Dodaj do ulubionych

starania o dziecko

18.05.15, 19:52
1 dziecko. Robilyscie jakies badanie, przygotowywalyscie sie jakos? ile mialyscie lat? i w ktorym cyklu sie udalo?
Obserwuj wątek
    • mas.uka Re: starania o dziecko 18.05.15, 19:59
      żadnych badań, 25 gdy rodziłam, wpadka kontrolowana w pierwszym cyklu się udało
      • andaba Re: starania o dziecko 18.05.15, 20:01
        21, od razu się udało, żadnych badań, tylko kwas foliowy brałam wcześniej miesiąc.
        • kremka2014 Re: starania o dziecko 18.05.15, 21:05
          Za każdym razem zachodziłam w 5cyklu. Pomógł mi castagnus. Kwas foliowy, wyeliminowanie konserwantów z jedzenia.
      • jehanette Re: starania o dziecko 11.01.19, 12:44
        co to jest wpadka kontrolowana??? o_O
        • katja.katja Re: starania o dziecko 11.01.19, 17:58
          Mówisz swojemu "partnerowi" : "Kochanie, spokojnie możesz bez gumy i do końca jechać, bierę tabletki".
        • memphis90 Re: starania o dziecko 28.06.19, 17:41
          Pani chce dzidziusia, ale pan nic nie wie o tych planach...
    • jolie Re: starania o dziecko 18.05.15, 21:15
      Dwukrotnie zaszłam w ciążę w 1. cyklu starań. Przed 2. ciążą zaszczepiłam się na różyczkę - miałam wątpliwy wynik przeciwciał IGG w pierwszej ciąży. Lat miałam 27 przy 1. ciąży i 29,5 zachodząc z 2. dzieckiem.
      • bbuziaczekk Re: starania o dziecko 18.05.15, 21:31
        Poza wcześniejszym przyjmowaniem kwasu foliowego w obu ciążach zadnych innych przygotowan nie było.
        1 ciaza w 6 cyklu
        2 ciaza w 1 cyklu (rok po pierwszej)
        Pierwsza ciaza jak zaszłam to miałam 26 lat, jak urodziłam to miałam 27 lat (2 tyg po 27 urodzinach porod)
        W druga ciaze zaszłam zaraz po 28 urodzinach i porod tez majac 28 wink
        Dzieci rocznik 2009 i 2010 (22 m-ce roznicy)
        • bisiek10 Re: starania o dziecko 18.05.15, 21:38
          Pierwsza w pierwszym cyklu.Z przygotowan to tylko kwas foliowy i obserwacja cyklu objawowo-termiczna.Mialam 29 lat.Druga dopiero w planach smile
    • la_mujer75 Re: starania o dziecko 18.05.15, 21:38
      Pół roku wcześniej z pigułek przerzuciłam się na kwas foliowy. Po tym czasie uświadomiłam sobie, że na czas się brać za robotę. Przyszłam do męża, powiedziałam, że akurat mam owulację smile I jedenaście dni później test pokazał II kreski. Urodziłam mając 29 lat i 2 miesiące.
      Drugie dziecko podobnie. Pół roku wcześniej kwas foliowy, udany wyjazd wakacyjny i 10 dni później test pokazał kolejny raz II kreski. Młodszy urodził się jak miałam 32 lata i 7 miesięcy.
    • angeika89 Re: starania o dziecko 18.05.15, 21:41
      Pierwszą ciążę poroniłam i przed następnymi staraniami musieliśmy odczekać 3 mies,przez ten czas cały czas brałam witaminy.Po upływie tego czasu zaczęliśmy się starać i się udało w pierwszym cyklu...Nie robiłam wcześniej żadnych badań,zwykła kontrola u gina.Miałam 25 lat jak zaszłam i urodziłam...Pozdrawiam
    • nangaparbat3 Re: starania o dziecko 18.05.15, 21:42
      34 i 8/12, żadnych badań, 1 cykl. Ale to były dawne czasy.
    • barbara.borowiec Re: starania o dziecko 18.05.15, 21:46
      Ja przed pierwszym dzieckiem zrobiłam podstawowe badania zalecane przez ginekologa, ale w ciążę zaszłam gdzieś po roku.. przy czym nie były to takie typowe "starania" z notesem w ręku, testami owulacji, tylko normalne życie. Z drugim dzieckiem analogicznie. Ciąża w wieku 30 i 35 lat.
    • bufo.bufo Re: starania o dziecko 18.05.15, 21:56
      Brałam kwas foliowy. Zaszłam w 5 cyklu.
    • melancho_lia Re: starania o dziecko 18.05.15, 22:25
      1 ciaza- 24 lata. Bez badań, z kwasem foliowym, tak na żywioł. Po 6 cyklach starań.
      2 ciąża - 26 lat, tez bez specjalnych przygotowań poza kwasem foliowym. Pierwszy cykl bez zabezpieczeń.
      3 ciąża (obecnie 9tc)- 33 lata, po prawie roku. Wczesniej badania podstawowe plus tarczyca. Do tego kwas foliowy.
      • memphis90 Re: starania o dziecko 11.01.19, 20:25
        O, gratulacje!
    • zuleyka.z.talgaru Re: starania o dziecko 18.05.15, 22:39
      obie ciąże bez tzw "starań". Pierwsza wpadkowa, a druga zaplanowana ale bez spiny.
    • pani.mysz Re: starania o dziecko 18.05.15, 23:15
      Sprawdź HIV, HCV, cytomegalię, różyczkę i toksoplazmozę.
      Grupa krwi Twoja i partnera, jeśli nie znacie.
      Cytologia.
      I tarczyca.

Zrób to ZANIM zaczniesz się starać.

• disco-ball Re: starania o dziecko 12.01.19, 22:16
        Popieram. Cmv warto, ja się pol ciąży stresowałam
    • evee1 Re: starania o dziecko 19.05.15, 03:53
      Zadnych badan, ani przygotowac. Pierwsza ciaza w pierwszym cylku staran w wieku 28 lat.
      Druga ciaza niespodziewajka 20 miesiecy pozniej.
      Poza otrzymanym dwukrotnie zastrzykiem na wywolanie okresu, ktory notorycznie mi sie spoznial, a dwa razy w ogole nie wracal, nigdy nie stosowalam zadnych hormonow. A i mam tylko jeden jajnik.
    • nutella_fan Re: starania o dziecko 19.05.15, 06:42
      W pierwszym. 25 i 34 lata. Jestem plodna jak krolik wink
    • anika772 Re: starania o dziecko 19.05.15, 06:55
      Nasze starania o dziecko trwały 4 lata. Pierwszy rok na spokojnie i "nie myśl o tym to zajdziesz", potem zaczęła się diagnostyka.
    • mum2004 Re: starania o dziecko 19.05.15, 07:47
      Ja badań nie robiłam, ale jeśli masz trochę czasu to myślę że warto przejść się do gina i podstawowe badania porobić. Można sobie sporo stresu oszczędzić.
    • wuika Re: starania o dziecko 19.05.15, 08:35
      Ja miałam badania wcześniej, bo też diagnozę miałam wcześniej. Najpierw leczenie i zaleczanie przez rok, potem 6 czy 8 cykli, zanim zaszłam w ciążę, którą poroniłam. Potem kolejna - po następnym ponad pół roku. Udało się i urodziłam bliźniaki. Teraz kilka miesięcy starań znowu i na razie brak sukcesu.
      • judyciakowa [...] 11.01.19, 11:34
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • boo-boo Re: starania o dziecko 11.01.19, 11:38
      Żadnych badań. Brałam tylko kwas foliowy. Po 30-tce za każdym razem w pierwszym cyklu.
    • bo_gna Re: starania o dziecko 11.01.19, 11:48
      Przed pierwszym staraniem zrobiłam cykl badań, okazało się, że TSH mam podwyższone więc zaczęłam brać euthyrox. Pół roku przed staraniem zaczęłam brać kwas foliowy, przefarbowałam włosy na kolor zbliżony do naturalnego żeby nie mieć rażących odrostów (nie chciałam farbować włosów w czasie ciąży). Zaczęłam się zdrowiej odżywiać i przycisnęłam trochę w pracy, aby dostać podwyżkę. Poszłam też do ginekologa zapytać o zgodę wink zaczęliśmy się starać, miałam lat 28 i zaszłam w pierwszym cyklu starań, co mnie troszkę zaskoczyło.
    • a-bara Re: starania o dziecko 11.01.19, 11:55
      1 dziecko w 3 cyklu. Miałam 29 lat. Urodziłam dzien po 30 urodzinach. Badań zadnych nie robiłam. Wcześniej zaczęłam brać kwas foliowy i jakieś witaminy dla kobiet w ciąży .
      O drugim dziecku zaczęłam myslec po 2 latach. Niestety 3 lat potrzebowałam aby zajść w ciążę. Było liczenie, mierzenie temperatury potem wspomaganie lekami i w koncu się udało. I tak zamiast planowanych 3 lat różnicy w wieku, mam dzieci z prawie 7 letnia różnicą.
      A 3 dziecko samo się pojawiło smile Ciąża była totalnym zaskoczeniem zwłaszcza, że brałam cilest, a współżyliśmy też stosunkowo rzadko bo mąż pracował wtedy na drugim końcu Polski. Urodziłam 2 miesiące przed 40.
    • nutella_fan Re: starania o dziecko 11.01.19, 12:01
      Żadnych badań, 25 lat, udało się w pierwszym cyklu.
      • kalina_lin Re: starania o dziecko 28.06.19, 17:39
        Już to pisałaś poprzednio.
    • same-old_mona Re: starania o dziecko 11.01.19, 12:03
      Pierwsza wpadkowa, 21 lat, żadnych badań. Druga też bez badań, odstawiliśmy antykoncepcję w czerwcu, w kwietniu kolejnego roku zaszłam, więc tu już trochę więcej czasu zeszło, ale miałam 11 lat więcej wink
    • martishia7 Re: starania o dziecko 11.01.19, 12:19
      Sorry, spamerze od aplikacji monitorującej cykl - nie zasłużyłeś na złotą łopatę, wątek ma niecałe cztery lata.
    • bo_gna Re: starania o dziecko 11.01.19, 12:22
      Rozumiem brak badań przy ciąży wpadkowej, ale jak się planuje to jak można nie robić badań?
      • berber_rock Re: starania o dziecko 11.01.19, 12:41
        bo_gna napisała:

> Rozumiem brak badań przy ciąży wpadkowej, ale jak się planuje to jak można nie
        > robić badań?
        ___ a jak mozna je robic???
        • bo_gna Re: starania o dziecko 11.01.19, 12:56
          Jak? Do przychodni się idzie
          • berber_rock Re: starania o dziecko 11.01.19, 13:32
            Czy ja wiem? Tak bez przyczyny i dla zaspokojenia ciekawosci to raczej skierowania nie dostaniesz.

Poza tym nie bardzo widze po grzyba badania u zdrowych osob.
            • katja.katja Re: starania o dziecko 11.01.19, 13:44
              Ja np. chciałam sprawdzić czy wszystko ok. Okazało się niestety, że wszystko ok.
            • bo_gna Re: starania o dziecko 11.01.19, 13:47
              Smutne, że jesteś tak mało świadomą kobietą. Wiesz, wiele osób jest zdrowych po czym wyniki badania krwi pokazują co innego. Bez skierowania też można się badać. Wiem, że to kosztuje, ale ciążę zwykle planuje się tylko kilka razy w życiu.
              • berber_rock Re: starania o dziecko 11.01.19, 13:59
                Bez skierowania też można się badać. Wiem, że to kosztuje, ale ciążę zwykle planuje się tylko kilka razy w życiu.

> to zalezy gdzie. U mnie nie mozna. Nawet jesli zgodzisz sie zaplacic z wlasnej kieszeni. A skierowanie mozna dostac dopiero po roku bezowocnych staran. Takie procedury. I uwazam, ze sluszne. Nie widze potrzeby badania 100 % populacji kobiet, jesli tylko np. 10% ma problem.
                • bo_gna Re: starania o dziecko 11.01.19, 14:16
                  Osobiście robię to co dobre dla mnie i dziecka, a reszta niech robi i żyje jak uważa. Co to za państwo? Oczywiście, że to jest słuszne, szczególnie dla finansów tegoż państwa.
            • juuuu7 Re: starania o dziecko 11.01.19, 18:09
              Ja obie ciaze zaplanowane i przed kazda robilam sobie komplet badan krwi, hormony, usg ginekologiczne, piersi i cytologia.
              • berber_rock Re: starania o dziecko 11.01.19, 19:38
                Fantastycznie! I co z tego wynika?
                Ja niexrobilam.
                Zaden lekarz nie podpisalby sie pod tak wypasionym pakietem tylko dlatego ze ja cos tam mam w planach.
                Badanie piersi pierwsze przysluguje po 40.
                • juuuu7 Re: starania o dziecko 11.01.19, 20:05
                  Mieszkasz w Polsce?
                  Tutaj istnieje cos takiego jak prywatna opieka medyczna, gdzie nie trzeba sie prosic o skierowania.
                • lidek0 Re: starania o dziecko 11.01.19, 22:59
                  Znaczenie słowa profilaktyka się kłania, chyba lepiej wiedzieć na czym się stoi niż poronić czy urodzić chore dziecko. A pakiet wypasiony nie jest jak na osobę starającą się o dziecko, to postawa. A badanie piersi? No cóż każda dbająca o siebie kobieta robi usg raz do roku przed 30-stką. Na szczęcie w pl nie ma problemu z badaniami przed planowaną ciążą czy profilaktycznym usg piersi.
                • araceli Re: starania o dziecko 28.06.19, 14:26
                  berber_rock napisał(a):
                  > Zaden lekarz nie podpisalby sie pod tak wypasionym pakietem tylko dlatego ze ja
                  > cos tam mam w planach.

Wypasiony? Zdecydowana większość to standardowa profilaktyka.

> Badanie piersi pierwsze przysluguje po 40.

Dziki kraj - nie ma się co chwalić.
            • mastens.kam Re: starania o dziecko 27.04.19, 08:41
              Ale głupoty gadasz. To nie jest dla ciekawości.
              Ja teraz planuje ciążę. Wystarczy, że mówię lekarzowi że ciążę planuje i sami wypisują skierowanie, nawet nie trzeba się prosić. Mamy 21 wiek.
              Opiszę Wam jakie badania i dlaczego :
              -usg piersi - przy nowotworze w ciąży guzy bardzo szybko rosną ze względu na hormony więc przebieg jest bardziej agresywny
              -cytologia, usg - jak wyżej, dodatkowo miesniaki ( wyjdą na usg) mogą powodować poronienia
              -przeciwciała na różyczke (zarażenie w ciąży może powodować, że dziecko będzie uposledzone umysłowo), jeśli nie ma przeciwciał to obowiązkowe szczepienia i przez 3 miesiące nie wolno potem zachodzić w ciążę
              -usuwanie plomb amalgatowych i pół roku nie zachodzić (rtęć jest bardzo niebezpieczna dla płodu)
              Dodatkowo ja robię:
              -przeciwciała toksoplazmoza
              -przeciwciała cytomegalia
              -szczepienie wzw b
              -badanie tarczycy TSH
              -kwas foliowy

Wiele z wyżej wymienionych może powodować poronienia. Pary zgłaszają się po paru poronieniach i wychodzi niedoczynność tarczycy. Tabletki za 5 zł. 2 miesiące starań i już smile
              Także niech każdy sobie sam opowie czy warto

Swoją drogą znam dziewczynę która podczas ciąży planowanej dowiedziała się, że 3 miesiące przed ciąża zaraziła się toksoplazmoza. Teraz wszyscy przerażeni czy dziecko będzie zdrowe. A wystarczyło sprawdzić przed staraniem, wyleczyć i dopiero zajść.
            • mastens.kam Re: starania o dziecko 27.04.19, 08:42
              Ale głupoty gadasz.
              Ja teraz planuje ciążę. Wystarczy, że mówię lekarzom że ciążę planuje i sami wypisują skierowanie, nawet nie trzeba się prosić. Mamy 21 wiek.
              Opiszę Wam jakie badania i dlaczego :
              -usg piersi - przy nowotworze w ciąży guzy bardzo szybko rosną ze względu na hormony więc przebieg jest bardziej agresywny
              -cytologia, usg - jak wyżej, dodatkowo miesniaki ( wyjdą na usg) mogą powodować poronienia
              -przeciwciała na różyczke (zarażenie w ciąży może powodować, że dziecko będzie uposledzone umysłowo), jeśli nie ma przeciwciał to obowiązkowe szczepienia i przez 3 miesiące nie wolno potem zachodzić w ciążę
              -usuwanie plomb amalgatowych i pół roku nie zachodzić (rtęć jest bardzo niebezpieczna dla płodu)
              Dodatkowo ja zrobiłam :
              -przeciwciała toksoplazmoza
              -przeciwciała cytomegalia
              -szczepienie wzw b
              -badanie tarczycy TSH
              -kwas foliowy

Wiele z wyżej wymienionych może powodować poronienia. Pary zgłaszają się po paru poronieniach i wychodzi niedoczynność tarczycy. Tabletki za 5 zł. 2 miesiące starań i już smile
              Także niech każdy sobie sam opowie czy warto

Swoją drogą znam dziewczynę która podczas ciąży planowanej dowiedziała się, że 3 miesiące przed ciąża zaraziła się toksoplazmoza. Teraz wszyscy przerażeni czy dziecko będzie zdrowe. A wystarczyło sprawdzić przed staraniem, wyleczyć i dopiero zajść.
      • agnieszka_kak Re: starania o dziecko 28.06.19, 13:03
        Nie robiłam badań, nawet nie wiem jakie i kiedy miałabym robić. W jakieś 4 miesiące zaszła w ciążę.
    • lili_liliana Re: starania o dziecko 11.01.19, 13:07
      29/30 lat. (Syn urodził się tydzień przed moimi 30 urodzinami). Mieliśmy już córkę, więc nie staraliśmy się jakoś bardzo. Nawet myśleliśmy, że nie będziemy mieli więcej dzieci. (Między rodzeństwem jest 10 lat różnicy). A potem totalne zaskoczenie i radość.
    • katja.katja Re: starania o dziecko 11.01.19, 13:26
      Nie udało się, starałam się 3 cykle. Potem odpuściłam. Brałam kwas foliowy i witaminę D3.
      • lily_evans11 Re: starania o dziecko 11.01.19, 20:13
        No gazet, jak Ci się uda, to będziesz pierwszym facetem big_grin.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka