Dodaj do ulubionych

Słuchowiska Waszego dzieciństwa

15.05.15, 00:16
Pamiętacie najlepsze/ulubione?
Dziś puściłam Starszej Anię z Zielonego wzgórza i była wprost zafascynowana. Pamiętam, że uwielbiałam tego sluchać w łóżku przed snem. Nawet Mama przychodziła "tylko na chwilę" (posłuchać).

www.youtube.com/watch?v=PdINWk3WBt4
Obserwuj wątek
    • zuleyka.z.talgaru Re: Słuchowiska Waszego dzieciństwa 15.05.15, 00:19
      Dym z papierosa, Rodzina Poszepszyńskich. Ale Dym z papierosa rządzi smile
    • a.va Re: Słuchowiska Waszego dzieciństwa 15.05.15, 00:21
      Ania, Czerwony kapturek i przygody Mikołajka czytane przez Irenę Kwiatkowską.
      • sueellen Re: Słuchowiska Waszego dzieciństwa 15.05.15, 00:24
        jak po prostu czytane to audiobook, mnie chodzi o słuchowisko gdzie głosy podkładają różni aktorzy, słychać odgłosy w tle (np otwieranie drzwi, spiew ptaków itp).
        • a.va Re: Słuchowiska Waszego dzieciństwa 15.05.15, 00:28
          Ok, to Mikołajek nie. Przypomniało mi się jeszcze, że miałam Kopciuszka i Muminki. Ciekawe, czy masz tę samą Anię, co ja miałam.
          • sueellen Re: Słuchowiska Waszego dzieciństwa 15.05.15, 00:46
            słuchałam tej co zalinkowałam.
            • a.va Re: Słuchowiska Waszego dzieciństwa 15.05.15, 00:52
              Nie zauważyłam wcześniej linka. Tak, to ta sama smile
              • sueellen Re: Słuchowiska Waszego dzieciństwa 15.05.15, 00:59
                Muminki też miałam i Plastusiowy pamiętnik, ale jakoś nie do konca mi podeszły.
                • bi_scotti Re: Słuchowiska Waszego dzieciństwa 15.05.15, 01:58
                  Dziecinstwa to nie ale wczesnej mlodosci: "Przeminelo z wiatrem", "Trzy Gracje", "Miasto szczesliwych milosci" - Trojka miala caly taki cykl, za diabla nie pomne jak sie to nazywalo, bylo w niedziele po poludniu, chyba o 4:00 po poludniu ... No i oczywiscie niezapomniany, ukochany "Teatrzyk Zielone Oko" - cudo! Jako dziewczynka sluchalam czasem Matysiakow ale rodzice sie wybrzydzali wiec jako typowy pleaser tez szybko zaczelam wybrzydzac wink
    • majarzeszow Re: Słuchowiska Waszego dzieciństwa 15.05.15, 06:47
      a ja pamietam Króla Bula w wykonaniu Jana Kobuszewskiego smile mam to nawet do dzisiaj na winylu.
    • dziennik-niecodziennik Re: Słuchowiska Waszego dzieciństwa 15.05.15, 09:17
      a ja pamietam wyłącznie Jeziorany ze sluchowisk.
      poza tym słuchalam bajek na płytach winylowych. mozna to tezuznac za słuchowiska swego rodzaju, różni bohaterowie byli "grani" przez różne glosy.
    • solaris31 Re: Słuchowiska Waszego dzieciństwa 15.05.15, 09:21
      ja lubiłam słuchać słuchowisk w jedynce w Radio dzieciom, albo na starej czwórce - były takie fajne programy edukacyjne, muzyczne, słuchowiska własnie - różne.

jakiś czas temu odkryłam to:

sklep.polskieradio.pl/Products/2929-pakiet-polskie-radio-dzieciom-6-plyt.aspx
      mam 3 czy 4 płyty, ja wróciłam się do dzieciństwa, moje dzieci znają kazde słowo każdego słuchowiska . polecam wink stare, dobre aktorstwo, Kwiatkowska, Kobuszewski - rewelacja.
    • martishia7 Re: Słuchowiska Waszego dzieciństwa 15.05.15, 09:46
      U nas rządziła Alicja w krainie czarów. Do dzisiaj z rodzeństwem mówimy do siebie cytatami. Poza tym Pinokio, Koziołek matołek i wspaniała Księżniczka na ziarnku grochu. Wyszły na CD w cyklu bajki grajki i moi siostrzeńcy/bratankowie też mogli się nimi pocieszyć.
    • memphis90 Re: Słuchowiska Waszego dzieciństwa 15.05.15, 10:05
      Król Ból
      Wyprawa na Szklaną Górę
      Wyprawa trzech urwisów
      i jeszcze kilka innych Bajek Grajek
    • dragfred Re: Słuchowiska Waszego dzieciństwa 15.05.15, 10:07
      a puszczacie w ogóle dzieciakom takie słuchowiska? od jakiego wieku?

ja pamiętam z dzieciństwa Bajki Samograjki i full bajek na kasetach magnetofonowych. uwielbiałam je smile

www.youtube.com/watch?v=EZJuGVjxwbI
      • kochamruskieileniwe Re: Słuchowiska Waszego dzieciństwa 15.05.15, 12:55
        puszczamy reedycje winyli (Bajki Grajki) - od niemalże urodzenia suspicious
    • triss_merigold6 Re: Słuchowiska Waszego dzieciństwa 15.05.15, 10:16
      Słuchowiska na płytach winylowych półgodzinnych i godzinnych, te które zostały później wydane jako "Bajki Grajki".
      "Piotruś Pan" - absolutny nr 1
      "Zaczarowany Las"
      "Robinson Crusoe"
      "Jaś i Małgosia"
    • gulcia77 Re: Słuchowiska Waszego dzieciństwa 15.05.15, 11:00
      Na kasetach magnetofonowych miałam sporo słuchowisk z serii Miki Mol - uwielbiałam, ale niestety szybko zostały zmienione na nagrania płyt puszczanych w trójce przez Kaczkowskiego. Natomiast zostało mi trochę bajek na winylach. Młody, jak miał 2/3 latka lubił "Lata ptaszek po ulicy" i "Królewnę na ziarnku grochu". Obsada tych słuchowisk była rewelacyjna.
      • gulcia77 OT - ale też wspomnieniowo 15.05.15, 11:02
        Z czasów wspomnień szukam jakiegoś linka do "Starej baśni" z serii Teatr Młodego Widza, z młodym Krzysztofem Globiszem w roli Domana. Nie ma czasem ktoś coś?
      • asia_i_p Re: Słuchowiska Waszego dzieciństwa 15.05.15, 11:15
        "Lata ptaszek" córka uwielbiała, potem w ZOO wpatrzyła się w klatkę i wrzasnęła na pół ogrodu: "Patrzcie, są radapuchacze!"
        • gulcia77 Re: Słuchowiska Waszego dzieciństwa 15.05.15, 11:51
          "My jesteśmy rada puchaczy" to cudne jest big_grin
          Ale radapuchacze zapamiętam - słodkie smile
        • martishia7 Re: Słuchowiska Waszego dzieciństwa 15.05.15, 11:56
          Bałam się "radapuchaczy"...
          • gulcia77 Re: Słuchowiska Waszego dzieciństwa 15.05.15, 12:00
            Dobry strach nie jest zły. Na zdrowie smile
            www.youtube.com/watch?v=nnPjqw7PqQ4
            Ładysz miał naprawdę świetny głos...
    • jdylag75 Re: Słuchowiska Waszego dzieciństwa 15.05.15, 11:09
      Słuchałam Ani, a z Radia dzieciom pamiętam Momo i Zwyczajną księżniczkę.
    • asia_i_p Re: Słuchowiska Waszego dzieciństwa 15.05.15, 11:14
      "Przygody Piotrusia Pana". Na którejś wycieczce z moim chłopakiem (obecnie mężem) i naszym kolegą w trójkę odtworzyliśmy całość, piosenka po piosence. Potem mąż przegrał z czarnej płyty na CD, a teraz są już Bajki Grajki. Córka też lubi.
    • brak.polskich.liter Re: Słuchowiska Waszego dzieciństwa 15.05.15, 11:50
      "Mikolajek..." czytany przez Irene Kwiatkowska - genialne.
      "Przygody Dory i Flory"
      "Bajki pana Balagana"
    • kota_marcowa Re: Słuchowiska Waszego dzieciństwa 15.05.15, 11:57
      Nie pamiętam tytułów, ale uwielbiałam słuchowiska z jedynki polskiego radia, nie tylko te dla dzieci.
      • skatka Re: Słuchowiska Waszego dzieciństwa 15.05.15, 12:09
        Zdecydowanie "W Karzełkowie"!
        Wystarczy spojrzeć na obsadę i już wiadomo, że profesjonalnie, zabawnie i nie do przecenienia:
        Tekst: Kazimierz Łojan, Andrzej Sobczak
        Muzyka: Zbigniew Górny, Andrzej Mikołajczak
        Występują: Hanna Banaszak, Krystyna Giżowska, Ryszard Rynkowski, VOX, Andrzej Kozioł, Witold Paszt, Jerzy Słota, Bogdan Smoleń, Krzysztof Deszczyński, Andrzej Sobolewski
        • dolores12 Re: Słuchowiska Waszego dzieciństwa 15.05.15, 12:42
          'Piotruś Pan' rządzi, choć moje dzieci lubią też 'Czarodzieja z Oz'.
    • zolla78 Re: Słuchowiska Waszego dzieciństwa 15.05.15, 12:49
      Nie pamiętam dokładnie czy tytuł był po prostu "W Karzełkowie" czy to była "Wielka susza w Karzełkowie", ale znałyśmy w pewnym momencie z siostrą na pamięć.
    • setia Re: Słuchowiska Waszego dzieciństwa 15.05.15, 13:04
      Matysiakowie, Jeziorany, Radio dzieciom - radiowa jedynka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka