sanrio Re: Paweł Pawlikowski ("Ida") przystojny? 27.02.15, 21:32 Moim zdaniem przystojny i zrobil na mnie duze wrażenie - tez nie gustuję w panach 50+ jednak ten bardzo mi sie podoba Odpowiedz Link Zgłoś
notting_hill Re: Paweł Pawlikowski ("Ida") przystojny? 27.02.15, 23:33 No, dobra, jest przystojny, jednak zdziwiło mnie z lekka, że pomimo skończenia szkół w UK, jego angielski akcent jest dość koszmarny... Przynajmniej jednak to co mówi ma sens . Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Paweł Pawlikowski ("Ida") przystojny? 27.02.15, 23:51 że pomimo skończenia szkół w UK, jego angielski akcent jest dość koszmarny. trochę bałam się to napisać, ale to naprawdę nie ma nic wspólnego z "antyidaowością" Po prostu też byłam zdziwiona. Byłby to dowód na coś co podobno nazywa się kompleksem Kissingera (kiedy nauczymy się języka po osiągnięciu dojrzałości, nie ma siły, żeby nie mieć obcego akcentu). Ale ważniejsze jest co się mówi, bogactwo jezyka, styl itd - akcent to nie problem. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Paweł Pawlikowski ("Ida") przystojny? 28.02.15, 09:50 Jego angielski akcent jest bardzo dobry - jak na kogos, kto nauczyl sie tego jezyka w starszym wieku. Ciekawe, jak mowi ta, co tak skrytykowala? Pewnie sama nie wie, jakie bledy sadzi . Odpowiedz Link Zgłoś
notting_hill Re: Paweł Pawlikowski ("Ida") przystojny? 28.02.15, 12:00 No, tak, ematka rządzi... . Nie można wyrazić swojej opinii, żeby nie zostać zbluzganym? Co to ma do rzeczy jak ja mówię? (Nb nienajgorzej, mam CAE i jak na kogoś kto nie żyje z tego języka, posługuję się nim całkiem sprawnie, a błędy są nieuniknionym elementem używania języka, każdego, natywnego też) I nie odniosłam się do leksykalnej i gramatycznej strony języka, którym posługuje się reżyser Pawlikowski, bo ta jest na moje ucho bez zarzutu, tylko do jego strony fonetycznej, co mnie dziwi, bo osoba, która wyjechała do UK w młodym wieku jednak miala szansę przyswojenia sobie jakiejkolwiek fonetycznej poprawności, bez "lecenia" jakimś konkretnym akcentem. Takie zboczenie zawodowe. Sama uczę języka obcego (nie angielskiego) i zwyczajnie kręci mnie ten temat. Niektórzy ludzie łapią cudnie różne smaczki w warstwie fonetycznej, inni do końca życia nie załapią różnic w obrębie dwóch podobnych dźwięków i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
mandolinka.bramborova Re: Paweł Pawlikowski ("Ida") przystojny? 01.03.15, 12:28 Ale czy to nie jest kwestia słuchu? Tego, który ma wpływ na muzykalność? Jedni są lepsi w gramatyce, inni, dzięki silnie rozwiniętemu słuchowi, właśnie w fonetyce. I, inna sprawa - ciekawe, czy nativ speaker miałby takie samo zdanie jak Ty, co do akcentu. Podobno dla Amerykanów akcent to jest coś ciekawego, co wyróżnia człowieka i traktują to jak taki smaczek. Ja zresztą też w życiu bym nie powiedziała, że jakiś Ukrainiec albo Chińczyk ma koszmarny akcent mówiąc po polsku. No ale niektórzy muszą być bardziej papiescy od papieża. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Paweł Pawlikowski ("Ida") przystojny? 01.03.15, 12:32 Nie zostalas zbluzgana, co najwyzej postrofowana. "Nie najgorzej". Zadna osoba anglojezyczna NA POZIOMIE nie okreslilaby wymowy p. Pawlikowskiego jako koszmarnej. Nawet gdyby ktos byl arcykrytyczny, to nie uzylby takiego okreslenia, bo jest po prostu niesprawiedliwe... Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Paweł Pawlikowski ("Ida") przystojny? 01.03.15, 13:20 Każdy w UK "leci" jakimś akcentem. Serio. Spędzam tam dużo czasu i znam bardzo niewielu rodowitych Brytyjczyków, którzy mówią jak w telewizorze. Ale tak - jedni mają lepsze ucho, drudzy gorsze. Z tym nie sposób się nie zgodzić. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Paweł Pawlikowski ("Ida") przystojny? 01.03.15, 13:29 Każdy w UK "leci" jakimś akcentem. Serio. Naprawdę? Niemożliwe p.s. Chyba nie o ten "problem" nam chodziło (przynajmniej nie mi) Odpowiedz Link Zgłoś
ingryd Re: Paweł Pawlikowski ("Ida") przystojny? 28.02.15, 10:19 Hmmmmm, Zawsze myslalam ze w angielskim zawsze ma sie akcent skads (nowozelandczyk, podobno uchodzi dla purystwo lingwistycznych za zblizony do "idealu", À co do akcentu ze swojego jezyka ojczystego to chyba tylko idiota moze twierdzic, ze go nie ma. Taki Polanski, ponad 40 lat zyje we francji i sadze ze nigdy sie go nie pozbedzie ( zreszta nie sadze by mu to przeszkadzalo) Oczywiscie jedni maja mocniejszy, drudzy ledwo zauwazalny lecz nie znam nikogo kto nie ma zaspiewu z ojczystego jezyka. Anegdota : Wywiadowka szkolna moich dzieci, problem zaistnialy wywoluje mala pyskowke wsrod rodzicow i szanownego ciala pedagogicznego. Nastepnego dnia dziecie patrzac na mnie spode lba z wyrzutem do mnie : znowu zes sie wyklocala na zabraniu. Jà n'a to wielkie oczy, i nigdy w zyciu i zem niewinowata. À on do mnie w tych slowach : maminka, matka Pierra spytalo go kto to jest ta mama blondynka z niemieckim akcentem (francuzi sa glusi jezykowo), i tak oto poszla sie kochac moja anonimowosc n'a zebraniach ( niedlugo 30 lat na wygnaniu, ostatni etap edukacji tutaj ukonczony) Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Paweł Pawlikowski ("Ida") przystojny? 28.02.15, 10:30 Byłoby lepiej, gdyby mówił z akcentem z Birmingham? Wyluzować, angielski ma to do siebie, że ludzie mówią z akcentem. Mało kto na londyńskiej ulicy przemawia w Received Pronunciation. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Paweł Pawlikowski ("Ida") przystojny? 28.02.15, 11:04 Istnieje BBC English, czyli odpowiednik naszego literackiego polskiego, zreszta wystarczy posluchac jak mowi Eddie Redmayne albo ksiaze William czy tez jego ojciec. Grunt zeby nie mowic cockneyem albo proletariackim manchesterskim jak maz mojej kolezanki i jeszcze wszystkich wokol krytykuje . Ba, kolezanka zaczela przenosic ten zargon na polski i m.in. curry wymawia kuri... Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Paweł Pawlikowski ("Ida") przystojny? 28.02.15, 11:06 Dodam jeszcze, ze Joseph Conrad, ktory wplynal na rowzoj jezyka angielkiego, mowil z bardzo silnym akcentem... Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Paweł Pawlikowski ("Ida") przystojny? 28.02.15, 12:02 BBC English to właśnie Received Pronunciation, o którym pisałam. Odpowiedz Link Zgłoś
mandolinka.bramborova Re: Paweł Pawlikowski ("Ida") przystojny? 01.03.15, 12:20 Tak, przystojny. Nie wygląda na swój wiek, też bym mu dała tak z 45 lat. W zasadzie to wyglądem nie odstaje od hollywoodzkich aktorów, choćby takiego Matthew McConaughey, który jest od niego ponad 10 lat młodszy: www.gannett-cdn.com/-mm-/a038c730d02574008dab951d3b4b30f7399f7c9d/c=0-518-2299-2246&r=x404&c=534x401/local/-/media/USATODAY/test/2014/01/16//1389884527000-GTY-461579733.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: Paweł Pawlikowski ("Ida") przystojny? 01.03.15, 13:04 Bardzo przystojny i bardzo w moim typie No ale bez przesady z tym 45, na pewno wygląda na faceta po 50. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka77_11 Travolta (61lat) 01.03.15, 13:17 chyba nieco przesadza z tym odmładzaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Travolta (61lat) 01.03.15, 15:13 A ta plastikowa laska kolo niego to kto? Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Travolta (61lat) 01.03.15, 15:30 O, piekny glos - niepiekny botoks...Fakt, ze ma powazna urode (widzialam ja w jakims wywiadzie o "Krainie Lodu"). Nieüpotrzebnie stosuje az takie kontrasty - kruczoczarne wlosy, karmin ust... Odpowiedz Link Zgłoś
mozambique a "Czterdziestolatek" ? 03.03.15, 14:08 Kopiczynski grajac Stefcia KArwowskiego mial 42 lata a Anan Seniuk grajac MAdzię - 36 lat !!!! no , parafrazując Marię Czubaszek - kiedyś 40-latkowie byli starsi:! Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: a "Czterdziestolatek" ? 03.03.15, 14:20 W pierwszych odcinkach mieli odpowiednio 40 i 32 lata . Odpowiedz Link Zgłoś