lieu 22.04.15, 21:07 mogę się smarować kilka razy dziennie, a skórę mam jak pergamin kupiłam olej kokosowy licząc, że ten specyfik da radę, ale w momencie aplikacji jest ok, ale nie daje żadnych dłuższych rezultatów jakiś sposób na suchą skórę? może coś od wewnątrz? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
joa66 Re: bardzo sucha skóra? 22.04.15, 21:09 Dla mnie - olej sezamowy , rezultat -24-48 h. Odpowiedz Link Zgłoś
klubgogo Re: bardzo sucha skóra? 22.04.15, 21:10 Podłączę się. I co z tymi olejami? Smarować się tym? Odpowiedz Link Zgłoś
stara-a-naiwna Re: bardzo sucha skóra? 22.04.15, 21:26 po pierwsze unikać gorących i długich kąpieli w aptece dla dziecka kpiłam mydło oilan (natłuszczające) możesz spróbować jeszcze mydła aleppo (według mnie lepsze od oilan) i w ogóle myć sie tylko zwykłym mydłem w kostce a nie tymi w płynie dziecko natłuszczająco kąpie w samej wodzie z dodatkiem parafiny (nakrętka na wanienkę) nie wiem na ile to myje ale natłuszcza SUPER! Odpowiedz Link Zgłoś
stara-a-naiwna Re: bardzo sucha skóra? 22.04.15, 21:28 a do natłuszczania ja dla siebie miałam kosmetyk: palmers (balsam do ciała, z kremu do rak byłam mniej zadowolona) albo dla dziecka z e skóra atopową używam: mediderm (nie jest drogi) Odpowiedz Link Zgłoś
lieu Re: bardzo sucha skóra? 22.04.15, 21:36 a wiesz, że to przydałoby się sprawdzić, bo ostatnio ciągle robią mi się torbiele w piersiach i konieczne jest ich odbarczanie tak chyba pora sprawdzić hormony tarczycy, bo ta sucha skóra to moze być to Odpowiedz Link Zgłoś
zuzanka79 Re: bardzo sucha skóra? 15.03.16, 22:20 ichi51e napisała: > Tarczyca? Dokładnie o tym samym pomyślałam. Odpowiedz Link Zgłoś
klamkas Re: bardzo sucha skóra? 22.04.15, 22:05 Ile masz lat? Pracujesz w miejscu klimatyzowanym? Wypijasz przynajmniej 1,5 litra "dobrych" płynów? Dobrze się odżywiasz? Mieszkasz w miejscu z dobrą jakościową i "miękką" wodą? Problem jest całoroczny, czy bardziej widoczny zimą? Od zawsze, czy od kilku miesięcy? Na nawilżenie skóry ma wpływ wiele rzeczy. Ja używam mieszanki olej+kwas hialuronowy+hydrolat (luźne proporcje, ale z przewagą oleju i hydrolatu) (mam bardzo trudną skórę). Ale to nie wystarcza - potrzebne jest co najmniej 1,5l wody (plus inne napitki), zróżnicowana dieta bogata w ryby i oleje roślinne. Plus maksymalne unikanie słońca. Plus filtr naprysznicowy (mamy bardzo twardą wodę). Plus naturalne tkaniny (pod poliestrem skóra mi się poci, sól wysusza i zaostrza objawy). Odpowiedz Link Zgłoś
ekspert_clarena Re: bardzo sucha skóra? 23.04.15, 16:02 Polecam krem z kwasem hialuronowym, na noc olejek do twarzy, mieszaninę olejków lub serum olejowe. Już tu pisano o zmniejszeniu temperatury wody do kąpieli, filtrach przeciwsłonecznych, kosmetykach bez sls i w ogóle powinnaś unikać silnych detergentów. Być może coś Cię podrażnia, podkład, krem, balsam i to niszczy Twój płaszcz hydrolipidowy prowadząc do przesuszenia skóry. Do diety najlepiej włącz tłoczony na zimno olej lniany, odstaw słodycze, sztuczne serki, konserwy itp. Taki stan skóry jak opisujesz jest niekorzystny dla Twojego organizmu, więc powinnaś zadziałać zdecydowanie. Trzymam kciuki Odpowiedz Link Zgłoś
nelamela Re: bardzo sucha skóra? 23.04.15, 16:10 Mam niestety też bardzo suchą skórę.Moja jest od...częstego mycia . Czyli jednak częste mycie skraca życie.. Ręce myję mydłem aleppo.Żadnych innych kolorowych detergentów.Tylko kąpiele pod prysznicem.Ciało smaruję emolium oraz do rąk używam eucerin.Najgorzej mam z rękami ale winą są tutaj rękawice które stale noszę.... Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
schnupfchen Re: bardzo sucha skóra? 23.04.15, 17:21 Ja mam taka skore ze wzgledu na egzeme, mecze sie codziennie, uzywal ktos oleju sezamowego i pomogl? Serdecznie z gory dziekuje za odpowiedz, mam ochote zamowic jak pomaga. Odpowiedz Link Zgłoś
nanuk24 Re: bardzo sucha skóra? 15.03.16, 23:36 O, widze, ze Ty tez tu woda spamujesz Odpowiedz Link Zgłoś
mynia_pynia Re: bardzo sucha skóra? 23.04.15, 18:54 Ja mam bardzo suchą skórę ale nie na twarzy którą codziennie od lat 20 traktuje kremami nawilżającymi i rano i wieczorem. Natomiast resztę ciała traktuje o macoszemu i wcieram balsam jak mi się chce, czasami w zimie robię to co chwilę a czasami nawet po kąpieli mi się nie chce. Odpowiedz Link Zgłoś
miss_fahrenheit Re: bardzo sucha skóra? 23.04.15, 19:09 Krem (właściwie ma konsystencję mleczka) Cetaphil. Mocno nawilża. Odpowiedz Link Zgłoś
poppy_pi Re: bardzo sucha skóra? 23.04.15, 19:13 Pij dużo wody! To naprawdę podstawa. Odstaw kawę, papierosy. Źle może działać także klimatyzacja w pracy i samochodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
kira02 Re: bardzo sucha skóra? 26.04.15, 15:58 sprawdzić tarczycę unikać długich, gorących kąpieli i zmienić żel pod prysznic na łagodne mydło/oliwkę stosować olej lniany do wewnątrz (ok. 3 łyżki dziennie) natłuszczać - polecam masło shea, wszelkie olejki ja mam skórę atopową, ale bardzo pomaga jej olej kokosowy. Jeśli olej nic a nic Ci nie pomaga, to szukałabym przyczyny w niedoborach w diecie (brak witamin, kwasów Omega 3 i 6) albo w stanach chorobowych (właśnie tarczyca) Odpowiedz Link Zgłoś
redheadfreaq Re: bardzo sucha skóra? 26.04.15, 16:14 Współczuję i łączę się w bólu. Łykam olejek z wiesiołka, myję się w Facelle z Rossmanna (próbowałam olejku dla osób z AZS Ziaji, było KOSZMARNIE, myślałam, że zadrapię się na śmierć), smaruję czerwoną Neutrogeną i wtedy jest jako-tako. Do rąk - tylko Hemp Hand Protector z Body Shopu, kosztuje krocie, ale jest absolutnie genialny. Żeby było śmieszniej, cerę na twarzy mam ze skłonnością do łojotoku w strefie T, reszta też bez smarowania momentalnie zamienia się w pustynię. Odnośnie tarczycy - miałam badaną już kilkakrotnie, teraz znów poprosiłam o skierowanie, bo coś jest ewidentnie nie halo, a poprzednie wyniki są prawidłowe. Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: bardzo sucha skóra? 26.04.15, 16:17 lieu napisała: > jakiś sposób na suchą skórę? może coś od wewnątrz? też może być olej kokosowy lub lniany, kokosowy mieszam sobie z miodem i jem... no i woda przede wszystkim, co najmniej 1,5 litra dziennie, smarowidła dają uczucie nawilżenia Odpowiedz Link Zgłoś
michalinka72 Re: bardzo sucha skóra? 30.04.15, 22:22 może warto pomyśleć o pójściu do lekarza, albo przejściu na dietę i uzupełnieniu tego ćwiczeniami oraz suplementem diety. W moim przypadku to się bardzo akurat sprawdziło Też miałam bardzo długo suchą skórę głowy, rąk,twarzy.. Po dwóch tygodniach od przejścia na inny tryb żywieniowy i braniu 1x tabletki suplementu biosilici dziennie, ku mojemu dużemu zaskoczeniu wiele spraw uległo poprawie Zaczynając od suchej skóry, po brzydkie i łamiące się paznokcie. Dzisiaj po dłuższej bo już ponad miesięcznej kuracji.. w ogóle nie mam takich problemów Odpowiedz Link Zgłoś
lilla77a Re: bardzo sucha skóra? 07.05.15, 22:53 To może spróbuj kosmetyków dedykowanych dla osób z AZS? One są mocno nawilżające, mój synek ma AZS i ja Mu czasami podbieram atoperal żeby się smarować, bo mam bardzo suchą skórę na kolanach i łokciach i widzę, że dobrze natłuszcza, fajny daje efekt, oleju kokosowego próbowałam ale jakoś nie widzę dużej skuteczności, a może za krótko stosowałam. Odpowiedz Link Zgłoś
sonniva Re: bardzo sucha skóra? 24.08.15, 13:05 Bardzo sucha skóra to najgorsze co może przydarzyć się kobiecie. Same kremy nie pomogą. Potrzeba jest odpowiednia dieta. Poczytaj na ten temat w internecie. I pij , pij bardzo dużo wody. ale wody! nie soki, nic słodzonego to bardzo ważne. Odpowiedz Link Zgłoś
aniasosa Re: bardzo sucha skóra? 22.11.15, 17:08 Ja też cierpiałam na problem suchej skóry, do tego stopnia, że w zimę nie mogłam wytrzymać z bólu. Na szczęście znalazłam cudowną panią kosmetolog z Samui Spa, która wykonuje u mnie specjalny zabieg kawiorem i tzw. "pamięć wodną". Jestem zachwycona. Nie dajcie się nabierać na pseudo kremy. Trzeba poradzić się specjalisty i dopiero walczyć z problemem. www.samui-spa.pl/pielegnacja-twarzy/nawilzanie-twarzy Odpowiedz Link Zgłoś
luna_8000 Re: bardzo sucha skóra? 09.09.15, 13:08 U mnie jest prawdziwy dramat z suchą skórą . Cały czas biorę izotek a jest to bardzo silnie wysuszający lek i głównie stąd tak mam. Próbowałam już kilka kremów nawilżających i przez pewien czas pomagał mi trochę La Roche ale po jakimś czasie jakoś i tu przestałam widzieć efekty, nie wiem może skóra się przyzwyczaiła. Dopiero jakiś czas temu poczytałam trochę o olejach kosmetycznych i wypróbowałam esent ten z pestek opuncji figowej. Muszę powiedzieć że zaczyna fajnie działać, zobaczymy jak będzie dalej. Dodatkowo jest też dobry na zmarszczki więc podrzuciłam go do teraz i mamie Odpowiedz Link Zgłoś
ina_nova Re: bardzo sucha skóra? 09.09.15, 13:58 Olej sam w sobie nie nawilża jedynie zatrzymuje już dostarczoną do naskórka wilgoć. Spróbuj olej na wilgotną skórę po kąpieli. Z gotowców, świetny jest balsam nawilżający Evree, ten w niebieskim opakowaniu. Pozostałych jeszcze nie znam. Odpowiedz Link Zgłoś
princess_yo_yo Re: bardzo sucha skóra? 09.09.15, 14:49 Jesli to twarz to mi kiedys pomogl bio oil ladowany na twarz zamiast kremu, skora przy niedoczynnosci tarczycy praktycznie mi sie luszczyla w kilku miejscach. Jesli reszta to oliwka dzieicieca byle jakiej marki ladowana w ilosciach hurtowych na mokra skore po prysznicu czyni cuda I jest tania I najlatwiejsza w aplikacji. Skora przesuszona chemioeterapia wyglada I w dotyku jest teraz prawie jak nowa balsamy clinique I clarins moga sie schowac Odpowiedz Link Zgłoś
bbkk Re: bardzo sucha skóra? 09.09.15, 15:16 Zacznij łykać duże ilości wit.D3+K2 Odpowiedz Link Zgłoś
tosix1984 Re: bardzo sucha skóra? 15.03.16, 20:46 Ja polecam Emolium, u nas używa go cała rodzina. Tylko najlepiej jest zamówić przez internet w melissie, bo mają sporo taniej. Odpowiedz Link Zgłoś
nanuk24 Re: bardzo sucha skóra? 15.03.16, 20:48 bardzo sucha skora swiadczy o tym, ze pijesz za malo wody. Odpowiedz Link Zgłoś
klamkas Re: bardzo sucha skóra? 15.03.16, 21:49 E tam. Ja piję dużo wody i mam suchą skórę. a. Mam skłonność do alergii i to fatalnie wpływa na skórę i jej zdolność zatrzymywania wody, b. mamy fatalną wodę (jak wyjadę na dłużej to widzę, że skóra wygląda zupełnie inaczej) i nawet filtr centralny ją nie bardzo polepsza. Odpowiedz Link Zgłoś
klamkas Re: bardzo sucha skóra? 15.03.16, 21:50 Kurcze, dałam się złapać na spam ;> Odpowiedz Link Zgłoś
nanuk24 Re: bardzo sucha skóra? 15.03.16, 23:33 Ej, ze niby ja spam? wszak o zwyklej wodzie mowie Ty masz sklonnosc do alergii, a to juz inna historia. Ja mialam sucha skora, zadne kremy nie pomagaly, a mi lekarz powiedzial, ze zeby skora byla nawilzona, trzeba ja nawadnic od wewnatrz, zadne tam brednie o kremach do skory odwodnionej (co to kurna jest ) i zadne smarowidla nie pomoga, jezeli organizm potrzebuje wody. A same, jako matki wiemy, ze pierwszym alarmujacym sygnalem o odwodnieniu naszych pociech jest wyglad skory - u doroslych dziala tak samo. Odpowiedz Link Zgłoś
klamkas Re: bardzo sucha skóra? 15.03.16, 23:39 Nie ty, tylko to co odgrzebało ten wątek, czyli tosix1984 ;> Odpowiedz Link Zgłoś
karme-lowa Re: bardzo sucha skóra? 15.03.16, 22:10 Szukajcie kremów nie tyle nawilżających co do skóry odwodnionej. To jest różnica. Ja mam bardzo suchą skórę, czasami aż się łuszczyła. Koleżanka kosmetolog pomacała mi gębę, coś tam posprawdzała i stwierdziła że skóra odwodniona. Od paru dni stosuję krem do skóry odwodnionej i widzę poprawę. Odpowiedz Link Zgłoś
niebieskoko Re: bardzo sucha skóra? 28.03.16, 16:24 Moim sposobem na suchą skórę jest od jakiegoś czasu filtr prysznicowy. Bardzo sobie chwalę Odpowiedz Link Zgłoś