Dodaj do ulubionych

Torty z masy cukrowej- robi ktoś?

27.01.15, 08:59
Chciałabym zrobić, ale nie wiem jak się za to zabrać. Normalnie oglądam te torty i podziwiam talent tych osob, te różne wzory, ozdóbki, jakies malowane, wycinane, kokardki, napisy i wiele innych ustrojstw na tych tortach. Skąd taka mase wziąć, dodam, ze w okolicy nie mam takich sklepow gdzie mogę nabyc takie masy lukrowe. A te ozdoby to gotowe kupuja na te torty, czy jakies akcesoria trzeba mieć, żeby wytwarzać takie cuda? ?
Obserwuj wątek
    • przystanek_tramwajowy Re: Torty z masy cukrowej- robi ktoś? 27.01.15, 09:11
      koraba30 napisała:

> Chciałabym zrobić, ale nie wiem jak się za to zabrać. Normalnie oglądam te tort
      > y i podziwiam talent tych osob, te różne wzory, ozdóbki, jakies malowane, wycin
      > ane, kokardki, napisy i wiele innych ustrojstw na tych tortach.

I po co ci taki tort? Przecież tego świństwa cukrowego nie da się jeść.
    • dziennik-niecodziennik Re: Torty z masy cukrowej- robi ktoś? 27.01.15, 09:11
      blog mojewypieki z koncówką .com (musze tak, bo wykrywa jako spam??), dział torty, przepis na lukier plastyczną
      tam masz wszystko czego potrzeba.
      ozdóbki mozesz zrobic sama jak masz do tego talent. mase sie barwi i kształtuje dosc prosto.
    • mx3_sp Re: Torty z masy cukrowej- robi ktoś? 27.01.15, 09:16
      torty nie są zrobione z tej masy, a jedynie nią pokryte, udekorowane. Robiłam kiedyś, ale jest z tym dużo zachodu i trzeba mieć więcej sprytu niż przy pokrywaniem kremem. Masę trzeba chłodzić co kilka minut bo będzie się rwać. Poza tym lepienie z niej czegokolwiek jest trudniejsze niż z plasteliny.
      • naomi19 Re: Torty z masy cukrowej- robi ktoś? 27.01.15, 09:38
        Wystarczy przykryc folia.
        • mx3_sp Re: Torty z masy cukrowej- robi ktoś? 27.01.15, 09:55
          folia nie zatrzyma procesu topnienia, rozgrzewanie się cukru.
      • loola_kr Re: Torty z masy cukrowej- robi ktoś? 27.01.15, 13:13
        nigdy nie musiałam chłodzić masy cukrowej (schłodzona nawet gorsza do obróbki), rwie się jak jest bardzo cieniutko rozwałkowana.
        Wałkuje się i daje taka "płachtę" na tort, wyrównuje. Jest bardziej pracochłonne niż wyrównanie masy i np. obsypanie jej mielonymi orzechami to wiadomo.
        • mx3_sp Re: Torty z masy cukrowej- robi ktoś? 27.01.15, 13:19
          ja sama ją robiłam i może dlatego, poza tym jest mnóstwo przepisów i mogą się różnić między sobą. Za chłodna też nie może być, trzeba trafić. Miałam do udekorowania mega tort, podwójny wkład w piekarniku i musiałam się nawałkować.
          • oteczka Re: Torty z masy cukrowej- robi ktoś? 27.01.15, 13:28
            Robię od lat ,masę kupuję zazwyczaj na allegro ,jak mam czas robię sama ,jakieś motylki ,różyczki i inne drobne ozdoby robię sama ,bez szablonów ,na jakieś bardziej wymyślne w stylu buciki czy dzidziuś ,trzeba kupić już foremkę.Można też kupić matę do wałkowania z wzorem albo ostatni hit szablony do koronek .
          • loola_kr Re: Torty z masy cukrowej- robi ktoś? 27.01.15, 13:29
            a to ja zawsze kupowałam, nigdy nie miałam czasu robić...
            • oteczka Re: Torty z masy cukrowej- robi ktoś? 27.01.15, 13:39
              Teraz warto pobawić się czekoladą plastyczną szybko i bardzo łatwo się robi, a ozdoby szczególnie róże są cudne.I jest smak czekolady ja osobiście nie zjem kawałeczka masy cukrowej ,ale znam osoby co potrafią zjeść ozdoby z całego tortu.
    • naomi19 Re: Torty z masy cukrowej- robi ktoś? 27.01.15, 09:37
      Robie z przepisu na you tube. Radocha dla dzieci niesamowita. Nic nie potrzebujesz oprocz odrobiny wyobrazni. Rok temu zrobilam taki tort ze dzieciom opadly kopary i zjadly caly! Do dzis go wspominaja. Tort w ksztalcie teczy pokryty oczywiscie masa lukrowa w kolorach teczy. Gdy przekroilam tort ze srodka wypadly zelki skittelsy itp. Mina dzieci bezcenna. W tym roku corka zazyczyla sobie sowe... ale jeszcze nie mam pomyslu
      • paul_ina Re: Torty z masy cukrowej- robi ktoś? 27.01.15, 11:10
        Cukier, żelki, skittlesy - samo zdrowie.
        • dziennik-niecodziennik Re: Torty z masy cukrowej- robi ktoś? 27.01.15, 12:13
          no ba, bo tort jako taki to dopiero samo zdrowie.
          jak raz w roku dzieciak poje to nie umrze.
        • naomi19 Re: Torty z masy cukrowej- robi ktoś? 29.01.15, 23:43
          big_grin urodziny sa raz do roku eko-histeryczko
        • iskierka3 Re: Torty z masy cukrowej- robi ktoś? 30.01.15, 01:54
          Nie no jasne, bo tort to powinien byc z marchewki i buraka. I kaszy jaglanej. Bezglutenowy. Bez masla i jajek. Slodzony ksylitolem.
          • lola211 Re: Torty z masy cukrowej- robi ktoś? 30.01.15, 09:00
            A to nie ma nic pomiędzy?
            Tort jak kazde inne ciasto moze byc wykonany z dobrych składnikow.Najgorsze to samo sztuczne badziewie.Ktos, kto podaje dzieciom tort z tymi kolorowymi słodyczami z pewnoscia na co dzien tez kupuje je dzieciom.Inaczej w zyciu by takiego tortu nie podał.Zatem nie jest to raz w roku.
            • naomi19 Re: Torty z masy cukrowej- robi ktoś? 30.01.15, 09:19
              ale moje dziecko sobie zazyczylo wlasnie taki i taki, w przeciwienstwie do twojego, dostala, a jej wspomnienia sa dla mnie cenniejsze niz ilosc cukru, ktora pochlonela RAZ W ROKU. Ty rob swoje eko torty z burakow a od moich sie odstosunkuj.
              • lola211 Re: Torty z masy cukrowej- robi ktoś? 30.01.15, 11:07
                Chyba od cukru i sztucznych barwnikow ten wzrost agresji.Nie do Ciebie pisalam,tylko do Iskierki.Raz do roku? Tort moze, ale z pewnoscia nie ten kolorowy szit:cukierki, dropsy, zelki itd.
        • chipsi Re: Torty z masy cukrowej- robi ktoś? 30.01.15, 12:16
          Proszę, powiedz że nie masz dzieci.
      • mx3_sp mogę dopytać? 27.01.15, 12:00
        zanim się to wszystko wysypało to upiekłaś ciasto i potem dziurę drążyłaś i załadowałaś te groszki? Jakiej konsystencji barwniki dodawałaś do masy? Takie techniczne sprawy.
        • naomi19 Re: mogę dopytać? 29.01.15, 23:46
          zjedz w dol, jest opisane rok po kroku
          kluczem jest tak naprawde pyszny biszkopt- ja robie z fajnych jajek, zerowek, jest po prostu przepyszny, bez proszku do pieczenie, tylko cukier, maki i duza ilosc jajek

www.tablespoon.com/recipes/rainbow-pinata-cake/5795d355-a6a5-4030-b414-235fe9b750bb
          • naomi19 Re: mogę dopytać? 29.01.15, 23:48
            w tym roku czeka mnie to i bardzo sie boje czy ksztalt wyjdzie taki jak ma wyjsc
            www.littlebcakes.com/wp-content/uploads/2013/08/Owl-Birthday-Cakes.jpg
            ktos ma moze pomysl jak uzyskac taki ksztalt biszkoptu?
            • mx3_sp Re: mogę dopytać? 30.01.15, 09:10
              chyba musisz dół piec podwójnie w misce, potem tą górę w kwadratowej formie i samodzielnie kształtować.
              • naomi19 Re: mogę dopytać? 30.01.15, 09:23
                albo musze upiec zwykly okragy biszkopt, podejrzewam, ze sa to po prostu mniejsze i wieksze powycinane kolka przeozone kremami- orzechowym i czekoladowym, take sa tez na zewnatrz, podejrzewam, ze uszy to rowniez oreo- wycięte w ksztalcie uszu.
                • mx3_sp Re: mogę dopytać? 30.01.15, 09:30
                  ee tam będziesz piep...ć się w wycinaniem.Albo tak może: https://www.pomyslodawcy.pl/upload/2014101212383262228uid1.jpg
                  • mx3_sp i coś dla amatorów: 30.01.15, 09:32
                    https://1.bp.blogspot.com/-ebLFWrttWjA/UIcfBANTyQI/AAAAAAAABAA/GI2f-9JFNEo/s640/sowa1.JPG
                    • naomi19 Re: i coś dla amatorów: 30.01.15, 09:43
                      kuszaca propozycja big_grin niestety watpie, zeby corka dala sie na to nabrac wink no moze gdyby konczyla 4 a nie 7 lat wink juz widziala zdjecie tego pierwszego tortu...
    • kitty4 Re: Torty z masy cukrowej- robi ktoś? 27.01.15, 10:07
      www.tortownia.pl
    • roksanka_3 Re: Torty z masy cukrowej- robi ktoś? 27.01.15, 10:14
      www. mojewypieki .com/przepis/masa-cukrowa-lukier-plastyczny-do-tortow

tutaj link do zrobienia wlasnej masy cukrowej.

www. mojewypieki .com/przepis/dekoracje-cukrowe-z-lukru-krolewskiego bez spacji oczywiscie wiedzy www i moje wypieci ale wykrywa mi spam

tutaj cos o ozdobach. jeżeli nie masz mozliwosci kupna w okolicy najlepiej zrobic samemu masę. choc powiem szczerze, ze to trzeba chciec sie bawic zeby cos z tego wykonacsmile ozdoby z masy cukrowej mozna kupic ale mozna tez samemu, moze na necie jakies wskazówki znajdziesz jak wykonac prostsze rzeczy
    • demonii.larua Re: Torty z masy cukrowej- robi ktoś? 27.01.15, 11:04
      Moja córa robi sama masę cukrową, przepis znalazła na jakimś blogu i od tej pory wyłącznie ona zdobi. A że ma spryt w palcach, to wychodzą jej przepiękne kwiatki, zwierzątka i inne cudaki smile
      Narzędzia jakich używa to rękaw (do kremu) i skalpel, reszta to robota jej paluchów wink
    • kwietniowka2011 Re: Torty z masy cukrowej- robi ktoś? 27.01.15, 12:50
      lukier plastyczny i figurki, ozdoby mozesz kupic na allegro albo np. na tortownia.pl
      pomysłów na toryy jest masa w necie
      poniżej dwa z moich tortów, literki wycinałam szablonem, ale można tez kupic albo napisać lukrowym pisakiem
      https://lh5.googleusercontent.com/-2P1oBXWMy-U/T4sgBfroo3I/AAAAAAAABW0/7cZQJT-G7q0/s576/P4094316.JPG
      https://lh5.googleusercontent.com/-kKSlqtY3FYI/T4sfc0A6FdI/AAAAAAAABWc/u7YhbAfqY9o/s640/aP3173908a.jpg

• loola_kr Re: Torty z masy cukrowej- robi ktoś? 27.01.15, 13:08
      Ja kupuje gotowy lukier na tortownia.pl lub w sklepie stacjonarnym (są też na Allegro).
      Bez problemu można z niego wylepić figurki czy co tam się chce lub kupić gotowe - jak kto woli.
    • chipsi Re: Torty z masy cukrowej- robi ktoś? 30.01.15, 12:21
      Używałam różnych mas. Najfajniejsza (bo bez roboty) i niezła w smaku a do tego kolorowa była ta, którą kupiłam w necie. Całkiem dobra była masa plastyczna, którą zrobiłam z pudercukru i glukozy. ta jednak sie kruszyła więc wykorzystałam przepis z dodatkiem planty i do smaku olejek migdałowy. Bardzo ładna i prosta była masa z pianek marshalow tyle że niezjadliwa wcale uncertain

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka