Dodaj do ulubionych

Wrocław zimą w 3 dni

07.01.15, 12:34
Jedziemy na 3 lub 4 dni w lutym. Chcemy zobaczyć Afrykarium i iść do Teatru Komedia. Nigdy wcześniej nie byliśmy we Wrocławiu sad
Co jeszcze warto zobaczyć z dziećmi prawie dorosłymi? Obawiam się zimna więc cos by sie przydało do oglądania w środku wink
Obserwuj wątek
    • landora Re: Wrocław zimą w 3 dni 07.01.15, 12:47
      Może będą coś fajnego grali w Hali Stulecia?
      Jeśli chodzi o Zoo, to radzę kupić bilety przez internet - unikniecie kolejek do kas i oszczędzicie czas.
      • miliwati Re: Wrocław zimą w 3 dni 07.01.15, 13:01
        > Może będą coś fajnego grali
        w Hali Stulecia?

Gdzie? Nie ma takiego miejsca we Wrocławiu. Może masz na myśli Halę Ludową?
        • peonka Re: Wrocław zimą w 3 dni 07.01.15, 13:07
          Cóż, co do tego nawet władze Wrocławia nie są zgodne.. nie wiem jak jest teraz, ale wygląda na to, że obie nazwy funkcjonują obok siebie od pewnego czasu.
          halastulecia.pl/
          wroclaw.gazeta.pl/wroclaw/1,35771,4214910.html
          • miliwati Re: Wrocław zimą w 3 dni 07.01.15, 13:16
            Władze Breslau to gastarbeiterzy z Mikstatu i mówią jak im Wyborcza napisze. A Wrocławianie mówią Ludowa smile
            • landora Re: Wrocław zimą w 3 dni 07.01.15, 13:28
              Straszne, popełniłam po prostu niewybaczalny błąd!
              Nie jestem wrocławianką. Strona internetowa mówi o Hali Stulecia. Myślę, że nie ma to absolutnie żadnego znaczenia.
              • jan.kran Re: Wrocław zimą w 3 dni 07.01.15, 13:36
                Ja polecam Synagogę pod Białym Bocianem.

wroclaw.jewish.org.pl/
                Może na jakiś koncert się zalapiecie. Na podwórku synanogi jest fajna knajpa , zapomniałam nazwy ale mogę sie dowiedzieć.
                • peonka Re: Wrocław zimą w 3 dni 07.01.15, 15:15
                  Mleczarnia? Ja też wieki nie byłam..
                  • zona_mi Re: Wrocław zimą w 3 dni 07.01.15, 20:03
                    Byłam kilka tygodni temu, jak zwykle klimacik jest smile
            • zona_mi Re: Wrocław zimą w 3 dni 07.01.15, 20:06
              A wrocławianie to akurat mówią różnie, ja jestem z frakcji Hala Stulecia.
              W UNESCO pod tą nazwą istnieje od początku, o ile wiem.
              Najważniejsze, że wiadomo i tak, o co chodzi smile
            • malowanka06 Re: Wrocław zimą w 3 dni 08.01.15, 16:47
              e ta, Wrocławianie od dawna mówią Stulecia, tak samo jak jest wpisana na listę UNESCO. \Ludowa to pewnie mówią ci z PRL.
              • skarolina Re: Wrocław zimą w 3 dni 09.01.15, 09:34
                Jak bez zastanowienia, to mówię Ludowa, no ale ja urodzona i wychowana w PRL-u.
        • b.bujak Re: Wrocław zimą w 3 dni 07.01.15, 23:34
          miliwati napisała:

> > Może będą coś fajnego grali
          > w Hali Stulecia?
          >
          > Gdzie? Nie ma takiego miejsca we Wrocławiu. Może masz na myśli Halę Ludową?

smile
          akurat o tym rozmawialiśmy jadąc w poniedziałek do ZOO

na kierunkowskazach we Wrocławiu piszą "Hala Stulecia"
          • miliwati Re: Wrocław zimą w 3 dni 08.01.15, 00:05
            b.bujak napisała:

> miliwati napisała:
            >
            > > > Może będą coś fajnego grali
            > > w Hali Stulecia?
            > >
            > > Gdzie? Nie ma takiego miejsca we Wrocławiu. Może masz na myśli Halę Ludow
            > ą?
            >
            >
            > smile
            > akurat o tym rozmawialiśmy jadąc w poniedziałek do ZOO
            >
            > na kierunkowskazach we Wrocławiu piszą "Hala Stulecia"

No niestety. Taki mniej utrudniający życie aspekt tego, że władze miasta wiedzą lepiej od mieszkańców jak miasto powinno funkcjonować. Te bardziej utrudniające to duptaki donikąd (jak Szewska), praktyczny zakaz skrętów w lewo z głównych tras komunikacyjnych, czy straż miejska na usługach prywatnej firmy prowadzącej parking.
            • jan.kran Re: Wrocław zimą w 3 dni 08.01.15, 02:21
              Ta knajpa koło synagogii to Mleczarnia. bardzo polecme Ogród Japoski.
              A poza tym trzy dni na Wrocław to zamało...
              • peonka Re: Wrocław zimą w 3 dni 08.01.15, 02:27
                Ogród japoński zima jest zamknięty, o ile dobrze pamiętam.
              • ruda_owca Re: Wrocław zimą w 3 dni 12.01.15, 15:39
                > A poza tym trzy dni na Wrocław to zamało...

Na taka metropolie to i tygodnia nie starczy tongue_out
    • peonka Re: Wrocław zimą w 3 dni 07.01.15, 12:51
      Ruchoma szopkę w kościele NMP na Piasku na Ostrowie. Wyguglaj sobie tylko, czy otwarta...
      • yenna_m Re: Wrocław zimą w 3 dni 07.01.15, 17:09
        Nie idźcie tam. Ta szopka jest straszna big_grin
        • triismegistos Re: Wrocław zimą w 3 dni 07.01.15, 17:30
          I dlatego warto ją zwiedzić, zawsze można obiecać dzieciaczkom powtrkę jak będa niegrzeczne big_grin
          A na serio, w dzieciństwie ją uwielbiałam.
        • zona_mi Re: Wrocław zimą w 3 dni 07.01.15, 17:34
          Szopka jest fajna na swój sposób, ale ona chyba tylko do 2 lutego czynna.

Hala Stulecia - w mojej ocenie bez szału nawet z pokazami świateł.

Lepiej przejść się do Panoramy Racławickiej:
          www.panoramaraclawicka.pl/
          i koniecznie do Muzeum Miejskiego, do pałacu Fryderyków:
          agnieszkagil.blox.pl/2009/08/Chce-byc-ksiezniczka.html
        • peonka Re: Wrocław zimą w 3 dni 07.01.15, 21:51
          No wez, cudna jest smile dzieciom się podoba, a ja znalazłam na niej wiele "swoich" zabawek....
          • yenna_m Re: Wrocław zimą w 3 dni 08.01.15, 14:07
            Nienienie big_grin Straszna jest big_grin
            Moim się nie podobała.
            Ja i moja siostra miałyśmy większy ubaw. Ta siermiężna komuna... smile
    • konsta-is-me Re: Wrocław zimą w 3 dni 07.01.15, 12:54
      Moze punkt widokowy w Sky Tower?
    • tol8 Re: Wrocław zimą w 3 dni 07.01.15, 13:03
      zoo, sky tower, ruchoma szopka, Hala ludowa, iglica, rynek, stadion, krasnale, Jatki, Panorama Racławicka
      • nangaparbat3 Re: Wrocław zimą w 3 dni 07.01.15, 19:10
        A sky tower to niby po co? Widoki stamtąd są ohydne - lepiej wyjechac winda na wieżę katedry albo wdrapać się na św. Elżbietę.
        • anorektycznazdzira Re: Wrocław zimą w 3 dni 07.01.15, 21:02
          Wieża Katedry razem z ogólną wyprawą na Ostrów to dobry strzał!
          • nangaparbat3 Re: Wrocław zimą w 3 dni 07.01.15, 23:56
            Prawda? A widok ze sky tower to jedno z najwiekszych rozczarowań mego dlugiego zycia (to ta ilość co nie przeszla w jakość). Juz nawet wolę widoki z parkingu Renomy czy Dominikańskiej.
            • yenna_m Re: Wrocław zimą w 3 dni 08.01.15, 14:09
              Lepszy jest widok na Sky Tower z AOW. Taki... prowokujący wink
              • nangaparbat3 Re: Wrocław zimą w 3 dni 08.01.15, 22:49
                Powiem wprost: fiut Czarneckiego.
                Ale czasem wygląda ladnie, zalezy w dużej mierze od oświetlenia. Tylko do wrocławia nie pasuje.
                • zuzanka79 Sky Towet OT 10.01.15, 20:47
                  Nam Sky Tower pasuje. Raz była taka mgła, że nie było go widać z A4 i mąż przegapił zjadz. Wjechaliśmy do Wrocławia od tyłu big_grin
                  Tak więc, póki co - niech stoi wink
                  • nangaparbat3 Re: Sky Towet OT 10.01.15, 21:55
                    Przeżywałam to z Palacem Kultury, kiedy mieszkalam w Warszawie w samym centrum - zawsze wiedzialam, którędy do domu.
        • tol8 Re: Wrocław zimą w 3 dni 09.01.15, 08:16
          Co kto woli- mi i moim dzieciom zabytki nie podchodzą. Zwiedzając jakikolwiek kraj, czy miasto zwiedzamy po swojemu- nie zabytki, ale: podwórka dla dzieci między blokami, boiska szkolne, sklepy, pokazujemy jak wyglada w innym państwie straż pożarna, karetki, policja... itp. Pokazujemy im codzienne życie innych. Zabytki to mamy na zdjęciach w neciesmile
          Z dzieciństwa mam głęboki uraz do wszelkiego zwiedzania zabytków. A widok ze Sky Tower jest jedyny w Polsce, nie ma co porównywać z innymi we Wro. A i nastolatek chetniej wrzuci na fejsa zdjęcie w najwyższym budynku mieszkalnym w Polsce, niż zdjęcie z np. Katedry...
          Mam 32 lata i na żadnej wieży widokowej poza Sky w mieście mym nie byłam.
          • chocolate_cake Re: Wrocław zimą w 3 dni 09.01.15, 08:44
            My jak najbardziej lubimy zabytki smile
          • nangaparbat3 Re: Wrocław zimą w 3 dni 09.01.15, 17:48
            tol8 napisała:

A widok ze Sk
            > y Tower jest jedyny w Polsce, nie ma co porównywać z innymi we Wro.
            > Mam 32 lata i na żadnej wieży widokowej poza Sky w mieście mym nie byłam.

Acha.
    • miliwati Re: Wrocław zimą w 3 dni 07.01.15, 13:09
      A co byście chcieli zobaczyć? Muzea? Panoramę? Architekturę? Różne rzeczy są i ciężko tak po prostu coś polecić.
      • chocolate_cake Re: Wrocław zimą w 3 dni 07.01.15, 13:26
        Wiemy że chcemy iść do afrykanarium i do teatru komedia. Chętnie jakieś ciekawe muzeum. Oczywiście Panoramę Racławicką. Punkt widokowy w Sky Tower. Rynek. Wszystko co warto zobaczyć smile
        • chocolate_cake Re: Wrocław zimą w 3 dni 07.01.15, 13:26
          znaczy afrykarium
          • nangaparbat3 Re: Wrocław zimą w 3 dni 07.01.15, 19:13
            Tylko nie sky tower, blagam. wrocław stamtąd wygląda obrzyliwie, widac tylko blokowiska, to co piekne jest niżej i z tamtej perspektywy umyka. Wyżej napisalam, jakie jeszcze wieże są do dyspozycji, do tego taras na szczycie muzeum sztuki wspolczesnej (chyba tak się nazywa, w bunkrze przy Legnickiej, obok bunkra - pomnik "lokomotywa do nieba", dzieciom też się może spodobać.
            • miliwati Re: Wrocław zimą w 3 dni 07.01.15, 23:58
              nangaparbat3 napisała:

> Tylko nie sky tower, blagam. wrocław stamtąd wygląda obrzyliwie, widac tylko bl
              > okowiska, to co piekne jest niżej i z tamtej perspektywy umyka. Wyżej napisalam

Hm. To może być prawda. No ale wysokość jest atrakcją.

> , jakie jeszcze wieże są do dyspozycji, do tego taras na szczycie muzeum sztuki
              > wspolczesnej (chyba tak się nazywa, w bunkrze przy Legnickiej, obok bunkra -
              > pomnik "lokomotywa do nieba", dzieciom też się może spodobać.

Lokomotywa zabawna rzeczywiście. A po przekątnej placu, przy którym stoi, na Legnickiej, zaraz po wojnie stał na środku ulicy rozbity czołg.
              • nangaparbat3 Re: Wrocław zimą w 3 dni 08.01.15, 22:52
                Tego to nawet ja nie pamietam. Ale z tarasu bunkra nawet sky tower pieknie wyglada.
                Czolgi jeszcze tkwia przy wejściu na cmentarz oficerów Armii Czerwonej. Podobno w latach 60. w jednym z nich ktoś mial radiostacje, z której przekazywal wiadomości Wolnej Europie.
        • miliwati Re: Wrocław zimą w 3 dni 08.01.15, 00:01
          chocolate_cake napisała:

> Wiemy że chcemy iść do afrykanarium i do teatru komedia. Chętnie jakieś ciekawe
          > muzeum. Oczywiście Panoramę Racławicką. Punkt widokowy w Sky Tower. Rynek. Wsz
          > ystko co warto zobaczyć smile

A co to jest "ciekawe muzeum"? Arsenał? Poczty i telekomunikacji? Narodowe? Architektury?

Można przejść od Arkad, przez Rynek, do Ostrowa Tumskiego, pooglądać co tam stoi.
        • malowanka06 Re: Wrocław zimą w 3 dni 08.01.15, 16:50
          Ja polecałabym jeszcze gmach główny Uniwersytetu, Aulę Leopoldina, wieżę matematyczną.
          W sumie wnętrz jako takich mało jest sad
          Ciekawe jest Muzeum Etnograficzne, może jakiś koncert w Synagodze lub jakimś klubie.
    • run_away83 Re: Wrocław zimą w 3 dni 07.01.15, 14:05
      Przejdźcie się późnym popołudniem, o zmierzchu, na Ostrów Tumski - może spotkacie latarnika, jak będzie zapalał latarnie gazowe. Przespacerujcie się po Rynku i okolicy (Stare Jatki, ul. Świdnicka). Jak zmarzniecie to można zjeśc i ogrzać się w jakiejs knajpce Na obiad polecam pizzerię Pronto (pl. Uniwersytecki), Restaurację Okrasa (ul. Igielna) lub La scala (Rynek, nieopodal zbiegu ul. Kuźniczej i Wita Stwosza). Jak lubicie dobre piwo to zajrzyjcie do restauracji Spiż (na Rynku, nieopodal pomnika Fredry). Z Rynku jest rzut beretem do Muzeum Miejskiego (ul. Kazimierza Wielkiego) - możesz sprawdzić na ich stronie jakie aktualnie są wystawy.
      • opium74 Re: Wrocław zimą w 3 dni 07.01.15, 17:37
        Zima to zdecydowanie Panorama Racławicka
    • nangaparbat3 Re: Wrocław zimą w 3 dni 07.01.15, 19:18
      Afrykarium nie w poniedziałek i koniecznie z samego rana, czyli warto kupić bilety w necie i być punkt 9 rano - wtedy jest pusto i przyjemnośc sto razy wieksza niz w tlumie. proponuje minąć szybciutko Morze Czerwone i podejść do następnego akwarium, gdzie - kiedy jeszcze jest pusto - hipopotamy podplywają do samej szyby i figlują. Nad Morze Czerwone mozna wrocic później.
      Poniedziałki odradzam, bo otwierają poźniej, i od razu zbiera się duzo ludzi.
      • landora Re: Wrocław zimą w 3 dni 07.01.15, 19:35
        Warto wybrać się w porze karmienia - w Kanale Mozambickim karmienie odbywa się w poniedziałek, środę i piątek o godzinie 13:00, mureny karmione są środę i niedzielę, o godzinie 12:00. Kotiki codziennie o 11.00 i 14.00, pingwiny o 13:30. Karmienie kotików i pingwinów odbywa się na wybiegach zewnętrznych.
      • babsee Re: Wrocław zimą w 3 dni 08.01.15, 14:18
        Moj Boze...a czemu szybko minąc Morze Czerwone>toż to jest absolutnie cudne!!!!!ilosc ryb i gatunków mnie niezmiennie zachwyca.
        Hip po wodą faktycznie wyglada super ale ciekawe sa manaty, ktorych nie ma nigdzie indziej w Polsce.
        • nangaparbat3 Re: Wrocław zimą w 3 dni 08.01.15, 22:56
          Nad Morze Czerwone powrocic mozna w każdej chwili, a hipcie szaleją tylko wtedy, gdy jest malo zwiedzających. Przerobiłam dwukrotnie.
          Manaty cudne, zwlaszcza Therese von Bayern. Tylko smutna byla troche jak ją widzialam, parę dni po przyjeździe, nie dziwota. Ciekawe, co bedzie, jak juz sie przyzwyczai do nowego miejsca i książąt małzonków i rozdokazuje.
          • landora Re: Wrocław zimą w 3 dni 08.01.15, 23:05
            Ja widziałam, jak dokazywały razem big_grin
            Manaty zawsze wyglądają smutno, chyba z tym pyskiem inaczej nie mogą. Pełen spokój i powaga.
            A nogi kaczek w wodzie widziałaś?
            • zona_mi Re: Wrocław zimą w 3 dni 08.01.15, 23:09
              Widziałam manaty dziarskie, jedzą przefajnie, pomagając obie przednimi kończynami smile
              Nogi kaczek mnie rozwaliły big_grin
              No i uśmiech płaszczki.
              • landora Re: Wrocław zimą w 3 dni 08.01.15, 23:35
                > Nogi kaczek mnie rozwaliły big_grin

Wyglądają jak rowery wodne big_grin

Płaszczki są boskie, ale ja kocham Stefana żółwia, no i hipek Wałeczek jest absolutnie cudowny.
                • babsee Re: Wrocław zimą w 3 dni 09.01.15, 08:54
                  Ja Waleczka widzialam juz w praskim zoo,jak byl dzidzią jeszcze i bardzo sie ucieszylam,ze trafi do nas i bede mogla go ogladac na miejscu.A Waleczek teraz zaleca sie do panny i czasem mozna zobaczyc co zco zdecydowanie zgorszyloby radnych PIS smile
                  A żółw Stefan to morderca i ja go nie lubie. Jest strasznym dziadem złośliwym i rani plaszczki, goni je i atakuje.
                  • landora Re: Wrocław zimą w 3 dni 09.01.15, 12:56
                    > A żółw Stefan to morderca i ja go nie lubie. Jest strasznym dziadem złośliwym i
                    > rani plaszczki, goni je i atakuje.

Mnie się Stefan kojarzy z postaciami z filmu "Dwaj zgryźliwi tetrycy":
                    https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcThq3q4-Fa-7DlDfDnkb1hoM8UD6_dScF2GcyxX4sFUJnqlm_MY

Cudny jest wink
              • b.bujak Re: Wrocław zimą w 3 dni 08.01.15, 23:51
                zona_mi napisała:

> Widziałam manaty dziarskie, jedzą przefajnie, pomagając obie przednimi kończyna
                > mi smile

my też trafiliśmy na porę jedzenia smile zastanawiam się, czy to, co widziałam to były manaty dziarskie czy stać je na więcej....
                • landora Re: Wrocław zimą w 3 dni 09.01.15, 00:04
                  > my też trafiliśmy na porę jedzenia smile

Pora jedzenia to u nich jest przez większość czasu (chyba, że śpią) tongue_out
                  Manaty to dostojeństwo i siła spokoju wink
                  • nangaparbat3 Re: Wrocław zimą w 3 dni 09.01.15, 18:00
                    Ja bylam, jak pani im przyniosla salatę, koper wloski i chyba kapuste pekińską (tak to z daleka wyglądało), i wrzuciła do takiego ogrodzonego miejsca na jedzenie. Oba samce zaraz sie zblizyly i zaczely wcinać. Potem pani podeszla bliżej Therese, poukladala jej to jedzenie przy samym brzegu, tam chyba nie było karmidła, Therese nawet nie spojrzała. Po obejrzeniu calego afrykarium wrocilam, żeby zobaczyć, czy je, ale nic się nie zmienilo, tkwila z nosem w kącie, a jedzenie nietkniete.
                    • landora Re: Wrocław zimą w 3 dni 09.01.15, 18:47
                      W trakcie spaceru udało mi się też pogadać z opiekunem i ponoć Teresa ma wprost przerażający apetyt - pożera potworne ilości sałaty, dużo więcej, niż obaj panowie razem wzięci. Może po prostu była zdenerwowana po podróży.
                      • nangaparbat3 Re: Wrocław zimą w 3 dni 10.01.15, 21:57
                        Tak sądzę, że stres związany ze zmainą miejsca, a Ty może byłaś troszke poźniej niż ja, i już czula sie lepiej.
            • nangaparbat3 Re: Wrocław zimą w 3 dni 09.01.15, 17:50
              landora napisała:

> Ja widziałam, jak dokazywały razem big_grin

A kiedy bylaś? Ja jakoś w Święta, i ona tkwiła w kącie, nie jadla, smutna byla.

> A nogi kaczek w wodzie widziałaś?
              Nawet zrobilam zdjecia, zachwyciły mnie smile
              • landora Re: Wrocław zimą w 3 dni 09.01.15, 18:45
                Ja byłam po Świętach, i nie dość, że widziałam, jak je, ale też jak dokazuje z kolegą. Pływała po całości i chyba juz jej przeszedł stres związany z podróżą.
                • nangaparbat3 Re: Wrocław zimą w 3 dni 10.01.15, 22:04
                  smile
                  Zaraz będę miala gosci, to ich zaciągnę, kazdy powód dobry, by tam zajrzeć. I chyba jednak kupie roczny bilet, wtedy można wpadac na chwile, oglądać jednego-dwa stwory, za to spokojniej, dlużej. Mialyśmy z corką taki sezon, jechalyśmy do zoo, umowiwszy się, kogo oglądamy - na przyklad bawoly i żyrafy, albo krokodyle, albo leniwca. I wtedy wpadalyśmy po pracy/szkole na godzinę, nie więcej, za pbserwowałysmy dlugo i uważnie pojedyncze zwierzaki/gatunki - to bylo o wiele ciekawsze niż oglądanie "wszystkiego".
                  • landora Re: Wrocław zimą w 3 dni 11.01.15, 15:29
                    Nanga, specjalnie dla Ciebie - charytatywni.allegro.pl/zaproszenie-na-pokazowe-karmienie-kotikow-w-zoo-i1299697
                    • nangaparbat3 Re: Wrocław zimą w 3 dni 11.01.15, 15:52
                      Dziękuję smile
    • asia_i_p Re: Wrocław zimą w 3 dni 07.01.15, 19:41
      Wszystko to, co dziewczyny napisały + Aquapark i bajkowa kawiarnia przy Teatrze Lalek. Jest jeszcze Humanitarium, ale nie byłam, to się nie wypowiem.
      • zona_mi Re: Wrocław zimą w 3 dni 07.01.15, 20:01
        Bardzo mi przykro, ale tej bajkowej już nie ma...

W Humanitarium jest bardzo fajnie, ale to raczej z młodszymi warto pójść, chyba że lubicie wszyscy.
        Mnie się tam podobało.
        • asia_i_p Re: Wrocław zimą w 3 dni 07.01.15, 21:08
          Nie ma pociągu na drzewie i kotów na suficie? ):
          A co się stało?
          • zona_mi Re: Wrocław zimą w 3 dni 07.01.15, 21:35
            Nie ma.
            Przez jakiś czas była tam pizzeria, potem restauracja tez o nazwie Teatralna, ale bez tych cudnych, a teraz jeszcze co innego.
            Też mi z tym źle...
          • nanuk24 Re: Wrocław zimą w 3 dni 07.01.15, 23:53
            Zeby sie dowiedziec, dlaczego, musisz przeczytac ksiazki tj: Dziki szczaw, Herbata z jasminem, Uklad nerwowy. Naprawde az nie do uwierzenia, ze takie dziwne sytuacje w XXI wieku. Nawet u mnie w bibliotece te dwie ostatnie ksiazki sa luz wkrotce beda, jednak warto je dla siebie kupic.
        • nanuk24 Re: Wrocław zimą w 3 dni 07.01.15, 23:38
          > Bardzo mi przykro, ale tej bajkowej już nie ma...

Ciekawe dlaczego? Hmmmtongue_out
          • zona_mi Re: Wrocław zimą w 3 dni 07.01.15, 23:44
            Mam pewne poczucie winy sad
            • nanuk24 Re: Wrocław zimą w 3 dni 07.01.15, 23:55
              No preciez to nie Twoja wina. Lepiej moje dlugi opisz. Podziele sie szczegolami w razie cowink
              • zona_mi Re: Wrocław zimą w 3 dni 08.01.15, 00:01
                Do rozpatrzenia.
                Najwięcej zamówień mam na nadwagę, kilku polityków i nauczycieli.
    • czekolada_karmelowa Re: Wrocław zimą w 3 dni 07.01.15, 20:13
      Wyremontowany Teatr Muzyczny Capitol. Cudo! I fajne spektakle grają smile
    • anorektycznazdzira Re: Wrocław zimą w 3 dni 07.01.15, 21:00
      Jeśli lubicie klasyczne muzea to Arsenał jest fajny.
      Jeśli lubicie klimaty typu "natura" to fajne jest muzeum mineralogiczne (ul. Kuźnicza, mają np meteoryty)
      Naprzeciw ZOO macie Halę Ludową, warto zobaczyć z zewnątrz, bo to ciekawostka historyczna.
      Ja uważam, że niektóre knajpki i bary są na prawdę fajne, ale to by chyba trzeba było pogooglać i coś sobie wybrać wcześniej.
      Ja lubię Aquaparkwink
      • peonka Re: Wrocław zimą w 3 dni 07.01.15, 21:54
        A, w Parku Szczytnickim kolo Hali są wiewiórki. Przynajmniej kiedyś były..
        • klamkas Re: Wrocław zimą w 3 dni 08.01.15, 21:17
          Taaa, pełno chińskich czarnych paskud (wiem, brzmi bardzo rasistowsko wink). Jakbym miała psa myśliwskiego to nie miałabym oporów... ;>
          • peonka Re: Wrocław zimą w 3 dni 08.01.15, 23:01
            Serio? Za moich czasów były staroswieckie, rude... Szkoda mi, że szare je wygryzly, ale ja i szare lubie.
    • b.bujak Re: Wrocław zimą w 3 dni 07.01.15, 23:40
      chyba nikt nie pisał jeszcze o muzeum przyrodniczym - ja tam lubię zajrzeć
      • zona_mi Re: Wrocław zimą w 3 dni 07.01.15, 23:48
        O, tak, tam są cztery stałe wystawy do zwiedzania, może już i kręgowce otworzyli? Ulubione muzeum mojego synka.
        No i Muzeum Poczty i telekomunikacji:
        agnieszkagil.blox.pl/2008/11/Muzeum-Poczty-i-Telekomunikacji-I.html
        • nangaparbat3 Re: Wrocław zimą w 3 dni 07.01.15, 23:57
          O, nie bylam tam ze sto lat, chyba sie wybiorę smile
    • malowanka06 Re: Wrocław zimą w 3 dni 08.01.15, 16:56
      Wieczorem przejść przez Rynek i usiąść w Spiżu, knajpek jest kilka ale lepiej w okolicach Dzielnicy 4 świątyń lub pobocznych uliczkach.
      Dawno temu lubiłam klimat Hali Targowej ale teraz już nikogo nie rusza.
      Opera w środku, do Capitolu na Mistrza i Małgorzatę.
      Jeśli pojedziecie nie w lutym a w marcu to w capitolu będzie PPA
    • tessora Re: Wrocław zimą w 3 dni 08.01.15, 17:01
      Panoramę Racławicką.
    • mancipi Re: Wrocław zimą w 3 dni 08.01.15, 21:11
      z kanjpek warto zatrzymać się w Bema Cafe na pl. Bema (blisko Ostrowa Tumskiego) lub pobliskiej Pięknej Helenie (na ul. Łokietka), przy okazji, jeżeli jesteście wielbicielami błąkania się po ulicach miast można zobaczyć rewitalizowane obecnie Nadoodrze i część Śródmieścia, no nie jest to Berlin, Budapeszt itp, ale zawsze coś wink pizza- w pizzerii na Szewskiej (chyba Z pieca), na Oleśnickiej (niedaleko pl. Bema) jest bistro "od koochni" codziennie inne menu, zazwyczaj świetne; z wyższej półki to la madalene na włodkowica, obok jest świetne sushi jest w sushi corenej też na włodkowica, ogólnie na całej ulicy i w okolicy mnóstwo knajpek (to właśnie dzielnica 4 świątyń). W Kinie Nowe Horyzonty możecie trafić na coś ambitnego, warto zobaczyć odrestaurowaną Renomę, gdzie pięknie połączono galerię handlową z oryginalną architekturą, obok jest magiczny Park Staromiejski, na którego skraju jest Teatr Komedia
      jeszcze daj znać gdzie chcecie sie zatrzymać- fajna jest opcja apartamentów na śródmieściu lub blisko rynku, ale żeby nie było za daleko

odnośnie nazewnictwa, to prawdziwego wrocławianina (nawet słoika) poznać po tym że wie gdzie jest plac PKWN wink
      • peonka Re: Wrocław zimą w 3 dni 08.01.15, 23:19
        Nie. Po placu PKWN można poznać STAREGO wrocławianina - takiego jak ja smile ach, mieszkałam niedaleko, pamiętam kukurydzę z kotłów i zakupy w Gosposi. I sklep z kartkami i kuponami na loterie na rogu Grabiszynskiej i PKWN...
        • mancipi Re: Wrocław zimą w 3 dni 10.01.15, 20:28
          ja tam stara nie jestem tongue_out i zmiana nazw przypadła na moją zerówkę, ale jak byłam na studiach to ktoś mnie nawet o to w tramwaju pytał
          za to za mojego zamieszkiwania pojawił się pl jana pawła i jakoś się nie mogę przyzwyczaić...
    • klamkas Re: Wrocław zimą w 3 dni 08.01.15, 21:20
      A czy Wrocławianki i wrocławskie słoiczanki wink polecą jakąś fajną knajpę z dobrymi rybami (lokalizacja dowolna).
      • b.bujak Re: Wrocław zimą w 3 dni 08.01.15, 22:43
        miasto czy okolice? jeśli okolice to w jakim promieniu
        • klamkas Re: Wrocław zimą w 3 dni 08.01.15, 22:50
          Raczej miasto wink. Chociaż okolice też mogą być. Ważne, żeby były dobre (te ryby)!.
          • b.bujak Re: Wrocław zimą w 3 dni 08.01.15, 23:22
            jak będziesz kiedyś się wybierać na wycieczkę w okolice Wałbrzycha lub Karpacza to napisz do mnie - w tych rejonach jest sporo łowisk-knajp z pstrągami - byliśmy już chyba we wszystkich smile
            • klamkas Re: Wrocław zimą w 3 dni 08.01.15, 23:46
              Mogę się wybrać specjalnie na ryby! Serio, napisz gdzie. Chętnie w okolicach Wielkiej Sowy, bo bywam prawie co weekend, ale pojadę gdziekolwiek wink. Regularnie bywamy też w Książu (córka kocha konie śląskie i ma szczęście, że czuje właściwe geny), a my ruinki w lesie. I muflony, chociaż trochę mnie przeraziły za pierwszym razem (i wcale się nie bały stada, którym byliśmy). Polecisz coś? Możesz napisać na priv, jak nie chcesz publicznie. A jeśli mają dobre cokolwiek poza pstrągami to tym chętniej smile.
              • b.bujak Re: Wrocław zimą w 3 dni 09.01.15, 00:10
                mieszkam prawie u stóp zamku smile

polecam spacer do Książa od strony Świebodzic: Doliną różaneczników lub przełomem Pełcznicy (wersja trudniejsza)

zrobię Ci przewodnik po okolicznych knajpach, ale nie na raz, będę pisać po trochę, na priv;
                poza tym nie ma co się spieszyć, bo część z nich działa sezonowo;
                • klamkas Re: Wrocław zimą w 3 dni 09.01.15, 00:29
                  Będę bardzo wdzięczna, dzięki! smile
            • kred-ka Re: Wrocław zimą w 3 dni 11.01.15, 15:58
              W tym temacie polecam smazalnie ryb przy łowisku w Sosnówce kolo Jeleniej Góry. W zyciu nie jadlam pyszniejsze ryby. Jezeli chodzi o Wroclaw, wszystko zostalo juz chyba napisane, moze poza tym , ze w Rynku koniecznie musisz odwiedzic " Pod Gryfami"- wspaniale jedzenie i najlepsza espresso na świecie.
      • mancipi Re: Wrocław zimą w 3 dni 10.01.15, 20:21
        to jak już mówimy o okolicach w szerokim rozumieniu to w miejscowiści Sokola na dr S3 pomiędzy Jaworem a Bolkowem jest świetna rodzinna smażalnia pstrągów, mają własne łowisko, a w okolicy wiele rzeczy do obejrzenia, można tez tamtedy jechac w góry i zachaczyc po drodze
        inna miejscówka-tutaj możr b.bujak pomoże to okolice świdnicy-jak się wraca z Wlk. Sowy
    • 3lato Re: Wrocław zimą w 3 dni 09.01.15, 10:10
      Ja też chcę się niebawem wybrać do Wrocka tyle tylko, że na 1 dzień i tylko do Afrykarium. Dodam, że interesuje nas tylko i wyłącznie wyżej wspomniana atrakcja a nie zoo. Czy muszę całe zoo obejść aby tam trafić? Byłam już tyle razy u żyrafek, misiów czy małpek, że po prostu mi się nie chce. Dzieciak też nie ma ochoty na zwiedzanie. No i jeszcze napiszcie mi ile czasu mniej więcej trwa zwiedzanie tego Afrykarium.
      • tol8 Re: Wrocław zimą w 3 dni 09.01.15, 15:08
        jak nie skręcisz od razu po wejściu do zoo, to odbijesz się od jego ścian tongue_out
      • babsee Re: Wrocław zimą w 3 dni 09.01.15, 18:42
        Jeśli sie wkręcasz w zwierzynę to ok. 1,5-2 h trwa dokladnie zwiedzenie Afrykarium. Ale jak zwiedzasz jak chińska wycieczka to godzina. A widziałas juz Odrarium?jest bilsko Afrykarium i jest naprawde ciekawe, bo masz tam ryby, ktore autentycznie plywają w Odrze-bardzo ladna ekspozycja, polecam.A na mijescu gdzie byly kiedys kotiki sa obecnie foki- tez polecam bo sa przesłodkie i moim zdaniem ladniejsze niż kotiki choć nie tak wytresowane smile
        Jak pisaly poprzedniczki-polecam kupic bilety przez internet bo kolejki do kas, szczegolnie w weeekend sa zabojcze. I przyjsc zdecydowanie wczesnie, ok. 12-14 jest tam dziki tłum i nie ma takiej frajdy.
    • slonko1335 a latem? 09.01.15, 15:22
      we Wrocławiu robimy sobie przerwę w podróży. Będziemy mieli dwa razy po ok. 8 godzin czasu wolnego między 10 a 18. Dzieci lat 6,5 i 9. Myślałam o zakupie biletu kombi do zoo i aquaparku i w jedną stronę jak będziemy jechać zoo zaliczyć a w drugą aquapark...dzieciaki musimy wymęczyć żeby padły spać w aucie wieczorem.
      • zona_mi Słonko 09.01.15, 15:47
        Daj znać, gdy będziecie jechać!
      • nangaparbat3 Re: a latem? 09.01.15, 18:01
        Wydaje mi się, że super plan, dzieciom powinno się spodobać bardzo smile
      • mancipi Re: a latem? 10.01.15, 20:26
        jedyny problem jaki widze to jezeli beda to wakacje to aquapark jest strasznie zatłoczony. co do pierwszego dnia to na zoo zejdzie wam do 4 godz, więc trzeba zagospodarować kolejne 4- proponuję humanitarium, tylko że to kawałek od centrum, park staromiejski (jest tam fajny pl zabaw), można jeszcze pokajakowac po odrze-o ile się na to odważycie-przystanie kajaków są niedaleko zoo (są tez tam statki), może też kolejka gondolowa obok politechniki (10 -15 minut spacerem od zoo) będzie działała-zawsze to jakas atrakcja
        • slonko1335 Re: a latem? 10.01.15, 22:05
          o dzięki, będziemy wracać w dzień powszedni najprawdopodobniej wiec łudzę, się, że może będzie mniej ludzisk niż w weekend. No i jeszcze kwestia pogody. Kajaków nie ruszymy bo z tych na pewno będziemy korzystać na wakacjach ale może rejs statkiem czy ta kolejka a w razie niepogody humanitarium bo rozumiem, ze to pod dachem? Myślałam, że na zoo to cały dzień schodzi ale faktycznie ono chyba nie jest tak rozległe jak poznańskie? bo w Poznaniu się nie wyrobiliśmy ze wszystkim w kilka ładnych godzin.
          • mancipi Re: a latem? 11.01.15, 15:04
            ja mam 2-latka, nam obejscie zoo zajmuje 2 godz (czesciowo wozkiem), afrykarium ostatnio na nogach pokonalismy w 1.5 godz, nie wiem czy da się tam spędzic cały dzien, watpie, nawet z piknikowaniem i zabawa na pl zabaw. reszta wskazanych atrakcj (poza parkiem) jest pod dachem, humanitarium na ten przedział wiekowy jest super-my tam ostatnio bawilismy ponad gdzinę, a do tego mozna się zapisac na specjalne warsztaty, jedyne ze to spory kawałek od centrum, ale jezeli byscie zjeżdżali z AWO to jest całkiem dobry dojazd (zjazd Stadion), ewentualnie mozna podjechac pociągiem z dworca gł .
            • chocolate_cake Re: a latem? 11.01.15, 15:44
              Zastanawiam się czy nie przełożyć wyjazdu na lato 😉
          • landora Re: a latem? 11.01.15, 16:12
            Zoo jest mniejsze niż poznańskie, ale jest więcej do zobaczenia. W Poznaniu są momenty, kiedy się po prostu idzie przez las smile
            Wszystko zależy od tempa zwiedzania, można w godzinę, można cały dzień.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka