Dodaj do ulubionych

JOWy kukiz i PiS

21.05.15, 11:41
kukizowcy za pisem?

smile
"Za projektem referendum głosowało 52 senatorów PO, dwóch z PSL, dwóch senatorów niezależnych, a także jeden parlamentarzysta z PiS - senator Mieczysław Gil.

31 z 32 senatorów PiS nie było obecnych podczas głosowania"

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,17955011,Senat_uchwalil_propozycje_referendum_ws__m_in__JOW_ow.html#MT

czy ktos mi wytlumaczy pokretna logike myslenia kukizowców?
Obserwuj wątek
    • araceli Re: JOWy kukiz i PiS 21.05.15, 11:57
      Zajęty waleniem w Komorowskiego Kukiz nawet tego nie zauważy. Albo zauważy i i tak PO będzie złe big_grin
      • aneta-skarpeta Re: JOWy kukiz i PiS 21.05.15, 12:01
        kukiz na razie zyje jeszcze debatą i fuka, ze go stac na przelot samolotemsmile
        • gogologog zegnamy Bronislawa 21.05.15, 18:52
          Nie pomoga dwa tygodnie cudow
          Zegnamy Bronislawa
          Bez bulu
    • afro.ninja Re: JOWy kukiz i PiS 21.05.15, 12:06
      Juz widze powodzenie tego referendum, chyba tylko nieliczni wyborcy Kukiza, byli tym zainteresowani. Bedzie to nas kosztowalo 100 milionow zlotych.
      • kietka Re: JOWy kukiz i PiS 21.05.15, 12:09
        to jest chore, Bronisław w amoku, jakby czegos bardzo sie bał i to nie tylko on.
        • aneta-skarpeta Re: JOWy kukiz i PiS 21.05.15, 12:20
          "jakby sie czegos bardzo bał"

moja ulubiona retorykatongue_out

zamiast napisac konkretnie, ze boi sie przegrac wybory
    • iwoniaw Ja raczej zadałabym tu pytanie na nieco inny temat 21.05.15, 12:07
      Na cholerę wybierać senatorów (a wszak czynimy to w wyborach bezpośrednich i większościowych, nie są to JOW-y, ale zasada działania dokładnie taka: kto ma w okręgu najwięcej głosów, zostaje senatorem, nieważne - z partii, bez partii, byle miał poparcie ludzi jako on), skoro potem czytam, że 31 z 32 było nieobecnych podczas głosowania? (i przypuszczam, że nie byli jedynym nieobecnymi na sali, licząc oddane głosy na "tak")
      • afro.ninja Re: Ja raczej zadałabym tu pytanie na nieco inny 21.05.15, 12:12
        Podobnie postepuje rzesza naszych obywateli, nie przystepujac do wyborow. Mogli sie wstrzymac od glosu, ale i tak za wszystko zaplaca obywatele, takze za to wielce potrzebne referendum.
      • arwena_11 Re: Ja raczej zadałabym tu pytanie na nieco inny 21.05.15, 12:15
        byli na sali, wyjęli karty z maszyny, żeby nie być ani za ani przeciw ani sie wstrzyłał. Przedchwilą w wiadomościach na polsacie mówili.
        Chodziło o wyrażenie sprzeciwu do pomysłu Komorowskiego, na jaki wpadł po przegranej 1 turze.
        Zresztą jedno z pytań w referendum chyba w ogóle nie powinno się tam znaleźć, bo jest już ujęte w jakiejś ustawie, która teraz ma wejść.
        • aneta-skarpeta Re: Ja raczej zadałabym tu pytanie na nieco inny 21.05.15, 12:25
          "> byli na sali, wyjęli karty z maszyny, żeby nie być ani za ani przeciw ani sie w
          > strzyłał. Przedchwilą w wiadomościach na polsacie mówili.
          > Chodziło o wyrażenie sprzeciwu do pomysłu Komorowskiego, na jaki wpadł po przeg
          > ranej 1 turze. "

czyli jak zwykle, chodzi o polityczne gierki a nie dobro narodu- jakim mialobybyc referendum nad JOWami

główny zarzut przeciwko Komorowskiemu byl ze nie oglasza referendum, kukiz grzmial, ze spoleczenstwo powinno samo zdecydowac czy chce JOWów, a Duda grzmi, że referendum to podstawa

a jak ma juz dojsc do jakiegokolwiek referendum to wazniejsze są gierki polityczne

jak zwykle

( ja wiem czemu Komorowski zglosil referendum)
          • arwena_11 Re: Ja raczej zadałabym tu pytanie na nieco inny 21.05.15, 12:29
            tylko dlaczego teraz to robi a nie przed kampanią? Teraz może a wtedy ktoś mu bronił?
            No i trochę nieprzygotowany, pytać o coś co już ma być we wrześniu w użyciu
            • aneta-skarpeta Re: Ja raczej zadałabym tu pytanie na nieco inny 21.05.15, 12:35
              on to robi zeby sie przypodobac wyborcom- to jest oczywiste

ale co z tego? najwazniejsze, ze referendum sie odbedzie

nie ważne czy polityk cos robi z dobrego serca czy ze strachu- wazne zeby robił cos dla dobra narodu
              -zakladamy ze to referendum jest dla dobra narodu, bo w I turze 20% uznalo, ze JOWy sa bardzo ważne

piłka po stronie komorowskiego, że mial mozliwosc zrobic to referendum

ale sygnał płynący od PiS, ktory i tak jest przeciw JOWom jest dla zwolennika JOWów chyba jasny?

bo przecież nie ważne kto Jowy wprowadzi- referendum to dopiero 1 malutki krok
              • arwena_11 Re: Ja raczej zadałabym tu pytanie na nieco inny 21.05.15, 12:42
                dla mnie nie ma znaczenia. Głosowałam na Kukiza nie dla JOW-ów ale przeciw Po-PIS,
                Teraz z musu przeciw Komorowskiemu
                • aneta-skarpeta Re: Ja raczej zadałabym tu pytanie na nieco inny 21.05.15, 14:28
                  "dla mnie nie ma znaczenia. Głosowałam na Kukiza nie dla JOW-ów ale przeciw Po-PIS,
                  Teraz z musu przeciw Komorowskiemu "

aha czyli to dzięki Tobie mamy Prezydenta Kukiza, który uważa, że kazdy powinien mu buty lizac i który ma przeświadczenie, że dzięki wynikowi może teraz rozdawać karty?

btw rozczulające jest jak Kukiz wypomina Komorowskiemu głupi błąd ( bul), który wynika z niedopatrzenia i nieuwagi, gdy Sam Ma Problemy z Ogarnięcie Pisowni, co nie wynika z pośpiechu Tylko Braku Wiedzy
                  • arwena_11 Re: Ja raczej zadałabym tu pytanie na nieco inny 21.05.15, 14:35
                    tak, tak dzięki mnie i pozostałym 20%.
                    Nie mów że pisanie z błędami to wynik pośpiechu. Może dysksji może braku wiedzy, ale nie pośpiechusmile
                    • aneta-skarpeta Re: Ja raczej zadałabym tu pytanie na nieco inny 21.05.15, 14:47
                      mysle, ze błąd na poziomie Bulu to głupia wpadka, bo slowo bardzo popularne

Natomiast Pisanie jak Kukiz Świadczy O dużych Brakach

nawet na forum i ja i inne forumki czasami w pospiechu walnęły babola

i ok, jak krytykuje błąd Komorowskiego ktoś kto pisze poprawnie i zgodnie z zasadami, Kukiz niestety ma spore braki, za to przerost formy nad trescią

a zresztą żarty z bulem przestaly byc juz smieszne- formuła się wypaliła, ale są ludzie którzy nie wiedzą kiedy przestać

a nazwanie profilu Prezydent Kukiz tylko dopelniło wszystkiego
                • lady-z-gaga Re: Ja raczej zadałabym tu pytanie na nieco inny 21.05.15, 14:56
                  Głosowałam na Kukiza nie dla JOW-ów ale przeciw Po-P
                  > IS,
                  > Teraz z musu przeciw Komorowskiemu

PRZECIW czemus/komuś to się chodzi na demonstracje
                  głosowanie NA KOGOŚ jest zawsze ZA - popierasz kandydata albo partię, oddajesz mu władzę (w domyśle) czyli akceptujesz to samo, co on
                  ktokolwiek mówi inaczej, rżnie głupa, albo głupem jest
                  • nenia1 Re: Ja raczej zadałabym tu pytanie na nieco inny 21.05.15, 15:02
                    Taaaa...szczególnie przy naszej klasie politycznej, której najlepszą strategią wyborczą jest straszenie przeciwnikiem. Obecnie większość znanych mi osób, które deklarują głosowanie na Komorowskiego robi to tylko dlatego, żeby nie wygrał PIS.
                  • arwena_11 Re: Ja raczej zadałabym tu pytanie na nieco inny 21.05.15, 15:05
                    NIe do końca tak jest. Pis mi się nie podoba ze względu na lewicowość, ale z wieloma punktami się zgadzam. Platforma nie pasuje mi w żadnym punkcie.
                    Duda nie ze wszystkim mi się podoba, ale Komorowskiego nie toleruję zupełnie. Więc żeby Komorowski nie wygrał ruszę się w niedzielę i pójdę zagłosować na Dudę.
                    Po prostu, nie za Dudą tylko żeby Komorowski nie wygrał. Na mniejsze zło
                    • lady-z-gaga Re: Ja raczej zadałabym tu pytanie na nieco inny 21.05.15, 15:15
                      A ze mną jest tak: jestem dawnym elektoratem UW i nigdy Platformy nie pokochałam smile
                      Głosowałam na nich wiele razy i będę głosowac kolejny raz, ponieważ u nich widzę najwięcej poglądow i ludzi, z ktorymi się zgadzam. Widzę też mnostwo rzeczy, z ktorymi się nie zgadzam, natomiast lepszej propozycji nasza obecna scena polityczna dla mnie nie ma.
                      I nie udaję, że jestem kimś innym - jestem wyborcą PO. Nie wypieram się tego tak, jak wyborcy Kukiza "tak, głosowałam, ale nie mam z tym nic wspolnego, nie szkodzi, że to chłystek jest, przeciez ja głosowałam, ale właściwie nie głosowałam, tylko chciałam komus zrobić na złość".
                      Jak dorośli ludzie mogą tak bredzić, jeszcze bardziej, niż ich kandydat?
                      • arwena_11 Re: Ja raczej zadałabym tu pytanie na nieco inny 21.05.15, 15:21
                        Chyba przesadzasz. Głos na Kukiza to był w większości bunt przeciw układowi na naszej scenie politycznej.
                        Łatwiej POPISOWI zauważyć konkurencję 20% niż ileś tam głosów nieważnych. Może zaczną myśleć wreszcie że nic nie jest dane na zawsze
                        • lady-z-gaga Re: Ja raczej zadałabym tu pytanie na nieco inny 21.05.15, 15:25
                          Nie brałaś pod uwagę, że może wygrać? wystarczyłoby drugie 20 procent zbuntowanych... wink
                          • arwena_11 Re: Ja raczej zadałabym tu pytanie na nieco inny 21.05.15, 15:30
                            Wiesz może takie trzęsienie ziemi by się nam przydało? Po prostu nasza scena polityczna jest tak tragiczna że gorzej być nie może.
                            Wygrać by nie wygrał, bo jednak i PO i PIS ma żelazny elektorat, który nie zmieni poglądów, choćby im walić po oczach błędami partii.
                            Ciekawy byłby wynik II tury gdyby było w niej 3 kandydatów.
                            • aneta-skarpeta Re: Ja raczej zadałabym tu pytanie na nieco inny 21.05.15, 15:42
                              "Po prostu nasza scena polityczna jest tak tragiczna że gorzej być nie może. "

zgadzam sie i potrzebna nam jest świeża krew- juz widac ze te wybory parlamentarne beda bardzo ciekawe i z pewnoscią mocno rozbiją monopol PO i PiS

natomiast zbytnie rozbicie nie koniecznie moze byc dobre, bo moze skutkowac rządem mniejszościowym, który jest po prostu marnowaniem czasu i pieniedzy
                        • aneta-skarpeta Re: Ja raczej zadałabym tu pytanie na nieco inny 21.05.15, 15:28
                          "Może zaczną myśleć wreszcie że nic nie jest dane na zawsze "

niestety to bedzie wygladalo tak, że Po i PiS jeszcze długo bedą korzystac z władzy w takiej lub innej formie, w roznych konfiguracjach

i to kukiz sie szybko przekona, ze nic nie jest dane na zawsze i szybciej straci te 20% niz je zebrał

juz widac jaką drogą idzie- oby dotrwał do wyborów, bo wielka partia walki z systemem może nie wytrzymać presji czasu do wyborów
                          • nenia1 Re: Ja raczej zadałabym tu pytanie na nieco inny 21.05.15, 15:34
                            Oj dziewczyny, nie bierzecie jednej rzeczy pod uwagę. Kukiz pewnie spieprzy szansę, to praktycznie jest pewne, ale jednak spowodował pewien wyłom, pokazał ilu jest ludzi, którzy mają totalnie dość konfiguracji PIS-PO i nie będą w koło głosować na PO bo PIS jest gorsze, albo na PIS bo PO - to na nich już nie działa.
                            Poważnie nic wam nie mówi nagła aktywność uśpionego wcześniej Komorowskiego?
                            Kto go obudził? Po co miałby się budzić? Politycy muszą czuć na karku oddechy wyborców, zapewnianie im trwałej egzystencji przy żłobie, obojętnie czy coś robią czy nie robią jest zwyczajnie demoralizujące.
                            • aneta-skarpeta Re: Ja raczej zadałabym tu pytanie na nieco inny 21.05.15, 15:40
                              "ale jednak spowodował pewien wyłom"

ale ten wyłom jest widoczny od dawna- przez chwile byla nadzieja w Palikocie i sporo ludzi chcialo mu dac szanse- ale spalił

ludzie szukają nowych partii, na ktore mogliby zaglsoowac. Problem w tym, że to co sie pojawia nie wrózy sukcesu, jest nieciekawe etc

a to, że Komorowski się obudził?

ja nie wiem co tu jest do rozkminiania

Komorowski był przekonany, ze z Dudą wygra- jest nawet o tym bardzo szeroki artykuł w newsweeku

bo Duda w kregach politycznych jest "nikim", a Komorowski ma jednak rozbudowaną przeszłość, do tej pory Komorowski miał dobre sondaże, a także liczono na system glosowania "przeciw PiS"

ale Komorowski się przeliczył nie tyle dlatego, że wzroslo poparcie dla PiS i Dudy- bo nie wzroslo.
                              Okazalo sie, ze wyborcy PiS są bardziej zdyscyplinowani ( wielu zrobilo tak jak ja- nie szlo na wybory bo albo wygra KOmor, albo bedzie II tura i wtedy pójdę)

i wyszlo jak wyszło

Komorowski przezyl chwilowe zalamanie po I turze, po czym uznał ze warto walczyc

nie jest to dla mnie ani szokujące, ani dziwne, ani nie dowodzi specjalnie niczego

proste jak drut
                              • nenia1 Re: Ja raczej zadałabym tu pytanie na nieco inny 21.05.15, 15:52
                                Co tu jest do rozkminiania?

Ano to, że nie obudził się do działania bo na niego głosowałaś. Nie dzięki tobie jest ten efekt, że zachciało mu się w końcu chciało ruszyć się d..ę.
                                Tak do właśnie działa w normalnym świecie.
                                Nikt nie będzie się zmieniał i niczego robił, jak nie potrzeba. Bo po co?

Dlatego właśnie uważam, że w bezkrytycznym głosowaniu na ciągle te same, mało efektywne osoby nie ma ani nic mądrego, ani nic rozsądnego.

Jest to po prostu przyklepywanie tego co ci panowie nie zrobili a co zrobić powinni,
                                to po prostu powiedzenie wprost "jesteście beznadziejni, ale nie martwcie się, i tak będziemy na was dalej głosować".
                                • aneta-skarpeta Re: Ja raczej zadałabym tu pytanie na nieco inny 21.05.15, 16:03
                                  "Dlatego właśnie uważam, że w bezkrytycznym głosowaniu na ciągle te same, mało efektywne osoby nie ma ani nic mądrego, ani nic rozsądnego.
                                  "

ale nie rozumiesz jednego- ja nie mam na kogo glosowac. chetnie bym zaglosowala na kogos rozsądnego, aktywnego

ale nie ma takiego kandydata

Komorowski - przynajmniej wiem jak bedzie wygladała jego prezydentura

Duda- obiecuje za duzo przez co jest dla mnie kompletnie niewiarygodny+ to że nie podoba mi się pisowskie zamilowanie do kręcenia awantur

Kukiz- nie ma jako prezydent programu poza JOWami- to dla mnie troszkę za mało

i do tego nie interesuje mnie "rozwalenie systemu" mnie interesuje ktos kto bedzie umial go bezpiecznie naprawic i zmodyfikowac- ale o czym my mówimy- Prezydent nie jest od tego!

ja na miejscu prezydenta widzę kandydata ze swiata polityki, dyplomacji etc- a nie podchmielonego muzyka, którego trzebaby bylo uczyc wszystkiego

do tego przed wyborami ogladałam kilka wywiadów z Kukizem i jawił mi się jako awanturnik, który nie umie słuchac. Albo nie chce sluchac. Jak się okazało jest awanturnikiem- a nie chcę miec takiego przedstawiciela Polski- wolę Misia- choc wolałabym Tarzanawink

do tego mam bardzo wiele do zarzucenia PO, ale nie uważam zeby Polska była w zgliszczach- przynajmniej moja- jest mnóstwo do zrobienia, moim zdaniem PO jest zbyt ustępliwe np w sprawie góników etc- ale rozumiem, że tego granatu nie rzucą itd itd itd

nie lubie też ludzi z obsesją- a Kukiz ma obsesję- To Jest Wojna, Rozwalic System
                                  to nie jest Polska w jakiej chcialabym żyć
                        • aalex7 Re: Ja raczej zadałabym tu pytanie na nieco inny 21.05.15, 20:00
                          Ale oddanie głosu wiąże się także z akceptacją poglądów kandydata - to są nierozerwalne czynności
                          Głosowanie wiąże się z pewnymi konsekwencjami - i to trzeba sobie uzmysłowić
                      • nenia1 Re: Ja raczej zadałabym tu pytanie na nieco inny 21.05.15, 15:29
                        lady-z-gaga napisała:

> Głosowałam na nich wiele razy i będę głosowac kolejny raz, ponieważ u nich widz
                        > ę najwięcej poglądow i ludzi, z ktorymi się zgadzam. Widzę też mnostwo rzeczy,
                        > z ktorymi się nie zgadzam, natomiast lepszej propozycji nasza obecna scena pol
                        > ityczna dla mnie nie ma.

I nigdy lepszej nie będzie, gdyby wszyscy zaczęli myśleć tak jak ty. A tak przynajmniej pojawia się cień szansy, że może wreszcie zjawi się ktoś komu bardziej zależy na państwie, a mniej na sobie i kolesiach.
                        Przy twoim sposobie myślenia następuje wyłącznie trwałe zabetonowanie sceny politycznej.
                        • aneta-skarpeta Re: Ja raczej zadałabym tu pytanie na nieco inny 21.05.15, 15:34
                          ale zaraz- to Kukiz to jest ten, któremu zalezy na państwie?

wolne żarty. Jemu zalezy na awanturze i tyle

niestety pokładam spore nadzieje w powstaniu parti Nowoczesni PL- ale jak na razie nie ma alternatywy dla PO- Kukiz nie jest żadną alternatywą- rządy awanturnika mnie nie interesują i nie są żadną alternatywą i dla mnie to jak się zachowuje Kukiz obecnie jest po prostu niepoważne.

i juz widać, że do Kukiza lgnie "odpad atomowy polityki" to nie wróży nic dobrego
                          • nenia1 Re: Ja raczej zadałabym tu pytanie na nieco inny 21.05.15, 15:37
                            Nie koniecznie Kukiz, ale nikogo innego nie było. Natomiast niewątpliwie jest teraz duża szansa na stworzenie sensownego ruchu albo partii, która ma do zagospodarowania bardzo duży elektorat Kukiza i podejrzewam całkiem spory tych, który dalej głosują na PO bo "oj co to będzie jak wygra PIS".
                            • oqoq74 Re: Ja raczej zadałabym tu pytanie na nieco inny 21.05.15, 16:01
                              Owszem potrzebny jest nowy gracz na scenie politycznej, nowa siła.
                              I mogę się zgodzić, że ludzie głosowali na Kukiza aby zaprotestować. I pewnie duża część go poprze w wyborach do sejmu. Ale tak szybko jak wejdzie, tak szybko straci poparcie.
                              • lady-z-gaga Re: Ja raczej zadałabym tu pytanie na nieco inny 21.05.15, 16:09
                                > I mogę się zgodzić, że ludzie głosowali na Kukiza aby zaprotestować.

I niech się cieszą, że nie wygrał.
                                Jakby zaczął kompletowac kadry, to jego wyborcom buty by pospadały z wrażenia.
                                • nenia1 Re: Ja raczej zadałabym tu pytanie na nieco inny 21.05.15, 16:12
                                  A skąd wiesz, że się nie cieszą? Może zbyt prostolinijnie podchodzisz do pewnych zjawisk.
                                  • oqoq74 Re: Ja raczej zadałabym tu pytanie na nieco inny 21.05.15, 16:17
                                    Czytasz obecnie profil Kukiza? czytasz co on sam pisze i komentujący na FB?

Tam nie ma merytorycznych wystąpień, tylko jeden hejt.
                                    • aneta-skarpeta Re: Ja raczej zadałabym tu pytanie na nieco inny 21.05.15, 16:27
                                      mi sie bardzoooo nie podoba u Kukiza to, ze tak szybko zachłysnął sie popularnoscią polityczną- To Kukiz przede wszystkim wypowiada się z wyższoscią jasno okreslając kto jest Prawdziwym Polakiem dbajacym o Naród- a reszta to wiadomo

jesli powiem, że jestem przeciwna JOWom to Kukiz z automatu przypina mi ładke reżimowca, człowieka który nie wie o czym mówi, że nie chce dobra kraju, mam w tyle Ojczyznę i oczywiscie jestem zmanipulowana przez tvn

i na tym poziomie bedzie z nim dyskusja

a to co sie dzieje na jego prezydenckim profilu ( Prezydent Kukiz mnie strasznie bawi) przechodzi granice rozsądku. Ci ludzie mysla, że my jestesmy w stanie wojny, że Polska niczym po 2 wojnie światowej jest w zgliszczach i tylko oni mogą ją naprawic

masakra
                        • lady-z-gaga Re: Ja raczej zadałabym tu pytanie na nieco inny 21.05.15, 15:36
                          Ty się dobrze czujesz?
                          sama zacytowałaś:
                          u nic
                          > h widz
                          > > ę najwięcej poglądow i ludzi, z ktorymi się zgadzam.

to niby na kogo miałabym głosowac? na kogoś, kogo uważam za durnia albo oszołoma? bo może "jemu bardziej zależy"? nawet faceta nie wybierałabym wg takich kryteriów tongue_out
                          • nenia1 Re: Ja raczej zadałabym tu pytanie na nieco inny 21.05.15, 15:46
                            A ja uważam, że PO tragicznie rządzi Polską. Odłożone na bok reformy, przepierniczanie pieniędzy z Unii, obsadzanie urzędów i społek skarbu państwa kolesiami, coraz gorzej działająca służba zdrowia, zamiatanie afer pod dywan, prokościółkowość, brak wsparcia dla polskiej przedsiębiorczości itd. itd.
                            Ile jeszcze lat w nagrodę na to wszystko będę musiała twoim zdaniem na nich głosować, żeby dalej się paśli przy korycie w przekonaniu, że wszystko im ujdzie, bo w końcu "PIS jest jeszcze gorsze"? To ma być ta twoja mądrość? Głosowanie na ludzi, którzy nie potrafią załatwić prostych spraw, o których nawet ja wiem, jak je usprawnić?

Wbito wam do głowy, jak to niby wyborcy PO są mądrzy bo głosują ciągle na PO, a reszta to durnie i oszołomy. To się akurat politykom z PO super udało. I głosujesz na nich ciągle jak ta owca, ani odrobina refleksji ci w głowie nie powstanie, że coś może jest nie tak.
                            • aneta-skarpeta Re: Ja raczej zadałabym tu pytanie na nieco inny 21.05.15, 15:51
                              wybacz, ale ja doskonale pamiętam rządy PiS
                            • lady-z-gaga Re: Ja raczej zadałabym tu pytanie na nieco inny 21.05.15, 15:58
                              Odłożone na bok reformy, przepiern
                              > iczanie pieniędzy z Unii, obsadzanie urzędów i społek skarbu państwa kolesiami,
                              > coraz gorzej działająca służba zdrowia, zamiatanie afer pod dywan, prokościółk
                              > owość, brak wsparcia dla polskiej przedsiębiorczości itd. itd.

Przypomnij mi, na kogo zamierzasz głosować, aby zniknęła prokościólkowość i aby wspierano przedsiębiorczość? smile
                              • nenia1 Re: Ja raczej zadałabym tu pytanie na nieco inny 21.05.15, 16:09
                                Nie ma na kogo głosować, niestety będę głosować na Komorowskiego, ale w odróżnieniu od ciebie i paru innych koleżanek nie czuję się mądrzejsza od innych. Przeciwnie, cała dusza o ile ją mam, buntuje mi się przeciwko temu.
                                Natomiast to, że wyszydzacie, wyśmiewacie i z taką wyczuwalną nutką wyższości dajecie do zrozumienia, że głosując na PO jesteście te lepsze jest po prostu dla mnie groteskowe i w sumie świadczące o małej dozie refleksji i zrozumienia tego co się faktycznie dzieje.
                                Ludzie coraz częściej idą tak jak ja na wybory, rzygają tym ale głosują. Niestety głosując legitymizują.
                                Panowie władza czują się coraz lepiej i pewniej, bo ludzie i tak łykają każde gó..., w końcu dalej ich wybieramy więc znaczy jesteśmy ok.
                                Już widzę, jak wygra Komorowski i będzie bredził "wygrał rozsądek". Nie rozsądek wygrał, ale brak chociaż jednego sensownego kandydata.
                                Mam nadzieję, że ktoś się w końcu zjawi, ponieważ te wybory na pewno dają sporo do myślenia i mogą wykreować coś nowego.
                                Gdyby Komorowski wygrał pewnie i od razu w pierwszej turze szanse na to byłoby o wiele mniejsze.

A my, jako wyborcy, zamiast się naparzać, kto mądrzejszy i jak można...ha,ha,ha...głosować na Kukiza, powinniśmy w końcu zacząć się jednoczyć bo tu nie idzie o to kto będzie najmądrzejszy na forum i dlaczego wyborcy PO.
                                • oqoq74 Re: Ja raczej zadałabym tu pytanie na nieco inny 21.05.15, 16:14
                                  Zawsze zamiast gadać na forum, możemy założyć swoją partię. Myślę, że struktury byłyby lepsze niż w niejednej partii.

Nenia innym zarzucasz mówienie z wyższością, a sama to robisz. Sorry, ale taka jest prawda.

A co do rozsądku. Żaden polityk po wygraniu wyborów, nie powie, dzięki za głosy, wiem, że dawałem d... , że nie było wyboru i jestem tym najmniejszym złem. Wbrew temu co się tutaj pisze, ludzie chcą ułudy i tę ułudę wybierają.
                                  • nenia1 Re: Ja raczej zadałabym tu pytanie na nieco inny 21.05.15, 16:23
                                    oqoq74 napisał(a):

> Nenia innym zarzucasz mówienie z wyższością, a sama to robisz. Sorry, ale taka
                                    > jest prawda.

Pokaż mi choć jeden wątek, który założyłam, żeby się pośmiać z wyborców PO.
                                    Mnie po prostu wkurza, że aż tyle osób daje się złapać na to retorykę "jak głosujesz na PO to znaczy, żeś ten lepszy". To niczemu nie służy, owszem mnie też w wielu kwestiach PIS odstręcza, ale litości, czasem już nie mogłam czytać jak wiecznie się wsiada na wyborców PIS.
                                    Teraz to samo, tyle że już nie tylko będziemy się śmiać z wyborców PIS ale jeszcze z wyborców Kukiza. Ta pogarda dla cudzych wyborów jest przytłaczająca. Niczego nie rozwiązuje, jedynie antagonizuje a korzyści z tego czerpią wyłącznie politycy. Nie widać tego mechanizmu, nie istnieje? Politycy i propolityczne media nie rozdmuchują tych antagonizmów?
                                    Przecież większość przesłania wyborczego opiera się na przesłaniu "oni są gorsi od nas".

> A co do rozsądku. Żaden polityk po wygraniu wyborów, nie powie, dzięki za głosy
                                    > , wiem, że dawałem d... , że nie było wyboru i jestem tym najmniejszym złem. Wb
                                    > rew temu co się tutaj pisze, ludzie chcą ułudy i tę ułudę wybierają.

Może ty.
                                    • aneta-skarpeta Re: Ja raczej zadałabym tu pytanie na nieco inny 21.05.15, 16:35
                                      "Może ty"

ludzie wierzą w obietnice Dudy, choc oczywiste jest że są niespełnialne w 90% z czysto ekonomicznych powodów

Ludzie wierzą że Kukiz jest w stanie "rozwalic system" choc tego nie zrobi- bo jest zbyt malym miki i nie ma doswiadczenia politycznego

ludzie wierzą, że Korwin spowodowałby że Polska byłaby krajem miodem i mlekiem płynącą, bo bysmy przestali karmic darmozjadów, a kazdy obywatel odnosiłby sukcesy gdyby tylko rząd mu nie przeszkadzał

jaki jest zarzut w stosunku do Komorowskiego? że przespał kampanię, a powinien obiecywac- bo tego oczekują wyborcy- a Komorowski myslał, że jego dotychczasowa prezydentura jest dowodem na to jakim bedzie prezydentem i nie ma potrzeby skladac niewiadomo jakich obietnic- ale taktyka sie nie sprawdzila- zaczal obiecywac to poparcie zaczelo rosnącwink
                                • aneta-skarpeta Re: Ja raczej zadałabym tu pytanie na nieco inny 21.05.15, 16:20
                                  jestem jak najbardziej za tym aby naród sie jednoczył- problem w tym, że nie widzisz, że różne grupy społeczne mają różne, wykluczające się, oczekiwania

ja oczekuję czego innego niz np górnik- nie jestesmy tu kompatybilni- zaglosujemy na dwóch róznych kandydatów

wiele osób oczekuje od kandydata obietnic- popatrz jak róznie są odbierane obietnice np Dudy- jedni uwazają, że to przejaw troski, inni że to przejaw hipokryzji i zakłamania

innej Polski chcę ja, innej Polski chce np moja babcia- obie chcemy aby zylo nam sie dobrze- ale dla kazdej z nas oznacza to zupełnie cos innego

poza tym, ze my sie tutaj chociazby nie zgadzamy dziala w moim odczuciu na plus- musimy scierac sie, wyszukiwac argumentów, analizowac wlasne i cudze poglady- to tylko otwiera umysł i pozwala pełniej spojrzec na politykę

mnie bardzo cieszy ten zew narodu, to przezywanie wyborów- choc moge sie nie zgadzac z częścia z was to jest to dla mnie cenna nauka i doswiadczenie- dzieki temu mogę swoje poglady ustabilizowac, na cos spojrzec inaczej lub ugruntowac sie w obecnych

ps. ja sie nie czuję mądrzejsza od innych- po prostu staram sie argumentowac swoje stanowisko i wyjaśniać swoje poglądy

a kazda ze stron czasem uzywa chwytów poniżej pasawink
                                • oqoq74 Re: Ja raczej zadałabym tu pytanie na nieco inny 21.05.15, 16:27
                                  I jeszcze jedno.
                                  Popełniasz błąd, mówiąc, że każdy kto poparł Kukiza, zrobił to przeciw PO czy PiS.
                                  Dla części jego wyborców najważniejsze było, że bluzga na tych co rządzą, bo oni też na nich bluzgają. Bez różnicy czy to polityk, czy urzędnik, czy policjant, który dał mu mandat. Część wyborców Kukiza, to ci obecni na FB, którzy nie wahają się napisać ty k..., ty złodzieju itd. pod czyimś kontem, czy jakimś artykułem. Niestety. Tacy też są wyborcy.
                                • lady-z-gaga Re: Ja raczej zadałabym tu pytanie na nieco inny 21.05.15, 16:28
                                  > Natomiast to, że wyszydzacie, wyśmiewacie i z taką wyczuwalną nutką wyższości d
                                  > ajecie do zrozumienia, że głosując na PO jesteście te lepsze jest po prostu dla
                                  > mnie groteskowe i w sumie świadczące o małej dozie refleksji i zrozumienia teg
                                  > o co się faktycznie dzieje.

Przeciez ta sama nutka wyższości pojawia się u zwolennikow PiSu, a nawet u Ciebie smile głosujący na Komorowskiego przedstawiani są jako otumanieni propagandą naiwniacy, ktorzy prawdy nie znają i święcie wierzą w to, co im rzecznik rządu ogłosi smile

> Ludzie coraz częściej idą tak jak ja na wybory, rzygają tym ale głosują. Nieste
                                  > ty głosując legitymizują.

czyli jednak w czyms się zgadzamy - ja tez legitymizuję bez wielkiego entuzjazmu
                  • iziula1 Re: Ja raczej zadałabym tu pytanie na nieco inny 21.05.15, 16:15
                    lady-z-gaga napisała:

> Głosowałam na Kukiza nie dla JOW-ów ale przeciw Po-P
                    > > IS,
                    > > Teraz z musu przeciw Komorowskiemu
                    >
                    > PRZECIW czemus/komuś to się chodzi na demonstracje
                    > głosowanie NA KOGOŚ jest zawsze ZA -

Przecież to jasne że ona popiera Dudę i PIS, tylko wstydzi się do tego przyznać więc stroi się w piórka,ze jest przeciw big_grin
                    • arwena_11 Re: Ja raczej zadałabym tu pytanie na nieco inny 21.05.15, 16:21
                      a ty świetnie wiesz kogo ja popieram? NIe wstydzę się swoich poglądów. Pis jest jakdla mnie za bardzo lewicowy, zresztą PO też nie ma nic wspólnego z prawicą. Korwin to oszołom, i SLD i reszcie nawet nie wspomnę.
                      NIe ma sensownej partii prawicowej na którą bym głosowała z czystym sumieniem.

Ale wybierając pomiędzy PO a PISem wybiorę PIS bo na PO mam alergię.
                      Pomiędzy marionetką PO a marionetką PIS wybiorę marionetkęPIS
        • iwoniaw Re: Ja raczej zadałabym tu pytanie na nieco inny 21.05.15, 18:59
          Cytatarwena_11 napisała:

> byli na sali, wyjęli karty z maszyny, żeby nie być ani za ani przeciw ani sie w
          > strzyłał. Przedchwilą w wiadomościach na polsacie mówili.

Acha, czyli kasę za pracę w Senacie biorą, ale pracować (i zagłosować zgodnie z obiecanym wyborcom programem) to już nie.
      • galene_ra Re: Ja raczej zadałabym tu pytanie na nieco inny 21.05.15, 12:19
        Racja.
        Ale wybieramy ich właśnie w JOWach, które obowiązują w wyborach do senatu.
        • iwoniaw Re: Ja raczej zadałabym tu pytanie na nieco inny 21.05.15, 16:25
          A masz rację, one już wcześniej były większościowe, a po noweli wszystkie okręgi są jednomandatowe.
      • aneta-skarpeta Re: Ja raczej zadałabym tu pytanie na nieco inny 21.05.15, 12:21
        to jest inna para kaloszy i straszny skandal- rozumiem ze pojedyncze osoby nie pojawiają sie na glosowaniach, ale to to jest znaczna przesada

oczywiscie poslowie nieobecni nie widzą nic zlego w takim postępowaniu
    • afro.ninja Re: JOWy kukiz i PiS 21.05.15, 12:09
      Przede wszystkim kukizowcy sa przeciw PO.
      Wkleje tu grament felietonu Semki.

W końcu Bronisław Komorowski ogłosił podział: „Polska racjonalna kontra Polska radykalna". Co charakterystyczne, nie skupił się na krytyce takich kandydatów, jak Janusz Korwin-Mikke czy Grzegorz Braun, ale na przyklejaniu łatki radykała Andrzejowi Dudzie. Nie było to łatwe. Kandydat PiS unikał obraźliwych słów i wojowniczych filipik. Dziennikarze z mediów przyjaznych Platformie dokładnie przeczesywali życiorys prawnika z Krakowa, ale niespecjalnie mogli doszukać się w nim przejawów jakiegoś radykalizmu. Wtedy zmieniono taktykę i ujawniono w oskarżycielskim stylu, że Duda był w Unii Wolności, a jego teść „jest Żydem". Wspierający PO aktorzy i celebryci z jeszcze większym entuzjazmem podchwycili hasło podziału na „Polskę racjonalną" i „Polskę radykalną". Jedyna osoba z obozu dawnej lewicy solidarnościowej, którą uderzył niedobry wydźwięk zaproponowanego podziału, była Kinga Dunin, felietonistka „Krytyki Politycznej". Postać, którą trudno podejrzewać o propisowskie sympatie.

Zacytujmy fragment jednego z jej felietonów: „Podział na racjonalnych i radykalnych, a w domyśle jednak nieracjonalnych, w szczególny sposób jest sprzeczny z ideą porozumienia. Ze swojego punktu widzenia wszyscy zachowujemy się, a przynajmniej staramy się, zachowywać racjonalnie. I odmowa uznania partnera za równie jak my, chociaż może inaczej, rozsądnego jest w gruncie rzeczy sposobem na wykluczenie z debaty. Przecież to, co mówią nieracjonalni, jest z definicji pozbawione sensu i znaczenia. A to, co robią radykalni, odbiega od zasad zdrowego rozsądku, który uwielbia złoty środek. Dużo więcej wspólnego ma to z władzą i siłą niż z rozumem. Co jest aktualnie racjonalne, definiują ci, którzy akurat sprawują władzę. (...) Również ludzie, którzy nie mają czasu zastanawiać się, czy są lewicowi, czy prawicowi, bywa, czują się traktowani przez władze jak idioci. Jak będzie im się w ogóle chciało pójść do urn, zagłosują na Kukiza".

Te słowa zostały napisane 23 marca 2015 roku. Niemal dwa miesiące później okazało się, że diagnoza publicystki była zaskakująco trafna.

www4.rp.pl/article/20150520/OPINION/305209748
      • aneta-skarpeta Re: JOWy kukiz i PiS 21.05.15, 12:29
        czyli jak zwykle- dobro narodu na szarym końcusmile

a miloby było gdyby Kukiz powiedział- wiemy ze Komorowski zglosil referendum tylko po to zeby nam sie przypodobac- ale dobra nasza, najwazniejsze ze referendum sie odbędzie i bedziemy mogli pokazac jakie jest oczekiwanie społeczne

ale przeciez nie o to chodzi
    • lady-z-gaga Re: JOWy kukiz i PiS 21.05.15, 14:58
      cały program w jednym zdaniu big_grin
    • antyk-acap Re: JOWy kukiz i PiS 21.05.15, 15:23
      natemat.pl/143309,w-budowe-ruchu-kukiza-zaangazowali-sie-posel-z-afery-starachowickiej-i-czlonek-samoobrony było kiedyś takie hasło wyborcze:"Teraz ku... my!!!"
    • julita165 Re: JOWy kukiz i PiS 21.05.15, 16:08
      Oczywiście. W głosowaniu na Kukiza wcale nie chodziło o głosowanie za JOW-ami tylko przeciw PO.
      • afro.ninja Re: JOWy kukiz i PiS 21.05.15, 18:16
        julita165 napisała:

> Oczywiście. W głosowaniu na Kukiza wcale nie chodziło o głosowanie za JOW-ami t
        > ylko przeciw PO.

Komorowski zrozumial to calkiem inaczej.
    • anna_ko_walska Re: JOWy kukiz i PiS 21.05.15, 16:26
      W londyńskim POSK odbyło się dzisiaj spotkanie z Dorotą Kanią. Przed spotkaniem emigranci wspólnie oglądali transmisję debaty prezydenckiej. Na okładce drugiej części „Resortowych dzieci. Służby” znajdują się postacie stojące za Bronisławem Komorowskim, dzięki którym on, moim zdaniem, pojawił się na polskiej scenie politycznej - mówiła Kania podczas spotkania.
      Spotkanie ze współautorką „Resortowych dzieci” rozpoczęło się od transmisji debaty prezydenckiej. Gdyby debatę oceniać po żywych reakcjach zgromadzonych emigrantów, to zdecydowanie wygrał by ją Andrzej Duda. Największy śmiech zebranych w londyńskim POSK-u wywołały wypowiedzi Bronisława Komorowskiego, że emigracja zmalała za rządów PO do 60 tys. osób rocznie, a bezrobocie w Polsce maleje. Wypowiedzi Andrzeja Dudy kilkakrotnie wywołały oklaski publiczności, największe w momencie, kiedy wypomniał prezydentowi sprawę „strzelania do górników” i kiedy mówił o pamięci historycznej.
      Dorota Kania przypomniała zgromadzonym, kto stoi za jednym z kandydatów na urząd prezydenta. - Dokumenty potwierdzają, że Bronisław Komorowski do 1982 r. zachowywał się dzielnie, potem został zamknięty w obozie internowania m.in. z Bartoszewskim. Ludzie, którzy zostali w nim zamknięci, zostali później elitami III RP. Po wyjściu z internowania podjął dialogi operacyjne z bezpieką - mówiła o solidarnościowej przeszłości Komorowskiego dziennikarka.
      - W polskiej polityce Komorowski pojawił się wyraźnie 27 stycznia 2010 r., kiedy wygrał prawybory w partii, wtedy pojawiły się pierwsze głosy mówiący o tym, że za Komorowskim stoją służby – przypomniała Kania. – Dookoła niego wciąż pojawiają się osoby takie jak Koziej, przypomnijmy, że na dwudziestolecie BBN zostaje przez Komorowskiego zaproszony jako gość honorowy Petruszew, jeden z najbliższych współpracowników Wladimira Putina – mówiła na spotkaniu z emigrantami Kania, zaznaczając, że z obecnym prezydentem są ściśle związani bohaterowie jej najnowszej książki.
      - Dlaczego nie dało się zbudować służb w opcji zerowej, tak jak to zrobiono w Czechach? – pytała retorycznie Dorota Kania. - Żeby zrozumieć tę sytuację, trzeba wiedzieć, kim jest kolejny bohater tej książki Aleksander Makowski, doskonały przykład na przenikanie się służb specjalnych, bezpieki i mafii.
      Kania przypomniała także o nieznanym opinii publicznej w willi w Magdalence w 1989 r. Na spotkaniu kilku z bohaterów najnowszej książki z serii "Resortowych dzieci" miało utwierdzać Amerykanów, że to oni są tymi, którzy utrzymują spokój. - Na naszych oczach odbywa się podział na strefy wpływów w Europie, my mamy przejść pod Niemcy, a Ukraina pod wpływy Rosji, od tego, kogo wybierzemy na urząd prezydenta, będzie bardzo dużo zależało - podkreślała kilkakrotnie pisarka i dziennikarka "GP".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka