hedna 16.06.15, 20:18 ma ktoś? Jak się to leczy?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
b-b1 Re: Ostrogi piętowe 16.06.15, 21:21 asia-loi napisała: > Trzeba iść do ortopedy. Ortopeda poogląda, wyśle na fotkę i stwierdzi, że może usunąć, ale i tak odrosną, więc nie warto cierpieć. Każe kupić takie specjalne wkładki do butów i tyle. Zaleci w stanach mocnego bólu leki przeciwzapalne/przeciwbólowe. Do wkładek się przyzwyczaisz, ostrogi będą się odzywały tylko kilka razy do roku. Mam dwie osoby w rodzinie z ostrogami-obie korzystały z usług innych ortopedów-w obydwu przypadkach zalecenia były takie same. Odpowiedz Link Zgłoś
feniks_z_popiolu Re: Ostrogi piętowe 16.06.15, 21:28 Na ostrogi praktycznie nie ma lekarstwa. Można zmniejszyć dolegliwości. Wkładki np . żelowe. zabiegi naświetlania. mój tata je miał Odpowiedz Link Zgłoś
gofer73 Re: Ostrogi piętowe 16.06.15, 21:30 Rozwiązaniem zastępczym jest założenie blokady o ile przeżyjesz zastrzyk w piętę. Blokada może działać kilka tygodni albo kilka miesięcy. Sprawa indywidualna. Dodatkowo wkładki do butów. Mi pomogły też zabiegi (pole magnetyczne, laser) oraz ćwiczenia zalecone przez fizjoterapeutę. Tak czy siak musisz zacząć od ortopedy. Odpowiedz Link Zgłoś
bleuet Re: Ostrogi piętowe 16.06.15, 22:24 Miałam. Poszłam do lekarza, który zaordynował blokadę. Na czterech kolejnych wizytach walnął cztery piekielnie bolące (i drogie) zastrzyki w piętę. Nie było żadnego efektu. Potem była jonoforeza, seria zabiegów. I nic. W końcu wysłał mnie na laseroterapie i jeszcze jakiś jeden zabieg (nie pamiętam w tej chwili, co to było). I przeszło. Zostałam uprzedzona, że przypadłość lubi się powtarzać. Na razie od jakichś 7-8 lat mam spokój. I oby tak zostało, bo to strasznie uprzykrza życie - momentami ledwo mogłam stanąć na rzeczonej pięcie. Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: Ostrogi piętowe 16.06.15, 23:01 Laseroterapia i po trzech tygodniach nie pamiętałam, w której nodze była. Już z 7 lat minęło. Odpowiedz Link Zgłoś