Dodaj do ulubionych

Wino zamiast kwiatów

03.06.15, 09:21
zażyczyła sobie Młoda Para...
Co kupić, droga ematko ?
Win nie lubię, nie pijam, nie znam się uncertain
Lepsze będzie wytrawne czy półwytrawne ? Białe czy czerwone ? Cypryjskie, gruzińskie czy portugalskie ?
A może kierować się wyglądem butelki, bo gusta są różne a nie mam pojęcia co lubią nowożeńcy ?
Obserwuj wątek
    • chipsi Re: Wino zamiast kwiatów 03.06.15, 09:29
      Jeśli nie wiesz co lubią młodzi, to kupiłabym półwytrawne/półsłodkie. Ja wiem że ematka to tylko wytrawne z górnej półki, no ale nie każdemu podchodzi. Ja np. polubiłam z wiekiem smile Wina w cenie bukietu kwiatów dobre będą Włoskie, Francuskie i Portugalskie. Dobre są Morawskie ale w Polsce ciężko dostać o dziwo. Nie kupuj Niemieckich.
      • buuenos Re: Wino zamiast kwiatów 04.06.15, 01:31
        Chipsi, ktos kto wina sobie zyczy to chyba sie zna i polwytrawnego czy polslodkiego to w prezentach sie nie spodziewasmile i co to za apel nie kupuj niemieckich? A riesling ty kiedys pila?
        • chipsi Re: Wino zamiast kwiatów 04.06.15, 21:10
          Piła ale jeden mi nie smakował. Fakt, ten akurat był niskobudżetowy smile Generalnie na kilka niemieckich smakowały mi jeno 2. Może pecha miałam, może inny gust. Pozwolę się sobie nie zgodzić z Twoją teorią jakoby musieli się młodzi znać na winach. Ot, moda teraz na takie zamianki. A dwa, nawet jak się znają to dlaczego miałoby to być równoznaczne z gustowaniem wyłącznie w winach wytrawnych? Ja np. bardzo lubię wytrawne ale za muscat czy marsala dam się pokroić.
        • zuleyka.z.talgaru Re: Wino zamiast kwiatów 04.06.15, 23:54
          No własnie niekoniecznie. Skoro młoda para nie uściśliła JAKIE chce wino...to chyba jednak nie bardzo się zna...
    • lola211 Re: Wino zamiast kwiatów 03.06.15, 09:29
      Zadne połwytrawne, zadne cypryjskie.
      Dobre francuskie kup.A czy biale czy czerwone, to zapytaj młodych.
      Idz do sklepu winiarskiego i skorzystaj z porady fachowca.
      • aka10 Re: Wino zamiast kwiatów 03.06.15, 20:22
        lola211 napisała:

> Zadne połwytrawne, zadne cypryjskie.
        > Dobre francuskie kup.A czy biale czy czerwone, to zapytaj młodych.
        > Idz do sklepu winiarskiego i skorzystaj z porady fachowca.

Popieram calkowicie.
    • anika772 Re: Wino zamiast kwiatów 03.06.15, 09:59
      Właśnie dostałam zaproszenie na wesele, z prośbą o pieniądze zamiast prezentu i wino albo książkę zamiast kwiatów. Może im kupię im "Kamasutrę" ...
      Poradź się sprzedawcy, który się zna, wybierze Ci coś dobrego.
      • joa66 Re: Wino zamiast kwiatów 03.06.15, 10:14
        Byłabym ostrożna z tymi poradami sprzedawcy, jeżeli nie masz zaufanego. Najgorsze wina jakie kupiłam to własnie te polecone przez "doradcę" w specjalistycznym sklepie winiarskim. Aż podejrzewam, że chcieli się pozbyć kiepskiego wina.

IMHO - wytrawne jest bardziej uniwersalne niż słodkie, półsłodkie czy półwytrawne.
    • ginger.ale Re: Wino zamiast kwiatów 03.06.15, 10:18
      na zarposzeniu znajduje się również prośba o potwierdzenie przybycia wraz z nr telefonu, podczas potwierdzania możesz zapytać o preferencje młodych
      ta dą

a po drugie nie lubię takich próśb tudzież wymuszania- lotto, wino, "pieniążki, "karma dla psów etc
      • kalina_lin Re: Wino zamiast kwiatów 03.06.15, 10:25
        >a po drugie nie lubię takich próśb tudzież wymuszania- lotto, wino, "pieniążki, "karma dla psów etc

Dlaczego nie lubisz? Ja wolę kupić młodym coś co im sprawi przyjemność, niż wiecheć kwiatów. Sama np. kwiaty uwielbiam dostawać, ale swoje ślubne zostawiłam po imprezie w hotelu, do domu zabrałam jedną symboliczną wiązankę. Jeśli brałabym jeszcze kiedyś ślub, to też wolałabym uprzedzić gości, zeby mi zamiast kwiatów kupilii cokolwiek innego.
        • ginger.ale Re: Wino zamiast kwiatów 03.06.15, 10:35
          nie lubię i nie stosowałam, ponieważ uważam za niezbyt taktowne mówić komuś kogo zapraszam, że ma mi przynieść pieniądze albo karmę dla psów/ kredki/wino

oczywiście jak ktoś napisze na zaproszeniu, że chce kupon lotto czy wino to się stosuję

zresztą ludzie są już tak wytresowani, że gdy potwierdzaniu przyjścia na mój ślub prosiłam o nieprzynoszenie kwiatów ze względu na alergię to naznosili kuponów lotto i win (w 90% zalegają do dziś, pijemy tylko czerwone wytrawne ewentualnie półwytrawne, no może w 70% bo część puściłam w obieg, zostały jakieś niezbyt typu białe carlo rossi)
          o pieniądze też nie prosiłam, wręcz na pytania wprost czy chcemy $ czy prezent, mówiliśmy, że jeśli już coś to symboliczny prezent, 95% dało kasę, także naprawdę nie trzeba się prosić
          • landora Re: Wino zamiast kwiatów 03.06.15, 12:13
            Również uważam, że proszenie o konkretny prezent jest niegrzeczne i uchodzi tylko wśród najbliższej rodziny. Mogę powiedzieć mamie "słuchaj, na urodziny chciałabym dostać tę kieckę, co ją razem oglądałyśmy", ale nie powiem tego koleżance czy ciotce.
            My dostaliśmy mnóstwo kwiatów, z których się ogromnie cieszyłam, i kilka butelek wina, które chyba jeszcze gdzieś stoją - ja wina nie lubię, a mój mąż pija od święta.
            • kalina_lin Re: Wino zamiast kwiatów 03.06.15, 21:58
              Ale to nie jest wymuszanie prezentu. Co do prezentów nie miałam żadnych oczekiwań. Ale nauczona doświadczeniem, wiem, że wolałabym zastąpić kłopotliwe dla mnie kwiaty czymkolwiek innym. Albo nawet niczym, wystarczą same życzenia.
              Większość ludzi nie ma warunków na sensowne rozmieszczenie w domu czy mieszkaniu kilkudziesięciu wiązanek. Stąd prośby młodych o zastąpienie kwiatów choćby tą karmą dla psów. Przecież wiadomo, że nie będą nią swoich burków karmić, tylko przekażą do schroniska. Gdzie tu "wymuszony prezent", przecież oni sami z tego korzystać nie będą.
        • anika772 Re: Wino zamiast kwiatów 03.06.15, 10:41
          Widzę to bardziej jako prośbę właśnie, a nie wymuszanie. I dobrze, ostatecznie to młodzi są najważniejsi w tym dniu i moją intencją jest sprawić im przyjemność.
          Sama żałuję, że podobnej prośby nie napisałam... Nie wiem dlaczego, chyba 13 lat temu to jeszcze nie był powszechny zwyczaj? Dostaliśmy potworne ilości kwiatów, a prezenty nie zawsze trafione.
      • ira_08 Re: Wino zamiast kwiatów 03.06.15, 20:29
        >a po drugie nie lubię takich próśb tudzież wymuszania- lotto, wino, "pieniążki, "karma dla psów etc

Dlaczego wymuszenia? Też nie lubię wierszyków z prośbą o kasę, bo to nachalne i niesmaczne - głupio dać 100 zł, a ciekawy prezent można już za tę kwotę kupić, ale co złego w propozycji, by kwiaty zamienić na coś innego? My napisaliśmy na zaproszeniach, że jeśli ktoś ZAMIERZA dać nam kwiaty, bylibyśmy wdzięczni, jeśli zamieni je na książkę z dedykacją. Nie pisaliśmy, że MAJĄ nam przynieść. Żadne wymuszenie czy żądanie.
    • inguszetia_2006 Re: Wino zamiast kwiatów 03.06.15, 10:19
      Witam
      Kup gruzińskie za 20 złotych. W Leclercu mają świetny wybór. Nie zaliczyłam ani jednej skuchy z tymi gruzińskimi. Półwytrawne, wytrawne. Polecam szczerze. Są WYBITNE!
      Pzdr.
      Ing
      • chipsi Re: Wino zamiast kwiatów 03.06.15, 13:44
        Przyznam że nie próbowałam. Ba, nawet nie szukałam takowych. Poszukam, spróbuje, jak będzie niedobre to Cie znajdę tongue_out
    • kalina_lin Re: Wino zamiast kwiatów 03.06.15, 10:21
      Kup cokolwiek (może poza słodkim). Większość ludzi słabo zna się na winach i chętnie popróbuje różnych rzeczy. Unikaj może najbardziej oklepanych Sofii itp najniższego sortu, ale za te 50 zł, raczej bez problemu coś sensownego kupisz w ciemno.
      • joa66 Kijafa 03.06.15, 10:27
        A.. przypomnialo mi się jedyne (moim zdaniem) dobre wino deserowe - duńska Kijafa.
        • berber_rock Panie , widzisz i nie grzmocisz! 04.06.15, 22:04
          Dunczycy na swoich deszczowych polderach uprawiaja wino w burakow i owocow, maja czelnosc nazywac to winem.

Polskie przodowniczni enologii kupuja to hurtem i jeszcze sie przyznaja!

aaaaaaaaaaaaaaa ....

Moze niech lepiej Dunczycy trzymaja sie Carlsberga
    • depompadur Re: Wino zamiast kwiatów 03.06.15, 10:21
      W ciemno mogę polecić większość gruzińskich.
      Dla miłośników wina - Eiswein.
    • olinka20 Re: Wino zamiast kwiatów 03.06.15, 10:26
      W takich wypadkach dzwoniłam do panstwa młodych ( no dobra, do panny młodej wink bo to ona sie głownie zajmowała/przejmowała wszystkim) i pytałam- to jakie chcesz to wino? Czerwone? Białe? Wytrawne? Nie?
      W przypadku ksiazki postapiłam tak samo.
    • kamunyak Re: Wino zamiast kwiatów 03.06.15, 10:27
      jesli to ma być" podarunek" ślubny to raczej nie stawiałabym na wina z marketu.
      Ja kiedyś dostałam od swojego osobistego syna wino z serii Old Vintage collection, z 1974 roku. Czekalo sobie, czekało, az w koncu nadarzyła się okazja żeby je wypić. Bajka w gębie!
      I uważam, że nie jest specjalne ważne czy to będzie wino wytrawne, słodkie czy półsłodkie. Myslę, że małżonkowie chętnie wypróbują kazde z nietuzinkowych win.
      Czyli, kup coś oryginalnego.
      • kamyk.w.skarpecie Re: Wino zamiast kwiatów 03.06.15, 12:37
        W marketach są wina za 10 zł, sa i wina za 100 zł.

Czasami te pierwsze są znacznie lepsze big_grin
        • kamunyak Re: Wino zamiast kwiatów 03.06.15, 13:04
          > W marketach są wina za 10 zł, sa i wina za 100 zł.
          >
          > Czasami te pierwsze są znacznie lepsze big_grin

możliwe, oczywiscie, choc ja takich nie spotkalam.
          To znaczy, nie widziałam win za 100 zł, jak i tych za 10 zł "lepszych" (jednak).
          Kiedyś kupilam wino za +/- 10 zl, do celow spozywaczych, w kartonie. Wg mnie nie nadawało sie nawet do tego, ale to indywidualne odczucia.
          No, ale może w innych marketach bywamy.
          • kamyk.w.skarpecie Re: Wino zamiast kwiatów 03.06.15, 13:11
            No widocznie.

U mnie w Leclercu wlaśnie trwa promocja win francuskich. za 10-15-20 zl można kupić bardzo zacne trunki smile
            • berber_rock aw walucie to sie nie rysplas???:° 04.06.15, 22:02
              Bo wiesz ... to by oznaczalo ze winnica to sprzedala za jakies 0.5 EUR.

Wiesz co sie sprzedaje w takiej cenie? Podpowiem - odpady produkcyjne pod warunkiem, ze nie szkodza zdrowiu smile

he he zacny trunek za 10 zeta - you,ve made my day.
        • lola211 Re: Wino zamiast kwiatów 03.06.15, 23:17
          Daj spokoj.Za 10 zl nie ma szans kupic dobrego wina.Nawet poprawnego sie nie da.Za 50 zł minimum moze sie juz udac.
    • karolciab125 Re: Wino zamiast kwiatów 03.06.15, 10:41
      Może podejść do tematu na jaju i kupić Mamrota ? big_grin
    • madzioreck Re: Wino zamiast kwiatów 03.06.15, 12:22
      Ematki to tylko wytrawne, wiadomo. Ale chyba najlepiej jak podpytasz młodych, jakie lubią. Gdyby chodziło o mnie, to ja taki plebs jestem, że wina lubię tylko słodkie wink
    • heca7 Re: Wino zamiast kwiatów 03.06.15, 12:56
      Parę dni temu też dostałam takie zaproszenie na ślub. Z tym , że moi nowożeńcy określili w nim, że chcieliby słodkie i półsłodkie wino wink
    • black.sally Re: Wino zamiast kwiatów 03.06.15, 13:14
      kup takie za 200zł żeby para młoda potem sprawdzając w necie wiedziała,że nie"oszczędziłaś" na nich tongue_out
      • kim5 Re: Wino zamiast kwiatów 03.06.15, 14:04
        Ja o tej porze lubię portugalskie vinho verde, czyli młode białe.
        • kolibeer2 Re: Wino zamiast kwiatów 03.06.15, 14:18
          a żeby było śmieszniej , to vinho verde najlepsze piłam z biedronki smile
    • evolene Re: Wino zamiast kwiatów 03.06.15, 21:20
      Najgorzej zrobić na zaproszeniu prośbę o wino z myślą, że otrzyma się coś dobrego. A trafi się na znawców dla których najlepsze wino to gruzińskie.
      Nowożeńcy jak już tak bardzo chcieli narzucić co chcą otrzymać, to mogli sprecyzować swoje potrzeby(np. prosimy o wina francuskie, prosimy o wina hiszpańskie, nie gustujemy w gruzińskichwink
      Napisać: prosimy o wino, to jak napisać: prosimy o książkę, wybór tak ogormny, że jak się nie zna gustu, to można predzej nie trafić niż trafić w oczekiwania.
      • olinka20 Re: Wino zamiast kwiatów 03.06.15, 21:22
        Dokładnie.
        Np - prosimy o ksiązki, a tu dostają Greya big_grin
      • volta2 Re: Wino zamiast kwiatów 05.06.15, 23:47
        ale wina gruzińskie są bardzo dobre

zjeździłam całą gruzję i widziałam na własne oczy winnice - niczym, absolutnie niczym nie różniły się od włoskich, gruzja po zbliżeniu do zachodu zwiozła wielu francuzów do odbudowy winnic i ich poprowadzenia.

ja polecam te z kachetii. ale z każdego innego regionu też będzie bardzo dobre.
    • evolene Re: Wino zamiast kwiatów 03.06.15, 21:24
      Poszukaj na przykład tutaj:
      www.101win.pl/Wino-francuskie-z-przewodnika-Bettane-Desseauve-cinfo-pol-10.html
      Jak nie znasz gustu pary młodej, to jakieś francuskie będzie dobrym wyborem.
      • aka10 Re: Wino zamiast kwiatów 03.06.15, 21:30
        Dobre Chianti czy Barolo tez moze byc smile Z tej samej strony.
        www.101win.pl/pol_m_Kraje_Wlochy-208.html
    • julita165 Re: Wino zamiast kwiatów 03.06.15, 21:58
      Idz do jakiegos sklepu fachowego z winami. Ja polecam jakies chilijskie. Wytrawne ale lekkie
      • aka10 Re: Wino zamiast kwiatów 03.06.15, 22:05
        julita165 napisała:

> Idz do jakiegos sklepu fachowego z winami. Ja polecam jakies chilijskie. Wytraw
        > ne ale lekkie

Np. Carmenère...
    • feniks_z_popiolu Re: Wino zamiast kwiatów 03.06.15, 23:26
      Skorzystaj z porady wsklepie winiarskim
    • koronka2012 Re: Wino zamiast kwiatów 04.06.15, 00:15
      Wytrawne, czerwone. Hiszpańskie, włoskie, francuskie, portugalskie. Nie szłabym w greckie, cypryjskie itd. Kiedyś kolega przyniósł jakieś gruzińskie i było fenomenalne, ale nie mam niestety pamięci do nazw, więc z nazwy nici. Jedyne chyba, które pamiętam to hiszpańskie Sangre De Toro.
    • buuenos Re: Wino zamiast kwiatów 04.06.15, 01:25
      Wytrawne z chile albo ameryki poludniowej.Ktos kto sie na winach nie zna nie zyczy sobie ot tak.
    • sueellen Re: Wino zamiast kwiatów 04.06.15, 22:18
      Hiszpanskie z odmiany winorosli Tempranillo nigdy nie zawodza.
      • annakate Re: Wino zamiast kwiatów 06.06.15, 00:18
        Ale one kosztują poniżej 20 zł co w oczach ematek dyskwalifikuje je w przedbiegach, a to takie dobre wino. Maria Iwaszkiewiczowa mawiała, że śledziowi do elegancji brakuje tylko, żeby był drogi wink
        • lola211 Re: Wino zamiast kwiatów 06.06.15, 10:39
          Owszem, dyskwalifikuje.Tym bardziej na prezent.Wono za 20 zł mozna sobie kupic do kolacji, ale nie mlodozencom.
          Najczesciej jest tak, ze te za 20 zł smakuje tym, którzy nie maja porównania z naprawde dobrym winem.
    • malgosiek2 Re: Wino zamiast kwiatów 05.06.15, 22:13
      Gruzińskie są dobre, sprawdzone oraz słodkie Concorde Mogen David.
      • aka10 Re: Wino zamiast kwiatów 05.06.15, 23:55
        malgosiek2 napisała:

> Gruzińskie są dobre, sprawdzone.

Trudno tak powiedziec. Tak samo, jak i o francuskich, wloskich czy hiszpanskich. Sa wina i wina, do tego kazdy ma inny gust.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka