Dodaj do ulubionych

Pomocy! kuchennie

16.03.15, 16:08
Ponieważ Forum Kuchnia umiera, a ja pilnie potrzebuję pomocy, więc pytam tu: jak odkwasić bigos? Byłam przekonana, że kapuste kiszona porządnie wypłukałam, ale po dwóch godzinach warzenia bigos gębę wykręca, nawet jak na moje standardy. Ratujcie.
Obserwuj wątek
    • moni_kaw Re: Pomocy! kuchennie 16.03.15, 16:11
      dodać posiekanej kapusty białej - główkę lub dwie, zależy ile masz tego kwasiura
      • purchawkapuknieta Re: Pomocy! kuchennie 16.03.15, 16:27
        Dałam główkę posiekanej białej, 1 kg wypłukanej (widać za słabo) kiszonej. W międzyczasie wkitowalam już 1/2 kostki masła, bo masło trochę odkwasza. Choroba! Dałam 2 łyżki miodu. Nic sad To może ważne: mówię o "bigosie", czyli wersji bezmięsnej, ale wszystko, oprócz tego mięsa, jest jak trzeba. Są grzyby, śliwki, dałam też kilka morel i garść żurawiny. Ja zjem, ale dzieciaki kwasa nie tkną sad
    • anel_ma Re: Pomocy! kuchennie 16.03.15, 16:27

wrzucić więcej mięcha, kiełbasy, grzybów suszonych i śliwek suszonych, pogotować ze 3 dni
      kwas sie rozłoży na większą masę i będzie git
      • purchawkapuknieta Re: Pomocy! kuchennie 16.03.15, 16:40
        Problem w tym, że to "bigos", bez mięsa uncertain I planowałam go zrobić tak trochę korzennie, czyli: cynamon, imbir, gałka, może troche kardamonu i kilka goździków. I miód.
    • goodnightmoon Re: Pomocy! kuchennie 16.03.15, 16:27
      Moze sody troche dosypac?
      • purchawkapuknieta Re: Pomocy! kuchennie 16.03.15, 16:42
        A soda nie sprawi, że się papka zrobi? Nie jestem chemikiem, ale pamietam, że kiedys w masowej gastronomii dawali sodę do ziemniaków, żeby sie szybciej ugotowały.
        • goodnightmoon Re: Pomocy! kuchennie 16.03.15, 16:51
          Ojjj, co do papki nie wiem, wiem ze kwas zneutralizuje.
          Odloz probke do malego garnka i zrob test - najwyzej zmarnujesz odrobine bigosu wink
    • sinceramente Re: Pomocy! kuchennie 16.03.15, 17:00
      Spróbowałabym dorzucić starte jabłka (oczywiście nie kwaśne), może marchewki?
    • eliszka25 Re: Pomocy! kuchennie 16.03.15, 17:30
      dodalabym wiecej bialej kapusty, mozna dodac tez np. cukinii, ewentualnie marchewki no i wsypalabym cukru, zdecydowanie bardziej odkwasi niz miod, moim zdaniem.

ja bym tez sprobowala obrac ze 3-4 spore ziemniaki i wrzucic do tego bigosu w calosci. pogotowac na tyle, zeby sie nie rozgotowaly i nie rozpadly, ale tak prawie ugotowaly. powinny troche wciagnac.
    • ichi51e Re: Pomocy! kuchennie 16.03.15, 17:38
      Kapusta biala i czekac az sie przegryzie. Ziemniak to sol nie kwas wyciaga
    • triismegistos Re: Pomocy! kuchennie 16.03.15, 17:42
      Masło do bigosu?
      Nic już nie zrobisz, możesz najwyżej dorobić. Dowal słodkiej kapusty, możesz dodać śliwek, ale nie przeginaj, bo będzie bigos słodko-kwaśny.
      • purchawkapuknieta Re: Pomocy! kuchennie 16.03.15, 17:48
        No tak. Jest bez mięsa (tak, tak, to nie bigos i jak tak można i w ogóle- wiem, my po prostu nie przepadamy za mięsem), a masło, mam wrażenie, neutralizuje kwas. Przynajmniej tak mam w przypadku kwaśnych zup.
    • purchawkapuknieta Dzięki dziewczyny 16.03.15, 17:42
      Widzę, że nie pozostaje mi nic innego, jak rano kopsnąć się na bazarek i dokupić kapusty.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka