pade 07.05.15, 22:33 Tu ściąga www.asylon.pl/files/typologia_temperamentow.pdf a jaki Wasi mężowie/partnerzy? są u Was przeciwieństwa? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lovestsebastian Re: Jaki macie temperament? 07.05.15, 22:37 Obydwoje sangwinikami, on jeszcze wiekszy optymista Odpowiedz Link Zgłoś
iskierka3 Re: Jaki macie temperament? 07.05.15, 22:39 Ja jestem typowym polaczeniem: sangwinik-choleryk a chlop chyba sangwinik-melancholik, najbardziej mi pasuje. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Jaki macie temperament? 07.05.15, 22:59 Zawsze myślałam, że jestem raczej choleryczką, ale z tego opisu najbliżej mi do melancholika tylko wybuchową przymieszką, więc pewnie elementy choleryka są. Mąż melancholik, córka chyba choleryczka ale z melancholicznymi wstawkami i w tym środowisku niemowlak z innej planety, flegmatyk z domieszkami sangwinika. Zaskakuje mnie, co tu piszą, że najbardziej naturalne jest połączenie sangwinik-choleryk i melancholik-flegmatyk, bo ja bym jednak instynktownie obstawiała połączenie sangwinik-flegmatyk (dwie energie zrównoważone, jasne, tylko jedna żywiołowa, a druga spokojna) i choleryk-melancholik (dwie energie niezrównoważone, ciemne, jedna żywiołowa, druga spokojna). Widać muszę trochę sobie przebudować obraz temperamentów, jaki miałam dotąd. Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Jaki macie temperament? 07.05.15, 23:08 też jestem połączeniem choleryka z melancholikiem Odpowiedz Link Zgłoś
aandzia43 Re: Jaki macie temperament? 08.05.15, 20:41 A ja flegmatyka z sangwinikiem według testu Często wahałam się między odpowiedziami właśnie z tych typów., ostatecznie wybielam trochę na siłę któryś, może innego dnia wybór byłby inny. Ale prawie zawsze między tymi dwoma typami. Odrobina melancholika też jest, a choleryka nie ma nic. Nie zdziwilam się specjalnie, tak też mi się wydawało Odpowiedz Link Zgłoś
klamkas Re: Jaki macie temperament? 07.05.15, 23:14 Ze ściągi wychodzi, że żaden typ nie nadaje się do życia (średnio sprawnego i uporządkowanego) - nikt (nawet hybrydy) nie jest zdolny do podejmowania szybko i sprawnie decyzji opartych na dobrych wnioskach. To kto nami zarządza? Kto jest "głową" w naszych związkach? W pracy? Jak to jest, że funkcjonujemy sprawnie mimo niedopasowania do powyższych? Ja siebie nie widzę w żadnym typie, nawet na pograniczu dwóch typów. Bardziej 4, ale też nie bardzo. Mąż podobnie, chociaż bardziej stabilnie (u mnie działa np. niewyspanie albo spadki ciśnienia -raz jestem lepsza, raz gorsza). To co to za klasyfikacja? Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Jaki macie temperament? 07.05.15, 23:26 ale hybryda to nie jest połączenie wszystkich słabości obu typów tu jest link do testu: traugutt.net/lo/temperament/kwestionariusz.php Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Jaki macie temperament? 07.05.15, 23:51 Zrobiłam ten test i wyszedł mi melancholik, na drugim miejscu flegmatyk (różnica jednego punktu), potem sangwinik i choleryk na końcu, bardzo słaby. W innym teście melancholik - sangwinik - flegmatyk, znowu z cholerykiem na końcu, bardzo słabym. A jestem wybuchowa jak jasna cholera. Odpowiedz Link Zgłoś
a.va Re: Jaki macie temperament? 08.05.15, 00:02 Ja się w ogóle nie odnajduję w tych typach, parę razy robiłam różne testy, ale nie pasuję do żadnego wyniku. Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Jaki macie temperament? 08.05.15, 00:15 a może mylisz temperament z osobowością? Odpowiedz Link Zgłoś
a.va Re: Jaki macie temperament? 08.05.15, 00:20 W jakim sensie? Bo ja mam na myśli to, że jak robię test, to wychodzi mi np. melancholik, a jak czytam opis melancholika, to on do mnie w ogóle nie pasuje. Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Jaki macie temperament? 08.05.15, 00:38 Temperament jest zdeterminowany biologicznie nie społecznie i związany jest reaktywnością emocjonalną, wytrzymałością, aktywnością (tendencją do zachowań dostarczających stymulacji), ogólnie z układem nerwowym. A osobowość to cechy, które kształtują się na bazie temperamentu pod wpływem otoczenia. To cechy charakteru i zachowań. Odpowiedz Link Zgłoś
a.va Re: Jaki macie temperament? 08.05.15, 17:44 To znaczy, że dziś w ogóle nie jestem już w stanie odkryć, jaki mam temperament. Kilka razy w ciągu życia już mi się zmieniły takie cechy jak pracowitość, otwartość na ludzi itd. Musiałabym zrobić ten test ok. 4. roku życia, żeby się dowiedzieć, które z nich były wrodzone, a które nabyte. Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Jaki macie temperament? 08.05.15, 19:05 To co wymieniasz to są cechy. A jak u Ciebie z "energetycznością", impulsywnością, jak reagujesz na nadmierny hałas i inne bodźce, jak z wytrzymałością? Temperament jest uwarunkowany biologicznie ale pod wpływem np. długotrwałego stresu, traumy i innych czynników może się zmienić. Odpowiedz Link Zgłoś
a.va Re: Jaki macie temperament? 08.05.15, 23:28 Ale właśnie takie cechy są w teście, który wkleiłaś, dlatego je przytaczam. Jestem energiczna, mało wytrzymała fizycznie, średnio reaguję na hałas, nie przepadam, ale jestem w stanie funkcjonować. To co wychodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Jaki macie temperament? 08.05.15, 23:32 To za mało Dlaczego melancholik Ci nie pasuje? Wiesz, że "czystych" temperamentów jest na świecie bardzo mało? Odpowiedz Link Zgłoś
a.va Re: Jaki macie temperament? 08.05.15, 23:39 No właśnie dlatego, że czystych temperamentów jest mało, ten podział IMHO nie ma żadnego sensu. Co mi z informacji, że jestem towarzyska jak sangwinik, wytrwała jak flegmatyk, wrażliwa jak melancholik i energiczna jak choleryk? Każdy tak ma, każdy ma coś z każdego temperamentu - a to znaczy, że ten podział nas w ogóle nie opisuje. Odpowiedz Link Zgłoś
a.va Re: Jaki macie temperament? 08.05.15, 23:41 Melancholik mi nie pasuje, bo lubię ludzi, nawet pracę mam ściśle związaną z ludźmi, jestem zwierzem towarzyskim. Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Jaki macie temperament? 08.05.15, 23:46 Nie umiem Ci odpowiedzieć. Nie tworzyłam tego testu. To, co mi wyszło pasuje do mnie idealnie. To samo z moim mężem. Fakt faktem, że te opisy z testu brzmią jak horoskop Mnie bardziej pasuje opis z innej strony, ale nie mogę wkleić bo krzyczy, że spam. Odpowiedz Link Zgłoś
pani.mysz Re: Jaki macie temperament? 08.05.15, 20:01 Test jest tragiczny. Jak przeczytałam wyjaśnienie słowa "organizator" to mi kapcie spadły. Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Jaki macie temperament? 08.05.15, 22:39 jak masz darmowy profesjonalny to się podziel, ok? Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Jaki macie temperament? 07.05.15, 23:19 Cechy pozytywne mam niektóre z sangwinika, niektóre z choleryka. Negatywne wszystkie ze wszystkich typów Chłop wygląda, że choleryk-melancholik. Odpowiedz Link Zgłoś
kocianna Re: Jaki macie temperament? 07.05.15, 23:23 Ja jestem flegmatyczno-choleryczna z domieszką sangwinika Nieokiełznana mieszanka wybuchowa. Wolę taką inną, siedmiocechową skalę temperamentów, tylko za cholerę nie pamiętam, kto ją wymyślił. Coś tam towarzyski-nietowarzyski, prymarny-sekundarny, wojowniczy-ugodowy i jeszcze parę. Odpowiedz Link Zgłoś
kocianna Re: Jaki macie temperament? 08.05.15, 15:15 Zrobiłam sobie test z linku i mam wyniki 11-10-11-9 czy jakoś tak Nie wiem, w jakim stopniu to temperament - tu chyba wypełniając test trzeba sięgnąć do najwcześniejszych wspomnień - a w jakim wychowanie/socjalizacja/praca nad sobą. Z całą pewnością doszło do pewnej zmiany mojej osobowości, kiedy wyprowadziłam się z domu. Kolejna poważna zmiana - kiedy wyjechałam do Rosji. Duża praca jest wkładana teraz. Ciężko ten test się wypełnia dzisiaj. Odpowiedz Link Zgłoś
jolie Re: Jaki macie temperament? 08.05.15, 07:35 Wg zalinkowanego testu to choleryk, ale zaraz na drugim miejscu melancholik (tylko 3 punkty mniej). Myślę, że mój mąż to typ sangwiniczno - flegmatyczny. Zatem w naszym związku typem trudnym jestem ja, co w sumie zgadza się. Koleżanka psycholog robiła mi kiedyś test temperamentu wg Eysencka - wyszło z niego, że jestem raczej introwertykiem trochę neurotycznym. Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka1 Re: Jaki macie temperament? 08.05.15, 08:53 Ja raczej typ sangwiniczno-choleryczny (ale kiedyś duuuużo włożyłam pracy nad swoim szybkim wpadaniem w złość). Mąż- typ melencholiczno-flegmatyczny- i dla mnie to przeciwieństwo to coś dobrego, bo zwyczajnie oszalałabym z kimś, kto byłby taki jak ja w codziennym życiu. Bardzo lubię tę inność mojego męża. Odpowiedz Link Zgłoś
lafiorka2 Re: Jaki macie temperament? 08.05.15, 09:12 nie muszę czytać, bo wiem, że jestem cholerykiem. Mój mąz natomiast najbardziej podpada pod Sangwinika. Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: Jaki macie temperament? 08.05.15, 09:13 Z tej tabelki wykoncypowałam tyle, że jestem flegmatyko-sangwinikiem, a choleryk odzywa się we mnie w niektórych podbramkowych sytuacjach (zwłaszcza pracowo-zawodowych). Melancholika we mnie jak na lekarstwo. Mój mąż jest choleryko-sangwinikiem ze sporą domieszką melancholika (zwłaszcza jeśli chodzi o wrażliwość na opinie na jego temat ). Odpowiedz Link Zgłoś
dziennik-niecodziennik Re: Jaki macie temperament? 08.05.15, 10:03 ja jestem klasyczną sangwiniczką. moj mąż jest raczej flegmatykiem, aczkolwiek z pewnymi cechami melancholika. Odpowiedz Link Zgłoś
zuleyka.z.talgaru Re: Jaki macie temperament? 08.05.15, 10:07 Ah, niestety - typowo. Ja sangwinik-choleryk a mąż melancholik-flegmatyk Odpowiedz Link Zgłoś
zuleyka.z.talgaru Re: Jaki macie temperament? 08.05.15, 10:08 Jedyne co nie pasuje- to ta niepunktualność. Mam alergię na spóźnienia czyjeś i własne. Odpowiedz Link Zgłoś
agaja5b Re: Jaki macie temperament? 08.05.15, 11:37 Ja mam w sobie przeciwieństwa flegmatyk-choleryk, także bywa róznie ze mną, a mąż typowy melancholik. Że mnie szlag jasnisty trafia czasem w związku z nim to chyba nie musze nikomu tłumaczyć Odpowiedz Link Zgłoś
kalia-kalia Re: Jaki macie temperament? 08.05.15, 15:09 Zrobiłam oba testy i potwierdziło się to, co już wiedziałam wcześniej: jestem flegmatyczno-melancholijna. Mam w sobie odrobinę choleryka i śladowe ilości sangwinika. Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka1 Re: Jaki macie temperament? 08.05.15, 15:27 Teraz zrobiłam test i wyszło: sangwinik- 19, a po 7 z całej reszty: choleryk, melancholik, flegmatyk na końcu. Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: Jaki macie temperament? 08.05.15, 15:28 Przeważająco wyszło mi, że jestem cholerykiem i to by się raczej zgadzała, na drugim miejscu sangwinik a potem melancholik w układzie 17-10-9. Mój facet pewnie też jak ja choleryk, jesteśmy do siebie dość podobni. Odpowiedz Link Zgłoś
yourdoubt Re: Jaki macie temperament? 08.05.15, 17:35 Z tego.testu wyszło mi żem melancholik i choleryk, ale z tym cholerykiem to identyfikuje się jedynie odnośnie pracy. Mój mąż to pomieszanie sangwinika z cholerykiem Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Jaki macie temperament? 08.05.15, 18:47 Cholerykiem jestem,jakos mnie nie dziwi. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Jaki macie temperament? 08.05.15, 22:54 Jakby kogos dziwiło, to bym się zdziwiła Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: Jaki macie temperament? 08.05.15, 19:53 Energiczna choleryczka z dużą domieszką sangwiniczki, według testu i opisu. Odpowiedz Link Zgłoś
iuscogens Re: Jaki macie temperament? 08.05.15, 20:56 Po zrobieniu testu wychodzi melancholik z flegmatykiem mniej więcej po równo, mój mąż to praktycznie 100 % sangwinik - dogadujemy się świetnie. Ja go porządkuję i stopuję on mi daje pozytywną energię i takiego kopa do działania. Z cholerykem bym nie wytrzymała, zamordowalabym jak Boga kocham, osoby wybuchowe, czepiające się o pierdoły, niepanujące nad swoimi zachowaniami i zawłaszczające przestrzeń wybitnie działają mi na nerwy. Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka1 Re: Jaki macie temperament? 08.05.15, 21:00 Iuscogens- toż wychodzi na to, że Ty jesteś jak mój mąż, ja- jak Twój mąż i dokładnie tak działamy na siebie, jak piszesz: "on mnie porządkuje i stopuje, a ja daję mu energię i kopa do działania"- dlatego z kimś takim samym jak ja- oszalałbym Odpowiedz Link Zgłoś
brak.polskich.liter Re: Jaki macie temperament? 08.05.15, 21:51 Taki, ze z dystansem podchodzimy do rewelacji medycyny antycznej podlanej pop-psychologicznym bull... znaczy, sosem. Odpowiedz Link Zgłoś
joanekjoanek Re: Jaki macie temperament? 09.05.15, 14:48 Absolutny flegmatyk. A na mojego męża to powinien być jakiś osobny typ. To jest melancholiko-choleryk, tylko że bardziej. Mam wrażenie, że temperament ma jednak niewielkie znaczenie dla ogólnej dynamiki związku. Przynajmniej w moim przypadku górę biorą czynniki zewnętrzne - poziom wyspania/niewyspania, wypoczęcia/przemęczenia, stresu z różnych powodów, stan zdrowia. To bardziej determinuje wszelkie reakcje w środowisku rodzinnym niż predyspozycje osobnicze opisywane jako temperament. Odpowiedz Link Zgłoś
kikki123 Re: Jaki macie temperament? 09.05.15, 19:53 W zasadzie sangwinik z dodatkiem melancholika (siedem punktów mniej) i flegmatyka (kolejne dwa punkty mniej), choleryka jak na lekarstwo (dwa punkty). Niepasujące zawody rzeczywiście idealnie nie pasują, gorzej jednak, że te przykladowe pasujące też nie Odpowiedz Link Zgłoś