Dodaj do ulubionych

Syropy na kaszel

26.02.15, 19:16
Moja córka kaszle znowu, juz ma kaszel mokry i odksztusza. I teraz cos kojarzę (nie wiem skąd) zeby dawać syrop odksztuszajcy przez cały dzień a wieczorem dać ten na kaszel suchy, zeby zachamowac odruch kaszlu i przespać noc. I teraz sie nie moge zdecydować - dać ten syrop i zachamowac kaszel trochę, czy jednak lepiej niech odksztusza i sie przełęczy pare nocy ale pozbędzie sie tej wydzieliny szybciej.
Jakie jest wasze zdanie o tej "teorii"?

Kurde nie pamietam -'czy lekarz mi tak radził czy koleżanka czy gdzieś w necie znalazłam. Jakbym pamiętała zródło to łatwiej by było ocenić smile
Obserwuj wątek
    • peonka Re: Syropy na kaszel 26.02.15, 19:20
      Na noc wykrztusnego nie dawaj. Przeciwkaszlowego tez nie.
      I - zaHamować.
    • ludborka Re: Syropy na kaszel 26.02.15, 19:21
      jeżeli będzie kaszleć nie będzie spać, a jak nie będzie spać to nie będzie nabierać sił. sen jest w leczeniu bardzo ważny.
    • gryzelda71 Re: Syropy na kaszel 26.02.15, 19:30
      Nie podawaj wykrztuśnego na noc.
      • eve-lynn Re: Syropy na kaszel 26.02.15, 19:33
        Wyksztusnego nie daje na noc. Pytanie czy na noc dawać przeciekaszlowy czy nic.
        • b.bujak Re: Syropy na kaszel 26.02.15, 20:05
          eve-lynn napisała:

> Wyksztusnego nie daje na noc. Pytanie czy na noc dawać przeciekaszlowy czy nic.

w zależności od nasilenia kaszlu - zasadniczo lepiej nie hamowac kaszlu mokrego, ale jeśli intensywność kaszlu uniemożliwia nocny wypoczynek to można rozważyć podanie leku hamującego
        • dziennik-niecodziennik Re: Syropy na kaszel 26.02.15, 20:06
          jak kaszle tak ze spac nie moze to tak. jak nie to nie.
    • siebiatynska_m Re: Syropy na kaszel 26.02.15, 20:05
      ale lekarz ci mówił,że syropy wykrztuśnie (na kaszel mokry) można podawać do 17-tej, nie później? Zresztą to w ulotce jest napisane.
      Jeśli dziecko wykrztusza, tym bardziej na noc nie dawałabym sama syropu na kaszel suchy. Skonsultu-bodaj telefonicznie z pediatrą z opieki całodobowej.

eve-lynn napisała:

> Moja córka kaszle znowu, juz ma kaszel mokry i odksztusza. I teraz cos kojarzę
      > (nie wiem skąd) zeby dawać syrop odksztuszajcy przez cały dzień a wieczorem dać
      > ten na kaszel suchy, zeby zachamowac odruch kaszlu i przespać noc. I teraz sie
      > nie moge zdecydować - dać ten syrop i zachamowac kaszel trochę, czy jednak lep
      > iej niech odksztusza i sie przełęczy pare nocy ale pozbędzie sie tej wydzieliny
      > szybciej.
      > Jakie jest wasze zdanie o tej "teorii"?
      >
      > Kurde nie pamietam -'czy lekarz mi tak radził czy koleżanka czy gdzieś w necie
      > znalazłam. Jakbym pamiętała zródło to łatwiej by było ocenić smile
      • bominka Re: Syropy na kaszel 26.02.15, 20:13
        Jestem za niedawaniem przeciwkaszlowego syropu. Wykrztusny w dzień jak najbardziej. Dodatkowo dzieciom daje na noc actifed,bo najczęściej przy kaszlu borykają się z katarem,a częściej z wydzielina,która spływa po tylnej ściance gardła ( widoczna jest zwłaszcza rano po przebudzeniu).
        • fasol-inka Re: Syropy na kaszel 26.02.15, 20:22
          A wiesz, że actifed zawiera substancję hamującą kaszel właśnie?
        • memphis90 Re: Syropy na kaszel 26.02.15, 21:25
          Actifed jest też przeciwkaszlowy wink
    • kosa.bar Re: Syropy na kaszel 26.02.15, 20:42
      Lepiej nie podawać nic przeciwkaszlowego, no chyba że nasilenie kaszlu jest tak duże ,że dziecko nie przesypia nocy.
    • ophelia78 Re: Syropy na kaszel 26.02.15, 21:17
      Wykrztuśny tylko do 17.
      Ja czasem daję syrop hamujący odruch kaszlowy (SInecod), jak widzę, ze się Młody męczy i nie śpi.
      Natomiast ze wszystkich syropów moim zdaniem najlepszy jest ERDOMED. Tym się zasadnoczo rózni od pozostałych syropów, ze nie zwiększa ilości wydziliny, a jedynie ją rozbija na mniejsze cząsteczki i ułatwia jej transport. Syn astmatyk i typowe syropy wysztuśne powodują, ze Młody zalewa się flegmą i jeszcze gorzej kaszle. Zapisał nam go nasz pulmonolog i Erdomed to cud- miód!
      Ma natomiast 2 wady: po pierwsze primo, jest na receptę (wuj wie czemu...), a po drugie primo jest w proszku do sporządzania zawiesiny - jak sie go rozrobi, to w 10 dni trzeba zużyć, pzrechowywać się nie da. Więc taką mam już opracowaną taktykę, że zawsze jak jestem u lekarza, nawet z inną sprawą, to proszę o receptę i zawsze mam w apteczce dziewiczą flaszeczkę Erdomedu w zapasie.
      • memphis90 Re: Syropy na kaszel 26.02.15, 21:26
        Jest też erdomed w saszetkach jednoporcjowych.
    • misiowamama-2 Re: Syropy na kaszel 26.02.15, 21:41
      Ja robię tak.
      Syrop wykrztusny ( najcześciej pod postacią inhalacji) podaję max do 17.00
      Jeśli dziecko wieczorem kaszle to robię inhalacje z Berodualu, dzięki temu w nocy nie męczy go kaszel i śpi. Staram sie nie hamować kaszlu, jeśli w ciagu dnia jest on mokry.
      Zdarzyło się, ze podawałam sinecod, ale tylko wtedy gdy w ciągu dnia kaszel był tez z tych suchych.
    • alexmax34 Re: Syropy na kaszel 27.04.15, 21:20
      Kupując lek na kaszel należy uważnie czytać etykietę i skład. Jest u nas bowiem powszechną praktyką dodawanie do syropów oraz tabletek żółcieni pomarańczowej E-110. Środek ten, używany jako barwnik jest podejrzewany o powodowanie schorzeń układu trawiennego, alergii a nawet raka. Ponadto u dzieci powoduje on nadpobudliwość.
    • paloma_blauwinder Re: Syropy na kaszel 28.04.15, 09:08
      Żeby mukolityk miał sens trzeba nie tylko chemicznie rozrzedzić wydzielinę (syrop), ale też pomóc jej się wydostać (ruch, oklepywanie). Inaczej ta wydzielina tylko człowieka "zalewa" i kaszel męczy, ale jest nieproduktywny.
      I dlatego dziecku po 16 nie dajemy.
      Na noc można dać natomiast przed snem beta-mimetyk, żeby rozszerzyć oskrzela, wykaszleć, co się da, a potem dobrze przespać noc. Ale lepiej wziewny, bo np. po salbutamolu w syropie można mieć problemy z zaśnięciem. Poza tym brak snu też działa immunosupresyjnie, więc przemęczanie dziecka w nocy to zdecydowanie zły pomysł.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka