kozica111 08.01.15, 13:29 I co myślicie o możliwości ich prywatyzacji? O tym że nie byłoby lasów państwowych tylko pogrodzone enklawy jak w USA i Kanadzie ? Śledzicie ten temat czy wam to lotto? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
default Re: Lubicie lasy? 08.01.15, 13:44 Nie wiedziałam, że w Ameryce lasy są ogrodzone ... Wszystkie ? Na pewno bym tak nie chciała, chociaż akurat najbliższe mnie lasy są niby prywatne. Niby - bo właściciele nieznani i status prawny lasów też, co jednak nie jest stanem wiecznym. Jak tylko znajdują się jacyś spadkobiercy będący w stanie przeprowadzić odzyskanie majątku - od razu pojawia się ogrodzenie (które zresztą upada po jakimś czasie, bo świeżo upieczony właściciel dowiaduje się w gminie, że nie uzyska na tym terenie pozwolenia na budowę, więc jego zainteresowanie działką znika). I znowu mam cały las do dyspozycji Nie śledzę tematu, ale lasy kocham i mogę łazić po nich całymi dniami. I nie wyobrażam sobie by całe wielkie kompleksy leśne (nie mówię o niedużych działkach) były własnością prywatną, bez możliwości wstępu. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Lubicie lasy? 08.01.15, 13:52 A jest taki konkretny projekt w ogóle? Lubię lasy, ale gotowa byłabym chodzić tylko do tych których można. Czy w tej Ameryce nie ma innych niż prywatne lasy? Odpowiedz Link Zgłoś
kozica111 Re: Lubicie lasy? 08.01.15, 14:49 Tak, było nawet głosowanie www.pch24.pl/sejm-odrzucil-zmiany-w-konstytucji-dotyczace-prywatyzacji-lasow-panstwowych,32805,i.html "Nowy zapis konstytucyjny, który nie został przegłosowany na dzisiejszym posiedzeniu sejmu, przewidywał niepełny zakaz prywatyzacji lasów państwowych. Wyjątkiem miały być przypadki prywatyzacji w celach obronnych i bezpieczeństwa państwa, a także dla realizacji celów publicznych. Szczególnie ten ostatni punkt wzbudził kontrowersje z powodu swojej niejasności i stwarzania przestrzeni dla nadużyć. Większość Polaków była wtedy pochłonięta aferą sałatkową. Odpowiedz Link Zgłoś
landora Re: Lubicie lasy? 08.01.15, 15:07 Bardzo bym chciała widzieć chociaż część polskich lasów w rękach biologów, a nie leśników. Albo chociaż parki narodowe... Odpowiedz Link Zgłoś
drinkit Re: Lubicie lasy? 08.01.15, 15:39 Nie wiem z jakimi zmianami wiązałaby się prywatyzacja, ale wydaje mi się, że jednak naszą polską siłą jest dostępność gór i lasów, no i turystyka jest sportem dość "demokratycznym", bo niewymagającym dużych pieniędzy. Jeżeli masz jakieś artykuły na ten temat to wklej, proszę. Odpowiedz Link Zgłoś
kozica111 Re: Lubicie lasy? 08.01.15, 15:56 Tu jest trochę artykułów; pl-pl.facebook.com/pages/STOP-prywatyzacji-Las%C3%B3w-Pa%C5%84stwowych/407571819376370?fref=nf ale ogólnie dyskusja w sieci toczy sie od dłuższego czasu, generalnie problem dotyczy tego że zapis dopuszczałby prywatyzację na bliżej nieokreślone "cele publiczne" co może skutkować niekontrolowanym wykupem tego co jest nasze - czyli należy do całego społeczeństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
anusia_magda Re: Lubicie lasy? 08.01.15, 16:06 Kocham las, u nas to rodzinne ( dziadek przedwojenny gajowy) tato też z podobnej branży. Mogłabym mieszkać w lesie. Nie znam tych projektów ustaw, jednak obawiam się prywatyzacji bo pewnie zwiększyłaby się wycinka. Generalnie mnie boli jak wycinają drzewa, jestem wyczulona na tym punkcie. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Lubicie lasy? 08.01.15, 18:57 Absolutnie jestem przeciwna prywatyzacji. Choć prywatnie na pewno by mi się to opłaciło. Odpowiedz Link Zgłoś