kamunyak Re: 1,5 litra wody codziennie.... 27.04.15, 21:49 Ja też (jak niektóre tu) samej wody nie lubię. Jest bez smaku a w dodatku natychmiast przelatuje" i trzeba pedzic do kibelka. I tu przypomniał mi sie którys z odcinków programu Cejrowskiego, gdzie autor udawal się w dłuższą wyprawę, z tubylcem, do jakiejs dżungli czy coś. I oni przed tą podróża szykowali picie czyli napełniali butelki woda z sokiem, koniecznie z sokiem, o czym doskonale wiedział właśnie prosty tubylczy lud. A to dlatego, że samej wody żoładek nie traktuje jako coś, co wymaga trawienia i przepuszcza przez siebie bez żadnego niemal efektu w postaci nawodnienia tkanek, czego efektem jest potrzeba stosunkowo szybkiej wizyty w kibelku po wypiciu wody. Co innego woda np. z sokiem. Tu żołądek bierze sie do roboty, trawi a tym samym nawilża cały organizm. Dlatego wodę powinno pić się z jakims dodatkiem, sokiem, cytryną, miodem, a nie samą. Natomiast ja zawsze wlewałam w siebie hektolitry herbaty i robie tak nadal. Pewnie w ciągu dnia wypijam jej 1,5 l, do tego dodać trzeba zupy, owoce, sosy itd. Wody, nawet z dodatkiem, nie lubię. Odpowiedz Link Zgłoś
muszyn.ianka Re: 1,5 litra wody codziennie.... 22.12.15, 14:45 Ja wody piję 1,5- 2 l. Do tego 2-3 kawy lub herbaty. Pić mi się chce ciągle, ale się hamuję, bo łazienkę odwiedzam adekwatnie do wypitej ilości płynów Odpowiedz Link Zgłoś
enatealie Re: 1,5 litra wody codziennie.... 22.12.15, 15:19 Właśnie ostatnio nad tym myślałam, tzn. ile powinno się faktycznie wypijać. Gdzieś wyczytałam o zasadzie 30 ml wody na każdy kilogram ciała, słyszałyście o tym? Sama piję ok. 1 do 1,5 litra wody dziennie, czyli jedna butelka na dzień to dla mnie maks. Jadam też zupy i popijam herbatki, ale ostatnio rzadziej. Kawy nie tykam. Kurczę, tak się zastanawiam- jak można w siebie wlać aż 7 kubków herbaty? Moje zęby bardzo źle reagowały już na 4, szybko pojawiał się osad. Odpowiedz Link Zgłoś
alina460 Re: 1,5 litra wody codziennie.... 22.12.15, 15:36 Nie, ja nie daję rady tyle wypić. Wypijam ok. 1 lita płynów dziennie. Głównie herbaty Odpowiedz Link Zgłoś
kim5 Re: 1,5 litra wody codziennie.... 22.12.15, 16:16 Wypijam więcej. Dwie herbaty zielone po 0,5 l, co najmniej litr wody mineralnej i trzy kawy. Właściwie ciągle coś piję. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: 1,5 litra wody codziennie.... 22.12.15, 16:34 Ja trzymam się zasady 30ml/kg m.c./dobę wszystkich płynów. I pewnie te łączne ~1.5l na dobę dostarczam. Albo nawet mniej... Ogólnie nie lubię pić i nie czuję się dobrze, jak jestem przewodniona. Odpowiedz Link Zgłoś
mamusia1999 Re: 1,5 litra wody codziennie.... 22.12.15, 17:28 ja z tych co by spontanicznie piły za mało. wiec stawiam sobie rano 2litrową karafkę z wodą i mam ją na oku. kawa dodatkowo, no i szklanka wody na dzień dobry. pragnienie mam tylko podczas wysiłku fizycznego, ale wtedy żłopię kilka szklanek. a że trenuję 5 dni w tygodniu, to w sumie tych płynów robi się sporo. ilość nie jest dla mnie problemem, tylko pamiętanie. dlatego karafka załatwia kwestię. Odpowiedz Link Zgłoś
escollo Re: 1,5 litra wody codziennie.... 22.12.15, 17:35 Ja też tego nie rozumiem - piję bardzo mało i jeśli już to kawę i herbatę a do wody zmusić się nie mogę. Teraz mam nie lada problem bo jestem w ciąży i lekarz kazał mi dużo pić - zdarzały mi się omdlenia i wg lekarza to może być od zbyt małej ilości płynów. A teraz w ogole obrzydza mnie na myśl o wodzie, soku, herbacie i zmuszam się niesamowicie. Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: 1,5 litra wody codziennie.... 22.12.15, 17:48 Chyba tak- lubię pić. Wypijam z 1l samej wody, z 0,5 soków warzywnych, z 0,5 ziół różnorakich, do tego 1-2 filiżanki kawy. W normalny dzien bez aktywności fizycznej - bo jeśli coś robię to wypijam jeszcze jakiś izotonik ( z 0,75 spokojnie ) Odpowiedz Link Zgłoś
mia_siochi Re: 1,5 litra wody codziennie.... 22.12.15, 17:51 Płynów ma być tyle, nie czystej wody koniecznie. Zupa to tez płyn. W owocach jest go dużo. W warzywach. W sumie płyny sie liczy. Odpowiedz Link Zgłoś