Dodaj do ulubionych

Swędzenie skory glowy

06.07.15, 13:10
Może wiecie z czym jest problem?
Moja babcia 77letnia skarży się na swędzenie głowy, szczególnie na czubku.
Oglądałam jej tą głowę, jest czysta, bez żadnego łupieżu, skóra nieuszkodzona, gładka.
Drapie się uporczywie i jeździ grzebieniem po tej głowie, bo twierdzi, że swędzi i swędzi. I to już trwa od kilku miesięcy.
Jakiś pomysł?
Obserwuj wątek
    • arwena_11 Re: Swędzenie skory glowy 06.07.15, 13:12
      może nicienie?
      • matyldamoja Re: Swędzenie skory glowy 06.07.15, 13:21
        moja babcia też tak miała i pamiętam że smarowała acnosanem i jej przechodziło - skóra była czysta.
        • singut Re: Swędzenie skory glowy 06.07.15, 13:25
          Z tego co czytam, acnosan to na trądzik i wypryski. A tutaj skóra jest gładka, żadnych zmian skórnych nie ma.
        • hugo43 Re: Swędzenie skory glowy 06.07.15, 13:25
          ja tak mialam jak uzywalam szamponu fructis,myslalam,ze oszaleje.
    • lati7 Re: Swędzenie skory glowy 06.07.15, 14:38
      Może to być świąd starczy, niestety nieuleczalne sad
      Kup dla babci wodę brzozową i wcieraj jej w skórę głowy, do tego powinna zażywać wapno i magnez.
      Pomaga też odwar z zalanych gorąca wodą płatków owsianych (płatki odcedzić i ta woda płukać głowę po myciu łagodnym szamponem)
    • kota_marcowa Re: Swędzenie skory glowy 06.07.15, 14:51
      Może być świąd starczy, a może być i kwestia szamponu. Ja niby łupieżu nie mam, ale po niektórych szamponach rozdrapywałam sobie skórę na głowie do krwi, tak swędziało, widocznych oznak alergii typu jakaś wysypka tez nie było, tylko swędziało jak diabli.
      • lati7 Re: Swędzenie skory glowy 06.07.15, 15:10
        kota_marcowa napisała:

> Może być świąd starczy, a może być i kwestia szamponu. Ja niby łupieżu nie mam,
        > ale po niektórych szamponach rozdrapywałam sobie skórę na głowie do krwi, tak
        > swędziało, widocznych oznak alergii typu jakaś wysypka tez nie było, tylko swę
        > działo jak diabli.

Zagadam się, może być to szampon.
    • d.o.s.i.a Re: Swędzenie skory glowy 06.07.15, 15:27
      Stawiam na szampon. Mam tak samo. Mogę stosować tylko szampony przeciwlupiezowe bo po innych tak mnie swędzi ze szaleje.
    • hanna26 Re: Swędzenie skory glowy 06.07.15, 15:53
      A ja stawiam na wszy. Wbrew pozorom tym świństwem można się zarazić wszędzie nawet w autobusie.
      • singut Re: Swędzenie skory glowy 06.07.15, 16:16
        Włosy ma już dosyć rzadkie, przyglądalam się, nie widzę na nich żadnego robactwa. Nie wiem już, czy profilaktycznie jej kupić szampon na wszy i kazać kilka razy umyć? Może coś od swoich zwierząt domowych zlapała, nie wiem, normalnym okiem nie widać.

• doral2 Re: Swędzenie skory glowy 06.07.15, 19:53
          nasmarować skórę głowy oliwą, owinąć folią, potrzymać tak z godzinę, umyć i wysuszyć.
          może to uczulenie na coś, nie wiadomo na co.
          oliwa pomaga.
          jak nie, to trzeba będzie szukać dalej.
          ale oliwa to najtańszy i najprostszy sposób.
    • barbibarbi Re: Swędzenie skory glowy 06.07.15, 16:04
      Może za bardzo przesuszona skóra, pomoże szampon nawilżający skalp np ten:

wizaz.pl/kosmetyki/produkt.php?produkt=38745
      mnie pomógł po pierwszym użyciu.

Albo jakieś grzyby, drożdżaki się wdały, pomoże maść np daktarin wcierany w skórę głowy. A jak nie pomoże to do dermatologa.
      • singut Re: Swędzenie skory glowy 06.07.15, 16:23
        Na skorze glowy nie ma żadnych plam ani wypryskow, nie ma zmian przy mieszkach włosowych,
        jest kilka maleńkich punktow, takich zwyklych prawie-pryszczy gdy pod skorą się zbiera trochę tłuszczu, ma to też na rękach i gdzie indziej, dla mnie normalne zmiany skorne dla wieku,
        a ją swędzi tylko ta głowa.
        • koronka2012 Re: Swędzenie skory glowy 06.07.15, 20:11
          Może ma uczulenie - ja np. dostaję po niektórych szamponach, i to do wścieku. Zmian skórnych nie ma, chyba że się podrapię.
          Może mieć łojotokowe zapalenie skóry, różne rzeczy. Zacznij od zmiany szamponu, a jak nie pomoże - dermatolog.
          • b-b1 Re: Swędzenie skory glowy 07.07.15, 08:23
            Albo szampon-u mojej mamy przeszło po zmianie na Rossmanowską Alterę bez wspomagaczy, albo ma uczulenie na słońce i odczuwa napięcie-tzw za małą skórę-prawdopodobieństwo tym większe im rzadsze włosy. Tu pomoże tylko szampon do skóry głowy o dobrym ph.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka