Dodaj do ulubionych

Rolki i wózek

24.05.15, 08:16
Czy któraś z mam jeździła na rolkach z dzieckiem w wózku? Zastanawiam się czy to bezpieczne, czy duże ryzyko wywrotki wózka, czy dziecka za mocno nie wytrzęsie? Czy sąsiedzi nie będą się pukać w głowę?
Dodam że dziecko 11 mies, wózek trojkołowiec bob, moje umiejętności bez wózka oceniam jako dobre a nawet bardzo dobre. Ścieżki rowerowe asfaltowe, miejscami chodniki z kostki.
Obserwuj wątek
    • bei Re: Rolki i wózek 24.05.15, 09:40
      Bob to wozek nadajacy się do joggingu, ma dobrą amortyzację i przy duzych szybkościach nie trzęsiesmile
      Stabilność znasz, nie będziesz zjeżdżala po trasie pikującej ostro w doł - więc nic się nie staniesmile
      Tylko nie wjedź w innego uzytkownika trasy smile
      Mozesz tez biegać z tym wozkiem!
      Widzialam na zawodach rodzicow z bobami biegających w zawodach na terenie OPN ( Park Ojcowski) - trasa po wertepach a dzieci spaly - ach te jurajskie powietrzesmile
    • cauliflowerpl Re: Rolki i wózek 24.05.15, 10:00
      "Czy sąsiedzi nie będą się pukać w głowę? "

To byłby prawdziwy dramat...
    • run_away83 Re: Rolki i wózek 24.05.15, 13:34
      Ja jeździlam i jeżdżę. Dla pierworodnego miałam w tym celu wózek typu jogger. Teraz pierworodny sam zasuwa na swoich rolkach, a ja mam przyczepkę rowerową z możliwością przerobienia na jogger, wożę w niej półtoraroczniaka, a czasem jeszcze dosiądzie się czterolatek jak się zmęczy (zwykle woli śmigać obok na hulajnodze). Wywrotek nie zaliczyłam. Za to polecam sprawdzić hamulec w wózku - bez sprawnego i ostrego jak brzytwa hamulca ręcznego ciężko wychamować nawet na płaskim, a przy zjeździe z najmniejszego wzniesienia moża się niechcący rozpędzić bardziej niż się zamierzało.

Ahha - wszyscy jeździmy w kaskach, nawet najmłodszy który jest tylko pasażerem.
      • mum2004 Re: Rolki i wózek 24.05.15, 14:43
        No niestety bob nie ma hamulca ręcznego. Ale teren jest płaski.
        • ichi51e Re: Rolki i wózek 24.05.15, 15:02
          Ja tez myslalam ze u mnie jest plasko. A potem niemal zjechalismy pod auto na pasach bo mnie wozwk przewazyl uncertain
        • run_away83 Re: Rolki i wózek 24.05.15, 15:35
          Hamulec ręczny i nieskrętne przednie koło to podstawa jeżeli jazda na rolkach z dzieckiem w wózku ma być bezpieczna. Skrętność koła pewnie możesz zablokować, ale bez hamulca ja bym sobie rolki odpuściła - nawet na płaskim możesz nie wyhamowac w porę jak np. cudze dziecko ci biegnie pod koła albo rowerzysta zajedzie drogę - ważący w sumie dwadzieścia parę kg wózek z pasażerem ma nawet przy niewielkiej prędkości ma taką bezwładność, że zatrzymanie go bez używania hamulca kiedy sama masz kółka pod stopami jest naprawdę trudne i droga hamowania może być znacznie dłuższa niż się spodziewasz.

Jak masz wózek bez hamulca ręcznego to rolki odpadają - ewentualnie jogging ci pozostaje.
    • ichi51e Re: Rolki i wózek 24.05.15, 14:43
      Ja jezdzilam ale na wlasna odpowiedzialnosc. Nie ma wozka ktorego producent twierdzi ze jest to bezpieczne. Wysoki wozek i hamulec reczny to podstawa.
      • 3-mamuska Re: Rolki i wózek 24.05.15, 15:36
        Kilka lat temu, widywałam przed dobry rok pana z dzieckiem.
        Najpierw dziecko miało około 4-5 miesięcy potem coraz starsze.
        Pan jezdzil z dość duża prędkością.
        Ale zawsze bezpiecznie.
        Wózek na dużych kołach 3 koła.

Fajne to było.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka