Dodaj do ulubionych

Prawa autorskie w PIT

12.04.15, 23:25
Jak nie na ematce to gdzie? smile

Sytuacja wygląda tak: osoba ma umowę o pracę w tym znaczna część kasy z 50% kosztami uzyskania przychodu z tytułu praw autorskich + ileś tam umów o dzieło - też z 50% KUP. Problem w tym, że sumarycznie te kwoty przekraczają ustalony limit. Jak to w takim wypadku umieścić w PIT?
program, którego używam nie skorygował, puścił tę za dużą kwotę kosztów dalej, ale tak być nie może, bo podatek powinien być wyższy. Z tego co czytałam KUP od nadwyżki wynosi 0, chciałabym się upewnić że powinnam wpisać ręcznie niższe koszty w części dot. działalności wykonywanej osobiście?

Wszystkie artykuły, które przejrzałam łaskawie piszą tylko, żeby se pilnować limitu w trakcie roku podatkowego, ale informacji co zrobić jak ktoś jednak niedopilnował - już brak.
Obserwuj wątek
    • ruda.anka2 Re: Prawa autorskie w PIT 12.04.15, 23:46
      Nie jestem pewna, czy Cię zrozumiałam. Jeśli przekraczasz limit, to jak najbardziej możesz kwotę umieścić w PITwink Wyliczasz podatek i bulisz. Co to znaczy, że program wpisał za dużą kwotę kosztów? Wpisałaś wszystko we właściwe rubryczki? Masz dobry PIT?
    • fnutaki Re: Prawa autorskie w PIT 12.04.15, 23:50
      cóż, działasz jak i w innych pozycjach pit,
      koszty wpisujesz do wysokości limitu, od reszty dochodu będzie podatek.
      chyba, że osobnik ma zgromadzone dowody wg których faktyczne koszty miał wyższe niż te ryczałtowe, to wtedy wpisujesz koszty wg dowodów(faktur itd).
      www.vademecumpodatnika.pl/artykul_narzedziowa,455,0,4851,koszty-z-praw-autorskich-w-umowie-o-dzielo.html
      • koronka2012 Re: Prawa autorskie w PIT 13.04.15, 10:57
        Dzięki - właśnie co do tego chciałam się upewnić, bo literalnie tego nie opisali - czyli po prostu wpisuję KUP do wysokości limitu (niezgodnie z tymi, które są w PIT11).
        Program tego nie skorygował, więc dochód wyszedł niższy o ponad tysiąc zł w stosunku do tego, który powinien wyjść, biorąc pod uwagę limit.

Pytanie dodatkowe - KUP z umowy o pracę powinny być liczone dla osoby mieszkającej w innym mieście, ale pracodawca policzył standardowe. Czy można to skorygować samemu w rozliczeniu rocznym (wpisać te "należne" wyższe)?
        • fnutaki Re: Prawa autorskie w PIT 13.04.15, 11:59
          > Pytanie dodatkowe - KUP z umowy o pracę powinny być liczone dla osoby mieszkają
          > cej w innym mieście, ale pracodawca policzył standardowe. Czy można to skorygow
          > ać samemu w rozliczeniu rocznym (wpisać te "należne" wyższe)?

Może skorygować.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka