego, tylko ma nieprawidłowe zachowania z powodu problemów domowych. Problem w tym, ze nie da sie pomóc dziecku, którego ojciec zachowuje sie źle i nie ma zamiaru tego zmienić.
                  • aqua48 Re: Zaburzenia Aspergera 06.01.15, 17:39
                    7ewa.krakowska napisała:

> Maz czuje sie atakowany i nie widzi problemu. Ja widze ich zachowanie oni siebi
                    > e nie widza. Skoro maz nie chce, to mam nie pomagac dziecku? Dziecko ma proble
                    > my w szkole i jak najszybciej musze zdiagnozowac.

To nie atakuj męża, zacznij od ścisłej współpracy ze szkołą dziecka - wychowawca-pedagog-psycholog. Powiedz, że widzisz potrzebę terapii rodzinnej, ale nie masz w domu pomocy ze strony męża i poproś o rozmowę z nim podczas wizyty w szkole - obce osoby, które znają jednak zachowania dziecka, mogą spróbować męża przekonać do takiej konieczności i zaapelować do potrzeby pomocy dziecku.
                    • 7ewa.krakowska Re: Zaburzenia Aspergera 06.01.15, 18:17
                      Nw sile nic nie zrobie. Musze zajac sie dzieckiem
    • nangaparbat3 Re: Zaburzenia Aspergera 06.01.15, 15:02
      Tu link do informacji o ośrodkach leczenia autyzmu. informatory.synapsis.waw.pl/
      Ja bym jednak rozważyła spokojnie skorzystanie z pomocy tutaj - wcale nie wiadomo, czy to autyzm, wiec nie bardzo widze sens bulenia za diagnozowanie tylko w tym kierunku. Byc może klinika udziela też pomocy ambulatoryjnie i nie bedziesz musiala klaść dziecka. Ja bym zaczęla od nich, przynajmniej od konsultacji.

> Ja jestem osobą empatyczną i tolerancyjną, ale w pewnych granicach, gdyby wszyscy ludzie byli jak ja w realu świat byłby piękniejszy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka