Dodaj do ulubionych

Domowy chleb na imprezę?

18.04.15, 11:28
Idę na imprezę zrzutkową (goście przynoszą jedzenie, gospodarze zapewniają wybór napojow i alkoholi) Miałam robić sałatkę, albo piec sernik ale chyba zaniosę właśnie pieczony chleb.

Pszennorazowy, z cebulką, kminkiem i świeżym rozmarynem. Do tego planuję kupić kostkę dobrego masła.
Jadłybyście?
Czy głupio tak i powinnam majonezową sałatkę jednak pacnąć?
Obserwuj wątek
    • andaba Re: Domowy chleb na imprezę? 18.04.15, 11:30
      Jak znam życie chleb z masłem pójdzie jak woda.
    • kk345 Re: Domowy chleb na imprezę? 18.04.15, 11:31
      Domowy chleb zawsze jest hitem, tylko uprzedź o zmianie gospodynię- żeby nie została zaskoczona chleema zamiast planowanego sernikabig_grin
    • kk345 Re: Domowy chleb na imprezę? 18.04.15, 11:31
      I daj przepis na ten chleb!
    • inguszetia_2006 Re: Domowy chleb na imprezę? 18.04.15, 11:34
      Witam
      Ja bym nie jadła, bo nie mogę. Ale pomysł ekstra. Do tego bym kupiła jednak smalec i ogórki kiszone. Takie połączenie to byłaby bajka.
      Pzdr.
      Ing
      • asiaiwona_1 Re: Domowy chleb na imprezę? 18.04.15, 11:38
        ekstra pomysł. Sama tak robię, a nawet gospodarze sami się upominają by przynieść chleb. O oczywiście mimo stołu pełnego smakołyków chleb schodzi najszybciej big_grin Do takiego chleba polecam masło z drobniutko posiekanym rozmarynem. W połączeniu ze świeżym chlebem własnej produkcji jest genialne.
        • wilowka Re: Domowy chleb na imprezę? 18.04.15, 11:43
          Uffff big_grin

Bo już mąż podejrzliwie na mnie patrzył. Gospodyni uprzedzać nie muszę, bo to impreza w zaprzyjaźnionej firmie i nigdy niewiadomo co kto przyniesie. Rozmaryn mam już w chlebie smile W chlebie jest też posiekana cebulka podsmażona "na słodko" i ciut kminku. Chleb pól na pół pszennorazowy
          • kochamruskieileniwe Re: Domowy chleb na imprezę? 18.04.15, 11:47
            wiesz - mnie już nawet proszą bym na składkową imprezę przyniosła chleb... jakoś zawsze go za mało.
            (ilebym nie przyniosła)
          • kk345 Re: Domowy chleb na imprezę? 18.04.15, 11:48
            > Chleb pól na pół pszennorazowy

Prze-pis, prze-pis, prze-pis! big_grin
          • aamarzena Re: Domowy chleb na imprezę? 18.04.15, 12:13
            Mniam, dawaj przepis.
            Kiedyś szwagier zrobił na imprezę świeże bułeczki, ktore okazaly sie takim hitem, że w trakcie trwania spotkani (było u niego) musiał dorabiać jeszcze dwie porcje.
    • nickbezznaczenia Re: Popieram :) n/t 18.04.15, 12:15
    • princy-mincy Re: Domowy chleb na imprezę? 18.04.15, 12:18
      U nas tez zawsze jedna para chleb przynosi i chyba nigdy nie zostało z niego wiecej niz kromka, dwie.
      • wilowka No juuuz daję przepis :) 18.04.15, 12:36
        CHLEB

Dodaję posiekany świeży rozmaryn, ciut świeżego majeranku i kminek.
        Mąkę zmieszałam typ 550 (luksusowa) bo taka jest dobra do drożdży i pół na pół z pszenną razową z Melvitu (ma w środku takie fajne otręby). Trzeba spojrzeć czy ciut pszennej jeszcze nie sypnąc bo razowa mniej zbiera wodę. No i sól - Łyżka stołowa czyli 15 ml!!! smile

Chleb pokroje w kromeczki jak wystygnie i zestawię nazad w kształt bochenka żeby nie obsychał Ułożę na ładnej ściereczce i obok talerzyk z kostką masła i gałązką rozmarynu. Moze być? smile
        • wilowka Re: No juuuz daję przepis :) 18.04.15, 17:44
          Reety jakie dobre. Nawet masła niee potrzebuje smile cj
          choć i tak wezmę.
          Nie wszystko złoto co się świeci,
          Nie każdy chłop z widłami to Posejdon.
          www.kot-malenstwo.blogspot.com małżeński - do czytania
          www.ztworzonka.blogspot.com mój robótkowy
        • beata985 Re: No juuuz daję przepis :) 19.04.15, 13:53
          juz sobie zapisałam przepis, pewnie upiekę w najbliższyych dniach.
          czy ta mąka luks 550 jest konieczna czy po prostu najlepsza???
          proporcje-rozumiem że wzięłaś pół kilo luksusowej i pół kilo razowej??
          • wilowka Re: No juuuz daję przepis :) 19.04.15, 20:14
            Luksusowa najlepsza do drożdży,dlatego wzięłam,ale może być każda. Razowa też jest moim wyboreM. Może być sama pszenna. Wzięłam po 250 G. , bo piekłam w długiej wąskiej blaszce i robiłam z połowy porcji. Zwróć uwagę na sól. Ma być łyżką stołową 15 ml. ( na pełną porcję). Smacznego!
            • beata985 Re: No juuuz daję przepis :) 19.04.15, 20:52
              dziękuję piękniesmile
            • beata985 Re: No juuuz daję przepis :) 23.04.15, 19:43
              upiekłam, pyszny,
              narazie na spróbowanie z pół porcji no i nie miałam razowej mąki....nastepnym razem bedzie...
              dzięki
              • wilowka Re: No juuuz daję przepis :) 23.04.15, 20:11
                Z pszennej tez pyszny. smile A z cebulką robiłaś?
                • beata985 Re: No juuuz daję przepis :) 23.04.15, 20:54
                  nie, zrobiłam ten najprostszy w celach testowych...smile
                  z cebulką i razowy pójdzie na drugi rzut..
    • ema_ma Re: Domowy chleb na imprezę? 18.04.15, 17:56
      ja pewnie jadłabym tylko Twój chleb wink
      • wilowka Re: Domowy chleb na imprezę? 18.04.15, 18:08
        Super smile
    • ema_ma Re: Domowy chleb na imprezę? 18.04.15, 20:36
      Jadłabym prawdopodobnie tylko Twój chleb wink
      • wilowka Re: Domowy chleb na imprezę? 19.04.15, 10:43
        Eksperyment zakończony sukcesem smile Byli tam też obcokrajowcy, więc od razu namówiono ich do próbowania "polskiego domowego chleba,co to każda gospodyni w każdym polskim domu..." big_grin
    • rhaenyra Re: Domowy chleb na imprezę? 19.04.15, 10:56
      zrob 2-3 razy więcej niż zaplanowalas po zjedza w mgnieniu oka i będę się bic o resztki wink
    • demonii.larua Re: Domowy chleb na imprezę? 19.04.15, 20:25
      U mojego najstarszego na 18-tce domowy chleb, samorobny smalec i ogórki kiszone mojego ojca zrobiły furrorę big_grin
      Jak masz wątpliwości to spytaj gospodarzy wink
    • a1ma Re: Domowy chleb na imprezę? 19.04.15, 20:59
      Pewnie, świetny pomysł. Większość ludzi uwielbia domowy chleb, to wciąż rzadki przysmak smile
    • woman_in_love nie znoszę kminku i nie trawię nabiału :( 19.04.15, 22:04

• rhaenyra Re: nie znoszę kminku i nie trawię nabiału :( 19.04.15, 22:51
        a zaprosil cie ktoś ?suspicious
    • mynia_pynia Re: Domowy chleb na imprezę? 19.04.15, 22:53
      I jak impreza? Lubie domowy chleb, ale jakbym przyniosla bochenek zamiast sernika czy tez salatki (akurat bez majonezu bo do drinkow lubimy lekkie) to by znajomi śmiechem mnie pokonali wink
      • wilowka Re: Domowy chleb na imprezę? 19.04.15, 23:06
        Impreza udana,chleb zniknął. Nikt mnie śmiechem nie zabił,bo się z nikim na sernik ani sałatkę nie u mawiałam. Współczuję znajomych.

Tu było swobodnie. Nie było wcześniej ustalone, każdy przynosił co chciał. Miałam wątpliwości,bo kilka razy w tygodniu piekę różne chleby, dla mnie to standard i nie byłam pewna czy taki " specjalny" chwyci. Chwycił, bo się okazało ,że o obliczu zażerania się guanem z marketów, domowy chleb to atrakcja smile
        • wilowka Re: Domowy chleb na imprezę? 19.04.15, 23:08
          Właśnie - skoro o nielubieniu czy nietolerowaniu mowa. Chleb leżał na lniane ściereczkę,obok na talerzyku masło i karteczka co chleb zawiera- żeby właśnie zdziwionych kminkiem, czy cebulą nie było smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka