Dodaj do ulubionych

Przedziwna krostka:(

14.03.15, 18:49
Temat nie zachęcający,ale może ktoś się z czymś podobnym spotkał i coś poradzi.

W grudniu mojemu synkowi (4,5 roku) wyszła jakaś krostka tuż nad pośladkami.Przy okazji wizyty u lekarza dostaliśmy jakąś maść. Nie zeszła.Poszliśmy do dermatologa,kolejna maść-nie pomogła, następna robiona też nie pomogła.Krostka ma zaczerwienioną obwódkę,bywa,że wygląda jakby się goiła.Teraz znowu ma jakby małą ropę.Dermatolog twierdziła,że to jakieś bakteryjne. I co teraz z tym zrobić? Miał może ktoś taką sytuację? Dodam,że podobna była na kolanku i zeszła po maści.Czyrak wykluczony.
Obserwuj wątek
    • pomidorpomidorowy Re: Przedziwna krostka:( 14.03.15, 18:55
      skoro to bakteryjne to nie wiem wymaz sie robi(?) lub traktuje intruza mascia z antybiotykiem o szerszym spektrum...
      szkoda dziecka...dorosly zlalby to jodyna, spirytusem czy innym antyseptykiem i po sprawie ale na dziecku szkoda eksperymentowac.
    • rozaly Re: Przedziwna krostka:( 14.03.15, 21:04
      Może mięczak zakaźny, sprawdź sobie fotki w necie.
      • mas.uka Re: Przedziwna krostka:( 17.03.15, 17:55
        no właśnie też obstawiam mięczaka zakaźnego. Walczyliśmy z tym u mojej córki, są na to dwie maście którymi się to przypala, u nas pierwsza diagnoza to była brodawka którą dermatolog z bożej łaski próbował wymrozić ciekłym azotem a to tylko zaogniło stan bo to bardzo zakaźne i łatwo się roznosi/ przenosi więc lepiej udaj się do jakiegoś dobrego dermatologa żeby to wykluczył.
    • agni71 Re: Przedziwna krostka:( 14.03.15, 21:14
      może mięczak, chociaż one wystepują bardziej stadnie i raczej w innych miejscach się lokują

te maści były z antybiotykiem?

poprosiłabym o skierowanie do dermatologa lub nawet onkologa (paprząca się zmiana może się kwalifikować). w tym drugim przypadku zielona karta onkologoczna przyspieszy dostanie się do lekarza
      • aurita Re: Przedziwna krostka:( 14.03.15, 22:28
        wez nie strasz kobiety, nowotwor skory w 3 miechy to by sie rozrosl jak to zloto.
        Nie rezygnuj z wizyt u dermatologa, kiedys trafi z jakas mascia. Moze to alergiczne? ja mialam takie niegojace sie jakby rany (ale to nie byly rany otwarte) na stopie i sie okazalo, ze mam alergie na chrom... dlugo schodzilo
        • agni71 Re: Przedziwna krostka:( 14.03.15, 22:57
          wiesz, moim dzieciom tez zdarzały sie takie krostki, ale maść z antybiotykiem pomagała, a tu juz kilka nie dało efektu...przechodzilismy też mięczaka - bardzo ładnie się wygoił, nota bene, Sulfadermalem

co do onkologa - skoro przez kilka miesięcy zmiana nie znikła, to może warto sprawdzić i miec to z głowy? A teraz z zieloną kartą wizyta powinna byc naprawdę szybko, więc najwyżej szybko mozliwośc nowotworu (nie wszystkie przeciez sa złośliwe) zostanie wykluczona
      • mikams75 Re: Przedziwna krostka:( 14.03.15, 22:53
        nikoniecznie stadnie od razu, bywa ze jeden jest dluugo, po czym nagle robi sie stado.
    • iziula1 Re: Przedziwna krostka:( 14.03.15, 22:58
      U dermatologa byłaś? Czy tylko u pediatry?
      Jeśli nie - idź do dermatologa, skierowania nie potrzebujesz.
      Może też warto wybrać się do chirurga ale oni zawsze mają jedno rozwiązanie- wyciąć wink

A nie jest tak,że np bielizna drażni wciąz tą krostke i stąd długi czas gojenia?
      Może coś jest pod skórą? I wciąz się jątrzy, drzazga itp?

• hedna Re: Przedziwna krostka:( 14.03.15, 23:17
        To nie jest gula jak czyrak (wiem jak wygląda czyrak,miałam na kolanie jeszcze w szkole). U dermatologa byliśmy 2 razy.Przegadałam z mężem teraz,wyszło,że tą maścią robioną chyba za słabo smarowaliśmy,może zbyt krótko.To jest na takiej wysokości,że faktycznie gumka od spodni może czasem obcierać.Przez dłuższy czas wyglądało jakby się goiło,taka jakby blizna,a dziś zauważyłam jakby ropkę (piszę ropkę,a nie ropę bo to małe).Przyłożę się do tego smarowania,a jak po tygodniu nie będzie lepiej to pójdziemy znowu do dermatologa. Pierwszy raz to zauważyłam jak byliśmy w szpitalu,miał wtedy tez dużo badań z krwi,wszystkie wyniki ok.
        Lekarka mówiła ,że wygląda na wirusowe.

Z tymi nowotworami zajebiście się przestraszyłam.
        • jagwek Re: Przedziwna krostka:( 15.03.15, 01:33
          A może torbiel włosowata? idź z tym do chirurga
    • taje Re: Przedziwna krostka:( 15.03.15, 02:32
      Może faktycznie to mięczak zakaźny?

www.google.lu/search?q=molluscum+contagiosum&espv=2&biw=1309&bih=643&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=PuAEVf7YFpHzavTjgcAG&ved=0CAYQ_AUoAQ&dpr=1.1
    • asiula1987 Re: Przedziwna krostka:( 15.03.15, 10:00
      w tym miejscu czesto robi sie torbiel włosowata.
    • hedna Re: Przedziwna krostka:( 17.03.15, 17:45
      A jeśli to by była ta torbiel włosowata to co dalej? na
      razie smarujemy,za kilka dni lekarz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka