Dodaj do ulubionych

Pompa ciepła

01.02.15, 16:57
Zauważyłam, że forum e-mam jest baaardzo wszechstronne i nieraz wątki nie różnią się bardzo od forum muratora big_grin
W związku z tym mam pytanie o ogrzewania podłogowe i pompę ciepła.
Proszę nie krytykujcie tematyki i nie usuwajcie wątku, chciałabym poznać opinie e-matek, setki wpisów w muratorze przeczytałam.
- ogrzewanie podłogowe: posiadacie? Macie na całości powierzchni, czy tylko na parterze w przypadku domów piętrowych/z poddaszem użytkowym
- pompa ciepła: posiadacie? Wasze prywatne za i przeciw, ew. analiza kosztów uzytkowania takiej pompy

Obserwuj wątek
    • mag1_k Re: Pompa ciepła 01.02.15, 16:59
      jeszcze jedno:
      odkurzacz centralny: gadżet czy niezbędny i przydatny wynalazek?
      • marina2 Re: Pompa ciepła 01.02.15, 17:19
        pompy nie posiadam.dzisiaj gdybym budowała na pewno bym zrobiła-dobre doświadczenie osób ,ktre mają jest dla mnie przekonywujące.
        ogrzewanie podłogowe posiadam w łazienkach ,holu i jest to świetne rozwiązanie.gdyby nie fakt,że lubimy drewno i mamy parkiety dom byłby cały w podłogówce.
        odkurzacza centralnego nie mam.mąż planowo nie chciał go mieć ponieważ nasłuchał się narzekań kolegów daaawno temu więc odpuściłam.
        teraz myśle,że mógłby się przydać,bo mamy psa ,który okresowo strasznie kłaczy.odkurzam w czas "wylinki" dwa razy dziennie.powierzchnia odkurzania jest duża więc odkurzacze padają jak muchy.
        • eliszka25 Re: Pompa ciepła 01.02.15, 17:26
          ale to jst bzdura, ze ogrzewanie podlogowe moze byc tylko pod plytkami. my mamy plytki tylko w lazience i ubikacji. w calym mieszkaniu sa panele, nawet w kuchni i w mieszkaniu jest cieplo. w sloneczne dni wylaczam ogrzewanie na dzien nawet zima. ludzie maja na podlogowce najrozniejsze podlogi i ani z podloga ani z ogrzewaniem nic sie nie dzieje, w domu jest cieplo. nie rozumiem dlaczego w polsce wciaz tak twardo trzyma sie ten mit, ze na ogrzewanie podlogowe, to tylko plytki.
          • aneta-skarpeta Re: Pompa ciepła 02.02.15, 09:02
            podłogówkę można zalozyc do każdej podłogi, ale nie przy każdej podłodze będzie równie efektywna i energooszczędna

drewno "zjada" duzo ciepla. oczywiscie ogrzejesz tak dom, ale nie jest to tak ekonomiczne jak przy płytkach
          • thea19 Re: Pompa ciepła 02.02.15, 11:46
            a co maja panele do parkietu? panel to tektura, parkiet to drewno. do podlogowki nadaja sie deski trojwarstwowe, parkiet nie.
    • eliszka25 Re: Pompa ciepła 01.02.15, 17:17
      o pompie ciepla za wiele nie powiem, bo osobistych doswiadczen jeszcze nie mam. pisze jeszcze, bo w nowym domu (ktory mam nadzieje wkrotce stanie sie rzeczywistoscia), bedziemy miec wlasnie pompe ciepla.

co do ogrzewania podlogowego, to od 9 lat mieszkam w mieszkaniu z ogrzewaniem podlogowym i jestem z niego bardzo zadowolona. na podlogach mamy plytki i panele i w calym mieszkaniu podlogowke. moim zdaniem super sprawa. w nowym domu tez bedzie na calej powierzchni, zarowno na parterze, jak i na pietrze. zmiana w ogrzewaniu bedzie tylko jedna - w lazience chce miec dodatkowo taki kaloryfer-suszarke na scianie, najlepiej jak najwyzszy. nie z powodu zimna, ale zeby w razie czego miec gdzie wysuszyc reczniki, przemoczone kurtki chlopakow itp. w obecnym mieszkaniu brakuje mi tego zwlaszcza jesienia i zima, kiedy np. wszyscy jedziemy na caly dzien na narty i potem mam porozkladane na krzeslach kurtki, spodnie narciarskie, rekawiczki itd.
      • tol8 Re: Pompa ciepła 04.04.23, 17:55
        Ja kładę kurtki na podłodze, wszak czysta jest
    • eliszka25 Re: Pompa ciepła 01.02.15, 17:21
      a, na odkurzacz centralny sie jednak nie zdecydowalam. tutaj na forum niektorzy chwalili, inni wrecz przeciwnie. moja znajoma pani sprzatajaca powiedziala mi kiedys, ze najgorzej jej sie sprzata w domu, w ktorym jest wlasnie taki odkurzacz. zdecydowanie bardziej woli niesc po schodach maly odkurzacz niz platac sie z niewiadomo iloma metrami rur. dla mnie w gre wchodzilaby tylko opcja, ze rur sie nie nosi, tylko wyciaga z kazdego gniazdka i potem taka rura sie w to gniazdko wciaga, ale to juz naprawde droga wersja, wiec dalismy sobie spokoj.
      • hanusinamama Re: Pompa ciepła 09.12.19, 11:14
        PO co nosic?? Własnie o to chodzi aby nie nosic. Na dole mam rure, na górze kolejne 2. W wiatrołapie mam szufelkę.
      • madami Re: Pompa ciepła 04.04.23, 14:11
        Mamy czasy lekkich, przenośnych odkurzaczy pionowych, poza tym odkurzacz nie kosztuje fortuny. Ja mam na każdej kondygnacji osobny odkurzacz, po co nosić? Tak jest wygodniej.
    • kamunyak Re: Pompa ciepła 01.02.15, 17:27
      Koleżanka z pacy - domek, wyłącznie ogrzewanie podlogowe. Za malo, w domu zimno, narzeka i dogrzewa się.
      Koleżanka z pracy, druga - ogrzewanie podlogowe w łazience. Wylączyła, ze względu na wysokie koszty.
      • mag1_k Re: Pompa ciepła 01.02.15, 17:33
        Mogłabym sie dowiedzieć, z czego ma zrobione podłogi ta koleżanka z podłogówką w całym domu?
        Jak się dogrzewa? Kominkiem?
        • kamunyak Re: Pompa ciepła 01.02.15, 18:09
          > Mogłabym sie dowiedzieć, z czego ma zrobione podłogi ta koleżanka z podłogówką
          > w całym domu?

jak ma zrobione to nie wiem, dogrzewa sie elektrycznym kaloryferem.
          Natomiast co do kominka to moi znajomi mają domek pietrowy, ogrzewany wyłącznie kominkiem (nad salonem jest prześwit na pietro) i jest to ogrzewanie całkowicie wystarczjaące. Wiem, bo przebywałam tam kilka dni i było cieplo. Ale to jest dom niezbyt duzy, +/- 100 m2 i taka dacza własciwie. Nie mieszkają tam na stałe, choc nadaje się do całorocznego zamieszkiwania.
          • eliszka25 Re: Pompa ciepła 01.02.15, 18:18
            przyczyna moze byc bardzo prozaiczna - tak samo, jak mozna zamontowac za male kaloryfery, tak samo mozna tez zamontowac za malo rur w podlodze i wtedy w jednym i drugim przypadku bedzie za zimno w domu.

a co do kominka, to jest super. u moich tesciow jest zle zrobiony, ogrzewanie rowniez skopane i dlatego w domu jest wiecznie zimno.
          • hanusinamama Re: Pompa ciepła 09.12.19, 11:16
            Widac ma źel zrobioną podłogówkę....mozna tez zle załozyc kaloryfery...
      • eliszka25 Re: Pompa ciepła 01.02.15, 17:35
        ale to nie jest wina ogrzewania podlogowego, tylko jego zlego wykonania. w domu u moich tesciow jest ogrzewanie tradycyjne i do tego kominek, w ktorym pali sie non stop. wiesz, co ubieralam na siebie w swieta, zeby nie marznac? mialam 2 pary skarpet, puchowe legginsy pod spodniami, podkoszulek, golf i bluze polarowa, a na nogach futrzane kapcie do polowy lydki. po tym doswiadczeniu moge wiec smialo pisac, ze kominek i kaloryfery, to g..., bo w domu zimno, jak na dworcu.

ja mam w mieszkaniu wylacznie ogrzewanie podlogowe i dzis przez 3 godziny bylo kompletnie wylaczone, bo swiecilo slonce. za oknem mamy pol metra sniegu i w ciagu dnia bylo jakies -3, teraz jest wiecej na minusie, slonca juz nie ma, wiec ogrzewanie znow dziala.
        • kamunyak Re: Pompa ciepła 01.02.15, 18:22
          > ale to nie jest wina ogrzewania podlogowego, tylko jego zlego wykonania

oczywiscie, mozesz mieć racje.
          Jesli chodzi o moja koleżanke to większośc prac wykonywali we własnym zakresie (mąż) , żeby zminimalizowac koszty budowy. Ja osobiscie to raczej dla siebie samej starałabym się wykonać lepiej niz gorzej, ale moze kolezanka i jej mąż robili odwrotnie, różni są ludzie.
          Jesli zaś chodzi o twoich teściów to kiedy przy 2 źródłach ciepla nadal jest zimno, to nie trzeba byc geniuszem, żeby stwierdzic, iż dom jest niedocieplony a cieplo gdzies ucieka, przez nieszczelne okna, drzwi tp.
          Jeszcze dodam, że moi teściowie mają także ogrzewanie tradycyjne (elektryczne) ale to jest dom, korzystaja z II taryfy i grzeją wyłacznie w nocy, żeby było taniej. Ja tam tez ciągle zziębnieta byłam bo, jakos dziwnie, funkcjonowałam w dzien a nie w nocy, kiedy było najcieplej.
          • eliszka25 Re: Pompa ciepła 01.02.15, 19:28
            wiesz, to nie chodzi o to, ze specjalnie przyoszczedzili czy cos. mogli sie po prostu pomyslic w obliczeniach. u moich rodzicow tak bylo w jednym pokoju. wiecznie zimno i zimno. w koncu ojciec zamontowal wiekszy kaloryfer i zrobilo sie cieplo. u twojej kolezanki problem moze byc dokladnie taki sam, tylko przy ogrzewaniu podlogowym nie jest juz tak latwo, jak z kaloryferem, niestety.

co do domu moich tesciow, to jest to budowlana katastrofa. budowa zbiegla sie akurat z choroba tescia. obaj synowie mieszkali daleko i nie bardzo mieli czas na dogladanie budowy. jesli juz przyjezdzali, to do chorego ojca, a nie ganiac po budowie. tesciowa sie na tym nie zna, poza tym oczywiste bylo, ze bardziej przejmowala sie mezem niz budowa no i wyszlo, jak wyszlo. dom mial byc docelowym domem tesciow, ale w koncu zrezygnowali z pomyslu i maja domek "wkakacyjno-swiateczny", a mieszkaja nadal w swoim mieszkaniu. to tez jest jedna z przyczyn, ze jest tam tak zimno, bo dom nigdy nie jest dobrze dogrzany.
            • aneta-skarpeta Re: Pompa ciepła 02.02.15, 09:08
              "mogli sie po prostu pomyslic w obliczeniach."

ale znają się na tych obliczeniach czy tak na oko liczyli?
              wzieli pod uwagę straty ciepła etc?
              • eliszka25 Re: Pompa ciepła 02.02.15, 09:12
                a to juz nie do mnie pytanie, bo to nie moja kolezanka skarzy sie, ze ma ogrzewanie podlogowe i jej zimno. zapytaj przedmowczyni, do ktorej to pisalam. ja mam ogrzewanie podlogowe i mi cieplo, wiec u mnie nikt sie w obliczeniach nie pomylil raczej.
      • hanusinamama Re: Pompa ciepła 09.12.19, 11:15
        Ale czego ma za mało ta kolezanka? Pytam bo mam dom 170 m i sama podłogówka i jest ok. Zero grzejników. Temperatura taka jaką chcesz (minus ze to sie wolno nagrzewa a potem wolno schładza).
    • adellante12 Re: Pompa ciepła 01.02.15, 17:32
      Ogrzewanie podłogowe owszem na parterze.
      Pompa ciepła - mam kolezankę która tym handluje - instalacja i wykonanie. Osobiscie stwierdza że" trzeba byc bardzo nawiedzonym żeby zmarnowac na to kase , na szczęście jeleni nie brakuje"
      • mag1_k Re: Pompa ciepła 01.02.15, 17:39
        Matko, nie strasz. Mówiła ta Twoja koleżanka coś więcej na ten temat?
        Przyznam się: z odkurzacza centralnego zrezygnowałam, na podłogówkę jestem bardzo nastawiona, na całości powierzchni, i na pompę ciepła instalowana przez czołowego instalatora w moim regionie też (jest to firma, która juz zainstalowała ok. 600 pomp w ostatnich latach, ma super opinie). Decyzja bardzo ważna i trudna, dlatego drąże temat juz jakiś czas.
        • zurekgirl Re: Pompa ciepła 01.02.15, 19:46
          Moj kuzyn tez sprzedaje, montuje oraz naprawia pompy ciepla. Osobiscie, przy budowie wlasnego domu, pompy nie zamontowal. Moim rodzicom tez nie sprzedal, wyliczyl, ze lepiej wyjda na piecu na eko- groszek. Nie wzieli tylko pod uwage, ze pompa nie wymaga obslugi, piec niestety tak.
        • babcia.stefa Re: Pompa ciepła 01.02.15, 20:43
          Pompa ciepła jest czymś całkowicie nieopłacalnym bez dotacji. Zanim się zwróci, będzie wymagać totalnego remontu albo wymiany.
          • adellante12 Re: Pompa ciepła 01.02.15, 21:02
            Dokładnie to samo mi mówiła. Okres zwrotu zakładając jakiś abstrakcyjnie bezawaryjny czas pracy to siakieś 30-50 lat...
      • eliszka25 Re: Pompa ciepła 01.02.15, 17:41
        a dlaczego ogrzewanie podlogowe nie moze byc na pietrze? bo? jakies logiczne wytlumaczenie?

w szwajcarii w nowobudowanych domach od lat juz montuje sie wlasciwie wylacznie pompy ciepla - rozne, bo to najbardziej ekonomiczne ogrzewanie. tak samo od przynajmniej 20 lat nie instaluje sie prawie w ogole innego ogrzewania, niz podlogowe - w calych domach, bez wzgledu na ilosc pieter i na to, co jest na podlodze. nigdzie nie spotkalam sie z tym, ze ktos sie musial "dogrzewac".
        • adellante12 Re: Pompa ciepła 01.02.15, 20:56
          A dlaczego nie może?
          Ja mam wyremontowaną starą chatę i dlatego na pietrze nie ma. Zbyt duży nakład pracy i kosztów.
          Nie ma zadnych sensownych przeciwwskazań przeciwko podłogówce na pietrze.
          • eliszka25 Re: Pompa ciepła 01.02.15, 21:18
            odnioslam sie do tego twojego zdania: Ogrzewanie podłogowe owszem na parterze. . wywnioskowalam, ze jesli ogrzewanie podlogowe, to tylko na parterze. stad taka moja odpowiedz. wychodzi na to, ze zle zrozumialam po prostu wink
            • adellante12 Re: Pompa ciepła 01.02.15, 21:55
              No ja mam tylko na parterze smile Chciałbym mieć również na piętrze ale to wiązałoby się z podniesieniem podłogi o jakieś 7 -12 cm wiec trzeba by było przerobic schody i tak dalej łańcuszek kosztów rósłby logarytmicznie wink
              • eliszka25 Re: Pompa ciepła 01.02.15, 22:06
                no tak, przy tego typu remontach jedno zaraz goni drugie, a na dokladke pojawia sie trzecie. nie da sie zrobic jednej rzeczy, bo potem nie pasuje reszta. dlatego my po namysle zrezygnowalismy z kupna 30-letniego domu, ktory nam sie w sumie podobal, ale ogrzewanie bylo nieruszane od nowego, wiec jesli by wkrotce nie padlo, to i tak trzebaby bylo je w niedalekiej przyszlosci wymienic. poza tym musielibysmy go praktycznie calkowicie wyremontowac i po podliczeniu wyszloby nas drozej niz kupno nowego czy budowa. teraz bedziemy budowac i wszystko od poczatku bedzie "po naszemu", wiec mam nadzieje, ze na jakis czas bedziemy miec spokoj, jak juz sie wreszcie wprowadzimy smile.
                • adellante12 Re: Pompa ciepła 01.02.15, 22:10
                  Ja kupiłem stara bude w cenie samej ziemi na której stoi. Suma summarum wyremontowac było taniej no i szybciej mielismy gdzie mieszkac .
                  • eliszka25 Re: Pompa ciepła 01.02.15, 22:26
                    gdyby cenowo byla to naprawde okazja, to nam tez by sie oplacalo, ale jak sie rozejrzelismy i zorientowalismy, za ile dom mozna wybudowac, to sie okazalo, ze cena jest w sumie z kosmosu i odpuscilismy. poza tym mielismy wrazenie, ze wlasciciel cos kreci i w sumie wlasnie to przesadzilo sprawe i nie kupilismy, choc troche mi tego domu szkoda. no, ale teraz w koncu bedziemy miec nowy, mam nadzieje, ze juz niedlugo kurka!
      • kietka Re: Pompa ciepła 01.02.15, 17:49
        przy pompie ciepla masz nizsze koszty eksploatacyjne, ale za to bardzo duze naklady poczatkowe, przy ogrzwaniu gazowym, dokladnie odwrotnie.
        suma sumarum koszty sa porownywalne (statystycznie)
        trzeba pamietac, ze, przy pompie, jak zabraknie energii i nie masz agregatu, to ogrzewania nie bedzie (wystarczy wichura, czy inna awaria) przy gazie sieciowym, czy ze zbiornika masz przynajmniej wiecej pewnosci, co do ciaglosci dostawy ciepla. no i przy pompie masz "bojler", ja nie lubie takich rozwiazan. dodatkowo elementy zakopane w gruncie nie sa wieczne i wymagaja resursu co kilkanascie/dziesiat lat.

jezeli chodzi o podłogówkę, to jezeli jest wodna, to fundujesz sobie cieki wodne na wlasne zyczenie...nie jest to zdrowe na dluzsza mete, ok przedsionek, lazienka, jak najbardziej.
        ja zdecydowalabym sie na ogrzewanie powietrzne i gaz.
        • eliszka25 Re: Pompa ciepła 01.02.15, 17:58
          kietka napisała:

> przy pompie ciepla masz nizsze koszty eksploatacyjne, ale za to bardzo duze nak
          > lady poczatkowe, przy ogrzwaniu gazowym, dokladnie odwrotnie.
          > suma sumarum koszty sa porownywalne (statystycznie)
          > trzeba pamietac, ze, przy pompie, jak zabraknie energii i nie masz agregatu, to
          > ogrzewania nie bedzie (wystarczy wichura, czy inna awaria) przy gazie sieciowy
          > m, czy ze zbiornika masz przynajmniej wiecej pewnosci, co do ciaglosci dostawy
          > ciepla. no i przy pompie masz "bojler", ja nie lubie takich rozwiazan. dodatkow
          > o elementy zakopane w gruncie nie sa wieczne i wymagaja resursu co kilkanascie/
          > dziesiat lat.
          >

mozna zainstalowac sobie powietrzna pompe ciepla, wtedy cala instalacje masz w piwnicy. w ziemi sie nic nie zakopuje. zalozenie i eksploatacja takiej pompy, to nie sa zadne kosmiczne koszty.

przy ogrzewaniu gazowym raczej tez sie montuje bojler? z reszta przy zwyklym ogrzewaniu centralnym tez, wiec nie bardzo widze tutaj roznice na niekorzysc pompy ciepla.

> jezeli chodzi o podłogówkę, to jezeli jest wodna, to fundujesz sobie cieki wodn
          > e na wlasne zyczenie...nie jest to zdrowe na dluzsza mete, ok przedsionek, lazi
          > enka, jak najbardziej.
          > ja zdecydowalabym sie na ogrzewanie powietrzne i gaz.

zwykle ogrzewanie centralne, to tez sa cieki wodne, tylko nie na podlodze, a przy scianach i w scianach. w kaloryferach tez woda krazy, zeby ogrzac dom.
          • kietka Re: Pompa ciepła 01.02.15, 18:56
            przy powietrznej pompie ciepla obwialambym sie montowac ja na terenach na prawde zimnych. powiedzmy, ze jest ona w stanie sprawnie obsluzyc -20 do -25 st C, wiec moze nie dac rady. zawsze to jakies ryzyko. nie wazne, gdzie ma bebechy, resurs tez jest konieczny, wiec nie jest to jeden wydatek plus energia na eksploatacje.
            dla mnie jedynym slusznym rozwiazaniem dla gazu jest kociol dwufunkcyjny, to a propos bojlera.

lepiej cieki wodne pod sciana niz na calej powierzchni podlogi.
            zawsze sa jakies plusy i minusy smile
            • eliszka25 Re: Pompa ciepła 01.02.15, 19:36
              wiesz, mieszkam w szwajcarskich alpach, bywa u nas naprawde zimno. obecnie mam pol metra sniegu za oknem, a takie pompy sie u nas montuje wszedzie tam, gdzie kopanie jest zbyt drogie, czyli wlasnie glownie w gorach. nasz dom tez bedzie w gorach. gdyby sie te pompy nie sprawdzaly, to raczej nie bylyby takie powszechne.

na wode obecnie mamy bojler na prad i moim zdaniem jest ok. cieplej wody nam nigdy nie brakuje, a jest nas 4 osoby. przy pompie ciepla to ona bedzie nam ogrzewac rowniez wode.
              musze jednak w jednej kwestii przyznac ci racje - u nas jest to wydatek relatywnie mniejszy niz w polsce, no i prad nie jest u nas taki drogi. poza tym my bedziemy sie tez wspomagac instalacja fotowoltaiczna z wlasnego dachu.

co do ciekow wodnych, to ogrzewanie podlogowe wcale nie musi byc na calej powierzchni podlogi. to tak samo, jak kaloryfer, tez nie musi zajmowac calej sciany. u nas w sypialni np. pod lozkiem ogrzewania podlogowego nie ma.

masz racje, wszystko ma swoje plusy i minusy. dla mnie ogrzewanie podlogowe ma wiecej plusow niz minusow. chocby dlatego, ze przy takim ogrzewaniu cyrkulacja powietrza jest mniejsza, dzieki czemu ja, jako alergik uczulony na roztocza, znacznie mniej kicham.
              • kietka Re: Pompa ciepła 02.02.15, 08:30
                cyrkulacja jest wolniejsza, to fakt.
                nie bede cie przekownywac, moim skromnym zdaniem ogrzewanie podlogowe ma z kolei zgubny wplyw na krazenie i komfort termiczny.
                nie przekonasz mnie, ze pompa ciepla powietrzna jest wlasciwym, ekonoicznym wyborem przy bardzo niskich temp, ponizej -20 po prostu wlacza sie ordynarna grzalka. to jest alternatywa dla obszarow, gdzie ciezko sie wkopac, to fakt, ale to TYLKO alternatywa.
                • eliszka25 Re: Pompa ciepła 02.02.15, 09:10
                  kietka napisała:

> cyrkulacja jest wolniejsza, to fakt.
                  > nie bede cie przekownywac, moim skromnym zdaniem ogrzewanie podlogowe ma z kole
                  > i zgubny wplyw na krazenie i komfort termiczny.

a masz jakies doswiadczenia w tej kwestii? czym to sie niby objawia? mieszkam w mieszkaniu z ogrzewaniem podlogowym od 9 lat i nie zauwazylam zadnych zgubnych wplywow na cokolwiek. skutkiem ubocznym ogrzewania podlogowego u mnie jest to, ze znacznie mniej kicham niz w pomieszczeniach z tradycyjnymi kalorygferami oraz przestal dla mnie istniec problem wiecznie zimnych stop. kiedys nosilam skarpety nawet latem, a teraz za oknem zawieja, a ja siedze w klapkach zalozonych na gole stopy i mi cieplo. jesli to jest ten zgubny wplyw, to ja go bardzo chetnie przyjme na klate tongue_out

> nie przekonasz mnie, ze pompa ciepla powietrzna jest wlasciwym, ekonoicznym wyb
                  > orem przy bardzo niskich temp, ponizej -20 po prostu wlacza sie ordynarna grzal
                  > ka. to jest alternatywa dla obszarow, gdzie ciezko sie wkopac, to fakt, ale to
                  > TYLKO alternatywa.

a czy ja gdzies pisalam, ze to jedyne rozwiazanie? nie przypominam sobie. nie sadze jednak, zeby to bylo tak popularne, gdyby sie w ogole nie sprawdzalo. poza tym techniki budowlane w szwajcarii najwyrazniej sporo roznia sie od polskich, bo u nas zaczyna sie tez budowac domy, w ktorych ogrzewania w ogole nie ma. czytalam niedawno o takim domu. wlasciciele kazali sobie zamontowac kominek na wszelki wypadek, bo nie chcieli do konca uwierzyc, ze bez ogrzewania bedzie im cieplo, ale jeszcze nie musieli go uzywac.

acha, w moich realiach pompa ciepla, to jest ekonomiczne rozwiazanie. stosuje sie je powszechnie od lat i cena za takie urzadzenie nie jest kosmiczna (zwlaszcza, gdy nie trzeba robic odwiertow). zapewniam cie, ze pociagniecie instalacji gazowej w terenie gorskim wcale ekonomiczne nie jest. zbiornik gazu czy oleju w ogrodzie nie wchodzi w gre, bo ziemia w szwajcarii jest droga i jest jej po prostu malo, bo to malutki kraj. dzialki budowlane maja po 500 -600 m kwadratowych, z czego plaskiego ogrodka czesto jest max 100 m kwadratowych, wiec takiego zbiornika najzwyczajniej w swiecie nie ma gdzie postawic. prad w szwajcarii jest relatywnie duzo tanszy niz w polsce. do tego na dachu bedziemy miec wlasna instalacje fotowoltaiczna, wiec koszty pradu minimalne. oplaca sie, nawet gdybym przez pol zimy musiala dogrzewac pradem (w co watpie). nasz dom bedzie stal na slonecznym wzgorzu i pewnie bede musiala raczej skrecac ogrzewanie w sloneczne dni niz sie dogrzewac.

acha, nie kaze tobie zainstalowac pompy ciepla. nigdzie nic takiego nie napisalam, ale ty mnie tez nie przekonasz, ze pompa ciepla i ogrzewanie podlogowe, to samo zlo. ja mam po prostu inne doswiadczenia w tym temacie.
                  • kietka Re: Pompa ciepła 02.02.15, 11:29
                    cos ty taka agresywna? to tylko dyskusja i podkreslam, ze to jest moje zdanie i spokojnie pisze ci, ze pompa powietrzna ma po prostu ordynarna grzałke od minus iles tam, to zwykłe ogrzwanie "elektryczne".
                    nie odnosze sie do terenow gorzystych i szwajcarii, tylko do warunkó polskich, nie wiem jakie roziwazania sa dobre na kamczatce, a ni na antypodach. no niezle cie musiala ta instalacja po kieszeni trzepnac, soro to takie dla ciebie wazne, zeby pisac peany nt powietrznej pompy ciepla, przypoominam, ze optymalna temp dla niej to do -5 stC, potem, to juz inzynierka akrobatyka, wcale nie najtansza. moze macie w tej Szwajcarii kwH za grosze, my tutaj w Pl za energie elektryczna placimy slono.
                    co, do krazenia, to poki ktos jest zdrowy, to ok, ale osoby z zylakami, to juz niekoniecznie powinny ogrzewac stopy (rozszezalnosc naczyn), mowie o syt, kiedy stopy maja besposredni kontakt z podlogówka przez dluzszy czas. to akurat wiem z autopsji.
                    poza tym niestety roztocza moze i mniej wedruja, ale mnoza sie szybciej, dotyczy to tez bakterii i wirusów.
                    • default Re: Pompa ciepła 02.02.15, 11:46
                      kietka napisała:

> pompa powietrzna ma po prostu ordynarna grzałke od minu
                      > s iles tam, to zwykłe ogrzwanie "elektryczne".

Pompa ciepła to nie jest ogrzewanie elektryczne. A grzałka włącza się o ile tak się ustawi parametry urządzenia. U mnie jest wyłączona w ogóle. Jeżeli ogrzewanie przy pomocy pompy stałoby się niewydolne (za słabe) - co podobno może zdarzyć się przy temp. poniżej -20 - to mam kominek z płaszczem wodnym, jako uzupełnienie.
                      Jak na razie (3 zimy) jeszcze nie było takiej sytuacji.
                      • kietka Re: Pompa ciepła 02.02.15, 12:00
                        mowimy tutaj po pompie powietrznej, ktora ma znacznie trudniej niz pompa ziemna, czy pompa wodna i na prawde nie jest pomyslana na tereny, gdzie temp czesto spadaja ponizej -5st - 8st C. czy ktoras z uzytkowniczek pompy ciepla zna zasady jej dzialania?
                        • default Re: Pompa ciepła 02.02.15, 12:07
                          Szczerze powiedziawszy - zasady znam, choć ich do końca nie rozumiem smile
                          Ale jakie to ma znaczenie wobec faktu, że z efektów działania jestem zadowolona, w domu mam ciepło, woda w kranie gorąca, a rachunki za prąd nie są wysokie ?
                          • kietka Re: Pompa ciepła 02.02.15, 12:16
                            podejrzewam, ze masz pompę ziemną.
                            Ja generalnie nie jestm przeciwniczka tego rozwiazania, ale dla mnie wysokie nakady poczatkowe sa elementem nieekonomicznym, tyle. sprzedawcy pomp nie pokazuja w kalkulacjach kosztów resursów, nie wspominaja, ze grunt nad zrodłem nie moze byc w zasadzie pokryty niczym poza trawą.
                            suma sumarum kosztowo wychodzi podobnie do gazu, no ale szpan na pompe ciepla jestsmile
                            dla mnie najwiekszym zagrozeniem sa przerwy w dostawach energii, co wiadomo pod miastem zdarza sie czesto, wiec dochodzi jeszcze koszt generatora i paliwa do niego, co przy zgrabnym kotle dwufunkcyjnym, ktory w zasadzie mozesz sobie w kuchni powiesic wypada blado.
                            ja tam jestem za tym, zeby kazdy robił, jak uwaza, ale bajer sprzedawcow pomp ciepla jest troche podobny, jak doradcow finansowych wink trzeba miec otwarte oczy i kalkulowac realnie.
                            • default Re: Pompa ciepła 02.02.15, 12:39
                              Mam powietrzną. Kosztowała (pompa i instalacja) ok. 25 tys. Myślę że to koszt porównywalny do instalowania ogrzewania gazowego czy na ekogroszek.
                              Nie wiedziałam, że pompa ciepła to szpan smile
                              Mnie akurat nikt nie bajerował, znajomi zainstalowali i mężowi się spodobało to rozwiązanie, wziął od nich namiary na fachowca, który wcale nie był bajerantem, przedstawił uczciwie wszystkie za i przeciw.
                              Sama podchodziłam do tego nieufnie na początku, ale po 3 latach użytkowania widzę że to był dobry pomysł.
                              Przerwa w dostawach energii zdarza się, gdy jest jakaś awaria, najwyżej 1-2 razy w roku i nie trwa to dłużej niż godzinę, półtorej - w takim czasie nawet temperatura w domu nie zdąży spaść. No i mamy poza tym kominek. Oraz agregat. Zresztą - czy inne urządzenia grzewcze działają bez prądu ???
                              • kietka Re: Pompa ciepła 02.02.15, 13:02
                                na pewno nie wymagaja agregatu. pobor jest znacznie nizszy i mozna skorzystac z UPS
                                pompa powietrzna jest u ciebie dodatkiem do kominka z płaszczem wodnym, to tez jest zupelnie inna sytuacja, niz sama pompa powietrzna,ktora na pewno w pojedynke nie bylaby tak tanim w ekspolatacji rozwiazaniem w naszym klimacie i przy cenach za kWh.
                                • priszczilla Re: Pompa ciepła 02.02.15, 13:08
                                  Ale przecież Default pisze wyraźnie, że to kominek jest dodatkiem i że jest używany tylko w celach robienia nastroju od czasu do czasu, a nie do ogrzewania.

Śmiesznie, że nie jesteś w stanie przyjąć do wiadomości tego co ona pisze. Właśnie sobie zainstalowałaś ogrzewanie gazowe i starasz się sama utwierdzić, że to była dobra decyzja? wink
                                • default Re: Pompa ciepła 02.02.15, 13:36
                                  Kietka, jesteś niemożliwa smile
                                  Okazuje się, że lepiej ode mnie wiesz do czego mam pompę, a do czego kominek. W tym sezonie grzewczym w kominku było palone raz - na Wigilię, dla dekoracji smile
                                  Z aktulanie płaconej półrocznej faktury za prąd wychodzi mi 370 zł/m-c. Nie jest to kwota powalająca, przyznasz.
                                  A jak chwilowo nie ma prądu, to akurat brak zasilania pompy ciepła jest moim najmniejszym zmartwieniem, bo musiałaby by kilkanaście godzin nie chodzić, zanim w domu by się wychłodziło.
                                  • kietka Re: Pompa ciepła 02.02.15, 16:37
                                    mozesz dowolnie konfigurowac popma z kominkiem, kominek z pompą smile niestety sama pompa nie dłaby rady utrzymac takich rachunków smile
                                    • priszczilla Re: Pompa ciepła 02.02.15, 16:42
                                      Skąd wiesz?
                    • eliszka25 Re: Pompa ciepła 02.02.15, 15:02
                      ??????yyyyyy, a w ktorym miejscu ja niby bylam agresywna? agresywna, to jestes w tej chwili ty. zabraklo ci argumentow i robisz wycieczki osobiste, ze napewno mnie szarpnelo po kieszeni.

caly czas pisalam o swojej sytuacji, wiec do niej sie odnioslam. pompa ciepla mnie nie trzepnela po kieszeni, bo jej nie mam i nie zauwazylam, w ktorym niby miejscu pisze na jej temat peany. napisalam tylko, ze sa sytuacje, w ktorych taka pompa jak najbardziej jest najlepszym wyjsciem rowniez pod wzgledem ekonomicznym. nie wiem, skad ty bierzesz te rewelacje na temat tego, ze od temp. -5 st. pompa ciepla nie dziala. gdyby tak bylo, to pewnie polowa naszej miejscowosci zamarzalaby kazdej zimy, a jakos nie zauwazylam takiego zjawiska.

na temat rewelacji odnosnie krazenia i wirusow, ktore niby szalenie rozprzestrzeniaja sie przy ogrzewaniu podlogowym nie bede z toba dyskutowac, bo to sa po prostu smieszne argumenty. niby jakim cudem ogrzewanie podlogowe sprawia, ze w mieszkaniu zaczynaja rozwijac sie wirusy i bakterie? skad ty w ogole bierzesz cos takiego? gdyby tak bylo, to moje dzieci, mieszkajace od urodzenia w mieszkaniu z ogrzewaniem podlogowym pewnie dawno by juz umarly.
                • mikams75 Re: Pompa ciepła 02.02.15, 11:11
                  hmm ale o co chodzi z tym komfortem termicznym i krazeniem?
                  Mieszkalam juz w roznych mieszkaniach z roznym ogrzewaniem i najbardziej komfortowo czuje sie w mieszkaniach z ogrzewaniem podlogowym. Nie wiem jak to poczucie wytlumaczyc, ale to zapewne wlasnie ten komfort terminczny. Czuje ogromna roznice i gdybym miala teraz ponownie wybierac to wybralabym wylacznie ogrzewanie podlogowe.
                  Wplyw na krazenie? Mam slabe krazenie i przy ogrzewaniu podlogowym nie mam lodowatych stop. A dodam, ze ogrzewanie mam na minimum ustawione, w porownaniu z sasiedzkimi mieszkaniami u mnie jest chlodno, nie czuc szczegolnie ciepla od podlogi, jest ledwo cieplawa a pomieszczenia maja idealny klimat.
                  Jedyny minus jak widze ogrzewania podlogowego (ale moze to tylko nasze tak ma) to dlugi czas reakcji - z jednej strony samo sie reguluje jak za oknem zimniej to mocniej grzeje, ale na moje indywidualne ustawienia czas reakcji jest dluzszy. Troche czasu mi zajelo zanim po wprowadzeniu sie doszlam do idealnego ustawienia w kazdym pomieszczeniu. Teraz jest idealnie i nie kombinuje juz. Moze nowsze typy ogrzewania sa sprytniejsze pod tym wzgledem.
                  • kietka Re: Pompa ciepła 02.02.15, 11:37
                    po wpisaniu w google pierwszy artykuł ze strony medycznej:

Za najważniejsze przyczyny choroby żylakowej uważa się:

1. Predyspozycje dziedziczne, dziedziczenie wadliwych zastawek żylnych, itp.
                    2. Częste i długie przebywanie w pozycji siedzącej lub stojącej

3. Nadwaga, płaskostopie oraz inne wady postawy

4. Wpływ układu hormonalnego na naczynia żylne. Tym ostatnim tłumaczy się rozwój żylaków podczas ciąży, w okresie przekwitania, częstsze ich występowanie u kobiet oraz skłonność do zakrzepów żylnych w wyniku stosowania terapii hormonalnych (HTZ, antykoncepcji).

5. Przeszkody w powrocie żylnym – przeszkoda w postaci włókniaka, zakrzepu w miednicy małej, itp.

6. Czynniki zewnątrzpochodne, takie jak: urazy ciała i żył, nadmierny wysiłek, gwałtowny wpływ gorąca (sauna, opalanie się, ogrzewanie podłogowe)
                    • default Re: Pompa ciepła 02.02.15, 12:57
                      > gwałtowny wpływ gorąca (sauna, opalanie się, ogrzewanie podłogowe)

Ale jaki "gwałtowny" wpływ gorąca masz przy podłogówce ? Ani nie nagrzewa się gwałtownie, ani nie jest gorąca - no chyba że ktoś sobie tak ustawi, ale wątpię by komuś tak pasowało. U mnie podłoga nawet nie jest wyraźnie ciepła w dotyku - po prostu stając na niej gołą stopą czuje się komfort termiczny - ani zimno, ani ciepło.
                      Gwałtowny atak gorąca to możesz mieć chodząc latem boso po piasku albo płytkach tarasu smile
                    • mikams75 Re: Pompa ciepła 02.02.15, 12:58
                      jesli ktos ma na maksa ogrzewanie podlogowe to sie zgodze, sama mam problemy o jakich jest w tych punktach ale problem powstal jeszcze w czasach kiedy zylam bez ogrzewania podlogowego. Uwazam wrecz przeciwnie - ogrzewanie podlogowe poprawilo moje krazenie ogolnie. W kazdym razie mocne zrodla ciepla faktycznie nie sa wskazane przy takich schorzeniach. Jednak ogrzewanie podlogowe ustawione umiarkowanie nie jest mocnym zrodlem ciepla, to nie jest gwaltowny wplyw goraca porownywalny z sauna.
                      Ale bywalam w domach gdzie podloga grzala na maksa i w takim wypadku jestem sklonna sie zgodzic z tym co piszesz.
                      • kietka Re: Pompa ciepła 02.02.15, 13:05
                        dlatego mowie, dla mnie podlogówka niestety nie jest optymalnym rozwiazaniem ze wzgledow zdrwowtnych. poza tym generuje wieksza ilosc roztoczy, bakterii, wirusow i grzybow, zwlascza w pomieszczeniach, gdzie dodatkowo pracuje nawilzacz powietrze. w dywanach robi sie po prostu inkubator.
                        • priszczilla Re: Pompa ciepła 02.02.15, 13:13
                          Jakim sposobem podłogówka generuje większą ilość roztoczy, bakterii, wirusów i grzybów?
                          • mikams75 Re: Pompa ciepła 02.02.15, 13:17
                            jest wlasnie odwrotnie - podlogowka generuje mniejsza ilosc roztoczy itp.
                            Nie potrzebne jest specjalne nawilzanie ani dywany.
                            To kaloryfery generuja wiekszy obieg powietrza i przenosza roztocza i powietrze jest suche.
                            • kietka Re: Pompa ciepła 02.02.15, 14:26
                              dziewczyny musicie odróznic wzbudzanie mechaniczne do ruchu roztoczy, od stwarzana im idealnych warunków do rozrodu i rozwoju, takimi idealnymi warunkami jest dywan na podlogówce, jedynym ratunkiem moze byc utrzymanie niskiej wilgotnosci powietrza, dlatego odpadaja wszelkie nawilzacze, mopy parowe itd.
                              • priszczilla Re: Pompa ciepła 02.02.15, 14:44
                                Pitolisz straszliwie.

? Badania wykazały wpływ ogrzewania podłogowego na zmniejszenie ilości roztoczy w pomieszczeniach. Wynika to przede wszystkim z faktu, że wilgotność względna w warstwie wykończeniowej podłogi jest dzięki niemu niższa niż 45%, co stanowi próg, poniżej którego roztocza nie mogą przetrwać przez dłuższy czas.

mojafirma.infor.pl/nieruchomosci/instalacje/instalacje-grzewcze-i-wodociagowe/270296,Czy-ogrzewanie-podlogowe-jest-odpowiednie-dla-alergikow.html
                                • kietka Re: Pompa ciepła 02.02.15, 15:03
                                  no tak, nie ma to jak badania, najlepiej amerykanskie smile co tam zdrowy rozsadek.
                                  pisze przeciez nie o samym ogrzwaniu podłogowym a o uzywanie dywanów, czy chodników na takiej podłodze. nalezy wtedy utrzymywac niska wilgotnosc,bo inaczej roztocza beda sie radoscnie mnozyc. odpadaja wiec w pomieszczeniach, gdzie mamy dywan na takiej podłodze, suszenie prania, uzywanie nawilzaczy, czy pranie dywanów urzadzeniami typu odkurzacz, mop parowy.
                                  • priszczilla Re: Pompa ciepła 02.02.15, 15:34
                                    To w końcu co jest szkodliwe - ogrzewanie podłogowe czy dywany, nawilżacze i mopy parowe? wink

Ogrzewana podłoga pozwala na zachowanie niskiej wilgotności, dotyczy to przecież również dywanów, które na niej leżą, jakkolwiek nie byłyby prane to będą schły szybciej niż na zimnej podłodze. Im wyższa temperatura, tym wyższe parowanie, nie? Podłogi się jakieś inne prawa fizyki tyczą?

Jeśli chodzi o twój zdrowy rozsądek to naprawdę nie wiem jak to skomentować, bo każdy kto ma podłogówkę chociażby w łazience doskonale wie, że wilgotny chodniczek na podłodze szybciej wyschnie jak ogrzewanie podłogowe będzie włączone niż kiedy włączony jest tylko górny grzejnik. Ogrzewanie podłogowe w łazience to dość częsta sprawa więc większość ludzi doskonale wie jak się to użytkuje.
                                    • kietka Re: Pompa ciepła 02.02.15, 16:23
                                      nie musze cie przeciez przekonac. ogrzewanie podłogowe w łazience zwykle daje wyzsza temp otoczenia, ze wzgledu na gabaryty pomieszczenia, niz np salon przy tej samej temp "podłogi". ja tylko uczulam, ze wszelkie zrodła wilgoci w polaczeniu z ogrzeawniem podłogowym sprzyja rozwojowi mikroorganizmow i roztoczy.
                                      poza tym sama instalacja czesto staje sie zrodłem bakterii i grzybów, temerpature maja tam OPTYMALNA, a sama instalacja nie jest antyseptyczna, wiec sie tak troche kotłuje, zwazywszy, ze woda moze sie wymieniac, chociazby w zbiorniku na ciepla wode uzytkową, ...

• priszczilla Re: Pompa ciepła 02.02.15, 16:41
                                        Poddaję się. Widzę, że u ciebie to po prostu kwestia wiary, więc nie zamierzasz podawać żadnych sensownych argumentów, ani nawet odnieść się do moich. Powtarzasz tylko w kółko to w co wierzysz tonem wielkiego fachowca. Śmieszne to.

• eliszka25 Re: Pompa ciepła 02.02.15, 17:14
                                          taaa, nie ma to jak byc fachowcem od czegos, z czym sie nie ma do czynienia. jak widac kietka jest mistrzem w te klocki. ide napic sie wody z kaloryfera big_grin na zdrowko!
                                      • eliszka25 Re: Pompa ciepła 02.02.15, 17:12
                                        jezu, co ty bredzisz???!!! czy ty pijesz wode z ogrzewania? jakim cudem woda z mojej podlogowki moze sie wymieszac z woda w bojlerze, skoro to dwie oddzielne instalacje i nigdzie sie nie lacza? bojler nie ma nic wspolnego z temperatura ogrzewania podlogowego. w kazdym pomieszczeniu mamy ustawiona nieco inna temperature, bo np. w sypialni chcemy miec chlodniej, a w lazience cieplutko. na bojlerze mamy zupelnie inna temperature, niz w ogrzewaniu. z bojlera woda leci goraca, a na podlodze jest duzo chlodniejsza. to jest obieg zamkniety, bez dostepu powietrza. kaloryfery tez ci latem zarastaja lasem czy jak?

nie mowiac juz o tym, ze w ogrzewaniu podlogowym wcale nie musi plynac woda.

acha, jak jest dobrze zrobione ogrzewanie centralne i dom dobrze zaizolowany, to kaloryfery tez nie musza byc gorace. u moich rodzicow w domu, jesli nie ma duzych mrozow, to na piecu jest temperatura w granicach 35-40 stopni. musze im powiedziec, ze im bakterie z kaloryferow wylaza big_grin
                                      • valla-maldoran Re: Pompa ciepła 09.12.19, 11:41
                                        kietka napisała:

> nie musze cie przeciez przekonac. ogrzewanie podłogowe w łazience zwykle daje w
                                        > yzsza temp otoczenia, ze wzgledu na gabaryty pomieszczenia, niz np salon przy
                                        > tej samej temp "podłogi". ja tylko uczulam, ze wszelkie zrodła wilgoci w polacz
                                        > eniu z ogrzeawniem podłogowym sprzyja rozwojowi mikroorganizmow i roztoczy.
                                        > poza tym sama instalacja czesto staje sie zrodłem bakterii i grzybów, temerpatu
                                        > re maja tam OPTYMALNA, a sama instalacja nie jest antyseptyczna, wiec sie tak t
                                        > roche kotłuje, zwazywszy, ze woda moze sie wymieniac, chociazby w zbiorniku na
                                        > ciepla wode uzytkową, ...
                                        >
                                        Jasne, zalana betonem podłogówka to ulubione miejsce roztoczy, bakterii, wirusów, grzybów i innego ustrojstwa smile
                        • default Re: Pompa ciepła 02.02.15, 13:25
                          kietka napisała:

> dlatego mowie, dla mnie podlogówka niestety nie jest optymalnym rozwiaza
                          > niem ze wzgledow zdrwowtnych

Nie jest optymalna, bo ustawiona na maksa nie służy zdrowiu ??? Jak zwyczajne kaloryfery nagrzejesz do czerwoności to też będą szkodliwe dla zdrowia.
                          • kietka Re: Pompa ciepła 02.02.15, 14:23
                            pozwolisz, ze bede miala swoje zdanie, nie musisz sie do niego stosowac, ani z nim zgadzac smile
        • ada16 Re: Pompa ciepła 01.02.15, 20:35
          Piec gazowy też ma podłączenie do prądu - ma komputer i pompę do obiegu wody
          • adellante12 Re: Pompa ciepła 01.02.15, 21:00
            Tak ale podłaczenie go do sieci przez zwykły UPS zapewnia ciagłość pracy. Pobór prądu takiego pieca to jakieś 20 -30 W.
        • adellante12 Re: Pompa ciepła 01.02.15, 20:58
          jezeli chodzi o podłogówkę, to jezeli jest wodna, to fundujesz sobie cieki wodne na wlasne zyczenie...nie jest to zdrowe na dluzsza mete

Buhahhahhaha.... A co z rurami w ścianach??? Oplata cie zło!!!!!!
          A z kibla proponuje wiaderkiem wynosić bo ciek wodny fi120 to musi zabijać...
    • mynia_pynia Re: Pompa ciepła 01.02.15, 18:03
      Jak zastanawialiśmy się nad ogrzewaniem domu to PC było jednym ze sposobów ogrzewania, całą instalacje mamy niskotemperaturową z czego 50% domu jest na podłogówce.
      Nie zdecydowaliśmy się na PC ze względu na nieprzychylne opinie odnoście zachowania się PC przy temperaturach poniżej -5 st. C, tj. znaczny wzrost zużycia prądu.
      Jak już zdecydowaliśmy się na piec na pellet ( nie mamy gazu z sieci, nie mamy kominka) to nastały 4 mroźnie zimy w PL ja byłam stałą bywalczynią forum muratora i przyznam że rachunki posiadaczy PC rzędu 7-11 tyś mnie zastrzeliły.
      My i tak jesteśmy na prądzie 2 taryfowym, ciepłą wodę w sezonie niegrzewczym grzejemy prądem. Koszt grzania peletem przy obecnej zimie na dolnym śląsku wyjdzie nam około 3 tysięcy do tego rachunek za prąd za cały dom 150 zł/mc
    • loqia Re: Pompa ciepła 01.02.15, 19:05
      Mój mąż montuje więc jeśli chcesz szczegółowe dane dotyczące pompy ciepła to popytam ale z tego co mówił to jest to opłacalny wydatek bo dość szybko się zwraca. Jak będziemy mieli trochę grosza to zamontujemy sobie na wsi w domku.
    • hermenegilda_zenia Re: Pompa ciepła 01.02.15, 19:52
      Pompa ciepła - pomyłka IMHO, szczególnie w naszych warunkach. Kosztowna zabawa za minimum 40-60 tys. złotych, co nigdy się nie zamortyzuje w okresie użytkowania, który wynosi ok 20 lat. Zamortyzuje, czyli zysk z tego rodzaju ogrzewania nie osiągnie nigdy kwoty za jaką trzeba sobie ten system zainstalować. Po 20 latach trzeba instalację wymienić, bo taka jest jej żywotność, Dodatkowo w naszym klimacie wymaga jeszcze "zapasowego" systemu ogrzewania, bo przy temperaturach poniżej powiedzmy -10 czy -15 stopni Celsjusza taka pompa ma bardzo niską sprawność i po prostu nie ogrzewa w wystarczającym stopniu.
    • slona78 Re: Pompa ciepła 01.02.15, 20:41
      Tak, mam pompę ciepła, a dom tylko z ogrzewaniem podłogowym, nawet nie mamy kominka. Przy pompie głupotą byłoby dawanie normalnych kaloryferów, czy też mieszanie kaloryferów i podłogówki (do podłogówki jest niższa temperatura w obiegu niż w tradycyjnych kaloryferach).
      Minusy - dość duża bezwładność, czyli jeśli ustawisz +2st na piecu to w godzinę nie podniesie się o tyle temperatura w domu, trwa to ok 3-4h. Koszt pieca, instalacji i odwiertów.
      Plusy - rachunki(!) - płacimy 1/3 tego co moi rodzice mając gaz, a domy są dobrze ocieplone i mają podobną powierzchnię.
      Jasne, najtaniej będzie ekogroszek, ale nie wyobrażam sobie obsługi pieca, brudu i załatwiania kogoś, kto w razie naszego wyjazdu będzie zajmował się piecem.
      Odkurzacza centralnego nie chciałam, więc nie pomogę.
      • hanusinamama Re: Pompa ciepła 09.12.19, 11:18
        NIe wiem jakim cudem płącicie 1/3?? Chyba ze rodzice maja wielki dom albo stary. Mam nieco wiekszy dom metrazowo niz sasiadka. My mamy podłogówke na gazie, ona podłogówke na pompie...ona za prad do pompy płaci tyle co my za gaz ( a ma mniejszy dom). No ja dziekuje za taką oszczędność ( bo jeszcze trzeba za pompę zapłącic).
    • super-mikunia Re: Pompa ciepła 01.02.15, 22:53
      Mamy pompę ciepła "Fighter1245-8 kW" dom 120 m2 użytkowych, 140 m2 z hakiem wszystkiego będzie, parterowy, dobrze docieplony, strop, poddasze niezagospodarowne. Podłogówka wszędzie (warunek przy pompie) płytko na podłodze, finish deska, finish parkiet i zwykłe panele.
      + nieobsługiwalność; podeszłam przez ostatni rok do pompy 2 razy: gdy się zrobił zimniej, żeby podnieść krzywą grzania i zmienić tryb wody na normalny i gdy zrobił się zimniej, żeby opuścić krzywą i zmienić tryb grzania wody na oszczędny
      - koszty sama instalacja pompy (z pompą ma sie rozumieć) kosztowała nas 53.500 no - dofianaswanie 13.920 (powinnam jeszcze dodać koszty kredytu na pompę bo to warunke, żeby dostać dofinansowanie) czyli bez małą 40.000 sam piec..można by to tak okreslić..

Koszty ogrzewania przy pompie ciepła w I roku mieszkania wyniosły nas:
      I okres marzec-sierpień płaciliśmy średnio 333 zł m-nie
      II obecnie za okres wrzesień-styczeń rachunki za prąd kształtują się nam średnio 388 zł m-nie
      Obecnie czekam na rachunki za sezon grzewczy, z lekkim niepokojem, bo w 1 roku nie mieliśmy jeszcze wielu sprzetów, a jedynie prowizorczyną kuchnię, zatem ciekawa jestem, jak to odbije się na rachunkach.Średna temperatura przy oknie w naszej sypialni bo tylko tam mamy termometr to 20 st. - taka nam odpowiada.A! podłogówkę mamy bardzo gęsto rozłozoną zatem ogrzewanie podłogowe jest nieodczuwalne, co sobie chwalę, powietrze, klimat jest super.
      • hanusinamama Re: Pompa ciepła 09.12.19, 11:20
        To płącisz podobnie do tego co ja za gaz i podłogówkę (ja troche mniej). Przy czym użytkowych mam 150. Nie wiem czy to taki biznes...
        • madami Re: Pompa ciepła 04.04.23, 14:55
          Ja też tyle płacę za gaz, ogrzewam 120 m2 domu + piwnicę.
    • default Re: Pompa ciepła 02.02.15, 08:17
      Mamy powietrzną pompę ciepła, podłogówkę (oprócz sypialni) oraz kominek z płaszczem wodnym - ale kominka używamy w zasadzie tylko do "robienia nastroju" lub w jesienne lub wiosenne dni, kiedy ogrzewanie pompą już wyłączone, a zdarzy się chłodniejsza aura.
      Pompa jest super i każdemu będę polecać, przede wszystkim - bezobsługowa, odpada koszt zakupu paliwa (czy to ekogroszku czy oleju, czy gazu) koszt nie jest znowu aż tak powalający (ok. 25 tysięcy), w domu jest ok. 23 st., a cwu - 45 st. - a jest możliwość ustawienia wyżej i też da radę, przynajmniej dopóki na zewnątrz nie będzie mniej niż -25 smile
      Za prąd płacimy ok. 400 zł miesięcznie - jest to całkowity koszt całej energii zużywanej w domu (wszystko mamy na prąd).
      • priszczilla Re: Pompa ciepła 02.02.15, 09:08
        A ile hałasu robi Wasza pompa? Macie pompę typu split czy monoblok? Jakiego producenta?
        • default Re: Pompa ciepła 02.02.15, 09:39
          Typu split, tzn jest jednostka wewnętrzna i zewnętrzna. Hałas robi tylko ta zewnętrzna, tzn. nie jest to hałas właściwie, tylko taki szum wentylatora. W domu tego nie słychać zupełnie, a na zewnątrz - jak się stoi obok, a wentylator akurat się włączy. Ja go słyszę najczęściej jak wieczorem wychodzę z psami - bo wtedy jest kompletna cisza wokół, w ciągu dnia "ginie" wśród innych odgłosów.
          Producenta nie pamiętam, bo kupując nie kierowałam się producentem, tylko rekomendacją firmy instalującej (którą mi polecono i z której jestem b. zadowolona, świetny, solidny i uczciwy fachowiec).
          • priszczilla Re: Pompa ciepła 02.02.15, 09:56
            Dzięki. A podesłałabyś namiary na tego fachowca?
            • default Re: Pompa ciepła 02.02.15, 11:11
              miejsce.lublin.gazeta.pl/miejsca_lublin/161698965/Armar+Artur+Ko%C5%82tuniewicz/miasto-Borki/p/
              • priszczilla Re: Pompa ciepła 02.02.15, 11:42
                Dzienks smile
    • alba27 Re: Pompa ciepła 02.02.15, 11:21
      Podłogówkę mam na całym dole i bardzo sobie chwalę zwłaszcza w pralni i wiatrołapie, poza tym jak myje podłogę to wysycha ekspresowo...Na górze mam kaloryfery, po pierwsze dlatego że w sypialni zamarzyła mi się puchata wykładzina a poza tym kaloryfery są mi również potrzebne zwłaszcza teraz, zimą, codziennie dzieciaki wracają mokre po zabawach śnieżnych i trzeba gdzieś wysuszyć czapki, rękawiczki i kaloryfery.
      W garażu mam kaloryfer na którym suszę butysmile
    • alba27 Re: Pompa ciepła 02.02.15, 11:22
      Jeszcze dodam, że w salonie mamy panele i po 3 latach użytkowania podłogówki nic się im nie dzieje...
    • bei Re: Pompa ciepła 02.02.15, 12:16
      Wpisz w google " dom zero energii"
      Dom mozna wybudować na zbiornikach w fundamencie ( albo zadolować je obok) i wowczas ogrzewanie domu 220 m wynosi ( średnia) 50 pln miesięcznie.
      Takie systemy zamontowano juz 8 lat temu, mozesz odszukać szczęśliwcow i porozmawiać .
      Niektorzy dokladają POD dachowkami kolektory i mają coszczędności przy uzytkowaniu cieplej wody
      Pompa ciepla ma wiele zalet, ale te zbiorniki to mniejsze zuzycie energii, no i tak samo mozna latem odwracać dzialanie i mamy klimatyzację.
      W takim domu powinien byc rekuperator ( ale tak samo przy pompie ciepla tez jest wymagany)
      • bei Re: Pompa ciepła 02.02.15, 12:20
        Jeden ze systemow ogrzewania w domach zero energii
        www.najciekawszeprojekty.pl/vademecum-inwestora/buduje/instalacje/ogrzewanie-bez-wydatkow
    • bukietlisci Re: Pompa ciepła 09.12.19, 11:11
      pompy ne mam. natomiast podłogówkę mam wszędzie oprócz sypialni. idealne rozwiązanie.uwielbiam i nie zamieniłabym na kaloryfery.
      • bukietlisci Re: Pompa ciepła 09.12.19, 11:11
        kurczę, spamiarz mnie złapałsad
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Pompa ciepła 04.04.23, 14:43
      Brrr, aż mnie trzepie, jak sobie pomyślę, że miałaby mieć ciepłe podłogi w domu i nigdzie kawałka zimnego, żeby sobie gołą stopą stanąć.
      I cały kurz wiecznie fruwający w powietrzu i kłaki kocie. Masakra.

Pompy nie posiadam, ale powoli zaczynam się przymierzać, bo mam stary piec gazowy, który lada chwila może wymagać wymiany, a patrząc na zapędy unijne, to nowego gazowego chyba nie warto już kupować. Pompa droga, ale w obecnych czasach nie bardzo jest już inne wyjście.
    • madami Re: Pompa ciepła 04.04.23, 14:51
      Pewnie gdybym budowała nowy dom to może bym się zdecydowała. Na razie zrobiłam rozeznanie i wyszło, że jest to bardzo droga inwestycja, zwróci się nam za 50 lat a wiąże się z poważnymi zmianami w samym domu. Mamy kocioł gazowy dwufukcyjny i radzi sobie bardzo dobrze, rachunki mamy niższe niż podobne domy z pompami, w dodatku nasz dom jest stary, ma stare, ceglane mury, my wymienilismy tylko okna i drzwi i wg nas jest bardzo termooszczędny. Jak go kupiliśmy to była ruina, wywaliliśmy kopciucha i kupiliśmy piec na gaz, teraz okazuje się, że gaz jest be i musi być pompa i że mamy ponoć płacić niedługo dodatkowy podatek za ogrzewanie gazem.
      Podobnie z panelami słonecznymi. Mamy problem bo nasza działka jest mocno zacieniona, dokoła rosną stare potężne drzewa, nie ma szans na instalowanie fotowoltaiki - nie mam pojęcia co szanowna UE zrobi z takimi jak my - pewnie jesteśmy do odstrzału... uncertain
      • malenka9 Re: Pompa ciepła 04.04.23, 15:15
        madami napisała:

> Pewnie gdybym budowała nowy dom to może bym się zdecydowała. Na razie zrobiłam
        > rozeznanie i wyszło, że jest to bardzo droga inwestycja, zwróci się nam za 50 l
        > at a wiąże się z poważnymi zmianami w samym domu.

[url=https://www.money.pl/gospodarka/pompy-ciepla-czeka-rewolucja-producenci-beda-miec-problem-6883497321950112a.html?fbclid=IwAR1mWvcTvl6pG2-ZTUCBjMmoBqkrfbBPioJPox2KO_SFo4iWb27nKIYPfNg]w ubiegłym tygodniu Parlament Europejski przyjął stanowisko ws. zakazu stosowania i sprzedaży gazów fluorowanych (f-gazów). Problem w tym, że są one powszechnie wykorzystywane w wielu pompach ciepła.[Zresztą nie tylko w pompach. Do chłodzenia wykorzystuje się je też m.in. w klimatyzatorach, lodówkach, chłodziarkach czy systemach gaśniczych. F-gazy zastąpiły w latach 90. XX w. freon – po tym, jak odkryto jego wpływ na powiększanie się tzw. dziury ozonowej. Jednak również te gazy przyczyniają się do ocieplania klimatu.

Na stronach PE i KE czytamy, że f-gazy mają do 25 tys. razy wyższy potencjał powodowania globalnego ocieplenia niż dwutlenek węgla. /url]

• malenka9 Re: Pompa ciepła 04.04.23, 15:16
          Zle się wkleiło. Link tutaj www.money.pl/gospodarka/pompy-ciepla-czeka-rewolucja-producenci-beda-miec-problem-6883497321950112a.html?fbclid=IwAR1mWvcTvl6pG2-ZTUCBjMmoBqkrfbBPioJPox2KO_SFo4iWb27nKIYPfNg
          • madami Re: Pompa ciepła 04.04.23, 16:13
            No czytałam to, wygląda na to, że kampanie pozbądź się kopciucha itp. nagle stały się nieaktualne i kasą, którą wrzuciłam w instalacje i kocioł gazowy została wyrzucona w błoto, teraz mam go wyrzucić i przebudować dom na ogrzewanie podłogowe i zainstalować mega drogą pompę na prąd, do którego nie mogę mieć fotowoltaiki. Super.
            • malenka9 Re: Pompa ciepła 04.04.23, 16:52
              Ja już też nie wiem, co zrobic. Tez chcieliśmy zainstalować pompę ciepła, ale w tej sytuacji...Nie miałam nic przeciwko, gdy Polska wyszła z UE. Absurd goni absurd.
              • malenka9 Re: Pompa ciepła 04.04.23, 16:53
                nie miałabym
              • madami Re: Pompa ciepła 04.04.23, 17:29
                Nie Polska ma nie wychodzić z UE, tylko kierunek w jakim podąża UE powinien się zmienić. Podejrzewam, że się jednak nie zmieni i za ok 10 lat się spektakularnie rozpadnie i nie będzie miało to związku z Polską.
            • summerland Re: Pompa ciepła 04.04.23, 17:20
              Wszystko zmierza do tego zeby nas ud..ic
    • anorektycznazdzira Re: Pompa ciepła 04.04.23, 20:29
      Pompa lekko offtop:
      bedzie zaraz problem z pompami, bo mają wyjątkowo wujowe gazy techniczne w środku. Ogólnie to o wiele rzędów wielkości bardziej cieplarniane niż CO2. Lada moment będzie z tym coś regulowane, a osoby, którym zależy na ekologii może dobrze, żeby wiedziały.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka