Dodaj do ulubionych

Jaki macie temperament?

07.05.15, 22:33
Tu ściągasmile
www.asylon.pl/files/typologia_temperamentow.pdf
a jaki Wasi mężowie/partnerzy?
są u Was przeciwieństwa?
Obserwuj wątek
    • lovestsebastian Re: Jaki macie temperament? 07.05.15, 22:37
      Obydwoje sangwinikami, on jeszcze wiekszy optymista smile
    • iskierka3 Re: Jaki macie temperament? 07.05.15, 22:39
      Ja jestem typowym polaczeniem: sangwinik-choleryksmile a chlop chyba sangwinik-melancholik, najbardziej mi pasuje.
      • misterni Re: Jaki macie temperament? 07.05.15, 23:17
        O, to u nas identycznie smile
    • asia_i_p Re: Jaki macie temperament? 07.05.15, 22:59
      Zawsze myślałam, że jestem raczej choleryczką, ale z tego opisu najbliżej mi do melancholika tylko wybuchową przymieszką, więc pewnie elementy choleryka są. Mąż melancholik, córka chyba choleryczka ale z melancholicznymi wstawkami i w tym środowisku niemowlak z innej planety, flegmatyk z domieszkami sangwinika.

Zaskakuje mnie, co tu piszą, że najbardziej naturalne jest połączenie sangwinik-choleryk i melancholik-flegmatyk, bo ja bym jednak instynktownie obstawiała połączenie sangwinik-flegmatyk (dwie energie zrównoważone, jasne, tylko jedna żywiołowa, a druga spokojna) i choleryk-melancholik (dwie energie niezrównoważone, ciemne, jedna żywiołowa, druga spokojna). Widać muszę trochę sobie przebudować obraz temperamentów, jaki miałam dotąd.
      • pade Re: Jaki macie temperament? 07.05.15, 23:08
        też jestem połączeniem choleryka z melancholikiemsmile
        • aandzia43 Re: Jaki macie temperament? 08.05.15, 20:41
          A ja flegmatyka z sangwinikiem według testu smile Często wahałam się między odpowiedziami właśnie z tych typów., ostatecznie wybielam trochę na siłę któryś, może innego dnia wybór byłby inny. Ale prawie zawsze między tymi dwoma typami. Odrobina melancholika też jest, a choleryka nie ma nic. Nie zdziwilam się specjalnie, tak też mi się wydawało smile
    • klamkas Re: Jaki macie temperament? 07.05.15, 23:14
      Ze ściągi wychodzi, że żaden typ nie nadaje się do życia (średnio sprawnego i uporządkowanego) - nikt (nawet hybrydy) nie jest zdolny do podejmowania szybko i sprawnie decyzji opartych na dobrych wnioskach. To kto nami zarządza? Kto jest "głową" w naszych związkach? W pracy? Jak to jest, że funkcjonujemy sprawnie mimo niedopasowania do powyższych?

Ja siebie nie widzę w żadnym typie, nawet na pograniczu dwóch typów. Bardziej 4, ale też nie bardzo. Mąż podobnie, chociaż bardziej stabilnie (u mnie działa np. niewyspanie albo spadki ciśnienia -raz jestem lepsza, raz gorsza). To co to za klasyfikacja? wink
      • pade Re: Jaki macie temperament? 07.05.15, 23:26
        ale hybryda to nie jest połączenie wszystkich słabości obu typówsmile
        tu jest link do testu:
        traugutt.net/lo/temperament/kwestionariusz.php
        • asia_i_p Re: Jaki macie temperament? 07.05.15, 23:51
          Zrobiłam ten test i wyszedł mi melancholik, na drugim miejscu flegmatyk (różnica jednego punktu), potem sangwinik i choleryk na końcu, bardzo słaby. W innym teście melancholik - sangwinik - flegmatyk, znowu z cholerykiem na końcu, bardzo słabym.

A jestem wybuchowa jak jasna cholera.
          • a.va Re: Jaki macie temperament? 08.05.15, 00:02
            Ja się w ogóle nie odnajduję w tych typach, parę razy robiłam różne testy, ale nie pasuję do żadnego wyniku.
            • pade Re: Jaki macie temperament? 08.05.15, 00:15
              a może mylisz temperament z osobowością?
              • a.va Re: Jaki macie temperament? 08.05.15, 00:20
                W jakim sensie?
                Bo ja mam na myśli to, że jak robię test, to wychodzi mi np. melancholik, a jak czytam opis melancholika, to on do mnie w ogóle nie pasuje.
                • pade Re: Jaki macie temperament? 08.05.15, 00:38
                  Temperament jest zdeterminowany biologicznie nie społecznie i związany jest reaktywnością emocjonalną, wytrzymałością, aktywnością (tendencją do zachowań dostarczających stymulacji), ogólnie z układem nerwowym.
                  A osobowość to cechy, które kształtują się na bazie temperamentu pod wpływem otoczenia. To cechy charakteru i zachowań.
                  • a.va Re: Jaki macie temperament? 08.05.15, 17:44
                    To znaczy, że dziś w ogóle nie jestem już w stanie odkryć, jaki mam temperament. Kilka razy w ciągu życia już mi się zmieniły takie cechy jak pracowitość, otwartość na ludzi itd. Musiałabym zrobić ten test ok. 4. roku życia, żeby się dowiedzieć, które z nich były wrodzone, a które nabyte.
                    • pade Re: Jaki macie temperament? 08.05.15, 19:05
                      To co wymieniasz to są cechy. A jak u Ciebie z "energetycznością", impulsywnością, jak reagujesz na nadmierny hałas i inne bodźce, jak z wytrzymałością?
                      Temperament jest uwarunkowany biologicznie ale pod wpływem np. długotrwałego stresu, traumy i innych czynników może się zmienić.
                      • a.va Re: Jaki macie temperament? 08.05.15, 23:28
                        Ale właśnie takie cechy są w teście, który wkleiłaś, dlatego je przytaczam. Jestem energiczna, mało wytrzymała fizycznie, średnio reaguję na hałas, nie przepadam, ale jestem w stanie funkcjonować. To co wychodzi?
                        • pade Re: Jaki macie temperament? 08.05.15, 23:32
                          To za małosmile
                          Dlaczego melancholik Ci nie pasuje?
                          Wiesz, że "czystych" temperamentów jest na świecie bardzo mało?
                          • a.va Re: Jaki macie temperament? 08.05.15, 23:39
                            No właśnie dlatego, że czystych temperamentów jest mało, ten podział IMHO nie ma żadnego sensu. Co mi z informacji, że jestem towarzyska jak sangwinik, wytrwała jak flegmatyk, wrażliwa jak melancholik i energiczna jak choleryk? Każdy tak ma, każdy ma coś z każdego temperamentu - a to znaczy, że ten podział nas w ogóle nie opisuje.
                            • a.va Re: Jaki macie temperament? 08.05.15, 23:41
                              Melancholik mi nie pasuje, bo lubię ludzi, nawet pracę mam ściśle związaną z ludźmi, jestem zwierzem towarzyskim.
                            • pade Re: Jaki macie temperament? 08.05.15, 23:46
                              Nie umiem Ci odpowiedzieć. Nie tworzyłam tego testu.
                              To, co mi wyszło pasuje do mnie idealnie. To samo z moim mężem.
                              Fakt faktem, że te opisy z testu brzmią jak horoskopsmile
                              Mnie bardziej pasuje opis z innej strony, ale nie mogę wkleić bo krzyczy, że spam.
        • pani.mysz Re: Jaki macie temperament? 08.05.15, 20:01
          Test jest tragiczny.
          Jak przeczytałam wyjaśnienie słowa "organizator" to mi kapcie spadły.
          • pade Re: Jaki macie temperament? 08.05.15, 22:39
            jak masz darmowy profesjonalny to się podziel, ok?smile
    • cosmetic.wipes Re: Jaki macie temperament? 07.05.15, 23:19
      Cechy pozytywne mam niektóre z sangwinika, niektóre z choleryka. Negatywne wszystkie ze wszystkich typów big_grin

Chłop wygląda, że choleryk-melancholik.
    • kocianna Re: Jaki macie temperament? 07.05.15, 23:23
      Ja jestem flegmatyczno-choleryczna z domieszką sangwinika big_grin Nieokiełznana mieszanka wybuchowa.

Wolę taką inną, siedmiocechową skalę temperamentów, tylko za cholerę nie pamiętam, kto ją wymyślił. Coś tam towarzyski-nietowarzyski, prymarny-sekundarny, wojowniczy-ugodowy i jeszcze parę.
      • kocianna Re: Jaki macie temperament? 08.05.15, 15:15
        Zrobiłam sobie test z linku i mam wyniki 11-10-11-9 czy jakoś tak smile Nie wiem, w jakim stopniu to temperament - tu chyba wypełniając test trzeba sięgnąć do najwcześniejszych wspomnień - a w jakim wychowanie/socjalizacja/praca nad sobą. Z całą pewnością doszło do pewnej zmiany mojej osobowości, kiedy wyprowadziłam się z domu. Kolejna poważna zmiana - kiedy wyjechałam do Rosji. Duża praca jest wkładana teraz. Ciężko ten test się wypełnia dzisiaj.
    • jolie Re: Jaki macie temperament? 08.05.15, 07:35
      Wg zalinkowanego testu to choleryk, ale zaraz na drugim miejscu melancholik (tylko 3 punkty mniej). Myślę, że mój mąż to typ sangwiniczno - flegmatyczny. Zatem w naszym związku typem trudnym jestem ja, co w sumie zgadza sięsmile.
      Koleżanka psycholog robiła mi kiedyś test temperamentu wg Eysencka - wyszło z niego, że jestem raczej introwertykiem trochę neurotycznym.
    • marzeka1 Re: Jaki macie temperament? 08.05.15, 08:53
      Ja raczej typ sangwiniczno-choleryczny (ale kiedyś duuuużo włożyłam pracy nad swoim szybkim wpadaniem w złość).
      Mąż- typ melencholiczno-flegmatyczny- i dla mnie to przeciwieństwo to coś dobrego, bo zwyczajnie oszalałabym z kimś, kto byłby taki jak ja w codziennym życiu. Bardzo lubię tę inność mojego męża.
    • lafiorka2 Re: Jaki macie temperament? 08.05.15, 09:12
      nie muszę czytać, bo wiem, że jestem cholerykiem.
      Mój mąz natomiast najbardziej podpada pod Sangwinika.
    • default Re: Jaki macie temperament? 08.05.15, 09:13
      Z tej tabelki wykoncypowałam tyle, że jestem flegmatyko-sangwinikiem, a choleryk odzywa się we mnie w niektórych podbramkowych sytuacjach (zwłaszcza pracowo-zawodowych). Melancholika we mnie jak na lekarstwo.
      Mój mąż jest choleryko-sangwinikiem ze sporą domieszką melancholika (zwłaszcza jeśli chodzi o wrażliwość na opinie na jego temat smile).
      • aandzia43 Re: Jaki macie temperament? 08.05.15, 20:44
        Witaj siostro! big_grin
    • dziennik-niecodziennik Re: Jaki macie temperament? 08.05.15, 10:03
      ja jestem klasyczną sangwiniczką.
      moj mąż jest raczej flegmatykiem, aczkolwiek z pewnymi cechami melancholika.
    • zuleyka.z.talgaru Re: Jaki macie temperament? 08.05.15, 10:07
      Ah, niestety - typowo.
      Ja sangwinik-choleryk a mąż melancholik-flegmatyk smile
      • zuleyka.z.talgaru Re: Jaki macie temperament? 08.05.15, 10:08
        Jedyne co nie pasuje- to ta niepunktualność. Mam alergię na spóźnienia czyjeś i własne.
    • agaja5b Re: Jaki macie temperament? 08.05.15, 11:37
      Ja mam w sobie przeciwieństwa flegmatyk-choleryk, także bywa róznie ze mną, a mąż typowy melancholik. Że mnie szlag jasnisty trafia czasem w związku z nim to chyba nie musze nikomu tłumaczyćsmile
    • kalia-kalia Re: Jaki macie temperament? 08.05.15, 15:09
      Zrobiłam oba testy i potwierdziło się to, co już wiedziałam wcześniej: jestem flegmatyczno-melancholijna.
      Mam w sobie odrobinę choleryka i śladowe ilości sangwinika.
      • marzeka1 Re: Jaki macie temperament? 08.05.15, 15:27
        Teraz zrobiłam test i wyszło: sangwinik- 19, a po 7 z całej reszty: choleryk, melancholik, flegmatyk na końcu.
    • nenia1 Re: Jaki macie temperament? 08.05.15, 15:28
      Przeważająco wyszło mi, że jestem cholerykiem i to by się raczej zgadzała, na drugim miejscu sangwinik a potem melancholik w układzie 17-10-9. Mój facet pewnie też jak ja choleryk, jesteśmy do siebie dość podobni.
      • yourdoubt Re: Jaki macie temperament? 08.05.15, 17:35
        Z tego.testu wyszło mi żem melancholik i choleryk, ale z tym cholerykiem to identyfikuje się jedynie odnośnie pracy. Mój mąż to pomieszanie sangwinika z cholerykiem
    • edelstein Re: Jaki macie temperament? 08.05.15, 18:47
      Cholerykiem jestem,jakos mnie nie dziwi.
      • aandzia43 Re: Jaki macie temperament? 08.05.15, 20:42
        Mnie jakoś też nie tongue_out
      • cosmetic.wipes Re: Jaki macie temperament? 08.05.15, 22:54
        Jakby kogos dziwiło, to bym się zdziwiła big_grin
    • anika772 Re: Jaki macie temperament? 08.05.15, 19:53
      Energiczna choleryczka z dużą domieszką sangwiniczki, według testu i opisu.
    • nutella_fan Re: Jaki macie temperament? 08.05.15, 20:12
      Choleryczka
    • iuscogens Re: Jaki macie temperament? 08.05.15, 20:56
      Po zrobieniu testu wychodzi melancholik z flegmatykiem mniej więcej po równo, mój mąż to praktycznie 100 % sangwinik - dogadujemy się świetnie. Ja go porządkuję i stopuję on mi daje pozytywną energię i takiego kopa do działania. Z cholerykem bym nie wytrzymała, zamordowalabym jak Boga kocham, osoby wybuchowe, czepiające się o pierdoły, niepanujące nad swoimi zachowaniami i zawłaszczające przestrzeń wybitnie działają mi na nerwy.
      • marzeka1 Re: Jaki macie temperament? 08.05.15, 21:00
        Iuscogens- toż wychodzi na to, że Ty jesteś jak mój mąż, ja- jak Twój mąż i dokładnie tak działamy na siebie, jak piszesz: "on mnie porządkuje i stopuje, a ja daję mu energię i kopa do działania"- dlatego z kimś takim samym jak ja- oszalałbym smile big_grin
    • 18lipcowa3 Re: Jaki macie temperament? 08.05.15, 21:10
      ogromny
    • gazeta_mi_placi Re: Jaki macie temperament? 08.05.15, 21:18
      Leń - flegmatyk.
    • brak.polskich.liter Re: Jaki macie temperament? 08.05.15, 21:51
      Taki, ze z dystansem podchodzimy do rewelacji medycyny antycznej podlanej pop-psychologicznym bull... znaczy, sosem.
    • joanekjoanek Re: Jaki macie temperament? 09.05.15, 14:48
      Absolutny flegmatyk.
      A na mojego męża to powinien być jakiś osobny typ. To jest melancholiko-choleryk, tylko że bardziej.

Mam wrażenie, że temperament ma jednak niewielkie znaczenie dla ogólnej dynamiki związku. Przynajmniej w moim przypadku górę biorą czynniki zewnętrzne - poziom wyspania/niewyspania, wypoczęcia/przemęczenia, stresu z różnych powodów, stan zdrowia. To bardziej determinuje wszelkie reakcje w środowisku rodzinnym niż predyspozycje osobnicze opisywane jako temperament.
    • kikki123 Re: Jaki macie temperament? 09.05.15, 19:53
      W zasadzie sangwinik z dodatkiem melancholika (siedem punktów mniej) i flegmatyka (kolejne dwa punkty mniej), choleryka jak na lekarstwo (dwa punkty). Niepasujące zawody rzeczywiście idealnie nie pasują, gorzej jednak, że te przykladowe pasujące też nie wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka